Joop

Boerin heeft lak aan dodenherdenking en laat omgekeerde vlaggen staan

  •    •  
01-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
19327 keer bekeken
  •  
blauwwitrood

Een rundveefokkerij in het Groningse Marum blijft ook op 4 mei vasthouden aan de omgekeerde vlag. Tientallen blauw-wit-rode vlaggen blijven staan op het erf, terwijl er vlakbij een monument is waar op donderdag wordt herdacht dat tijdens de oorlog 16 verzetsstrijders, onder wie een jongen van 13, zijn gefusilleerd. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

“We halen ze echt niet allemaal voor een dag weg”, verklaart boerin Van der Heide tegen de krant. “Voor ons is er nog geen vrijheid, laat staan blijheid. Ik denk dat de mensen die in oorlogen zijn omgekomen voor onze vrijheid zich omdraaien in hun graf als ze wisten wat er nu in Nederland met ons gebeurt.” Een buurman heeft zijn omgekeerde vlaggen inmiddels wel weggehaald. “De verkiezingen zijn geweest en het is deze week 4 mei”, zegt hij.

Nabestaanden van gesneuvelde Nederlandse militairen riepen vorige week op om de vlaggen weer goed te hangen. “Voor ons is het pijnlijk om die vlag omgekeerd te zien hangen. Ons kind, onze ouder, partner, broer/zus kwam thuis in een kist onder diezelfde vlag. Hun leven verloren in dienst van het Nederlandse volk. Voor uw vrede en democratie. Het is jaren geleden, maar voor ons voelt het als gisteren.”

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (97)

Gerda w
Gerda w3 mei 2023 - 7:42

Ik snap de boerin wel. Nederland is er niet voor haar dus geen vrijheid. En mijn vader was als oud indieganger helemaal niet trots op de vlag die hij heeft moeten verdedigen...nooit geen eer gehad van de regering ...alleen maar trappen na en daar moet je dan trots op zijn...de hele vlag zegt mij niets

Panthera
Panthera3 mei 2023 - 6:43

Ik moet eigenlijk wel lachen als ik mensen zo zie afgegeven op een boerin die onze vlag niet wil gaan strijken, en haar verzet tegen een onbetrouwbaar gebleken overheid op herdenkingsdag ook kenbaar wil blijven maken. Op 9 mei komt de grote dag van de overwinning in Rusland er weer aan, een herdenkingsdag die door Poetin in 2000 weer op de kaart is gezet. Wat zou het toch mooi gebaar van afkeuring richting diezelfde Poetin zijn over de oorlog in de Oekraïne, als iedereen in Rusland de vlag op zijn kop zou gaan ophangen op die dag. Zouden de mensen die het gedrag van onze boerin nou zo afkeuren, dan ook van mening zijn dat je dat niet zou mogen doen?

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2023 - 7:33

@ Panthera Jij schrijft: Zouden de mensen die het gedrag van onze boerin nou zo afkeuren, dan ook van mening zijn dat je dat niet zou mogen doen? Het aardige van deze discussie site is dat mensen meestal ook beargumenteren waarom ze iets vinden. Ook de mensen die het gedrag van boeren afkeuren doen dat in deze discussie. Maar gezien deze vraag interesseert jou dat eigenlijk geen bal. Je wil met deze vraag slechts de critici van die boeren verdacht maken. Ik denk dat de opvattingen over een omgekeerde Russische vlag net zo divers zullen zijn als de argumenten hier om die boeren op te roepen hun vlag nogmaal op te hangen. Voor mij zou het een signaal aan Poetin zijn om de doden uit het verleden niet te gebruiken om zijn eigen dictatoriale facistische beleid te verkopen. Dus ik vind het prima. Maar ik neem aan dat jij dat niet een belangrijk motief vindt. Jij zou een omgekeerde vlag zien als een roep om hulp van boeren die wat sneller miljonair willen worden. FDF liet dat ook weten. Gestorven militairen zijn niet zo belangrijk als een boer met ondernemersproblemen.

Panthera
Panthera3 mei 2023 - 8:01

Beste Daan, Daan, om je de waarheid te vertellen, ik kan van jouw reactie geen chocolade maken. Maar jij weet gelukkig weer dat het bij de boeren alleen maar om de poen zou draaien.

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2023 - 13:19

@ Panthera Jij schrijft: Maar jij weet gelukkig weer dat het bij de boeren alleen maar om de poen zou draaien. Dat is exact wat de woordvoerder van Agractie in een reactie op de goedkeuring van de uitkoopregeling uitsprak. Welke bron heb jij omdat te ontkennen? Dat jij het niet snapt lijkt mij vooral onwil

Panthera
Panthera3 mei 2023 - 14:13

Beste Daan, In de kiem draait het hier voor mij om recht en onrecht, oorlog en vrede. Maar dat had je niet begrepen hé, en dat neem ik je ook niet kwalijk, jij hebt altijd je bron nog!

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2023 - 7:15

@ Panthera Jij schrijft: In de kiem draait het hier voor mij om recht en onrecht, oorlog en vrede. Dan is het nogal merkwaardig dat je niet beseft dat deze boerin anderen onrecht aandoet.

Panthera
Panthera4 mei 2023 - 8:26

Beste Daan, En daar moet je dan ook gewoon naar gaan handelen, bij emotionele onrecht gewoon even slikken en doorgaan, of bij feitelijk onrecht je gelijk bij de juiste instanties afdwingen. Maar jij hebt schijnbaar wraakgevoelens richting onze boeren die wettelijk gezien niets verkeerd hebben gedaan, en alleen maar omdat je jaloers bent dat zij er wel financieel op vooruit gaan en jij niet als zij uitgekocht gaan worden door de Nederlandse staat.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mei 2023 - 18:08

@ Panthera Jij schrijft: Maar jij hebt schijnbaar wraakgevoelens richting onze boeren die wettelijk gezien niets verkeerd hebben gedaan, Ik hou niet van boeren omdat ze het milieu verzieken, parasitaire werkgevers zijn, hun hand ophouden bij het ministerie van landbouw en de EU, niet bereid zijn hun beesten fatsoenlijk te behandelen en op een asociale manier actie voeren. Er is niets mis met mensen die met hard werken en goed ondernemen een serieus vermogen bijeen verdienen. Maar tot die categorie behoren geen boeren. Dus jaloers ben ik niet. Voor goede ondernemers heb ik respect. Maar die zijn dus geen boer.

TriXs
TriXs2 mei 2023 - 23:56

Ik vind zelf dat de boeren hun vlag ondersteboven half stok moeten hangen. Hiermee toon je toch respect voor de doden en blijf je bij je standpunt. Respect moet je ook verdienen dit kan je niet forceren anders werkt het juist weer tegen waar je voor staat. Dit doe je door ook naar andere te luisteren en nadenken over de gevolgen. Maar dit is mijn mening.

TWvD
TWvD2 mei 2023 - 20:24

Persoonlijk ben ik helemaal klaar met die ondersteboven vlaggen. Bij de start hiervan was het een teken. Nu schiet het zijn doel volkomen voorbij. Je kan wel zeggen dat de boeren nog steeds nog in nood zijn, maar dan hoef je het niet te blijven doen. Jammer. Ik heb meer respect voor de boeren die inmiddels de vlaggen weggehaald of normaal gehangen hebben.

1 Reactie
Grijs gebied
Grijs gebied3 mei 2023 - 7:40

daar heb ik meer respect voor dan wanneer mensen snelwegen blokkeren of met verf gooien. Demonstreren is een goed recht toch? Nou, liever zo, dan anderen mensen lastig vallen of zaken kapotmaken. Blijkbaar willen de boeren nog steeds een punt maken. Prima toch. Wie doen ze hier kwaad mee?

BasTrom
BasTrom2 mei 2023 - 13:59

Volgens mij moeten we met zijn allen blij zijn dat iemand de vlaggen op de kop kan hangen als vorm van protest. Dat is de vrijheid, waarvoor veel mensen zijn omgekomen. Het zou mij juist zinloos lijken, als je familie is gesneuveld voor een maatschappij, waarin je niet vrij kan zijn. Overigens hebben we geen mensen die worden gedwongen om militair te zijn, maar is het ook een vorm van vrijheid om je familie op te zadelen met een ongewilde erfenis. Laten we dat met zijn allen koesteren en blij zijn met tegendraadse mensen.

1 Reactie
Zandb
Zandb3 mei 2023 - 6:10

Bas Ook al vind ik het een belachelijk idee dat mensen willen tonen dat ze ogenschijnlijk voor een zelfde soort Nederland een vlag uit willen hangen, de vrijheid om dat te doen, moeten we koesteren.

jantje
jantje2 mei 2023 - 13:11

Mocht er ooit weer een situatie komen als in 40-45 dan weten we nu waar we in ieder geval niet om hulp hoeven te vragen.

7 Reacties
Panthera
Panthera2 mei 2023 - 13:44

Beste Jantje, Mooi hé, als jij van je eigen kan gaan beweren dat jij dan niet als een held op sokken in de rondte zal lopen. Maar jij kan natuurlijk zoals zoveel families in dit land, zeggen dat ze bij jullie in de familie toen allemaal in het verzet hebben gezeten.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 14:09

Verwacht je dan hulp?

Zandb
Zandb3 mei 2023 - 6:13

Panthera Over wat iemand wel niet 'van z'n eigen' kán beweren en wat iemand wel niet kán zeggen, daar raken we nooit over uit gepraat.

jantje
jantje3 mei 2023 - 19:03

Panthera, Nee, ik kan niet beweren dat iedereen in mijn familie in het verzet heeft gezeten. Ik weet wel dat er veel honger was in de oorlogstijd. En dat er heel veel mensen voor een grijpstuiver zijn verraden door .. weten we niet.. Uit veel verhalen weet ik wel dat veel boeren tijdens de hongertochten mensen dik lieten betalen voor een paar aardappels of wortels. Maar dat zal u ook wel weten. Ik beweer ook niet dat ik geen held op sokken zou zijn. Ik ben eerder heel bang voor stiekemerds. Een beetje respect voor al de overledenen van toen mag wel En intussen las ik dat de boerin in kwestie overstag is gegaan en de omgekeerde vlaggen weg heeft gehaald.

Panthera
Panthera4 mei 2023 - 8:42

Beste Jantje, Ja met die waarheid ben ik ook bekend. Maar is dat dan ook meteen de hele waarheid? http://www.dedokwerker.nl/boeren.html En dat je onder onrechtvaardig uitgevoerde druk en bedreigingen toch gaat beslissen om je verzet op te gaan geven, dat kan je dus vergelijken met wat de Duitsers ook deden in '40-'45 om het verzet te gaan breken.

jantje
jantje4 mei 2023 - 15:01

Ja, dat weet ik. Daarom mag een beetje meer respect vooral in deze tijd wel zijn door in ieder geval de vlaggen niet langer op de kop te laten hangen. Boeren hebben het echt niet slecht in Nederland.

Panthera
Panthera4 mei 2023 - 17:04

Beste Jantje, Vragen staat vrij, en met een respectvol antwoord die ook een weigering mag zijn, daar moet je als vrager dan ook wel respectvol mee weten om te gaan. Veel boeren hebben het best goed in ons land.

Thuiszitter
Thuiszitter2 mei 2023 - 8:22

Paar militairen die ze vannacht even omdraaien zou een goed idee zijn in mijn beleving.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem2 mei 2023 - 10:10

Militairen zijn geen lakeien die je voor elke kut klusje kunt inzetten.

Grijs gebied
Grijs gebied2 mei 2023 - 14:33

Ja? U vindt het een goed idee om midden in de nacht een paar militairen bij iemand thuis langs te sturen omdat hij of zij een vlag ondersteboven heeft hangen? Het wordt met de dag gekker hier...

Zandb
Zandb3 mei 2023 - 6:14

Grijs Alsof het inderdaad al niet gek genoeg is, dat mensen vlaggen omgekeerd ophangen.

Grijs gebied
Grijs gebied3 mei 2023 - 7:42

@zand is dat gekker dan gebouwen bezetten of met verf gooien? Ik vind van niet. Ze schaden niemand door een vlag ondersteboven te hangen. Zij willen demonstreren (dat mag in Nederland) en doen het zo. Prima toch! Of is demonstreren alleen weggelegd voor bepaalde mensen?

Nejras
Nejras2 mei 2023 - 8:15

Het valt mij (woonachtig in het Oosten des lands) juist op dat al erg veel van die omgekeerde vlaggen zijn weggehaald na de staten verkiezingen. Of ze zijn weggehaald door de boeren die ze hadden opgehangen of door de gemeente, weet ik niet. In elk geval worden ze niet opnieuw opgehangen. Dat interpreteer ik als iets positiefs. En het frame dat ‘de boer’ een asociaal respectloos figuur moet zijn, vind ik jammer. Ja: er bestaan zeker asociale respectloze boeren. Die groep schreeuwt het hardst en krijgt dan ook volop media aandacht. Het overgrote deel denkt een stuk genuanceerder over zijn/haar wereld: net zoals andere burgers. Dat er onder de beroepsgroep een hoop woede is richting de overheid: vind ik totaal begrijpelijk. De overheid is geen betrouwbare partner gebleken. Met grote onzekerheid als gevolg. Een boerenbedrijf van koers doen veranderen kost tijd en geld. Dat geld is al geleend van de rabobank om mee te doen aan de ‘gewenste’ schaalvergroting. De problemen met uitstoot (van o.a. stikstof) zijn te lang vooruit geschoven. Met de noodzaak tot nu snel handelen als gevolg. En dat botst dan weer met de aard van het boerenbedrijf. Een boer is geen job hopper. Hopelijk lukt het ons kabinet om toch wat doortastend beleid op te stellen, dan kunnen we allemaal door. En die ellendige omgekeerde vlaggen weer andersom opgehangen. Het schreeuwen dat boeren allemaal asociaal, dom of crimineel zijn is niet alleen weinig zinvol; het doet de waarheid ook geen eer aan.

3 Reacties
Radio-Head
Radio-Head2 mei 2023 - 9:24

@Nejras "Het schreeuwen dat boeren allemaal asociaal, dom of crimineel zijn is niet alleen weinig zinvol; het doet de waarheid ook geen eer aan." Het zijn de wankele geesten die zich met dit narratief conformeren en mee gaan in het geraaskal, het is een illusie te denken dat ze ooit weg zijn geweest ,want ook dat zou net als het door hun dehumaniseren van bevolkingsgroepen betekenen, dat de mens als mens ontmenselijkt is. Over conformeren-> https://nl.wikipedia.org/wiki/Overeenstemmingsexperimenten_van_Asch Joost Meerloo psychoanalyticus, ervaringsdeskundige, die als Joodse verzetsman in 1942 naar Engeland vluchtte uit de handen van de Nazi,s, schreef er boeken over. Uit de "The Rape of the Mind" een stukje vertaling, "Want het is een waanvoorstelling (niet aangepast aan de werkelijkheid) om de mens als een gehoorzame machine te zien. Het is een waanvoorstelling om zijn dynamische aard te ontkennen en te proberen al zijn denken en handelen te stoppen in het infantiele stadium van onderwerping aan het gezag. Het is een waanvoorstelling om te geloven dat er één eenvoudig antwoord is op de vele problemen waarmee het leven ons confronteert en het is een waanvoorstelling om te geloven dat de mens zo rigide is, zo onverzettelijk in zijn structuur, dat hij geen ambivalenties, geen twijfels, geen conflicten, geen strijdlustige drijfveren in hem heeft."

vdbemt
vdbemt2 mei 2023 - 9:50

"Een boer is geen job hopper." Dat geldt voor heel veel ondernemers en ook niet-ondernemers die als werknemer in dienst zijn. En toch zijn er situaties (bezuinigen door de overheid, reorganisaties, faillissementen) dat zij genoodzaakt zijn op zoek te gaan naar een andere baan. Zelfs volledig ander werk. Ik zou niet weten waarom een boer dat absoluut niet mag overkomen, en waarom deze dat niet zou kunnen. Veel van de vervuilende boeren hoeven ook niet te jobhoppen. Als zij hun boerenbedrijf zodanig gaan runnen dat zij minder stikstof uitstoten,hoeven ze niet te jobhoppen.

Beisser
Beisser2 mei 2023 - 10:30

[‘… En het frame dat ‘de boer’ een asociaal respectloos figuur moet zijn, vind ik jamme’] Het gaat niet om ‘de boer’, maar om de probleemboer. De ‘megastalboer’, de ‘mega-monocultuurboer’, de ‘hoofdige boer’ (naar Starink) die zich tegen elke ontwikkeling verzet. de ’kortetermijnboer’ die de winst van nu belangrijker vindt dan het milieu voor de volgende generaties. En het gaat om hun geldschieters en de agro-industrie (veevoer, kunstmest) en hun afnemers (supermarkten, kiloknallerkopers) Maar er zijn ook andere boeren. Progressieve die graag in stikstofbeperking willen investeren, sociale boeren die best willen meewerken, kleinschalige gemengd-bedrijfboeren, biodiverse boeren, diervriendelijke boeren, creatieve boeren die nevenactiviteiten ontwikkelen en ga zo maar door. Maar die protesteren niet. Die blokkeren geen wegen die intimideren geen ministers. Die laten hun minderjarige zoons niet op een trekker meedemonstreren. Dat weet ieder weldenkend mens in Nederland. En het frame is van deze boer zelf, die pretendeert ‘de boer’ te representeren. Maar je hebt gelijk m.b.t. de overheid. Die is al sinds Rutte I te lamlendig om beleid te voeren op welk terrein dan ook. Pluchplakken, pappen-en-nathouden meer hebben ze nooit gedaan en daar plukt de hele samenleving nu de wrange vruchten van. Maar de oorzaak ligt nog dieper: Het milieuprobleem wordt al sinds 1974 (club van Rome) wereldwijd schromelijk onderschat en ook daar plukken we nu de wrange vruchten van

Bezorgde burger 1978
Bezorgde burger 19782 mei 2023 - 8:01

Lekker polariserde weer.

Olie Bol
Olie Bol2 mei 2023 - 7:54

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

onyxcumulus
onyxcumulus2 mei 2023 - 7:52

Zou mij niets verbazen dat dit boerenbedrijf in de 2de wereldoorlog haar producten voor vele zilverlingen en goud hebben verkocht aan hongerige landgenoten die op sterven na dood waren.

4 Reacties
Jan Wijn
Jan Wijn2 mei 2023 - 10:29

Het eerste waar ik aan dacht.

Sowell
Sowell2 mei 2023 - 11:58

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Panthera
Panthera2 mei 2023 - 13:30

Beste Jan Wijn, Menig landgenoot zou dan tegen je gaan zeggen, dat je het denken aan een paard moet overlaten, want die heeft een nog groter hoofd dan jij hebt.

Zandb
Zandb3 mei 2023 - 6:18

onyxcumulus Er waren er ook die dat niet deden: Boeren zijn namelijk net mensen! Panthera Kom op zeg: Kunnen wij het denken dan met een gerust hart aan u overlaten? Want u bent paard?

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand2 mei 2023 - 7:51

Ja hoor, daar gaan we weer, we vergelijken onszelf weer met de slachtoffers van de 2e wereldoorlog. Ongelooflijk. Ga toch emigreren.

Leovana
Leovana2 mei 2023 - 7:39

Ik denk dat de toekomstige generaties zich omdraaien in de baarmoeder omdat ze straks alles ,wat ooit was, alleen nog op videos en in boeken en fotos kunnen zien. We kunnen niet meer wegkijken van alle problemen die er nu spelen. Ondanks dat ik veel empathie heb voor de groepen in de samenleving die veel zullen moeten opgeven, vind ik het belangrijker dat we als een goede rentmeester een leefbare wereld over moeten dragen.

Vuurrood
Vuurrood2 mei 2023 - 7:31

De boerin voelt zich niet vrij. Maar vrij genoeg om geen enkele subsidie te weigeren.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 9:46

Welke subsidie?

PGS
PGS2 mei 2023 - 10:09

En dit weet jij want jij heeft dit persoonlijk gevraagd of is dit een zoveelste aanname ?!

Adaestuo
Adaestuo2 mei 2023 - 12:32

@IkHebAltijdGelijk "Welke subsidie?" Ik herinner mij dat ik jou in het draadje 'Boeren en huisjesmelkers vaak miljonair' van 24 april al wat op weg heb geholpen dus waarom je nu nog steeds met die vraag zit is mij niet duidelijk. De enige verklaring die ik daarvoor als plausibel kan erkennen is dat je er niets van begrijpt, en dan kan bijgevolg helaas niemand jou echt helpen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 mei 2023 - 6:44

Verbaast me niet, zo'n boerderij heeft veel overeenkomst met een concentratiekamp, levende wezens worden gevangen gehouden tot ze worden gedood.

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 9:47

Heb je het nu over die aardappelboer die zijn aardappels rooit. Want planten zijn ook levende dingen.

oproerkraaier
oproerkraaier2 mei 2023 - 14:17

IHAG: Nee, natuurlijk niet.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin2 mei 2023 - 17:19

"Heb je het nu over die aardappelboer die zijn aardappels rooit." Nee daar hebben we het niet over, de eerste zin luidt: "Een rundveefokkerij in het Groningse Marum blijft ook op 4 mei vasthouden aan de omgekeerde vlag. ", goed lezen is een eerste vereiste als je gelijk wilt hebben. "Want planten zijn ook levende dingen." Als je jezelf met een aardappel wilt vergelijken is dat je goed recht.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2023 - 6:31

Vlaggen zijn symbolen, en het aanvallen van symbolen is altijd een manier van protest geweest. Die vlag wordt niet omgekeerd om de dodenherdenking te vergallen. Het is niet heel erg vriendelijk om ze zo te laten hangen, maar er vallen geen doden bij en het hoort bij een vrije samenleving dat zulke dingen gebeuren. Zullen we ons er gewoon niet te druk om maken?

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 9:49

Het verbaast mij juist dat mensen die vlaggen eerder als onnodig nationalistisch vertoon beschouwden, nu een ander een vlag op een bepaalde manier gebruikt ze ineens wel iets met de vlag zeggen te hebben. Ik vind het overigens niet chique om de vlag op vier mei te laten hangen. Gewoon weghalen en op 6 mei weer terughangen.

pahan
pahan2 mei 2023 - 6:30

Laat ze dan in ieder geval op de kop halfstok hangen, dan ben je consequent. Maar goed, vlagprotocollen zijn het papier niet meer waard waar ze niet op geschreven zijn, dus dit soort artikeltjes voegen alleen maar wat toe aan mensen die er toch al wat van vonden.

Cornogsteedsboosoprutte
Cornogsteedsboosoprutte2 mei 2023 - 6:06

Het is echt tijd om de vlag op zijn kop te hangen en deze regering en Brussel erbij naar Siberië te verbannen. Ze zijn bezig om de economie van Nederland om zeep te helpen. Stukje voor stukje wordt Nederland afgebroken. Straks mag er in Nederland niets meer geproduceerd worden vanwege "stikstof". De landen om ons heen hebben geen last van stikstof.

1 Reactie
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 mei 2023 - 7:44

Die boerenzákdoeken die er meestal bij uitgewapperd worden, vind ik ook niet bepaald hygiënisch.

Dubbeldier
Dubbeldier2 mei 2023 - 6:04

De boeren gaan toch niet denken dat het rood wit en blauw alleen voor hun staat. Domme boerin die haar vlag niet wil corrigeren. Het draaid in Nederland toch niet alleen om de boer... Toch?

Ronald Schutten
Ronald Schutten2 mei 2023 - 5:48

Sneue types. Totaal respectloos en egocentrisch.

Zandb
Zandb2 mei 2023 - 5:42

Ach, wie geen Nederlander wil zijn, prima toch? Maar wanneer dat geen 'vrijheid, blijheid' - zie berichtje - is, wanneer je dat zelfs op Koningsdag en 4 en 5 mei kan laten zien, wat is het dan wel?

2 Reacties
Panthera
Panthera2 mei 2023 - 6:43

Beste Zandb, Dat uiterst rechtse riedeltje over een participatiesamenleving waarin van burgers gevraagd wordt om verantwoordelijkheid te gaan nemen voor alles wat om hun heen gebeurd, dat komt nadat wij de negatieve gevolgen daarvan door een falende overheid, bij de burgers die daar allemaal het slachtoffer van zijn geworden wel hun strot uit. Dus hang jij als fervent aanhanger van dat rechtse beleid die vlag met dat koord vooral goed op!

Zandb
Zandb2 mei 2023 - 11:07

Panthera Had ik dan moeten beweren dat het verboden is om geen Nederlander te willen zijn? Ik zou echt niet weten wat je anders met een Nederlandse vlag - al dan niet omgekeerd - wilt duidelijk maken, dan dat je Nederlander wil zijn of niet. Over de redenen dat je wilt laten zien, dat je geen Nederlander wilt zijn, zult u mij niet horen. Ik wilde alleen benadrukken dat er wel degelijk sprake is van vrijheid en blijheid, als je zelfs op Koningsdag en op 4 en 5 mei wilt laten zien, dat je geen Nederlander wilt zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens2 mei 2023 - 3:50

Ik vind blauw-wit-rood als symbool zo slecht nog niet, als het bijvoorbeeld gaat over het toeslagenschandaal of over de Groningse aardbevingsschade. Over het stikstofverzet van de boeren valt uiteraard te discussiëren, maar dan valt de vlagomkering m.i. gewoon onder de vrijheid van meningsuiting, hoe abject je die mening ook kunt vinden. Maar juist op 4 en 5 mei vind ik het uiterst ongepast om de vlag om te keren. Dan eis je respect voor jezelf, terwijl je dat respect (historisch) aan anderen weigert te geven. Dan ben je, zoals dat op straat wordt genoemd, behoorlijk 'ziek in je hoofd'.

JasDon
JasDon2 mei 2023 - 2:42

Deze focus op bijzondere individuen vind ik weinig productief, zo kan ik bv. ook wel typjes vinden die zeer relativerend spreken over het de vrijheid en de democratie binnen onze maatschappij t.o.v. van best totalitaire landen. Ook best jammer gezien de vrijheden die we hebben en waarvoor de mensen die hiervoor een offer hebben gebracht geen waardering krijgen. Voor mij zijn het allemaal gekjes die over het algemeen weinig te maken hebben met standpunten van de grotere meerderheid van dit land.

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 9:54

Deze uitzonderingen worden gebruikt om het frame te illustreren dat men graag wil horen.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick1 mei 2023 - 21:45

Eén boer. Nog al een storm in een glas water. Als we artikelen gaan publiceren over groepen waarvan enkele leden geen respect hebben voor 4 mei, gaat het hier druk worden. Er zullen dan veel mensen echt luid zijn om 20:00. De ironie blijft dat beide kanten niet schijnen te begrijpen waar Bevrijdingsdag en democratie voor staan. Dus ook het recht om te demonstreren. Ook de vrijheid om onze vlag daarvoor te gebruiken. Onze vlag heeft geen opgelegd respect nodig. Die boer mag even nadenken wat er in 40-45 met dit type protesten zou zijn gebeurd... Laten we het er op houden dat er treinen naar het Oosten waren gereden. Juist dankzij de gevallen kan die vlag op de kop hangen. Ook kan je niet namens de toenmalige gevallenen spreken. Ja, er zullen zeker boeren tussen hebben gezeten die vochten om te mogen boeren maar niet iedereen. Dus kan niemand namens deze groep spreken in dit conflict: het zijn allemaal individuen die alleen een gemeenschappelijke factor hebben in overlijden. Ook deze groep nabestaanden: die omgekeerde vlaggen horen juist bij die democratie. Vrijheid van demonstreren en van meningsuiting is er juist voor meningen, demonstraties en zelfs vlaggebruik, die jij helemaal niet leuk vindt. Daar staat die vlag voor.

FransRos
FransRos1 mei 2023 - 20:27

Zie het probleem niet zo, vlgs mij heeft het niéts met elkaar te maken

DaanOuwens
DaanOuwens1 mei 2023 - 19:14

Ik heb hier weinig problemen mee. Deze vrouw maakt al maanden duidelijk dat zij zichzelf niet ziet als deel van de rest van de samenleving. Ze heeft zelf een vlag van haar eigen land. Het boerenland. Het zou raar zijn als zij het Nederlandse oorlogsverleden zou herdenken. Verder zie ik sowieso weinig reden tot herdenken. Ik denk dat de herdenking voor de meerderheid van de Nederlanders een nogal exclusief gebeuren is. Voor witte Nederlanders met familie die hier was in 40/45. Er worden wat pogingen gedaan om alle Nederlanders te betrekken maar dat heeft weinig succes. Als dan vervolgens partijen als bijvoorbeeld de PVV en het FvD ook deelnemen aan de herdenking verliest het alle betekenis. Ik doe al jarenlang niet meer mee. Het iss een lege rituele huls geworden. Terwijl het wel is gestart als mooie zinvolle traditie. Maar dat is het niet meer.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2023 - 2:31

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk2 mei 2023 - 10:03

"Verder zie ik sowieso weinig reden tot herdenken. Ik denk dat de herdenking voor de meerderheid van de Nederlanders een nogal exclusief gebeuren is. Voor witte Nederlanders met familie die hier was in 40/45. Er worden wat pogingen gedaan om alle Nederlanders te betrekken maar dat heeft weinig succes." Volgens mij verliest de herdenking op 4 mei juist zijn betekenis door er andere zaken bij te halen. Voor velen is het inderdaad het herdenken wat er met hun directe voorouders tijdens WOII alhier en overzee is gebeurd. Waarom zouden die mensen dat moment niet mogen herdenken? "Als dan vervolgens partijen als bijvoorbeeld de PVV en het FvD ook deelnemen aan de herdenking verliest het alle betekenis." Waarom zouden die partijen de slachtoffers van WOII niet mogen herdenken? Ook hun voorouders hebben geleden door de Nazi's.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2023 - 19:16

@ IkHebAltijdGelijk Jij schrijft: Waarom zouden die partijen de slachtoffers van WOII niet mogen herdenken? Omdat zij een ideologie/partij visie aanhangen die sterke overeenkomsten heeft met de ideologie van de nazi's in WO2. Voor mij dus een reden om niet meer mee te doen. Voor jouw duidelijkheid, maar even nadrukkelijk. Ik verbied ze niets. Ik doe niet meer mee.

Tom ter Wierik
Tom ter Wierik1 mei 2023 - 19:12

Het is begrijpelijk dat sommige mensen vinden dat het tonen van respect voor deze gebeurtenissen en de slachtoffers boven alles gaat. Aan de andere kant is het ook belangrijk om stil te staan bij het feit dat we in een land leven waarin vrijheid van meningsuiting en expressie gewaarborgd is. Dit betekent dat mensen de vrijheid hebben om hun eigen mening te uiten en te uiten op hun eigen manier, zelfs als dit afwijkt van de traditionele normen. Uiteindelijk is het belangrijk om respect te hebben voor elkaars mening en om te onthouden dat het feit dat we deze discussie kunnen hebben en onze mening kunnen uiten, een teken is van de vrijheid waarvoor zo hard is gestreden. Fijne avond.

5 Reacties
ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick1 mei 2023 - 21:48

Eens, al ben ik van mening dat je niet respect hoeft te hebben voor andermans mening. De aarde is plat, is ook een mening. Maar het recht die mening te uiten, dat is wel respect waardig. Het oude: "Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen".

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2023 - 19:22

@ Tom ter Wierik Jij schrijft: Uiteindelijk is het belangrijk om respect te hebben voor elkaars mening en om te onthouden Er zijn dingen die veel belangrijker zijn. Eem moeder die de boeren oproept om de vlaggen nomaal op te hangen omdat het dode lichaam van haar zoon onder die vlag is thuisgebracht. Dat is ook een mening van die moeder. Niet meer waard dan die van die boerin. Maar het zijn wel meningen die elkaar uitsluiten. Dus roepen dat alle meningen naast elkaar kunnen bestaan is niet erg realistisch. Een onmogelijke werkelijkheid waarvan het nog maar de vraag is of het een ideaale situatie zou zijn.

Daslief
Daslief3 mei 2023 - 9:33

'Dus roepen dat alle meningen naast elkaar kunnen bestaan is niet erg realistisch. Een onmogelijke werkelijkheid waarvan het nog maar de vraag is of het een ideaale situatie zou zijn.' Is dát waarom je andermans meningen zo vaak bestrijdt Daan? Je zou er ook eens zo naar kunnen kijken - lijkt mij toch idealer en realistischer dan hopen dat iedereen de 'juiste' opvattingen krijgt: “Hadden we niet juist recht en democratie ontwikkeld omdat de mensen het nooit met elkaar eens zullen worden en toch moeten samenleven?” (https://www.vn.nl/maxim-februari-macht-bevragen/)

DaanOuwens
DaanOuwens3 mei 2023 - 13:29

@ Daslief Jij schrijft: Je zou er ook eens zo naar kunnen kijken - lijkt mij toch idealer en realistischer dan hopen dat iedereen de 'juiste' opvattingen krijgt: Dat lijkt mij niets. Een mening, een keuze is nooit vrijblijvend, Die heeft altijd consequenties. Die boeren die hun vlaggen laten hangen, en dat is beleid volgens FDF, die kiezen er wel overwogen voor de mensen die de slachtoffers willen herdenken te krenken of meer. Dat is een besluit met gevolgen. Van mij hoeft niet iedereen hetzelfde te denken. Maar doen alsof je mening, je opvattingen geen gevolgen hebben is misplaatst en kortzichtig. Jij vindt dat kennelijk niet. Mijn reactie op Tom ter Wierik was vooral bedoeld om na te gaan of hij aan dat aspect had gedacht. Jij vindt dat niet, het houdt bij jou op bij het spuien van je mening. Ik denk daar anders over.

Daslief
Daslief4 mei 2023 - 14:24

‘Een mening, een keuze is nooit vrijblijvend, Die heeft altijd consequenties. … Mijn reactie op Tom ter Wierik was vooral bedoeld om na te gaan of hij aan dat aspect had gedacht.’ Dank voor je toelichting Daan, ik had inderdaad niet begrepen dat je dat met je reactie wilde zeggen. Ik ben het helemaal met je eens dat elke mening, elke keuze altijd consequenties heeft. Sterker nog: ik denk dat precies hetzelfde geldt voor jouw meningen en keuzes: ook die zullen voor sommigen beter uitpakken en voor anderen slechter; zoals je zegt, soms sluiten meningen elkaar nu eenmaal uit. Vandaar dat ik het zo eens ben met Februari: het lijkt me onvermijdelijk dat verschillende meningen en keuzes altijd zullen blijven schuren, dus dat we daar als samenleving op één of andere manier mee moeten zien te dealen, op een manier die aan iedereen zoveel mogelijk recht doet. De benadering van Tom lijkt me dan zo gek nog niet, maar daar kunnen we natuurlijk over van mening verschillen.

Olav Meijer
Olav Meijer1 mei 2023 - 18:49

Extreme botheid en domheid. Ook buitengewoon grof om je als "slachtoffer" op een lijn te stellen met slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (holocaust, verzet, represaillemaatregelen, dwangarbeid, e.d.).

1 Reactie
Jozias2
Jozias21 mei 2023 - 21:39

@olav Helemaal eens. Tegelijkertijd kun je je afvragen of 1 individuele boer in Marum Groningen (of all places) nu zoveel aandacht voor haar standpunt verdiend. Er wordt weer een artikel aan geweid en de consequentie is dat er ophef ontstaat. Waarom zou de maatschappij zich druk maken om een individuele botte boer?

Greendutch
Greendutch1 mei 2023 - 18:01

of 4 mei “blijheid” moet betekenen? díe boeren -zíj die protesteerden- zijn niet loyaal noch sociaal maar verwachten het wel van anderen. Wat verwacht je anders van extreem rechts? ze worden al decennia gepamperd met subsidies? Laat die in hemelsnaam afgeschaft worden en in natuur-, milieu- en klimaatmaatregels gestort worden. Zet boeren uit Waterschappen en hef de Agro-lobby op. al die subsidies -door ons allen opgebracht- is dan voor natuur / milieu / klimaat, er zijn voldoende groene / biologische / milieuvriendelijke etc boeren die ons plant’aardig' voedsel kweken. we hebben vooral voldoende schoon water nodig {laaggeschoolde boeren sproeien onwettelijk] + heel veel bomen en planten om ons te verkoelen de komende jaren én het vocht vast te houden de grond. https://www.euronews.com/green/2023/04/20/climate-now-live-whats-happening-to-the-water-cycle

Markzelluf
Markzelluf1 mei 2023 - 17:07

Ik vind de omgekeerde vlag een vervelend beeld, en daar is het natuurlijk voor bedoeld. Net zoals ik het lastig vind dat de schappen bij AH zo leeg zijn, zodat ik mijn persoonlijke bonusaanbiedingen dreig mis te lopen. Maar ik snap de stakers bij de distributiecentra wel,. Geef ze zelfs gelijk. Boeren snap ik ook, maar ik vind dat ze er beter aan doen te veranderen. Maar wat ik dan weet niet snap - en zelfs zeer vervelend vind - is dat sommigen op 4 mei daders willen herdenken. Dat is pas vreselijk.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 mei 2023 - 16:47

Dat geboerte kan beter de nsb prinsenvlag uithangen aan de randen van hun geelbruine dreklanden.

Panthera
Panthera1 mei 2023 - 16:40

Weet je wat ik van weinig respect vindt getuigen, en dit is wat je de laatste jaren veel vaker om ons heen ziet gebeuren, namelijk dat steeds meer mensen op 4 mei om 20:00 uur niet meer de moeite willen gaan nemen om twee minuten stil te blijven staan. En dan wil ik het niet eens over het feit hebben dat wij tegenwoordig na de kranslegging, daar beveiligers bij moeten laten staan, of snel verwijderen voordat er nadien mee gevoetbald gaat worden.

herman46
herman461 mei 2023 - 16:30

Het vrouwelijke equivalent van boerenlul!

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens2 mei 2023 - 3:18

@herman "vrouwelijk equivalent" Boerenspleet? Boerengleuf? Boerendoos? Boerenpunani? Boerenconjo? Boerinnenkut? (Sorry, beetje grof misschien, maar boerenlul mag ook.)

Gijs- Jan Groothedde
Gijs- Jan Groothedde1 mei 2023 - 16:14

Boerse onbeschoftheid. Minderwaardige vlagschennis om misplaatst gelijk; en om nog meer onverdiende knaken binnen te harken.

2 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 16:46

Morgen gaat Gijs-Jan wel weer naar de supermarkt om eten te kopen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout1 mei 2023 - 19:31

Geep: Grootgeboerte levert niet rechtsstreeks aan de supermarkt, het exporteert naar waar de meeste winst valt binnen te harken.

Adaestuo
Adaestuo1 mei 2023 - 16:12

In een land waar twee partijen die de omvolkingstheorie verkondigen van harte welkom zijn bij de dodenherdenking is zo'n omgekeerde vlag op 4 mei een kleinigheid.

Beisser
Beisser1 mei 2023 - 16:09

Deze boerin zit er behoorlijk naast met haar redeneringen. 1: In tegenstelling tot wat zij beweert heeft zij alle vrijheid die ze zich maar wensen kan, o.a ook om de vlag ondersteboven te hangen, hoe kwetsend dat ook is voor anderen. 2: Die blijheid is er voor anderen; zoals zij die te lijden hebben van haar stikstofuitstoot ook niet. Zie ook de oproep van nabestaanden van die verzetsstrijders 3:Haar kinderen, hun generatiegenoten elders in de wereld en de generaties daarna zullen in de toekomst ook niet blij zijn als zij en haar groep hun zin krijgen. Los daarvan: Het probleem ligt maar bij een deel van de boeren en bij de agro-industrie, de toeleveringsbedrijven van veevoer en kunstmest. Industriële landbouw/veeteelt heeft geen toekomst. Geen bestaansrecht meer in een klein overvol land als het onze. Ik zou willen zeggen: Wees creatief. Gooi je bedrijfsvoering om. Kleinschalig, gemengd bedrijf, biodivers, met allerlei voor andere bevolkingsgroepen interessante nevenactiviteiten. Al een halve eeuw geleden waren er de eerste waarschuwingen waar niemand zich aan stoorde. Ongeacht hoe het verder gaat met de stikstofcrisis (en de grondstoffencrisis en de afvalcrisis en de energiecrisis en de vluchtelingencrisis en de woningcrisis en de andere (vul maar in) crises, we zijn te laat! Ik ben passimistisch en ik benijd de volgende generaties hun toekomstperspectieven, voor zover ze die nog hebben, niet.

1 Reactie
Panthera
Panthera2 mei 2023 - 17:21

Beste Beisser, 'Niemand' is een overdrijving in optima forma, en is bezijden de waarheid, omdat je ons zo wilt laten geloven dat die waarschuwingen voor elke boerenlul in de straat bedoeld zou zijn geweest. Wetenschappelijke rapporten en de conclusies daarin zijn vooral bedoeld om als leidraad te gaan functioneren voor beleidsmakers, en die hebben niet thuis gegeven. En problemen die daaruit voort zijn gekomen, die kun je nu toch niet gaan toeschrijven aan mensen die zich keurig aan de geldende regels hebben gehouden, want daar moet je toch gewoon de werkelijke schuldige voor gaan aanwijzen!

Ecclesia
Ecclesia1 mei 2023 - 15:58

Het is maar een vlag. Morgen komt de zon gewoon weer op. Er zijn grotere dingen in de wereld om ons druk om te maken.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer1 mei 2023 - 18:53

Ach ja. En halfstok hangen heeft natuurlijk ook geen enkele betekenis, want "het is maar een vlag".

EricDonkaew
EricDonkaew2 mei 2023 - 2:39

@Ecclesia ----------------------- Exact. En het is maar een eenling. Als de hele of halve boerenstand dat zou doen, is het een ander verhaal. Maar dit is een kwestie van statistiek: er is er altijd wel één (of twee of drie) die dwars blijft doen. Maar het is wel weer meteen voer voor polarisatie voor hen die daarop uit zijn.

Nicolay2
Nicolay21 mei 2023 - 15:41

Ik vind dit een schofterige reactie tegenover de vele miljoenen vaak jonge mensen die hun jonge leven hebben verloren in de strijd tegen de Fascisten waardoor deze boerinnen nu in vrijheid kunnen leven !!!

1 Reactie
PGS
PGS2 mei 2023 - 10:35

Je gaat er vanuit dat al die miljoenen jonge mensen het eens zijn hoe de boeren en Groningers zijn en worden behandelt door deze regering.

Gentleman
Gentleman1 mei 2023 - 15:17

Respectloos!!

Olie Bol
Olie Bol1 mei 2023 - 15:02

''Boerin heeft lak aan dodenherdenking en laat omgekeerde vlaggen staan'' Maar dan wel halfstok svp! Moet kunnen als je van mening bent dat de strijd van Nederlanders destijds (hoe onbetekend ook) tegen de Duitse bezetter praktisch voor niets is geweest. Omdat we nu ook geregeerd worden door types die zich niks aantrekken wat er onder de bevolking leeft. De Duitse socialisten hadden destijds nog als credo: IEDEREEN een volkswagen. Nu is het: alleen subsidie voor de rijken die zich een Tesla kunnen permitteren. Je zou toch voor minder je vlag omdraaien met dit soort rechtse uitspattingen.

2 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk1391 mei 2023 - 15:43

"Omdat we nu ook geregeerd worden door types die zich niks aantrekken wat er onder de bevolking leeft." Daar vraagt die bevolking dan helemaal zelf om. In 2021 stemde 74 % op een liberale partij, terwijl er toch voldoende keus is aan sociale partijen. Van die 74 % kan minstend de helft zich geen n a c h t w a k e r s s t a a t veroorloven. Maar wél klagen als ze te grazen worden genomen.

Olav Meijer
Olav Meijer1 mei 2023 - 18:51

@ Olie Bol: Jij noemt je terecht "oliebol". De Duitse nationaal-socialisten hadden en hebben niets met socialisme van doen.

geitenbreier
geitenbreier1 mei 2023 - 14:29

Groot gelijk, mijn steun heeft ze !

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier1 mei 2023 - 15:15

pure schofterigheid

PGS
PGS2 mei 2023 - 10:38

Dat is jouw groot recht om met haar eens te zijn. En dat is waar de meeste die ageren tegen deze actie de nuance hebben verloren wat het betekent om in een vrij land te leven.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 14:23

Ook dat is vrijheid.

7 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier1 mei 2023 - 15:16

pure schofterigheid.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 16:44

@oproerkraaier/zayd Ook het geven van jouw mening is vrijheid.

Sonic2
Sonic21 mei 2023 - 16:57

@ Oproerkraaier Vrijheid in de handen van ultra rechts is altijd pure schofterigheid. Want ze misbruiken hun vrijheid voor schofferen, demoniseren, haten. En altijd alleen voor hun zelf. En voor de rest valt het me op dat dit soort bewegingen nooit een rem hebben. Geen sociale antenne hebben. Boeren winnen er veel meer mee als 4 en 5 mei uitsluiten van hun politieke standpunten. Gewoon terugdraaien op die 2 dagen. Zoals het normaal is.

GeenProbleem
GeenProbleem1 mei 2023 - 17:00

@sonic 'Boeren winnen er veel meer mee als 4 en 5 mei uitsluiten van hun politieke standpunten. ' Waarom?

oproerkraaier
oproerkraaier2 mei 2023 - 9:19

GP: wie of wat is zayd?

PGS
PGS2 mei 2023 - 10:41

@ sonic. Grappig in jouw betoog dat jij het het over 'sociaal antenne" hebben. Mijns inziens hebben de afgelopen kabinetten juist geen sociaal antenne.

oproerkraaier
oproerkraaier2 mei 2023 - 14:19

Geen probleem: daarom.

Marcus A.2
Marcus A.21 mei 2023 - 14:22

Blauw wit rood is voorbij. Wij hebben democratie en daar kun je je stem laten horen. Rood wit blauw staat daar juist voor. Genoeg = Genoeg.