Joop

Blokkeerboeren snijden bevoorrading supermarkten af

  •    •  
04-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7917 keer bekeken
  •  
ANP-451304079

Zonder boeren geen voedsel, luidt hun actiekreet maar wat blijkt? Met boeren ook niet. Boeren die zich keren tegen de bestrijding van de stikstofcrisis hebben met tractoren op verschillende plaatsen de toegang tot distributiecentra van supermarkten geblokkeerd. In het Drentse Beilen kunnen bevoorradingswagens de magazijnen van Jumbo niet meer bereiken, in Heerenveen is het complex van de Lidl afgesloten en in Drachten dat van de Aldi. In Zaanstad en Zwolle twee magazijnen van Albert Heijn en in Nijkerk die van Boni en Arla.

In Veghel dreigde de ME de blokkeerboeren met optreden en inbeslagname van hun voertuigen als ze hun blokkade niet op zouden geven. Dat had vrijwel meteen het gewenste effect.

De brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vraagt de boeren de blokkades direct te staken omdat bij langdurige acties de schappen leeg raken. Het CBL zegt geen partij te zijn in het stikstofconflict.

Bij Schiphol staat de marechaussee klaar met onder meer shovel om te voorkomen dat de blokkeerboeren toeslaan en de vluchten van tienduizenden passagiers verhinderen.

In Groningen hebben boeren een brug bezet met hun trekkers zodat deze niet meer open kan en binnenschippers hun routes niet kunnen vervolgen.

Op sommige plaatsen zijn er ook acties van vissers die zuchten onder de gevolgen van de Brexit en de hoge brandstofprijzen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (135)

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jul. 2022 - 12:13

https://cafeweltschmerz.nl/politie-in-nederland-mag-per-1-juli-2022-meer-geweld-gebruiken/ Vanaf vandaag verandert dat en is er meer oog voor het feit dat agenten een stap naar voren moeten doen en daarbij soms geweld moeten toepassen…” Dus, ze mogen ons preventief in elkaar rammen? Typerend Maar, omdat dit dan Weltschmerz is, gaan jullie die link niet lezen. Maar, kijk nou eens verder dan je neus lang is. Stap buiten je bubbeltje. De staat is bang voor haar bevolking geworden. Omdat de bevolking haar niet meer serieus neemt en kwaad op haar is. Een kat in het nauw, maakt vreemde sprongen. Politici en regenten hebben er zelf een teringzooi van gemaakt. Nu gaan ze dat oplossen met een extra agressieve politiemacht.

Piet Helmons
Piet Helmons5 jul. 2022 - 9:31

Supermarkten mogen blijkbaar wel de boeren uitbuiten maar waren heel fout in de Corona tijd bij het uitbuiten van hun medewerkers. Men vergeet heel snel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2022 - 5:48

Boeren kunnen altijd nog agent worden, omscholen tot, daar zitten immers hun vrienden!

Vervatte
Vervatte4 jul. 2022 - 18:41

Zolang we nog niet in een Startrek samenleving op wereldniveau zitten, zitten we met zijn allen in een roerige wereldmarkt. In die wereldmarkt produceren de boeren in Nederland wel heel erg efficiënt. Waar hier 2 ha. hei een beetje bleekjes van wegtrekt, daar moet in Brazilië een veelvoud aan regenwoud voor plat. Gezien de bevolkingsgroei, die nog steeds gaande is, neemt de vraag naar voedsel ook toe. Misschien moeten we wel onze gecreëerde natuur opgeven om elders regenwoud te redden en is het niet zo gek de boeren hier efficiënt en met subsidie te laten produceren. Misschien is het wel heel egoïstisch van ons, om zo spastisch te doen over natuur die we 50 jaar geleden nog niet hadden.

9 Reacties
Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:20

"Zolang we nog niet in een Startrek samenleving op wereldniveau zitten, zitten we met zijn allen in een roerige wereldmarkt. In die wereldmarkt produceren de boeren in Nederland wel heel erg efficiënt." Zo efficiënt dat: 1. Ze vooral voor de export produceren ipv eigen gebruik. 2. Ze enorm veel stikstof uitstoten. 3. Afhankelijk zijn van subsidie. " Waar hier 2 ha. hei een beetje bleekjes van wegtrekt, daar moet in Brazilië een veelvoud aan regenwoud voor plat. " Compleet irrelevant voor deze crisis. "Misschien moeten we wel onze gecreëerde natuur opgeven om elders regenwoud te redden" Zo werkt dat niet. " en is het niet zo gek de boeren hier efficiënt en met subsidie te laten produceren." Dat is een tegenstrijdigheid van termen. Je kunt niet efficiënt zijn en tegelijkertijd afhankelijk zijn van subsidie om je bedrijf draaiende te houden. "Misschien is het wel heel egoïstisch van ons, om zo spastisch te doen over natuur die we 50 jaar geleden nog niet hadden. " Misschien moet je eens luisteren naar de experts en de wetenschappelijke onderzoeken ipv je onderbuik aannames.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jul. 2022 - 5:50

Thomas Eshuis Ik bewonder je geduld!

Gimli1955
Gimli19555 jul. 2022 - 6:27

@Thmas Ik hoor elke keer het argument dat ze vooral voor de export produceren, maar dat doet de industrie ook. Dat is een onzin argument, bedacht en herhaalt zonder inhoud. Het feit dat er niet gekeken wordt naar bijvoorbeeld andere landen, dat geldt voor bijna alle beleid in Nederland. Het is blind geloven dat Rutte het beste voorheeft met Nederland, en dat zijn zoveelste leugen. Veel kopiëren uit andermans tekst is geen argument en niet inhoudelijk, het vooral een herhaling die geen onderbouwing geeft.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2022 - 12:13

@ Gimli, Jij schrijft: Ik hoor elke keer .. Logisch omdat de boeren rondrijden met borden op hun trekker waarop staat dat zij Nederland voeden. En dat is op twee manieren niet waar. Nederland importeert ook voedsel en boeren exporteren het grootste deel van hun productie. Industrie en andere sectoren beweren niet dat zij voor Nederland produceren. Boeren wel. Dus die liegen. Nog meer dan Rutte. Het maakt jouw verwijt van gebrek aan inhoud erg inhoudsloos. Het is een soort standaard tekst van je als je niets inhoudelijks te melden hebt. En dus helemaal misplaatst.

Piet Helmons
Piet Helmons5 jul. 2022 - 12:29

Thomas Eshuis: regenwoud van Brazilië zijn de longen van deze wereld en zeer belangrijk voor CO2 opname. Want we hebben niet alleen een stikstof crisis (in Nederland) maar ook een klimaatcrisis (wereldwijd) maar volgens jou is deze klimaatcrisis niet relevant voor de stikstofdiscussie, Laten we nu ook alle subsidie voor de energietransitie ook maar afschaffen want volgens vele partijen is die heel efficiënt maar ik betaal toch elke maand een Opslag Duurzame Energie op mijn energie rekening en die opslag gaat toch op aan subsidies voor zonnepanelen, windmolens etc. Vandaag een wetenschapper in de krant over de stikstof aanpak op de Brabantse wal. Zelfs als alle boeren stoppen haal je de doelstellingen niet want de uitstoot komt van de industrie in Antwerpen. Maar wanneer een wetenschapper een ander geluid laat horen wordt hij genegeerd door lui als jij. P.S. ik voel iets moois opbloeien tussen jou en Minoes & Tuin.

Vervatte
Vervatte5 jul. 2022 - 16:27

@thomas eshuis Je komt heel 'deskundig' over door je stellige antwoorden, maar het enige deskundige dat ik er in herken is luisteren naar DE experts en wetenschappelijke onderzoeken. Als je kijkt, zoals de VVD dat ook tracht te doen, naar puur de marktwerking, dan is een boerenbedrijf niet efficiënt. Ik kijk dan wat meer naar de wereld als, het klimaat houdt bij Vaals niet op. Jouw reactie vind ik een vorm van hokjes denken. We lossen eerst ons eigen 'probleem' op en als de verplaatsing van de veestapel naar andere landen, want er wordt echt niet minder vlees gegeten, over 20 jaar weer een probleem voor ons wordt, lossen we het dan wel weer op. Als je het op deze manier bekijkt, is dat inderdaad irrelevant. Mijn veronderstelling om er een wijdere blik op na te houden af te doen als onderbuikgevoelens en deze te pareren met schermen met DE experts en wetenschappelijke onderzoeken om jou te laten overkomen als DE deskundige...het valt bij mij niet. Gelukkig heb je iemand die je bewondert.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2022 - 16:07

Het voortbestaan van regenwoud in Brazilië is er niet gebaat dat de Nederlandse natuur wordt vernietigd. Uiteraar is behoud van het regenwoud belangrijk en niet alleen dat in Brazilië. Natuurbehoud afschuiven op anderen werkt ook niet, we zullen op dat punt zelf verantwoordelijkheid moeten nemen en momenteel holt de bio-diversiteit achteruit..

Wie o Wie
Wie o Wie6 jul. 2022 - 17:52

Daan, kan je nog even citeren waar gimli nou zei dat boeren niet rechts waren? Je bent altijd heel goed in beschuldigingen deponeren, maar bij een onderbouwing geef je niet thuis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2022 - 18:10

De Amazone als 's werelds "longen" is trouwens ook onzin

Piet Helmons
Piet Helmons4 jul. 2022 - 18:06

Goede aktie van de boeren. Gisteren boodschappen gedaan bij de Jumbo. Peultjes uit Zambia, boontjes uit Kenia, nog andere groente uit Senegal. Al deze groente kan je ook bij onze boeren in kopen maar dat doen de supermarkten niet. Waarschijnlijk vanwege prijs. Dus de boeren verdienen niets bij de supermarkten en de goederen die verkocht worden kosten veel CO2 en stikstof vanwege de import.

11 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2022 - 19:31

@ Piet Helmons Lijkt mij dat je verstandig hebt ingekocht. Als die peultjes en boontjes ook op een milieuvriendelijke manier worden gebouwd en het personeel een redelijk loon krijgt is dat uitstekend voor mensen die in deze landen wonen. Kunnen hier een paar Nederlandse boeren hun bedrijf sluiten en ontstaat er ruimte voor het milieu en hoeven hier geen arbeidsmigranten geïmporteerd te worden. Je bent goed bezig. Dat moeten we allemaal doen. Als het om voedsel gaat zou het motto moeten zijn: Koop geen Nederlandse waar, daar worden we allemaal beter van.

Jonathan2
Jonathan24 jul. 2022 - 20:17

Nog veel vaker doen, kunnen we gelijk die gesubsidieerde wereldmarktverpesters uit ons land en hun graaiende miljonairsbende opdoeken.

Piet Helmons
Piet Helmons5 jul. 2022 - 1:11

@DaanOuwens: je redenering klopt niet. Peultjes en boontjes werden vroeger handmatig geplukt maar daar hebben de boeren hier nu al lang machines voor. De akkerland boeren hebben meestal geen arbeidsmigranten in dienst. Misschien moet je eens op het platteland komen kijken.

Gimli1955
Gimli19555 jul. 2022 - 6:34

@Daan Gezien het milieu aspect is peultjes uit Senegal, advocado's uit Zimbabwe en vele andere producten, natuurlijk belachelijk. Deze blokkade kon je verwachten na jarenlange drukken van de aankoop prijzen door de supermarkten, de winstmarge was en is heilig en de boeren ontvangen een prijs die steeds dichter bij de productie prijs ligt. De macht van de conglomeraten van supermarkten zorgen niet voor een lage prijs voor de burger, maar voor een fikse winstmarge. Ik kocht al wat van de boeren bij mij in de buurt, en dat zal ik zeker uit gaan breiden. Dan verdienen die boeren lokaal aan mij, in plaats van de Jumbo of de AH. Gewoon weer seizoensgebonden groente en fruit en geen producten uit verre landen, waarvan onbekend is hoe die geteeld zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2022 - 10:41

@ Piet Helmons Mijn redenering is dik in orde. Overal in de keten worden arbeidsmigranten ingezet. Om dat te weten hoef ik helemaal niet naar het platteland. Kennelijk woon jij op het platteland en is het toch mogelijk dat jij de werkelijkheid ontkent. Een bezoek voegt dus niets toe. Verder blijkt uit je eigen betoog dat ook jij op het platteland voedsel kan aanschaffen dat niet door Nederlandse boeren wordt geproduceerd. Kortom Nederland kan best zonder boeren.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2022 - 11:05

@ Gimli Niets mis met voedsel uit Afrika als het daar op een goede manier wordt geproduceerd. Dat is hier nog maar de vraag gezien de waardeloze arbeidsomstandigheden van honderdduizenden arbeidsmigranten die door Nederlandse boeren worden ingezet. Verder hebben boeren hun eigen onderhandelingspositie t.o.v. supermarkten verziekt door meer te produceren tegen lagere kosten. Hun eigen slechte ondernemerschap keert zich tegen hen. Ze kunnen beter allemaal ergens in loondienst Koop zelf lokaal maar check wel of jouw boer niet jouw woonomgeving verziekt met landbouwgif, of fraudeert met zijn mest boekhouding, of 20 Polen uitbuit. Dat soort misstanden komt nogal vaak voor

Piet Helmons
Piet Helmons5 jul. 2022 - 16:01

@DaanOuwens: jij beweert dat overal in de keten arbeidsmigranten worden ingezet. Noem dan eens specifieke voorbeelden waarbij bij de verbouwing van peulen en boontjes arbeidsmigranten worden ingezet. Op 1 punt moet ik je gelijk geven: ik woon inderdaad op het platte land en ik ga bijna al mijn voedsel bij de plaatselijke boer kopen. Heerlijk vers.

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2022 - 18:52

@ Piet Helmonds Jij schrijft: Noem mij eens specifieke voorbeelden ... Waarom? Er werken tot 200.000 arbeidsmigranten in de agrarische sector. Waar zij in de keten welk product oogsten of inpakken is voor de discussie niet van belang. Als boerenbedrijven worden gesloten verdwijnen per definitie dat soort inferieure arbeidsplaatsen. Als jij wil weten welke peultjes producerende boer arbeidsmigranten uitbuit moet je daar onderzoek naar doen. Mij boeit dat soort detaillering niet. Google eens. asperge boer en arbeidsinspectie levert meer dan 8000 hits op.

Piet Helmons
Piet Helmons6 jul. 2022 - 5:29

@DaanOuwens: volgens jou redenering moeten we dan ook stoppen met het bouwen van huizen, het installeren van zonnepanelen en nog veel meer. Want er werken in totaal 500000 arbeidsmigranten in Nederland waarvan volgens jou dus 200000 in de landbouw. Maar waar die anderen 300000 werken zijn details en daar ben jij niet in geïnteresseerd.

DaanOuwens
DaanOuwens6 jul. 2022 - 12:04

@ Piet Helmons Jij schrijft: volgens jou moeten we dan ook stoppen ... Inderdaad dat moet ook. Als er voor huisvesting 20 % van het Nederlandse grondgebied wordt gebruikt voor huizen in plaats van de huidige 5% is men doorgeslagen en gek geworden. Maar zover is men dus nu niet. Met 20 miljoen Nederlander is 10 % al meer dan genoeg. Excessen moeten voorkomen en bestreden worden. Want dan worden ze een parasiet op de gemeenschap. De boeren zijn een exces. Ik weet overigens precies waar die 300.000 werken. Naast de logistiek vooral in de voedsel industrie. Ook te linken aan de agrarische industrie zoals slachterijen. Die kunnen we ook heel goed missen dus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2022 - 11:16

Van de totale oppervlakte van Nederland is al 13 procent (0,5 miljoen hectare) in gebruik voor bebouwing en als verkeersterrein. Bebouwd terrein bestaat voornamelijk uit woon- en bedrijventerreinen. Het omzetten van open en groene gebieden naar bebouwd gebied is volgens het CBS een brede maat voor de druk op ecosystemen en de biodiversiteit.

Ben  Liberaal
Ben Liberaal4 jul. 2022 - 17:28

Politie moet oppassen dat er niet vanuit mag gegaan worden dat elke tractor een demonstrant is. Pas bij een overtreding mag er om ID gevraagd worden. Juridisch ligt dat gevoelig.

1 Reactie
Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:21

Tractors mogen niet op de snelweg en zijn dan dus per definitie in overtreding. Ook hebben ze niks te zoeken voor de ingangen van distributiecentra.

Ewout Pool
Ewout Pool4 jul. 2022 - 17:13

Het CBL kan wel zeggen dat ze geen partij zijn, dat zijn ze feitelijk wel. Door het jagen naar de absolute minimumprijs voor producten door supermarkten (iets waar ze overigens door "ons" de consument hartelijk voor bedankt werden) moesten boeren om het hoofd boven water te houden de schaal enorm vergroten en industrialiseren. Het is niet voor niks dat het aantal boeren elke dag nog daalt maar dat het landbouwareaal niet krimpt. De enige boeren die het momenteel volhouden zijn de boeren die meegaan in de ratrace van nóg groter, en nóg efficiënter (En niche-boeren als biologische boeren en zorgboeren). En nee, de meeste daarvan zijn geen miljonairs in de zin van een miljoen vrij te besteden. Hun spullen en dieren zijn inderdaad veel waard, maar deze zijn meestal door de bank gefinancierd. Een boer houdt er meestal een modaal inkomen aan over, als hij geluk heeft. Ten tweede zie ik eerlijk weinig verschil tussen de acties van XR en Tyre Extinghuishers en deze boeren. Bieden overtreden de wet om hun punt te maken. Op Krapuul.nl (linkse krakerssite) zien ze dit ook. Je kan vinden dat de wet mag overtreden worden in het kader van een demonstratie, alleen niet piepen als de andere zijde het dan ook doet. Als XR trekkers had, zouden ze die thuislaten?

2 Reacties
Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:21

Ja, omdat dat tegen hun boodschap indruist. Zie ze ook nooit met eigen auto protesteren, toch?

DaanOuwens
DaanOuwens5 jul. 2022 - 19:11

@ Ewout Pool Jij schrijft: de boer houdt er meestal een modaal inkomen aan over... Mooi toch dat kan iemand met een redelijke MBO overal verdienen. Boeren bedrijven sluiten en zonder zorgen verder met een leuke baan en zekerheid voor de toekomst. Onbegrijpelijk dat er nog boeren protesteren.

Wie o Wie
Wie o Wie4 jul. 2022 - 16:56

Laten we vooral de boeren die hiertoe oproepen op telegram niet oppakken. Want dat is dan weer disproportioneel.

WillemdeGroot
WillemdeGroot4 jul. 2022 - 15:45

We maken de gevolgen, en uitwassen mee, van een decennialang gevoerd beleid, zowel van de overheid als van de de boeren omarmd hebbende multinationals en bedrijven: de veevoederfabrikanten, de pesticiden wereld, de kunstmestindustrie, de banken, de innovatie voorwendende industrie, bouwondernemingen (reuzestallen), zelfs een instituut als de Wageningen University., en ga zo maar door. Daarnaast hebben zowel 'de' politiek als 'de' consument ladingen boerenboter op hun hoofd door (te) lang mee te hobbelen op deze uiteindelijk onbegaanbare weg. Slechts de bovennatuurlijk wijzen, die ook graag geloven dat de aarde plat is, ontkennen nog het stikstofprobleem en de klimaatcrises in het algemeen. De geschiedenis door gebeurt dat: ontkennen wat rationeel en logisch is, en zich tamelijk eenvoudig laat herkennen. De politiek heeft twee enorme blunders gemaakt: veel te lang (decennia) het onontkoombare probleem gebagatelliseerd uit angst voor stemmenverlies (dus, opportunisme) en bovendien bijzonder slecht daarover gecommuniceerd. Tel uit je winst... Noem het wrang, noem het humor, maar het was toch de laatste decennia een boerenmeerderheid die stemde op die 'kop-in-het-zandstekende' partijen (VVD, CDA, CU, SGP, Wilders) met als gevolg de huidige problemen. En zij die nu 'ontevreden' zijn, vormen een gemakkelijke prooi voor extreemrechts, met alle gevolgen van dien uiteraard, voor de maatschappij in zijn totaliteit. Dank je wel kabinetten Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte....

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 jul. 2022 - 15:01

Vandaag weer zo'n boertige optocht gezien. Trekkers met een schofthoogte van twee meter waar dan zo'n gramstorig boers type op zit te claxonneren. Mij imponeert het niet. Gaap... Déjà vu! Ze droegen op grauwe gipsplaten aan hun walmende voertuigen gespijkerd, teksten in dialect mee. Het doet net of zonder hen wij geen eten op tafel hebben, zo te lezen. Naar verluidt deed visvolk er een schepje bovenop met Urks aandoende taferelen. Moeten zulke lieden niet wèrken? De politie en de Handhavers in ieder geval wel. Van mij mag het, indien boeren en visschers hun broodwinningsvoertuigen maar thuis laten.

2 Reacties
thjst
thjst4 jul. 2022 - 16:38

Dat klopt inderdaad, zonder boeren hebt u geen eten op tafel staan.

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:22

"Dat klopt inderdaad, zonder boeren hebt u geen eten op tafel staan." Boeren uit het buitenland ja.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 jul. 2022 - 15:01

Vandaag weer zo'n boertige optocht gezien. Trekkers met een schofthoogte van twee meter waar dan zo'n gramstorig boers type op zit te claxonneren. Mij imponeert het niet. Gaap... Déjà vu! Ze droegen op grauwe gipsplaten aan hun walmende voertuigen gespijkerd, teksten in dialect mee. Het doet net of zonder hen wij geen eten op tafel hebben, zo te lezen. Naar verluidt deed visvolk er een schepje bovenop met Urks aandoende taferelen. Moeten zulke lieden niet wèrken? De politie en de Handhavers in ieder geval wel. Van mij mag het, indien boeren en visschers hun broodwinningsvoertuigen maar thuis laten.

2 Reacties
PGS
PGS4 jul. 2022 - 17:41

Je hebt groot gelijk dat het raar is om te denken dat wij zonder hen geen voedsel hebben. Want ons voedsel komt toch uit de supermarkt. Wat hebben die boeren er mee te maken ....

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:23

@PGS "Je hebt groot gelijk dat het raar is om te denken dat wij zonder hen geen voedsel hebben. Want ons voedsel komt toch uit de supermarkt. Wat hebben die boeren er mee te maken ...." Nederlandse boeren vrij weinig. Het overgrote merendeel wordt geïmporteerd uit het buitenland.

CdZ
CdZ4 jul. 2022 - 14:17

Geen last van haal me boodschappen bij de boer!!!! Geen Egyptische aardappel , Ethiopische speciebonen ,fruit uit Ghana en die shit ...degene die dat kopen zijn DE oorzaak van de stikstof wereld wijdt . Niet onze eigen boeren .

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté4 jul. 2022 - 15:57

Want Nederlandse boeren exporteren niet? Think again!

onyxcumulus
onyxcumulus4 jul. 2022 - 16:07

Hoe weet je zeker dat wat die boeren verkopen niet uit Egypte, Ghana, Israël etc komt? Ze kunnen wel zoveel zeggen Als je het zeker wil weten moet je even zelf de aardappelen uit de grond halen, de sperciebonen van de stam halen en de appels van de boom plukken. Boeren hebben daar geen tijd voor. Doe moeten met hun trekkertje/rukkertje op stap. Uiteraard wel in Nederland doen

EenMening3
EenMening34 jul. 2022 - 12:13

Blokkeren is een beproefd actiemiddel. De boeren hebben daarbij met hun enorme trekkers een groot voordeel t.o.v. andere actievoerders. Het is aan de politie en indien nodig, de rechter om de grenzen aan te geven. Met het blokkeren van de DCs van de supermarkten raken de boeren precies de bedrijven die hen vaak het vel over de oren halen en veel te weinig voor hun producten betalen. Maar daarbij raken ze ook de burgers, ook hun sympathisanten.

4 Reacties
CdZ
CdZ4 jul. 2022 - 14:19

Maar gelijk hebben ze .de uitbuiting is te lang door gegaan. En dan nog een roverheid die hun bloedeigen grond wil stelen ,is de druppel geweest . Ik haal ook met me scootmobiel al maanden me eten bij de boeren zelf omdat ik dit graaiers tuig van winkels en overheid niet steun

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 14:28

"Met het blokkeren van de DCs van de supermarkten raken de boeren precies de bedrijven die hen vaak het vel over de oren halen en veel te weinig voor hun producten betalen." Oew... en ik maar denken dat deze demonstraties iets te maken hadden met een conflict met de overheid en iets met stikstof. Ben ik even blij dat je dat even rechtzet. Want voor het onderwerp 'vel over de oren door supermarkten' kan ik op zich wel begrip voor opbrengen en had ik ook mijn steun kunnen uitspreken. Dat doe ik overigens niet meer want wat mij betreft hebben ze op de manier van opereren ieder krediet verspeeld. Het uitkopen vind ik ook al wat minder voorwaarde. #ietsmetsop

TheBigLebowski
TheBigLebowski4 jul. 2022 - 15:59

het heeft daar geen zak mee te maken. Het heeft te maken met stikstof. De tijd van pappen en nathouden is voorbij.

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:24

"Met het blokkeren van de DCs van de supermarkten raken de boeren precies de bedrijven die hen vaak het vel over de oren halen en veel te weinig voor hun producten betalen." Maar daar gaat het toch niet om? Het ging toch om de stikstof plannen van het kabinet?

Bertus Buizer
Bertus Buizer4 jul. 2022 - 11:54

Er speelt meer dan stikstof alleen. Boeren en overheid hebben teveel aan de leiband van de toeleverende industrie gelopen. Minister Henk Staghouwer denkt nu dat innovaties de landbouw verder kunnen verduurzamen, om uiteindelijk ook de boeren meer perspectief en een beter verdienmodel te kunnen bieden. Innovaties kunnen een middel zijn, maar de minister moet zich daar niet blind op staren. Belangrijk is dat de minister eindelijk met een eigen visie komt voor LNV-beleid dat ook recht doet aan de ecologische en natuurwaarden. Hij zou ook eindelijk eens moeten begrijpen dat boeren een duidelijk en consistent beleid verwachten met een duidelijke stip aan de horizon. Met hapsnapbeleid en het Christenunie-stokpaardje kringlooplandbouw wordt het niets. Nodig is een ondubbelzinnige keuze voor ecologisch verantwoorde landbouw waarmee boeren weer perspectief krijgen. Daarvoor is een daadkrachtig beleid nodig. Ook naar de supermarkten. Mijn pleidooi hiervoor is gebaseerd op kennis en ervaringen in de praktijk en (peer-revierend) wetenschappelijk onderzoek en kunt u lezen op de homepage van buizeradvies.nl

3 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 14:01

Ja, je zou zeggen dat voor biologisch, duurzaam geproduceerd vlees ook een markt is, toch ? Nu kost vlees niets. Het is goedkoper dan wat dan ook. Daar gebeurt iets geks. Een vegan burger, is veel duurder dan een echte burger. Daar gebeurt toch iets raars. Dat kan wel omgedraaid worden. Maar dan moet de bio-industrie vervangen worden door een biologische/duurzame industrie.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jul. 2022 - 14:12

Baloem, dat is niet raar, dat is een kwestie van vraag en aanbod.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 16:59

Martin De bio-industrie en de boeren kregen wel altijd subsidie, dus geheel vraag/aanbod was het niet, is het niet.

Jopie666
Jopie6664 jul. 2022 - 11:49

Gewoon 3 keer eisen dat ze moeten vertrekken en daarna ingrijpen en gebruiken ze tractoren als wapens, deze voor goed vernielen. Het motorblok van een tractor is super kwetsbaar en daarvoor heb je geen vuurwapen voor nodig. Doe dat 10 keer en ze druipen af met hun dure tractoren. Voor de rest mij treffen ze toch niet. Ik heb een voorraad voor vele weken en anders halen we wel boodschappen in België. Maar de overheid en politie zijn een lachertje in Nederland. Bij een Greenpeace actie treden ze uiteraard wel meteen op. Dan weten ze dat ze geen klappen terugkregen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 11:38

Oeps... Weetje, ik heb totaal geen verstand van stikstof en milieu zaken. Hoe kan ik er dan een mening over hebben? Snap je wat ik bedoel? Ik kan wel allemaal dingen zeggen, maar wie ben ik? Ik moet dan eerst even 6 jaar Wageningen studeren, ofzo Ik ken wel iemand die Wageningen gedaan heeft en hij zegt dat het stikstof verhaal totale onzin is en dat dit nergens op slaat, deze onteigening van de boeren. En nee, deze man is niet 'een wappie' of 'een FVD aanhanger'. Slechts een wetenschapper. Maar, ik kan dus niet zeggen of hij gelijk heeft. Ik zou dat dan maar moeten aannemen van hem

23 Reacties
Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 12:11

Of, optie 3 je luistert naar de wetenschappers die er daadwerkelijk onderzoek naar hebben gedaan.

Gimli1955
Gimli19554 jul. 2022 - 13:05

@Thomas Wie bepaalt dan wat wel waar is wat niet? Gaan we toch de ministry of truth installeren? Iedereen met een afwijkende mening gaan we opsluiten of bij de 1ste overtreding beboeten, daarna uitsluiten en daarna in een psychiatrische instelling? Oh, nee die zijn wegbezuinigd en daar is geen plek. Vandaar dat de overheid nu €57.000 schadevergoeding moeten uitbetalen aan TBS patiënten.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 13:45

Ja, dat is dus een autoriteitsargument, dat in de filosofie niet houdbaar is. Een autoriteit zegt iets, dus is het waar. Een Marxistische professor zegt dat Stalinisme goed is. Hij is een professor, dus hij heeft gelijk. Een fascistische psychiater, zegt dat mensen met downsyndroom dood moeten. Hij is een psychiater, dus hij heeft gelijk... Er zijn allerlei wetenschappers, die allemaal anders denken over deze kwestie. En ik heb er niet genoeg verstand van, om te besluiten wiens argumenten wat mij betreft valide zijn.....

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jul. 2022 - 14:18

Baloem, dus jij luistert naar een persoon, waarvan je de motivatie achter zijn afwijkende mening niet kent ipv naar de algemene wetenschappelijke opvatting. Het verwerpen van een algemeen erkend feit zou je het onbenulligheidsargument kunnen noemen.

Jonathan2
Jonathan24 jul. 2022 - 14:31

Onze regering is capabel genoeg om wetenschappers aan te stellen die er wel verstand van hebben, daar hoef jij je niet druk om te maken. Zou die ' Wageningse' Blaaskaak niet al te serieus nemen. Klinkt verdomd veel naar een wappiewetenschappers die zich voor een echte uitgeeft. Heb je zijn naam? Kunnen we het even checken. @GimmLi. Zo lang als we maar niet door idioten ons beleid laten bepalen, en de vrijheid van meningsuiting geeft je echt dat recht. Wat is dat voor een vreemde redening dat we idioten geen idioten meer mogen noemen. De wetenschappers die werken voor de regering zijn kundig genoeg, en zijn ook gelegitimeerd door ons democratisch bestel. Bovendien is het niet zo moeilijk te begrijpen dat er in Nederland veel en veel te veel veeboeren zijn, geen land ter wereld haalt dat waanzinnige aantal per oppervlakte, die veel en veel te veel stikstof veroorzaken.

Babette4
Babette44 jul. 2022 - 14:49

Het is een heel simpel rekensommetje: in Nederland worden 11400000 varkens, 3800000 koeien, 85000 schapen, 48000 melkgeiten en 99900000 kippen gehouden. (https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2021/hoeveel-landbouwdieren-telt-ons-land/) En die poepen allemaal! Dit alles op een postzegel van 41543 km2. Dan wonen er ook nog eens 17.44 miljoen mensen. Ik kan me niet voorstellen dat die boeren overeind kunnen houden dat die hele veestapel nodig is om de Nederlandse bevolking van voedsel te voorzien. Of ze kunnen niet rekenen... 80% is voor de export. Lijkt me buitengewoon zinvol om daar een ietsiepietsie in te snijden.

EricDonkaew
EricDonkaew4 jul. 2022 - 15:01

@Baloem en Gimli ----------------------- Goede reacties op deze Thomas Eshuis. Bedankt. En @Thomas Eshuis: hoe weet jij nou zo zeker dat die kennis van Baloem geen onderzoek heeft verricht?

onyxcumulus
onyxcumulus4 jul. 2022 - 16:13

@EricDonkaew 4 jul. 2022 - 17:01 @Baloem en Gimli ----------------------- ## En @Thomas Eshuis: hoe weet jij nou zo zeker dat die kennis van Baloem geen onderzoek heeft verricht?"" Van onderzoeken gedaan door Wageningen is altijd een openbare publicatie. Een link daarnaar zou wel handig zijn. Roepen ins blaue hinein dat jij iemand kent die daar onderzoek naar heeft gedaan is twijfelachtig. Zie je wel vaker op fora: Ja maar, ik ken iemand die...

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 17:16

Baloem, dus jij luistert naar een persoon, waarvan je de motivatie achter zijn afwijkende mening niet kent ipv naar de algemene wetenschappelijke opvatting. Het verwerpen van een algemeen erkend feit zou je het onbenulligheidsargument kunnen noemen. Zoals ik al zei, zoals je kan lezen, luister ik niet naar hem. Ik zeg dat hij vind dat het stikstof probleem onzin is. Ik zeg daarover, dat ik niet weet of hij gelijk heeft, omdat het niet mijn expertise is.. Ik zeg je alleen, dat er ook wetenschappers zijn, die er anders naar kijken. Wetenschappers die ook gewoon afgestudeerd zijn en hun papieren hebben etc. Maar, zodra je niet voor de overheid werkt, heb je blijkbaar niets meer te zeggen....? Is het zo simpel? De motivatie achter het beleid van de overheid en politici weten we wel? De overheid doet iets, dus dan is het goed. Zo denken velen van jullie. Totaal infantiel. De overheid heeft goede intenties, want het is de overheid. Wat geen argument is. Kijk naar de geschiedenis, zie hoeveel ravage overheden achtergelaten hebben in de wereld.... Wetenschap is als het goed is altijd in dynamiek. Er is niet zoiets als 'de absolute wetenschap'. Er zijn thesen. Zodra je uit gaat van 'de absolute wetenschap' bevind je je op glad ijs, trouwens. Kom je in gevaarlijk gebied terecht. Zowel maoïsme als fascisme, als stalinisme, beriep zich op 'de absolute wetenschap'.

Mohawk2
Mohawk24 jul. 2022 - 18:30

Baloem En deze meneer, prof. dr. Wim de Vries, is hoogleraar op de WUR (Wageningen University & Research). Lees eens wat hij schrijft: https://oorsprong.info/er-is-wel-degelijk-een-stikstofprobleem-hoogleraar-wim-de-vries-reageert-op-tegenwerpingen/

Mohawk2
Mohawk24 jul. 2022 - 18:38

Baloem (nog eens) Hier de palmares van prof. dr. Wim de Vries van de WUR-site: "Wim de Vries is hoogleraar op het gebied van de milieusysteemanalyse. Zijn leerstoel is "Integrale stikstofeffectanalyse" maar het onderzoek is breder dan stikstof alleen" https://www.wur.nl/nl/Personen/Wim-prof.dr.ir.-W-Wim-de-Vries.htm Nu nog even de naam van jouw Wageningse kennis en een link naar zijn onderzoek(en) en/of publicatie(s). Daar zijn Thomas, Onyx en ik in ieder geval wel zeer benieuwd naar. Dan kunnen we ze vergelijken....

Jonathan2
Jonathan24 jul. 2022 - 20:14

Baloem. De manier waarop jij de wetenschappers van onze democratische gekozen regering probeert weg te zetten als onbetrouwbaar, zonder ook maar een greintje aan bewijs of degelijke onderbouwing, is uiterst bedenkelijk. Dus de naam van de man graag en een linkje naar zijn werk. Als hij wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan moet dat te checken zijn.

EricDonkaew
EricDonkaew5 jul. 2022 - 1:35

@onyxcumulus --------------------------- Op zich heb je niet eens ongelijk, vind ik. Bronnen noemen maakt een betoog sterker. Alleen zijn er wel degelijk wetenschappers die niet zozeer vinden dat het stikstofprobleem onzin is, maar wel wat vraagtekens hebben bij de huidige uitkomsten en de heftige maatregelen. De meeste wetenschappen zijn nu eenmaal subjectief. Alleen wiskunde en theoretische natuurkunde zijn dat niet. Dat betekent dat bij alle subjectieve wetenschappen dissenting opinions worden geaccepteerd en zelfs op prijs geteld. Daarom wil ik ook het alternatieve verhaal horen. Een beetje lastig is, dat wetenschappers het soms gevaarlijk vinden om hun afwijkende meningen te etaleren. Afwijken van het overheidsstandpunt kan je je baan en zelfs je carrière kosten.

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:26

@Gimli "Wie bepaalt dan wat wel waar is wat niet? Gaan we toch de ministry of truth installeren?" De feiten bepalen wat klop of niet klopt. Ik heb nul komma nul interesse in de wereld van idiosyncratische gelijkwaardigheid waar jij voor pleit. "Iedereen met een afwijkende mening gaan we opsluiten of bij de 1ste overtreding beboeten, daarna uitsluiten en daarna in een psychiatrische instelling? Oh, nee die zijn wegbezuinigd en daar is geen plek. Vandaar dat de overheid nu €57.000 schadevergoeding moeten uitbetalen aan TBS patiënten." Deze stropop is zo ver verwijderd van zowel mijn originele uitspraak als het artikel dat je het in een ander universum moet verbranden....

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:27

@Baloem "Ja, dat is dus een autoriteitsargument, dat in de filosofie niet houdbaar is. Een autoriteit zegt iets, dus is het waar. " Welk deel van "die er daadwerkelijk onderzoek naar hebben gedaan." heb je niet begrepen?

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:30

@EricDonkaew Dat jij de stropop reacties van Gimli en Baloem goed vind, is nog al irrationeel. Daarnaast: "En @Thomas Eshuis: hoe weet jij nou zo zeker dat die kennis van Baloem geen onderzoek heeft verricht?" Dat beweer ik niet zeker te weten, maar daar maakte Baloem geen melding van. Dat lijkt me nu juist het eerste wat je meld als je iemand opvoert als persoon met verstand van zaken.

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:31

@Baloem "Ik zeg dat hij vind dat het stikstof probleem onzin is. Ik zeg daarover, dat ik niet weet of hij gelijk heeft, omdat het niet mijn expertise is.. Ik zeg je alleen, dat er ook wetenschappers zijn, die er anders naar kijken. " En dat is totaal irrelevant zolang die wetenschappers niet: A. Met degelijk onderzoek komen dat iets anders uitwijst dan de bestaande onderzoeken. en/of B. De bestaande onderzoeken ontkracht op basis van inhoud/methodiek.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2022 - 8:11

Thomas, waarom reageren jullie hier zo giftig op. Iemand trekt overheidsbeleid in twijfel en men reageert meteen als door een wesp gestoken. Is dat het grote taboe? Er is iemand die niet gelooft dat bepaalt overheidsbeleid goed is. Dat vind jij dan heel schokkend. We weten niet, waarom ze deze boeren onteigenen. In de kern weten we het niet. We gaan er vanuit dat het te maken heeft met 'het klimaat'. Maar niemand weet zeker of dit ook daadwerkelijk het hele verhaal is. Dit weten we pas achteraf. Mijn kennis heeft Wageningen gedaan en vind het stikstof beleid zwaar overdreven. Ik ga zijn naam hier niet noemen. Je neemt het van mij aan, of niet, dat is aan jou. Vele mensen hier hebben een rotsvast vertrouwen in de overheid, politici en instanties. Dit is zeer naïef. Het getuigd ook van beperkte intellectuele capaciteiten.

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2022 - 10:15

@Baloemploemploem "Het getuigd ook van beperkte intellectuele capaciteiten." Onze Baloem trekt de volgende drogreden uit de kast. Hij pretendeert dit keer intelligenter te zijn dan zijn critici. En er dus betere standpunten op na te houden. Houd het nou maar bij je oorspronkelijke drogredenen, Baloem, die zijn al erg genoeg.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2022 - 10:22

Eric Sorry, dat was niet zo aardig van me en voegt niets toe. Maar het punt wat ik wil maken. We weten niet wat de regering wilt, wat de EU wilt, wat de NAVO wilt, wat het world economic forum wilt. Jij en ik weten niet wat voor belangen er mee spelen. Wat voor krachten op dit moment botsen met elkaar en waarom. Ik vind de instelling : de overheid doet iets, dus dat is dan heel goed, niet zo doordacht. Wat voor puinhopen heeft deze Rutte regering wel niet achtergelaten. Waarom zouden ze in dit stikstof verhaal dan wel ineens goede intenties hebben?

Eric Minnens
Eric Minnens5 jul. 2022 - 13:50

Beste Baloem, Ik vind jouw wantrouwen jegens de overheid terecht. Zie bijvoorbeeld het toeslagenschandaal en de Groningse gaskwestie. Maar ik vind jouw argumentatie uiterst belabberd. Je werpt niet alleen rookgordijnen op, met een vaag beroep op de autoriteit van een niet traceerbare kennis, maar je vertaalt je wantrouwen jegens de overheid ook nog eens 1 op 1 naar een wantrouwen jegens de wetenschap. En hoewel ik weet dat jouw hart op de juiste plaats zit, nl. aan de linkerkant, moet je er m.i. voor oppassen dat jouw argumentatie niet al te dicht in de buurt komt van rechtse complotdenkers.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2022 - 20:18

Eric Ja, ik heb dus niet echt verstand van de kwestie. De stikstof kwestie, dus ik wil er niet al teveel over zeggen. Wel heb ik gewoon een sterk wantrouwen, jegens deze falende, liegende, bedriegende, psychopathische regering. Vertrouwen in deze regering, dat lukt me gewoon niet meer. Ik kan het gewoon niet meer opbrengen haha Over complotten etc. Kijk, ik volg de Weltschmerz filmpjes. Vaak zijn deze mensen met interessante, onderbelichte thema's bezig. Maar, soms schieten ze inderdaad ook uit de bocht en komen ze met complotten aan. Ze denken dan dat ze het allemaal helemaal doorzien en dat is een illusie. Ik zou complotdenkers niet per se 'rechts' noemen. Een complot kan links of rechts zijn, of wat dan ook. Het gaat voorbij links/rechts, denk ik, meestal.

onyxcumulus
onyxcumulus6 jul. 2022 - 8:02

@EricDonkaew 5 jul. 2022 - 3:35 @onyxcumulus --------------------------- ""Daarom wil ik ook het alternatieve verhaal horen"" Bij voorkeur lees ik het alternatieve verhaal. Dan kan ik het op mij laten inwerken en is het beeld duidelijker dan dat iemand zijn verhaal vertelt. Bij luisteren valt er soms een groot deel weg wat niet binnenkomt. Dat is inherent aan luisteren

adriek
adriek4 jul. 2022 - 10:48

Blokkeren van de supermarktdistributie lijkt mij een proportionele aktie. Een dagje geen bevoorrading is hooguit lastig maar brengt geen essentiële zaken in gevaar. Bovendien zijn supermarkten deel van het probleem: boeren kunnen moeilijk investeren omdat de inkoopprijzen voortdurend onder druk staan en ze moeten daarom meer en goedkoper produceren met alle gevolgen van dien.

4 Reacties
Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 12:12

Dat is het niet. 1. De supermarkten, noch hun klanten hebben het stikstof plan bedacht of ingevoerd. 2. Het meeste voedsel in NL komt uit het buitenland.

Bommel3
Bommel34 jul. 2022 - 12:44

"Een dagje geen bevoorrading is hooguit lastig" - maar dat is het niet, het gaat al weken door met onze samenleving ontwrichten. Op welke punt is het geen recht op demonstreren meer maar terrorism? Volgens mij is die punt allang bereikt.

badgast
badgast4 jul. 2022 - 14:04

@Thomas: Je eerste argument deugt niet. De supermarkteigenaren, supermarktmedewerkers en supermarktklanten zijn allemaal kiezers die mede verantwoordelijk zijn voor het tot stand komen van de huidige regering. De boeren zijn dat trouwens ook. En met het dragen van verantwoordelijkheid voor de huidige regering, dragen we dat dus ook voor het huidige beleid. Enneh... Het helpt niet als je zegt dat je niet gestemd hebt, want ook niet hebben gestemd in de recentste verkiezingen betekent óók dat je verantwoordelijk bent voor het tot stand komen van de huidige regering. Want als je wel had gestemd.... en anderen had aangezet tot stemmen....

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:35

@badgast "Je eerste argument deugt niet." Het is gelukkig dan ook geen argument, maar een feit. "De supermarkteigenaren, supermarktmedewerkers en supermarktklanten zijn allemaal kiezers die mede verantwoordelijk zijn voor het tot stand komen van de huidige regering." Dat is niet de reden dat ze de supermarkten blokkeren. Als dat de reden was dan hadden ze alle bedrijven in Nederland kunnen gaan blokkeren, ipv specifiek distributiecentra van supermarkten. "Enneh... Het helpt niet als je zegt dat je niet gestemd hebt, want ook niet hebben gestemd in de recentste verkiezingen betekent óók dat je verantwoordelijk bent voor het tot stand komen van de huidige regering. Want als je wel had gestemd.... en anderen had aangezet tot stemmen...." In plaats van aannames te doen zonder enige basis, kun je ook gewoon vragen stellen. En nee, ik heb niet op de huidige regeringspartijen gestemd dus ik voel me totaal niet verantwoordelijk voor de huidige configuratie.

Radio-Head
Radio-Head4 jul. 2022 - 10:46

Het is wat met al die distibutie centra,s, waar vrachtverkeer af en aan knallen zelfs door verstilde dorpjes of wijken, om vervolgens kriskras o.a langs de randen van Natura 2000 gebieden tot in de verste uithoeken van Nederland en overvolle steden hun Unilever Zombie-knagen en andere chemische troep af te leveren. Dit terwijl het een kleine moeite zou vergen om het fietsie te pakken en in de buurt een ecologisch boerende boer te bezoeken, om daar natuur, mens en dierwaardig voedsel te kopen. Over het neerplempen van distributie centra,s zonder natuurvergunningen. https://www.groene.nl/artikel/gooien-met-grond Om het de luie varkens onder ons wat gemakkelijker, te maken, een site, maar er zijn er veel meer als deze. https://toekomstboeren.nl/ En je kan natuurlijk hoe klein ook zelf wat doen. https://knnvuitgeverij.nl/artikel/een-kleine-eetbare-tuin-3.html

4 Reacties
Ewout Pool
Ewout Pool4 jul. 2022 - 13:05

Ik woon in Scheveningen in een appartement zonder tuin of balkon, hoe dacht je dat ik dit ging doen?

Radio-Head
Radio-Head4 jul. 2022 - 15:48

Hoi Ewout, Zo moeilijk is het toch allegaar niet, gemeenschapstuin Den Haag. https://meergroenzelfdoen.nl/

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:35

@Radio-Head Er was laatst nog een item op 1Vandaag dat er enorme wachtrijen/tijden zijn voor volkstuinen dus dat is voorlopig nog geen oplossing.

Radio-Head
Radio-Head5 jul. 2022 - 5:35

@Thomas De grond speculanten (maffia) hebben macht veel macht, jammer dat een Groene partij daar ook gevoelig voor is, maar zoals ik in de links laat zien, zijn er meerdere gezonde wegen die naar Rome leiden, dan die vanachter je toetsenbordje wat te zitten mekkeren. Want vitaliteit kan ons redden. https://www.at5.nl/artikelen/205929/prijs-van-volkstuinen-schiet-omhoog-bang-dat-veel-mensen-hun-tuin-moeten-opzeggen

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 9:34

Ah.. De boeren voeden Nederland toch? Als ze een statement willen maken lever dan niet. Of valt dat voeden toch wel tegen.... Ik mag toch aannemen dat de supermarkt branche niet gehouden is om deze tijden af te nemen van een partij die wel wil leveren maar voorkomt dat het bij de klant terecht komt. Die schade lijkt mij voor de sector.

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 9:34

Ah.. De boeren voeden Nederland toch? Als ze een statement willen maken lever dan niet. Of valt dat voeden toch wel tegen.... Ik mag toch aannemen dat de supermarkt branche niet gehouden is om deze tijden af te nemen van een partij die wel wil leveren maar voorkomt dat het bij de klant terecht komt. Die schade lijkt mij voor de sector.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 9:18

De demonstratie-verhoudingen zijn zoek. Het is niet eerlijk dat boeren zich kunnen en blijkbaar mogen 'bewapenen' met tractoren en ander groot boerentuig, waar artsen, docenten, zorgverleners, metaalbewerkers, fnv'ers in het algemeen, het moeten doen met hun eigen uppie's, weliswaar in soms massale bijeenkomsten, maar zonder 'groot materieel' als dat van de boeren, en dat is toch iets heel anders. Er zou iets aan die onevenwichtige demonstratie-verhoudingen gedaan moeten worden. Maar ja, wat? We hebben immers een soort onvoorwaardelijk demonstratierecht in Nederland, en dat houdt bijvoorbeeld ook in dat OV-personeel kan en mag staken. En dan krijg je bijna eenzelfde soort situatie in het land als nu met de boeren. Denk aan de spreuk: "Heel het raderwerk staat stil, als uw machtige arm dat wil!" Dus, ja wat?

13 Reacties
Rob Matthijssen
Rob Matthijssen4 jul. 2022 - 9:41

Misschien een idee om het FNV een aantal 'demonstratie tractoren' te laten aanschaffen. Zelf heb ik een hekel aan alle demonstraties. Als je in Amsterdam centrum woont is het al decennia elk ogenblik raak zodat je al bewoner geen kant op kan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2022 - 9:45

De artsen konden ook maar met moeite een dag vrij maken om te protesteren.

Ranonkel2
Ranonkel24 jul. 2022 - 10:17

Danielle, Hier in de buurt helpen we met een groep op de boerderij zodat de boer voor zijn bestaan kan opkomen. Met wat mee denken is dit best vol te houden. Al kunnen we niet alles. Helaas is dit voor artsen een stuk lastiger.

Halas
Halas4 jul. 2022 - 10:29

Dus nu pas gaan we het hebben over 'eerlijk' demonsteren? En waar was Eric toen onze linkse vrienden rotsblokken in zee gooiden; toen XR Schiphol bezette; toen milieu bewegingen rechtszaken konden aanspannen, alleen dankzij een berg Overheiddsubsidie, en ik als gewone NLder daar de middelen niet toe heb, bij mij aangedaan onrecht? Zolang bepaalde zaken op links gebeuren vind de nu verontwaardigde omgeving het wel goed, totdat anderen soortgelijke methodes toepassen. Beetje hypocriet?

Miss Piggy
Miss Piggy4 jul. 2022 - 10:36

Niet eerlijk? Wat is dat voor argument? En onevenwichtige demonstratie-verhoudingen? Uiteraard ben ik er zeer op tegen dat de boeren hun trekkers als tanks en pantserwagens gebruiken, zoals in de rellen van vorige week. Maar zolang ze die trekkers op een vreedzame manier gebruiken (en dat mag best een beetje 'stout' zijn) hoef je de boeren toch niet verplichten om die dingen thuis te laten? Zeker niet omdat dit oneerlijk zou zijn tegenover andere belangengroepen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jul. 2022 - 11:42

Daniëlle, huisartsen wisten dat ze dagen na se staking dubbel zo hard moesten werken om de achterstand in te halen. Boeren zetten zwartbetaalde Polen aan het werk om zelf drie dagen lang bierdrinkend en barbecuend naar Nederlandse schlagers te luisteren. Je hebt tenslotte werkpaarden en raspaardjes.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2022 - 12:13

VdLinde ik weet het, ook in de groepspraktijk is voor artsen de rek eruit en afschuiven gaat daar niet.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 15:06

@Rob Matthijssen "Misschien een idee om het FNV een aantal 'demonstratie tractoren' te laten aanschaffen." Ja haha, of een demonstratie-tractor-verhuurbedrijf beginnen... Daarmee draag je weliswaar bij aan het herstel van het demonstratie-evenwicht, maar... vererger je tegelijkertijd het demonstratie-gedoe. Nu rukt plots elke ontevreden economische branche, tezamen meanderende Boze Burgers zoals Engel-achtige corona-ontkenners en halve Baudet-zolen, met zwaar tractorgeweld op naar Den Haag. Lijkt mij persoonlijk geen evenwichtige oplossing.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 15:10

@RM meanderende = met andere

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 15:17

@Halas "Waar was Eric" Weet ik niet meer. Waar was jij? Trouwens, mijn kritiek geldt zowel links als rechts. En de jouwe?

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 15:28

@Miss Piggy "Niet eerlijk? Wat is dat voor argument?" Nou, dat leg ik uit in mijn reactie. Moet je hem wel lezen natuurlijk, inclusief het (Vervolg).

Andre6
Andre64 jul. 2022 - 19:37

@ Martin van der Linden: Martin van der Linden heeft een hekel aan generaliseren....

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:37

@MissPiggy "Maar zolang ze die trekkers op een vreedzame manier gebruiken" Dat doen ze dus niet. Dit is het equivalent van zeggen, zo lang jagers hun geweren op een vreedzame manier gebruiken (dus niet dreigen/schieten) moeten ze die mee kunnen hebben naar demonstraties.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 9:16

(Vervolg) Ik heb bijvoorbeeld respect voor de manier waarop zorgverleners, politie, brandweer, supermarkten, maar ook tegenwoordig het OV, en andere 'vitale' beroepsgroepen en organisaties stakingen organiseren. Een deel van de medewerkers blijft gewoon aan de slag, om het land in ieder geval op minimaal niveau draaiende te houden of te beschermen, in ieder geval doden of gewonden of ziektes of slachtoffers e.d. te voorkomen. Zoiets zou ook voor overige vitale beroepen, zoals boeren, in wetgeving kunnen of moeten worden vastgelegd. Nu lijken hun acties mij teveel op machtsmisbruik. PS Ik heb het begin van mijn betoogje op het klembord gezet en kan dat dus niet meer verifiëren. Ik verstuur dus eerst dit vervolg, en daarna mijn begintekst, een beetje op goed geluk.

4 Reacties
Jan vd Akker
Jan vd Akker4 jul. 2022 - 11:04

Eric , je vergelijkt appels met peren. Die agent, docent,huisarts demonstreerden vanwege de werkdruk/ meer salaris. De boer omdat hij de helft van zijn inkomen/ landerijen mag inleveren. Iets anders, veel anders. Heeft niks met elkaar te maken.

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 12:46

@JanvdAkker "Heeft niks met elkaar te maken." Inderdaad. De één demonstreert omdat die zijn/haar taak in het leefbaar houden van deze wereld niet meer onder de gegeven omstandigheden kan uitvoeren en de ander demonstreert voor het (behouden van het) recht om de boel de honderd in te kunnen blijven draaien. En het gekozen actiemiddel past in beide gevallen bij het doel en toont de inzet. Logisch nietwaar?

badgast
badgast4 jul. 2022 - 14:14

@Jan: je mist een punt: Het productieproces van de niet-biologische boer vergiftigt ons land en de omgeving. Dat was twintig jaar geleden al bekend, maar zowel de kabinetten Balkenende (met onder andere meneer Veerman als LNV-er) als de kabinetten Rutte (met lieden als Henk Bleeker en zijn "PAS" regeling als LNV-er) vertikten het om een afbouwscenario neer te zetten. Dus zitten we nu vast en, zoals Bennie Jolink dat stelde, zijn draconische maatregelen nodig. Tijd om drastisch in de ammoniakproductie te snijden.

Eric Minnens
Eric Minnens4 jul. 2022 - 15:43

@Jan vd Akker "je vergelijkt appels met peren" Nee, ik heb het over demonstratierecht in het algemeen, en de middelen die daarbij gebruikt (kunnen /mogen) worden. Jij brengt een nieuw aspect in, nl. het doel van de acties. Maar ik zie ook in die doelen geen verschil. Het gaat immers om het bestaan, en het geluk!, van elke genoemde beroepsgroep: agenten, docenten, huisartsen, boeren, et cetera.

Joop15
Joop154 jul. 2022 - 8:52

Ben het er niet mee eens wat die boeren doen het wordt een beetje te gek ,iedereen heeft er last van kinderen missen hun schoolrijsje ,ambulances zitten vast enz enz ,ik weet het is niet leuk voor ze dat ze in moeten leveren wat ze beter kunnen doen is wat anders verzinnen met hun bedrijf en lap grond, zo gaat het soms in het zakenleven ,steek daar je energie in , ik ben ook wel eens een zaak kwijtgeraakt dat is het gewoon uithuilen en opnieuw beginnen en wat anders beginnen.

Zandb
Zandb4 jul. 2022 - 8:28

We zijn allemaal gelijk. Dus laat ieder die redenen (terecht of niet; wat kan het schelen) aan kan voeren om terreur te bedrijven in zijn waarde en zijn terreur uitrichten.

Ranonkel2
Ranonkel24 jul. 2022 - 8:22

De protesten beginnen nu eindelijk ergens op te lijken al zal het waarschijnlijk nodig zijn om nog een paar tandjes bij te zetten. Laten we met zen allen hopen dat de minster de idioterie van haar plan inziet en we de protesten snel achter kunnen laten! Kunnen de boeren weer gewoon doen waar ze goed in zijn. Voedsel voor ons allemaal verbouwen en hoeven wij geen rooster meer te maken wie waneer iets op de boerderij doet.

1 Reactie
Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 12:48

Ja, laten we vooral naar geldbejag en onderbuikgevoelens luisteren in plaats van experts en wetenschappelijk onderzoek. /sarcasme

FreddyvD
FreddyvD4 jul. 2022 - 8:15

Hier hebben ze wel gelijk in. De grote supermarkten knijpen de boeren helemaal fijn door veel te lage prijzen af te dwingen zodat zij zelf enorm veel winst maken.

DaanOuwens
DaanOuwens4 jul. 2022 - 7:35

Een groot deel van de Nederlanders steunt deze acties. Het zou dus aardig zijn dee trekkers gewoon een paar dagen te laten staan. De samenleving is complex geworden en voor veel mensen is de relatie tussen eigen denken en handelen en de gevolgen daarvan niet helder meer. Als solidair met boeren betekent zelf niet eten dan worden die verbanden weer transparant. Er is sprake van veel overgewicht in Nederland dus we kunnen het hebben. En als de blokades van de Nederlandse boeren lang genoeg duren komt ook vanzelf een disscussie op gang om zonder deze boeren te produceren. Koop dan bij een lokale boer die wel met aandacht voor mens en milieu produceert. Kortom ik denk dat de acties van de boeren ook een enorme boost kunnen zijn voor een meer evenwichtige manier van denken over de plaats van de agrarische bedrijfstak in de samenleving. Lijkt mij winst.

13 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas4 jul. 2022 - 8:26

Ik steun deze acties dus niet. Ik wens niet ook nog eens in dit stikstofverhaal slachtoffer te worden van jarenlang falend overheidsbeleid. Ik heb al genoeg op mijn bordje gehad de laatste 20 jaar door overheidsbeleid. Als ik straks dan ook nog geen boodschappen kan doen weet ik het niet meer.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk4 jul. 2022 - 9:06

Dus jouw oplossing voor het probleem is: als je maar lang genoeg treitert, dan krijg je vanzelf je zin. Dit klinkt als de redenering die terroristen ook gebruiken. Deze reactie is zó losgeslagen van de realiteit dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Het recht op demonstratie rechtvaardigt niet dat je alles maar kan doen wat je wilt om je punt te maken, ook niet als 'een groot deel van Nederland' deze acties steunt. Een groot (groter) deel steunt deze acties niet. Deze acties zijn geen burgerlijke ongehoorzaamheid met het oog op een breder politiek doel - dat gaat namelijk voorbij aan het pure eigenbelang wat deze boeren voorstaan. Alleen maar omdat je het met dit deel van de boeren eens bent (lang niet alle boeren ondersteunen de acties) betekent niet dat deze boeren het recht hebben om de rechten van andere mensen in te perken (dat is namelijk wat ze hier doen). Ik moet er niet aan denken met wat voor agressie Extinction Rebellion-activisten of anti-Zwarte Pieten-demonstranten zouden zijn begroet als ze dit soort acties zouden uithalen (die m.i. overigens een sterkere demonstratiegrond hebben dan de boeren die jarenlang zijn gesubsidieerd, niet hebben willen veranderen en kwaad zijn nu het echt moet gebeuren). Niet dat de overheid trouwens geen blaam treft voor deze situatie. Kortom, ik denk dat het meegaan in de gedachte dat illegale treiteracties gerechtvaardigd zijn om je zin door te drukken, de democratie ondermijnt. Lijkt mij geen winst.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk4 jul. 2022 - 9:11

Ah, ik verwarde je reactie met een zoveelste rechtvaardiging van de boerenacties in de trant van 'zonder boeren geen eten'. Ik zie nu dat dit niet zo is, excuus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jul. 2022 - 9:50

Als de distributiecentra worden afgegrendeld en de supers niet bevoorraad kunnen worden heb ik helaas geen geschikte boer in de buurt om naar uit te wijken. Ook mijn tuin is niet bijster geschikt voor tuinbouw.

PGS
PGS4 jul. 2022 - 10:21

Ik vind het prima dat nu op deze wijze duidelijk wordt aan een ieder wat het gevolg is als heel veel van onze boeren worden weg gesanneerd. Het wordt een abstract verhaal omgezet in de gevolgen van het beleid wat gevoerd gaat worden. En ik heb het geluk dat ik bij diverse lokale boeren mijn spullen kan halen. Hierdoor krijgen de boeren een eerlijke prijs en op deze manier gaat mijn geld niet naar de tussenpersoon.

Guido3
Guido34 jul. 2022 - 11:23

Absoluut mee eens - laten we Schiphol, alle distributie centra van supermarkten, het binnenhof, alle scholen en ziekenhuizen blokkeren om zo het gesprek op gang te brengen voor betere zorg en onderwijs. Lijkt mij ook winst....

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 11:40

Koop dan bij een lokale boer die wel met aandacht voor mens en milieu produceert. Bij mij zijn die niet zo in de buurt. En ik denk dat hun producten veel duurder zullen zijn. Als dat niet het geval is, heb je een punt. We doen het dan ook niet via zo'n supermarkt, maar gaan direct naar de boeren toe. Kortom ik denk dat de acties van de boeren ook een enorme boost kunnen zijn voor een meer evenwichtige manier van denken over de plaats van de agrarische bedrijfstak in de samenleving. Lijkt mij winst. Hier heb je wel een punt.

Jopie666
Jopie6664 jul. 2022 - 11:51

Ik steun de boeren totaal niet meer en ik ben er klaar mee. Het enige wat ze willen is meer geld zien en rellen en ik kan beter en harder rellen dan boeren. Met trots kan ik zeggen dat ik al 1 tractor vernield hebt.

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 jul. 2022 - 11:54

Daan, veel Nederlanders hebben begrip voor de acties. Maar dat zegt niet dat ze het ermee eens zijn. Want een overgrote meerderheid vindt wil tegelijk dat het stikstofprobleem wordt aangepakt. De woningnood wordt als een reëler probleem gezien dan het boerenleed. Het begrip voor de boeren uit zich in medeleven. Meer niet. Daarnaast is niets zo onlogisch of irrationeel als de stem des volks. Ze trekt zich niets aan van de uitkomst van haar mening. Ze is factfree en vaak een contradictie. De verklaring is simpel, de publieke opinie bestaat niet. Het is een inhoudsloos statistisch gegeven.

Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 12:46

@PGS Wat een bullshit. De overlast die nu ontstaat is het gevolg van boeren die WEL en op illegale wijzr aanwezig zijn Niet omdat ze weggesaneerd zijn.

MG1968-2
MG1968-24 jul. 2022 - 12:53

@Daan Lekker out of the box gedacht en toont meteen dat het kapen van een actie meer kan zijn dan het verleggen van het narratief.

Van S tot H
Van S tot H4 jul. 2022 - 16:12

@ Pindakaas. 5x IK in 4 zinnen, knappe prestatie

Pindaklaas
Pindaklaas5 jul. 2022 - 16:30

@Van S tot H, Zoveel andere zaken om je druk over te maken maar je valt over het overmatig gebruik van het woord 'ik'. Iedereen heeft recht om zo nu en dan een beetje egoïstisch te zijn. EN zolang jij niet weet wat ik vanwege onze overheid te verduren heb gehad, kun je er beter voor zorgen dat je je om andere zaken druk maakt.

Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 7:19

Arresteren en in beslag nemen dan maar.

9 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 11:41

200,000 boeren met trekkers even 'arresteren' ? Hoe, met 'boa's' ? Weet je nog dat ze de politie hadden wegbezuinigd ? haha. De ME erop af sturen? Zeshonderd busjes met opgefokte ME soldaten ?

Phantom3
Phantom34 jul. 2022 - 12:11

Dat gebeurt alleen als het grootkapitaal in gevaar komt. Niet bij een paar dagen honger voor het gepeupel.

Volrin
Volrin4 jul. 2022 - 12:43

@Baloem Waar zijn 200.000 boeren tegelijk aan jet demonstreren? En anders nadehand thuis oppikken op basis van nummerborden en camera beelden.

Jopie666
Jopie6664 jul. 2022 - 13:20

Precies geef mij een ijzeren staaf en ik heb 10 tractoren vernietigd in 5 min en de overheid doet dat niet. Stel je voor het zouden Marokkanen zijn die schreeuwen Allah is groot, dan stond binnen 1 dag het leger paraat en werden ze bij bosjes neergeschoten. Nederland meet met 2 maten en is hypocriet.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa4 jul. 2022 - 13:46

Dan moeten ze heel wat mensen gaan oppikken en in de gevangenis gaan gooien. Ze hebben een zeer machtige vijand, dit keer.

Andre6
Andre64 jul. 2022 - 19:48

@Jopie666 Ik denk dat Jopie een toetsenbordridder is die zich heel flink voordoet maar niet zoveel voorstelt. Of niet Jopie?

Volrin
Volrin5 jul. 2022 - 3:39

@Baloem "Dan moeten ze heel wat mensen gaan oppikken en in de gevangenis gaan gooien. Ze hebben een zeer machtige vijand, dit keer. " Het alternatief is de val van de rechtstaat want dan mogen boeren wetten blijven overtreden waar de rest van de bevolking wel aan gehouden wordt.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 jul. 2022 - 8:05

Ja en dat is dus een omslagpunt, Eshuis Je hebt gelijk, de overheid wilt geen gezichtsverlies en zal deze opstanden moeten gaan oplossen, sussen, indammen, wat dan ook. Maar, ik denk dat dit ertoe zal leiden, dat de politie zich een soort van zal moeten militariseren. En, dan hebben we straks wel dat deze rellen gesust zijn, maar we hebben dan ook een meer gemilitariseerde/militante overheid/politie. Iets dat ook weer gevaarlijk is. Om dit te temmen, zal men met heel zwaar geschut komen. Dit zal grenzen oprekken. Dit zal de overheid radicaler maken. Als ze het niet doen, is hun constitutie inderdaad gebroken. En is er geen vertrouwen meer. Maar dat was er toch al niet

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa6 jul. 2022 - 12:02

Ja en we zien het nu al hé. Gister is er geschoten op boeren. Het is uit de hand aan het lopen Dit komt toch echt door jaren en jaren van totaal wanbeleid. Je oogst wat je zaait. Rutte heeft alleen maar waanzin gezaaid. Neoliberale megalomane waanzin.