Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bob Geldof: 2030 kan eind van de wereld zijn

  •  
07-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
geldof_300.jpg
Popster opent jongerenconferentie met onheilsprofetie
Het is maandag en we weten dat hij niet van maandagen houdt maar de boodschap die Bob Geldof verkondigde bij de opening van de One Young World conferentie in Zuid-Afrika was wel erg somber. Als de mensheid niet beter samenwerkt kan het in 2030 afgelopen zijn met de planeet.
De Boomtown Rats-zanger die naam verwierf als wereldverbeteraar hield de 8000 aanwezigen voor dat de mensheid zichzelf om kan brengen in een daad van collectieve verstandsverbijstering. Hij noemde als voorbeeld de klimaatverandering, en de snelle actie die geboed is om daarvan het tij te keren.
“Mijn generatie heeft meer dan andere generaties gefaald. Jullie kunnen je dat niet veroorloven. De volgende oorlog zal geen Eerste of Tweede Wereldoorlog zijn maar de laatste. Mogelijk halen we 2030 niet eens. We moeten het probleem van klimaatverandering aanpakken.”
De oplossing is volgens Geldof minder te letten op nationaliteit en meer op het mens zijn.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

MichelReiziger
MichelReiziger7 okt. 2013 - 15:10

Bob Geldof was voor mij het einde van geloofwaardigheid van musici als het gaat om liefdadigheid

StormdeBeer
StormdeBeer7 okt. 2013 - 15:10

Dit van een man die een carrière heeft gemaakt van het organiseren (lees geld verdienen aan) goede doelen. Als-je-blieft. Probeer je dochter eens wat manieren bij te brengen voordat je met je moralistische vingertje gaat wapperen. http://www.buzzfeed.com/tommywes/peaches-geldof-drops-baby-not-her-phone-call

HanzChristian
HanzChristian7 okt. 2013 - 15:10

Voordat ze miljonair werden geloofde ik van UB40 ook dat ze tegen de werkloosheid en voor een menswaardig bestaan streden. Maar Bob heeft een punt. Het gaat overall niet goed met de wereld. Niet alleen het klimaat is een ramp, ook ons voedsel en drinkwater kunnen we over een paar decennia wel vergeten, als we het aan de grote corporaties overlaten. En als het nazisme om zich heen grijpt in tijden van recessie, hoe kan de vrede te bewaren zijn als er massale ziekte en honger uitbreekt doordat we liever koeien voederen en tot hamburgers vermalen dan onszelf behoorlijk te voeden zonder de planeet uit te putten? En kunnen bestuurders het zich nog wel veroorloven om deze duistere maar eerlijke boodschap te brengen?

PeterDraman
PeterDraman7 okt. 2013 - 15:10

Is dit niet meer een wat overdreven motivatie speechje om dat event wat schot te geven? Verder niet erg boeiend maar goed...

Bakoe
Bakoe7 okt. 2013 - 15:10

Leeft dat nog steeds? Het wentelt zich in decadentie, maar wel met het vingertje zwaaien.

GingerTed
GingerTed7 okt. 2013 - 15:10

Hahahaha... Ongelooflijk dat allerlei "celebrities" tegenwoordig zo'n podium hebben om hun "wijsheden" te debiteren aan de massa. Dit doemspreken hoort men hier natuurlijk liever dan een professional als Klaas Knot die een economisch herstel aankondigt. Het zegt meer iets over de massa natuurlijk. Bono, Sting, Angelina Jolie, etc. Zo kreeg Jennifer Lopez afgelopen weekend een grote prijs als voorvechtster van de mensenrechten. Over Bono hoorde ik ooit een heel verfrissende satire: Het is niet de vraag hoe Bono kan zorgen dat Afrika overleeft maar hoe Afrika Bono overleeft. Deze mensen wekken bij mij en genoeg anderen slechts braakneigingen op.

JoopSchouten
JoopSchouten7 okt. 2013 - 15:10

Mark Lynas ( http://www.theguardian.com/profile/marklynas ) : ‘Bij optredens drong het tot me door dat de meeste mensen volstrekt geen idee hebben van wat een gemiddelde opwarming van 2, 4 of 6º C in werkelijkheid betekent. In het alledaagse weer komt een verschil van 6º C vaak genoeg voor; maar een wereldwijde verandering van gemiddeld 6º C is een totaal ander vooruitzicht. Jazeker, de gepresenteerde gevolgen zijn angstaanjagend, maar ook, in hoofdzaak, nog te voorkomen. Nú gedeprimeerd raken is net zoiets als stokstijf in je woonkamer zitten toekijken hoe de keuken vlam vat en je dan steeds ellendiger gaan voelen terwijl het vuur zich door het huis verspreidt in plaats van een blusapparaat te grijpen en op de vlammen in te spuiten.’ Bron.: http://www.klimaatladder.nl/bestanden/seizoenen_6graden.pdf

msj_meijerink
msj_meijerink7 okt. 2013 - 15:10

Geldt ook voor 2029 en 2031 of 2014. Onheilsprofeten genoeg!

neutralist
neutralist7 okt. 2013 - 15:10

Bob had ook al iets met Mondays. Gewoon een sombere jongen.

Dewik2011
Dewik20117 okt. 2013 - 15:10

En ik voorspel dat het in 2031 gedaan KAN zijn met de mensheid en als dat niet het geval is dan in 3926 of anders in 9864 en ik voorspel ook dat het wel eens gedaan KAN zijn in 219821. Een ding is zeker: in het jaar 4,000,000,000 (plus of min een miljard) is het zeker gedaan.

meijerlahn
meijerlahn7 okt. 2013 - 15:10

2030 kan eind van de wereld zijn ----------------------------------- Als de mens ophoudt te bestaan, betekent dit niet dat de wereld ophoudt te bestaan. Dat gebeurt pas over plm. 5 miljard jaar als de zon er de brui aan geeft. Na het uitsterven van de laatste dinosauriër (op de vogels na) die tientallen miljoenen jaren de planeet hebben "bevolkt" is onze planeet rustig verder zijn eigen gangetje gegaan. Dat zal de blauwe planeet ook na het tijdperk mens blijven doen. Behoorlijk arrogant van de mens om te denken dat de wereld ophoudt te bestaan als de homo sapiens - die nog maar 200.000 jaar bestaat - ophoudt te bestaan.

Rootman
Rootman7 okt. 2013 - 15:10

Wat is het toch dat gedateerde artiesten zoals Sinnead 'o Connor en Geldoff opeens maatschappelijk commentaar willen leveren? Ze hypen een aantal factoids en bereiken alleen maar dat er meer aversie tegen hun standpunt ontstaat.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai7 okt. 2013 - 15:10

Toch fftjes in het nieuw hé meneer Bob Geldof.

Sternenstaub
Sternenstaub7 okt. 2013 - 15:10

Het ontwikkelen van een houdbare, duurzame, menswaardige visie op de toekomst, is voorbehouden aan hen die voldoende begrijpen wat mens-zijn werkelijk inhoudt. De rest concurreert elkaar, de mensheid als geheel en de planeet dood in een race om geld, bezit, status en macht, dit slechts ter bevrediging van het op hol geslagen ego. We need to be more human. Op dat punt heeft Geldof, Sir Bob, dus volkomen gelijk. Hij weet dan ook wel behoorlijk goed waar hij het over heeft, want hij heeft zijn sporen op het gebied van cultureel, sociaal, politiek engagement ruimschoots verdiend, en dat is nog een understatement.

1 Reactie
Emery
Emery7 okt. 2013 - 15:10

... wat mens-zijn werkelijk inhoudt... Vertel. Ik ben zeer benieuwd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 okt. 2013 - 15:10

Nou heeft Bob Geldof een beetje de pech dat ik niet zo geneigd ben om geblondeerde mannen op hun blauwe of bezonnebrilde ogen te geloven. Dus heeft hij misschien ook een bronvermelding bij dat voorspelde einde van de wereld? Een mayakalendertje wellicht? Een hint van Nostradamus anders? Waar Bob Geldof ook in gebreke blijft is dat hij niet vermeldt wat we tijdens het einde van de wereld geacht worden te doen. Is er nog redding voor ware gelovigen als we ons op dat tijdstip op de Afsluitdijk verzamelen? Of moeten we met zijn allen naar het oerwoud van Guyana? Wat meteen de vraag oproept wat te doen als het toch niet zo wil vlotten met het einde van de wereld: er zelf een eind aan maken?

1 Reactie
Simbro
Simbro7 okt. 2013 - 15:10

Mij lijkt het een goed idee naar de Oostvaarders Plassen te gaan. Ik heb in de film "De Wildernis "gezien, hoe je daar kunt leren te overleven. Maar Piet, beloof me, mondje dicht !