Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blufmannen en wat vrouwen van ze kunnen leren

  •  
11-07-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Neem bijvoorbeeld Hans Hillen, onze minister van Defensie
Al jaren zijn de ‘Bluffers’-boeken razend populair. Door het lezen van een boek uit de serie ‘How to bluff your way into…’ kan de ijverige carrièremens zich in een dag in een nieuwe omgeving bluffen. Of het nu kwantummechanica, bankieren, beleggen, wijnproeven of macht is. De lezers van deze bluffersboeken weten daardoor wellicht zelfs meer van het nieuwe vakgebied dan de echte bluffers in onze samenleving. Daar hebben we er immers nogal wat van, en zeker aan de toppen van het bedrijfsleven en de politiek.
Neem bijvoorbeeld Hans Hillen, onze minister van Defensie. Het is een man die ongetwijfeld alles van macht en netwerken weet. Anders was hij immers nooit journalist, voorlichter, lobbyist, Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid, voorzitter van een zorgverzekeringorganisatie en minister van Defensie geworden. Hij is de laatste tijd wat vaker in het nieuws geweest dan hem waarschijnlijk lief is, vanwege een paar pijnlijke debacles. Denk aan de mislukte redding met een helikopter, wat schandaaltjes bij een Defensie-onderdeel en wat politiek/publicitair onhandige uitspraken. De vraag rees of hij wel genoeg afweet van het vakgebied Defensie. Als je immers verstand hebt van de  organisatie, mogelijkheden en hiërarchie van onze krijgsmacht had hij nooit de inschattingsfouten gemaakt die hij heeft gemaakt.
Je vraagt jezelf misschien af waarom iemand zichzelf dat aandoet, ja zeggen tegen zo’n functie met veel publiciteit, waar je dus veel risico loopt om door de mand te vallen door een gebrek aan kennis? Dat zou veel vrouwen immers niet overkomen. Door de mand vallen is namelijk een van de diepste doodsangsten van de meeste carrièrevrouwen. Derhalve solliciteren vrouwen niet op functies waarbij ze niet aan alle vereisten voldoen. En daarom hebben we ook zo weinig vrouwen in topfuncties in Nederland. Want naast dat de topfuncties verdeeld worden door een mannenkartel van oude jongens die genoeglijk samen krentenbrood smeren, belemmeren vrouwen zichzelf door veel minder vaak te solliciteren op deze functies. Vrouwen  durven namelijk minder te bluffen dan mannen.
Hans Hillen, als we hem even als exemplarische man zien, heeft natuurlijk voor geen van zijn functies alle benodigde topdiploma’s en vereiste zeven jaar ervaring. Hij heeft zijn werkgevers ervan overtuigd dat hij prima geschikt was voor de baan en is het gewoon gaan doen. Nu we hem zo openlijk hebben zien blunderen zien we hoe hij het in al zijn functies deed: in de praktijk leren van fouten. En dat is dus helemaal niet erg. Hillen zit er nog steeds. Hij heeft niet eens een motie van wantrouwen aan zijn broek gekregen en hij laat zich dit de komende jaren als minister niet nog een keer gebeuren. En dat geldt wel voor meer ministers. Ik moet ineens ook erg denken aan onze minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Wist in theorie alles van rampenbestrijding, maar moest in de praktijk nog wel even leren hoe het dan gaat. Helaas wel met een dodelijk slachtoffer in Iran tot gevolg.
Onlangs hoorde ik van een kennis die de bazin van een grote organisatie zou worden. De man die het me vertelde was van zijn stoel gevallen van verbazing. Deze vrouw stond nu eenmaal niet bekend als een groot licht, strategisch wonder of bijster vakkundig. In eerste instantie deelde ik daarom zijn verbazing. Hoe komt zij nou op die positie? Om vervolgens te denken, good for her! Ze heeft zichzelf gewoon omhoog gebluft, en gaat het vak al doende leren. Zoals de meeste topmannen dat doen: in de praktijk. Daar zouden vrouwen vaker een voorbeeld aan moeten nemen. Gewoon bluffen. Net als de mannen die dat al eeuwenlang hebben gedaan, en daar ook al eeuwenlang niet voor zijn gestraft, maar voor zijn beloond. Komt het toch nog goed met de streefcijfers voor vrouwen aan de top. Op welke topfunctie zal ik vandaag eens solliciteren?

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Pjotrs
Pjotrs11 jul. 2011 - 13:04

How to bluff your way into the PvdA. Geheide bestseller, dus aan de slag.

sjaakie2
sjaakie211 jul. 2011 - 13:04

Vrouwen kunnen sowieso veel van mannen leren.

Yggdrasil
Yggdrasil11 jul. 2011 - 13:04

Nou, "bluff your way into". Bij de zittende regering heb ik meer het idee van "Minister worden voor Dummies"

TulayM
TulayM11 jul. 2011 - 13:04

Wijlen mijn eerste man was wat je noemt een captain of industry waarmee ik slim als ik was, in a.g.v.g. was gehuwd. Ik heb met hem en m'n tweede zo van zijn centen genoten dat ik tegenwoordig mijn Jeep om de hoek van de Voedselbank moet parkeren. Je bent imho niet onaantrekkelijk dus wat let je ? Cruciaal voor je verdere carrriere is evenwel het antwoord op de vraag of je ook mannenvlees hebt. En of je, wat joodse mensen zeggen, goed koffie kunt zetten.

Biff Everwood
Biff Everwood11 jul. 2011 - 13:04

mijn hemel, wat is dit nu weer voor een bijdrage? Elk gesprek in de kroeg, na een biertje of vijf dan, leidt tot dit soort gevolgtrekkingen. Gelukkig raak ik die bierviltjes meestal kwijt, zoniet dan kwak ik ze met plaatsvervangende schaamte alsnog snel de vergetelheid in. Hillen - Incompetent - Bluffen - Vrouwen bescheiden - Weinig vrouwen in topfuncties - Vrouwen moeten ook bluffen: Ge-ni-aal.

JoopSchouten
JoopSchouten11 jul. 2011 - 13:04

Bluffen is net iets beschaafder dan oneerbare voorstellen te doen.

keck66
keck6611 jul. 2011 - 13:04

In het geval Hillen en vele vele anderen (hoe is Donner op Sociale Zaken terechtgekomen nadat Justitie aan Opstelten was gegeven?) is het mekaar de baantjes toeschuiven, toch? Weinig bluf voor nodig.

Barmaley
Barmaley11 jul. 2011 - 13:04

Beste Mei Li, Dit stukje van jou verbaast me zeer. Allereerst de mannetje-vrouwtje opstelling. Ik heb die nog niet eerder van je gezien. Daarnaast: je wou toch niet zeggen dat je iedereen die zich niet omhoog bluft wil aanraden hetzelfde te doen? De meeste bluffers doen hun omgeving en -uiteindelijk voor henzelf belangrijker- zichzelf grote schade aan. Dat neemt niet weg dat veel mensen kwaliteiten hebben die alleen in de praktijk pas goed worden aangesproken. Het is goed voor ieder mens steeds een stap verder te willen gaan. En dat komt altijd goed als je die kwaliteiten op de juiste wijze gebruikt.

chanelta
chanelta11 jul. 2011 - 13:04

Tja, de conclusie is dat een vrouw zich ook maar omhoog moet bluffen. Lijkt me niet de sterkste opinie van deze site.

AlbertRichie
AlbertRichie11 jul. 2011 - 13:04

De meetse mensen bluffen het grootste gedeelte van de tijd.Ongeacht geslacht. En al de kennis die we denken te hebben komt van horen zeggen of we hebben het ergens gelezen.

Flipper2
Flipper211 jul. 2011 - 13:04

Niet doen! Het integere in de vrouw is juist wat ik zo waardeer. Laat vrouwen alsjeblieft niet zo worden (verworden) als mannen. Daar waar vrouwen vinden dat ze minder worden bedeeld op bepaalde posities als mannen hebben ze gelijk, maar ga dan vechten voor een lager mannensalaris in plaats van voor een hoger vrouwensalaris. Daar waar deze wereld uit de klauwen loopt door perverse bonussen et cetera, zouden vrouwen toch beter moeten weten. Sharia banking (zij hadden in het geheel geen last van de crisis) wordt bijna geheel door vrouwen geleid. Niet bluffen maar de mannen ontmaskeren!!!

FritsGuevara
FritsGuevara11 jul. 2011 - 13:04

Je kunt defensie ook al beter niet overlaten aan van die politiek correcte types, want hoe dat fout ging zag je in de vernederende manier waarop onze militairen werden behandeld tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië.

clara51
clara5111 jul. 2011 - 13:04

- wellicht zelfs - immers (4x) - ongetwijfeld - waarschijnlijk - De vraag rees (bij wie?) - Je vraagt jezelf misschien af (ik niet, Mei Li) - misschien - namelijk (2x) - Hans Hillen, als we hem even als exemplarische man zien (wie zijn we?) - natuurlijk - Hij heeft zijn werkgevers ervan overtuigd dat hij prima geschikt was voor de baan en is het gewoon gaan doen (Volgens mij heeft Hillen geen seconde hoeven solliciteren.) - Nu we hem zo openlijk hebben zien blunderen zien we hoe hij het in al zijn functies deed. (Wie zijn toch steeds die we?) - Op welke topfunctie zal ik vandaag eens solliciteren? Geen idee, Mei Li, en ik wens je echt veel succes. Maar als je je een topfunctie wilt binnenbluffen moet je wellicht toch iets minder misschien, waarschijnlijk, en meer van die slagen om de arm gebruiken. Komt immers vermoedelijk niet echt stevig over. (Dit geldt overigens ook voor mannen.)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 jul. 2011 - 13:04

Ik heb het niet zo op tweedelingen. Die in mannen en vrouwen al helemaal niet. Met sommige mannen voel ik me erg verwant; met sommige vrouwen ook. Met veel mannen voel ik me absoluut niet verwant; met veel vrouwen ook niet. Wat mij betreft wordt die hele registratie op sekse dan ook afgeschaft ;-)

1 Reactie
Berthold2
Berthold211 jul. 2011 - 13:04

Wat doet uw man of vriend dan als hij een oproep krijgt voor een regionaal borstonderzoek? Gewoon gaan en proberen zijn magere bovenzaakje in die klem te krijgen?