Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BN'ers lezen namen Palestijnse kindslachtoffers Israëlisch staatsterreur voor

  •  
13-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5015 keer bekeken
  •  
ANP-488368600

 Theo Maassen en Susan Visser hebben namen en leeftijden opgelezen van Palestijnse kindslachtoffers die gedood zijn door het Israëlische leger tijdens de genocide in de Gazastrook. Dat deden de cabaretier en actrice zaterdag tijdens de herdenkingsbijeenkomst op de Dam in Amsterdam.

Zowel bekende Nederlanders als vrijwilligers lezen gedurende de hele dag de namen van de kinderen voor. Naast Maassen en Visser zijn dit onder anderen cabaretier Najib Amhali en acteur Walid Benmbarek, zo meldde organisator Stichting Plant een Olijfboom.

Op het plein zijn daarnaast 10.000 kinderschoenen neergezet voor het aantal kinderen dat gedood werd door (lucht)aanvallen van het Israëlische leger. Dit heeft als doel "tastbaar te maken hoeveel kinderen al vermoord zijn", aldus de organisatie.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (49)

Wanlobi
Wanlobi14 jan. 2024 - 16:44

Elk slachtoffer is er 1 teveel. Hamas geeft zich over nu : 0 slachtoffers. Israël geeft zich over: genocide volgens de definitie. Mensen denk!

4 Reacties
LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 20:59

Deze reactie is verwijderd

JaapBo
JaapBo14 jan. 2024 - 21:07

@wanlobi: Hamas geeft zich over: meer etnische zuivering, onderdrukking en vernedering van de Palestijnen Israel stopt haar racisme en geeft Palestijnen gelijkwaardigheid: vrede en gerechtigheid zullen snel volgen. Besef de geschiedenis van dit conflict: Israel is gesticht dmv kolonisatie en etnische zuivering, en wordt in stand gehouden door apartheid. Dat is het probleem. Hamas is daar een gevolg van. Neem de oorzaak weg!

Olav Meijer
Olav Meijer15 jan. 2024 - 2:37

@ Wanlobi: Jouw nickname is de vertaling van "One love" in Sranantongo. Nogal merkwaardig gezien jouw tekst.

Volrin
Volrin15 jan. 2024 - 5:01

Kletst niet uit uw nek. Ook voor 7 oktober waren er al Palestijnse slachtoffers en Netanyahu en zijn regering hebben meerdere keren duidelijk gemaakt dat ze niet zullen stoppen tot Hamas compleet verslagen/verdreven is. "Israël geeft zich over: genocide volgens de definitie. Mensen denk!" Onheuse stropop. Wanlobi denk!

DaanOuwens
DaanOuwens14 jan. 2024 - 14:51

Wat mijn nog het meest verbaasde waren de pro israël reactie naar aanleiding van de procedure bij het hof. Daar werd door mensen niet de israëlische reactie genocide genoemd, maar de aanval van hamas op 7/10. Dus 1300 mensen doden, deels op beestachtige manier is wel genocide en 21.000 mannen, vrouwen en kinderen en wellicht een paar duizend hamas strijders is geen genocide. Dan is duidelijk dat mensen op grote schaal de werkelijkheid alleen kunnen zien door hun eigen bril van haat. Dat is bij een groot deel van de israelische burgers zo, en dat is bij de sympathisanten van israel hier in nederland ook zo. Iedere medemenselijkheid met de mensen die in het vernietigde gaza leven is weg. De israelische verdediging die opwerpt: we bellen ze, sturen pamfletten we willen ze echt niet allemaal dood of verdrijven. Maar ze maken er ondertussen wel 21.000 dood. Dan zou het besef moeten zijn dat de enig denkbare conclusie is als je toch doorgaat met bombarderen dat je ze doelbewust aan het doodmaken bent of aan het verdrijven. Dan laten de feiten zien dat je aanpak niet werkt. Maar dat soort inzicht ontstaat niet. Het is met deze bril waarmee israelische burgers en politici altijd naar palestijnen keken en nog steeds doen. En in essentie de oorzaak van het hele conflict. Ze zien die palestijnen gewoon niet als mensen. En daar schort het hier bij veel mensen ook aan. Goed dat de namen van kinderen opgelezen worden. Het zal helaas niet echt helpen.

5 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine14 jan. 2024 - 15:55

@Daan, wellicht gaat het om de intentie (?) De leider van Hamas heeft na 7 oktober op TV aangeven dit te zullen blijven herhalen tot er geen Joden meer zijn in Palestina. Dat klinkt als de intentie tot genocide. De PM van Israël heeft een paar dagen geleden nog aangeven geen enkele intentie te hebben om in Gaza te blijven en dat ze proberen het aantal burgerslachtoffers te minimaliseren, maar door zullen gaan met de vernietiging van Hamas. Of het tweede genocide is zullen we 'binnenkort' wel van de rechtbank horen.

DaanOuwens
DaanOuwens14 jan. 2024 - 19:52

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: @Daan, wellicht gaat het om de intentie Israëlische ministers hebben het deporteren van alle gazanen voorgesteld. Dus langs die lijn redenerend is de veroordeling van israël dus een feit. Die intentie is er dus. Ook kan iets pas klinken als de intentie tot genocide als er sprake is van een uitspraak die serieus te nemen is. Er zullen altijd joden zijn in israel. Hamas heeft de middelen niet. Israël wel. Dat Netanyahu zegt dat hij geen intenties heeft om in gaza te blijven kan je simpel toetsen door naar zijn daden te kijken. Die duiden op vernietiging van heel gaza. Bovendien heeft hij ook nooit duidelijk gemaakt wat de vernietiging van hamas is. Dat kan eigenlijk niet anders zijn dan het doden van zo veel mogelijk palestijnse mannen. En gezien de verhouding tussen gemelde dode strijders en het totale aantal slachtoffers namelijk 8000 strijders tov 21.000 doden, telt israel vrijwel iedere dode palestijnse man als een gedode strijder. Dat lijkt wel heel veel op genocide. Dus de uitspraken van netanyahu zijn nog minder serieus te nemen dan die van hamas.

JaapBo
JaapBo14 jan. 2024 - 21:10

@Sumshine: heb je een linkje naar je beweringen over Hamas, want het lijkt me verzonnen of op zijn minst verdraaid. Hamas accepteert de aanwezigheid van Joden in Israel/Palestina wel

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jan. 2024 - 8:15

@JaapBo, ik heb geen linkje, kwam langs op social media. Het was een interview van de leider bij Al-Jazeera een paar dagen na 7 oktober. Zou je ergens terug moeten kunnen vinden.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine15 jan. 2024 - 8:19

@Daan, dat een paar extreme ministers iets roepen is heel iets anders dan het standpunt van de voltallige regering (volgens mij momenteel zelfs een regering van nationale eenheid met alle partijen)

Mirzas
Mirzas14 jan. 2024 - 13:26

Fijn om te lezen. Jammer dat er niet meer dat lef hebben. Of het gezond verstand. Of de combi.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai14 jan. 2024 - 12:37

In elke oorlog zijn de kinderen het echte slachtoffer daar mogen de volwassenen wel eens over nadenken.

WimJ2
WimJ214 jan. 2024 - 10:51

Jammer, van het merendeel cynische reacties! Wat draagt dat nu bij?

Ruud 135
Ruud 13514 jan. 2024 - 10:44

Dat men steeds aandacht blijft vragen voor de situatie in Gaza begrijp ik, maar ik had het van de organisatoren objectiever gevonden dat men ook de vermoorden mensen van de laffe aanval op kibboetsen en festival hadden genoemd. Maar zolang de hardliners in Israël en Iran het voor het zeggen hebben zal er geen vrede komen.

7 Reacties
JongMHF
JongMHF14 jan. 2024 - 11:13

Is het u ontgaan dat het hier over kinderen gaat? Niemand houdt u overigens tegen zelf iets te organiseren om de aandacht te richten op de slachtoffers van de moordpartij op de kibboets. Maar dat laat u liever aan anderen over.

LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 11:30

De Israëlische slachtoffers zijn al genoeg genoemd. Blijkbaar is dat de reaguurder ontgaan maar die "objectiviteit" waar hij schijnheilig om vraagt wordt nu pas aangewend. Overigens, ter informatie, de ergste hardliner zit in Tel Aviv.

Mekker
Mekker14 jan. 2024 - 12:19

Inderdaad slachtoffers van beide zijden benoemen is een stuk realistischer en menselijker dan een kant kiezen in de Israel-Palestina ellende, waar geen van de strijdende partijen zich op schone handen kan beroepen.

Ruud 135
Ruud 13514 jan. 2024 - 12:50

@jongMHF en LaBou Het is mij niet ontgaan dat het hier aan beide kanten om kinderen gaat, hoe tragisch ook, in elk conflict zijn kinderen onschuldige slachtoffers. Helaas houden volwassen hardliners er geen rekening mee, wist niet dat er onder hardliners ook gradaties waren. In Iran zit er een, maar die in Tel Aviv is erger. Wat ik wel heb met de beelden uit Gaza, dat het mij doet denken aan het Getto van Warschau.

Khalid3
Khalid314 jan. 2024 - 13:39

Ruud@ De namen van Israëlische slachtoffers zijn meerdere keren gepubliceerd in de media en ook gelezen tijdens meerdere pro-Israëlische demonstraties elders. Palestijnse kinderen en onschuldige Palestijnen sterven dagelijks door IDF sinds de bezetting van 1967 en niemand heeft ooit de moeite genomen om hun namen te publiceren. Niemand neemt de moeite om minuut stilte in acht te nemen voor Palestijnse slachtoffers. Aan uw reactie te zien beschouwt u het Israëlische leven meer waard dan van een Palestijnse. Dus zo objectief bent u zelf ook weer niet. Rust zacht lieve kindertjes….

Ruud 135
Ruud 13514 jan. 2024 - 16:43

@khalid3 Rust zacht lieve kindertjes. Dit geldt voor elk kind in wat voor conflict op deze wereld dan ook.

LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 21:03

"Het is mij niet ontgaan dat het hier aan beide kanten om kinderen gaat, hoe tragisch ook, in elk conflict zijn kinderen onschuldige slachtoffers. " Mooi excuusverhaal maar erg onwaarschijnlijk gezien je eerste reactie waarin je bijna eist dat ook Israëlische slachtoffers worden genoemd terwijl je heel goed weet dat die ruimschoots aan bod zijn gekomen, dat in tegenstelling tot de Palestijnse slachtoffers.

Pindaklaas
Pindaklaas14 jan. 2024 - 10:18

Geweldige actie van Theo Maassen en Susan Visser. Zwijgen is namelijk instemmen met de massamoord van Israel en de Westerse landen die hen hierin steunen.

watcher3
watcher314 jan. 2024 - 0:34

Deze reactie is verwijderd

Jonathan Meibergen
Jonathan Meibergen14 jan. 2024 - 0:12

https://unwatch.org/unrwas-anti-peace-curriculum-violates-un-charter/

1 Reactie
LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 11:32

6 jaar oud pas!

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat13 jan. 2024 - 20:08

Ik heb niet zoveel met dit soort acties van Theo Maassen en Susan Visser. Het heeft een hoog gehalte van "kijk mij eens goed doen!".

10 Reacties
Sachs
Sachs13 jan. 2024 - 21:17

[Ik heb niet zoveel ...] Dat verbaast me niks, uw reacties lezend. [Het heeft een hoog gehalte van ...] Menselijkheid.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat13 jan. 2024 - 21:50

Dat verbaast me niks, uw reacties lezend. Noem eens een voorbeeld Sachs?

JoostJK
JoostJK13 jan. 2024 - 22:23

Deze reactie is verwijderd

watcher3
watcher314 jan. 2024 - 0:10

Deze reactie is verwijderd

Pindaklaas
Pindaklaas14 jan. 2024 - 10:17

"Ik heb niet zoveel met dit soort acties van Theo Maassen en Susan Visser. Het heeft een hoog gehalte van "kijk mij eens goed doen!". " Maar het gaat helemaal niet om u. U hoeft zich ook helemaal niets van deze actie van menslievende mensen aan te trekken. Maar het raakt u! Fijn dat u dan hier op Joop.nl u hart kunt uitstorten en zo ook medeleven kunt krijgen voor u onbegrip over empathiese mensen.

JongMHF
JongMHF14 jan. 2024 - 11:16

@ ikdoemaarwat Natuurlijk niet, ik had ook niet anders verwacht. Beter gezegd ik zou mij doodgeschrokken zijn als u deze actie had onderschreven. Want 'ikdoemaarwat' is alleen voor de aandacht die op 'ikdoemaarwat' is gericht. Bij deze dan.

LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 11:35

Ik doe maar wat, is dat een synoniem voor: "ik roep maar wat,maakt niet uit wat al naar gelang het in me opkomt?".

Eric Minnens
Eric Minnens14 jan. 2024 - 11:47

▪︎kijk mij eens goed doen▪︎ Mooi toch? Stukken beter dan ▪︎ik doe maar wat▪︎

Volrin
Volrin14 jan. 2024 - 13:35

In ieder geval kan u weer laten merken dat u superieur bent....

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 jan. 2024 - 18:29

Zeg je nu dat ze wel het goede doen, maar dat je aan hun motieven twijfelt? Dan is er misschien toch iets gewonnen.

watcher3
watcher313 jan. 2024 - 17:37

Voor een mooie foto: https://www.at5.nl/artikelen/224514/tienduizend-schoentjes-op-de-dam-om-omgekomen-palestijnse-kinderen-te-herdenken

2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 jan. 2024 - 18:26

Van mij mogen ze alle steden volplakken met foto's van voor en na Confronteer ze maar!

Mekker
Mekker15 jan. 2024 - 18:57

Deze reactie is verwijderd

Anna R. Chist
Anna R. Chist13 jan. 2024 - 17:00

Goed dat deze mensen niet zwijgen!

Elaya
Elaya13 jan. 2024 - 16:09

En dan ook alle namen van die kinder schrijf op een houter muur en tegen DeDam vastzetten dat zij niet vergeten. Alstublieft.

Kees Mierlo
Kees Mierlo13 jan. 2024 - 15:45

Ik vrees dat de lijst nog veel langer gaat worden. En het zal de machthebbers in Iran en Israël worst wezen.

5 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 jan. 2024 - 18:01

Ik geloof niet dat Iran genocide in gaza aan het plegen is.

Noam Salomon
Noam Salomon13 jan. 2024 - 19:32

Het zal de machthebbers in Gaza zélf ook worst wezen.

Mark Huysman
Mark Huysman13 jan. 2024 - 20:32

[Het zal de machthebbers in Gaza zélf ook worst wezen.] Welke machthebbers? De werkelijke machthebbers over Gaza zitten in Tel Aviv aangezien Gaza bezet is. En ik denk dat het die machthebbers niet worst is. Ik denk dat ondertussen wel duidelijk is dat ze zoveel mogelijk Palestijnen willen vermoorden. Anders gooien ze geen bommen van 2000 pond op dichtbevolkte gebieden. Anders zouden ze geen water en elektriciteit afsluiten en levering van humanitaire middelen stoppen. En anders zouden ze zich niet in genocidale termen uitlaten.

LaBou
LaBou 13 jan. 2024 - 20:55

Zoals het nu bij staat zijn dat de Israëli's. En die kan het inderdaad geen barst schelen.

Sachs
Sachs13 jan. 2024 - 21:21

@ Kees De bezetter huist in Tel Aviv, niet in Teheran, mocht u dat ontgaan zijn. En inderdaad, andermans lot zal de Israëli's worst wezen. Dat zien we al 75 jaar.

hgroen2
hgroen213 jan. 2024 - 14:57

Inderdaad. vermoord. De israelische acties zijn niet doelgericht op Hamas. Ze gebruiken de zwaarst mogelijke bommen waarmee complete wijken worden weggevaagd. heeft niets te maken met het bestrijden van Hamas of het opruimen van de tunnels. het is zonder enige twijfel Massamoord. En Nederland is medeplichtig

6 Reacties
tinekea2
tinekea213 jan. 2024 - 16:51

Deze reactie is verwijderd

watcher3
watcher313 jan. 2024 - 17:35

en de extreem rechtse verdedigers van die fascistische schurkenstaat.

Anna R. Chist
Anna R. Chist13 jan. 2024 - 18:25

@watcher waren het alleen maar de extreem rechtsen :( Ik bedoel Han van der Horst kun je toch met de beste wil ter wereld niet extreem rechts noemen. Vraag me niet hoe het kan maar er zijn nu eenmaal een stel mensen dat van mening is dat er situaties zijn waarbij genocide legitiem is. Gewone mensen, zelfs linksige types.

mordicant
mordicant14 jan. 2024 - 9:43

En Hamas die zich achter de eigen burgers (met kinderen) verschuilt treft geen blaam? Uiteraard gaat Israel te ver en moet deze slachting stoppen maar de "accusers" van Israel vergeten iets te vaak de mededaders (Hamas) te noemen.

Anna R. Chist
Anna R. Chist14 jan. 2024 - 11:12

@mordicant omdat hamas gewoon niet relevant is - die plegen geen genocide op dit moment dat doet israel

LaBou
LaBou 14 jan. 2024 - 11:41

""...U bent waarschijnlijk vergeten hoe hun collega's op een verschrikkelijke gruwelijke mannier hebben huisgehouden?" Dat hoeven ze ook helemaal niet te doen, daar zorgen de gekende Israël-knuffelaars wel voor. En die willen juist helemaal niet weten van wat voor terreur van Israël dan ook. In tegendeel, die doen alle mogelijke moeite om het goed te lullen.