Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Boeren El Salvador gedwongen zaden van Monsanto te kopen

  •  
08-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Farmer_300.jpg
VS geeft El Salvador alleen 200 miljoen euro steun als Amerikaanse bedrijven er hun zaden mogen verkopen
El Salvador, één van de armste landen van Midden-Amerika krijgt 200 miljoen euro van de VS, maar in ruil daarvoor moeten de El Salvadoraanse boeren toezien hoe Monsanto een voorkeurspositie in de schoot krijgt geworpen ten opzichte van lokale zadenbedrijven.
Amerika heeft sinds 2004 een vrijhandelsakkoord met El Salvador. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven er hun zaden mogen verkopen, maar de Amerikaanse ambassadeur Aponte heeft een aparte aanbesteding afgedwongen die Amerikaanse bedrijven meer kansen moeten geven.
Als sociale actie geeft de Salvadoraanse overheid ieder jaar 400.000 boeren zaden en meststoffen in het kader van het Plan voor Gezinslandbouw. Daarvoor koopt ze zaden bij 18 Salvadoraanse bedrijven, maar nu eist Aponte dat ook Amerikaanse bedrijven een eerlijke kans moeten krijgen om tot één van de afnemers te behoren. Ze wil dat Amerikaanse bedrijven daarom een aparte aanbesteding krijgen.
Salvadoraanse zadenbedrijven vinden het oneerlijk. De Amerikaanse bedrijven hebben immers ook zonder aparte aanbesteding laten zien dat ze hun plek in de markt kunnen veroveren. Daarnaast vrezen de lokalen voor hun positie in de markt en dat kan ook sociaal economische gevolgen hebben. De productie van zaden gebeurt met name in zones met veel armoede waar 43 procent van de gezinnen in armoede leeft. Wanneer de Salvadoraanse bedrijven het moeilijk krijgen, zal er ook minder werk zijn en zorgt dat voor nog meer armoede.
De situatie op het platteland is voor sommigen Salvadoranen zo armoedig en uitzichtloos dat ze via een illegale route door Mexico naar de VS vluchten. Amerika heeft de wetten tegelijkertijd strenger gemaakt om vluchtelingen uit El Salvador buiten te houden.
Naast het versterken van de armoede gaat de discussie ook over gecertificeerde zaden, variëteiten die een hoger rendement zouden bieden. Tot 2011 had Semillas Cristiani Burkard, een filiaal van Monsanto 70 procent van deze markt in El Salvador in handen. Het is een Amerikaans biotechnologiebedrijf dat bekendstaat om zijn genetisch gemodificeerde gewassen. De Salvadoraanse overheid heeft sinds juli 2014 een ‘transparant meganisme’ aangenomen dat betekent dat zadenbedrijven aan de juiste voedsel en veiligheidsregels moeten voldoen. De Amerikaanse bedrijven die nu contracten hebben in El Salvador voldoen daar niet aan zegt Nathan Weller in De Wereld Morgen. Weller is directeur van EcoViva, een Amerikaanse organisatie die ontwikkelingsprojecten heeft in El Salvador.
cc-foto: CIAT

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten8 jul. 2014 - 16:33

Zo zo. In EUro's nog wel..

Ratelaar
Ratelaar8 jul. 2014 - 16:33

Ethisch onverantwoord en eigenlijk gewoon crimineel!

Zjenny
Zjenny8 jul. 2014 - 16:33

Naast de Indiase boeren mogen nu ook de boeren in El Salvador zelfmoord gaan plegen en 2 keer zo vaak overlijden door kanker vanwege Monsanto pesticiden.

1 Reactie
Grozny
Grozny8 jul. 2014 - 16:33

http://blogs.discovermagazine.com/collideascape/files/2014/01/GMOsuicidemyth.pdf Als ik dit zo lees lijkt me het een beetje onzin, heb je ook fatsoenlijke bronnen die deze claims ondersteunen?

[verwijderd]
[verwijderd]8 jul. 2014 - 16:33

Nadat het VSEU handelsaccoord is gesloten krijgt Monsanto ook het monopolie in Europa. Boeren mogen dan niet eens hun eigen graan als zaad gebruiken. Zelfs zaad ruilen op volkstuintjes wordt illegaal.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 jul. 2014 - 16:33

"Boeren mogen dan niet eens hun eigen graan als zaad gebruiken. Zelfs zaad ruilen op volkstuintjes wordt illegaal." Waar haalt u die onzin toch vandaan? Ik ben daar toch nieuwsgierig naar.

edgarmat
edgarmat8 jul. 2014 - 16:33

Tja, de Amerikaanse overheid zit in de zakken van Monsanto et al. Kijk maar bij de FDA; topmensen daar waren eerst in dienst van Monsanto. En als TTIP werkelijkheid wordt, worden wij ook gedwongen om GMO's te accepteren.

1 Reactie
pauliewalnutz
pauliewalnutz8 jul. 2014 - 16:33

Wat Monsanto doet is het kruisen van verschillende zaden. Dat gebeurt in de natuur al miljoenen jaren, Monsanto versneld het alleen. Dus alle planten op aarde zijn GMO.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 jul. 2014 - 16:33

De kop van dit artikel slaat nergens op. Als je een vrijhandelsakkoord hebt afgesloten is het niet zo vreemd dat je nakoming eist van hetgeen is afgesproken. De boeren van El Salvador kunnen hierdoor alleen beter van worden. Lagere prijzen voor zaden, minder ruimte voor corruptie en vriendjespolitiek.

2 Reacties
toshiba
toshiba8 jul. 2014 - 16:33

binnen een vrijhandelsakkoord een aparte aanbesteding eisen, slaat nergens op. vrijhandel betekent gewoon dat er geen belemmeringen zijn om te opereren om de markt. Nu wel dat heeft monsanto maar nog is het niet genoeg. Ze gaan dus gewoon de lokale bedrijven dooddrukken met medeweten van de VS regering.

Michiel Online
Michiel Online8 jul. 2014 - 16:33

Vergeet het maar. Monsanto is een horrorbedrijf en de VS, nou ja als je dat nóg niet ziet...

jvanhall
jvanhall8 jul. 2014 - 16:33

Kapitalisme was in aanleg best een aardig systeem. Maar we hebben inmiddels te maken met een zeer kwaadaardige mutatie van het kapitalisme.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos8 jul. 2014 - 16:33

"Maar we hebben inmiddels te maken met een zeer kwaadaardige mutatie van het kapitalisme. " Inderdaad de koe bij de horens ....mutatie.... , deze cel mutatie is een gevolg van een ernstige vorm van een verkeerde voeding van het wereld economisch systeem via fundamenteel economisch liberalisme in de politiek. Als gevolg van meer en meer vrije markt, -vooral voor wat betreft het onbelemmerd handelen van de financiele economie (het kapitaal)-, kan de kanker van de sociaal economische implosie steeds meer om zich heen grijpen.

JodeJo
JodeJo8 jul. 2014 - 16:33

Ben blij dat we zulke goede vrienden met de Amerikanen zijn, want anders hadden wij dergelijke zaden natuurlijk ook moeten kopen!

1 Reactie
pauliewalnutz
pauliewalnutz8 jul. 2014 - 16:33

Boeren in El Salvador hoeven geen zaden van Monsanto of andere Amerikaanse zaadbedrijven te kopen als ze niet gebruik maken van de subsidie van de Amerikaanse overheid. Dan kunnen ze zaden kopen waar ze willen. De Nederlandse ontwikkelingssamenwerking werkt ook vaak zo.

JStokx
JStokx8 jul. 2014 - 16:33

Ze hoeven die 200 miljoen niet aan te nemen...

2 Reacties
lembeck
lembeck8 jul. 2014 - 16:33

Dat is lekker makkelijk proberen onder de reden uit te komen. Op deze manier worden arme landen letterlijk geïnfiltreerd door de gifmengers uit de VS.

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten8 jul. 2014 - 16:33

Maar je weet ook wel dat er altijd politici zijn die het grote geld niet kunnen weerstaan, politici die het zo ook op andere plekken verprutsen voor de bevolking.

José
José8 jul. 2014 - 16:33

Nog wat informatie over Monsanto: http://www.ftm.nl/?s=Monsanto

1 Reactie
lembeck
lembeck8 jul. 2014 - 16:33

Ooww...fijn issie weer. Arme ratjes!