Joop

Boeren, wilt u de ondergang van de wereld mede op uw geweten hebben?

  •  
12-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
421 keer bekeken
  •  
boerenmalieveld
De boeren die vrijdag naar Amsterdam gaan, schetsen in een brief een romantisch beeld van akkerbouw en veeteelt. Joost Smiers reageert: "Ik vrees met grote vreze voor uw demonstratie in Amsterdam"
Beste mensen van Agractie,
Wij kregen uw folder over de Boer & Burger Brunch voor aanstaande vrijdag 13 december bij ons in de bus, waarschijnlijk omdat wij in Amsterdam vlakbij Rokin en Dam wonen. Het spijt me om te zeggen, maar uw folder straalt een romantisch beeld uit van de landbouw en veeteelt. U weet toch ook dat er grove misstanden bestaan? Als u het niet weet, kijk dan naar Zondag met Lubach over hoe varkens worden afgeslacht. Volgens uw folder gaan we tijdens de brunch ontdekken dat ons voedsel gemaakt wordt met respect voor mens en dier. Helaas voor u, maar in heel veel gevallen gaat het om het tegendeel: pesticiden, gerommel met mestoverschotten, beesten die hun kont niet kunnen keren, megastallen, bedwelmende geuren, fraude en bedreigingen van mensen die daar iets over zeggen.
Het merendeel van het voedsel dat hier geproduceerd wordt, is bedoeld voor export, vaak met als resultaat dat landbouw en veeteelt in arme landen kapot geconcurreerd worden, met dank aan de Europese subsidies die ooit bedoeld waren om te zorgen dat we geen honger zouden lijden en nu voornamelijk oneerlijke export bevorderen. Dan heb ik het er nog niet eens over dat het merendeel van de boeren het gewoonweg verdomt om biologisch te gaan boeren.
Het is verbijsterend dat de meeste boeren doen alsof er geen stikstof- en CO2-probleem bestaat. Als klimaatontkenners beweegt u zich in de wereld van de droombeelden van Trump, Baudet en Wilders. Het is aan u om te bepalen of u de ondergang van de wereld mede op uw geweten wilt hebben, maar weet dat ik er verontwaardigd over ben dat u zo roekeloos omspringt met het leven op aarde. Ik heb begrepen dat veel boeren een christelijke achtergrond hebben. Dan moet u uit de bijbel toch ook iets weten over de zorg die we moeten hebben voor het leven dat aan ons is toevertrouwd.
Ik vrees met grote vreze voor uw demonstratie in Amsterdam. Als u net zo te keer gaat als eerder in Den Haag, dan moeten wij de schade aan grachten, bruggen en pleinen herstellen en opruimen. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat u deze keer wel fatsoenlijk zal demonstreren. Ik denk dat u niet beseft dat u gaat demonstreren in een kwetsbare historische binnenstad.
Uiteraard begrijp ik dat sommige boeren door de banken en het verlangen steeds groter te worden tot hun nek in het financiële moeras zitten – afgezien van velen die heel goed boeren – maar laten we het dan daar over hebben: over het kapitalisme dat zich meester gemaakt heeft van onze voedselproductie en zich nergens iets aan gelegen laat liggen. Ik begrijp niet dat u het in uw folder over Boer & Burger Brunch daar niet over hebt.
Ik wens u een goede demonstratie toe, want iedereen heeft gelukkig het recht om te demonstreren, maar dan wel over het feit dat dit soort boerenbedrijven niet meer door de beugel kan en het roer om moet. Als samenleving moeten we er meer dan ruimhartig aan bijdragen dat het huidige boerenbedrijf fundamenteel op de schop gaat.
Met vriendelijke groet,
Joost Smiers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (144)

Freek3
Freek315 dec. 2019 - 21:20

Elk mens die online vertegenwoordigt is draagt bij aan de ondergang van de wereld, ook ik. Het overeind houden van Internet is zo ongeveer de allergrootste energieslurper en de energieconsumptie ervoor neemt hand over hand toe. Het geeft geen pas om als online vertegenwoordigd persoon andere groepen de schuld van de ondergang van de wereld te geven. Doe dat pas nadat je compleet offline bent. En nadat je op loopafstand woont van je werk, vegetarier bent geworden en ga zo maar door.

1 Reactie
Becausky
Becausky17 dec. 2019 - 0:59

@Freek Met jouw rigide argument ( geen oordeel daarover ) houdt de discussie op gaan we terug naar een tribale samenleving - waarin de boeren overigens niet perse "beter af " zouden zijn De trend is al ingezet, en ik houd mijn hart vast

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 dec. 2019 - 8:29

De boer zal als eerste vragen; Wat levert het op?

herman46
herman4613 dec. 2019 - 11:12

100% mee eens. Het verbaast me overigens dat er altijd weer reageerders zijn die menen hun gelijk te moeten halen uit allerlei al dan niet vermeende economische theorieën. Ik raad iedereen aan het boek 'De Donuteconomie' van Kate Raworth te lezen. Onze huidige economie is volledig dolgedraaid en heeft meer ellende dan voorspoed tot gevolg gehad. Een grotendeels vernielde wereld die voor mens en dier onbewoonbaar dreigt te worden. De agrarische sector is één van de grote boosdoeners. Met geen enkel respect voor dieren, milieu en natuur en een enorme zelfoverschatting heeft men een systeem ontwikkeld dat zich nu tegen onszelf keert. Veestapel inkrimpen met 70 à 75 % zou een beginnetje kunnen zijn van een voorzichtig herstel en eeen zegen voor de dieren. De boze terreurplegende boeren vormen een kansloze achterhoede die echter op korte termijn voor veel - onnodige - ellende kunnen zorgen. De overheid mag het niet zo veer laten komen.

Mohawk2
Mohawk213 dec. 2019 - 5:15

@ Sonic (12 december 2019 at 12:59) Hee, boer Kok leeft nog, geweldig! Wat een man - een dappere pionier in biologisch-dynamisch boeren. Een man die het predicaat 'rentmeester' meer dan verdiend heeft. Veel respect voor hem. Dank voor de link, Sonic :-) Heb je documentaire 'De kleine oorlog van boer Kok' wel eens gezien? Een indringend verslag van zijn 20 jarige gevecht met allerlei - zich zelden aan hun woord houdende - autoriteiten, waarin we getuige zijn van hoe boer Kok langs alle mogelijke kanten, op soms ronduit schandalig intimiderende wijze, wordt dwars gezeten en op Kafkaëske wijze bijna wordt fijngemalen door de ambtelijke molens ... hij moet en zal in het tuig van de schaalvergroting gedwongen worden! Dat terwijl zijn mest maar liefst 70% minder amoniak bevat. En ondertussen komen de mensen van Campinal langs omdat ze maar niet snappen & kunnen bevatten hoe zijn melk steeds de gezondste en voedzaamste is van heel Nederland - rara, politiepet! Een treffende illustratie van hoe het hier dus niet meer moet in de landbouw &veeteelt en wat de werkelijke toekomst is van boeren in Nederland. Absoluut een aanrader: https://www.npostart.nl/2doc/14-01-2015/VPWON_1239407?fbclid=IwAR3m9h0QRVxl555Z-1QSgo4fzN63gglLSEYaTELhfXoSP8EtrlsDEgXRanQ

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 1:13

De agrarische sector is een industrie. Niets meer en niets minder. Bovendien een industrie die inmiddels zeer dicht aanschuurt tegen de chemische industrie. Op 1 punt is er in dat verband wel een verschil: daar waar de chemische industrie (terecht) aan allerhande regels mbt uitstoot en lozingen is gebonden kan de agrariër zich op dat punt vanalles veroorloven. Nog steeds zijn agrarische bedrijven verantwoordelijk voor stankemissie's die in de chemische industrie al sinds jaar en dag als "incident" gelden. En stankemissie's zijn zelden onschuldig.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 dec. 2019 - 10:33

Boeren wanen zich onaantastbaar en met reden. Een vriend was milieuinspecteur. Hij werd regelmatig (fysiek) bedreigd.

Karingin
Karingin13 dec. 2019 - 19:02

Wat ook zo idioot is; stankoverlast wordt per boerderij gemeten, terwijl als er meerdere bij elkaar in de buurt staan is de stank vanzelf groter, maar daar wordt dus geen rekening mee gehouden. Nederland is kampioen creatief boekhouden.

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 22:22

@ Danielle Bedreigingen aan het adres van inspecteurs en dierenartsen die niet mee willen gaan in de illegale praktijken van agrariërs zijn inderdaad een bekend probleem.

JanB2
JanB213 dec. 2019 - 22:26

@ Karingin En die stankoverlast is ook niet onschuldig. Vaak gaat het om ammoniak (irriterend voor de luchtwegen) en/of waterstofsulfide (de bekende geur van rotte eieren: zeer hoge acute giftigheid en bovendien carcinogeen).

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2019 - 23:37

DanielleDefoe Klopt! Ik ben ook nog woest over de mestfraude. Dat heeft ze nog flink wat geld opgeleverd ook!In Nederland is nauwelijks toezicht en/of toezichthouders en ambrenaren knijpen zelf de ogen dicht.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 dec. 2019 - 11:07

Minoes toezichthouders draaien liever de vogelopvang de nek om

Abma
Abma12 dec. 2019 - 18:18

Ik ben voor het afschaffen van alle vormen van subsidie voor ondernemers, zoals oa boeren. Maar ik ben ook voor het afschaffen subsidies voor ondernemers via allerlei belastingvoordelen die zij hebben en anderen niet. Men moet zelf de broek maar op houden. Dat moet de pakjes bezorger van Post.nl ook. Boerenstand zover terugbrengen tot een verantwoord aantal voor dit dicht bevolkte kleine land bereikt is.

4 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 19:39

Beter is om de balans in Nederland terug te brengen, dus ook het aantal inwoners terug te brengen en op basis van het aantal inwoners voldoende landbouw enz te hebben zodat we ons eigen land kunnen voeden. Niet een hoog BNP maar het geluk en de ruimte voor de inwoners zou moeten tellen. In het rapport "grenzen aan de groei" van de club van Rome werd al gewaarschuwd voor de ellende die nu aan de hand is. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_grenzen_aan_de_groei

4Vier!
4Vier!12 dec. 2019 - 21:27

Abma 12 december 2019 at 19:18 “Ik ben voor het afschaffen van alle vormen van subsidie” Inderdaad. Laten we gelijk goed doorpakken en ook weg met die huursubsidie, zorg- en kinderbijslag. Gewoon gelijke regels voor iedereen zodat bv armoedeval voorkomen wordt en iedereen evenveel kans heeft op een leuk huis. Alles gelijke prijs, zelfde rechten, alleen onderscheid maken in belastingtarieven.

tinus1969
tinus196913 dec. 2019 - 8:52

@Abma [Ik ben voor het afschaffen van alle vormen van subsidie voor ondernemers, zoals oa boeren.] Dan is het wel goed om te bedenken dat die subsidies een dubbel doel dienden. Subsidies waren armoedebestrijding, die er voor moest zorgen dat keuterboeren niet meer in armoede hoefden te leven -en als zodanig zijn die subsidies een zichtbaar succes. Maar die subsidies dienden nog een doel, en het succes daarvan is zo groot, dat we dat succes inmiddels als vanzelfsprekend zien. Die subsidies moesten zorgen voor voedselzekerheid, voor een stabiele aanvoer van basisvoedingsmiddelen. Als je subsidies afschaft, moet je eerst heel goed nadenken hoe je die voedselzekerheid dan garandeert -en (vanwege het milieu) voedselzekerheid op basis van regionaal gekweekt eten, dus niet met aardappels uit Malta of Afrikaanse boontjes. Want niemand wil lege schappen in de winkel.

Cees Boogaart
Cees Boogaart15 dec. 2019 - 15:05

En dan ook de Hypotheekrenteaftrek afschaffen, dat scheelt miljarden, huurders brengen zelf de huurtoeslag op via verhuurdersheffing. Of beiden dezelfde woonlasten plm. 28%…en dan verhuurdersheffing weg kunnen daarvan 16.000 huizen per jaar worden gebouwd. Gelijke monniken, dan ook gelijke kappen. En omdat dankzij premie- en belastingbetalers huizenbezitters 40% gratis krijgen, de woonlasten voor huurders 40% naar beneden dus maar 17%...

TwoTone
TwoTone12 dec. 2019 - 16:54

Wel grappig hoor: we hebben sinds wo2 een economisch systeem opgebouwd waaronder schaalvergroting en besparing noodzaak waren, mede ook door continu toenemende eisen en groeiende fiscale druk. Daarnaast is in de hele economie sinds de jaren zeventig geïnvesteerd in milieubesparende maatregelen waardoor op veel vlakken het milieu er veel beter voor staat dan in bv 1980. Ni is er in eens paniek in delen vd politiek en vergaat de wereld en krijgen boeren en bouwers , deel vd fundatie van het systeem, in een keer de schuld. Milieu en klimaat moeten geholpen worden, uiteraard, echter het krijgt momenteel sterk een luchtje dat het misbruikt wordt om (politieke) belangen over te hevelen naar nieuwe machthebbers. De media moet e.e.a. zeer kritisch gaan volgen , losgekoppeld van de waan van de dag.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt12 dec. 2019 - 21:13

"Daarnaast is in de hele economie sinds de jaren zeventig geïnvesteerd in milieubesparende maatregelen waardoor op veel vlakken het milieu er veel beter voor staat dan in bv 1980." Wat kraam jij hier een onzin uit. Het Europees Milieu-agentschap: De toestand van het milieu in Europa 2020: er is dringend behoefte aan een koerswijziging om de problemen van de klimaatverandering het hoofd te bieden, de achteruitgang van het milieu terug te draaien en toekomstige welvaart te waarborgen' Daartegenover: Shell die nooit winstbelasting betaalde. En Tata Steel, dat de afgelopen tien jaar een miljard euro gratis uitstootrechten kreeg. Slechts enkele voorbeelden van hoe de 'oude', vervuilende industrie bevoordeeld is.

Eduard Wullink
Eduard Wullink12 dec. 2019 - 15:45

Niet meer exporteren is ook niet meer importeren. Zeg maar bye bye zwaai zwaai naar : Franse Wijnen Zuid Amerikaanse koffie , Thaise bananen, Keniaanse rozen , Nieuw Zeelandse kiwi's, Russische wodka, Egyptische groentes , Marokkaanse aardbeien................(ik denk dat er niet genoeg ruimte in een comment is om de import op te schrijven). Producten worden geproduceerd in de streek waar dat economisch interessant is, daarin moet de consument het verschil maken. Maar dat gebeurd niet. Tot dat punt; BUY DUTCH, meneer Joost "boterophethoofd" Smiers

3 Reacties
MCdaDDy
MCdaDDy12 dec. 2019 - 19:42

koop lokaal en wat in het seizoen is = veel beter voor het milieu btw Nederland exporteert heel veel wodka juist naar Rusland, de pure graan alcohol wordt in België gestookt, in Nederland op smaak en sterkte gebracht en geëxporteerd.

Tom7
Tom712 dec. 2019 - 20:40

Veevoer uit de Oekraine???? omgeslagen in Amsterdam. https://www.schuttevaer.nl/nieuws/actueel/2019/12/10/ladinggas-drijft-schippers-van-boord/ Misschien een tip om de reacties onder bovenstaand artikel te lezen.

Eduard Wullink
Eduard Wullink13 dec. 2019 - 7:49

En in Rusland maken ze ook "Gouda" Kaas voor het oost blok tis alleen niet te vr#ten gloof ik. Maar dat terzijde. Belangrijkste in deze discussie is om het hele verhaal omtrent voedsel productie en consumptie schept te houden , er wordt te gemakkelijk in gezoemd op een specifieke onderdeel en dat wordt uitvergroot. Daar mee creëer je geen oplossingen maar juist polarisatie. Zembla gisteravond was hier weer mooi voorbeeld van: Ja de veehouder gebruikt veel soja(schroot) , maar de vraag is: is die sojaschoot nu zo goed koop omdat de soja olie goed voor humane doel einden kan worden verkocht, of is het anders om. De economische verdelen van olie en schroot is 50/50 , dus de waarheid zal wel in het midden liggen. Vermijdt dus de tofuburger, maar koop een mooi stukje Hollandse Vlees zou ik zeggen. Was MCdaDDY zegt , vind ik een hele goeie, de consument moet leren dat soms een product door seizoen of omstandigheden niet voorradig is. Dat is een taak van de retail denkik. U wilt Egyptische boontjes, oke maar wel heel duur. Maar kijkt u is naar onze Hollandse alternatieven (fair trade uiteraard). Punt blijft eten moet te toch: waar het vandaan komt; U MAG KIEZEN. (maar dat mogen ze dan in de rest van de wereld ook)

Jansen7
Jansen712 dec. 2019 - 13:37

"als samenleving" bedoeld hij daar een nationaal referendum mee? Of de grachtengordel?

Pensionada2
Pensionada212 dec. 2019 - 13:35

In 2012 bij de opening van het academische jaar vertelde de heer Dijkhuizen dat de Nederlandse landbouw de meest milieuvriendelijke ter wereld is. De Nederlandse boer stoot minder CO2 per product en per hectare de lucht in, ze hebben minder bestrijdingsmiddelen en antibiotica nodig en ze belasten de natuur minder dan boeren in andere landen. In een recent rapport van ABN AMRO werd dit bevestigd. Dit is alleen gekomen omdat de boeren grote investeringen hebben gemaakt in milieu verbeterende stallen. Je kan dus niet zeggen dat de boeren niet begaan zijn met milieu, natuur en klimaat. In feite is het dan ook beter is voor milieu om de landbouw en veeteelt in Nederland te houden. Waar de boeren m.i. terecht bezwaar tegen maken is dat de overheid continue de regels heeft gewijzigd waardoor men nu met grote schulden zit en men niet volop gebruik kan maken van investeringen; dat alleen de boeren als zondebok worden beschouwd terwijl andere sectoren (luchtvaart) ontzien worden of zelfs mogen uitbreiden. De enige andere maatregel die men genomen heeft en die pas Maart volgend jaar ingaat is 100 km maar dan alleen overdag wanneer men op de meeste snelwegen überhaupt blij is als men de 100 km/uur haalt.

2 Reacties
LaBou
LaBou 12 dec. 2019 - 17:20

"Waar de boeren m.i. terecht bezwaar tegen maken is dat de overheid continue de regels heeft gewijzigd waardoor men nu met grote schulden zit en men niet volop gebruik kan maken van investeringen" Op zich is dat correct maar daarbij moet je natuurlijk één ding niet vergeten: wie hebben er eigenlijk uitgebreid gelobbied bij de regering? Waren dat niet de eigen organisaties van de boeren? Toen het melkquotum verdween werden de boeren gewaarschuwd daar geen gebruik van te maken door hun stallen als idioten uit te breiden. En wat gebeurde er? Een bijna ongebreidelde uitbreiding van de stallen. Eigenlijk moet je zeggen: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

MountEverest
MountEverest13 dec. 2019 - 8:23

Wat veel mensen vergeten is dat er zoveel zonnepanelen op het daken van boerderijen en in zonneweides liggen, dat er genoeg elektriciteit geproduceerd voor 500.000 mensen is. En veel boeren hebben ook nog windmolens op hun land staan. Grasland en mais nemen tijdens de groei veel CO2 op, dit komt pas vrij tussen oktober en april als het kuilgras en de gehakselde mais gevoerd wordt, deze CO2 wordt in het voorjaar en de zomer weer opgenomen. Dit geldt trouwens ook voor bierborstel. Om het stikstof probleem aan te pakken moet koeien zoveel moeilijk buiten lopen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 dec. 2019 - 13:21

https://nl.wiktionary.org/wiki/geboerte De Vlaamse schrijver E. Vermeulen bekloeg zich in 1930 reeds over omhooggevallen gierig geboerte in zijn geschrift: `De reis door het leven': `Zoolang een geldgierige boer op zijn geboerte zit is hij preusch met zijn titel van boer, maar eens van zijn hof weg en te midden de eigenlijke burgerij, schudt hij, zooveel hij het vermag, den boer uit, doch behoudt zijn schraapzucht en is 't dat hij kinders heeft, die boven den boerenstijl rijzen, dan stellen dezen zich te weer, om hun boersch verleden te doen vergeten en worden de allergrootste misprijzers van boeren en boerenstand. Z'hebben geld gewonnen in 't geboerte en met behulp van dat geld, al waren ze zoo dom als een nuchter kalf en zoo stom als 't achterste van een koe, worden ze verwaand en kijken ze misprijzend de boeren de oogen uit den kop; ze zijn snobs, die steenezels.'

Ch0k3r
Ch0k3r12 dec. 2019 - 13:17

"Als u net zo te keer gaat als eerder in Den Haag, dan moeten wij de schade aan grachten, bruggen en pleinen herstellen en opruimen. Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat u deze keer wel fatsoenlijk zal demonstreren. Ik denk dat u niet beseft dat u gaat demonstreren in een kwetsbare historische binnenstad." Ik zou dat argument vooral gebruiken tegen de boeren die in Groningen gevestigd zijn. Denk dat je daarmee echt punten gaat scoren.

frankie48
frankie4812 dec. 2019 - 13:16

Die folder was natuurlijk ook als oproep bedoeld voor die andere 50% van de mensen die in uw gebied wonen om zaterdag te komen demonstreren, want wijs daar achteloos twee adressen aan, dan is de kans groot dat er na de liberalisering van de woningmarkt en de daarbij gaande verkoop van de grootste sociale huurwoningen in de stad, er één bij zal zijn die zegt alle boeren tot op het bot te haten, maar wonderbaarlijk genoeg na die liberalisering er nu net zoveel zullen zijn, die zeggen ze allemaal wel te willen aaien!

Annet66
Annet6612 dec. 2019 - 12:30

Geachte heer Smiers, Het lezen van uw vrees deed me denken aan een artikel dat ik vorige week las in The Conversation. Dat verhaalt over geografisch narcisme, wanneer stadsmensen aannemen dat ze beter zijn dan een ander, op basis van de plaats waar je woont of werkt. ... Voor de liefhebbers en geïnteresseerden die het hele artikel willen lezen: www.theconverstaion.com/geographical-narcissism-when-city-folk-just-assume-theyre-better Ik kwam het tegen op facebookpagina van Agractie. U stelt in uw vrezend schrijven dat u meent dat boeren doen alsof er geen stikstof- en CO2-crisis bestaat maar dan heeft u zich toch onvoldoende ingelezen. Van ontkenning is geen sprake maar de omvang van de de stikstof en CO2-problematiek die aan de boeren wordt toegeschreven, is tot op de dag van vandaag gebaseerd op aannames, schattingen en rammelende rekenmodellen met enorme onzekerheidsmarges. Maar op deze onduidelijkheden is en wordt wel nog steeds het beleid gemaakt. Van emissies gebaseerd op feitelijke waarnemingen is tot op heden geen sprake. Zo bizar is het gesteld in Nederland. Juist dát is de aanleiding geweest voor de boeren om zich te laten horen. Leest u vooral ook eens de publicaties en bekijk video's hieromtrent. Bijvoorbeeld de video: De trukendoos van het RIVM. Succes met lezen en ik wens u morgen een prettige en vooral een leerzame dag toe.

9 Reacties
Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 13:28

En met het klimaat is ook niets aan de hand, vraag maar aan Tjerrie.

rvb2
rvb212 dec. 2019 - 13:34

Daarom is het zo vreemd dat boeren doen alsof de mening van mensen in de stad minder telt dan de mening van boeren. Veel boeren vinden zichzelf beter, slimmer en belangrijker dan anderen, zo lijkt het althans.

Bert de Vries
Bert de Vries12 dec. 2019 - 13:46

Annet66, 'wanneer stadsmensen menen dat ze beter zijn dan een ander'. Waarschijnlijk meent meer dan de helft van de mensen dat ze beter zijn dan een ander. Dat komt vooral doordat ze teveel denken en te weinig luisteren. Daardoor verslijten ze de 'waarheden' die ze denkend ontdekken als juist en die van anderen als dom. En over boeren en statusverschillen: in weinig kringen worden statusverschillen zo rigide gehandhaafd als in boerenkring. Honderd bunder meer of minder maakt alle verschil van de wereld. Een schitterend voorbeeld uit eind jaren "70: Zomerse dag op het platteland aan de rand vanTwente. Hooi bedekt de velden. Een onweersbui nadert. Boeren rennen over velden en springen over sloten naar een grote lap land. Daar harken ze het hooi bij elkaar om het een beetje te beschermen tegen de komende regen. Eenmaal klaar rennen ze terug naar hun eigen velden om daar het hooi bij elkaar te harken. Het veld waar ze massaal harkten, was van de baron Van Pallandt. De baron zou, leefde hij nu, de gang van zaken een mooi voorbeeld hebben genoemd van wat samenwerking vermag. Het lijkt me ook aannemelijk dat hij D66 zou stemmen, omdat die partij niet zulke rare ideeën heeft over standsverschillen. Voor D66 zijn alle mensen gelijk. Je weet wel.

Case65
Case6512 dec. 2019 - 14:44

Katootje: En met het klimaat is ook niets aan de hand, vraag maar aan Tjerrie Spuit elf moet ook weer reageren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde12 dec. 2019 - 15:16

Annet, zelden zulk duikend proza gelezen. Net als de protesterende boeren ontkent u de werkelijkheid. Er is wel degelijk gemeten. Hoe kom je anders tot een model? De boeren nemen totaal geen verantwoordelijkheid. Niet voor hun financiële en economische wanbeleid waar de stikstofemisie het resultaat van is en niet voor de gevolgen die dat heeft voor de burger die kan opdraaien voor zoveel jaar wegkijken. Boeren willen zo graag zelfstandig ondernemer zijn maar dan moet je daar ook de gevolgen van accepteren. Feitelijk draaien hun bedrijven op miljarden aan subsidies, opgebracht door de samenleving. Nu de samenleving iets terug vraagt voor die opoffering zijn de boeren niet thuis. En hou op met die platitudes over het narcisme van stadsbewoners. Als er een groep is die zich als prima donna's gedraagt zijn het de boeren.

DaanOuwens
DaanOuwens12 dec. 2019 - 20:00

@ Annet66 Jij schrijft: Van emissies gebaseerd op feitelijke waarnemingen is tot op heden geen sprake. Zo bizar is het gesteld in Nederland. Jouw tekstje en deze zin is een van de grootste problemen in deze discussie. Je geeft inzicht in de domheid en weerstand van de boeren. De vraag om exacte waarden laat een gebrek aan ontwikkeling, inzicht en intelligentie zien. Want op zich heb je gelijk. De modellen zijn een benadering van de werkelijkheid. Zoals alle modellen. En modellen worden ook gebruikt om beleid op te voeren op alle denkbare terreinen. Dat moet ook want de exacte metingen zullen namelijk van dag tot dag van uur tot uur veranderen. Want als je alles zou kunnen meten zou je een enorme spreiding van waarden zien. Afhankelijk van een onweersbui, een storm, een tijdelijk leegstaande stal, grootschalig transport van vee. In ieder geval eindeloze reeksen van ver boven gemiddeld naar onder gemiddeld. Daarom dus de modellen. Wellicht zijn er enkele boeren die zo slim zijn dat zij doelbewust het model ter discussie stellen. Want als je dat doet komt er natuurlijk nooit beleid gericht op het beperken van de uitstoot door boeren. Dat zijn dan duidelijk zeer kwaadaardige boeren die hun bedrijf runnen om zelf rijk te worden ten kosten van de gezondheid van alle andere mensen in Nederland. Ik weet zeker dat er zulke boeren zijn. Maar ik denk dat de meesten echt zo dom zijn dat zij slechts kunnen denken aan beleid gebaseerd op feitelijke waarden. De boeren wezen enkele weken geleden Rivm ook op een rioolzuivering van menselijk afvalwater die de metingen zou beïnvloeden. Dat wist ook het Rivm en die zeiden dat hun model dat ook wist. Een verstandig mens snapt dat, een boer niet. Het aller moeilijkste is een oplossing vinden voor een probleem samen met onwillige domme mensen. En dat is de uitdaging waar de overheid voor staat. Het ligt niet aan de overheid, het ligt aan u.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:17

MartinvanderLinde Even terzijde Ik las vandaag een artikel. 1 van de 3 legde de persoonlijke problematiek van hem uit, (fosfaat, melk, CO2 en nu weer stikstofafdracht). De bank leende hem voor die afdrachtsverplichting poen om uit te breiden, ik snap dat dat zwaar voor de beste man is. Net zoals het rookverbod voor kroegeigenaren sommige ondernemers fataal is geworden. Buiten dat. Hele terechte en rake post.

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 dec. 2019 - 8:20

'Van emissies gebaseerd op feitelijke waarnemingen is tot op heden geen sprake.' Los van het feit dat dat flauwekul is, zou dat zo zijn dan is jouw mening over de uitstoot toch ook niet meer waard dan een voorspelling van Jomanda?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 dec. 2019 - 16:53

Daan, over de modellen. Ter aanvulling op jouw opmerking. Modellen zijn gebaseerd op daadwerkelijke metingen en de variabelen die van invloed zijn op die metingen. Toch is de basis heel simpel, als je weet wat een koe uitstoot en je vermenigvuldigt dat met het aantal koeien weet je al heel veel. De rest is de variabelen in je model wegen en geografische spreiding toepassen. Daar komt het RIVM model vandaan. Het is zeer accuraat en al vaak genoeg getest en geverifieerd door handmatige metingen.

Shanta2
Shanta212 dec. 2019 - 12:25

"Ik wens u een goede demonstratie toe, maar dan wel onder mijn voorwendselen. En aangezien dat toch niet gebeurd kan mij uw demonstratie gestolen worden, ondanks dat u daar recht op heeft. Niet ik dien ruimhartig te zijn, dat geldt alleen voor u." 'Ruimhartig elimineren', ik denk dat vele propagandisten jaloers zullen zijn hoe u in staat bent zoiets verschrikkelijks te kunnen sugarcoaten, zeer geachte heer emeritus hoogleraar Swiers.

6 Reacties
Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 13:37

Dat de suggestie dat "we er meer dan ruimhartig aan (moeten) bijdragen dat het huidige boerenbedrijf fundamenteel op de schop gaat, hetzelfde betekent als: ‘Ruimhartig elimineren’, kan alleen maar opkomen in het hoofd van een boer, die het boerenbedrijf elimineert door onvakkundig met zijn schop om te gaan en dus maar Round-up te strooien.

Henk Tuinman
Henk Tuinman12 dec. 2019 - 15:59

@katootje Roundup strooi je niet, maar los je op in water en spuit je.

Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 19:05

Henk tuinman is boer, die kan het weten.

Henk Tuinman
Henk Tuinman12 dec. 2019 - 21:56

@katootje, ik ben geen boer. Wel boerenzoon. En is er iets mis met kennis? Jij roept maar wat.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:23

Shanta Als je de columnist wilt afzeiken prima. Maar op deze manier is het net of jij het artikel niet begrijpt.

Case65
Case6513 dec. 2019 - 16:36

Henk tuinman 12 december 2019 at 22:56 @katootje, ik ben geen boer. Wel boerenzoon. En is er iets mis met kennis? Jij roept maar wat. Dat doet spuit elf wel meer.

Phantom3
Phantom312 dec. 2019 - 12:21

De ondergang van de wereld. Dat is me nogal een aantijging. Ik acht de boeren tot behoorlijk wat in staat, maar de ondergang van de wereld lijkt me iets te hoog gegrepen.

3 Reacties
Mohawk2
Mohawk212 dec. 2019 - 14:04

"Ik acht de boeren tot behoorlijk wat in staat, maar de ondergang van de wereld lijkt me iets te hoog gegrepen" Hmm... tja... kweenie of zo... maar u heeft ergens de afgelopen drie-vier jaren vast wel ergens gelezen of gehoord dat het met de insectenpopulatie meer dan dramatisch slecht gesteld is - niet alleen in Nederland. Daar insecten tamelijk ver onderaan de voedselketen staan is dat een nogal alarmerend gegeven. Als ecosystemen instorten gaan zij die bovenaan de voedselketen staan als eerste voor de bijl. En laat nu net de mens helemaal bovenaan de voedselpiramide staan. De huidige manier van landbouw bedrijven met zijn monoculturen en pesticidegebruik en wat al niet draagt voor een zeer significant deel bij aan dit massasterven van insectenpopulaties. Dit probleem is van een nog bedreigendere orde dan de klimaatsverandering die nu bezig is. Dus nee, dat onze huidige manier van boeren bijdraagt aan de ondergang van de wereld is niet te hoog gegrepen. De wereld in figuurlijke zin natuurlijk, want de aarde draait wel door tot het einde, en na iedere massa-extinctie krabbelt het leven wel weer op en komen er nieuwe soorten - zo leert de geschiedenis van het leven op aarde ons - alleen deze keer zonder de mens dan...

Phantom3
Phantom312 dec. 2019 - 17:48

Exact Mohawk. De aarde draait echt wel door. Met of zonder boeren. Met of zonder de mens.

4Vier!
4Vier!12 dec. 2019 - 21:01

Mohawk 12 december 2019 at 15:04 Gelukkig kan ik in mijn stadswoning, tussen de betontegels en het asfalt mijn handen in onschuld wassen want ik heb zowaar 15 stoeptegels uit mijn -door voorgangers bestrate- tuin gelicht en er wat plantjes neer gezet. Ook aan de voorzijde van mijn huis wel een meter “stoeptuin” gecreëerd van wel 30cm breed. Ik koop mijn voedingswaren niet bij de verachtelijke boer, maar gewoon netjes in de supermarkt. Kortom, ik kan mijn handen in onschuld wassen want ik red eigenhandig de planeet en de biodiversiteit met mijn enorme groenaanleg; ik heb bovendien een vogelhuisje, vogelzaad én twee “insectenhotel” (lage bezetting) van wel 10x10cm. Dat kan je van die boeren niet zeggen! ????

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 dec. 2019 - 12:16

De opmars van de Boerendefensiemacht. Is het hier soms Zuid Afrika? Ik mag lijden dat het woensdag 18 december tien graden vriest bij harde wind, zodat het, op de openlucht landbouwvoertuigen, met boerenkiel en stutiekoorn manchester jas aan, kleppet op, een frisse rit gaat worden. En men mag hopen dat het ballorige boerenvolk zich morgen in Amsterdam een beetje weet te gedragen, en fatsoenlijk Nederlands spreekt zodat wij hen kunnen verstaan, en zij ons. Een tip: In de PC Hooftstraat is een tractorzone.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:26

"En men mag hopen dat het ballorige boerenvolk zich morgen in Amsterdam een beetje weet te gedragen, en fatsoenlijk Nederlands spreekt zodat wij hen kunnen verstaan," Hahaha. Inderdaad. Maar dat zal wel weer teveel gevraagd zijn.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander12 dec. 2019 - 12:14

Boeren eerst. Beste Joost, Eigenlijk niets aan toe te voegen. Maar ik denk dat de FDF en wat daar allemaal achteraan hobbelt (Landbouwcollectief, FvD, PVV...) en hun gezwaai met de naar racisme ruikende vlag van Geconfedereerde Staten zich niet echt bekommeren om een wereld inclusief. Net als met multinationals en banken willen ze in hun eigen belang niet verder denken dan enkele decennia. Maar altijd goed om de werkelijke praktijken van industriële agrarische wereld bloot te leggen. Doe ik alweer heel wat jaren. Ook zelf het goede voorbeeld geven helpt.

Bert de Vries
Bert de Vries12 dec. 2019 - 12:12

Meneer Rutte mag de boeren vrezen. Maar de wereld heeft van hen niets te duchten. Ook de aarde hoeft de boeren niet te vrezen. Niet de boeren, en ook niet hun natuurvrienden zoals oliemaatschappijen en hoogovens. In de wereld van het aardse al zijn zij niets betekenende spelers. Sommige soorten kunnen sneuvelen, maar dat is wel vaker gebeurd. Dat geldt ook voor mensachtige soorten. Eigenlijk is het zo, dat het verdwijnen van de mens voor de natuur een zegen zou zijn. En in die zin mogen de natuurbeschermers de boeren op hun handen dragen.

1 Reactie
Phantom3
Phantom312 dec. 2019 - 13:49

Mooi gesproken. Helemaal eens.

Leontrotsky
Leontrotsky12 dec. 2019 - 12:09

Het moge duidelijk zijn, boeren voelen zich miskend en niet meer thuis in Nederland. De oplossing: allemaal emigreren. Er zijn vast nog wel landen (zoals bijv de VS waar de president ook een klimaatontkenner is of het oosblok waar extreem rechtse leiders als Orban ook al niks moeten weten van het klimaat) waar ze de boeren uit Nederland met open armen zullen ontvangen en waar de boeren zich thuis zullen voelen, bij andere extreem rechtse klimaatontkenners. Nederland wint hier ook gigantisch bij. Minder stikstofuitstoot, het co2 probleem opgelost en het klimaat wordt verbeterd, en (ook niet onbelangrijk) er komt 24.000 vierkante kilometer grond vrij waar Nederland goede dingen mee kan doen, we hebben op termijn 4 miljoen woningen nodig voor onze verplichtingen om de immigratie en vluchtelingen een welkom thuis te bieden en hiervoor zijn woningen nodig. Die kunnen dan makkelijk op de vrijgekomen grond gebouwd worden. Dan is er nog zat ruimte over om hierop bossen te planten voor de toekomstige duurzame biomassa en ook voor prachtige natuur en recreatiegebieden. Dus iedereen wint.

5 Reacties
Folkert2
Folkert212 dec. 2019 - 12:48

Biomassa is niet duurzaam...

Rickvv
Rickvv12 dec. 2019 - 13:24

Ik mag toch hopen dat uw bericht als grap bedoeld is? Anders is uw kennis en kunde wel heel bedroevend...

Pensionada2
Pensionada212 dec. 2019 - 13:44

Leontrotsky: denk dat het beter is als jij gaat emigreren. Hoe kom je er bij dat wij een verplichting hebben om 4 miljoen huizen te bouwen voor immigratie vluchtelingen. Als jij je zin krijg gaan we dus in Nederland naar de 33 miljoen inwoners (uitgaande van 4 personen per huis). Ik kan je verzekeren dat de CO2 uitstoot van 33 miljoen inwoners veel hoger is dan 17 miljoen inwoners en de huidige landbouw/veeteelt. Ook de globale CO2 uitstoot zal echt niet lager worden want de landbouw en veeteelt in buitenland is niet zo efficiënt als in Nederland en dan hebben we transport nog van product naar Nederland / EU. Kortom zoals gewoonlijk was je bijdrage weer uiterst dom en spat de frustratie ervan af.

Purper Floyd
Purper Floyd12 dec. 2019 - 14:55

Sarcastisch ? Het moet haast wel, en anders wens ik je veel succes met het bouwen van viermiljoen huizen, als je er de grondstoffen en bouwvakkers voor kunt vinden.

4Vier!
4Vier!12 dec. 2019 - 21:05

Leontrotsky 12 december 2019 at 13:09 Communisten en landbouwpolitiek, niet de beste combinatie.

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 11:59

Interessant dat er hier allerlei nationalistische aandoende types tekeer gaan tegen generalisatie. Zij hebben het zo ongeveer uitgevonden. Lijkt me eerder een koekje van eigen deeg. En uiteraard de morele superioriteit. Deze activistische boeren rijden hekken om ver. De doodskist voor Jesse was ook een "ludiek grapje". Nu komen deze agressieve acties. Waarom zou ik voor deze activistische boeren respect moeten hebben? Waarom moet ik me inleven in hun zorgen? Als ze er nou niet echt in slagen om dat te verdienen. Heb ze nooit respect zien opbrengen voor hoe de andere kant er over denkt. Maar ik moet ze onder druk van nationalistische gedram wel op 1 lijn zetten met de mening van een hoogleraar. Het blijft een interessante. Linkse media trekken goede kijkcijfers. Rechtse media is altijd gerommel. Uiterst rechts vecht elkaar overal de tent uit. Dit jaar Otten en Baudet. FvD begon het jaar in Maart met 13 zetels en heeft er nu nog 9 in de eerste kamer. Nog niets hebben ze echt bewezen. Louter mooie praatjes. En ook deze boeren. Door de eenzijdige rechtse propaganda is het allemaal de schuld van de media en van de politiek en van de milieu wetgeving. Het ligt nooit aan hun zelf. En artikelen van een boer met afwijkende meningen worden niet gelezen. https://www.ad.nl/amersfoort/boer-kok-84-weet-het-al-een-halve-eeuw-de-landbouw-verwoest-de-natuur-en-moet-veranderen~a42003a1/ Allochtonen moeten respect verdienen. Maar voor deze boeren moet je gedwongen respect hebben. Heeft niets met morele superioriteit of arrogantie te maken. Het heeft meer te maken met het absolute kleuterniveau waar het andere kamp zich op bevindt. Zelfs als de overheid slecht beleid voert, kan je je gewoon normaal uiten. Nog geen enkele boer die zich zonder emotie, maar met ratio kan uit drukken. En al helemaal niet bij FDF. Maar wel respect EISEN.

8 Reacties
Phantom3
Phantom312 dec. 2019 - 12:26

"Waarom zou ik voor deze activistische boeren respect moeten hebben? Waarom moet ik me inleven in hun zorgen?" Omdat u een intelligent en empathisch persoon bent, die het goede in de mens ziet? Omdat iedereen mens is, net als u en de boeren? Omdat iedereen een gezin heeft te onderhouden, net als u en de boeren? Omdat niemand alleen maar slecht is, u niet en ook de boeren niet. Probeer het eens om u in te leven. Ik weet zeker dat het u zult lukken, want u heeft er het intellect voor.

Folkert2
Folkert212 dec. 2019 - 12:51

En de actie in Amsterdam wordt niet georganiseerd door FDF maar door Agractie. Wellicht zou je kunnen beginnen met verdiepen ipv lekker schreeuwend en volledig overtuigd van je eigen gelijk te reageren. Deze groep wil juist publieksvriendelijke acties zonder geweld.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins312 dec. 2019 - 13:06

Phantom, oke ik zal het eens proberen! Smorgens sta ik vroeg op en kijk ik op mijn bankrekening, oh weer een paar duizend subsidie ontvangen vanuit de EU, uiteraard ben ik tegen de EU, maar mijn subsidies wil ik graag houden. Vervolgens kijk ik op mijn camera's naar megastal 6. Koe 58201 heeft buikpijn en gaat bijna dood, maakt niet uit. Hij hoeft maar een hele dag te kriperen en dan komt de slachtauto. Vervgens ga ik met mijn kruiwagen naar megastal 3 om een paar dode kalveren oo een kruiwagen te gooien en in een hoekje te parker "houd de vliegen mooi weg" denk ik dan. Vervolgens ga ik mijn zonder op en vond ik een viool twv €1000,- oh ja. Mijn opa heeft die viool gekregen tijdens de hongerwinter toen ik die viool ruilde tegen een half stuk brood. Die mensen hebben ook hun linnengoed weggerolen, whaha wat een sukkels die stadse lui. Toen kreeg ik een appje van mijn vrienden van de FDF. Haha lekker mensen pesten door ze te laten verhongeren, ja inderdaat goed idee. Respect moet je afdwingen toch? Door wat hekken omver te rijden en een grappige Jesse doodskist eis ik dat respect zo op. Ik kom en ik maak een doodskist voor Rob Jette. Vervolgens kijk ik oo mijn 60 inch 4K TV naar het nieuws, "die kut rutte, linkse rakker, moet ik voor het milieu zorgen" ik zich en denk terug aan de tijd toen ik lekker het milieu mocht vervuilen en mijn mest gewoon mocht dumpen waar ik wilde zonder al die onnodige kosten "al die onzin om een klimaatprobleem wat niet bestaat". Ik reaguur nog wat op GeenStijl en troll nog wat "linkse rakkers" op Joop.nl en ik ga na bed. Morgen een spannende dag, lekker hekken omver rijden en mensen pesten. Zo ik heb me ingeleefd in een typishe boer.

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 13:27

@ Phantom U heeft het over boeren. En daar heb ik niet zoveel tegen. Uiteraard worden die groepen keer op keer gemixt. De activistische boeren en de boeren. Voor de boeren die zich in een hoek gedrukt voelen en naar een oplossing zoeken daar heb ik wel waardering voor. Niet voor FDF. Met hun idiote acties. Net als ik weinig respect heb voor extreemlinkse mensen. Hun methodes althans. Ik vind geweld niet de juiste weg. Of acties die er tegen aan schurken. En uiteraard heeft u gelijk. Iedereen moet zijn rekeningen voldoen. Meeste mensen hebben ook kinderen. De zorgen zie ik ook wel. De methodes hoe ze er op reageren. Ik lees weinig begrip voor klimaatactivisten. Nauwelijks berichten dat mensen het oneens zijn met Greta Thunberg, maar wel het waarderen wat ze als 16 jarige voor elkaar krijgt. Het is dus eenrichtingsverkeer. Overigens gedragen de activistische boeren zich als kleuters of op zijn best als pubers. Dus dat ze ook zo worden bekeken vind ik niet onlogisch. Niets met hoofdstedelijke arrogantie te maken. Maar meer met het wangedrag van die boeren. Als ik het even opsom. Beuken op deuren in Groningen. Door een afzetting rijden waar aan de andere kant fietsers rijden. De doodskist. Nu weet het idee om het via een voedsel blokkade te doen. Dat ze ook worden behandeld als een kleuterklas na dit soort dingen begrijp ik wel. Hebben ze nogal aan hun zelf te danken.

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 13:31

@ Folkert Enfin. De agressie moet er weer eens uit. Lucht het op? U verdiept zich bij mij nooit ergens in. Gaat trouwens in een bredere context. Over het gedrag van de boeren. Die worden ook in de kop aangesproken. Boeren. Het begint met Agriactie. Daarna boeren en meeste boeren. Dus om nu te zeggen dat het alleen over Agri actie gaat. U zat er dus in uw buitengewoon onfatsoenlijke en grove reactie naast. De auteur spreekt een bredere groep aan. Heeft het over boeren. En spreekt uiteraard boeren( via agriactie) aan. Uw excuses aan mijn adres zijn aanvaard trouwens.

frankie48
frankie4812 dec. 2019 - 15:33

Boeren met publieksvriendelijke acties, die komen met hun tractoren voor sommige omgekomen Amsterdammers die wel de bevrijding op 7 mei liepen te vieren op onze Dam, zeker 74 jaren, 7 maanden, en 6 dagen te laat aan met die machines om onder te kunnen schuilen, misschien dat ze morgen bij een regenbui hun nut op de Dam kunnen bewijzen! https://www.youtube.com/watch?v=2SDRg0dhH-Y

Snowflake89
Snowflake8912 dec. 2019 - 15:54

@Drunken Pumpkins Dat laat maar zien dat u daadwerkelijk geen verstand van zaken heeft. Ik denk dat een boer op 1 dag harder werkt dan u in uw hele leven gedaan heeft.

Case65
Case6512 dec. 2019 - 19:18

Drunken Pumpkins 12 december 2019 at 14:06 Phantom, oke ik zal het eens proberen! Mislukt Drunken Pumpkins, probeer het nog eens

Peter van Veen2
Peter van Veen212 dec. 2019 - 11:48

Ach, de "ondergang van de wereld" is al zo vaak voorspeld en nog nooit is een dergelijke voorspelling uitgekomen. Vandaar ook dat "ondergang van de wereld" voorspellers niet echt voor vol worden aangezien. De wereld zal zeker blijven bestaan, hooguit krijgt de mens het wat moeilijker zich op die wereld te handhaven Is dat erg? Ik zou zeggen van niet; de mens is de grootste plaag voor de wereld en van minder mensen zou de wereld aanzienlijk opknappen. Mogelijk is dat het doel wat de heer Smiers wil bereiken met inkrimping van de voedselproductie. Het heeft voor de wereld immers bar weinig zin om de voedselproductie te verplaatsen van Nederland naar elders.

1 Reactie
ton14024
ton1402412 dec. 2019 - 15:45

Dieren, planten en mensen kan jou niets schelen. Ben je iemand die hoopt op de 3e wereldoorlog?

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins312 dec. 2019 - 11:25

Ja, die (vaak extreem rechtse) boeren willen niks anders dan deze planeet onleefbaar maken en flink geld verdienen. Wel leuk dat deze lui het nooit hebben over hun EU subsidietje die Nederland gebruikt om deze weerzinwekkende markt oo poten te houden. 95% van ons vlees word geexporteerd. Dat is toch waanzin??? Stop met de subsidie voor de ongelooflijke onnodoge export en zorg dat er het meeste gewoon voor de Nederlandse markt word geproduceerd. En als je dat doet is het ook zo afgelopen met de aggresieve fabrieksboeren. Nederland zou kwa voedselexport op nummer 50 moeten staan, niet op plek 2. Dit is onhoudbaar.

4 Reacties
rvb2
rvb212 dec. 2019 - 12:38

De boeren willen de wereld niet onleefbaar maken, het kan de geldbeluste boeren (en dat lijkt het grootste gedeelte van hen te zijn) gewoon niks schelen. Als ze er maar geld voor krijgen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet12 dec. 2019 - 12:51

Zullen we het zo afspreken: we stoppen met subsidie voor de boeren en het overgebleven geld spenderen aan we aan taalvaardigheid- en grammaticacursussen. Maar ik kan me vergissen, maar volgens mij bent u ook afhankelijk van subsidies? Zullen we die ook stop zetten?

Hemk
Hemk12 dec. 2019 - 13:31

Wat boeit het of er export is, random buitenlander gaat echt niet aan de tofu als nederlandse import verdwijnt. Beter switch subsidie naar vegane kringlooplandbouw. 0% vlees = 0% vleesexport. Is gelijk de import veevoer uit de amazone weg.

Snowflake89
Snowflake8912 dec. 2019 - 15:58

@ Drunken U zegt :Ja, die (vaak extreem rechtse) boeren willen niks anders dan deze planeet onleefbaar maken en flink geld verdienen. Kunt u ook aantonen dat deze boeren (extreem) Rechts zijn? Of is dit weer uw gebruikelijke gezwets?

vdbemt
vdbemt12 dec. 2019 - 11:21

Met de waarheid valt niet te spotten. Je zou toch zeggen: aan de feiten ontkom je niet. Toch lukt het figuren als Trump, Wilders, Baudet mensen als jij niet slechts zand, maar woestijnen (daar krijgen we door klimaatverandering ook meer van) in de ogen te strooien. Dan dit: "Want als je niet wil exporteren, moet je ook niet importeren." Smiers is niet tegen export of import. Smiers is tegen de export van vlees. En wel hierom: de landbouw en veeteelt in arme landen wordt kapot geconcurreerd (we zouden het aan hunzelf over kunnen laten); de Europese subsidies bevorderen nu oneerlijke export. Daarnaast kunnen de boeren hier toch ook biologisch gaan boeren. Het is niet slechts jammer dat er mensen als jij zijn die feiten niet willen zien. Het is zeer ernstig.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt12 dec. 2019 - 11:22

Dit is aan Rickvv

Rickvv
Rickvv12 dec. 2019 - 13:32

Weer zo'n onzin drogredenering. Citaat: "de landbouw en veeteelt in arme landen wordt kapot geconcurreerd". Misschien je er even in verdiepen dat vrijwel alles wat Nederland exporteert binnen de EU blijft. Alleen met name wat melk gaat naar China, omdat zij de uitzonderlijke kwaliteit onderkennen. Maar je wordt op je wenken bedient, als er op termijn één door links bejubeld Europa is, is er dus ook geen export meer, omdat (zoals gezegd) vrijwel alles binnen de EU blijft....

Karingin
Karingin12 dec. 2019 - 22:08

Rick: De Eu-landen dumpen wel degelijk gesubsidieerde overschotten op markten in ontwikkelingslanden. Hoewel NL daar een klein aandeel in heeft, doet dat niets af aan het internationale beleid waar onze regering vooralsnog groot voorstander van is.

vdbemt
vdbemt12 dec. 2019 - 22:32

@Rickvv. Met dank aan Karingin. En: " als er op termijn één door links bejubeld Europa is, is er dus ook geen export meer, omdat (zoals gezegd) vrijwel alles binnen de EU blijft…." Dat is wel wat vreemd, niet? Er gaat export, vooral (volgens jou) binnen Europa, dat nog niet 1 Europa is. Straks gaat het nog steeds naar het linkse Europa dat dan 1 Europa zou zijn. Er verandert in wezen niets, behalve dat je het 1 Europa noemt. En dan is er geen export????? Maar goed. Volgens jou is er geen klimaatprobleem. Heeft de mensheid in haar bestaan niet wereldwijd de bossen gehalveerd, door olie en gasgebruik gezorgd voor het smelten van de poolkappen. En heeft de aanwezigheid en het gedrag van bijna 8 miljard mensen geen enkele invloed.

Mat C.H. Visser
Mat C.H. Visser12 dec. 2019 - 10:56

Ja collega, daar zegt u een waar woord over die subsidies. Zag een paar jaar terug een reportage over het houden van kippen in een arm Afrikaans land door lokale boeren. Door massale gesubsidieerde dumping van kippenvlees uit de EU werden deze boeren ertoe gedwongen met deze milieuvriendelijke kippenhouderij te stoppen want de EU-kippen waren in de winkel goedkoper dan hun plaatselijk opgegroeide kippen. Dit is werkelijk de waanzin ten top!

2 Reacties
Henk Tuinman
Henk Tuinman12 dec. 2019 - 16:11

En hier ligt kip uit thailand en brazilie in de winkel we moeten stoppen met dat gesleep met voedsel.

4Vier!
4Vier!12 dec. 2019 - 21:19

Henk tuinman 12 december 2019 at 17:11 “En hier ligt kip uit thailand en brazilie in de winkel we moeten stoppen met dat gesleep met voedsel” Inderdaad. En dan nog bij de kassa afrekenen wat het allemaal echt kost zonder subsidie en zonder gebruik te maken van “lage lonen”-werkers (moderne slavernij). Het gekke is natuurlijk dat helemaal niemand dat wil, want als het gaat over voedselprijzen die omhoog moeten dan gaat opeens iedereen piepen.

Ivan61
Ivan6112 dec. 2019 - 10:52

Wat een arrogante stuk. Nog een bewijs dat hoge opleiding niet samen gaat met sociale intellect en wijsheid. Nederlandse voedsel is van heel goede kwaliteit en de rest van de wereld vooral bevolking in arme landen heeft dat nodig. Dat veel moet veranderen is iedereen duidelijk en ik denk dat de boeren dat veel beter weten en voelen dat wij stadsmensen. Denkt u dat hardwerkende mensen zo graag willen demonstreren om u te pesten? Volgens mij kennen zij u niet eens. De boeren moeten zich leren te gedragen en bereid zijn te veranderen net als ik en u. Anders is niet eerlijk.

Rickvv
Rickvv12 dec. 2019 - 10:48

Extreem links zal geen kans onbenut laten de agrarische sector te framen. Dhr. Smiers mag dan 'hoogleraar' geweest zijn, maar duidelijk niet op agrarisch vlak. Zoveel onzinnige stemmingmakerij in zo'n kort stukje is op zich knap. Dat dan weer wel. En hoezo zou het een probleem zijn te exporteren? Niet alle landen, gebieden en grond is geschikt om voedsel te telen en/of dieren te houden. Alleen voor eigen markt produceren betekent elders honger lijden. Maar ik neem aan dat dhr. Swiers geen gebruik maakt van producten die geïmporteerd zijn. Want als je niet wil exporteren, moet je ook niet importeren. Neem aan dat zij laptop, smartphone, wasmachine, wijn, auto en andere grachtengordel benodigdheden allen in Nederland gemaakt zijn...? Ook hier geldt 'schoenmaker blijf bij je leest'. Misschien past medelijden nog het meest in de richting van dhr. Swiers, maar altijd jammer dat er toch weer mensen in dergelijke nonsense geloven...

10 Reacties
Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 11:02

Weer een hoop geschreeuw maar zoals gewoonlijk bij schreeuwrechts, ga je summier in op de inhoud. Wat van het onderstaande uit de tekst klopt niet en is dan geframed ? "U weet toch ook dat er grove misstanden bestaan? Als u het niet weet, kijk dan naar Zondag met Lubach over hoe varkens worden afgeslacht. Volgens uw folder gaan we tijdens de brunch ontdekken dat ons voedsel gemaakt wordt met respect voor mens en dier. Helaas voor u, maar in heel veel gevallen gaat het om het tegendeel: pesticiden, gerommel met mestoverschotten, beesten die hun kont niet kunnen keren, megastallen, bedwelmende geuren, fraude en bedreigingen van mensen die daar iets over zeggen." "Maar ik neem aan dat dhr. Swiers geen gebruik maakt van producten die geïmporteerd zijn. Want als je niet wil exporteren, moet je ook niet importeren. " Zucht, een tweejarige verzint nog een betere conclusie.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins312 dec. 2019 - 11:19

Typish rechts. Whataboutisme er bij halen en verder geen argumenten gebruiken. Jammer dat gaat hier niet op......

O3
O312 dec. 2019 - 11:23

Hoogleraar Swiers heeft kennelijk een gevoelige snaar bij u geraakt.

LaBou
LaBou 12 dec. 2019 - 11:27

Extreem-links? Omdat er niet staat wat jij wilt horen? Blijkbaar ben jij extreem-rechts en daarvan is pas vastgesteld dat dat een toenemend gevaar vormt voor de maatschappij.

Becausky
Becausky12 dec. 2019 - 11:54

"Extreem links zal geen kans onbenut laten de agrarische sector te framen " Zoals "De Agrarische Sector " geen kans onbenut laat "Extreem Links" te framen? Feiten lijken alleen nog te bestaan om betwijfeld en ontkend te worden, met hulp van non-valeurs als Baudet en Wilders, die als enig motief hun ego hebben. En hoe komt het dat je zelden boeren hoort die geen veeteeltbedrijf hebben?

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 12:07

Ik begreep dat zelfs in de uiterst rechtse propaganda de VVD (klimaat) communistisch is. Had gisteren hier een discussie over en hij maar beweren dat links radicaliseert en niet uiterst rechts. De VVD communistisch. Hahaha. Dat is cabaret en het geeft aan hoe extreem al die nationalisten geworden zijn. Alles is extreem links. Iets afwijken van neoliberalisme is communisme. Multiculturele idealen zijn landverraad. Als Zwarte Piet van Zwart naar roetveeg( wat nog steeds een vorm van zwart/ bruin is) dan valt de hele Westerse cultuur om. Al die nationalisten zijn compleet geradicaliseerd. Maar het is uiteraard een complot van de linkse media, internationale wetenschappers, politici, kerken. Klopt allemaal. Joop,NPO/ hoogleraren/ PKN zitten allemaal in het complot. Allemaal rond de tafel gesprekken. Bij Bilderberg. Hoe ze Henk en Ingrid het best konden tegenwerken. Voor de rest is alles links van FvD en PVV extreem links en neo NSB en zijn jullie allemaal aan de uiterste rechtse kant niet gek, maar een vliegtuig. Mijn hemel.

Rickvv
Rickvv12 dec. 2019 - 13:39

Iedereen mag wat mij betreft net zo veel opmerkingen onder de gordel maken als waar hij of zij behoefte aan denkt te hebben. Maar als ik een tip mag geven: in plaats van hier uw onkunde in optima forma te manifesteren, is het misschien een idee u eens in feiten te verdiepen en niet klakkeloos achter extreem linkse subsidie slurpende clubjes aan te sjokken. Bespaar me uw moeite, uiteraard ben ik (in uw 'deskundige' ogen) 'extreem rechts', die onkunde verbloemende beschuldigingen, zijn niet erg origineel meer. Helaas....

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:33

Rickvv Verwacht weerwoord. calimero gedrag en nergens op ingaan. #domrechts

4Vier!
4Vier!13 dec. 2019 - 13:56

Paul250371 “Als u het niet weet, kijk dan naar Zondag met Lubach over hoe varkens worden afgeslacht“ Wat heeft dat met boeren te maken? De vrachtwagen chauffeur reed ook al te hard en die consument die vrat zomaar dat stuk vlees op. Allemaal de schuld vd boer.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2019 - 18:31

@Rickvv. Even reageren op je raming . "extreem linkse subsidie slurpende clubjes" Als dat het criterium voor extreem links is, dan is de VVD extreem links.

I am Legion
I am Legion12 dec. 2019 - 10:44

Het is lekker gemakkelijk anderen op te willen laten draaien om dreigende rampen te voorkomen. De boeren zijn door wanbeleid van de regering, de machtige supermarkten, én last but not least de consumenten die land- en veeteeltproducten voor een prikkie willen kopen en massaal weigeren duurdere biologisch verantwoorde alternatieven aan te schaffen zeker niet alleen verantwoordelijk te stellen voor de situatie waarin zij zich bevinden. De lasten voor een omslag naar kringloopboeren alsmede een vermindering van het aantal boerenbedrijven zal door burgers breed en gedeeld opgebracht moeten als zullen de boeren ook dan nog het meeste bloeden.

6 Reacties
Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 11:04

Wellicht niet alleen verantwoordelijk te stellen maar je kunt wel stellen dat ze werkelijk geen ene moer doen om de dreigende rampen te voorkomen en uberhaupt geen ene reet ergens voor verantwoording te nemen. Waarom verdedig jij dat iedere keer.

LaBou
LaBou 12 dec. 2019 - 11:28

Legioen heeft natuurlijk gelijk: boeren zijn zielig en dat zijn ze ook altijd geweest. Iets met Calimero of zo.

vdbemt
vdbemt12 dec. 2019 - 11:28

Je hebt deels gelijk. Maar de boeren hebben er toch wel heel aardig zelf de hand in gehad. Het melkquotum is enkele jaren geleden afgeschaft onder de voorwaarde dat er niet meer vee zou komen. Wat denk je dat de boeren gingen doen? Meer vee houden. We moeten het inderdaad niet alleen aan de boeren overlaten en ook zelf verantwoordelijkheid nemen. Maar wat dacht je (dat mis ik) van regeringsbeleid? Bijv. biologische producten minder zwaar belasten en de bio-industrie zwaarder belasten? Dan wordt biologisch eerder gekocht. En heeft de boer aanleiding tot biologisch over te gaan.

Gefaald
Gefaald12 dec. 2019 - 11:45

Links is echt de weg kwijt. Hier beweert iemand dat consumenten "fout" zijn als ze goedkoop voedsel willen. Dat de armen het meest belang hebben bij goedkoop voedsel speelt bij links geen rol meer tegenwoordig. Het referentiekader is het hoogopgeleide leven van de grotestadsbewoner met yoga en kleine winkelltjes met biologisch voedsel dat er lelijk uit ziet en daarom erg gezond lijkt. De arme mensen die moeite moeten doen om het hele gezin hoogwaardig voedsel te geven zonder failliet te gaan, de mensen die de aanbiedingen in de supermarkten in de gaten moeten houden, de mensen dus voor wie links ooit was opgericht, die mensen zijn domme fascisten die de aarde opofferen voor hun financiële gewin in de ogen van hedendaags links. Ik vind goedkoop voedsel voor de massa een teken van beschaving.

I am Legion
I am Legion12 dec. 2019 - 13:20

Het begint ermee dat de consumenten bereid moeten zijn de flink duurdere landbouw- en veeteeltproducten aan te schaffen die kringloopboeren nu eenmaal met zich mee brengt, en dat op grond van die voorwaardelijke vraag boeren zullen investeren daar dan in te voorzien én winkels dat dan ook gaan aanbieden. Maar de mense willen dat in grote meerderheid niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 dec. 2019 - 11:06

Ach kijk alleen al naar de grootscheepse mestfraude.

tempest
tempest12 dec. 2019 - 9:43

Geeft gelijk aan waarom de boeren er inderdaad verstandig aan doen om in Amsterdam te gaan demonstreren. Nogal ongenuanceerd beeld van de boeren wordt hier geschetst. Het hele stuk straalt echte Amsterdamse grachtengordel arrogantie uit. Misschien dat de andere kant van het verhaal wel binnenkort bij deze meneer als de boeren bij hem in de buurt demonstreren.

7 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas12 dec. 2019 - 10:26

Uw bent zeker boer want de stellingen in dit stuk komen toch aardig overeen met de werkelijkheid.

Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 10:36

"Het hele stuk straalt echte Amsterdamse grachtengordel arrogantie uit." De hele reactie verraadt de dom-rechtse achtergrond.

Gefaald
Gefaald12 dec. 2019 - 10:51

De meerderheid van de Nederlanders staat achter de boeren. Dat verklaart wellicht de frustratie van de grachtengordel en de woeste wijze waarop zij nu om zich heen slaat.

Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 11:04

Welk gedeelte vond je ongenuanceerd dan?

Rick Hofland
Rick Hofland12 dec. 2019 - 11:29

Katootje, Jij vindt dus dat mensen van 80 vooral hun mond moieten houden over politieke keuzes en achter de geraniums naar buiten moeten staren? Wel eens van leeftijdsdiscriminatie gehoord?

Rickvv
Rickvv12 dec. 2019 - 12:18

Netjes verwoord tempest, maar ja, daar houdt de doelgroep hier niet zo van....

Karingin
Karingin12 dec. 2019 - 21:56

Als de doelgroep je niet aanstaat, wat doe je hier dan?

frankie48
frankie4812 dec. 2019 - 9:26

Als Amsterdams kind die als dreumes de hongerwinter heeft meegemaakt, vind ik u nu als hoogleraar zeer coulant richting boeren als het om elke vorm van compensatie bij een onafwendbare natuur-milieutransitie gaat die iedereen wel op één of andere manier financieel gaat raken, maar daar niet altijd ruimhartig voor gecompenseerd gaat worden terwijl die nu al vaak in de financiële verdrukking zitten. Waar komt dat vandaan, dat u met uw achtergrond en van GroenLinks de boeren anders wil gaan behandelen dan andere in onze maatschappij?

8 Reacties
Jorah
Jorah12 dec. 2019 - 10:23

Omdat in progressief linkse kringen boeren als minderwaardige mensen worden gezien. Dat zien we in vele speeches van linkse politici terug. Boeren zijn voor GroenLinks wat Marokkanen zijn voor de PVV.

Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 10:35

"Als Amsterdams kind die als dreumes de hongerwinter heeft meegemaakt" en andere burgers van boven de 80, maak ik me natuurlijk geen zorgen meer over de toekomst. Mijn tijd zal het wel duren.

Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 11:13

Jorah "Omdat in progressief linkse kringen boeren als minderwaardige mensen worden gezien." Hahaha, zoals de waard is... Hoe weet jij nou iets van progressieve kringen. heb jij ook zo'n ook op je verjhaarda Boeren zijn niet minderwaardig, niemand is minderwaardig. De aanduiding "minderwaardig" is (buiten Marcel van Dam die die extreem rechtse kale schreeuwert, uit nijd een keer zo toebeet ) een rechts fenomeen. "Untermensch", "Rifapen" en de rest van deze denigrerende bagger zijn geen linkse termen. Het nationalistisch rechts wat er blijkbaar ook in de boeren borrelt is voor het land een grote vloek, de pest voor elke maatschappij wat naar inclusiviteit en gelijkheid streeft. Maar dat maakt deze mensen, dom, xenofoob, egoïstisch etc. maar beslist niet "minderwaardig".

Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 11:26

progressieve oom op je verjaardag

Jorah
Jorah12 dec. 2019 - 12:54

"Hoe weet jij nou iets van progressieve kringen." Ik heb vier jaar studie gevolg aan de pabo en 5 jaar voor de klas gestaan. Kan je verder nog inhoudelijk met een weerwoord komen of blijft het bij op de man spelen?

Paul250371
Paul25037112 dec. 2019 - 14:00

Jorah Ooohhh, excuus, je hebt Pabo gedaan en voor de klas gestaan. Tuurlijk ben je dan helemaal ingekapseld in de progressieve hel. En hoeveel van die mensen bij jou op school en op de PABO vonden dat boeren minderwaardige mensen zijn? Als je je riedeltje(op de man spelen, inhoud hahaha) niet standaard plakt en mijn comment zou lezen dan zie je dat ik in ga op de inhoud. Ik vrees het ergste voor de kinderen in jouw klas die van jou begrijpend hebben moeten leren lezen.

Jorah
Jorah12 dec. 2019 - 15:47

Paul, enkel door jouw reacties hier bewijs ik mijn gelijk al. Hartelijk dank daarvoor.

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:46

Jorah Jouw gelijk? Uit mijn reacties concludeer je dat progressieve mensen de boeren minderwaardig vinden!!!! Wonderlijk. Moest je herexamen doen op de PABO?

O3
O312 dec. 2019 - 9:25

Een mooie charme-offensief, want de liefde gaat door de maag. Hopelijk berokkenen de boeren geen schade in Amsterdam. Anders is het verstandig, om de schade proberen te verhalen bij de sponsors van Agractie. http://www.nos.nl/artikel/2306347-agrobedrijven-financierden-boerenprotest.html

HarrieV2
HarrieV212 dec. 2019 - 9:05

Waar de boeren last van hebben is inderdaad een van de basis principes van het kapitalisme en dat zijn de effecten van marktwerking. Dat lost de overheid niet voor ze op. Sterker nog, los van de richting die de overheid kiest, zullen ze daar altijd last van blijven hebben. Terecht dan ook dat de overheid voor het grotere plaatje kiest.

Lucas2000
Lucas200012 dec. 2019 - 9:04

Mooie brief, helder en duidelijk. Ik zou ze willen adviseren om Schiphol te bezetten.

Egbert Van Der Vliet Vliet
Egbert Van Der Vliet Vliet12 dec. 2019 - 9:02

Goed stuk, helemaal mee eens!

Proletarier
Proletarier12 dec. 2019 - 9:00

Het is allemaal eigenbelang van de boeren. Er zit geen visie achter behalve dat ze vinden dat ze constant de klos zijn. Er zijn gewoon teveel boeren in Nederland maar dat is een waarheid die ze niet graag horen natuurlijk. Voor de rest hebben de boeren netzoveel eigenbelang als Baudet met zijn praatjes. Lekker alles ontkennen en kop in het zand!

Jonkheer
Jonkheer 12 dec. 2019 - 8:57

Beste Joost, wat een jammerlijk mislukte bijdrage. Ik deel je mening hartstochtelijk dat de agrarische sector eens flink in de spiegel moet kijken. Maar je scheert alle boeren over een kam en strooit achteloos met platitudes en stellingen waarmee je de schijn wekt de wereld van 'de boer' niet te kennen. En daarmee bereik je het tegenovergestelde van wat jij en ik vurig willen: dat de sector de ogen opent en in actie komt. Is dit eigenlijk niet veel meer een pamflet tégen een betoging-waar-je-tegen-bent op je stoep?

MountEverest
MountEverest12 dec. 2019 - 8:47

"Dan heb ik het er nog niet eens over dat het merendeel van de boeren het gewoonweg verdomt om biologisch te gaan boeren. " Boeren die binnen de grenzen van de wet opereren, kunnen hun gang gaan. Overschakelen naar biologische landbouw zal de nodige tijd vergen en in overleg met de betrokkenen moeten plaats vinden. Het is niet aan een kleine extreem-linkse minderheid om te bepalen hoe snel dit moet gebeuren. Smiers voert samen met ander extreem-links volk een hetze tegen de boeren, die wel wat lijkt op die van Stalin tegen de koelakken.

9 Reacties
Katootje2
Katootje212 dec. 2019 - 10:32

"een hetze tegen de boeren, die wel wat lijkt op die van Stalin tegen de koelakken." Het is MountEverest, dus je kon er op wachten.

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 12:13

@ Mount Everest Inderdaad. Ik ben blij dat u mijn masterplan door heeft. Eigenlijk wil ik iedereen die het hier met mij oneens is in een goelag stoppen. Boeren, nationalisten, rechtse media. Nu val ik door de mand en zak ik door het ijs. Dat was eigenlijk mijn masterplan inderdaad. Eerst al het geld van de rijke middenklasse weg roven. Dan alles waar mee ik het oneens ben in een goelag stoppen. Daarna alle moslims dit land binnen laten. Ons land overdragen aan de EU. Op de grachtengordel allemaal windmolens bouwen. En de sleutel van Nederland aan de islam geven. Voortaan geen Binnenhof meer maar een Binnenhof met een minaret erover. Daarna vrouwen in boerka en de sharia. Gelukkig zijn er nog dappere nationalistische strijders zoals u die mij en andere extreemlinkse zeloten tegen houden. 1 dapper dorpje( zal Volendam wel zijn) houdt stand tegen de oikofobe elite. Hahaha.

Case65
Case6512 dec. 2019 - 12:16

Katootje: Het is MountEverest, dus je kon er op wachten. Spuit elf moet ook weer even reageren.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 dec. 2019 - 12:26

`...hetze tegen de boeren, die wel wat lijkt op die van Stalin tegen de koelakken'. Ja, werd ik laatst ook al door Mev van beticht. `k Moest even opzoeken in de dikke Vandale wat koelakken waren. Het bekt natuurlijk wel lekker met dat Stalin erbij.

Sonic2
Sonic212 dec. 2019 - 13:00

@ Hannes Achterhout Ik moest gniffelen om je reactie, maar laten we het even serieus duiden. Wat Mount Everest doet en wat vele hier andere doen is natuurlijk demoniseren. Het is het klimaatbeleid gelijk zetten aan Stalin. Wie helpt even Klaver en Jetten uit de weg te helpen? Als de nieuwe Stalin. Ik chargeer uiteraard, maar vervang links in deze voor uiterst rechts en het had demoniseren geheten. Wat Baudet ook doet. Als je het hebt over klimaat communistisch beleid heb. Enfin het effect is al gesorteerd. Met de doodskist van Klaver, maar dat heet ludiek en satire in die kringen. Net als Mount Everest het uiteraard satirisch bedoeld. Die satire houdt op als Joop een satirische cartoon maakt over een grote uiterst rechtse verlosser. Dan is het weer demoniseren, want daar houdt satire dan weer wel op.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout12 dec. 2019 - 13:28

@ Sonic `Die satire houdt op als Joop een satirische cartoon maakt over een grote uiterst rechtse verlosser.' Inderdaad, zoals eerder vermeld, verontwaardigd rabiaatrechts heeft het Joopse massaal ontdekt! Ik verwacht dan ook spoedig Kamervragen van rechts of dat allemaal zomaar kan met publiek omroepgeld nog wel. :-)

Snowflake89
Snowflake8912 dec. 2019 - 16:02

@ Case65 Ja stel je voor dat iemand een andere mening heeft! Spuitelfen zijn het !!!

Karingin
Karingin12 dec. 2019 - 21:54

Zakkelijk mat. Iedereen die Stalin aanhaalt in verband met links, wordt voortaan gelijk gesteld aan Hitler. Of gaat dat misschien toch een tikje te ver...?

Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:57

MountEverest Het is niet aan een kleine extreem-linkse minderheid om te bepalen hoe snel dit moet gebeuren. Nu ineens klein? Normaal gesproken impliceert jouw geblaat op diverse topics hier dat de hamer en de sikkel al gehesen zijn. Ik denk dat jij niet bang hoeft te zijn voor Stalin. Hij zou jij wel mogen, jullie hebben allebei een hekel aan links. Of althans, waar zij voor staat.

MountEverest
MountEverest12 dec. 2019 - 8:42

"Het merendeel van het voedsel dat hier geproduceerd wordt, is bedoeld voor export, vaak met als resultaat dat landbouw en veeteelt in arme landen kapot geconcurreerd worden, met dank aan de Europese subsidies die ooit bedoeld waren om te zorgen dat we geen honger zouden lijden en nu voornamelijk oneerlijke export bevorderen. " Het meeste voedsel dat wij exporteren gaat naar landen in de EU. Sommige producten zoals babyvoeding worden tot in China gewaardeerd, omdat deze van hoge kwaliteit en veilig is. Maar ook de Nederlandse kaas is wereldberoemd.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 1:59

De Mount Everest is ook wereld beroemd.

Buitenstaander
Buitenstaander12 dec. 2019 - 8:40

Het is dus een beetje van beide: En er zijn gezonde, vooruitstrevende boerenbedrijven; en er zijn idd misstanden. En dus is het belangrijk dat we met z'n ALLEN een verantwoordelijkheid hebben om in NL een transitie te maken. dus niet zomaar lomp roepen, zoals sommigen doen, "de helft vd veestapel!" Of; "waarom nog exporteren?" dat zijn kreten die echte boeren op stang jagen, en zeker niet ten goede komen aan een verstandige, niet te veel onrust veroorzakende oplossing.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037113 dec. 2019 - 2:00

een verstandige, niet te veel onrust veroorzakende oplossing. En anders rijden we je zooi kapot met mien trekker

mjansen2
mjansen212 dec. 2019 - 8:40

De titel van dit stuk is wel erg tendentieus en nietszeggend. Wij hebben immers allemaal de ondergang van de wereld op ons geweten....door vlees te eten, te consumeren, te reizen, kortom te leven in een westers kapitalistisch land. Het is natuurlijk ook wel heel makkelijk om te wijzen naar de boeren die nog niet eens 10 jaar terug gestimuleerd door politieke maatregelen nog efficienter moesten gaan werken met nog grotere en meer megastallen nog meer investeringen om het hoofd boven water te kunnen houden. En dan de andere sectoren in Nederland aan wie de milieudiscussie totaal voorbij gaat. De luchtvaartsector wordt de hand keer op keer boven het hoofd gehouden , weinig maatregelen om de groei om af te remmen terwijl dat natuurlijk ook een megavervuiler is. Ik ben absoluut geen voorstander van de intensieve veehouderij maar begrijp de boosheid en verongelijktheid van de boeren goed. En kan me ook goed voorstellen dat zij zich de 'Zwarte Piet' voelen terwijl er op milieugebied in andere sectoren nog veel te vergroenen valt waar met deze hele discussie de aandacht van wordt afgeleid.

Tom Meijer
Tom Meijer12 dec. 2019 - 8:27

Volledig mee eens.