Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blokkiaanse denkers begrijpen niet wat het betekent om Nederlander te zijn

  •  
25-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
blok300-2
De extreemrechtse bloggers, opiniemakers en twitteraars zijn daar te gemakzuchtig voor. Zij beperken steeds meer tot het verdacht maken van hun tegenstanders en de motieven van die tegenstanders.
Een paar dagen terug nam een aantal bekende Nederlanders het initiatief tot een open brief aan de Nederlandse politiek. Daarin vroegen zij politici niet langer stemming te maken tegen de multiculturele samenleving in de hoop zo een dam op te werpen tegen de populariteit van Geert Wilders en Thierry Baudet. Aanleiding waren de recente opmerkingen van minister Blok maar de brief behandelt een verschijnsel dat al veel langer zichtbaar is. U kunt die brief ook tekenen en wel hier.
Deugen Als u van mening bent dat de opstellers van die verklaring een rustig, waardig en logisch betoog hebben opgebouwd, waar u zich ten volle achter kunt stellen, dan moet u volgens de fans van Stef Blok oppassen want dan zegt dat meer over uzelf dan over de minister. Dan bent u namelijk een poseur en een aansteller. Tenminste als u dat document mede ondertekent. U doet dat namelijk niet uit overtuiging maar om aan de hele wereld te laten zien, hoe voortreffelijk u bent of – zoals ze het in extreemrechtse kringen formuleren – hoe enorm u deugt.Al een klein jaar lijkt het begrip Gutmensch wel in de mottenballen gelegd en vervangen door deuger of deugmens. Met debat of discussie heeft dat allemaal niets te maken. De extreemrechtse bloggers, opiniemakers en twitteraars zijn daar te gemakzuchtig voor. Zij beperken zich steeds meer tot het verdacht maken van hun tegenstanders en de motieven van die tegenstanders. Een treffend voorbeeld van zulk een aanpak liet Marcel van Roosmalen horen op NPO1 (U weet wel de linkse propagandazender die op uw kosten in de lucht wordt gehouden).
Van Roosmalen vergeet natuurlijk niet te melden dat hij zelf ook heus wel tegen racisme en xenofobie is maar hij hangt dat niet aan de grote klok omdat hij blijkbaar een beetje misselijk wordt van openlijke zelfbewieroking. Dit in tegenstelling tot Geert Mak en andere ondertekenaars van de verklaring. Of dachten die nou echt, aldus Roosmalen, dat men zich in Den Haag iets van hun mooie woorden zou aantrekken? Nou dan. Zo ondermijnt Van Roosmalen tevens het zelfvertrouwen van de deugmensen. Dat doet hij wel vaker, Erasmiaans persoonlijkheid als hij zich waant, staande in de traditie van de Lof der Zotheid en met vader Cats zeggende: ‘Wie lacht niet, die de mens beziet?’ Bijvoorbeeld in de NRC van deze woensdag.
Nederlander zijn Ongetwijfeld zullen een Blok of een Buma zich niets van zulke verklaringen aantrekken. Toch is het wel degelijk van belang om te laten zien dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking de misantropische levensvisie van Blok of Buma niet deelt. Dat heel veel burgers in dit land geen burgeroorlog zien aankomen omdat een multiculturele samenleving en een vredige maatschappij nu eenmaal een contradictio in terminis zijn. Dat zij deze xenofobe en racistische visie afwijzen omdat zij Nederlander zijn. Dat de omhelzers van het Blokkiaanse denken allesbehalve maatgevend zijn voor de burgers van dit land maar daarentegen niet begrijpen wat het betekent om Nederlander te zijn.
Deze week wordt op verschillende plekken herdacht dat op 26 juli 1581 de eerste Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring het licht zag, het Plakkaat van Verlatinge. Daarin zwoeren de Staten Generaal van de Verenigde Nederlanden hun souverein bij Gods genade, koning Filips II af. Waarom? Omdat hij een tiran was. Hij toonde geen respect voor de diversiteit aan gewoontes, wetten en opvattingen in de Verenigde Nederlanden. Hij had integendeel de Inquisitie op ze los gelaten die andersdenkenden als ketters aan de vuurdood prijsgaven. Het Plakkaat van Verlatinge is het mosterdzaadje waaruit het hedendaagse Nederland is gegroeid, een samenleving die zich in de loop der eeuwen heeft opengesteld voor invloeden uit de hele wereld, die nieuwkomers heeft welkom geheten en die zich altijd heeft gekenmerkt door vormen van maatschappelijke diversiteit.
De ondertekenaars van het manifest tegen xenobobe stemmingmakerij staan in de traditie van het Plakkaat. Zij vertegenwoordigen de werkelijke Nederlandse traditie. Als zij de rood wit blauwe vlag uitsteken, als zij zich scharen onder de Nederlandse leeuw met het Je maintiendrai er onder, dan doen zij dat terecht. Met haar betoog voor inclusiviteit op het Amsterdamse Aids-congres stond minister Sigrid Kaag met beide voeten in deze traditie. Minister Blok en zijn aanhangers nemen daar juist afstand van.
Je kunt mensen met een andere kleur of een andere religie dan de jouwe wegzetten als een vijfde kolonne. Je kunt pleiten voor dichte grenzen en geloofsvervolging. Dat kun je allemaal doen. Het mag. Wij houden ons hier aan de grondwet. Maar noem je geen Nederlander.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.