Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BN’ers en seksueel grensoverschrijdend gedrag

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2444 keer bekeken
  •  
tvcameraman

© cc-foto: TechLine

De aangifte staat al in de krant voordat het onderzoek naar de feiten nog maar is gestart.
Laten we simpel beginnen: het is ronduit slecht als mensen over jouw grenzen heen gaan. Zeker de seksuele grenzen liggen gevoelig. Het is extra ellendig als dit gebeurt binnen een relatie die ook nog eens ongelijkwaardig is. Het veroorzaakt psychische klachten, vaak ernstige, en het heeft blijvende invloed op je psychosociale ontwikkeling. Dit is boekenwijsheid, maar: ik spreek helaas ook uit eigen ervaring.
Aangifte doen tegen een dader is minder gemakkelijk dan het klinkt. Mag ik dat wel doen? Hij (of zij!) was toch ook aardig tegen me? Heb ik het misschien ook wel een beetje aan mezelf te danken? Was het nu eigenlijk wel zo erg?
Iedereen zal zeggen: als er duidelijk grenzen zijn overschreden moet je aangifte doen. Toch weten we vrij zeker dat dit vaker niet dan wel gebeurt.
Een aangifte wordt beoordeeld door mensen die daarin zijn opgeleid, en dat gaat tegenwoordig best goed in Nederland. Het recht moet zijn loop hebben en dat gebeurt meestal ook.
En nu wordt het ingewikkeld: de persoon waartegen aangifte is gedaan is een bekende meneer (of mevrouw). Vanuit juridisch perspectief maakt dat weinig verschil, maar we zien een compleet andere realiteit opduiken: de aangifte staat al in de krant voordat het onderzoek naar de feiten nog maar is gestart. Laat staan dat er een rechterlijke uitspraak is over al dan niet schuldig zijn. Je bent formeel niet eens verdacht op het moment dat er aangifte tegen je wordt gedaan.
Wij waren er niet bij toen er in de marge van een televisieprogramma dingen gebeurden die al dan niet strafbaar zijn. Als er slachtoffers zijn verdienen die de beste behandeling, en het meisje/jongen (vrouw/man) die aangifte doet kan psychologische hulp goed gebruiken. Maar dat er op sociale media al vast wordt geoordeeld vind ik onbegrijpelijk. Van aangifte naar veroordeling is echt een flinke weg. En aangifte is niet synoniem met bewezen strafbare feiten. Op sociale media helaas wel…
Nog even over de veronderstelde daders: zijn het slechte mensen? Deugt er helemaal niets meer van ze als bewezen is dat ze iets slechts hebben gedaan? Ik mag toch hopen van niet. De mensen die nu worden afgeslacht op sociale media zijn geen seksuele roofdieren als Jeffrey Epstein. Dat betekent helemaal niet dat er iets goedgepraat wordt, maar nuancering is juist bij zo’n gevoelig onderwerp toch van groot belang.
De BN’ers waartegen aanklachten zijn of worden ingediend zijn ook slachtoffer. Eerst en vooral van hun eigen fouten, indien bewezen, maar ook door het volkstribunaal dat over ze heen komt. Het zijn mensen met een relatie, met kinderen, met familie en vrienden. Met een carrière waar ze hard voor hebben gewerkt, en die nu onherstelbare schade oploopt, ver voordat er een vonnis is. In het huidige klimaat is hier (ook) aandacht voor vragen waarschijnlijk te genuanceerd. Maar: ik heb ook medelijden met de mensen die onder vuur liggen en vooral met iedereen in hun omgeving.
De slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag verdienen alle aandacht, maar laten we niet vergeten dat veel van de daders zelf ook slachtoffer waren van seksueel geweld, eerder in hun leven. Boekenwijsheid, opnieuw. En niet van toepassing op ieder individueel geval. Maar misschien toch goed om toch in het achterhoofd te houden…
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (48)

Marielle Landman
Marielle Landman18 jan. 2022 - 10:28

Een artikel naar mijn hart. Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben. In iedere situatie zijn wij, zowel dader als slachtoffer. (Ernstig) Grensoverschrijdend gedrag valt niet goed te praten, maar wat gebeurt er als wij de situatie objectief bekijken? Wat is het primaire gedrag en wie start daarmee? Wat is het secundaire gedrag, wat zich vaak uit in grensoverschrijdend gedrag? Secundair gedrag is de reactie op primair gedrag. Nu, een dag levend met de inhoud van dit artikel, hoor ik Rod Stewart zingend in mijn hoofd: "She's got Betty Davis eyes..." Een oordeel is makkelijk gemaakt, maar overzien wij wat er werkelijk gebeurt in een situatie, als wij bij voorbaat de rollen "slachtoffer" en "dader" vastleggen?

3 Reacties
Marielle Landman
Marielle Landman18 jan. 2022 - 23:11

Aanvulling: Zowel het primaire, als secundaire gedrag is voor de ander grensoverschrijdend. Het is een "lokken" en "gelokt" worden. Met beider goedkeuring, oftewel er bewust voor kiezen, is er niets aan de hand. Het wordt anders als er onbewustheid in het spel is. In dat geval zijn we ons niet bewust van ons eigen grensoverschrijdende gedrag en zeggen we al snel verontwaardigd: "Ik deed toch niks..."

dirk den boer
dirk den boer19 jan. 2022 - 11:57

Onbewust, inderdaad, en misschien spelen er op zulke momenten wel oeroude instincten mee, waar je in het oog vd naald helemaal geen idee van hebt. Wat is toch dat bevriezen van vrouwen , waar je zo vaak over hoort, en wat anderen en zelfs de vrouw in kwestie zelf naderhand zich niets bij voor kunnen stellen? Voer voor de psycholoog zou ik zeggen, en maakt het juridische spel en proces alleen maar moeilijker, zoniet onmogelijk. Hebben we onszelf wel altijd in de hand?? Na zien van de dames bij Beau (vooral die ene van de studios) krijg je sterk indruk van niet.

dirk den boer
dirk den boer19 jan. 2022 - 13:14

Een bioloog zal naar de dierenwereld verwijzen. Neem de paardans van de fuut, dat begint binnenkort weer hier in de gracht. Mannetje houdt kop opzij, vrouwetje volgt, neigt naar de andere kant, en de rest volgt volgens een strak en tamelijk opwindende patroon. De mens is geen dier, maar spelvormen zoals bij fuut en andere dieren zitten er natuurljjk wel in gebakken bij ons. Waar houdt de vrije wil op en begint de dwang en het onderhuidse? Moeten we naar een contractuele wereld toe, ook in de emotionele sferen?

dirk den boer
dirk den boer17 jan. 2022 - 16:18

Naar aanleiding van de Voice evenementen, denk ik terug aan wat ik van Joyce Roodnat, Carice van Houten en andere BNers heb gelezen. Die zeiden dat ze ook door bobos betast of bepoteld werden, maar dat gewoon min of meer tolereerden, niet boos wegliepen, of een fikse tik uitdeelden (zoals Ayaan in haar boek Mijn Vrijheid bekende, hahaha, en ook heel gericht....). Wat speelt zich af in de ruimtes tussen zogenaamde verkrcahter, overschijder en slachtoffer? Echt geweld, dwang, worsteling? Dat denk ik namelijk niet, maar weet het ook niet natuurlijk.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer17 jan. 2022 - 20:06

Nog even het interview nagetrokken van Roodnt (als jonge journaliste) en vermaard, senior regisseur Lanzmann (van serie Shoah): " Ik kwam niet op het idee bij hem weg te lopen", gaf ze toe in een stuk, jaren na dat interview. Zulke verhalen lees je wel vaker, ik begrijp hier niets van, Ayaan begrijp ik beter. Cultuurverschil??

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 9:55

Mooi dat die partner van Linda de Mol zich heeft terug getrokken, mooi dat mensen zich terug trekken uit het programma, mooi dat het programma stopt en mooi dat de adverteerders zich terug trekken. Meer zal er niet gebeuren. Strafrechtelijk onderzoek wordt gedaan, er wordt vastgesteld dat er wel iets gebeurd is, maar het is wat langer geleden en het valt niet keihard te bewijzen. De rechter stelt vast dat er onvoldoende bewijs is, de daders komen er mee weg en de slachtoffers blijven zitten met het idee dat zij zonder problemen misbruikt kunnen worden en dat er voor hen geen sprake is van een rechtstaat. Het is tamelijk eenvoudig om het verloop van deze zaak te voorspellen.

16 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 10:09

[Het is tamelijk eenvoudig om het verloop van deze zaak te voorspellen. ] Het zal weer snel uit de publieke belangstelling verdwijnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 jan. 2022 - 10:20

En dan kom je in de problemen met de discussie op Buitenhof aangaande de rechtstaat. Voor dat soort dilemma's staan we iedere keer weer, ook in zeer zware gevallen.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 10:24

@daan En daar hebben we het pleidooi van Daan weer om mensen te veroordelen zonder bewijs of als schuldig te behandelen voordat een rechter geoordeeld heeft. Als dat de werkwijze wordt moeten dan al die politici aftreden die op social media beschuldigd worden van satanistische pedoseksuele netwerken?

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 10:48

@ Jozias Jij schrijft: Als dat de werkwijze wordt moeten dan al die politici aftreden die op social media beschuldigd worden van satanistische pedoseksuele netwerken? Jozias zal altijd seksueel misbruik goed praten. Of het verwijt geloofwaardig is of niet. Jozias praat het goed. 30 % van de Nederlandse vrouwen wordt met toestemming van Jozias aangerand of verkracht. Straffen is onmogelijk want voor Jozias kan de schuldige nooit met 100% zekerheid vastgesteld worden. Jozias offert desnoods graag de Nederlandse vrouw op zijn altaar van zijn rechtstaat.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen17 jan. 2022 - 11:45

@Jozias Humberto Tan werd gisteren door Albert Verlinde beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag, dus die kan ook meteen op de mestkar, ondanks dat hij het ontkent.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 11:51

Minoes ook wanneer in zware gevallen aangifte wordt gedaan komt het praktisch nooit tot een veroordeling. De oplossing zit niet in juridische procedures maar in een cultuuromslag. Daar helpt een houding dat alles is toegestaan als er maar niks te bewijzen valt natuurlijk niet bij.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 12:58

@daan Je verzint er weer van alles bij zonder met argumenten een discussie te kunnen voeren. Vooropgesteld: Uiteraard keur ik seksueel misbruik af en moeten aangiftes onderzocht worden en indien bewezen tot een veroordeling en straf komen. Dat is het makkelijke stuk. Maar nu, wat is seksueel misbruik of grensoverschrijdend seksueel gedrag? Kijk een verkrachting daar is iedereen het over eens maar een seksueel getinte opmerking, op een grappende manier? Avances maken naar iemand? Een triootje? Een buitenechtelijke relatie? Iemand aanstaren? Om hier iets mee te kunnen zul je dat wel moeten definiëren. Want neem Wendy van dijk, deze presentatrice is al geruime tijd samen met rtl baas galjaard. Ooit heeft een van de twee avances gemaakt. Achteraf had Wendy, al dan niet met terugwerkende kracht, kunnen roepen misbruikt te zijn? Kennelijk zijn seksuele relaties op het werk niet verboden, zelfs als het met de baas is. Maar welk criterium zou je dan willen toepassen? En in jouw strijd om misbruik aan te pakken, dan maar alle waarborgen van een rechtsstaat weg doen? Willekeurig beschuldigen en dan veroordelen zonder proces of bewijs want er zou maar eens een dader vrij uit kunnen gaan. En waarom zou je dan stoppen bij zeden zaken. Als bewijs daar niet nodig is en je iedereen kunt vastzetten zonder aanklacht waarom zou je daar stoppen? Dan krijg je Turkse toestanden waar hele volksstammen vastzitten op verdenking van terrorisme zonder een proces en zonder bewijs. Maar ja beter duizenden onterecht vast dat 1 persoon vrijuit vanwege gebrek aan bewijs, toch?

dirk den boer
dirk den boer17 jan. 2022 - 13:17

Van juridische procedures verwacht ik ook weinig in zulke gevallen, noch voor de daders (die al of niet veroordeeld worden, en onafhankelijk daarvan veel schade erveren), noch voor de slachtoffers (genoegdoening? excuses? een bedrag?). het punt is dat, overgewaaid uit de US, het slachtofferschap de muziek, de boventoon voert tegenwoordig, en in NL vertaald tot: slachtoffers zouden er eigenlijk niet eens mogen zijn, iedereen is gelijk, machtsstructuren zijn taboe,sclachtofferschap geen bestaansrecht.... Bij ons dan, elders is het anders. Ik las in Ayaans boek (over haar jeugd en vlucht) hoe zij de vrachtwagenchauffeur als 14 jarige keigard in zijn kruis schopte bij zijn ongewenste avances, van haar moeder geleerd, voor zulke gevallen, de chauddeur haakte af en liet het erbij en bracht haar waar ze wezen wilde. Goed gedaan meisje, want van een rechter of politie zal je het daarzo niet moeten hebben. Daar niet, maar hier ook nauwelijks....

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2022 - 13:51

@Jozias Jij schrijft: Vooropgesteld: Uiteraard keur ik seksueel misbruik af en moeten aangiftes onderzocht worden en indien bewezen tot een veroordeling en straf komen Nee dat doe je niet. Je houdt een pleidooi voor het volgen van procedures die ertoe leiden dat daders altijd vrijuit gaan. En niet voor het eerst. En je schrijft: En in jouw strijd om misbruik aan te pakken, dan maar alle waarborgen van een rechtsstaat weg doen? Inderdaad de waarborgen van jouw rechtstaat kunnen zo bij het oud vuil. Waarom zou iemand zich daar druk om maken? Jouw rechtstaat maakt het mogelijk dat honderd duizenden vrouwen op straat bij hun borsten worden gepakt, meiden in het café bij het kruis. 30% van alle vrouwen is aangerand soms verkracht. En dat vindt jij minder belangrijk dan jouw rechtstaat. Dat is een rechtstaat waar ik geen enkele belangstelling voor heb. En je schrijft: Dan krijg je Turkse toestanden Die zijn beter dan de toestanden die er nu zijn. @ dirk den boer Jij schrijft: Ik las in Ayaans boek (over haar jeugd en vlucht) hoe zij de vrachtwagenchauffeur als 14 jarige keigard in zijn kruis schopte Interessant. Ik sprak vorige week drie meiden van begin 20 die in de afgelopen 3 maanden allen in een openbare gelegenheid door iemand bij hun borsten waren gepakt of in hun kruis gegrepen. In een geval stonden er 10 mannen omheen die het erg leuk vonden en de dader steunden. Wat denk jij? Zouden die iets hebben aan het advies van de moeder van Ayaan? Ik denk het niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 15:29

@Jozias met uw soort opstelling verbetert er gegarandeerd niets. Civiel recht biedt meer mogelijkheden dan strafrecht. Gedrag dat niet direct strafbaar is kan wel laakbaar zijn. Waar wellicht ook nog iets van valt te verwachten zijn onafhankelijke klachtencommissies ook al functioneren die ook nog steeds moeizaam.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jan. 2022 - 15:36

dirk den boer 17 januari 2022 at 14:17 Met Ayaan liep het toevallig goed af. In het algemeen zijn dit soort adviezen goed waardeloos. In Ayaan's land van herkomst kun je als aangerande vrouw ook maar beter geen politiebureau bezoeken.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 15:38

@Daan Er worden vele zedenzaken behandeld en er volgen vele veroordelingen. Dat daders altijd vrij uit gaan is feitelijk onjuist. Je hebt geen vertrouwen in de rechtstaat en je stelt dat de beginselen uit de grondwet bij het vuil te zetten. en dus niet alleen bij zedenzaken maar bij alle zaken. Dus in jouw wereld: - Iemand is schuldig zolang niet bewezen is dat iemand onschuldig is. - Iemand kan worden opgepakt en veroordeeld voor dingen die niet strafbaar zijn op het moment van plegen. - Om te bepalen wat wel of niet mag is niet het wetboek van strafrecht leidend maar de onderbuik en de morele kaders van Daan Ouwens. Iedereen met andere voorkeuren of morele kaders kan zomaar strafbaar zijn. - Bewijs is mooi meegenomen maar niet noodzakelijk voor een veroordeling. - Onderzoek is niet nodig als Daan denkt dat de verdachte schuldig is. - Iemand kan worden vastgezet zonder een procesgang en het oordeel van een onafhankelijke rechter. et etc want dat is het gevolg van wat jij zegt. Je wijst van alles af maar ik heb nog geen enkele constructieve oplossing gehoord hoe je het dan wel voor je ziet.

dirk den boer
dirk den boer17 jan. 2022 - 15:54

In wat voor kringen verkeer je Daan, dat je zomaar van de week vrouwen sprak die in hun borsten geknepen werden met 10 lachende mannen eromheen? Het lijkt wel een enge Hitchcock film,van een script writer, echt meegemaakt? En, zoja, waarom niet op tenminste een van die mannen afgestapt om verhaal te halen? Niet echt ridderlijk hoor, zo ben je toch niet door je moeder en/of vader opgevoed? Kan ik me niet voorstellen tenminste...

Wieowie
Wieowie17 jan. 2022 - 18:01

Daan, jij schrijft dat dit nooit tot resultaat komt: “ af en moeten aangiftes onderzocht worden en indien bewezen tot een veroordeling en straf komen” Jij bent natuurlijk voorstander van de meer primitieve aanpak.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jan. 2022 - 12:16

@ Jozias Jij schrijft: Je wijst van alles af maar ik heb nog geen enkele constructieve oplossing gehoord hoe je het dan wel voor je ziet. Nee, waarom zou ik? Dan moet ik met jou een discussie voeren over een probleem dat volgens jou niet bestaat. Lijkt me zinloos. @ dirk den boer Jij schrijft: Niet echt ridderlijk hoor, zo ben je toch niet door je moeder en/of vader opgevoed? Kan ik me niet voorstellen tenminste… Ik was er niet bij. Wel mannen zoals jij. Die zijn niet ridderlijk, wel laf. @ Wieowie Jij schrijft: Jij bent natuurlijk voorstander van de meer primitieve aanpak. Jij kan er prima mee leven dat 30% van de vrouwen wordt aangerand of verkracht zonder dat de daders worden vervolgd of bestraft. Ik niet, ik vind dat ook vrouwen op een veilige manier moeten kunnen deelnemen aan de samenleving.

Jozias2
Jozias218 jan. 2022 - 13:54

@Daan Dan snap je het dus niet. Het probleem is er wel degelijk. Ik ben het ook met je eens dat het aangepakt moet worden. Ik ben het alleen niet met je eens over de manier waarop. Geef dan aan hoe je dit zou willen aanpakken binnen de kaders van de grondwet want jouw mening gaat in tegen de grondwet, de andere rechtsbeginselen en zijn als middel uiteindelijk erger dan de kwaal. Als je geen voorstander bent van eigenrichting, publieke schavotten en veroordelingen zonder proces nogmaals de vraag: hoe dan wel?

Martin108
Martin10817 jan. 2022 - 2:32

Samengevat in twee oer-Hollandse gezegdes: waar rook is, is vuur, en hoge bomen vangen veel wind.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 jan. 2022 - 23:58

Alles wat ze over dit soort talentenshows beweren is waar. Ooit heb ik zelf gesolliciteerd voor 'the Voice'. En jawel hoor. Dat sexueel misbruik; Klopt helemaal. Het was precies zoals je nu in de kranten kunt lezen. Glennice Grace en die... Annouk, ze konden maar niet van mij afblijven. En toen werd ik wakker.

JohnVKR
JohnVKR16 jan. 2022 - 23:11

Natuurlijk moet iets normaal gesproken eerst onderzocht worden voor het in de media komt. Maar er speelt hier ook iets dat veel verder gaat. Jeroen Rietbergen is de partner van Linda de Mol, Linda de Mol wist dit al een groot aantal jaren, John de Mol dus ook (want Linda en Jeroen waren hierdoor een tijdje uit elkaar), de vroegere muzikale partner van Jeroen en best friend Ronald Molendijk ook (vandaar dat hij het zaterdag op Shownieuws allemaal bagatelliseerde), de nieuwe muzikale partner van Ronald Molendijk , Erland Galjaard, tevens oud-programmadirecteur RTL en partner van Wendy van Dijk, moet het dus ook hebben geweten, Anouk vertelde in Collegetour dat neuken om in de music biz wat te kunnen bereiken normaal is... enzovoorts, enzovoorts. Het lijkt erop dat in dat hele ons-kent-ons wereldje van RTL en Talpa iedereen elkaar beschermt. Daarom komen nieuwe mensen er ook zo moeilijk tussen. De bestaande kliek blijft elkaar jaar in jaar uit de bal toespelen. Jeroen Rietbergen is bandleider bij The Voice omdat hij de bandleider bij ex-The Voice coach Marco Borsato is, maar vooral omdat hij de partner van Linda de Mol en de zwager van John de Mol is, sister and brother die het gedrag van Jeroen al jaren weten. Maar waarschijnlijk weet Jeroen ook veel over het gedrag van anderen, vandaar dat hij niet is ontslagen want iedereen weet van alles over de ander en beschermt elkaar. Uiteraard zal het zogenaamde 'onafhankelijke' onderzoek dat nu wordt ingesteld proberen alles zo veel mogelijk te bagatelliseren, in het financiële belang van de fusiepartners RTL en Talpa, waardoor ook The Voice over een paar weken weer gewoon verder kan. Of ze dat gaat lukken hangt uiteraard ook af van hetgeen BOOS boven water heeft weten te krijgen en mogelijk nog boven water gaat krijgen. Innocent until proven guilty, mee eens. Maar Jeroen Rietbergen heeft al bekend. En hier gaat het vooral om een corrupte en elkaar continu de bal toespelende bende waarbij niemand zonder de ander kan waardoor iedereen elkaar beschermt uit angst dat anders alles op straat komt te liggen.

stokely_i
stokely_i16 jan. 2022 - 22:37

Uhm...hoe weet jij dat ze geen epsteins zijn ?

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 jan. 2022 - 21:50

De taal is niet bepaald toerijkend. Grensoverschrijdend is zo vaag. We schrijden altijd grenzen over. Zonder of met bedoeling. Dan zijn er leuke en minder leuke. Slechte en minder slechte. Criminele en minder criminele. En die lopen in de verhaaltjes dan in elkaar over. Een verhaal is al gauw een subjectief perspectief. Een wet of de gedocumenteerde professionele regels vaak niet zo natuurlijk. Maar dit is zo'n vroeg stadium, dus het blijft mischien nog lang zo vaag, zodat de actualiteiten programmas kunnen blijven fantaseren en de meute een beetje pret kunnen hebben met virtueel lynchen of rolspelletjes in hun hoofd te doen.

Cam Millo
Cam Millo16 jan. 2022 - 16:37

BN'ers komen graag in het nieuws in goede tijden. Dus doe ook maar in slechte tijden [pun]

2 Reacties
Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 17:27

want? Omdat je toevallig bekend bent moet het naast een eventuele straf opgelegd door de rechter ook als extra bijkomende straf je baan kosten, je gezin, je sociale leven etc etc. ?

Cam Millo
Cam Millo17 jan. 2022 - 10:21

@Jozias 16 januari 2022 at 18:27 want? Over het algemeen vinden de BN'ers het prachtig als ze in de media breed uitgemeten worden. Per saldo is dat een deel van hun bestaansrecht. Ze willen graag publieke figuren zijn. Als ze dat alleen maar in goede tijden willen is begrijpelijk. Alleen we mogen ook de vuiligheid van ze weten en daar best een oordeel over geven.

dirk den boer
dirk den boer16 jan. 2022 - 16:29

Ben zelf geen BNer, en heb ook nooit iets vervelends meegemaakt van volwassenen in mijn jeugd, maar ben er wel zeker van dat, zou er een journalist bij me langs gekomen zijn, die was gaan boren naar iets of wat, en ik zou bijvoorbeeld verteld hebben wat er wel eens in sacristie of lerarenkamer was voor gevallen (onnozele dingetjes, wel iets met handtastelijk), dat dat groots opgeblazen zou worden door die journalist. trouwens, wat een machtspositie krijgen die meiden en jongetjes ineens, je hoeft maar een scheet te laten, iets vaags (grensverschrijdend? het woord alleen al) of raars te vertellen, en je hebt onmiddellijk en direct resultaat. Blij dat ik geen BN,er ben. Godsamme.....

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -16 jan. 2022 - 16:25

Laten we de term BN -er nu eens vervangen door TVN-er voor hen die BN-er geworden zijn door veel en frequent op TV te verschijnen. Voor dat laatste heb je geen talenten nodig behalve dan dat je elkaar kent. Elkaar kennen... daar gaat het om en dat breekt hen dan nu op.

Erik20
Erik2016 jan. 2022 - 15:44

"De mensen die nu worden afgeslacht op sociale media zijn geen seksuele roofdieren als Jeffrey Epstein." Dat weten we nog niet, misschien zijn ze wel erger. Het was ook vrij naïef om te denken dat dit soort dingen alleen in Hollywood gebeuren. Iedereen heeft wel van het "Gooische matras" gehoord.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers17 jan. 2022 - 8:29

'We' weten ook nog niet dat het geen matsmannetjes zijn. Heb jij het DNA voor ogen gezien? Nou dan.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 15:43

Super goed artikel en 100% mee eens. Of je nu Jan, Ali, Marco of Dion heet. Eerst onderzoeken wat er echt aan de hand is en niet de zaak al behandelen in de media.

3 Reacties
Contramine
Contramine16 jan. 2022 - 21:05

Goed aan het artikel is dat onderkend wordt hoe moeilijk het voor slachtoffers is om aangifte te doen. Nogal eens komen na de eerste vermelding in media of de eerste aangifte meerdere meldingen van andere slachtoffers. Dat effect zou er niet zijn als er niet van begin af aan aandacht voor meldingen of aangiftes zou zijn. Een ander punt: impliciet zit in het artikel de opvatting dat een onderzoek en de rechtspraak een eenduidig oordeel op gaan leveren. Dat is bij lange na niet zo. Als er geen wettig en overtuigend bewijs is - en de rechter iemand dus voor onschuldig moet houden - kan er nog van alles zijn gebeurd. Ook dingen die maatschappelijk totaal ongewenst zijn.

Jozias2
Jozias217 jan. 2022 - 10:18

@contramine Dat klopt, maar tegelijkertijd kan het zijn dat er losse seksuele contacten waren zonder dat het een strafbaar feit betreft. Ook kan er sprake zijn van een valse aangifte. Ook kan er sprake zijn van avances zonder dat er wat gebeurt is. We weten dat niet en als er een verdenking is van een strafbaar feit is het goed dat er aangifte wordt gedaan. Overigens lijkt het in de ene zaak helemaal niet om iets strafbaars te gaan, Maar het op deze manier via de media spelen maakt dat mensen (alle betrokkenen) beschadigd zijn ongeacht de uitkomst. En straffen gebeurt door de rechter, niet door de publieke opinie.

Winterdepressie
Winterdepressie17 jan. 2022 - 20:36

"en niet de zaak al behandelen in de media. " Doet de media zelf inclusief Joop dat natuurlijk ook deel is van de media.

Geen3
Geen316 jan. 2022 - 15:10

Het enige, wat we er van kunnen zeggen is, dat we er nog niets over kunnen zeggen.

Ferdi Rombach
Ferdi Rombach16 jan. 2022 - 14:54

''seksueel grensoverschrijdend gedrag'' Moeilijk begrip. Erg subjectief, weinig begrensd, veranderlijk in de tijd. Heel wat avances vallen binnen dat kader, zelfs bij 'echte' dieren. Zou je het kind met het badwater weggooien, dan stierven we uit. Je moet het dus niet overdrijven en tegelijk elke overdrijving streng bestraffen. Ik ben zelf een hetero man en ik herinner me scherp de opmerking van één van de slachtoffers dat ze alleen bij die-en-die op haar gemak was, omdat hij homo was. Dat zet je wel aan het denken.

1 Reactie
Stientje2
Stientje216 jan. 2022 - 18:56

En weet men nog dat "handje" van Lubbers op de bil van een vrouw die voor hem liep? Volgens mij alleen maar bedoeld als, kom op meid loop eens even door. Maar ook hij werd er op aangesproken dat hij "mens overschrijdend gedrag" had gepleegd. Daar is nog in de Raad een behoorlijk woordje over gewisseld. Journalistiek? Nee, niet te veel op vertrouwen.

Volrin
Volrin16 jan. 2022 - 14:00

"De aangifte staat al in de krant voordat het onderzoek naar de feiten nog maar is gestart." Wat is daar gek aan? Dat is toch de juiste volgorde? Eerst een aanklacht en dan pas onderzoek?

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 15:20

Ja maar op dat punt is de vermeende dader eigelijk al broodloos.

Jozias2
Jozias216 jan. 2022 - 15:28

@thomas Uiteraard eerst aangifte en dan pas onderzoek. Maar misschien dat het stukje ‘krant’ er niet in thuis hoort?

Thuiszitter
Thuiszitter16 jan. 2022 - 15:30

Normaliter is de volgorde aangifte, onderzoek , rechter , media berichtgeving, dat is wat Bram bedoeld .

MG1968
MG196816 jan. 2022 - 18:53

Gedurende het onderzoek worden mensen (natuurlijk) op non-actief gezet, want je kunt niet het risico lopen om -als het na het onderzoek waar blijkt- het misbruik te hebben laten doorlopen terwijl er signalen waren. En bij Bn'ers valt dat op.

nikita72
nikita7216 jan. 2022 - 20:23

Andere verdachten worden niet met hun naam genoemd. Het gevolg van het noemen van de naam is vaak dat ze hun werk kwijt raken.