Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boerkaverbod laat zien hoe politiek naar rechts is opgeschoven

  •  
01-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
niqaab

© Foto: Pixabay

Het boerkaverbod is niets anders dan symboolpolitiek bedoeld om extreemrechts te plezieren.
PVV-leider Geert Wilders pleitte in 2005 voor een boerkaverbod en diende daartoe een initiatiefwet in. Best bijzonder als je beseft dat een boerka in Nederland niet gedragen wordt. De boerka is namelijk een Afghaans gewaad dat je buiten Afghanistan niet tot nauwelijks tegenkomt. Wat je zo af en toe wel aan gezichtsbedekkende kleding tegenkomt in Nederland is de niqaab. Een niqaab is een sluier waarbij de ogen vrij zijn en de rest van het gezicht bedekt is.
De Raad van State was zeer kritisch over het wetsvoorstel. Volgens het hoogste adviesorgaan is het nut en de noodzaak van de maatregel nooit aangetoond. De wet voorziet daarmee niet ‘in een zodanig dringende behoefte dat dit een beperking op het recht op de vrijheid van godsdienst kan rechtvaardigen’, stelde de Raad in 2015.
Onderdrukking en polarisatie Desondanks is er dankzij die initiatiefwet van de PVV vanaf 1 augustus 2019 in Nederland dus een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onderwijsinstellingen en zorginstellingen, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen van kracht. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts of een niqaab. Die integraalhelm en die bivakmuts, die staan er natuurlijk alleen in om het racistische en xenofobe karakter van deze wet te verhullen. Want iedereen weet waar het echt om gaat.
De openbare vervoerbedrijven NS, HTM, RET, Arriva, Connexxion, EBS en GVB hebben al aangegeven zich niets aan te trekken van het boerkaverbod: ze gaan geen moslima’s die hun gezicht bedekt hebben, weigeren in bus, metro, tram of trein. Alle medewerkers hebben instructies gekregen dat openbaar vervoer in Nederland van iedereen is en dat reizigers daarom nooit de toegang tot het vervoersmiddel geweigerd mag worden. Goddank gaan ziekenhuizen ook niet meedoen aan deze heksenjacht. Superfijn en bemoedigend dat deze bedrijven en instellingen niet meedoen aan deze onderdrukking en polarisatie! Het boerkaverbod is niets anders dan symboolpolitiek bedoeld om extreemrechts te plezieren.
Het is het tastbare bewijs van hoe de politiek steeds meer naar rechts is opgeschoven en dat bijna alle partijen standpunten die eerder als extreemrechts gezien werden, normaliseren en zelfs opnemen in hun eigen politieke agenda’s. Alles om de populariteit van extreemrechtse partijen terug te dringen. Wilders heeft zijn zin gekregen. Artikel 1 van de grondwet – een verbod op discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook – is vanaf vandaag een lege huls. Met dank aan al die partijen die de laatste jaren extreemrechtse ideeën tot de norm maakten.
Onderdrukking Er zijn nog geen 300 dragers van een niqaab in Nederland, dat is echt helemaal niets. Wat deze wet zal doen is het nog meer stigmatiseren van moslimvrouwen en bijdragen aan het vergoten van moslimhaat ten opzichte van vrouwen die al dagelijks te maken hebben met discriminatie en uitsluiting.
Vrouwen dwingen om een niqaab te dragen is onderdrukking maar vrouwen dwingen om die niet te dragen is ook onderdrukking. Vrije keuze van geloof en kleding moet voor iedereen gelden. Ook als dit een manier van kleden is die jou niet aanstaat of die jij nooit zou kiezen. Zeker feministen zouden in het kader van zelfbeschikkingsrecht van de vrouw solidair moeten zijn met de vrouwen die een niqaab willen dragen. Dit gaat om zelfbeschikkingsrecht van vrouwen, dit gaat om fundamentele vrouwen/mensenrechten. Daar moet je pal voor staan. Die rechten moet je verdedigen en niet alleen als het gaat om mensen die op jezelf lijken.
Het mag nooit zo zijn dat wetten bepalen hoe vrouwen zich hebben te kleden of juist te ontkleden. Dat de overheid dus voorschrijft hoe vrouwen zich wel of niet horen te kleden. De vrijheid om te zijn wie je bent is het hoogste goed is wat we hebben, altijd en onvoorwaardelijk!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.