Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boeren en supers tekenen manifest duurzaam vlees

  •  
02-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lammetjes_300.jpg
Milieu- en dierenorganisatie nog terughoudend 
Duurzaam geproduceerd vlees moet in 2020 nog het enige vlees zijn wat in supermarkten te vinden is. Dat is het ambitieuze streven waar supermarkten, voederbedrijven en vleesverwerkers hun handtekening hebben gezet. Het manifest is opgesteld door een vooraanstaande commissie van de provincie Noord-Brabant over de toekomst van de veehouderij.
Prominente commissieleden als Ab Klink, Pieter Winsemius en voormalig Tweede Kamerleden Felix Rottenberg en Marijke Vos kiezen voor een radicale ommekeer. De eerste stap is het advies om vanaf 1 januari 2012 een eind te maken aan preventief gebruik van antibiotica. Van alle ondertekenaars wordt verwacht dat ze zich aan dat advies zullen houden. Dit zijn ander andere boerenorganisaties LTO en ZLTO, supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Plus, C1000, groothandel Sligro, vleesverwerker VION en dierenvoeders zoals De Heus, Nutreco en Agrifirm.
De commissie stelt een duurzaam model voor ieder aangesloten veeteeltbedrijf. De maximale grootte van een stal is daarmee 1,5 hectare. Een boerenbedrijf is volgens de commissieleden al rendabel met bijvoorbeeld 6700 vleesvarkers, 240.000 vleeskuikens of 1700 vleeskalveren en vier personeelsleden. Omdat Brabant van sommige boeren toch flinke tegenstand verwacht, adviseert ze de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) om streng op te treden.
De handtekening van een aantal dieren- en milieuorganisties ontbreekt onder het manifest. De Dierenbescherming, de Brabantse Milieufederatie en de stichting Natuur en Milieu hebben nog vragen. Zo wil de Brabantse Milieufederatie weten hoe de commissie een duurzame intensieve veehouderij in Brabant wil stimuleren.
Directeur van de Brabantse Milieufederatie, Nol Verdaasdonk zegt in de Volkskrant:
Het manifest geeft onvoldoende duidelijkheid over de omvang van de veestapel. Ook de inpassing en omvang van bedrijven in de omgeving is onvoldoende uitgewerkt. Een ander obstakel is de schadeloosstelling van veehouders bij de uitbraak van dierziekten die uit publieke middelen blijven gefinancierd. De BMF spreekt wel de bereidheid uit zich in de uitwerking van het manifest constructief op te stellen.
cc-foto: Yoyental
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Bernie2
Bernie22 sep. 2011 - 10:05

Vraag me niet waarom, maar ik heb de grootste argwaan. Terwijl de huidige ultrarechtse regering allerlei vingers aflikt en de ene megastal na de andere faciliteert om zo ook qua voedsel allesbehalve duurzaam te regeren, blijven sommige bobo's hoopvol om tegen 2020 alleen nog maar duurzaam dus biovlees in de schappen te hebben. Ik geloof er niks van. Onder PVC zet de trend zich door om varkens, pluimvee en vee verder te ontdieren en juist te industrialiseren.

Joaquim
Joaquim2 sep. 2011 - 10:05

De duurzaamheid va het vlees is vooral afhankelijk van het veevoer dat de beesten eten. Als dat soja uit de Amazone is, dan is het vlees niet duurzaam. Dit papier is een lege huls als er niet in staat dat het vee met Europese eiwitbronnen, zoals lupine, wordt gevoed. Minder antibiotica is natuurlijk ook mooi maar niet het belangrijkste. Duurzaamheid betekent tegenwoordig veel te weinig. Lokaal geproduceerd is een beter criteria.

TimdeBoer
TimdeBoer2 sep. 2011 - 10:05

Zolang m'n biefstukje niet duurder wordt maakt het mij niet uit...

Michiel Online
Michiel Online2 sep. 2011 - 10:05

"Zo wil de Brabantse Milieufederatie weten hoe de commissie een duurzame intensieve veehouderij in Brabant wil stimuleren." dat is de vraag die ze aan zichzelf moeten stellen. --> http://www.brabantsemilieufederatie.nl/bmf "De BMF komt met inspirerende voorstellen en organiseert projecten die laten zien hoe een duurzame samenleving in beeld kan komen." kom nou niet aanzetten met de vraag hoe de commissie het wil stimuleren als je zegt zelf met voorstellen te komen. beste brabantse milieufederatie: wat zijn jouw voorstellen geweest en hoe komt het dat je de vraag aan de commissie stelt? had je dat niet al lang zelf moeten weten hoe het zou moeten? als je zelf met voorstellen komt neem ik aan dat je beschikt over documentatie waarbij dingen zijn vastgelopen. dan gooi je dat soort dingen toch gewoon gelijk op tafel, open en bloot? of hebben jullie wat te verbergen?

Klukkluk2
Klukkluk22 sep. 2011 - 10:05

Quote: 6700 vleesvarkers, 240.000 vleeskuikens of 1700 vleeskalveren 1. Deze hoeveelheden dieren kun je nooit tegelijkertijd houden zonder een enorme hoeveelheid antibiotica=> teveel dieren in een kleine ruimte = enorme kans op ontstaan en overdracht van ziektes 2. Vleeskuiken, vleesvarkens en vleeskalveren kunnen alleen zo veel vlees groeien met behulp van extra toediende hormonen. Beide zijn ZEER ongezond bij consumptie door mensen en ERG bedreigend voor de gezondheid van mensen. Dus dit kan NIET duurzaam zijn. Wat een kortzichtige domheid. Het LTO voorop. Die zouden namelijk beter moeten weten, het gehalte Uni Wageningen is er zeer hoog. Weet ik uit eigen ervaring.

Apropos
Apropos2 sep. 2011 - 10:05

Wat een bizarre contradictio in terminis; "Een diervriendelijk stukje vlees" het is om te gillen, als het niet zo triest was!

lancelot2
lancelot22 sep. 2011 - 10:05

Wat moet ik daar nou onder verstaan, duurzaam vlees. Moet ik langer kauwen???