Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BN'ers doen oproep aan Sinterklaasjournaal: ‘Zwaai Zwarte Piet uit!’

  •  
27-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
549 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-27-om-19.05.24
Trijntje Oosterhuis, Arnon Grunberg, Howard Komproe, Femke Halsema, Peter R. de Vries, Patrick Kluivert, Paul de Leeuw, Halina Reijn, Humberto Tan en Sylvana Simons. Het zijn een paar van de meer dan honderd bekende Nederlanders die vrijdag een open brief aan het Sinterklaasjournaal in NRC  publiceerden met daarin de oproep om Zwarte Piet te veranderen.
Televisiemakers, acteurs, schrijvers en andere bekende Nederlanders vragen in hun open brief aan de NTR het uiterlijk van Zwarte Piet niet zo te houden als het nu is. De schrijvers zijn het er allemaal over eens: Zwarte Piet zoals hij er nu uitziet is racistisch. In de brief staat onder andere:
"Het Sinterklaasjournaal van de NTR speelt in dit debat een belangrijke rol: dit programma brengt immers de enige echte Sinterklaas in de huiskamers van Nederland. […] De NTR lijkt niet in te zien dat ze juist wél een standpunt inneemt met het handhaven van een Zwarte Piet in zijn huidige vorm- ondanks de gefundeerde kritiek en roep om verandering. […] Nu onttrekt de NTR zich aan haar verantwoordelijkheid als taakomroep en als spil in de Sinterklaasviering op een moment dat morele stellingname gevraagd wordt."
Eerder deze week, toen Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer hun vertrek aankondigden, liet de NTR weten geen voorbeeldrol of voorbeeldfunctie te willen vervullen en Zwarte Piet niet te willen veranderen. Onder andere omdat de meerderheid van de Nederlanders dat niet wil. Het Sinterklaasjournaal moet zich niet omwille van de minderheid mengen in de discussie, dat is niet haar taak, aldus de makers van het Sinterklaasjournaal.
NTR-directeur Römer zei eerder:
"In de wet staat dat wij een onafhankelijke, neutrale taakomroep zijn… Onze redactie laat zich niet beïnvloeden door actiegroepen of politici. Het Sinterklaasjournaal richt zich op de ‘middengroep’, niet op de hardste schreeuwers. Ik snap dat mensen hopen dat wij de wegwijzen, maar we zijn geen moreel kompas."
De NTR heeft inmiddels laten weten over de brief na te zullen denken en maandag een reactie te gaan geven.
Lees de hele brief hier  of bij de online petitie die naar aanleiding van de brief in het leven is geroepen. Die petitie kunnen internetters hier ondertekenen.
Dit zijn de ondertekenaars van de brief in NRC:
"Maarten Admorikoro, Akwasi, Robert Alberdingk Thijm, Barbara Barend, Anne Barnhoorn, Luuk van Bemmelen, Sunny Bergman, Samoro Bergtop, Hanna Bervoets, Marnie Blok, Remy Bonjasky, Arie Boomsma, Berend Boorsma, Roel Boorsma, Tamara Bos, Willem Bosch, Mano Bouzamour, Hans Maarten van den Brink, David-Jan Bronsgeest, Erik de Bruyn, Job ter Burg, Daphne Bunskoek, Monique Busman, Nasrdin Dchar, Maurice Dekkers, Pieter Derks, Tofik Dibi, Anna Drijver, Candy Dulfer, Michiel van Erp, Raja Felgata,Tygo Gernandt, Frans van Gestel, Maria Goos, Malou Gorter, Job Gosschalk, Glennis Grace, Renske de Greef, Hanneke Groenteman, Arnon Grunberg, Norbert ter Hall, Femke Halsema, Sallie Harmsen, Sanne den Hartogh, Anneloor van Heemstra, Glen Helder, Isa Hoes, Marc de Hond, Tanja Jess, Monic Hendrickx, Mieke de Jong, Lenny Keylard, Rossana en Patrick Kluivert, Victoria Koblenko, Sytske Kok, Irene de Kom-Avogadri, Howard Komproe, Martin Koolhoven, Esmé Lammers, Paul de Leeuw, Nanouk Leopold, Evgeniy Levchenko, Lieke van Lexmond, Cecilie Levy, Alvin Lewis, Berget Lewis, Marc van der Linden, Teun Luijkx, Charly Luske, Hadewych Minis, Cornald Maas, Geert Mak, Andrew Makkinga, Jetty Mathurin, Diana Matroos, Rick Paul van Mulligen, Erik van Muiswinkel, Dana Nechushtan, Jorien van Nes, Nada van Nie, Stephan Nugter, Anousha Nzume, Paula van der Oest, Trijntje Oosterhuis, Khalid Ouazis, Roos Ouwehand, Urmy Plein, Maria Peters, Jörgen Raymann, Halina Reijn, Rutger Remkes, Edsilia Rombley, Melle Runderkamp, Simone van Saarloos, Ruud Satijn, Michael Schaap, Ariane Schluter, Dave Schram, Reint Schölvinck, Tallulah Schwab, Jasmine Sendar, Sylvana Simons, Lotte Tabbers, Humberto Tan, Glynis Terborg, Arne Toonen, Waldemar Torenstra, Maarten Treurniet, Els Vandevorst, Georgina Verbaan, Nicolaas Veul, Albert Verlinde, Susan Visser, Peter R. de Vries, Robert Vuijsje, Simon de Waal, Mike Weerts, Frans Weisz, Eva van de Wijdeven, Manoushka Zeegelaar Breeveld"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.