Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Boekverbranding op de Dam om 'neger'-citaat Prem

  •  
27-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sidp300.JPG
Video: verhalenbundel 'Surinamers in de Polder' opgetekend door Harry van Bommel (SP) publiekelijk verbrand
Het boek ‘Surinamers in de polder’ waarin Harry van Bommel vijftien bekende Surinaamse Nederlanders aan het woord laat over ‘hun komst naar Nederland, hun persoonlijke ervaringen en hun visie op Nederland’ is vandaag in vlammen opgegaan. Het Comité ‘Een waardig standbeeld voor Anton de Kom’ had de boekverbranding op De Dam in Amsterdam georganiseerd uit protest tegen het gebruik van het woord ‘neger’ dat in de bijdrage van Prem Radhakishun voorkomt.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
En waarom dan?
Posted by Sam Jones on Sunday, December 27, 2015
Het comité werd in 2006 opgericht nadat een monument voor de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost niet waardig werd bevonden.
sidp.JPG
Een boekverbranding is op zich natuurlijk al een potsierlijk en bizar protest, maar daarnaast is de keuze voor dit boek op basis van de inhoud opmerkelijk te noemen. Zo vertelt Jetty Mathurin in de bundel waarom ze bang geworden is voor de Nederlandse politie na de dood van Mitch Henriquez en pleit Humberto Tan voor meer solidariteit met Syrische vluchtelingen. De verhalen werden opgetekend door Harry van Bommel, politicus voor de SP in de Tweede Kamer en gepubliceerd door vangennep.
Video Sam Jones

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (57)

Triggerfinger
Triggerfinger27 dec. 2015 - 16:37

Kan het allemaal nog gekker? Ik hoop van wel.

hugo bergveen
hugo bergveen27 dec. 2015 - 16:37

foutje, bedankt?

CliffClavin1993
CliffClavin199327 dec. 2015 - 16:37

Zot.

pietdeg2
pietdeg227 dec. 2015 - 16:37

Zouden die mensen nou echt tevreden met zichzelf zijn?

TruusBeek
TruusBeek27 dec. 2015 - 16:37

Hele lange tenen!

peterh2
peterh227 dec. 2015 - 16:37

Het is goed voor de publiciteit, maar men bereikt het tegenovergestelde...

Thijs5519
Thijs551927 dec. 2015 - 16:37

Het begint komisch te worden.

haasklaas
haasklaas27 dec. 2015 - 16:37

Wat een domheid, die vergelijking met kk joden raakt kant noch wal. stel je voor als dit blanken waren,dan zouden de godwins weer niet van de lucht zijn.

CharlieMcCarthy
CharlieMcCarthy27 dec. 2015 - 16:37

Triest en belachelijk. Daarnaast doet het wel erg denken aan de boekverbrandingen van Goebels. Aandacht krijgt men met deze actie ongetwijfeld. Ik geloof echter niet dat ‘begrip‘ ook geoogst zal worden.

seniorg
seniorg27 dec. 2015 - 16:37

2015, en wat verzinnen we: een boekverbranding! Nooit van de jaren '30 gehoord natuurlijk.

GingerTed
GingerTed27 dec. 2015 - 16:37

Dan meteen ook even alle andere boeken waar woorden als "neger", "nigga", etc. gebruikt worden en dan niet te vergeten ook alle CD's, LP's, en banden met die termen in de hens jongens en meisjes. Heb je niet alleen met Oud en Nieuw een best vuur maar ook met Pasen een flinke Paasbult. Want het mooiste is natuurlijk dat de commerciële bron van het materiaal oneindig is. Al wordt die wel kostbaar als je de steeds de aangezuiverde voorraden moet opkopen. Een subsidie lijkt me stug.

Gewoneman
Gewoneman27 dec. 2015 - 16:37

Harry van Bommel beschuldigd van racisme ik rolde van mijn stoel van het lachen wedden dat in de tweede druk het woordje neger gecensureerd is. Maar even serieus het huilen over discriminatie in dit land begint toch wel extreme vormen aan te nemen.

Ikkyu
Ikkyu27 dec. 2015 - 16:37

Die activisten zijn toch ook niet meer serieus te nemen zo.

Pietersen2
Pietersen227 dec. 2015 - 16:37

Hoe schiet je jezelf in de voet? Zo dus. Heibel in de tent...

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods27 dec. 2015 - 16:37

Pffffffff. Zie even wat er allemaal vernoemd is naar Anton de Kom, op https://nl.wikipedia.org/wiki/Anton_de_Kom . Waar je ook kunt zien dat er al een standbeeld voor hem is. En nu ook nog een boek verbranden van uitgerekend SP-Kamerlid Harry van Bommel, en om die reden??? Tjonge jonge.

Gijs2
Gijs227 dec. 2015 - 16:37

Ik heb even een foto van het standbeeld gezien, moet zeggen het eerste wat in me opkwam is "stoer!". Nu de boekverbranding, toen de heisa van het beeld en vorig jaar dat gemiep over het Nelson Mandela kunstwerk dat gemaakt is door kinderen. Het komt me een beetje verstikkend over!

JohnVKR
JohnVKR27 dec. 2015 - 16:37

Dit artikel zou wat meer verhelderend zijn geweest als er ook had gestaan wat Prem nou eigenlijk precies heeft gezegd. Dat Prem de taal van de kolonisator heeft overgenomen, verbaast me overigens niets. Maar toch goed als we weten wat hij nu eigenlijk heeft gezegd.

Donutz
Donutz27 dec. 2015 - 16:37

Elders, op TPO staan twee mails aan van Bommel. Ik ken TPO niet dus geen idee hoe betrouwbaar die site is maar de mails zijn opzich netjes geschreven. In de mails begint men heel mooi over het bestrijden van racisme en andere nobele doelen waar elk weldenkend mens achter staat. Vervolgens valt men puur over de term neger: die is racistisch menen ze (verdere toelichting ontbreekt) en dat Prem naar Obama en Tan verwijst als negers vinden ze racistisch. In een vervolg mail word van Bommels boek (puur dat hij Prem letterlijk citeerd) zelfs met Mein Kampf gelijkgesteld. Bizar. Het taalgebruik is gelukkig netjes en de betogers lijken geen domme roeptoeters maar een dialoog, discussie of respect/tolerantie ("u gebruikt een term die ons kwetst maar de bedoeling achter uw uitspraak delen we wel/niet, daar...") lijkt er niet in te zitten. Zo lineair denken, geen inleving in anderen en wat zij werkelijk bedoelen, een zwart-wit "als je het niet geheel met ons eens bent ben je fout" visie. Met zulke extreme denkbeelden voel ik me niet bepaald prettig...

BasVV
BasVV27 dec. 2015 - 16:37

Een vreemd verhaal. Als Prem het woord neger gebruikt dan zou de blanke Harry van Bommel dat woord moeten gaan censureren. Berg je dan maar voor de discussie die dan weer ontstaat. Dit begint kolderieke vormen aan te nemen.

Armagaddon
Armagaddon27 dec. 2015 - 16:37

>>> Boek verbranding was in de "kristalnacht" het begin van het einde, een Oman van het einde van een civilisatie door geweld...een uiterst griezelige gedachte met de huidige ontwikkelingen voor in de toekomst...daar geweld altijd nog groter geweld heeft veroorzaakt...!!

LoLiTa2
LoLiTa227 dec. 2015 - 16:37

Je dacht dat het niet gekker kon. En zie: het werd nog gekker. Volgende keer 'n boek vastketenen en zweepslagen toedienen. Je kunt metaforen niet oneindig mixen.

hugo bergveen
hugo bergveen27 dec. 2015 - 16:37

Bij natuurkunde leer je dat een trilling heviger wordt naarmate de eigenfrequentie van het trillende voorwerp wordt benaderd. Dan treedt resonantie op, met twee mogelijke uitkomsten: ofwel het voorwerp bezwijkt, ofwel de trilling wordt gedempt wanneer de eigenfrequentie wordt overschreden. De discussie over racisme lijkt eenzelfde patroon te vertonen. Laten we hopen dat die op mogelijkheid 2 uitdraait.

burgerman
burgerman27 dec. 2015 - 16:37

Nu 5 december achter ons ligt is het tijd om de blik voorwaarts te stellen. Ik heb nog wel een tip voor het antipietenpeleton. In de beroemde speech van Martin Luther King wordt tenminste 15 keer het woord "neger" genoemd. Wordt het geen tijd om ook deze discriminerende tekst eens aan te pakken?

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst27 dec. 2015 - 16:37

Wat een overdreven actie om een boek te verbranden vanwege 1 citaat met het n-woord. Het moet niet gekker worden. Verdere duiding laat ik graag over aan de racisme specialisten onder de reageerders hier.

MarinusCalamari
MarinusCalamari27 dec. 2015 - 16:37

Het comité "Een waardig voor Anton de Kom" is opgericht, nadat het huidige standbeeld te onwaardig werd gevonden. Andere mensen vonden het standbeeld wel waardig, waaronder de zoon van Anton de Kom die nota bene in de jury zat die het ontwerp uitkoos. Ik heb lang geleden de conclusie getrokken ideologische boekverbranders randdebielen zijn, en tot op heden heb ik nog niets voorbij zien komen wat het tegendeel bewijst.

PocoPoco
PocoPoco27 dec. 2015 - 16:37

Sneu volk, kan het niet anders zeggen.

NicoSchouten
NicoSchouten27 dec. 2015 - 16:37

De boekverbranders weten kennelijk niet dat de woorden geuzen, protestanten en socialisten ook ooit een negatieve connotatie hadden in kringen die van hen afkerig waren. De betrokkenen zijn die namen trots gaan gebruiken. Zo kan het dus ook. In wezen is er niet eens een verschil in de woorden negroïde (zwartachtig in het Portugees) en neger. Het gaat om een verbastering die past in het Nederlandse taalidioom, net als bij geuzen. Interpretaties of associaties zijn keuzes. Dat zie je ook bij een totaal ander voorbeeld: neuken, dat in een bepaalde tijdsperiode als schuttingwoord is veroordeeld, maar nu weer gangbaar is.

Triggerfinger
Triggerfinger27 dec. 2015 - 16:37

Zal in navolging nu ook het boek "de negerhut van oom Tom" worden verbrand en de rest van de literatuur waarin het woord neger is gebruikt? Lang leve Maya Angelou, die weet tenminste hoe je met dit soort zaken om gaat. She know why the caged bird sings.

Triggerfinger
Triggerfinger27 dec. 2015 - 16:37

It's one of the greatest gifts you can give yourself, to forgive. Forgive everybody.: Maya Angelou

Foliesoof
Foliesoof27 dec. 2015 - 16:37

Op de valreep dan toch nog de meest lollige gebeurtenis van 2015.

OlavM
OlavM27 dec. 2015 - 16:37

Kortzichtige actie. Af te wijzen op grond van overduidelijke redenen. Een boekverbranding is natuurlijk totaal onaanvaardbaar als actievorm, mede gezien de associatie met het fascistische verleden. Verder gaat het om een boek met interviews met Surinaamse Nederlanders, die SP-er Harry van Bommel heeft afgenomen. Een racistisch motief bij dit boek is geheel uitgesloten. Tenslotte gaat het om een uitlating van een Nederlander met een Surinaamse achtergrond. (De tekst zelf ken ik nog niet). Als je kritiek hebt op zijn uitspraak is de meest aangewezen weg hem persoonlijk daarop aan te spreken. Deze in mijn ogen totaal ondoordachte en averechts uitwerkende actie mag op geen enkele wijze generaliserend worden toegerekend aan de gehele groep van activisten die tegen racisme strijden.

tovapas
tovapas27 dec. 2015 - 16:37

Negers? Negroide mensen? Mensen met een zwarte huidskleur? Mensen wiens voorouderlijke roots duidelijk in Afrika ten zuiden van de Sahara liggen? Donkere mensen? Welke benaming is niet kwetsend? Welke benaming wordt mij door mensen zoals hierboven beschreven niet aangerekend? Ik zou dat graag eens vernemen....

dino_radja
dino_radja27 dec. 2015 - 16:37

Boeken verbranden is een aanval op de beschaving.

Eric Minnens
Eric Minnens27 dec. 2015 - 16:37

Overigens gebruikte Anton de Kom zelf het woord 'neger'. Citaat: "Het heeft lang geduurd voor ik mijzelf geheel van de obsessie bevrijd had, dat een neger altijd en onvoorwaardelijk de mindere zijn moest van iedere blanke." http://www.ncpn.nl/archief/2006/09/adekom.htm Het woord 'neger' is inmiddels gedevalueerd. Het woord 'blanke' ook trouwens, dat De Kom nog gebruikte. Niemand heeft het tegenwoordig toch over 'blanke privileges'? Het wordt steeds ingewikkelder om elkaar op de kleur aan te spreken. Zelfs het woord 'zwarte' roept hier en daar al irritatie op. Dat is jammer maar helaas. Ik zie voorlopig geen uitweg uit deze discussie. En het zit heel diep, dat blijkt wel uit deze boekverbranding. Verder veel respect voor Anton de Kom, ik vond enkele primaire teksten van hem op internet; in enkele alinea's schetst hij helder de Verelendung van de Surinaamse arbeiders in de jaren dertig, ik zou er bijna zelf communist van worden: http://www.dbnl.org/tekst/_lin001link01_01/_lin001link01_01_0118.php http://www.dbnl.org/tekst/_lin001link01_01/_lin001link01_01_0067.php

GingerTed
GingerTed27 dec. 2015 - 16:37

Zeker niet het eerste en vast niet het laatste geval waar de fanatici zich aangaande vermeende discriminatie van de zwarte gemeenschap volstrekt belachelijk maken door zich zo re vergalopperen. Zo kwam de meesten van ons toch als satirisch bekend staande De Speld met het bericht dat burgermeestersvoorzitter Annemarie Jorritsma namens de VNG had bekendgemaakt dat in plaats van Stroopwafelpieten e.d. er Politionele Pieten en Dutchbat Pieten dienden te komen bij de nationale intocht om net als het negatieve verleden van de slavernij er in geval van de Pieten er leerzame connotaties van te maken naar donkere bladzijden uit het Nederlandse verleden. http://speld.nl/2014/07/05/zwarte-piet-krijgt-gezelschap-van-politionele-piet-en-dutchbat-piet/ Stichting Nationaal Monument Verleden Slavernijverleden vloog er met open ogen in en eiste genoegdoening van Jorritsma en de VNG. http://www.gemeente.nu/PageFiles/28012/001_1404894460079.pdf Helemaal bont maakte Groen-Links-fractievoorzitter in Amsterdam Iwan Leeuwin het door demonstratief en met veel bombarie kwaad weg te lopen bij de opening van het Mandelapark vanwege een door basisschoolkinderen van allerlei kleuren en achtergrond gemaakte pop die Nelson Mandela moest voorstellen maar volgens hem veel te veel aan de omstreden Zwarte Piet deed denken. http://www.parool.nl/parool/nl/4048/AMSTERDAM-ZUIDOOST/article/detail/3775286/2014/10/24/Fractievoorzitter-GroenLinks-Zuidoost-boos-over-Zwarte-Piet-beeld-Nelson-Mandela.dhtml Dat deze fanatieke racismeroeper, zoals de meesten, onverbeterlijk is bleek toen hij later aansloeg vanwege de naam Picnic m.b.t. een online-winkeldienst waarvan hij stellig ervan overtuigd was dat deze naam zijn herkomst had in "Pick a nigger" van de Ku Klux Klan waarbij verwezen werd naar jacht op zwarte mensen. Dat de herkomst daar niets mee te maken had, aantoonbaar uit het Frans komt, ging er zoals bij al dit soort fanatici niet in. http://www.at5.nl/artikelen/145887/oud-fractievoorzitter_groenlinks_wil_af_van_racistische_boodschappendienst_picnic Misschien een idee om een jaarlijkse uitverkiezing prijs voor meest mallotig racismeroepers? (Alhoewel een halfjaarlijkse ook heel goed mogelijk en zelfs nodig is.)

zweistein
zweistein27 dec. 2015 - 16:37

Het is anti-racisme fundamentalisme.

Mandara
Mandara27 dec. 2015 - 16:37

Betekent dit dat van Bommel nu op de zwarte lijst van afa staat?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 dec. 2015 - 16:37

De 19e-eeuwse Duitse dichter Heinrich Heine heeft ooit eens de beroemd geworden uitspraak gedaan dat "wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen".

1 Reactie
crumb2
crumb227 dec. 2015 - 16:37

En de oude Schiller sprak al : "mit der dummheit kämpfen Götter selbst vergebens".

leftyloosy
leftyloosy27 dec. 2015 - 16:37

Altijd wat met die van Bommel. Dan lopen er weer Hamas-aanhangers ergens met m in een optocht. Dan citeert hij een BN-er correct. Hij zoekt die problemen gewoon op!

1 Reactie
Sachs
Sachs27 dec. 2015 - 16:37

Flauwekul. Die citaten hebben nota bene een context die het comité zou moeten aanspreken. De kritiek van het comite is bizar, en het zou prettig zijn als de dames/heren de fase van boekverbranding kunnen afsluiten. Leuk boekje, trouwens. Prima initiatief.

Lunarts
Lunarts27 dec. 2015 - 16:37

Boeken verbranden in deze warme decembermaand is heel erg slecht voor het milieu en dat kan je niet negeren.

1 Reactie
Ikkyu
Ikkyu27 dec. 2015 - 16:37

I see what you did there..

Mark Gh
Mark Gh27 dec. 2015 - 16:37

De tenen zijn inmiddels zo lang dat ze er zelf op gaan staan.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo27 dec. 2015 - 16:37

Mocht u commentaar op uw formulering krijgen, dan u zult u zich wel weer verdedigen met het formele: Ik bedoel alleen de tenen van de mensen die daar demonstreren. Maar ik vind dat u met uw "weer" deze actie in een onbehoorlijk generaliserend (discriminerend) kader plaatst.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst127 dec. 2015 - 16:37

Ook binnen de protestbeweging van de Caribische Nederlanders bestaat een uiterst rechtse vleugel. Die trad zondag op de Dam op.

3 Reacties
lodiwieke
lodiwieke27 dec. 2015 - 16:37

Wat betekent nou eigenlijk "rechts" in uw denkwereld, en wat is specifiek "rechts" aan deze vleugel van de Caraïbische medelanders?

HarryD2
HarryD227 dec. 2015 - 16:37

Han z'n wereld is eigenlijk heel simpel. Alles wat slecht of verkeerd is, is gewoon rechts. En Wilders natuurlijk. Ik verwacht dat hij deze groepen/persoon ergens ook wel dankbaar is; wie moet anders de schuld krijgen voor alle dingen die mis gaan in onze samenleving?

arjenZH
arjenZH27 dec. 2015 - 16:37

En Links is goed en Rechts is slecht. Fijn zo'n eendimensionaal wereldbeeld.

msj_meijerink
msj_meijerink27 dec. 2015 - 16:37

Typerend in hun verwoede pogingen te scoren is dat de conservatief socialisten dan altijd wel een bokje schieten. Nu is de altijd zichzelf graag als intellectueel afficherende Harrie van B. in de fout gegaan. In de taal van zijn opa Frans van Bommel: dèh gîh nie goe, menneke!

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes227 dec. 2015 - 16:37

Heeft Harry van Bommel een bok(je) geschoten, omdat er een boek van hem verbrand is? Leg me dat nou eens wat beter uit, aub.

Donutz
Donutz27 dec. 2015 - 16:37

Een boekverbranding staat zo'n beetje gelijk aan haat in mijn ogen, het roept beelden op van o.a. de jaren 30. Dan ben je mij inziens of een extremist of heb je geen historisch besef. Dat er mensen zijn die zich irriteren of moeite hebben met de term 'neger' kan ik nog begrijpen. Al is het een term die tot een paar jaar terug vrijwel onbeladen was (ergens tussen en afschaffen van de negerzoen en nu nam de gevoeligheid voor de term toe). Maar om dan zo te reageren? Hoe moeilijk kan het zijn om iemand te zeggen "ik heb moeite met de term Neger/witte/... , zou u aub een meer gangbare en geaccepteerde term willen gebruiken?". Blijft het belangrijkste nog de context (en uiteraard tijdsperiode) van een woord. In dit geval zouden we dus moeten weten wat Prem gezegd heeft. Iemand kan immers een woord gebruiken dat niet de jouwe is maar wel een bedoeling hebben die je deelt. Heeft Prem iets heel bots gezegd of is het alleen vanwege een term die volgens sommige niet meer kan? Zo te lezen vallen deze mensen puur over de term. Dat mag, ieder zijn mening, maar om dat zo'n extremistische daad te begaan zoals een boekverbranding? Brrrr. Mensen die geen dialoog of discussie kunnen voeren zijn een gevaar voor de samenleving.

1 Reactie
jandebakker
jandebakker27 dec. 2015 - 16:37

Rob. Grappig dat u de "negerzoen" benoemt. De spreker in het filmpje is namelijk ook de persoon die de (terechte) discussie over de negerzoen is begonnen. Daarna is hij (in mijn optiek) doorgeslagen met o.a een poging om het woord neger uit het woordenboek te laten halen. http://www.volkskrant.nl/archief/neger-blijft-in-de-dikke-van-dale~a627018/

Taljaard
Taljaard27 dec. 2015 - 16:37

Ze moeten een paar maanden wachten voordat ze zich weer op ZP kunnen storten. Maar in de tussentijd blijven er voor deze mensen klaarblijkelijk nog genoeg stenen des aanstoots over. Dacht trouwens eerst dat dit satire was. Maar tot mijn verbazing zijn ze bloedserieus.

1 Reactie
OlavM
OlavM27 dec. 2015 - 16:37

@ Helmut Hoorn: Je reageert net zo primitief als ene Geert Wilders. Een bepaalde actie van een groepje mensen wordt een grote groep mensen, i.c. activisten tegen racisme aangerekend. Wie zijn "ze" dan wel? I.c. een klein groepje rond Roy Groenberg. Dit staat geheel los van andere acties , zoals die tegen Zwarte Piet.

jellevd
jellevd27 dec. 2015 - 16:37

In Zweden zijn er mensen die de woorden jongen en meisje niet meer willen gebruiken. Naarmate je meer woorden uit een taal haalt kun je die taal minder voor communicatie gebruiken.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen27 dec. 2015 - 16:37

Ik denk dat met het gebruik van het woord 'neger' er wordt overgecommuniceerd. Uit Vandale: com·mu·ni·ca·tie (de; v; meervoud: communicaties) 1 contact, gemeenschap; verbinding, verkeer Duidelijk tweerichtingverkeer dus. Dan moet je zorgen dat de twee kanten ongeveer hetzelfde begrijpen.