Joop

'BNNVARA heeft een manager Diversiteit en Inclusie waar niemand naar luistert'

  •    •  
04-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
547 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-04 om 13.41.36
BNNVARA heeft sinds enige tijd een manager Diversiteit en Inclusie in huis, Sahar Noor. Of zoals columnist Marcel van Roosmalen het in De Nieuws BV omschrijft: iemand die anderen erop wijst wat wel en niet meer kan. Dat past volgens Van Roosmalen dan weer helemaal binnen de missie van de omroep, ‘wij zijn woke en degenen die nog niet woke zijn, maken we woke. Dat laatste is natuurlijk een uitvergroting, want dat is bij BNNVARA echt niet nodig.’
Behalve interne op- en aanmerkingen, keert Noor ook de blik naar buiten. Dat deed ze bijvoorbeeld in een opiniestuk in het Parool waarin ze de humor in de Nederlandse media van een aantal kritische kanttekeningen voorzag: ‘Vlak voor oud & nieuw, goed getimed, want oudejaarsavond is traditiegetrouw bij BNNVARA een avond waarop bewust en onbewust nogal wordt gekwetst.’ Iets wat volgens Noor meer schade aanricht dan kijkers en lezers doorhebben.
Marcel van Roosmalen las de tips van Noor over hoe humor dan wel gebracht kan worden, en plaste naar eigen zeggen in zijn broek van het lachen: ‘Er is binnen BNNVARA echt geen enkele humorist te vinden die dit serieus neemt. En goed beschouwd was het aanstellen van een manager Diversiteit en Inclusie waar niemand naar luistert natuurlijk de slechtste grap.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

EricDonkaew
EricDonkaew5 jan. 2022 - 8:35

Het kwam erop neer dat we niet meer om de ander mogen lachen, alleen nog met elkaar. --------------------------------------- Dat valt toch mooi te combineren: Samen lachen om anderen. Iedereen tevreden.

Pater
Pater5 jan. 2022 - 1:49

Van Rosmalen is een held in het afzeiken van anderen en dat als humor beschouwen. Als die anderen betrekkelijk schuldeloos zijn kan ik me daar rot aan ergeren, vaak is het puur elitair denken. In dit geval, een zeldzaamheid, ben ik het met hem eens. Lange Frans en andere wappies stevig aanpakken, prima.

2 Reacties
Cornee 125
Cornee 1255 jan. 2022 - 19:16

De volgende x pakt hij mensen zoals u aan En terecht

Pater
Pater6 jan. 2022 - 3:58

Aha, is dat omdat ik wat tegen wappies heb? Wat valt er in vredesnaam voor goeds van wappies als lange frans te zeggen? Kom op, wees niet laf, hier kun je je ei kwijt! laat het niet bij vage kreten!

Peter Stans
Peter Stans4 jan. 2022 - 19:58

Van Roosmalen en lachen.... die had ik niet zien aankomen.

1 Reactie
Peterrr3
Peterrr34 jan. 2022 - 21:46

Dat jij dat niet zag aankomen, verbaast me niets.

Noordermeer2
Noordermeer24 jan. 2022 - 19:30

Denk dat Sahar een stevig foeigesprek met Peter Pannekoek moet hebben, want lachen om andere mensen is zeer ongewenst. Alleen samen lachen mag nog en Lange Frans en Lil Kleine konden er helemaal niet om lachen.

cnossen@dds.nl
cnossen@dds.nl4 jan. 2022 - 19:25

Ik zie parallellen met “Newspeak” uit Het boek “ “1984”. Opleggen wat wel en niet meer gezegd mag worden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Newspeak

KM2
KM24 jan. 2022 - 17:56

Dominee Gremdaad komt er dus niet meer in bij BNNVara? Jammer, die man is zo goed in beledigen en kwetsen, maakt mijn hele dag weer goed met zijn humor.

Uw Psychiator
Uw Psychiator4 jan. 2022 - 17:09

Met álle respect voor Sahar Noor (en dat is geen humor, ik meen dit) - is de functie 'Manager Diversiteit en Inclusie' eigenlijk niet hetzelfde als de het beroep van 'bewaker van alles wat menselijk en vanzelfsprekend is'? Wat houdt dit in? In Afghanistan bestaat er een 'Ministerie van Zeden en Deugdzaamheid' *). Je zou toch zeggen: op dat gebied zijn er nog zóveel onbetreden paden, nog niet verkende mogelijkeden. Zoals: 'Minister ter bewaking van persoonlijk decorum, passende en goed ogende kleding, en rechts houden in het verkeer' 'Staatssecretaris voor toezicht op het netjes getrimd zijn van honden, en het verbod op luide techno-muziek' 'Staatssecretariaat ter voorkoming van het publiekelijk laten van scheten, boeren, en het braken op de openbare weg' Ik heb zo mijn bezwaren tegen al die moderne terminologie die vanzelfsprekendheden als iets presenteert dat alleen door messcherpe surveillantie en militante correctie kan bestaan. (Lees ook Foucault over Bentham's Panopticon, of die dikke turf van Sushana Zuboff over al dat moderne controleren.) De wens om vóór alles als een sociaal mens van goede wil gezien te worden, die gaat ver. Soms té ver. Stel: een medewerker van de VARA-kantine merkt vriendelijk op dat Sahar Noor op zekere dag echt een leuk, kek, en goed afkledend zomer-pakje draagt; dan kan die man misschien per direct zijn congé krijgen, omdat hij vrouwonvriendelijk en seksistisch gedrag vertoonde. Ook: als je de woorden 'duurzaam', 'inclusiviteit', 'diversiteit', en verwante termen maar vaak genoeg bezigt, dan is je kans bij een sollicitatie significant groter. Soms is de nieuwe vocabulaire alleen maar hilarisch: ik zag op een kartonnen melkpak met plastic schroefdop trots een baniertje staan met de uitdrukking: 'Planet-Proof'. Wat is dat nou weer? Is dat pak zó onverwoestbaar en onafbreekbaar dat het langer zal bestaan dan onze aarde zelve? Op een pak appelsap stond een tekening van een appelboom (best gelukt, indien gemaakt door een 3-jarige), ergens erboven stond: 'met appeltjes van de bomen!'. Nou ja, het was een anderhalve-literpak, dus geen kleuter-attribuut, zal ik maar zegggen. Er moet een Wet Van Toegepaste Waanzin bestaan, die zegt: hoe chaotischer en vuiler, hoe gewelddadiger en gevaarlijker, en hoe méér fragiel de wereld om ons heen en ons eigen leven worden, hoe infantieler en braver het taalgebruik zal zijn'. Die Wet klopt, dat wordt elke dag weer onomstotelijk bewezen. *) Dit Afghaanse ministerie heeft uiteenlopende namen, waarschijnlijk omdat de vertalingen per landstaal weer anders uitpakken. Er zal in dat malle land ook nog wel een 'Ministerie Tégen Erotiek, Sexualiteit, en Geslachtsverschillen' komen; alleen kunstmatige fertilisatie zal nog mogen; en de bekwaamste chirurgen in dat land zullen onze primaire en secundaire geslachtskenmerken zódanig bijwerken, dat er vrijwel niets van overblijft. Kijk, dát is pas gelijkheid en inclusie.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jan. 2022 - 17:37

Doe je wel een beetje rustig aan...ik heb zowaar een paar keer moeten lachen!

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 jan. 2022 - 20:31

:)

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jan. 2022 - 17:26

Mwa, de nadruk leggen op geslachtverschillen is een voorbode van het verwijderen van vrouwen uit de openbare ruimte.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2022 - 21:02

De Minister ter bewaking van persoonlijk decorum, passende en goed ogende kleding, en rechts houden in het verkeer mag wat mij betreft een Staatssecretaris Passend Schoeisel aan zijn ministerie toevoegen.

dirk den boer
dirk den boer4 jan. 2022 - 16:14

What about sensitvity readers? Schijnt de gewoonste zaak van de angelsaksische wereld te zijn geworden. Ook bij ons trouwens? Ja, je hoeft maar even niet op te letten, en ze slaan toe, en het vindt nog algemene goedkeuring ook, wat las ik nou weer over de Kirchner tentoonstelling? Het wordt steeds gekker en idioter.

3 Reacties
Satya
Satya4 jan. 2022 - 18:11

Is dat wel zo? NWA werd gearresteerd omdat ze de verkeerde woorden gebruikten. Ik verbaas me over hoe mensen zich laten opnaaien of cancelcultere iets nieuws is. Kijk eens terug hoe Frits Bolkestein Noam Chomsky probeerde te cancellen omdat NC voor volledig vvmu is, dus ook meningen die verwerpelijk zijn. Al deze voorbeelden zijn van voor mijn geboorte, toen waren het machtigen die aan cancelculture deden. Kennelijk vinden veel verontwaardigde reageerders dat cancelculture enkel door machtigen mag worden gedaan, gaat mijn begrip te boven. Je hebt altijd de keuze in de gekte mee te gaan. Cancelen wordt al lastiger als er geen aandacht aan wordt gegeven, nu zijn het immers de onmachtigen die het bij machtigen proberen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 11:05

Ja en ook valt te denken aan meldpunten voor linkse leraren Er zijn zoveel overeenkomsten tussen woke en extreem rechts

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 21:47

[Ook bij ons trouwens?] uitgevers van schoolboeken laten zich leiden door orthodox religieuze gevoeligheden. Met name uit de reformatorische hoek wordt bij de uitgeverijen gelobbyd voor lesmethoden die voldoen aan hun normen en waarden https://nos.nl/artikel/2400955-schoolboekenmakers-censureren-lesstof-bikini-en-spaarvarken-geweerd

dirk den boer
dirk den boer4 jan. 2022 - 16:06

Wat ik begrepen heb, ook ironie ligt zwaar onder vuur bij de intersectionalisten. Zover af van de deugmensen en big brothers van de Sovjets en de Chinezen zitten we nou ook weer niet, het begint er ook hier bij ons steeds meer op te lijken, pas op heren humoristen, conferenciers, je bent je leven en goede naam niet veilig....

Djennica
Djennica4 jan. 2022 - 14:56

Je kunt ook gewoon zeggen dat je de mening van Noor op de een of andere manier kwetsend vindt, opgelost.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jan. 2022 - 16:49

Ja trap maar omlaag - beetje een VROUW uit AFGHANISTAN voor gek zetten - jij bent vast zo'n witte boomer cis-man die echt geen idee heeft wat deze mensen allemaal voor ellende over zich heen krijgen. Goed dat BNN-VARA zich daarvan bewust is . En mensen als Noor kunnen niet kwetsen wat zij missen het privilege dat daarvoor nodig is. En nu we het er toch over hebben - ga terug naar start en check je privileges ! Humor is zowiezo een uitvinding van witte mannen - dekoloniseren die hap zeg ik!

KM2
KM24 jan. 2022 - 17:59

Griezel, Je uitspraak is diep beledigend voor donkere mensen die humor hebben. Ik kan mij voorstellen dat Daniel Arends diep gekwetst is door uitspraken zoals jij die doet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jan. 2022 - 22:29

Wat is dat nu voor een gek getier en onzin. Iedereen kan kwetsen, want dat is menselijk. En gebeurt vaak zelfs meer onder de geonderdrukten, want die hebben meer stress. Humor is geen uitvinding, het is een kunst die bij ons is sinds prehistorische tijden. De manier waarop je nu niet witte mensen uit de bus gooit is dom. Er zullen best modes, incidenten en prenten zijn waar privilege een factor spelen maar om nu te stellen dat humor an sich maar een imperialistisch wit idee is is net zo dom als stellen dat tekenen of poezie maar een imperialistisch wit idee is.

Djennica
Djennica5 jan. 2022 - 7:40

Griezel Waarom kwets je mensen met zo'n culturele achtergrond door te stellen dat ze allemaal zó achtergesteld en zielig zijn? Laat ze eens in hun kracht. Tuurlijk kunnen niet alleen witte boomers kwetsen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 8:30

Dit was een parodie op het woke taalgebruik en geen serieuze reactie :D

Hernandez
Hernandez4 jan. 2022 - 14:10

‘ Er is binnen BNNVARA echt geen enkele humorist te vinden die dit serieus neemt.’ What about Pieter Derks met zijn ‘veilige’ humor?

2 Reacties
Peter Stans
Peter Stans4 jan. 2022 - 19:59

Vind jij.

Cornee 125
Cornee 1255 jan. 2022 - 19:18

Er is binnen BnnVara überhaupt niemand te vinden met humor

Cornee 125
Cornee 1254 jan. 2022 - 13:57

Helemaal Raak!!

1 Reactie
Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl4 jan. 2022 - 16:16

Yes!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 jan. 2022 - 13:29

Nou, dat is dan gelukkig nu nog zo. In het VK is het cancellen van humoristen schering en inslag.

4 Reacties
Karingin
Karingin4 jan. 2022 - 22:01

Welnee, hoe kom je daar nou bij?

Jozias2
Jozias24 jan. 2022 - 23:49

@karin John Cleese met fawlty towers, little Britain om maar een paar dingen te noemen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland5 jan. 2022 - 0:45

Ik volg dat zo'n beetje

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2022 - 12:48

Schering en inslag is te sterk misschien maar FawltyTowers werd gecensureerd. Na hevige protesten zou de BBC de “The Germans”-aflevering echter teruggeplaatst hebben. Met een "verklaring" erbij.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jan. 2022 - 13:26

Heb hier iig hard om moeten lachen! :)