Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boekhandel beklad na snobistische column eigenaar

  •  
12-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
320 keer bekeken
  •  
MoniqueBurgers.jpg
Monique Burger beschreef klanten die Droomboek kwamen ophalen als "ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend"
De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg is beklad, vermoedelijk naar aanleiding van een column van eigenaar Monique Burger. In het artikel schreef ze over de arme mensen die ze opeens in haar winkel zag, omdat ze het gratis Droomboek kwamen ophalen.
Update vrijdag 11.00 Schrijver Johan Fretz twitterde vrijdagochtend dat er op de boekwinkel met verf ‘verboden voor armen’ is geschreven: 
Fretz_tweet
Rond 10.45 uur was de verf al weg, maar was er wel een grote ster in de etalageruit te zien, meldt de lokale tv-zender AT5.
Eerder Monique Burger heeft het er maar moeilijk mee. Haar boekhandel wordt overspoeld door arme sloebers die het Droomboek komen ophalen. “.. ik schrik er ook van”, schrijft ze op de website Boekblad. “Niet van de greediness waarmee deze mensen hun gratis boek ‘opeisen’, maar van de armoede.”
bosenLommer_300
Het Droomboek is voor koning Willem-Alexander samengesteld en bestaat uit 300 dromen van gewone burgers voor ons land in de vorm van wensen, gedichten, schilderijen en tekeningen en meer. En het gaat als zoete broodjes over de toonbank. Sterker, het is al uitverkocht en het Nationaal Comité Inhuldiging heeft 200.000 boeken bijbesteld. Burger kan dus nog meer nieuwe klanten verwachten.
Burger , bekend van de boekenrubriek Boek van de Maand van het VARA-programma De Wereld Draait Door,  beschrijft haar nieuwe cliëntele in detail:
Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.
Maar Burger neemt het de mensen niet kwalijk, de schat, want:
Dit is echte armoede, zoals ik het eigenlijk nooit zie. Het onttrekt zich aan mijn waarneming: in Bos en Lommer liggen (nog) geen zwervers op straat en is er geen openlijk alcoholisme, er zijn geen junks en geen hoeren – dat zijn de uitwassen van de binnenstad, die natuurlijk veel aantrekkelijker is vanwege het grote aantal toeristen dat je kunt beroven of het vele nog prima eetbare voedsel dat overal in de vuilnisbakken wordt gegooid. En de armste mensen zitten binnen, blijkbaar. Of ze scharrelen door de Dirk van den Broek, of de Lidl.
Maar Burgers laat zich niet ontmoedigen door deze bittere ellende:
Wij hebben tot nu toe elke, élke bonnetjeszwaaier met evenveel aandacht en plezier geholpen. En natuurlijk steken we onvermoeibaar in elk Droomboek onze nieuwsbrief, nodigden we onvermoeibaar iedereen uit voor onze derde verjaardag, bieden we iedereen koffie en taart aan, wijzen we iedereen op de komende auteursbezoeken (de eerste is David Vann), vertellen we iedereen dat ze ook via onze webshop kunnen bestellen, dat we Facebooken en Twitteren – je weet tenslotte maar nooit, en je moet iedere kans aangrijpen. Als we dan te horen krijgen: ik heb toch geen computer, dan glimlachen we onvermoeibaar. En soms heb ik zo verschrikkelijk veel plezier dat ik, buiten het zicht van de klanten, naar de keuken moet rennen om te lachen. Dat ook weer.
De reacties op Twitter liegen er niet om:
tweets_moniqueburger_01

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (65)

omaoeverloos
omaoeverloos12 sep. 2013 - 11:28

Nou, meid, ik zou de boel maar eens goed schoonmaken vanavond.

BioMike
BioMike12 sep. 2013 - 11:28

Ik loop nog wel eens een boekhandel binnen, maar ook dit "droomboek" heb ik aan me voorbij laten gaan (ik heb totaal niets met het koningshuis). Ook de boekhandel van mevrouw Burger zal ik voorbij lopen, mocht ik ooit in de buurt zijn. Wat een arrogantie... plus ze willen mijn geld niet aangezien ze alleen "pin-only" zijn... dan hoef ik me daar ook geen moeite aan te verdoen.

JAWEH
JAWEH12 sep. 2013 - 11:28

Mevrouw Burger maakt haar eigen geestelijke onvermogen openbaar... Kleingeestiger kan bijna niet.

gerda linssen
gerda linssen12 sep. 2013 - 11:28

.....opmerkelijke opsomming van wat blijkbaar niet past in de droomwereld van deze mevrouw. Ongewassen, dik, uitgezakt, kreupel.... Welke prins met gaaf gebit kust dit Droomroosje uit haar slaap?

Warius2
Warius212 sep. 2013 - 11:28

Zo. Deze mevrouw gooit even een paar lelijke karaktertrekjes open en bloot op tafel. Het is dat dat niet de bedoeling was van dit stukje, anders vond ik het dapper !

athomemama
athomemama12 sep. 2013 - 11:28

Wat een offers brengt deze boekverkoopster, onvermoeibaar helpt ze iedere tandenloze zwerver; een ware florence nightingale. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=eyrGpSpTmaE

ReneeOZ
ReneeOZ12 sep. 2013 - 11:28

"Wat een commotie, zeg! Waarom zien we dat niet bij die vreselijke reality shows, zoals O, o Cherzo of die over de Tokkies? Of een programma over het daten van mensen met een beperking, of Obese? Daar zit half Nederland zich aan te verlekkeren, zich te verkneukelen. En diezelfde mensen of een deel ervan vallen nu als een blok over Monique heen, waarom niet over de makers van die misselijkmakende programma's? Monique Burger heeft in haar naïviteit (naar mijn idee) gewoon ontactisch, zeker, maar heel eerlijk opgeschreven wat ze heeft ervaren, hoe het was. Ze heeft ervan gewalgd, ze heeft erom gelachen, ze is er deemoedig van geworden... Niets menselijks is haar vreemd. Bovendien is ze beleefd gebleven tegen deze nieuwe stroom klanten, wat niet gezegd kan worden van de reaguurders op de diverse sociale media jegens haar."

PeterDraman
PeterDraman12 sep. 2013 - 11:28

En de omhooggevallen moraliteit spat er weer van af.

Nadiana
Nadiana12 sep. 2013 - 11:28

Ik begrijp de ophef niet zo goed.

Rode druppel
Rode druppel12 sep. 2013 - 11:28

Tja, er is armoede in Nederland. Dat was deze mevrouw nog niet opgevallen. En nu wordt ze met de neus op de feiten gedrukt. Dat krijg je als er iets gratis af te halen is. Iedereen wil het hebben. En wat een geldverspilling, ongelooflijk. Had er een prijs van 5 euro aan gehangen, dan was er waarschijnlijk bijna geen vraag naar geweest. Als we dit geld hadden gespaard en aan de voedselbanken hadden gegeven was iets van de armoede bestreden. Nederland op zijn smalst.

JanVG2
JanVG212 sep. 2013 - 11:28

Ik hoop dat het satire is .... hoewel haar eigen reactie op de discussie over haar uitspraken dat onwaarschijnlijk maat ... tenzij ook die reactie satire is .. De onthulling volgt in DWDD!!! Matthijs weet hoe hij reclame moet maken!! Overigens is het ook weer niet zo vreemd gezien de volgende uitspraken van minister Jet Bussemaker tijdens een officiële lezing getiteld 'Staat van het theater': Bussemaker was bij de voorstelling 'Een ideale vrouw' in het Amsterdamse DeLaMar Theater. "Het publiek daar was niet stil, zoals in de Stadsschouwburg, maar leverde commentaar alsof ze televisie zaten te kijken." Het ergerde Bussemaker eerst. "Maar toen dacht ik: dit zijn mensen die vroeger nooit naar het theater gingen. Die komen van buiten de stad hierheen. Dat is goed." ............... ... en met dat dedain over die `boertjes van buten' die niet in de stad wonen, die cultuurbarbaren die niet weten hoe het moet ... daar moet je als welwillende mater familias niet te streng tegen zijn .. die kinderen moeten het nog leren .. Het meest interessante is dat niemand van het journaille of de `intellectuelen' zich stoorde aan dit `minzame' gedrag. Monique was het vast volledig met haar eens .. Zo beroerd zijn de dames niet ...

JoopSchouten
JoopSchouten12 sep. 2013 - 11:28

'Geinig'. Alweer zo'n typje die klaarblijkelijk opgesloten zit tussen 'eigen soort mensen'. ... Deze Miep doet er wijs aan helemaal niets meer te zeggen óf diep door het stof te gaan want 'mijn soort mensen' maken graag gehakt van volwassenen met zo'n bekrompen wereldbeeld.

wvdstraat
wvdstraat12 sep. 2013 - 11:28

Ergens hoop ik dat deze kwestie enorm uitvergroot gaat worden. Een eye-opener voor d66'ers en gl'ers met name, die ook zo'n beperkte visie op de samenleving hebben. In mindere mate ook een boel anderen, behalve de vvd want die vindt het wel prima, al had men daar eigenlijk liever gezien dat alleen > 2 x modaal het boek gratis had mogen krijgen......

WendyB2
WendyB212 sep. 2013 - 11:28

In tegenstelling tot mw. Burgers, ken ik die sociale onderklasse wel van dichtbij. Voor politicus heeft ze weinig talent, maar als schrijfster vind ik haar stukje zeker niet onverdienstelijk. Ach, en dan stiekum gaan lachen; Is humor niet uiteindelijk het enige waarmee mensen kunnen omgaan met de uitzichtloze ellende waar ze mee geconfronteerd worden? Voor de brave burgerklasse in hun beschermde Vinex-wijkjes is het natuurlijk wel schokkend om zo onfatsoenlijk direct te worden geconfronteerd met het feit dat de armoede van 100 jaar geleden gewoon weer terug is in Nederland.

MichelReiziger
MichelReiziger12 sep. 2013 - 11:28

Kruideniers in boeken die zich verheven zien boven het volk...je moet maar durven in deze tijd.

kalmpjes
kalmpjes12 sep. 2013 - 11:28

^^ je weet dat er wat goed fout is als Geen Stijl & Joop het roerend met elkaar eens zijn.

Barloef
Barloef12 sep. 2013 - 11:28

"Ik neem het ze niet eens kwalijk" Je dat kan ook moeilijk mevrouw Burger, niet iedereen heeft de luxe te kiezen in welk mantelpakje je nu weer naar het werk gaat. Dingen als een Pin-only beleid zijn trouwens niet vreemd, want cash is toch onhandig en rekenen moeilijk. Dit neem ik mevrouw Burger dan weer niet kwalijk. Maar kweekt een pin-only beleid een fatsoenlijk publiek? Ik zal zeggen: Ze doen het ook bij de Marqt, ik denk dat dat genoeg zegt over het soort publiek. Lachen om 'Ik heb geen computer' Ik denk dat ik eerder trouwens om mevrouw Burger kan lachen, want eigenlijk heb ik liever een mooi boek dan een computer. Hoe werkt dat dan in uw Nieuwe Boekhandel? Ach ik kan er eindeloos over doorgaan. Het droomboek, met droomcode voor droomprijs is sowieso een suf, lelijk ding. Ongeïnspireerd geproduceerd, lelijk vormgegeven, niks bijzonders van gemaakt. Maar goed dat was te verwachten toen duidelijk was dat men het toch niet in Nederland ging produceren.

Qizilbash
Qizilbash12 sep. 2013 - 11:28

"Toen ik donderdagochtend de winkel opende, stond er al een lange rij mensen voor de deur. Een verrukkelijk gezicht. Zo wil je het toch, als boekhandel!", "Honderden nieuwe gezichten" Maar helaas viel de verwachte verkoop tegen. De "honderden nieuwe gezichten" bleken klanten te zijn van het type wat ze eerder ook al over de vloer heeft gehad in de oude winkel, Omta, waar: "ik hen destijds wel degelijk heb gezien, meestal om een losse envelop of een Bic-pen te kopen. Nooit een boek. Geen geld voor. En als ze de deur uitgaan, nemen ze afgepast kleingeld mee: ze weten precies wat ze kunnen kopen, en meer mag niet. Dus pasjes hebben ze niet of gebruiken ze niet. En daardoor zie ik ze niet. Ik ben er niet rouwig om, moet ik eerlijk zeggen. Door onze keuze voor pin-only hebben we – onbewust – een heel fatsoenlijk publiek ‘gecreëerd’, waarmee het aangenaam werken is, waarmee een goed rendement te behalen is. Als ik me voorstel dat ik ook losse enveloppen zou verkopen en hoeveel tijd ik dan per klant bezig zou zijn… Dit soort gesprekken gaat langzaam, je krijgt er vaak hele levensverhalen bij." "Al met al kost het ons bergen energie, en inpakpapier, en tasjes (en soms kunnen we door de lange rij onze echte boekenkopers minder goed helpen, dat vind ik wel erg)" Vandaar dat mevrouw deze nieuwe klanten meteen maar uitmaakt voor "ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend en totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels" Zelf heeft ze natuurlijk "deemoedig en onvermoeibaar" met een glimlach, stuk voor stuk elk van haar nieuwe klanten onvermoeibaar "uitgenodigd voor de derde verjaardag van haar winkel, van koffie en taart voorzien en gewezen op de komende auteursbezoeken" Wat een lieve, zichzelf belangeloos opofferende schat die Monique Burger!!!

meijerlahn
meijerlahn12 sep. 2013 - 11:28

Dat is even schrikken, naast een arrogante grachtengordel snob, nu ook eens die andere werkelijkheid in je winkel. Waarschijnlijk heeft ze nog nooit gekeken: http://www.youtube.com/watch?v=7DNaBy6MiyI

joopxxx
joopxxx12 sep. 2013 - 11:28

Kijk misschien zijn dit wel de mensen die het boek juist gaan lezen. Want de mensen die normaal boeken kopen bij mevrouw Burger, hebben het vast veel te druk om het telezen. En zetten het in de kast, in het zicht.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra12 sep. 2013 - 11:28

Had ik al gezegd dat ik onvermoeibaar doorga? Want ondanks al die viezige armoei blijf ik onvermoeibaar tegen mijn personeel zeggen dat zij ze onvermoeibaar te woord moeten staan. En natuurlijk onvermoeibaar de bonnentjes afpakken, hoe onvermoeibaar smerig ook....

Sodapop1
Sodapop112 sep. 2013 - 11:28

Hopelijk komen er nog een paar duizend bij haar langs.

marnixDeWitt
marnixDeWitt12 sep. 2013 - 11:28

Was het niet beter geweest om mensen die het nu zo moeilijk hebben een extraatje te geven ipv zo'n kostenverslindend achterlijk boek. Je moet als organisatie maar durven en als WA zijnde had je vanaf het begin dit voorstel al moeten torpederen. Shame on all of them!

Jeroen Mirck
Jeroen Mirck12 sep. 2013 - 11:28

De politiek krijgt vaak het verwijt dat het armoede en andere problemen wegwuift. Denk aan Rutte met zijn oproep om allemaal een auto te kopen. Dan sta je compleet buiten de werkelijkheid. Monique Burger van De Nieuwe Boekhandel staat niet buiten die realiteit, al beweren veel lezers van haar column het tegendeel. Zij runt een boekwinkel middenin Bos en Lommer, een gebied waar je een aantal jaar geleden niet dood gevonden wilde worden. Die wijk ontwikkelt zich nu geweldig, mede dankzij ondernemers als Burger. Toch is een boekwinkel geen bakker, dus ontmoet je niet al je buurtbewoners. Door het Droomboek gebeurt dat nu wel, en dat is confronterend. Burger is zo eerlijk om dat op te schrijven. De les die we hier uit kunnen halen is dat er veel meer verborgen armoede in Nederland bestaat dan velen (willen) geloven, en dat we dat besef mee moeten nemen als we komende dinsdag over 6 miljard euro aan extra bezuinigingen gaan praten. Waar gaan we dat geld schrappen: bij straaljagers of bij thuiszorg? In Amsterdam wordt het politieke stelsel komend jaar uitgekleed, met dank aan VVD en SP die graag aan symboolpolitiek doen. Dat is ontzettend jammer, want juist de zorg (WMO!) komt nadrukkelijker dan ooit op het bordje van de gemeente en de stadsdelen te liggen. Dát wordt de belangrijkste uitdaging van de komende vier jaar: hoe gaan we de zorg in stand houden? En daar hoort bij: armoedebestrijding, participatie en werkgelegenheid scheppen. Jeroen Mirck, D66-raadslid in Amsterdam Nieuw-West

ElChe
ElChe12 sep. 2013 - 11:28

Door het verstrekken van het droomboek openbaart er voor sommigen een onbekende nieuwe wereld. Als lezer en boekenkoper heb ik geen enkele behoefte om bij dit soort mevrouwen in de winkel te komen. Overigens heb ik dat droomboek niet opgehaald en heb daar ook geen behoefte aan.

mees.
mees.12 sep. 2013 - 11:28

Vrijheid van meningsuiting is alleen maar voorbehouden aan pvvers en geenstijlers

dino_radja
dino_radja12 sep. 2013 - 11:28

De klant is koning, mevrouw Burger. en iemand die een gratis boek komt ophalen is ook een klant. Om dan je klanten onbeleefd, ongewassen e.d. te noemen is wel het toppunt. De bekladding keur ik af, maar mevrouw mag ook wel eens bij zichzelf te rade gaan over haar eigen beleefdheid.

clara51
clara5112 sep. 2013 - 11:28

Persoonlijk ken ik nogal wat boekverkopers en geen van hen heeft het breed. Dus proberen boekhandelaren hun nering op alle mogelijke manieren aan de man te brengen, bijvoorbeeld door een blog. Nou was dit dus niet zo'n handig stukje, maar vanwaar die massieve overspannen volkswoede ineens? Ik dacht altijd dat je in dit land vrijheid van meningsuiting hebt, maar kennelijk zijn bepaalde observaties reden om iemands boekwinkel te bekladden of haar op internet massaal de maat te nemen en door het slijk te halen. Geestelijke armoe is ook armoe. Zelf ben ik het droomboekje gaan halen bij de Bruna. Ik geef toe: ook ik ben wat je noemt arm en ik moet inderdaad nodig naar de tandarts en probeer daarvoor te sparen. Als ik het boekje had moeten kopen had ik het niet gekocht. Maar ik was gewoon nieuwsgierig en heb er zelfs nog een recensie over geschreven. Het boekje heb ik daarna naar mijn jeugdvriendin in Australië gestuurd. Zodat ze qua Nederland een beetje bij blijft. Misschien moet die socioloog uit mijn recensie deze discussie hier op Joop ook nog maar even meenemen. Jonge jonge. http://sharp5.nl/sites/claarsnotes/?p=11107

kassakijker73
kassakijker7312 sep. 2013 - 11:28

Dik en arm? Witte sneeuw... Ze kan nu wel de kwalificaties aggressief, primitief en sociaal arm toevoegen aan de lijst.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos12 sep. 2013 - 11:28

Het is wel de snelste manier om je winkel failliet te laten gaan, dat is wel weer knap dan.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch12 sep. 2013 - 11:28

Voor zover ik het lees, doet zij gewoon een feitelijke constatering zonder daar een waardeoordeel aan vast te knopen. Moet daar nu zo n ophef over zijn. Next

ReneeOZ
ReneeOZ12 sep. 2013 - 11:28

"De Nieuwe Boekhandel aan de Bos en Lommerweg is beklad, vermoedelijk naar aanleiding van een column van eigenaar Monique Burger..." Vermoedelijk! Tjonge, tjonge... Ik zou zeggen 'vermoedelijk' door de hetze die er op twitter, Facebook, plus de uitgebreide bespreking hier op JOOP is ontketend. Wie leest nu het Boekblad? Degene die het artikel op twitter heeft gegooid, no doubt. Maar verder? Als dat niet was gebeurd zou slechts een handjevol mensen het (wellicht hoofdschuddend) hebben gelezen. Ik zeg het weer, een door hypocrisie ingegeven commotie, met een daad van vandalisme tot gevolg.

groteherman
groteherman12 sep. 2013 - 11:28

Gevalletje Haviltex. Op een gegeven moment iets roepen en als je er op aangevallen wordt nog harder roepen dat je het niet zo bedoeld hebt. Politiek correct Nederland, juridisch gefaciliteerd.

karelmarks
karelmarks12 sep. 2013 - 11:28

Niks toe te voegen aan de vele reacties op dit stuk. Wat een treurig mensbeeld van een treurigmakend mens. Wel een tip: de oude en zeer bekende Utrechtse boekhandel Rooie Rat aan de Oudegracht (naast de Rembrandt bios) heeft een actie: ruil je Droomboek gratis in voor een ander boek. Want de Rooie Rat is vanouds meer van de actie dan van dromerij. 'Niet dromen maar doen!' : een fijn motto voor een boekhandel die het hart op de goede plaats heeft, of je nou links bent of niet. En waar juist arme klanten extra welkom zijn !

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2013 - 11:28

Dat hele droomboek was natuurlijk een onzalig idee. Wie bij zijn volle verstand is zit bepaald niet te wachten op de privé-droompjes van willekeurige Nederlanders en dan nog wel in boekvorm. Verder kun je er van uitgaan dat, wanneer je iets gratis kunt krijgen, half Nederland er op af stormt om het dan ook gratis te krijgen. Maar om de mensen die in de winkel komen ZO te beschrijven vind ik- om andermans woorden te gebruiken - abject en infaam. Dat je niet wist dat er zoveel armen waren is één ding dat je ze zo omschrijft is wat anders. Niet leuk, dus.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 sep. 2013 - 11:28

Helemaal mee eens. Ik heb het boek 'besteld' omdat het op was bij Bruna. En ik doe dat voor iemand anders die niet haar huis uit kan en die geen bon toegestuurd heeft gekregen, want niet alle Nederlanders hebben er een toegestuurd gekregen. Er zijn ongeveer 1 miljoen boeken. Dan is het voor een oudere dame die slecht ter been is en erg oranjegezind is een klein moeite om met mijn bon het boek wel op te halen. En het klopt, ik zie er niet rijk uit. Lange broek, vaak een spijkerbroek, een jasje over een T-shirt en een sjaal en pet en goedkope Aldi sportschoenen. Maar ik ben schoon en mijn kleding is schoon en heel. Ik vind het ongelooflijk dat iemand zo mensen weg zet. Durft weg te zetten, zelfs. Mevrouw heeft een winkel? Gelukkig niet hier in de buurt. Ik zou haar winkel boycotten. Mijn ouders hadden een winkel. Ze hebben nooit hun klanten zo zitten be- en veroordelen. Dat deed je niet in die tijd. Eigenlijk nu ook niet.

freaky33
freaky3312 sep. 2013 - 11:28

Typisch Hollands natuurlijk, het is gratis ;-). Maar goed, mevrouw de boekenverkoopster moet nu niet zo met zoveel dedain en pedantie praten over deze mensen. Mevrouw stemt zeker op de VVD en wordt nu met de werkelijkheid geconfronteerd. Misschien wel eens goed voor haar.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos12 sep. 2013 - 11:28

Bij mij kwam toch echt meteen het groenlinkse stempel uit de la.

CliffClavin1993
CliffClavin199312 sep. 2013 - 11:28

Gezien haar eigen reactie op alle kritiek, vrees ik dat het bepaald geen satire was, die schets van Monique Burger: ________________ Monique Burger (De Nieuwe Boekhandel) "Ik zie dat mijn ingezonden brief veel reacties heeft opgeroepen. Ik schrik ervan. Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is, ongemanierd is, of andersom. Ook is het niet zo dat iedereen die pint, fatsoenlijk is, of dat iedereen die contant betaalt, onfatsoenlijk is. Ik heb me eerlijk gezegd nooit zo gerealiseerd dat niet iedereen kán pinnen. Ik heb niet bedoeld te zeggen dat je armoede aan mensen af kan zien. Veel mensen doen alles om hun armoede te verbloemen, uit trots of schaamte. Waar ik van schrik is wat jarenlang weinig geld hebben met mensen kan doen. Ik vind het heel erg dat armoede mensen zo in hun waardigheid kan aantasten. Het zijn mensen die misschien wel schuin boven me wonen, of aan de overkant. Ik prijs me gelukkig dat ik een rol heb in wat mensen graag willen hebben (het Droomboek) en wat dit land nog in overvloed kan uitdelen. Het is goed om te zien dat ze het graag willen hebben en er blij mee zijn." ________________ Tja. Hermee herstelt ze haar uitglijder natuurlijk niet. Was het wel een uitglijder? Ik denk dat haar stukje kenmerkend is voor haar karakter, dat mijns inziens kan neerkomen op dat van een elitair ingestelde en waarschijnlijk ook ontstellend naïeve dame, die in een bubbel leeft en kennelijk alleen dat ziet wat ze graag wil zien. Ook mw Burger zal oud, ziek, en behoeftig worden; het lot van ons allemaal. Mij, en mijn pin-pas, zal ze in elk geval nooit in haar winkeltje zien.

1 Reactie
Maggy1943
Maggy194312 sep. 2013 - 11:28

@Frank Lenssen, Het begint uit de hand te lopen, de boekhandel van deze mevrouw Burg is nu ondergekladt. Hier heeft ze wel degelijk om gevraagd. Dit gedrag pikken "arme" mensen niet. Ik vind dit een gevaarlijke ontwikkeling.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2013 - 11:28

Om dit te voorkomen had ze beter een boekhandel in Hilversum kunnen opzetten.

1 Reactie
WendyB2
WendyB212 sep. 2013 - 11:28

Geloof het of niet, maar Hilversum heeft ook traditionele volkswijken en een 'arbeidersklasse. Al zie je die nooit op TV. Echte armoede komt hier niet zoveel voor, maar volgens mij geld dat voor elk provinciestadje.

JanB2
JanB212 sep. 2013 - 11:28

Ik snap de hele commotie niet. Zó ziet armoede eruit. Het stinkt, het is niet om aan te zien en het vreet aan de sociale omgangsvormen van mensen. En het bestaat in Nederland. Mevrouw Burger beschrijft alleen wat ze daarbij ziet en voelt. Elitair? Nee! Dat wordt het pas als Mevrouw Burger een waardeoordeel zou geven. En dat doet ze niet, zelfs niet tussen de regels door. Ze geeft alleen maar aan dat dit doorgaans niet haar wereld is maar dat die wereld kennelijk wel nauw vervlochten is met een andere wereld, die van de armoede. De armoede is onder ons. Maar die laat zich slechts heel af en toe duidelijk zien.

2 Reacties
RobGeurtsen
RobGeurtsen12 sep. 2013 - 11:28

Jn B: "De armoede is onder ons. Maar die laat zich slechts heel af en toe duidelijk zien. " Tja voor de ziende blinde... hoe blind en dom gedraagt een mens zich als hij of zij de armoede niet ziet...

TheRealHandyman
TheRealHandyman12 sep. 2013 - 11:28

BS, armoede stinkt niet, gebrek aan eigen verzorging stinkt. Ik heb jaren in armoede geleefd, maar had altijd nog wel de mogelijkheid me te wassen en de was te doen in de douchebak omdat we geen wasmachine hadden. Onkruid wieden kost ook geen geld en vuilnis aan de straat brengen ook niet, dat hoeft dan ook niet in je tuin, portiek of huis te blijven liggen. Asociale mensen stinken, niet de armoede.

EricDonkaew
EricDonkaew12 sep. 2013 - 11:28

Armoede en verwaarlozing zijn in principe twee verschillende dingen. Natuurlijk, ze grenzen vaak aan elkaar en dikwijls is er overlap. Ik ken mensen die rijk en toch verwaarloosd zijn, maar ik ken ook mensen die van de bijstand leven, en er tiptop bij lopen. Kijk ook maar eens naar Thailand of Indonesië. Mensen hebben daar vaak een inkomen van slechts 100 tot 200 euro per maand (oké, vaste lasten kennen ze daar vrijwel niet, maar toch...), maar ze lopen er vrijwel allemaal netjes en verzorgd bij. Wat Monique Burger een beetje onhandig beschrijft, is een Amsterdam-probleem, en iets mindere mate sowieso een grotestadsprobleem. Als mensen hun werk verliezen en er is totaal geen sociale cohesie, dan ligt verwaarlozing op de loer. Vaak gaat het om alleenstaanden, maar soms ook om paren waarbij beiden geen werk hebben. In Amsterdam zitten veel mensen in de bijstand, maar in Appelscha ook. Omdat de sociale cohesie daar echter veel groter is, zullen mensen zichzelf niet zo snel verwaarlozen. Ik heb een aantal jaren in Amsterdam gewoond en er is iets met die stad waardoor inwoners vaker dan gemiddeld psychische klachten hebben, aan de drugs en/of drank zijn en een uitzichtloos werkloos bestaan hebben. En zich slecht verzorgen. Gisteren of eergisteren zag ik op tv een reportage over een voedselbank in Amsterdam Zuidoost. Weer van hetzelfde laken en pak. En dat mensen zich verwaarlozen ligt niet aan de huidige crisis, want in de jaren '90 was het net zo erg. Als mensen langs elkaar heen leven en niets om elkaar geven, ontstaat er een voedingsbodem voor verwaarlozing. Want waarom zou je je netjes aankleden, wassen en scheren als je geen collega's hebt, weinig vrienden (hooguit enkelen in dezelfde situatie) en in een buurt woont waarin je zelfs je eigen buren niet kent? En wat het betoog van Monique Burger betreft: we leven in vrij land en ze mag zeggen wat ze vindt. Wel vind ik dat ze enigszins discrimineert als ze het badinerend heeft over looprekken en andere hulpmiddelen. Daar kunnen mensen natuurlijk niks aan doen. Tenzij ze het hele verhaal sarcastisch bedoelde, maar dan had ze het toch wat anders moeten aanpakken.

1 Reactie
lembeck
lembeck12 sep. 2013 - 11:28

Je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben....

techneutje2
techneutje212 sep. 2013 - 11:28

Niet zeuren! Wees blij dat de PVV érs zijn gaan lezen!

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger12 sep. 2013 - 11:28

Hahahahaha!

marietjejansen
marietjejansen12 sep. 2013 - 11:28

Let them eat cake!

1 Reactie
MarjoleinS2
MarjoleinS212 sep. 2013 - 11:28

Niets aan toe te voegen!!

Ignorentia
Ignorentia12 sep. 2013 - 11:28

Ik zou het willen opnemen voor Monique Burger. De reacties op haar opgeschreven observaties, die me geheel oprecht lijken, vind ik uiterst goedkoop. Alsof iedereen die hier reageert dagelijks geconfronteerd wordt met de verborgen armoede. Het lijkt me dat het initiatief van mevrouw Burger om uitgerekend in de armste wijk van Amsterdam (Bos en Lommer) een boekenzaak draaiende te krijgen (verder vindt je die in Amsterdam alleen rond het Spui) alle lof verdient. Dat juist zij zich nog kan verbazen over de mensen die nu opeens haar boekenzaak bezoeken geeft aan hoe erg het is met die verborgen armoede. Dat is waar men geschokt over zou moeten zijn.

2 Reacties
lembeck
lembeck12 sep. 2013 - 11:28

De opmerkingen van mevrouw Burger over de mensen die het boek wilden komen halen, of kwamen halen en die in haar ogen duidelijk niet goed genoeg waren, ook.

ReneeOZ
ReneeOZ12 sep. 2013 - 11:28

Hear hear

Nadiana
Nadiana12 sep. 2013 - 11:28

Goed gedaan, jongens. Met vandalisme laat je toch wel echt zien dat armen en hun voorvechters in werkelijkheid hartstikke beschaafde mensen zijn. Top.

2 Reacties
Maggy1943
Maggy194312 sep. 2013 - 11:28

Nadia Roelofs, Dit soort reacties gebeurden ook in 1940-'45, degenen die armen op dergelijke manier onderuithalen, beschimpen en vernederen, hebben deze acties totaal aan zichzelf te danken. Men beseft zelf niet hoe gevaarlijk men bezig met armen te stigmatiseren. Niemand weet wie de winkelruiten beklad heeft, dus om nu meteen armen daarvoor aan te zien is erg naief.

JAWEH
JAWEH12 sep. 2013 - 11:28

Tja Nadia, Arme, niet cultureel ontwikkelde mensen hebben nou eenmaal niet zoveel mogelijkheden om zich te verdedigen tegen de elite. Maar mensen met vieze woorden besmeuren mag dan weer wel van jou.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2013 - 11:28

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JAWEH
JAWEH12 sep. 2013 - 11:28

niet hater maar heter..

Emery
Emery12 sep. 2013 - 11:28

..."Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, met looprekken en hulpmiddelen die ik nog nooit eerder in mijn leven heb gezien, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend: soms steken ze alleen het bonnetje toe – ook wanneer ik met andere klanten bezig ben af te rekenen, totaal gespeend van enig gevoel voor sociale verhoudingen of omgangsregels.".... Als je "arm" bent kun je: - jezelf scheren - jezelf wassen - je haren kammen - je tanden poetsen - rechtop lopen - beleefd zijn - etc. Er zijn ook genoeg mensen met weinig geld te vinden die dat doen. Bovenstaande kenmerken zijn dan ook het gevolg van een levensstijl met armoe als neveneffect en niet als oorzaak.

1 Reactie
JanB2
JanB212 sep. 2013 - 11:28

Daar gaan we weer. Armoede als een keuze, oftwel de niet uit te roeien valse maakbaarheidsgedachte van de liberaal: succes is een kwestie van mentaliteit, mazzel en pech bestaan niet, wie het goed heeft die heeft dat uitsluitend aan zichzelf te danken en wie buiten de boot valt is een werkschuwe slappe loser. Tot zover de waanbeelden van de liberaal. De crisis kan wat mij betreft dan ook niet hard genoeg uitpakken voor de notoire rechtsmensch. Hoe eerder rechts Nederland massaal in de bijstand raakt hoe beter. En de tekenen zijn goed wat dat betreft: banen gaan aan de lopende band verloren (vooral in de lulsector waar de rechtsmensch zich bij voorkeur in nesteld) terwijl de eigen politici de verzorgingsstaat al lekker hebben gesloopt (half jaartje WW en dan lekker in de schuldsanering). Misschien komt deze of gene daardoor toch nog tot realistischere inzichten.

[verwijderd]
[verwijderd]12 sep. 2013 - 11:28

@R Olsthoon "Wie leest nu het Boekblad? Degene die het artikel op twitter heeft gegooid, no doubt. Maar verder? " Ik denk dat het u zou verbazen. Ik werk in de thuiszorg ((leerling-)verzorgende IG) en praktisch alle cliënten waar ik kom, veelal 80+ hebben dit boek thuis, en hebben- of zijn het aan het lezen. Gegroet,

1 Reactie
ReneeOZ
ReneeOZ12 sep. 2013 - 11:28

We hebben het over twee heel verschillende dingen: u over het droomboek, en ik over het Boekblad, een vakblad voor boekhandelaren

Maggy1943
Maggy194312 sep. 2013 - 11:28

`Wil je armen niet zo stigmatiseren. HUh, wat doe jij zelf iedere dag op dit forum Je stigmatiseert zelf dagelijks armen die een uitkering ontvangen. Zie je eigen stigmatiserende onnodig kwetsende reacties op één van ons medereaguurders. `Het gaat hier helemaal niet over armoede. Evenmin over een keuze overigens.` Monique Burger heeft het er maar moeilijk mee. Haar boekhandel wordt overspoeld door arme sloebers die het Droomboek komen ophalen. " ik schrik er ook van", schrijft ze op de website Boekblad. "Niet van de greediness waarmee deze mensen hun gratis boek 'opeisen', .........maar van de armoede." Oh nee, gaat het hier niet over armoede, het staat er toch duidelijk. Er staat dat ze schrikt van de armoede. Mevrouw Burger moet niet doen alsof ze zo naief is, ze weet duvels goed hoe armen er uit zien. In het centrum van de stad lopen genoeg armen. Ik woonde anderhalf jaar terug In het Spiegelkwartier in het Centrum van de stad en kwam dagelijks armen tegen. Niet alleen psychisch gestoorde mensen die verbleven in de daklozenopvang aan de Fokke Simonzstraat. Dat je Prinsesdagbezoekers bijna op het niveau van Tokkies plaatst is wel erg wereldvreemd, ik zie ieder jaar op tv over het algemeen gewone nette mensen langs de route.

1 Reactie
Maggy1943
Maggy194312 sep. 2013 - 11:28

Deze reactie is aan Piet de Geus.