Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Boerenbond boos om koe gedood door wolf in plaats van mens

  •  
31-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
20264527579_ad2d2f5366_k
De Vlaamse Boerenbond is in rep en roer nu in Oudsbergen, net over de grens op zo’n 20 kilometer van Weert, een koe is doodgebeten door vermoedelijk een wolf. De agrarische lobbyorganisatie vreest dat het ‘wolfproof’ maken van de weilanden onbetaalbaar wordt. Volgens het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is dat helemaal niet nodig, omdat wolven maar heel zelden koeien aanvallen.
Het is de eerste keer dat in de regio een koe ten prooi valt aan een wolf. In de provincie Antwerpen is wel al eerder een koe aangevallen, maar dat ging om een verzwakt dier dat het pad kruiste van een wolf op doortocht. Desondanks pleit de Boerenbond er nu voor dat het wolvenprotocol wordt aangepast. De club vindt een medestander in de burgemeester van Oudsbergen, de christendemocraat Lode Ceyssens. Die spreekt zelfs van ‘een probleemwolf’ en vindt dat Europese verordening het toestaat in te grijpen.
Joachim Mergeay van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek benadrukt dat de aanval in Oudsbergen erg uitzonderlijk is en dat koeien doorgaans niet op het menu van de wolf staan. Hij zegt daarbij: ‘Het is natuurlijk erg jammer voor de landbouwer als er een koe sterft door een wolf. Maar er sterven ook ieder jaar 2.000 runderen in Vlaanderen omdat ze glasscherven of een stukje van een blikje opeten.’ Het aantal koeien dat ten prooi valt aan de mens is overigens vele malen hoger. Tegenover de ene Vlaamse koe die nu door een wolf gedood is, staan alleen al in april van dit jaar 61.478 gedode runderen door mensenhanden.
Bron: VRT / cc-foto: Elyse of Endrion

Meer over:

belgië, koeien, nieuws, wolven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (104)

Poeha2
Poeha21 jun. 2021 - 20:15

Kan me niet herinneren dat ik de wolf ooit heb gemist, net als de mammoet.

2 Reacties
Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 7:05

Poeha Ach, van die/de koe kunt u zich hoogstwaarschijnlijk ook niet herinneren, dat u die ooit miste. En zou u de koe (of de wolf of de mammoet) wel zou missen, wat dan nog?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2021 - 14:43

De wolf mist ons vast ook niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jun. 2021 - 14:54

Mooi dier die wolf, althans het mannetje. Daar kan Bertha niet tegenop!

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 15:22

Mooi zijn ze zeker.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 17:12

Bertha? Van Bourgondie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2021 - 4:19

Eroc Minnens Nee Bertha 1,2 en 3.

Eric Minnens
Eric Minnens2 jun. 2021 - 17:25

Oké, het kwartje valt. Arme Bertha.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 jun. 2021 - 14:45

Het leven van een melkkoe is niet te benijden.

Phantom3
Phantom31 jun. 2021 - 13:06

Ik snap dat wel. Wat mij betreft had die wolf ook beter een mens kunnen pakken ipv een koe.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 11:33

Ik weet wel een nuttige taak voor Willem Alexander... ????

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 13:19

Aan WA heb je niets. Zonder de aanwezigheid van predatoren, gaat de bio-diversiteit achteruit. Er zijn inmiddels talloze voorbeelden van verbetering van gedegradeerde ecosystemen door herintroductie van wolven. Dat is in Nederland net eens nodig omdat ze op eigen kracht zijn gearriveerd. Wat meer ruimte door een aantal overbodige N-wegen op te ruimen zou ook schelen.

Norsemen
Norsemen1 jun. 2021 - 10:13

We slachten deze dieren met miljoenen per jaar, en die paar honderd die door een wolf aan hun einde komen is een probleem?

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 11:54

@Norsemen Allebei. (Zelfs in de vleesindustrie worden niet eerst de darmen uitgerukt, daarna wat hompen vlees weggehakt, en daarna pas het dier gedood.)

Norsemen
Norsemen1 jun. 2021 - 13:43

@Eric Minnens Vind je het serieus dierenleed hoe een wolf een ander dier doodt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2021 - 17:07

'Zelfs in de vleesindustrie worden niet eerst de darmen uitgerukt, daarna wat hompen vlees weggehakt, en daarna pas het dier gedood' Dat dierenleed valt in het niet bij het levenslang opsluiten van miljoenen dieren op een miniem oppervlak. Het enige dier wat dat verzint is de mens.

Ryan2
Ryan21 jun. 2021 - 9:35

Ach, ik kan er wel om lachen. Koeien in de wei. Nou.. Waar hebben die geleerd zich natuurlijk te gedragen? Zoals het een rund betaamt? Echt niet. Een eenzame koe is natuurlijk wel een vogel voor de kat. Een koe is veel kwetsbaarder dan haar oorspronkelijke oervorm. En dan is er niet eens een stier in de buurt. Die werkt wel met een wolf af. Kortom, het is de mens die een onnatuurlijke situatie schept. Niet de wolf.

Klein zonnetje
Klein zonnetje1 jun. 2021 - 7:26

Het is helaas gewoon wachten op het eerste kind dat wordt aangevallen door een wolf. Vanaf dat moment zal de publieke opinie snel omslaan en zal het leefgebied van de wolf beperkt gaan worden. Mensen staan net als koeien niet op het natuurlijke menu van de wolf. Maar tja, wat is er nou natuurlijk aan een wolf in een dichtbevolkt landje als Nederland.

14 Reacties
vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 8:15

Weg met die wolf, wat jou betreft. Wel nieuwe snelwegen, ten koste van natuur, als gevolg waarvan toch, al en nog, heel lang meer mensen, kinderen zullen sterven, dan door wolven.

Zandb
Zandb1 jun. 2021 - 9:37

Klein En hoe denkt u/men dan het leefgebied van de wolf zo in te perken dat kinderen gegarandeerd nooit het slachtoffer worden van wolven? Ik weet overigens niet wat er natuurlijk is, aan een wolf in Nederland. Hij is er. teun Dat u uw onvrede projecteert op de randstad, dat is een maar dat u dat dan zo onnozel doet, dat is twee.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 10:08

@vdbemt "Wel nieuwe snelwegen, ten koste van natuur, als gevolg waarvan toch, al en nog, heel lang meer mensen, kinderen zullen sterven, dan door wolven." Dit slaat als een tang op dirk. Zo'n valse tegenstelling had ik van jou niet verwacht.

Björn Borg
Björn Borg1 jun. 2021 - 10:42

LOL, maar... ik woon in Zweden en hier zijn echt veel meer wolven dan in Nederland. Wolven opereren in roedels en je krijgt ze doorgaans niet te zien. Als ze al iets groots te pakken nemen is het een elandenjong of een wild zwijn. En dat eten ze dan met z'n allen op. Uitzondering hierop zijn de zogenaamde pubers. Die worden namelijk op enig moment de roedel uitgetrapt en zwerven dan een poosje alleen rond. Nemen grotere risico's, zoals het in de buurt komen van mensen, en doden inderdaad wel eens een schaap. Maar ook hier, met veel wolven, komt dat weinig voor. Wat niet wil zeggen dat men niet op dezelfde manier in de paniek schiet als het gebeurt. Er zijn hier veel mensen die het liefst alle wolven zouden afschieten. Een paar jaar terug werden er bij een boer in de buurt regelmatig schapen doodgebeten. Jagers hebben nachtenlang gepost in de hoop de 'wolf' te kunnen doden. In dezelfde periode werd een loslopende verwilderde husky gevangen. Daarna geen dode schapen meer.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 11:51

@Eric. De gemeenschappelijke deler is: eigen belang. Zo lang de mens zich er niet mee bemoeit, gebeurt in de natuur dat wat natuurlijk logisch is. Maar oh wee als dat mijn portemonnaie raakt. Dan kan het niet. De boer maakt zich niet druk om het gevaar voor de mens. Maar om het feit dat er misschien een koe gedood wordt voordat hij hem laat doden. Dat kost hem geld. Jij maakt je niet druk om doden door het verkeer. Want dat verkeer is 'nou eenmaal' nodig voor onze welvaart. Een dode mens door een wolf, wat jij voor je ziet, maar waarschijnlijk nooit zal gebeuren, is aanleiding voor jou om ze maar af te schieten. Dat kost je immers geen geld.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 12:27

Björn Borg 1 juni 2021 at 12:42 In Noorwegen ligt er een cordon scherpschutters rond de zeldzame roedels. Ieder jaar wordt er in Stortinget gebakkeleid over de afschot aantallen. De aantallen wolven zijn zo klein dat ze kunnen uitsterven door inteelt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2021 - 12:56

'Het is helaas gewoon wachten op het eerste kind dat wordt aangevallen door een wolf' De Telegraaf watjes worden al bang van een paar wolven terwijl ze er in omringende landen al eeuwen moeiteloos mee omgaan. En dan te bedenken dat we hier geeneens leeuwen, tijgers, beren, nijlpaarden, neushoorns, alligators, haaien etc hebben..

Norsemen
Norsemen1 jun. 2021 - 13:47

“ Het is helaas gewoon wachten op het eerste kind dat wordt aangevallen door een wolf.” Dit kun je toch niet serieus menen? De kans dat een wolf Roodkapje opeet is honderd keer groter.

Klein zonnetje
Klein zonnetje1 jun. 2021 - 15:03

@allen ik heb niets tegen de wolf, maar ik probeer wel realistisch te blijven. Vergelijkingen met Zweden en Noorwegen zijn leuk, maar hier is gewoon veel minder plek. Al zouden ze willen, de wolven kunnen de mensen niet ontlopen. Ik gun de wolven het allerbeste, en dus geen verblijf in Nederland.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 15:26

De Noorse boeren willen geen predatoren. Die willen lekker goedkoop, hun schapen los laten lopen in de bergen. Noorse jagers willen ook geen concurrentie, die willen zelf de elanden opeten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2021 - 16:12

' maar ik probeer wel realistisch te blijven. ' Als je dan zo graag realistisch wilt zijn, ga je dan druk maken over honden. Die zijn goed voor tienduizenden bijtincidenten per jaar, waarvan vele ernstig en sommige dodelijk. https://www.ad.nl/almelo/roep-om-muilkorf-bij-vechthonden-na-dodelijk-bijtincident-in-almelo-drama-was-te-voorkomen-br~abd321575/ https://www.minderhondenbeten.nl/bijtincidenten/feiten-en-cijfers/

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 17:20

@Joe Speedboot "En dan te bedenken dat we hier geeneens leeuwen, tijgers, beren, nijlpaarden, neushoorns, alligators, haaien etc hebben" Nog niet, maar de welkomstcomités hebben zich waarschijnlijk al gevormd. Al lid geworden van zo'n cubje, Joe? Ik zou beren adviseren, die komen waarschijnlijk het eerst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jun. 2021 - 8:21

De beer is door ontbossingen en jacht verdwenen omstreeks het jaar 1000. Ik verwacht hem niet op korte termijn terug.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jun. 2021 - 16:13

'Nog niet, maar de welkomstcomités hebben zich waarschijnlijk al gevormd.' Wat een flauwekul. Die beer gaat nog lang duren (als hij ooit terugkomt) en die andere dieren zijn exoten die hier nooit zijn geweest. Dat i.t.t. de wolf die hier tot ruim 100 jaar gelden ook al leefde.

P Haan
P Haan1 jun. 2021 - 7:00

Uiteindelijk worden ze gewoon weer afgeschoten en verdwijnen de wolven. Probleem lost zich wel op hoor.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 jun. 2021 - 6:58

De motivatie dat het zelfzaam is inherent aan het gegeven dat de vos hier of in Be nauwelijks nog voorkomt. Schapen zijn hier al met regelmaat de klos. Vraag is uiteindelijk of je én een wolf of soortgelijken én de mens wilt hebben in een steeds voller NL. Tot die tijd en zolang het beheersbaar is, lekker laten rondhobbelen die wolf. Typisch Nederlandse oplossing, gedogen we de wolf

3 Reacties
vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 8:18

Vind ik ook: gewoon laten rondhobbelen, die wolf. Maar even dit: stel jij nou dat de vos hier nauwelijks voorkomt? Of is dat cynisch bedoeld? Prachtige dieren overigens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 12:23

Hoe het zit in BE weet ik niet maar in NL zijn ook "stadsvossen" gesignaleerd. In NewYork zitten er ook coyotes in de stadsparken. In de Bronx werd de eerste al in 1995 gespot. Het Gotham Coyote Project chipt coyotes om ze te kunnen bestuderen. Een coyote heeft niet veel nodig en kan zich ook op rustige industrieterreinen ophouden. Covid lockdown is ook een zegen voor het dierenrijk.

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 jun. 2021 - 16:56

@vdbemt Excuseer, schreef vos op ipv wolf. De vos is overigens ook een prachtig beestje, maar niet zeldzaam nmw

badgast
badgast1 jun. 2021 - 5:47

Tja. Toen de eerste wolven in Nederland werden gesignaleerd, hoorden we de "natuurlobby" om het hardst beweren dat schapen en ander vee volkomen veilig zou zijn. Wolven, zo beweerden ze, zouden namelijk veel liever wild eten, dus alleen de reeën, konijnen, etc. liepen gevaar. We hebben in Nederland inmiddels gezien dat juist die bewering een sprookje is. Maar niet gehinderd door deze ontmaskering van de sprookjesvertellers gewoon door. Nu zouden aanvallen op koeien zeldzaam zijn. En op mensen ook? Ik ben opgegroeid in een Nederland waar je naar de dierentuin moest als je een wolf wilde zien. Ik zou het erg fijn vinden als mijn kinderen en kleinkinderen een vergelijkbare situatie mogen aantreffen.

8 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2021 - 7:00

Die (klein)kinderen zullen vrijwel zeker nooit een wolf in het wild tegenkomen. En wat dan nog? Volledige zekerheid valt echter niet te geven. Dat kan slechts door volledige uitroeiing. Jij wilt dat de wolf van de aardbodem verdwijnt?

Buitenstaander
Buitenstaander1 jun. 2021 - 7:11

Eigenlijk is het idd fijner on alle dieren die proberen terug t keren, weer terug te plaatsen in dierentuin. Bever, lynx, etc zoveel overlast. Maar wel tegelijktijd praten bij boerderijdieren te houden in 'natuurlijke habitat Ipv de boerderijdierentuin...

The Apple
The Apple1 jun. 2021 - 8:04

badgast: "Nu zouden aanvallen op koeien zeldzaam zijn. En op mensen ook?" Alleen kinderen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 10:56

The Apple 1 juni 2021 at 10:04 Kleine kinderen laat je niet alleen rondlopen. Voor je weet worden ze aangereden.

Le Chat Botté
Le Chat Botté1 jun. 2021 - 11:23

[ hoorden we de “natuurlobby” om het hardst beweren dat schapen en ander vee volkomen veilig zou zijn] Goh, dat is mij volledig ontgaan. Maar jij hebt vast wel een zee aan linkjes van de 'natuurlobby' met genoemde beweringen. Care to share?

Freddy2
Freddy21 jun. 2021 - 11:23

@DanielleDefoe, nee hoor. Roodkapje wilde graag snel hogerop komen door aan te pappen bij de jager en toen deze niet inging op haar affances heeft zij dit verhaal verzonnen om hem aan te kunnen klagen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 12:10

Hogerop komen door aanpappen met de jager? Welke jager hebt u op het oog?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 13:24

"volkomen veilig" werd niet beloofd. Zie verder de bijdrage van Borg.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 4:28

Zie op de video hoe de koe is vermoord. Niet, zoals ons op school werd bijgebracht, door de hals (slagader) door te bijten. Nee hoor, de dames en heren wolven begonnen meteen maar, terwijl de koe nog angstig ademde en ontieglijke pijn leed, aan de buik en de ingewanden te rukken en te knauwen. Stelletje onbehouwen vreetzakken. Niks moet ik van die kutbeesten hebben. Hoe sneller ze uit Nederland (en België) zijn, hoe beter. Overigens ben ik van mening dat ook aan de bio-industrie snel een eind moet worden gemaakt. Met aantallen heeft dat niks te maken. De wrede dood van één beest is net zo erg als de wrede dood van duizend beesten. Die wreedheid, daar gaat het om, dié moet worden bestreden. https://www.tvl.be/nieuws/wolf-bijt-koe-dood-in-oudsbergen-119656

6 Reacties
LaBou
LaBou 1 jun. 2021 - 5:21

Het kan nog veel erger: de wolf schrokt je in één hap naar binnen, zonder te kauwen. Als dat geen slechte naam oplevert. (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Roodkapje).

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 jun. 2021 - 5:38

Hoe wil je dat het dierenrijk gaan bijleren? Ik zie je de insect etende vogel soorten al gevangen zetten en een leeuw een op en neer bewegend vingertje geven.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2021 - 7:02

Alle wolven naar het heropvoedingskamp. Is dat wat je wil?

Buitenstaander
Buitenstaander1 jun. 2021 - 7:12

Tsja de natuur, zou keurig met mes en vork moeten.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 9:09

@LaBou Gelukkig gebeurt dat alleen in de alpen. @Paul Spijkers Een vingertje hoeft niet, want een leeuw grijpt iemand netjes bij de keel. @Tom Meijer Goed idee. En hem daar gras leren eten. @Buitenstaander Ja, en met vooraf een 'Heere zegen deze spijze amen'.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 10:47

Roodkapje is verkracht en vermoord door de jager/boswachter die de schuld gaf aan de wolf. Dat weet toch iedereen?

Paul Spijkers
Paul Spijkers1 jun. 2021 - 0:28

De kans dat dit gebeurt is in absolute termen en in verhouding helemaal is dus belachelijk klein. Dat zou moeten betekenen dat zowel het controleren van wolven in het algemeen en de extra beveiliging niet rationeel zijn. De andere gesprekken mogenlijk zijn dan maar klein. De grootste zou kunnen zijn dat een individuele wolf een gewoonte krijgt, wat dan een afschieting zou kunnen legimiteren. Kleinere discusies kan men hebben over vergoeding, maar gezien dit veel veel veel veel minder dan bliksem zal of kan gebeuren, zal daar uiteindelijk geen vaart in zitten.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov31 mei 2021 - 22:37

Dat is een puike redenering die we straks goed kunnen gebruiken als roedels wolven door de straten struinen en er hier en daar een kleuter wordt opgepeuzeld. Hoeveel kinderen sterven er niet in het verkeer, door hongersnood, door oorlog; kortom door mensenhanden, desinteresse, onverschilligheid? Die paar peuters, da's peanuts, die moeten we de wolven gunnen.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers1 jun. 2021 - 9:58

'straks'? De logica dat een uniform petje het nazi rijk aankondigt.

Vladimir Kornilov
Vladimir Kornilov2 jun. 2021 - 7:09

Domrechts begrijpt het weer niet.

EenMening
EenMening31 mei 2021 - 20:35

Je kunt Bor de wolf natuurlijk ook afschieten.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2021 - 7:03

Dat kan niet alleen met wolven.

Bert de Vries
Bert de Vries31 mei 2021 - 16:42

Je wilt niet weten hoeveel koeien worden gedood omdat de boer dat wil.

8 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 mei 2021 - 19:29

U bedoelt slachten? Inderdaad, voor sommige mensen is veehouderij een middel van bestaan. Hoe meer vervreemd van de (agrarische) werkelijkheid des te meer risico op sentimentaliteit.

Zandb
Zandb1 jun. 2021 - 6:27

Frans Voor die wolf was die koe misschien ook wel een middel van bestaan. Maar zien die boeren dat niet omdat ze vervreemd zijn van de werkelijke werkelijkheid, omdat ze hun heil stellen in een bedachte (agrarische) werkelijkheid. En daar is geen plaats voor een van god gegeven rentmeesterschap.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2021 - 7:08

Slachten is doden Frans. Of wist je dat al? Ik zal er trouwens geen stukje vlees minder om eten. We moeten alleen niet zo huichelachtig zijn ons doden op een hoger plan te zetten dan het doden door de wolf. Eigenlijk, als je er goed over nadenkt, is slachten door een mens vele malen erger dan doden door een dier.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19471 jun. 2021 - 13:39

@Zandberg Dat u het heeft over de wolf en zijn middelen van bestaan zie ik als een voorbeeld van vervreemding. Het rentmeesterschap waar u het over heeft houdt in dat de mens heerst over de schepping. U bent dus ook vervreemd van de christelijke leer. @Tom Meyer Het is een talige kwestie. Het doodbijten, of een andere manier dood maken van een prooi, en die opeten is geen slachten. Met hoger of lager heeft dat niet te maken. En nee, slachten is niet erger en ik heb daar goed over nagedacht.

Zandb
Zandb2 jun. 2021 - 6:59

Frans toch.... Denkt u nu echt, dat het dieren offeren aan de Mammon een vorm is van het rentmeesterschap zoals god dat voor ogen zou hebben gestaan? Bent juist u dan niet vervreemd van...... Ik hoop dat u ook wel begrijpt zo realistisch bent, dat wat we de christelijke leer noemen zich veel vaker wel dan niet vervreemd heeft van de leer van Christus?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 jun. 2021 - 18:46

@Zandbergen Genesis 1, vers 26 “En God zeide: laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis; en dat zij heerschappij hebben over de vissen der zee en over het gevogelte des hemels en over het vee en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt.”

Zandb
Zandb3 jun. 2021 - 7:14

Ja Frans, dat bedoel ik. Dat staat er. Maar....... hoe moet je zoiets nu inhoud moet geven dat het god belieft? Of denkt u dat u dat god daarmee bedoelde, dat het niet dondersteent hoe mensen die heerschappij dan hebben? U moet niet denken, dat iemand waarvan u het idee hebt dat die niets heeft met geloof heeft, dan ook niets verstandigs het geloof betreffende kan (mag?) zeggen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 jun. 2021 - 7:29

@Zandbergen Het zogenoemde 'rentmeesterschap', verantwoordelijkheid nemen over de schepping, is een geloofsartikel in de christelijke wereld. Dat neemt niet weg dat de mens heerst over de dieren. Als boerenkind ben je opgegroeid met het besef dat je de beesten niet onnodig mag laten lijden. En ja, u mag alles zeggen over het geloof, dat doe ik ook. God bestaat niet maar het geloof en de gelovigen wel.

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 16:39

"De club vindt een medestander in de burgemeester van Oudsbergen, de christendemocraat Lode Ceyssens. " Natuurlijk. Het CDA. Voor het herstel van de biodiversiteit en het klimaat, moet je niet bij hun zijn. De bio-industrie, DAT is het heilige goed.

11 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 19:35

Voor hen is iedere wolf een "probleem wolf".

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 3:37

@Danielle Voor mij ook. @vdbemt Voor mij is het én én. Tegen de bio-industrie en tegen de wolf.

Tom Meijer
Tom Meijer1 jun. 2021 - 7:13

Eric, die wolven zijn banger voor de mens dan omgekeerd. Als een wolf 'ons' domein binnen komt dan is er iets grondig mis. Wij hebben daar zelf voor gezorgd door al het leefgebied van de wolf in te pikken en jacht op wolven te maken.

Buitenstaander
Buitenstaander1 jun. 2021 - 7:26

@Erc Wel grappig, we hebben het in NL over 'meer natuur', maar het moet vanzelfsprekend wel achter een hekje en niet te wild; een beetje een tuintje blijven....

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 9:30

@Tom Meijer "die wolven zijn banger voor de mens dan omgekeerd" Ik heb het niet over angst. Ik heb het over wreedheid. Ik hoef maar één keer zo'n aangevreten koe te zien hoor. En ja, wij hebben zijn leefgebied ingeperkt. Jammer dan voor die wolf. @Buitenstaander "het moet vanzelfsprekend wel achter een hekje" Dat hekje (en muurtje) hebben we al, dat heet bio-industrie. O bedoel je dat niet? Bedoel je: binnen de muurtjes zijn koeien niet veilig voor de mens, en buiten de muurtjes (maar dan wel binnen zogenaamde hekjes) zijn de koeien niet veilig voor de wolf. Tja, het gaat ook niet om die koeien hé? Het gaat om die wolf. Koeien me reet. Alle ruimte voor de wolf!

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 10:54

@Eric Minnens voor mij dus niet. Ik ga mijn morele opvattingen niet toepassen op de wolf. Ook niet op de uil en het roodborstje die mijn tuin bezoeken.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 11:56

@Eric. "Ik heb het over wreedheid". Dan moeten we alles, wat we nog aan natuur hebben achtergelaten, maar afschaffen. Ieder dier is een potentiéle prooi voor een ander dier. Je hebt al aangegeven tegen de bio-industrie te zijn. Stop je energie in protesten tegen de bio-industrie, waar de wreedheid welig tiert. In plaats van die ene koe of dat enkele schaap dat door een wolf gedood wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 13:23

vdbemt 1 juni 2021 at 13:56 De merels die ik wormen uit het gras zie rukken gaan ook niet zachtzinnig te werk.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 16:20

@Danielle Een discussie over dierenwelzijn die uitkomt op wormen (of insecten), is als een discussie over politiek die uitkomt op een Godwin. Ik vermoed dat jij ook meer op een kat bent gesteld dan op een kreeft, laat staan een malariamug...

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 17:33

@vdbemt "Stop je energie in protesten tegen de bio-industrie, waar de wreedheid welig tiert." Maar ik had toch al gezegd dat het voor mij én én is? Is dat nou zo moeilijk? Dat betekent dat ik meer doe dan jij. Jij komt alleen op voor die arme dieren in de bio-industrie (ik ook). Maar ik kom ook nog eens op voor die arme door wolven uiteengereten koeien en schapen (jij niet).

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 19:28

@Eric ik bederf mijn karma niet met het nodeloos om zeep helpen van dieren. Met wat dieren in mijn tuin doen bemoei ik me zo weinig mogelijk. Helaas hebben de buxusvlinders de weg weten te vinden naar mijn buxussen. Daarvoor hoop ik op assistentie van de mezen in de brievenbus. Ik heb momenteel geen kat.

Sam V
Sam V31 mei 2021 - 15:48

Er zijn een paar mogelijkheden: 1. de wolf zijn gang laten gaan. Bedrijfsrisico voor de boer. De boer zal de koeien dan binnen laten indien het risico (lees: financiële gevolgen) te groot wordt. 2. de wolf zijn gang laten gaan, maar de boeren moeten veel investeren in het “wolfproof” maken van het eigen land. Optie 1 zou dan wel eens vele malen goedkoper kunnen zijn. 3. de wolf zijn gang laten gaan. Om optie 1 te voorkomen zal de overheid de boeren moeten compenseren. 4. de wolf niet zijn gang laten gaan en indammen. Als de overheid de wolf niets weg wil leggen, terwijl hij terugkomt in een omgeving die totaal verandert is sinds de vorige keer, zal de overheid de gevolgen moeten dragen (wij dus allemaal, niet alleen de boer). Alle andere vergelijkingen zijn niet ter zake doende.

21 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot31 mei 2021 - 16:39

'zal de overheid de gevolgen moeten dragen' Dat is in NL al lang geregeld. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veehouderij/vraag-en-antwoord/heb-ik-recht-op-schadevergoeding-als-een-wolf-mijn-dieren-aanvalt

JoostdeV
JoostdeV31 mei 2021 - 16:47

Indammen ha ha. Zolang de IC capaciteit nog niet is bereikt kunnen alle wolven zonder problemen de grens over.

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 16:55

"Alle andere vergelijkingen zijn niet ter zake doende.". Wanneer wordt je persoonlijk adviseur van de premier? Niemand weet het beter dan jij.

vdbemt
vdbemt31 mei 2021 - 16:57

@Joe Speedboat. Dat is nog eens een informatieve reactie. Bedankt. Het is dus al geregeld. Maar ja, de Boerenbond en het CDA.........

hgroen2
hgroen231 mei 2021 - 17:07

Het plaatsen van stroomdraad is veelal gebruikelijk. Hooguit zal de boer er een extra draad bij moeten trekken, want meestal hebben ze maar 2 draden die te laag zitten. Dus een hoger draad trekken en klaar ben je. En nee dat kost echt niet zoveel.

Jasmijn2
Jasmijn231 mei 2021 - 17:12

Je vergeet de simpelste optie: De koeien achter een veilig wolfwerend hek zetten. Dat is een dierhouder, in principe ook verplicht. En daar wordt ook nog eens subsidie voor verstrekt

rvb2
rvb231 mei 2021 - 18:08

Als de cijfers over koeien die overlijden door het eten van glasscherven of stukjes blik kloppen, dan lijkt mij dat de boer dat bedrijfsrisico prima kan nemen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 mei 2021 - 19:03

De eerste mogelijkheid is totaal niet realistisch. Er is geen melkveehouder die zijn vee op stal zal houden vanwege de wolf. Die gaat eraan. De tweede mogelijkheid is alleen aanwezig als de overheid de noodzakelijke afrasteringen financiert. Je krijgt dan belachelijke toestanden als met de korenwolf: uit de hand gelopen natuurbeheer. Waarom niet erkennen dat Nederland geen geschikte habitat meer is voor de wolf?

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mei 2021 - 19:29

Wolfwerende hekken ook voor schapen. Wolven springen niet maar graven. Daarom moet de onderste draad op 20 centimeter. Het helpt trouwens ook om honden te weren. Helaas nemen de boeren liever een afwachtende houding aan. https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/153526/Nog-niet-veel-schapen-achter-wolfwerende-hekken

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 5:10

@Frans Akkermans "Waarom niet erkennen dat Nederland geen geschikte habitat meer is voor de wolf?" Misschien uit verschillende motieven, maar we zijn het weer eens eens.

Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 6:12

@Danielle, citaat uit jouw link: "Wolf-Fencing Nederland is blij met de komst van de wolf" Het is de biologen, ecologen en natuurbeschermers volgens mij in de bol geslagen. De mens en de wolf staan beiden ongeveer op hetzelfde (top-)niveau in de voedselketen. Ze zijn derhalve elkaars concurrent. Zij zijn voor een groot deel uit op dezelfde etenswaar. Waarom zou je blij moeten zij hun met de komst van zo'n concurrent? Uit praktische overwegingen in ieder geval niet. Wellicht uit theoretische of zelfs religieuze overwegingen, maar daar doe ik niet aan mee. Niks ter ere van de voedselpiramide of ter ere van de biologie of de ecologie. Of ter ere van de heilige wolf (immers een voorvader van onze eigen lieve chowchows en pekinezen). Helemaal niks daarmee. Als het nou nog een leuk beest was. Maar het is een onaangename wreedaard. Weg met die onhebbelijke concurrent en zijn losgeslagen pleitbezorgers.

Zandb
Zandb1 jun. 2021 - 6:31

Frans Als er nu ergens beesten niet thuishoren, dan zijn dat koeien in een omgaasd land.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 8:26

@Eric Minnens "Niks ter ere van de voedselpiramide of ter ere van de biologie of de ecologie. ...........Helemaal niks daarmee." Je hebt er ALLES mee. Het is al honderden duizend jaren het wezen van het bestaan, waarvan de mens, jij, niet meer is dan een verdwaald nietig element, dat zich ontwikkelt tot de kanker van haar ontstaan.

Sam V
Sam V1 jun. 2021 - 8:33

@ Joe Speedboot “ Dat is in NL al lang geregeld.” Dit gaat over België en daarnaast worden niet alle benodigde maatregelen vergoed. Beter uw huiswerk doen. @hgroen en @JasmijnDonno Ponno Dus terug bij af. Eerst was er bij natuurorganisaties (terecht) veel kritiek op het afzetten van alle eigendommen met prikkel/schrikdraad, beter was het met sloten of muurtjes zoals in het VK. Nu omwille van de wolf toch maar weer alles afzetten en zelfs hoger en zichtbaarder dan voorheen. Best raar. Oftewel wat Zandb zegt. Geen afrastering in het land indien niet nodig, maar dat betekent volledige ruime compensatie voor boeren (meer dan nu) of geen wolven. Lijkt mij logischer.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 9:17

@ Sam V. Even opnieuw, Sam. Terug naar je bed. Opnieuw opstaan en dan wakker de link bekijken die Joe gegegevn heeft. Die is van de Nederlandse Rijksoverheid

KnorretjeBig
KnorretjeBig1 jun. 2021 - 10:45

@vdBemt "Opnieuw opstaan en dan wakker de link bekijken die Joe gegeven heeft. Die is van de Nederlandse Rijksoverheid." Daar staat wel bij: "Schade door aanvallen van wolven op landbouwhuisdieren krijgt u in ieder geval tot 1 januari 2022 100% vergoed." Wat daarna gebeurd? Of als het potje leeg is?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jun. 2021 - 11:05

De wolf maakt zelf uit of Nederland als habitat geschikt is. Als professional kan zij het faunabeheer overnemen van de menselijke amateurs. Mijn huidige habitat vertoont overlap met die van de wolf maar mijn concurrent is zij niet.

vdbemt
vdbemt1 jun. 2021 - 12:00

@Knorretje " Wat daarna gebeurd (gebeurt)? Of als het potje leeg is?" Tja. Zo kan ik het ook. Wat als ooit......??? Er is NU een regeling. Zeker met het CDA in de regering, zie ik dat niet verdwijnen.

Sam V
Sam V1 jun. 2021 - 14:14

@ vdbemt Dit (artikel) gaat over België (Vlaanderen om preciezer te zijn). Joe Speedboot stuurt een link over Nederland. Wat heeft dat met de Vlaamse situatie te maken? Ik haal Nederland er niet bij. Dat doet Joe Speedboot. De volgende keer zal ik het voor u helemaal uitschrijven, ook al is het een reactie naar iemand anders.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 jun. 2021 - 17:14

'Joe Speedboot stuurt een link over Nederland. Wat heeft dat met de Vlaamse situatie te maken?' Bijgaand de link voor België, waar het ongeveer net zo geregeld is als in NL. Misschien volgende keer even zelf je huiswerk doen (<1 minuut googelen) voordat je anderen de maat neemt. https://www.natuurenbos.be/beleid-wetgeving/overlast-schade/door-jachtwild-en-beschermde-soorten/welke-diersoort/schade-en

Sam V
Sam V2 jun. 2021 - 10:36

@ Joe Speedboot De discussie met vdbemt ging over zijn verkeerde interpretatie van mijn woorden. U stuurt mij een link over een ander land. Dat is raar. Daar zeg ik dan ook wat van omdat het totaal niet van toepassing is. Dan komt u met een juiste link, die ik helemaal niet hoefde te hebben om mijn huiswerk te doen. Waaruit blijkt dat ik die informatie nodig had? Omdat u zegt dat het al geregeld is (in Nederland)? Nou zelfs in België is het niet geregeld. De subsidie voor de maatregelen is niet 100% en geldt niet voor heel België. Mijn punt is dat de overheid hiervoor op moet draaien, niet de boer. Dat is dan toch niet geregeld? Geen dank.

JanB2
JanB231 mei 2021 - 15:41

Bor had kennelijk grote honger.

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens1 jun. 2021 - 5:18

Bor? Was die geen vegetariër? O nee, dat was juffrouw Ooievaar. (Ook vreemd trouwens.)