Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boete geëist tegen anti-Zwarte Piet-activist voor 'mishandeling' agent

  •  
22-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Protesten bij intocht Sinterklaas

© 2014-11-15 00:00:00 GOUDA - Politieoptreden tijdens protest tegen Zwarte Piet tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas. ANP REMKO DE WAAL

De omstreden rechtszaak tegen Jerry King Luther Afriyie – ook bekend als Kno’ledge Cesare – vindt donderdag plaats. De anti-racisme-activist wordt verdacht van ‘weerspannigheid en mishandeling van een agent’ tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda van twee jaar geleden, terwijl hij zelf met bruut geweld gearresteerd werd. Het OvJ eist een boete en schadevergoeding die samen 2750 euro bedraagt.
Tijdens de rechtszaak moet zowel Afriyie als de politie een getuigenis af leggen. De agenten zeggen van te voren aangegeven te hebben dat de demonstranten weg moeten. De agent die aangifte deed heeft medische verklaring van de gevolgen van het vermeende knijpen en schoppen op laten stellen. De advocaat van de activist zegt te twijfelen aan de oprechtheid van de agent die slachtoffer zou zijn omdat zijn letsel ook niet op ambtseed opgemaakt is in het dossier.
Ook staat er geen reden bij de registratie van de aanhouding van de activist. Het OvJ trekt na het zien van een filmpje van de arrestatie de klacht van ‘schoppen en slaan’ maar blijft 1500 euro schadevergoeding eisen voor het verzetten tijdens arrest en 1250 euro voor het ‘knijpen van de agent’, terwijl de verdachte in de nekklem zat. Journalist Jeroen de Jager van Nieuws en co houdt de zaak live bij op Twitter.
 
Eerder deze week heeft de organisatie Zwarte Piet is Racisme een video gemaakt die de gebeurtenissen sinds het eerste protest van Quinsy Gario en Afriyie naloopt. Daarin is ook te zien hoe die laatste door meerdere agenten vastgegrepen wordt tijdens de intocht in Gouda.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.