Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete van 95 euro voor terugkerende vakantiegangers zonder coronapas

  •  
04-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
334 keer bekeken
  •  
Duitsers steken grens over richting Limburg

© VLODROP - De marechaussee voert controles uit aan de grens met Duitsland. Duitsers willen Nederland in om te winkelen of hun vakantiehuis op te zoeken. Marechaussee voert dit weekend extra co

Vanaf maandag gelden er nieuwe regels voor terugkerende vakantiegangers en de Koninklijke Marechaussee waarschuwt dat wie er niet aan voldoet onverbiddelijk wordt beboet. Nederlanders op thuisreis die vanuit België de grens over willen steken worden gecontroleerd en wie niet over de juiste test- of vaccinatiebewijzen beschikt, krijgt prompt 95 euro boete. Per persoon. De marechaussee zet daartoe mobiele teams in die overal kunnen opduiken.
Wie terugkeert en niet volledig gevaccineerd is moet zich in het buitenland laten testen, meldt het AD.
"De marechaussee hoopt dat iedereen zich aan de regels houdt en dat ze bij de grens met België weinig boetes hoeft uit te schrijven. Ze is niet van plan mensen te waarschuwen die onverhoopt hun zaakjes niet voor elkaar hebben, laat een woordvoerder weten. ,,Vakantiegangers weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen.” Alsnog een test afnemen bij de controlepunten is volgens het ministerie van VWS ook niet mogelijk, laat een woordvoerder weten. ,,We willen voorkomen dat reizigers het virus Nederland binnenbrengen, daarom is het van belang dat de test voorafgaand wordt afgenomen en niet pas in Nederland.” Maar mensen die betrapt worden zonder test, mogen wel doorrijden, of ze nu corona hebben of niet. ,,Op basis van de wet kunnen we mensen zonder testuitslag niet weigeren.” "
De grens met Duitsland wordt vooralsnog niet gecontroleerd omdat de autoriteiten inschatten dat via die route weinig vakantiegangers uit risicogebieden terugkeren. De autoriteiten verwachten ook niet dat vakantiegangers nu de Duitsland-route naar huis gaan nemen omdat die niet gecontroleerd wordt. Het ministerie van VWS gaat er namelijk van uit dat de burgers zich goed aan de regels houden. “We hebben er allemaal belang bij om het virus onder controle te houden.”
Duitsland is deze week gestart met controle van Nederlandse reizigers omdat gevreesd wordt dat ze het virus exporteren. De Duitse politie houdt auto’s met NL-stickers aan op en rond de snelwegen en checkt of de inzittenden over de juiste certificaten beschikken, schrijft RTV Oost.
"Wie dat niet kan wordt niet staande gehouden of teruggestuurd. Van die personen worden wel direct de gegevens genoteerd”. Vervolgens worden zij doorgestuurd naar een coronateststraat in Duitsland. Pas als een negatieve test is verkregen mag de reis worden vervolgd, aldus de hoofdcommissaris. Ook geen boetes De Duitse Bundespolizei deelt geen bekeuringen uit, die mogelijkheid is in Duitsland voorbehouden aan de gezondheidsdienst."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (54)

Break on through
Break on through5 aug. 2021 - 14:29

95 euro is gewoon te weinig, ook als het per persoon gaat. Er blijven nu eenmaal mensen die gaan zitten rekenen van wat het kost als je gepakt word. Voor hen is 95 pp veelal nog te overzien....

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 aug. 2021 - 15:28

voor mij is dat een klein kapitaal

Break on through
Break on through6 aug. 2021 - 16:41

Snap ik, maar je wilt ze de kost niet geven die de afweging gaan maken wat in dit soort gevallen het financiële risico is.

Mark Grootendorst
Mark Grootendorst5 aug. 2021 - 9:20

Wat er weer niet bij verteld wordt is dat de marechaussee van het begin af aan heeft gesteld niet te gaan opschalen wat betreft inzet van mensen en materieel. De pakkans is dus gewoon klein. Bovendien is er al jaren bijna geen grens meer, dus loont het om gewoon een binnenweg te nemen. In Essen heb je daar bijvoorbeeld een viertal weggetjes voor........ Anderzijds, als VWS echt iets wil doen aan de volksgezondheid, dan zou ik adviseren de marechaussee eens een paar weken naar diverse plekken in het land te sturen waar vis aan land gebracht wordt. Wat daar aan wit poeder, na het aanlanden van de vis en in de vroege uurtjes ongezien aan land wordt gebracht is geweldig en veel levensbedreigender dan het virus op dit ogenblik. Maar dat gebeurt dus niet wegens capaciteitsproblemen (of pure onwil) van de opsproringsdiensten.

VaderTijd
VaderTijd4 aug. 2021 - 17:59

Het slappe excuus: wir haben es nicht gewüsst!

ManekiNeko
ManekiNeko4 aug. 2021 - 17:55

Als men zich nu gewoon had laten vaccineren, dan was dit geen probleem geeest. Zo simpel is het

Joop den Uil
Joop den Uil4 aug. 2021 - 16:17

EU : open grenzen, betere misdaadbestrijding, gelijke economie ...

1 Reactie
Mohawk2
Mohawk24 aug. 2021 - 19:53

"EU: open grenzen, betere misdaadbestrijding, gelijke economie" EU: Covid, pandemie, soevereiniteit lidstaten EU die op bepaalde gebieden geheel en helemaal volstrekt zelf beslissen zonder Brussel wat voor regels ze implementeren aan de grens van hun respectievelijke lidstaat...

Biff Everwood
Biff Everwood4 aug. 2021 - 15:01

In nl zijn relatief meer mensen positief getest. Waarom dan controle NAAR nl? En als VWS ervan uitgaat dat men zich aan de regels houdt, en daarom geen controle uitvoert vanuit dl, waarom dan wel vanuit België? We houden ons toch aan de regels? Maar goed. Waarom heb ik me laten vaccineren? Voor mij was het puur om mijn vrijheden terug te krijgen, maar ook nu de ic’s relatief leeg zijn is de repressie hysterie nog volop aanwezig, met als nieuwe stok ‘het aantal positieve testen’. Ik voel me belazerd.

3 Reacties
ton14024
ton140244 aug. 2021 - 17:16

´´Voor mij was het puur om mijn vrijheden terug te krijgen.... Ik voel me belazerd.´´ Haha, nou terecht dan, haha. Het onbenul. Ja Rutte geeft om vrijheid. Om te vergeten.

Division Bell
Division Bell5 aug. 2021 - 8:26

Controle vanuit Nederland wordt gedaan door de buurlanden, de Duitsers en Belgen delen op hun beurt ook boetes uit aan reizigers vanuit Nederland. "Waarom heb ik me laten vaccineren?" Doordat jij je hebt laten vaccineren is de kans dat je zelf corona krijgt en in het ziekenhuis beland geminimaliseerd, daarnaast is de kans dat je het doorgeeft aan anderen aanzienlijk minder geworden, dat lijkt me al een goede reden op zich. Met jouw prikbewijs hoef je je bovendien helemaal geen zorgen te maken om die boete want die krijg je dan niet, nogal vreemd om je dan belazerd te voelen.

Middenman
Middenman5 aug. 2021 - 9:00

@Biff - omdat in de hele Corona pandemie terugkerende vakantiegangers voor nieuwe uitbraken hebben gezorgd en nieuwe varianten meenemen. Niet alleen in Nederland, maar bijna overal. In Nederland gaat het goed met vaccineren, maar op dit moment is van de groep die geboren is na 1981 nog maar de helft of minder volledig gevaccineerd. En na 1970 is dat 3/4. Dat zijn miljoenen mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn of hersteld. Kortom; dit is een uitstekende maatregel die Nederland al veel eerder had moeten nemen.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 aug. 2021 - 13:14

Ondertussen bewezen dat het genezen zijn van Covid meer anti-stoffen geeft dan een vaccinatie. Tezamen met het gegeven dat lange termijn effecten simpelweg nog niet te voorspellen zijn. Ondertussen zetten we in op steeds jonger vaccineren om zodoende een hogere vaccinatiegraag te hebben. Ook al kunnen gevaccineerde mensen nog steeds besmet raken en covid doorgeven. Eigenlijk een bijzonder risico dat de overheid neemt met haar burgers, temeer daar big-pharma contractueel niet aansprakelijk is. Volkomen onlogisch is dan het feit dat je jezelf niet kan laten testen op anti-stoffen als je het al gehad hebt Dit circus gaat nog heel lang duren. Ook met een handjevol ziekenhuis opnames.

10 Reacties
vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 18:17

"Ondertussen bewezen dat het genezen zijn van Covid meer anti-stoffen geeft dan een vaccinatie." Oh ja? Heb je verwijzingen? En dan niet uit de wappie-hoek. En dan nog. Om 'met genezen zijn' beter af te zijn dan vaccinatie is er 1 ding wel heel belangrijk. Je moet genezen en niet sterven. Dat is dan toch wel weer heel prettig beter aan de vaccinatie. "Tezamen met het gegeven dat lange termijn effecten simpelweg nog niet te voorspellen zijn. " Precies. En dat is nou exact de reden dat landen wereldwijd nog altijd maatregelen nemen. "Ondertussen zetten we in op steeds jonger vaccineren om zodoende een hogere vaccinatiegraag te hebben. Ook al kunnen gevaccineerde mensen nog steeds besmet raken en covid doorgeven." Maar het vaccin beschermt tegen ernstig ziek worden. En zorgt toch ook voor minder doorgeven. "Eigenlijk een bijzonder risico dat de overheid neemt met haar burgers," Misschien wil je deze toelichten. De overheid neemt risico met haar burgers door te vaccineren?????? Kom jij helemaal zelf tot deze lumineuze rederingen?

vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 18:17

redeneringen

Volrin
Volrin4 aug. 2021 - 21:03

"Ondertussen bewezen dat het genezen zijn van Covid meer anti-stoffen geeft dan een vaccinatie." In welk peer-reviewed onderzoek is dat aangetoond? Link of op zijn minst de titel van het paper a.u.b.

Paul Spijkers
Paul Spijkers5 aug. 2021 - 3:32

Wat zeik je nou. Het verschil is tussen grote massas zieken en doden en bijna geen. Vaccinatie betekent minder infectie, dus minder doorgeven, en maar een griepje of minder, inplaats van je leven kapot of weg. Zo is dat met veel virusen. Ook die waar we altijd al tegen ingeent zijn en die verdeven zijn, of die we moesten nemen als we naar een pebaald land of bepaalde streek op reis gingen. Nu weet je het.

Zeeman3
Zeeman35 aug. 2021 - 6:49

Als je gevaccineerd wordt dan maak je alleen antistoffen tegen het geïnjecteerde antigeen of mRNA-code dat codeert voor dat geïnjecteerde antigeen in dit geval het spike-eiwit. Mensen die die corona hebben gehad die kregen echter het gehele virus binnen dat nog een stuk of 24 andere oppervlakte-eiwitten (= zijn ook antigenen) heeft naast het spike-eiwit. Daar hebben die mensen dus ook antistoffen tegen gemaakt. Het palet aan antistoffen is dus veel breder dan na een vaccinatie. Vandaar dus ook dat natuurlijk gemaakte antistoffen langer en beter beschermen dan een vaccinatie. Dat klopt ook want je ziet het beschermingspercentage het jaar na vaccinatie ook afnemen. Het is een doodsimpel verhaal dat iedere wetenschapper/medisch analist moet weten als hij immunologie heeft gehad op de universiteit/hbo heeft gehad. Ik las van de week een reactie van iemand die schreef dat je na corona te hebben gehad toch nog een vaccinatie moest gaan halen want dan zou je meer neutraliserende antistoffen krijgen. Dat is dus echt een totaal hilarische miskleun. Hij/zij bedoelt dus antistoffen van het type IgM. Die maak je dus ALTIJD aan als je een vaccin (= antigeen) of ziekteverwekker (= meer antigenen) binnen krijgt. De eerste antistoffen die je aanmaakt zijn namelijk altijd IgM-antstoffen en pas daarna begint je lichaam IgG-antistoffen in steeds grotere hoeveelheden aan te maken. Dit is gewoon basiskennis Immunologie: https://tinyurl.com/2p9kh4fw

Zeeman3
Zeeman35 aug. 2021 - 9:04

Linkje doet het niet deze wel, even naar onder scrollen voor de IgM/IgG respons-curve: https://tinyurl.com/kvvvz2c

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 12:12

Fijn, Zeeman. Dank voor het college. Maar wat wil je hier nu mee zeggen? Niet vaccineren? Ik kan mij niet voorstellen dat men vanuit de immunologie tegen vaccineren is.

Zeeman3
Zeeman35 aug. 2021 - 15:00

@vdbemt: Simpel als je corona hebt gehad en je hebt corona-antistoffen (de huisarts wilde mij geen verwijzing geven na 6 maanden dus ik heb het zelf betaald en laten bepalen) dan is een vaccinatie totaal overbodige nonsens die werkelijk helemaal nergens op slaat. PS: Ik heb het na 6 maanden zelf laten bepalen als bewijs want toen ik corona had begin november 2020 mocht ik niet getest worden omdat ik geen enkel typisch corona-symptoom had = a-symptomatisch dus.

Crunchy Frog
Crunchy Frog6 aug. 2021 - 8:34

@vdbemt [Maar wat wil je hier nu mee zeggen? ] Aangezien het grafiekje waar @zeeman naar verwijst staat onder een kopje 'Vaccine response' (met als tekst erbij 'We are delighted to see that all patients receiving the vaccine have a good immune response') krijg ik het vermoeden dat de schrijver van zijn bronartikel er in ieder geval iets anders mee wil zeggen dan @zeeman zelf.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 aug. 2021 - 10:19

Van de CDC website Antibody tests for COVID-19 look for the presence of antibodies made in response to a previous infection or vaccination. They are an indicator of the body’s efforts to fight off the SARS-CoV-2 virus. None of the currently authorized SARS-CoV-2 antibody tests have been validated to evaluate specific immunity or protection from SARS-CoV-2 infection. Antibody testing is NOT currently recommended to assess • Immunity to COVID-19 following COVID-19 vaccination • The need for vaccination in an unvaccinated person

TonW2
TonW24 aug. 2021 - 13:10

Dus als je Covid hebt kan je geen negatieve test laten zien. Dan krijg je 95 euro boete maar je mag wel doorrijden. Dat laatste is natuurlijk logisch want je bent Nederlander en waar moet je dan uitzieken op weg naar huis ? Het gekke aan deze regel is echter dat je EN ziek bent En daarom 95 euro boete krijgt. Het is een vreemde regel waar je nog ellenlang over kan filosoferen.

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar25 aug. 2021 - 2:42

Nee als je Covid heb dan wordt er van je verwacht dat je je aan de regels houdt van je vakantieland en daar uitziekt. Dus niet gaan rijden of vliegen maar eerst beter worden en dan pas terugkeren. Als je beter bent dan kan dat laten zien. Geen boete maar je je gewoon aan de regels houden.

Jan37
Jan374 aug. 2021 - 12:28

Wat een belachelijke onzin dit. Ik ben int chauffeur, wij rijden al de gehele carona tijd van hot naar her, en nu ik terug kom van vakantie zou ik een bekeuring kennen krijgen? En vanaf maandag weer in de vrachtwagen weer overal de grens over .????????? Zonder controle??? Belachelijk, dit is alleen maar voor de bühne

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko4 aug. 2021 - 17:53

Had je je maar moeten laten vaccineren

Winterdepressie
Winterdepressie4 aug. 2021 - 11:59

Typische Belgenactie weer. Ze willen wel Nederlandertjes pesten, of 'Ollanders zoals ze dat daar noemen, maar ze zijn ook gewoon weer te laf om echt een beetje boete hier tegenover te stellen. Stelt toch niets voor 95 Euro? Een test in Frankrijk is al iets van 25 euro en je bent een half dagdeel van je vakantie kwijt. Ik denk dan veel mensen die 70 euro die resteert daar wel voor over hebben. Het kan kan ook zijn dat België dat rekensommetje ook heeft gemaakt en denkt lekker te kunnen cachen nu. Dat zou mij ook niet echt verbazen eigenlijk.

5 Reacties
GHS
GHS4 aug. 2021 - 12:13

Maar als die test nu positief is? Moet men dan in carantaine en wordt dat gecontroleerd?

vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 12:30

En wij maar zeggen dat de Belgen dom zijn. De controle aan de grens gebeurt door de Nederlandse marechaussee. De Belgen doen hier helemaal niets.

itsme3
itsme34 aug. 2021 - 12:32

Beter lezen. Het is de Nederlandse Marechausee die controleert bij het binnenkomen van Nederland. Niet de Belgen.

Winterdepressie
Winterdepressie4 aug. 2021 - 12:49

Inderdaad fout gezien... Mea culpa. Toch nog bizar laag die 95 Euro.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 18:04

@Winterdepressie. Mooi dat je het beaamt. En die 95,- is inderdaad een lachertje. Rutte.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 aug. 2021 - 11:08

best joviaal van de buurlanden dat ze de grenzen open lieten - ik had ze een sluiting niet kwalijk genomen

1 Reactie
Biff Everwood
Biff Everwood4 aug. 2021 - 15:05

We komen een hoop geld brengen, tot zover het joviale gehalte

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 aug. 2021 - 9:58

Wat een onzin. Een grens niet controleren en een boete die niks voorstelt. Zo gaat het al ruim een jaar dus een verrassing is het niet.

1 Reactie
ton14024
ton140244 aug. 2021 - 14:29

Ja, de slagbomen terug en laat ze de keuze: omdraaien en wegwezen of 299 euro boete met strafblad.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen4 aug. 2021 - 9:53

Symboolpolitiek, iets anders kan ik er niet van maken.

Pindaklaas
Pindaklaas4 aug. 2021 - 9:48

"Het ministerie van VWS gaat er namelijk van uit dat de burgers zich goed aan de regels houden." Een naïeve overheid hebben we toch eigenlijk. Ik ken genoeg mensen die willens en wetens de regels omzeilen. En dat zullen er echt veel blijven doen.

Me, myself and I2
Me, myself and I24 aug. 2021 - 9:44

ZIj we echt helemaal gek geworden? Betekent dit straks dat wanneer je ziek bent je niet meer naar huis mag? En wat is dan de volgende stap? Dat je bij de grens wordt vastgehouden tot je beter bent? En met welke ziekten wordt dit beleid uitgebreid in de toekomst?

2 Reacties
Martin108
Martin1084 aug. 2021 - 12:58

Je kan ook verstandig zijn en thuis blijven of in eigen land op vakantie. Dáár ga je niet dood van.

JanB2
JanB24 aug. 2021 - 20:13

Er staat nergens dat je het land niet meer in mag bij ziekte. Je betaalt alleen een boete als je corona papieren niet in orde zijn. Dat is overigens ook het geval wanneer je als bestuurder van een voertuig geen geldig rijbewijs kunt laten zien. Dus waar hebben we het over.

vdbemt
vdbemt4 aug. 2021 - 9:36

"Het ministerie van VWS gaat er namelijk van uit dat de burgers zich goed aan de regels houden. “We hebben er allemaal belang bij om het virus onder controle te houden.” Wat een onnozelheid.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 aug. 2021 - 8:07

vdBemt Ik denk dat we ze daar maar allemaal op staande voet het ontslag moeten geven. Als je daar nog vanuit gaat na het debacle van het 'testen voor toegang' en de oplichting bij de vaccinaties etc..et.. na ene Sywert van Lienden, dan ben je toch wel heel, heel. heel erg onbekwaam. Hoeveel verdienen die lui daar eigenlijk?

vdbemt
vdbemt5 aug. 2021 - 12:17

Wat te vinden van het acute ontslag (en dan écht) van Rutte en de Jonge? Die staan aan het hoofd van alles wat gebeurt en fout gaat. Verantwoordelijk voor organisaties met de Rutte-doctrine. Adviezen van vele praktijkspecialisten, zoals de huisartsen, naast zich neerleggend.

JasDon
JasDon4 aug. 2021 - 9:12

Een proportionele en goede manier om het volgen van de regels af te dwingen.Wel is 95 euro een beetje weinig voor een goed deel van de bevolking, het zou beter zijn als boetes in NL worden gekoppeld aan het inkomen van mensen.

3 Reacties
JanB2
JanB24 aug. 2021 - 20:16

Dat laatste is een prima idee. Ook inzake andere boetes. Ik heb er ook al eens aan gedacht en volgens mij kent Zwitserland al zo’n systeem.

Mohawk2
Mohawk24 aug. 2021 - 20:47

"Wel is 95 euro een beetje weinig voor een goed deel van de bevolking, het zou beter zijn als boetes in NL worden gekoppeld aan het inkomen van mensen" Daar ben ik het nou volkomen mee eens! Naast mijn halve baan in de psychiatrie ben ik ook postbode in de rijkste wijk in een van de rijkste dorpen van Nederland - het Wassenaar van het Zuiden, zeg maar. De hoeveelheid (verkeers)boetes van het CJIB - die envelop met de paarse rand aan de linkerkant - die ik per week bezorg is verbijsterend. Het is niet ongebruikelijk dat mensen meerdere boetes per week krijgen, sommigen soms zelfs meerdere boetes per keer, het record is vijf op een adres in mijn wijk... en dan hebben we nog niet eens over de boetes uit België (Ik woon amper 15 kilometer van de grens). Laatst liep ik op zondagavond in Tilburg van een van mijn vrienden naar het Centraal station om de trein naar huis te nemen. Zo'n 20 minuten lopen. Werd onderweg enorm overvallen tot een gigantische nood tot plassen. Een bosje in een parkje opgezocht. Zo.n plek waar je je hond laat plassen. Op heterdaad betrapt. Pech gehad. Chin up. Boete... Inclusief administratiekosten 170,- Euro samen! Da's naar beneden afgerond 10% van mijn netto maandsalaris... Daar denk ik wel eens aan als ik weer eens boetes bij de vleet aan bezorgen ben bij mensen die er blijkbaar niet in het geringst om malen.

Mohawk2
Mohawk24 aug. 2021 - 21:02

*tot een gigantische nood = door een gigantische nood

Martin108
Martin1084 aug. 2021 - 8:31

"Het ministerie van VWS gaat er namelijk van uit dat de burgers zich goed aan de regels houden." Anderhalf jaar en drie golven verder en de overheid gelooft nog steeds in sprookjes.

nikita72
nikita724 aug. 2021 - 8:30

Ik denk dat niet veel mensen de route via Duitsland zullen proberen, omdat de boetes daar véél hoger uit kunnen vallen (tot 25.000 euro).

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 aug. 2021 - 8:29

De boete is dus ongeveer even duur als een test, dus daar zullen de vakantiegangers niet van schrikken.

1 Reactie
RaRa17
RaRa174 aug. 2021 - 13:05

Na de boete, moet je je daarna alsnog laten testen. Met alcohol, zonder keuring, zonder rijbewijs etc, is het ook niet gewoon doorrijden na de boete betalen.

RaRa17
RaRa174 aug. 2021 - 8:22

“ krijgt prompt 95 euro boete.” Is toch logisch dan dat halfzachte gedoe. Daarnaast zou ik ze ook terugsturen naar het buitenland voor een test. Anders weer een boete.