Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Blok schokt toehoorders met bizarre uitspraken over multi-etnische samenleving

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
USA NEW YORK UNITED NATIONS UKRAINE

© 2018-05-29 16:03:18 epa06771904 Dutch Foreign Minister Stef Blok? (C) addresses an United Nations Security Council meeting about the situation in Ukraine at United Nations headquarters in New

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven. Hij heeft zijn medewerkers zelfs de opdracht heeft gegeven uit te zoeken of zo’n samenleving bestaat. Dat blijkt uit filmopnames die in handen zijn van het BNNVARA-programma ZEMBLA. Blok zei vorige week dinsdag in Den Haag tijdens een bijeenkomst met Nederlanders die werkzaam zijn bij internationale organisaties onder meer dat Suriname een ‘failed state’ is en dat dat ligt aan ‘etnische opdeling’. ZEMBLA meldt dat vele toehoorders van zijn ‘Touch Dutch Base’ geschokt waren over de uitspraken van Blok.
"Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet."
Nadat een toehoorder Suriname oppert, antwoordt Blok:
"Dus de partijen in Suriname die zijn niet langs etnische lijnen opgedeeld? Een functionerende rechtstaat en democratie? (….) Suriname is een failed state. En dat heeft ernstig te maken met de etnische opdeling."
Op de suggestie ‘Singapore’ uit het publiek, zegt Blok:
"Singapore is inderdaad een klein mini-landje, extreem selectief in z’n migratie. (…) Die laten geen arme migranten toe. Ja, eventueel voor de schoonmaak."
Volgens Blok loopt iedere samenleving snel ‘tegen haar grenzen’ aan als de samenstelling te gemengd is en hebben Nederlanders die er ‘middenin wonen’ daar ‘enorm last van’:
"(…) als je in Benoordenhout woont, is het hartstikke leuk om op zondag naar de Turkse bakker te gaan. Je hebt ook geen last van een aantal bijeffecten. Maar als je er middenin woont, heb je enorm last."
Xenofobie, iets waar Blok ‘pragmatisch’ over zegt te zijn, zit dan ook in onze genen, aldus Blok:
"Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen."
Reactie In een reactie aan ZEMBLA noemt Blok de uitspraken ‘ongelukkig’:
"Op 10 juli heb ik tijdens een besloten bijeenkomst met Nederlanders gesproken die werkzaam zijn bij internationale organisaties. Mijn doel was een open uitwisseling te stimuleren en van de deelnemers hun ervaringen te horen. Mijn inbreng tijdens de vraag & antwoordsessie van de bijeenkomst was er deels op gericht te prikkelen. Tijdens de besloten bijeenkomst heb ik illustraties gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen."
Opheldering Kees Verhoeven van D66 zegt in de NieuwsBV snel opheldering te willen van Blok:
"De taak van de minister van Buitenlandse Zaken is om diplomatieke betrekkingen te onderhouden. D66 verwacht daarom snel heldere, inhoudelijke uitleg van de minister over zijn onbegrijpelijke uitspraken en zijn pessimisme aangaande de verdeling van vluchtelingen in Europa en de multiculturele samenleving."
De PvdA heeft Kamervragen gesteld:
Afstand Jasper Kuipers, adjunct-directeur bij VluchtelingenWerk Nederland wil dat Rutte afstand neemt van de uitspraken van Blok:
"Dit is een bewindspersoon onwaardig. Bovendien ondermijnt minister Blok hiermee inspanningen van dit kabinet om in Europa gezamenlijke afspraken te maken over een goede opvang van vluchtelingen. Wij roepen de minister-president op om afstand te nemen van deze uitspraken."
Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling is eveneens geschokt:
"Ik sta echt met mijn oren te klapperen. Hele onheilspellende opmerkingen van uitgerekend de minister die de verantwoordelijkheid heeft om grote internationale problemen van onze tijd op een menswaardige manier op te lossen. In plaats daarvan kiest de minister van Buitenlandse Zaken ervoor om de polarisatie te voeden met allerlei spookbeelden over mensen die in wanhoop op onze deuren kloppen op zoek naar hulp en bescherming. Deuren die steeds vaker in hun gezicht worden dichtgesmeten. Bloks uitspraken druisen in tegen de mensenrechten waarvoor juist deze minister zich hoort in te zetten. Dit is een minister onwaardig. Dit staat haaks op alles waar Stichting Vluchteling en – belangrijker nog – het grootste gedeelte van de Nederlanders voor staat."
VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt de uitspraken van Blok vooral ‘lomp’:
"De uitspraken van minister Blok, weliswaar gedaan in een besloten setting, zijn lomp. Niemand zal beweren dat Suriname een modelstaat is of dat migranten in Oost-Europese landen altijd vriendelijk worden bejegend, maar de minister had deze punten ook kunnen maken met een minder lompe woordkeus."
Update 18:00 Minister Blok heeft gereageerd op de reacties op zijn xenofobe uitspraken: ‘Ik heb mijn woorden niet goed gekozen en dat betreur ik. Ik heb heb ook aanstoot gegeven en dat betreur ik ook. Ik ben te ver gegaan in de discussie en om te prikkelen.’ Volgens de NOS zegt Blok ook geprobeerd te hebben ‘duidelijk te maken dat het diep in mensen zit om verwantschap te voelen’. Niet alleen andere partijen hebben laten weten de uitspraken van Blok te verwerpen, ook uit zijn eigen VVD is kritiek gekomen. Of de uitspraken gevolgen zullen hebben voor de minister die zegt ‘pragmatisch over xenofobie’ te zijn, is vooralsnog onduidelijk.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (297)

Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 7:01

[Stel dat minister Blok alsnog bij zinnen komt] Ik zou er niet op rekenen. Blok is een liefhebber van onrecht en ellende. Onder zijn auspiciën heeft Nederland geweigerd om een VN-resolutie te steunen die opriep tot bescherming van burgerbevolking tijdens de Grote Mars voor Terugkeer in Gaza. En we weten natuurlijk nog wat hij gezegd heeft over de onmogelijkheid van multi-etnische samenlevingen. Het zou zo maar kunnen dat hij diep in zijn hart voorstander is van de etnische zuiveringen die aanleiding zijn van de huidige escalatie.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman15 mei 2021 - 7:04

Sorry, verkeerd geplaatst

Dirk stokman
Dirk stokman20 jul. 2018 - 16:48

Het leeft in ieder geval wel, gezien het aantal reacties! (en dat op een linkse site)

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2018 - 19:02

@ Dirk stokman Jij schrijft: (en dat op een linkse site) Je ziet dat er grote aantallen rechtse reacties zijn. Dat leidt weer tot de conclusie dat links meer tolerantie en respect kan opbrengen voor andere meningen dan een rechtse opinie site.

Thuiszitter
Thuiszitter19 jul. 2018 - 23:17

Gebeuren in elke samenleving zaken die weinig met vreedzaam te maken hebben. De verhuftering is toegenomen. Blok laat blijken dat ook bij hem de noodklok luidt, angst is wel zo een slechte raadgever, ik denk dat deze xenofoob beter zijn biezen kan pakken, als BZ minister kan hij het verder wel vergeten. Zal de partijvoorzitter het stokje overnemen ? Ik leef in een multiculturele wijk en zou niet anders willen.

Lozerech
Lozerech19 jul. 2018 - 17:53

"Racisme voor beginners" is een populair onderwerp geworden bij de VVD sinds Pim Fortuin.

1 Reactie
Dirk stokman
Dirk stokman20 jul. 2018 - 16:43

Pim was geen VVD,er! Gelukkig niet!

richarrd
richarrd19 jul. 2018 - 17:23

Minister Blok wil zeker een zo'n saai mogelijk land, een beetje naar zijn eigen gelijkenis.

Satya
Satya19 jul. 2018 - 16:50

Until the philosophy Which hold one race superior and another Inferior Is finally And permanently Discredited And abandoned Everywhere is war Me say war Het eerste couplet van het nummer war van Bob marley. Dit is het probleem in Nederland op het moment. Een groot deel van de bevolking voelt zich superieur. https://youtu.be/4XHEPoMNP0I De meeste mensen hier zullen geen idee hebben waar dit over gaat en dat is triest. Ze begrijpen de woorden maar snappen de betekenis niet in deze volgorde.

Erik1976
Erik197619 jul. 2018 - 16:33

Waarom die paniek. Het is toch doodsimpel deze beweringen te weerleggen?

1 Reactie
Libertain
Libertain20 jul. 2018 - 8:04

Klopt, meteen nadat hij opgestapt is. Verwijst dit doch naar de partij-ideologie van VVD.

Joshua Ritsema
Joshua Ritsema19 jul. 2018 - 16:13

Bizarre man, griezelig uitziend en griezelige handjes. Net als zoveel politici in dit land een duidelijke nul die absoluut geen historisch besef heeft. Hij mag mij een land noemen waar een moskee vreedzaam naast een Hindutempe, een sjoel etc. staat. Sorry voor het woord, maar ik vind hem een eikel.

1 Reactie
Libertain
Libertain20 jul. 2018 - 8:08

Hoeft niet, met het mooi weer zou hij veel passender voor een moskee moeten gaan barbecueen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 jul. 2018 - 16:08

Stef Blok, de dooie heeft niets anders dan een staaltje identiteitspolitiek ten beste gegeven, geheel in lijn met wat de vvd voorstaat, aanschurken tegen vreemdelingen haat, het is geen wonder dat Wilders hapt.

Leef je uit
Leef je uit19 jul. 2018 - 15:27

Ik lees jullie prachtige stukjes maar waarom komt er nu niemand met een lijstje van pakweg 10 landen die wel een pluriforme multiculturele samenleving hebben waar iedereen lekker met elkaar en vreedzaam kan samenwonen en waar wij ons aan kunnen spiegelen?

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2018 - 18:59

@ Leef je uit Jij schrijft:pakweg 10 landen die wel een pluriforme multiculturele samenleving hebben waar iedereen lekker met elkaar en vreedzaam kan samenwonen en waar wij ons aan kunnen spiegelen? Waarom? Dat wordt vermoedelijk lastig omdat er vrijwel geen pluriforme natiestaten zijn waar geen spanningen zijn. Maar als dit is wat jij hebt begrepen van de teksten hier is dat niet erg veel. Monoculturele samenlevingen bestaan nauwelijks en sterven uit en het is in een multiculturele samenleving noodzakelijk is ondanks de verschillen op een normale manier langs elkaar heen te leven of met elkaar te leven. Ook zijn monoculturele samenlevingen geen garantie voor goede onderlinge verhoudingen. Je vraag mist dus iedere relevantie. Het is een vraag van het niveau: Geef aan waarom er in de woestijn zo weinig haring wordt gevangen? Dus mensen zijn helemaal niet bezig met het antwoord op jouw vraag. Blok beweert in essentie dat 1,5 miljoen mensen hier niet thuis hoort. Wellicht meer. En daar mag best kritiek op zijn. Dus je moet die prachtige stukjes eens wat beter gaan lezen.

Ludovica
Ludovica21 jul. 2018 - 19:31

Noem jij eens 10 etnisch homogene landen die een vreedzame samenleving hebben waar wij ons aan kunnen spiegelen? Ik wed dat je dat niet lukt. Alle landen met een democratische rechtstaat zijn pluriform van samenstelling. Ik denk dat dat geen toeval is.

Mostafa
Mostafa19 jul. 2018 - 14:26

Maar u als minister van Buitenlandszaken mag overal in de wereld langs gaan en contact met andere culturen zoeken ? Ahahhh...alleen voor eigen belang bestaat de samenwerking met ander culturen wel, maar samen wonen en leven in één maatschappij niet ? Wat doen de ambassadeur, kerken, Nederlandse scholen en de rijke Nederlanders in Zuid Afrika bijvoorbeeld?! Ik hoor ze niet klagen maar u wel ?!!

antonie2
antonie219 jul. 2018 - 14:02

Hoe kan deze minister van BZ succesvol geïntegreerde mensen recht in de ogen kijken? Neem de Tweede Kamer, die steeds meer een afspiegeling vormt van de inwoners van het land. Na de knevelvoorstellen voor bijstandgerechtigden van Dijkhoff nu de borrelpraat van onze minister Blok. Hoe is het mogelijk dat zo’n partij al jaren de grootste van het land is?

Richard555
Richard55519 jul. 2018 - 11:35

Er is maar een optie en dat is opstappen. Want de ontkrachting van zijn woorden zijn even ongeloofwaardig als het verhaal van Halbe over zijn ontmoeting met Poetin. Dit krijg je niet recht geluld. Maar helaas zal men deze stap niet zetten want deze coalitie is al een gedrocht met 3 1/2 pootje. Opstappen van Blok zou weleens het einde kunnen betekenen van dit kabinet waar de VVD de ene klap na de andere (overigens geheel terecht) krijgt. En dan zouden we zomaar een nog rechtser kabinet kunnen krijgen. De VVD loopt flinke averij op en die kiezers gaan echt niet naar het midden maar verder naar rechts. Dus Geert en Thierry zitten al garen te spinnen bij deze onverkwikkelijke zaak. Wat glijden we toch af met zijn allen.

2 Reacties
Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 12:47

We vertrouwt je buurman met de links-sociale overtuigingen blijkbaar helemaal niet. Het heet pessimisme.

Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 12:48

Je in plaats van we.

Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 10:39

{"Blok schokt toehoorders.."} van een besloten vergadering. Zo was het ook bedoeld - racistische, xenofobe uitspraken zijn er altijd binnen gesloten vergaderingen uitgesproken. Inmiddels is het meerendeel van Nederlandse maatschappij geschrokken, ultrarechtsen en fascisten uitgesloten, dergelijke uitspraken horen niet bij een Ministeriële ambt en post binnen een Democratisch land. De belangrijkste vraag die nu nog open staat is: Is de Premier ook ervan geschrokken?

2 Reacties
Poezenmens
Poezenmens19 jul. 2018 - 11:33

Is de Premier ook ervan geschrokken? Nee hoor, Zijne Luchtigheid en zijn patjepeeërspartij vol griezels komen al jaren overal mee weg. Dus, waarom zou hij schrikken.

Piet de Geus
Piet de Geus19 jul. 2018 - 17:46

"Nee hoor" Waarom denk je dan dat Blok zijn woorden snel heeft teruggenomen? Toch niet omdat jij ervan geschrokken bent.

koffieleut2
koffieleut219 jul. 2018 - 10:37

Appie, Weer fout. Je zit een oorlog te laat. Overigens vergeet je ook dat tijdens de oorlog waar jij het dan over hebt de meerderheid niet met de bezetter mee heulde. Dat kan je niet van het Ottomaanse rijk zeggen tijdens WO1. En tjongejonge, wat hebben die uiteindelijk klappen moeten incasseren. Jij maakt ook geen onderscheid in jou opening, want daarin spreek jij van alle Nederlanders ( iets waar jij dus schijnbaar niet bijhoort. Dit doet geen recht aan allen die in het verzet hebben gezeten, of gediend hebben in de strijd tegen de Duitsers. Dit doet al helemaal geen recht aan de Nederlandse Joden. Als jij je dan niet ziet als Nederlander, en daar dan niet bijhoort, kan ik jou dan scharen onder die groep die tijdens WO1 wel mee heulden met de bezetter?. De Duitsers hebben tijdens dit bondgenootschap veel van deze bongenoten geleerd. Dat hebben ze dan weer toegepast in WO2. Daar mag je dan echt trots op zijn. Ben je toch stukken beter dan al die Nederlanders.

Geesteman
Geesteman19 jul. 2018 - 10:27

De meeste landen in de wereld zijn multi etnisch cultureel en waar het geen enkel probleem is. Of je een multiculturele samenleving wil is een politieke keuze. Niet dat het onmogelijk is.

Ted3
Ted319 jul. 2018 - 10:12

Minister Blok heeft ongelijk, maar ook weer niet. Sowieso ben ik het niet eens met zijn bewoordingen. Ik ben in de jaren zeventig opgegroeid in een multiculturele wijk in Den Haag. Er was een mix van autochtone Nederlanders, Hindoestanen, wat Chinezen en wat andere nationaliteiten, een fantastische tijd. In de jaren tachtig veranderde de bevolkingssamenstelling. Er kwam een influx van Turken, Marokkanen en Afrikanen. De wijk ging achteruit, criminaliteit schoot omhoog, er kwam een agressieve sfeer, allerlei dubieuze koffieshops veranderden het straatbeeld. Ik heb toen op een gegeven moment mijn biezen gepakt, en woon alweer een tijd in een andere wijk. Is het dan racistisch van mij dat ik deze gebeurtenissen aan elkaar koppel? Ik ben zeker niet de enige die wegtrok uit de wijk. Veel Hindoestaanse vrienden vertrokken ook. Ik kan mij dus een beetje vinden in de woorden van Blok, echter niet dat multiculti überhaupt geen kans van slagen heeft

3 Reacties
Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 10:46

@ted, je reactie is voorbeeldig en klinkt precies als het volgende: {" Ben ik gisteren door een (autochtoon) Nederlander bestolen. - Moet ik nu denken dat alle (autochtone) Nederlanders boeven zijn en derhalve Nederland een mislukte land is?"} Van mij mag jij doorgaan omdat ik er voor vrijheid van meningsuiting ben.

Fred444
Fred44419 jul. 2018 - 11:25

''Er kwam een influx van Turken, Marokkanen en Afrikanen''. ''Is het dan racistisch van mij dat ik deze gebeurtenissen aan elkaar koppel?'' Ik vind van wel. U sluit uit dat blanke Hollanders en joden mede verantwoordelijk zijn. Verhuftering en verloedering vinden overal plaats.

Satya
Satya19 jul. 2018 - 16:53

Bedankt dat je mij als Afrikaanse zo schoffeert.

Deachterhoeker
Deachterhoeker19 jul. 2018 - 9:48

De manier hoe Blok dit onderwerp naar voren brengt is zeer lomp, maar er zit wel een kern van waarheid in. Het is logisch, dat mensen met een zelfde cultuur elkaar meer opzoeken dan contact zoeken met mensen van een andere cultuur. Als je dat wil doorbreken, dan dien je aan gedwongen spreiding te doen zoals de SP dit in het verleden ooit voorstelde. Daarmee stimuleer je integratie en niet het laten samendrongen van mensen zoals bijvoorbeeld in Deventer. Daar wonen mensen uit Turkije die geen woord Nederlands kunnen. Hoeft ook niet, aangezien er Turkse winkels zijn e.d. waardoor men hierin ook niet gestimuleerd wordt.

3 Reacties
CharlesdeValois
CharlesdeValois19 jul. 2018 - 12:10

Als je van boeken lezen houdt -je bent professor- en je woont naast een autochtone hard- rocker die niet begrijpt dat je kinderen willen slapen (veel herrie in Nederland) dan woon je liever naast een allochtoon die niet zo prominet aanwezig is.

Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 13:09

{"Als je dat wil doorbreken, dan dien je aan gedwongen spreiding te doen zoals de SP dit in het verleden ooit voorstelde."} Je geeft blijk in de verkeerde discussie te zitten omdat je argumentatie gaat enkel over de vermeende integratie. Wel goed, is deze discussie hier over multi-ethnische samenleving gericht en dus niet over het integratie in de monocultuur. Overigens zou je nog altijd je eigen steentje kunnen bijdragen door het spreiding omgekeerd toe te passen en starten een beweging om midden in de wijken nieuwkomers te gaan wonnen in plaats van meteen de benen te nemen zodra meer "buitenlanders" naast je komen wonen. Dit feit is eigenlijk wat de "integratie" onmogelijk heeft gemaakt. Ons-kent-ons, of niet?

Deachterhoeker
Deachterhoeker19 jul. 2018 - 16:01

Tommy T, De voorbeelden die je benoemd zijn ook groepen die waar mogelijk bij elkaar klitten, als ze in het buitenland zijn. Nederlanders in de usa en Australië hebben ook nog steeds verenigingen die samen komen om samen Nederlandse feestdagen te vieren. Op zich niets mis mee, als je daarnaast meedoen met de samenleving waar je leeft. De nieuwkomer zal zich dus moeten aanpassen met de taal en gebruiken en die moeten toepassen. Geldt ook voor Nederlanders in het buitenland.

Geesteman
Geesteman19 jul. 2018 - 8:44

Voor Blok en zijn partij is het altijd al ongeloofwaardig geweest dat mensen samen zouden kunnen leven. Niks nieuws van Blok dus.

richarrd
richarrd19 jul. 2018 - 8:40

Mensen die in een complexe wereld leven die worden steeds intelligenter. Mensen die in hun eigen wereld leven zoals Stef Blok en die zich afsluiten van de rest van de wereld die worden steeds dommer. Daar is Stef Blok wel een mooi voorbeeld van.

Hiltermann
Hiltermann19 jul. 2018 - 8:30

Iedereen valt over Blok na zijn ondiplomatieke uitspraken. Die opwinding is terecht zelfs uit zijn eigen partij komen kritische geluiden. Van een ervaren minister mag verwacht worden dat hij zich realiseert wat d uitwerking van zijn woorden is op pers en publiek. Ook toespraken in besloten kring kunnen ophef veroorzaken, dat moet een minister van BuZa zich realiseren. De inhoud van zijn toespraak is op zich niet schokkend op het deel over de EU landen die niet willen meewerken aan de opvang van vluchtelingen na zijn de meeste uitspraken juist al komen ze hard aan. Polen, Hongarije, Roemenië en Bulgarije kunnen wel degelijk gedwongen worden EU besluiten over de verdeling van vluchtelingen na te leven. Er zijn voldoende sancties mogelijk deze lidstaten te motiveren hun aandeel te leveren. Zijn opmerkingen over levensbedreigende situaties voor vreemdelingen in deze landen zijn nergens op gebaseerd. Zo xenofoob is de bevolking in die landen niet, integendeel.

Fred444
Fred44419 jul. 2018 - 8:12

Blok is niet de enige die zo denkt: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/19/parlement-israel-stemt-in-met-controversiele-joodse-natiestaat-wet-a1610523

Britta van Rees
Britta van Rees19 jul. 2018 - 8:07

De woorden van Blok sluiten goed aan op het gevoel van onbehagen dat veel Nederlanders hebben bij de immigratie. Het is nou eenmaal zo dat veel nieuwkomers over bepaalde zaken diametraal andere opvattingen hebben dan veel autochtonen. En de vraag is of je dan toch vreedzaam met elkaar zult kunnen samenleven. Deze vraag leeft breed, en ik vind het veel beter haar te bediscussiëren dan haar te taboeïseren. Blok zou zijn woorden dus niet moeten terugnemen, maar moeten toelichten. De "prikkeling" die hij indertijd beoogde komt dan tot volle wasdom in het belang van ons allen.

6 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin19 jul. 2018 - 9:35

@ Britta - dat is eigenaardig. De gedachte dat Blok 'zegt wat velen denken en waar het op staat', om 'een discussie aan te zwengelen en de dingen bespreekbaar te maken', die is uitermate belegen. Een jaar of twintig oud, zo niet langer. Taboeïseren? Al twee decennia lang roept iedereen aan de rechterkant maar raak, om zichzelf na het geringste commentaar tot slachtoffer uit te roepen. Ik zie steeds dezelfde non-discussies voorbij komen, die zelden op de werkelijkheid gebaseerd zijn, en daarom leiden ze ook nergens toe (nou ja, af en toe zetten krom lopende mannen van middelbare leeftijd varkensmutsjes op, en dan gaan ze protesteren bij een AZC). Ik stel dit: al dertig jaar zien we het steeds ernstiger falen van het dominante politiek-economische model. Bestaansonzekerheid, armoede, en geestelijke nood beschadigen het leven van talloze Nederlanders (en in andere landen is dat niet anders). Nooit zal een leidend politicus of een vooraanstaand orthodox econoom erkennen dat het beleid ontstellend negatieve consequenties heeft voor zovele gewone mensen. Dat krijg je als de hoeksteen van dat beleid slechts een dogma is, dat a priori voor onfeilbaar verklaard is; en volkomen onwetenschappelijk. Onze onderdrukkers zoeken daarom naar zondebokken. Allochtonen, moslims, vluchtelingen, die zijn de schuld aan alle problemen van 'het eigen volk'. Die stelen onze huurwoningen, die eisen allerlei dure sociale voorzieningen voor zich op, en die verergeren de onveiligheid in ons mooie vaderland. Alles leugens. Maar de propagandamachine van de rechtse tirannen werkt soepel. Met alle gevaren van dien. Ik vraag me af: waarom komt dezelfde meuk steeds opnieuw langs, en denken mensen dan dat er eindelijk eens een fris en open, eerlijk geluid is? Kan het zijn dat het historisch besef, het natuurlijke herinneringsvermogen bij veel inzenders ernstig te wensen overlaat?

Fred444
Fred44419 jul. 2018 - 9:41

Uw ideeën zijn net zo onfris als die van Blok en Netanyahu.

Britta van Rees
Britta van Rees19 jul. 2018 - 10:35

@Cliff De stelling dat alles op te lossen is via sociaal beleid is ook al jaren oud, en wat mij betreft allang weerlegd. Nee, je lost de culturele spanningen niet op met alleen sociaal beleid. Er speelt namelijk meer dan alleen maar de strijd om banen of inkomen. Er is een waardenstrijd gaande, die niks te maken heeft met de spreiding van kennis macht en inkomen, wat weer een andere strijd is. Links heeft het bestaan van een waardenstrijd al veel te lang ontkend, ten koste van politieke invloed onder de arbeiders. Dit eeft weinig raakkvlakken met

Richard555
Richard55519 jul. 2018 - 11:50

Britta welke waardenstrijd? U weet toch wel dat waarden in de loop van vele jaren ontstaan en aangepast worden in de loop der tijd en niet van vandaag op morgen. En dat is wat veel Nederlanders die zoveel moeite hebben met migratie niet willen zien. Onze waarden staan altijd ter discussie maar tegelijkertijd veranderen ze zo langzaam dat dit vaak over generaties heen gaat. Het is echt niet zo dat we nu allemaal een met een hoofddoek halaleten gaan kopen bij de Surinaamse supermarkt die gerund wordt door Polen. Doe toch eens normaal mensen. Deze vreemde smetten vrees is geen probleem van de toegenomen minderheden maar van een bange krampachtige groep autochtonen. Die zeker op geen enkele wijze de meerderheid vormen in dit land. Hoe hard ze ook roepen dat zij het volk vertegenwoordigen. De enigen die zij vertegenwoordigen is het VOLLUK. Dat is toch net iets anders.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 12:04

Beste Britta Die waardenstrijd speelt zich af op alle vlakken, nl. arbeidsloze, zieken, arbeiders versus hoogopgeleiden, veelverdieners. Die waardestrijd is in heel de samenleving voelbaar. Daarom wordt het huizentekort in de sociale woningbouw ook al tientallen jaren niet opgelost. Oh ja, wacht, er wordt nu volop gebouwd voor particuliere huurders, daar zet men na een onlangs ingetreden tekort wel per direct de sokken in. Heel de maatschappij draait om een waardenstrijd, alleen heeft dat niets met kleur op zich te maken en/of cultuur. de segregatie vindt op alle terreinen plaats.

Satya
Satya19 jul. 2018 - 12:48

Britta van Rees Wanneer is dat weerlegt? Waar is dat weerlegt?

frankie48
frankie4819 jul. 2018 - 7:34

Als dit altijd al zijn gedachteloop is geweest, dan kan je ook een logische verklaring vinden in het feit waarom hij als minister voor Wonen en Rijksdienst alles in het werk heeft gesteld om mensen met lagere inkomens uit onze meest geliefde buurten/wijken van het land te gaan krijgen. Hij wilden met dat beleid natuurlijk bewust het 'wij tegen zij gevoel' bij iedere Nederlander gaan lopen aanwakkeren!

frankie48
frankie4819 jul. 2018 - 6:51

Het laten rehabiliteren van politicus Johannes Gerardus Hendrikus Janmaat voor de veroordelingen van soortgelijke uitspraken, dat moet met de uitspraken van de huidige politici toch een koud kunstje gaan worden!

richarrd
richarrd19 jul. 2018 - 6:46

Ik schaam me eigenlijk dat ik een Nederlander ben op dit moment. Mensen proberen overal er het beste van te maken samen en dat gaat helemaal niet slecht en gaat vaak heel goed. De uitspraken van Blok doen vermoeden dat we in Nederland de moderne tijd niet meer kunnen bijhouden en dat we zijn blijven steken in één of andere tijdperk van de gekken van honderd jaar geleden ofzo. Die Blok zet Nederland mooi voor schut dat kan ik je wel vertellen.

3 Reacties
Satya
Satya19 jul. 2018 - 10:09

Ik vind dat jij je niet hoeft te schamen, jij bent niet verantwoordelijk voor anderen. Het gaat om jouw persoonlijke acties waar je je eventueel voor zou moeten schamen. Ik kan je wel vertellen dat ik me in mijn geboorte land steeds minder welkom voel. Ik merk het verschil. Ik ben geen crimineel en weet zeker dat ik meer bijdraag wat betreft normen en waarden dan veel Nederlanders. Ik werk en toch merk je steeds meer dat je als minderwaardig word gezien. Er wordt op ras gespeeld. Ontkennen heeft geen zin meer Nederland word een racistisch landje

RosaLange
RosaLange19 jul. 2018 - 10:34

"Ik schaam me eigenlijk dat ik een Nederlander ben op dit moment. " Als je in hokjes denkt, kan dat het gevolg zijn. Wie anderen en zichzelf als individu ziet, heeft daar geen last van.

sjaakie2
sjaakie220 jul. 2018 - 6:46

Wat erg dat je dat voelt Satya, ik vind overigens de sfeer in Nederland er ook niet beter op worden. Het lijkt erop dat we de afgelopen 20 jaar steeds verder afglijden.

steen15000
steen1500019 jul. 2018 - 6:26

Ik kan mij nog de tijd herinneren dat een minister president voorstander was van spreiding van kennis, inkomen en macht. Dat was onder minister president Den Uyl. Ik bemerk in de jaren erna alleen het omgekeerde; een concentratie ervan inclusief vermogen. Het doel van de VVD is in Nederland zoveel mogelijk dit te bevorderen. ( intussen 'het volk' zoet houden met brood en spelen. ) Voldoet een land niet aan deze criteria dan ben je een "Fail State" als land in de ogen van Blok. Kennelijk telt Suriname percentueel niet zoveel multimiljardairs; een 'Fail State' dus. De rest van de bevolking moet hard werken met zo min mogelijk loon en zoveel mogelijk flex arbeid met zo min mogelijk rechten. Winstmaximalisatie van alle bedrijven. Dat zijn de normen en waarden heden.Vergaren van kennis inkomen macht en vermogen.

angsthaas2
angsthaas219 jul. 2018 - 6:23

Ik mag het niet zeggen maar het is weer een vvd-er, dat begint nu wel wat op te vallen. Er zijn vast wel een paar goede vvd-ers, maar over het algemeen staan ze hoog in de misdaad cijfers.

Libertain
Libertain19 jul. 2018 - 5:49

Vraag: Wie is erger, Blok of Trump?

1 Reactie
richarrd
richarrd19 jul. 2018 - 6:39

Dat is overduidelijk Blok. Zulke uitspraken heb ik Trump nog nooit horen doen.

JanB2
JanB219 jul. 2018 - 1:27

Hij heeft zijn medewerkers zelfs de opdracht heeft gegeven uit te zoeken of zo’n samenleving bestaat. Die medewerkers zijn dan ook van een bedenkelijk niveau. Want je kunt meteen meerdere voorbeelden geven. China is er één van. Niet dat het daar ideaal wonen is wat mensenrechten betreft maar men zit elkaar in ieder geval niet langs etnische scheidslijnen met de bijl achterna. Maar goed. China heeft ook een sterke overheid die ook optreedt wanneer dat nodig lijkt (helaas ook wanneer het niet nodig is maar dat is een ander verhaal). Maar als een land alleen op papier geleid wordt, en wel door door een stel terugtredende slapjanussen die thee gaan drinken met raddraaiers, zich veilig verschansen in Wassenaar en Bloemendaal of pertinent weigeren op te treden omdat we toch moeten begrijpen dat eerwraak en vrouwenbesnijdenis nu eenmaal onderdeel zijn van een bepaalde cultuur dan liggen uitwassen en gedoe inderdaad op de loer. Een domme slappeling met een wel heel beperkt denkraam deze "minister" Blok. Helaas is hij niet de enige.

7 Reacties
Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 16:34

JanB Volgens mij worden de herkenbare afwijkende groepen weer wel onderdrukt. De islamitische Oeigoeren hebben het er volgens mij (nog) wat minder prettig.

JanB2
JanB220 jul. 2018 - 0:12

Klopt. Maar daar speelt natuurlijk ook weer de Islam een rol. China bestaat echter uit tientallen volkeren en/of minderheden, iets dat velen hier niet weten. De grootste angst van de chinese leiding is dat deze smeltkroes onbeheersbaar wordt en ontploft. Vandaar dat hard wordt opgetreden tegen alles dat wel eens naar opruiïng, separatisme en religieus fanatisme zou kunnen ruiken. De Oeigoeren zijn daar het slachtoffer van. Tibet is trouwens ook zo'n verhaal. Dit laat onverlet dat er met tientallen andere minderheden geen problemen zijn in China. De mensenrechten zijn in hun geheel een enigzins problematisch thema in China, maar dat is een ander verhaal.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2018 - 7:10

Dichter bij huis hield Tito de boel ook bij elkaar tot het ontplofte.

Ozon
Ozon20 jul. 2018 - 9:20

JanB China is dus simpelweg geen goed voorbeeld. Als je en één of meerdere groepen onderdrukt en alleen “vreedzaam” kan leven door een snoeihard regime te voeren, waarbij mensenrechten bijzonder weinig relevantie hebben, dan laat het dus zien dat het geen goed voorbeeld is.

JanB2
JanB220 jul. 2018 - 16:12

China laat met tientallen andere minderheden zien dat het wel kan. Het optreden van de chinese autoriteiten richting Oeigoeren en Tibetanen is een uitzondering, tevens onnodig en overtrokken en daardoor eerder een risico dan een instrument om de zaken in goede banen te leiden. Dat laat onverlet dat het met tientallen andere bevolkingsgroepen prima gaat in China. Soms moet je echter hard optreden zoals Tito in Joegoslavie liet zien. Alleen dan kun je allerhande separatistische onzin en vijandigheid tussen bevolkingsgroepen onder de duim houden. Blok lult er dus maar vrolijk wat op los vanuit zijn bruine onderbuik. Hij kan immers niet anders want hij behoort tot een politieke kaste die al lang alle gezag en respect onder de bevolking kwijt is en daardoor zelf niet in staat is de zaak bij elkaar te houden. Zijn analyse is niet meer dan de typische reactie van de ondermaat: if you can’t join it, disregard it.

JanB2
JanB220 jul. 2018 - 16:15

@ Danielle Klopt. Het kan dus wel degelijk maar het kost moeite en er is gezag en aanzien voor nodig. Tito’s opvolgers hadden dat gezag en aanzien niet. Twijfelachtige figuren kregen daarmee vrij spel.

Ozon
Ozon21 jul. 2018 - 1:23

JanB 20 juli 2018 at 18:12 "Soms moet je echter hard optreden zoals Tito in Joegoslavie liet zien. Alleen dan kun je allerhande separatistische onzin en vijandigheid tussen bevolkingsgroepen onder de duim houden. Blok lult er dus maar vrolijk wat op los vanuit zijn bruine onderbuik" Het feit dat je met hard optreden, onderdrukking of mensenschendingen allerhande separatistische onzin en vijandigheid moet onderdrukken, bevestigd eerder wat Blok beweert, dan dat het dat tegenspreekt. En let wel, Blok zei (voor zover ik kon zien) niet dat mensen niet moeten streven vredig samen te leven, hij zei alleen dat hij het niet gezien heeft. Een constatering. Wellicht hebben we een ander beeld bij "vreedzaam". Ik vind vreedzaam iets anders dan wreedzaam. Voor mij betekent vreedzaam samenleven dat je in vrede, zonder dwang van buitenaf, prima kan samenleven. Dat je je buur (min of meer) als gelijke beschouwd als je overbuur. Ik deel voor een groot deel de mening van Blok. Als hij complete BS had verkondigd, kortom, als iedereen paradijselijk, zonder vooroordelen, zonder moeilijkheden, zonder enige strubbeling had geleefd in een multi-etnische/multi-culti-samenleving; dan hadden we geen klachten gehad over discriminerende werkgevers, over discriminatie rond/door sinterklaas of juist boosheid over klachten over sinterklaas, over discriminerende mannen, over lonen van polen, over hoofddoek-afttrekkende-vrouwen/mannen, over kech's, over de al-dan-niet discriminatie van vrouwen rond nikaabs, of juist discriminatie van moslima's omdat ze beperkt worden in het dragen van nikab. Dat waren dan simpelweg geen issues geweest. Want, er hadden dan geen problemen bestaan. Juist het bestaan van de issues uit intoleranties van de ene groep of de andere, vanuit (vermeende) achterstellingen van de ene groep ten opzichte van de andere, toont aan dat het "niet vanzelf" gaat. Als Blok volkomen ongelijk had gehad, dan bestond discriminatie niet, dan bestonden allerhande separatistische denkbeelden niet. Dat is juist de crux van zijn opmerkingen. Dan had iedereen in vrede geleefd. Vreedzaam, zonder onderscheid tov een ander. Wat mij betreft heeft Blok ongelijk als we constateren dat er geen discriminatie bestaat. Als iedereen de ander als gelijke ziet. Zonder dwang, doch uit eigen, vrijwillige overtuiging: vreedzaam.

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon18 jul. 2018 - 22:21

Blok heeft wel een punt. De mens heeft nu eenmaal een genetisch gepredisponeerde voorkeur voor etnische soortgenoten, ook memen spelen hierbij een rol. Hij heeft zich nogal onhandig uitgedrukt maar mono-etnische/culturele samenlevingen met relatief weinig nieuwkomers met een andere achtergrond [bv Ijsland, Japan en voormalige Oostbloklanden] zijn stabieler en harmonieuzer dan de meeste multiculturele landen. Kijk maar naar de problemen in de meeste grote West-Europese steden, is een voorbode van wat zich in deze landen gaat ontvouwen.

4 Reacties
Geleen
Geleen19 jul. 2018 - 7:55

Problemen?? Heeft er ooit wel eens de vraag bij u gespeeld over het waarom van probleempjes? Ooit al eens overwogen in de spiegel te kijken en aan u zelf de vraag gesteld: ligt het aan hun of ligt het aan mij? Ligt het aan hun onvermogen tot aanpassing en cultureel anders zijn.... of mijn bevooroordeel en afkeer van anders? Weet u wat het is Gadfly, in mijn beleving is er geen enkel probleem met migranten. Het grootste probleem van het Westen zijn mensen zoals u. Mensen die zich richten op de uitwassen en niet op het geheel. Mensen die een hekel hebben aan alles wat anders is als zij. Mensen vol vooroordelen en vanuit die vooroordelen denken en handelen. Mensen die denken in maatschappelijke problemen en niet in maatschappelijke oplossingen. Eigenlijk het soort mens waar ik het meeste last van heb in mijn leven, omdat ze je een mening willen opdringen die niet de mijne is. Omdat ze menen dat ze alles mogen zeggen, hoe kwetsend ook. Omdat ze discrimineren en uitsluiten. Omdat ze anderen betitelen als kansarm zonder ze ooit een echte kans gegeven te hebben. Eigenlijk het soort mens waar ik van nature een bloedhekel aan heb. Dus beste Gadly, uw zin: "De mens heeft nu eenmaal een genetisch gepredisponeerde voorkeur voor etnische soortgenoten." is niet helemaal correct. Had moeten zijn: "De mens, zoals ik, heeft nu eenmaal een genetisch gepredisponeerde voorkeur voor etnische soortgenoten." Niet dé mens maar u en uw soortgenoten zijn het probleem.

Paul250371
Paul25037119 jul. 2018 - 9:47

Geleen Helemaal raak

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon19 jul. 2018 - 11:46

@ Geleen Je kunt biologische en gedragswetenschappelijke gegevenheden proberen te ontkennen, maar daarmee zijn ze niet onwaar. Ik wil u geen mening opdringen maar probeer invulling te geven aan wat Blok m.i. eigenlijk bedoelt te zeggen. Waar discrimineer ik precies in mij bijdrage? Of wilt u ontkennen dat er in steden als Brussel, Antwerpen, Birmingham en de Franse banlieues grote problemen zijn met parallelle samenlevingen waar men zich weinig gelegen laat liggen aan de "Leitkultur" van westerse landen?

Richard555
Richard55519 jul. 2018 - 12:02

En Gadfly noemt zich nog links ook. Laat me niet lachen. Dit is een van de meest rechtsche reaguurders op dit forum. Bovendien kletst hij ook nog enorm uit zijn nek. Oost Europa en stabiel. Hoe kom je er op. Overal zitten (semi-) fascistische regimes die hun eigen rechtsstaat aan het afbreken zijn en lak hebben aan de lasten van de EU en alleen de lusten willen. De bevolking daar gaat geregeld de straat op om te protesteren tegen die afbraak. Zulke tegenovergestelde massa demonstraties bijv. tegen immigratie, asielbeleid etc. heb ik in ons land nog niet waargenomen. Dat zou toch allang gebeurd zijn als lieden zoals Gadfly een meerderheid zouden vertegenwoordigen. Dat is dus ook niet zo. Dit zijn slechts ophitsers uit het extreemrechtsche kamp die het Internet onveilig maken.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*18 jul. 2018 - 21:24

Opstelten, Teeven, van Miltenburg, Hennis-Plasschaert, Zijlstra, Dijkhoff, Blok enz., wat een treurige rij al, qua hun daden of uitspraken of beide, wat betreft de VVD, tot nu toe!. (De namen hierboven zijn slechts van de laatste paar jaren!)

H.Witte
H.Witte18 jul. 2018 - 21:01

De bedenkelijkheid zit hem er in dat de uitspraken van Blok passen in een tijdsbeeld. Een afglijdende moraal die de normen en waarden gevaarlijk gaan verleggen.

8 Reacties
koffieleut2
koffieleut218 jul. 2018 - 22:48

Hij zegt in ieder geval wat hij denkt. En omdat hij zo denkt is het aan de VVD te bepalen of dat binnen de VVD gedachte past of dat hij moet wieberen. Ik hoop toch echt op dat laatste.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 3:01

En wat te denken van deze? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/22/ik-heb-de-veiligheid-van-kille-cijfers-nodig-a1607656

koffieleut2
koffieleut219 jul. 2018 - 8:42

Minoes Das toch echt van een andere orde. De man geeft in het stuk aan waar hij problemen ziet, wat hij als positief ervaart en wat niet. In het stuk onder de kop "wordt het erger?" heeft hij bijvoorbeeld wel een punt. Het is de armoede en het vuil waarom hij bij de gedachte van de Schilderswijk de bibbers krijgt.Het is zijn perceptie van deze wijk. Er zijn ook wijken waar ik liever niet ben. Nee, in geen verhouding tot de uitspraken van Blok.

Roy Batty
Roy Batty19 jul. 2018 - 11:11

Koffieleut "Das toch echt van een andere orde" En die orde is dat hij je beter bevalt en waarschijnlijk geen VVD stemmer is. Daarom mag hij het wel zeggen. Hebben wel meer mensen last van. Politieke voorkeur bepaalt voor ze van wie ze dezelfde realiteit wel slikken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 11:38

koffieleut Dusls je zegt wat je denkt dan is wat je zegt ook goed, beter dan wanneer je het alleen maar denkt? Het is 'normaal' dat mensen zo denken? Helaas wel dus, ook gezien jouw reactie. Ze zijn niet vies van geld van die vieze mensen en/of brood van die bakker die erg woont, oh nee. Dat geld dat ze heel gemakkelijk schoongewassen hebben, Weet je door hoeveel handen dat geld gaat? Maar ondanks dat zullen ze er niet van afzien maar het gretig aanpakken. Als je niets aanvoelt dan kan het niet helpen. Het gaat over de tijdsgeest toch? Nou dit is de tijdsgeest ten voeten uit. Het is een vaststelling dat mensen in dienst van de overheid, het CBS die wel van onze belastingcenten goed hebben verdiend, het over 'arme' mensen hebben, alleen omdat ze in een bepaalde wijk wonen (? )waar hij dus vies van is.... waar zij e.a. daaraan gelieerde speciën vies van zijn en zen waar zij en andere speciën ze zelf n.b. instoppen. Hij vindt ze afstotelijk, zou er niet kunnen leven noch leven in zo een wijk. Ik misschien ook niet, maar niet omdat ik die mensen vies zijn, die zijn niet vies en/of afstotelijk. Het is van precies hetzelfde laken een pak. Het geeft perfect weer wat de jet-set denkt en wie zich daaronder bevinden. Het geeft perfect aan waarom mensen zijn zoals ze zijn en doen zoals ze doen en het hun koud laat. Ik heb dat vroeger niet meegemaakt. Ik kom uit een burgerlijk gezin, wij hadden het thuis ook niet breed, maar ik had gewoon schoolvriendinnen in de villawijken, waar ik ook altijd uitgenodigd werd op verhaardagsfeestjesfeestjes. Ook zij waren nl. gewoon mensen, die geheel normaal met je omgingen. Tegenwoordig zijn de mensen geschift, en gaan we terug naar de jaren 30 met het bijbehorende gedachtegoed., Dat is dus de overeenkomst. Geld en afkomst maakt je blijkbaar schoon en een beter mens, niet dus. Je hebt waarschijnlijk het stukje over de Turkse bakker niet gelezen? Kun je nagaan hoe het er bij de overheid ( hogere ambtenaren) aan toe gaat. Die man straalt een arrogantie uit t.a.v. mensen die 'anders' zijn omdat ze minder verdienen, en in zijn ogen dus onbeduidend en vies, waar de honden geen brood van lusten. Die man draagt een net pak om zijn smerige gedachten te verbergen, precies zoals Stef Blok.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 11:45

als je zegt., .-/- g, -/- en zen. zijn=vind. verjaardagsfeestjes. maken je Excuses voor de vele fouten. Echt dit soort mensen haalt het bloed onder mijn nagels vandaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jul. 2018 - 18:11

Minoes&tuin 19 juli 2018 at 05:01 "En wat te denken van deze?" Ik begrijp toch niet echt wat u bedoelt. Met Latten heb ik geen probleem. Bij mijn weten een integere wetenschapper. Zijn interpretaties (medegebaseerd op achtergrond kennis uit een lange reeks van onderzoekingen) van bepaalde demografische trends zijn niet incompatibel met de cijfers en zijn aanbevelingen lijken mij zinnig. Maar daarover kan men van mening verschillen. Wat hij verder prive vindt van wonen in de Schilderswijk is daarvoor niet belangrijk. Overigens zegt hij nergens dat hij de bewoners afstotend vindt. Blok heeft geen enkele expertise op het terrein waarop hij zich begaf. Inderdaad iets heel anders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jul. 2018 - 9:49

Overigens moet u voor de grootverdieners niet zijn bij lui als Jan Latten tenminste niet als het gaat om de uni. Hij is/was er slechts bijzonder hoogleraar. De echte grootverdieners daar zijn de bestuurders net als (overal) elders.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jul. 2018 - 20:55

Het lijken mij een volstrekt zinloze opmerkingen van Blok. Als dit zijn niveau is lijkt dat inderdaad een goede reden voor ontslag. Een beetje niveau Wilders die tenminste nog voorstelt alle moslims weg te treiteren door hun moskeeën te sluiten. Blok zegt exact hetzelfde maar heeft geen oplossing. Knullig en dus ongeschikt. Een soort Trumpje. Maar als zo vaak zijn veel reacties van nog minder niveau dan de opmerkingen van Blok. Er zijn mensen die opmerken dat de verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven. Ik lees dat met verbazing. Wat had je anders verwacht? Er is al bijna 20 jaar een samenleving die polariseert. Dus alle groepen in de samenleving nemen afstand van elkaar. En minderheidsgroepen zetten de eigen identiteit hoog op de agenda. Welke idioot denkt er nu dat mensen assimileren als je tegen hen zegt dat ze achterlijk zijn en hun cultuur en geloof ook. Er komt nooit meer een homogene samenleving waarin al je buren op jou lijken. Mensen die daar naar streven lossen niets op maar maken de problemen steeds groter. Dat doet extreem rechts, dat doet Blok en dat doet een groot aantal mensen hier. En als je dan toch die homogene samenleving wil kom dan eens met een constructief voorstel. Verzamel je geestverwanten bijvoorbeeld en trek naar Limburg of Groningen of emigreer collectief naar Trump-land. Dan kan daar een geheel wit land komen en een samenleving die exact is wat men wil. Maar hou op met anderen die mono culturele samenleving op te dringen. Het is verder een kansloos verhaal. Iedereen die hier wil leven zal moeten dealen met de diversiteit of je het leuk vindt of niet.

6 Reacties
Roy Batty
Roy Batty19 jul. 2018 - 11:01

"Maar als zo vaak zijn veel reacties van nog minder niveau dan de opmerkingen van Blok. 'Er zijn mensen die opmerken dat de verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven." Dus mensen die opmerken dat verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven zijn van een 'minder niveau' en nog minder dan Blok die u al op het niveau Wilders plaatst? En een zin eronder doet u dezelfde conclusie door te zeggen dat de samenleving polariseert. Iets waar wel meer mensen last van hebben. Exact hetzelfde zeggen als degene die ze als extreem rechts bestempelen.

DaanOuwens
DaanOuwens19 jul. 2018 - 21:11

@ Roy Batty Jij schrijft: Dus mensen die opmerken dat verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven zijn van een ‘minder niveau’ en nog minder dan Blok die u al op het niveau Wilders plaatst? Jouw tekst plaatst je op exact hetzelfde niveau als extreem rechts.

Roy Batty
Roy Batty20 jul. 2018 - 10:34

"Jouw tekst plaatst je op exact hetzelfde niveau als extreem rechts." Nogal opmerkelijk als je bedenkt dat mijn tekst uit uit jouw woorden bestaat. Maar het brengt ons wel gelijk bij de kern van het verhaal. En dat is dat je nogal snel geneigd bent om iets als extreem rechts te beschouwen behalve als dezelfde mening van jou afkomstig is. "Maar als zo vaak zijn veel reacties van nog minder niveau dan de opmerkingen van Blok. Er zijn mensen die opmerken dat de verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven." Jij doet dezelfde constatering als die mensen met; "Dus alle groepen in de samenleving nemen afstand van elkaar." Wat maakt jouw constatering dan niet van hetzelfde 'mindere' niveau?

DaanOuwens
DaanOuwens20 jul. 2018 - 18:48

@ Roy Batty Hoewel ik je tekst volstrekt idioot vind, ga ik er met enige aarzeling van uit dat het wellicht integer is bedoeld. Ik schrijf: “Dus alle groepen in de samenleving nemen afstand van elkaar.” Dat staat daar als een waardevrije objectieve constatering die het gevolg is van de zaken die spelen in de samenleving. Jij verwijst naar: ... mensen die opmerken dat verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven zijn van een ‘minder niveau’ en nog minder dan Blok die u al op het niveau Wilders plaatst? Daar verwijs je naar politici die een rangorde aanbrengen in het niveau van mensen en hun waarde voor de samenleving. Kortom ik benoem het gevolg en jij beweert dat ik de oorzaak ben. Wilders en Blok dragen in aanzienlijke mate bij aan het creëren van een samenleving die zij zeggen niet te ambiëren.

Roy Batty
Roy Batty20 jul. 2018 - 23:32

Voordat we over idiote teksten gaan praten is het verstandig om eerst even de juiste volgorde aan te houden. Twee beweringen uit jouw koker; “Maar als zo vaak zijn veel reacties van nog minder niveau dan de opmerkingen van Blok. ‘Er zijn mensen die opmerken dat de verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven.” En "“Dus alle groepen in de samenleving nemen afstand van elkaar.” Dus als mensen opmerken dat de verschillende etnische en culturele groepen steeds meer langs elkaar heen leven dan is dat van een minder niveau terwijl je erna met "Dus alle groepen in de samenleving nemen afstand van elkaar" in feite hetzelfde zegt. Het zal ongetwijfeld niet moeilijk zijn om even het verschil uit te leggen tussen wat een opmerking van een minder niveau is en hetgeen jij beweert met dezelfde woorden. Ben zeer benieuwd.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jul. 2018 - 10:11

@ Roy Batty Laat even deze zin tot je doordringen: Kortom ik benoem het gevolg en jij beweert dat ik de oorzaak ben. Wilders en Blok dragen in aanzienlijke mate bij aan het creëren van een samenleving die zij zeggen niet te ambiëren. Ik geef toe het is geen lagere school niveau. Maar met 2 jaar voortgezet onderwijs moet het toch te begrijpen zijn.

OlavM
OlavM18 jul. 2018 - 20:28

Hoe Blok ook heeft zitten blokken, hij is alsnog als een blok gezakt voor het examen minister van buitenlandse zaken. Hij is nu een blok aan het been van het kabinet geworden. Maar al zal dat hem toch niet echt voor het blok zetten, komende nacht zal hij zal zeker niet als een blok slapen.

2 Reacties
OlavM
OlavM18 jul. 2018 - 20:29

Herstel: "zal" in laatste regel schrappen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 2:56

Wij zeggen altijd als een blok in slaap vallen... Dat moet nu zijn als een' Blok' in slaap vallen...of niet in slaap vallen natuurlijk.... In ieder geval is duidelijk dat hij maar voor bepaalde mensen als een Blok valt...

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jul. 2018 - 20:06

Kijk jongens het komt mij niet vreemd over want dit is de gedachten van de meeste Nederlanders in hun vertrouwde zone. Zet een donker persoon vooraan en je ziet meteen de worden gebruik veranderen naar wat milder kritiek toe. Heb vaak genoeg meegemaakt dat mensen die zich jouw vriend noemen achter je rug om jouw voor van alles uitmaken vanwege je huidskleur of afkomst en heel anders reageren zodra je ze mee confronteerd. Uit mijn persoonlijk ervaring zijn meeste Nederlanders hypocriet en opportunistisch, en de echte nuchtere oprechte Hollander is aan het verdwijnen, iets waar Nederland last van heeft om de 100 jaar, en wel laten we op het eind van dat 100 jaar zitten......... wil echt het gedachtengoed van de volgende generatie niet eens weten als dit soort taal voor een minister can een land gewoon is in een besloten kringen, de FPÖ geeft al een voorbeeld welke richting.

7 Reacties
FairTrade
FairTrade18 jul. 2018 - 21:25

Ik hoop dat je met 'meeste Nederlanders' die 'hypocriet en opportunistisch' zijn niet enkel doelt op autochtone Nederlanders maar ook allochtone Nederlanders? Dat zou een negatieve, pessimistische manier zijn om naar mensen te kijken, maar minder erg dan de racistische en generaliserende opvatting dat dit enkel of vooral voor autochtonen geldt.

koffieleut2
koffieleut218 jul. 2018 - 22:45

Appi, Niet opgelet tijdens geschiedenis? Of geen interesse. Maakt niet uit, maar ga dan ook niet schermen met kennis die je toch niet hebt. 100 jaar gelden hadden we het iets te druk met oorlog voeren. De Duitsers vonden het nogal nodig hun grondgebied te vergroten. Op zich al lastig genoeg om ze te weren, het werdt nog lastiger toen dat ottomaanse rijk zich er bij aansloot. Dus voor jou info, daar hadden we het toen voornamelijk druk mee. Maar jou stigmatiserende uitspraak over Nederlanders ( dus jij ziet je zelf niet zo) is exact datgene wat Blok ook zegt. En Blok mag wat mij betreft weg.

Robles
Robles19 jul. 2018 - 1:51

Wat loop jij idioot te discrimineren. Heb je ook cijfers bij jouw beweringen? Hoe kom je erbij dat de meerderheid van de Nederlanders zo denken. Dan had de PVV toch allang met een 75% meerderheid in het kabinet gezeten? Doe niet zo mal zeg.

7anpau1
7anpau119 jul. 2018 - 4:18

Ja, en de meeste Nederlanders generaliseren ook zo vreselijk altijd ....

Appi Mohamud
Appi Mohamud19 jul. 2018 - 7:52

Fairtrade, maar natuurlijk kijk maar naar Yernaz Ramautarsing, opportunisme komt ook in aangeleerd form voor. Koffieleut, als je niet snapte dat ik daarmee ook de oorlog mee bedoelde en de aanloop ernaar en ook hoe sommige Nederlanders met de vijhand heulen plus de groote bereidheid om joden aan te geven, zou u mischien iets aan u geschidenisleer moeten doen. Of anders een cursus cryptisch schrijven. Robels. Hoe denk je dat Nederland rijk is geworden? Ik hoef je toch niet de geschidenis van VOC uit te leggen? Of van onze zeehelden die van piraat naar leger en vice versa schakelden zolang het maar iets opleverde. 7anpu7, ja dat schijnt ook een eigenschap van sommige Nederlanders te zijn.

Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 12:59

@Appi “Hoe denk je dat Nederland rijk is geworden?” Vooral door turf en samenwerking. Door de turf kon industrie zich (verder) ontwikkelen, terwijl hout schaarser werd. Door samenwerking is überhaupt Nederland ontstaan, met dijken, polders ed, maar ook daarna door bv gezamenlijk te investeren in die extreem dure schepen om de wereldzeeën te bevaren. Dus eerst was er rijkdom door turf, daarna pas de mogelijk te investeren in de VOC.

Ch0k3r
Ch0k3r30 jul. 2018 - 11:28

@Appi "Uit mijn persoonlijk ervaring zijn meeste Nederlanders hypocriet en opportunistisch, en de echte nuchtere oprechte Hollander is aan het verdwijnen, iets waar Nederland last van heeft om de 100 jaar, en wel laten we op het eind van dat 100 jaar zitten………" Verander de woorden 'Nederlanders' en 'Hollander' voor 'Marokkaan', en de beschuldigingen van discriminatie waren niet van de lucht geweest. "Of van onze zeehelden die van piraat naar leger en vice versa schakelden zolang het maar iets opleverde." Een paar van die Nederlandse piraten werkten voor het Ottomaanse Rijk, dat nou ook niet echt arm was te noemen... En die profeet van jouw religie is nu ook niet echt op geheel legale wijze aan zijn rijkdom gekomen.

Joop Schouten
Joop Schouten18 jul. 2018 - 19:43

Het is deze achterdocht en ongenuanceerdheid die polarisatie teweeg brengt.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jul. 2018 - 11:54

Precies, de ongenuanceerdheid.

richarrd
richarrd18 jul. 2018 - 19:43

Een complexe samenleving schijnt trouwens goed te zijn voor de intelligentie van de bevolking. Er moeten nieuwe verbindingen aangelegd worden in de hersenen zodat je je kunt aanpassen aan de nieuwe situatie.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2018 - 19:31

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:36

Mooi gezegd

Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:37

Geschreven

Sonic2
Sonic218 jul. 2018 - 19:23

Ik denk dat je maar goed door Nederland moet kijken en dan zie je vooral heel veel verschillen. Ik kom op veel verschillende plekken in het land. Groningen is een voorbeeld van een geslaagde stad op dat gebied. Net als Leiden. Den Haag is een vreemde. Ook kun je bijvoorbeeld Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en Utrecht niet op 1 hoop gooien. Voor de rest is het in de grote steden geloof ik geen oorlog. Er zijn spanningen. Dat zal ik niet ontkennen. Immigratie brengt ook grote problemen met zich mee. Ik kijk zelf naar de persoon en niet naar een groep. Het moet in feite andersom zijn. Als Blok een liberaal zou zijn dan zou hij dat mij moeten uitleggen. Maar zo werkt het niet kennelijk.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen18 jul. 2018 - 19:18

Ach kom op zeg. Ten eerste moet je zijn uitspraken zien in de context, op een forum waarop hij reactie probeert uit te lokken. Ten tweede zegt hij niet eens zoveel verkeerd.

3 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:37

Tuurlijk joh als je niet begrijpt wat hij zegt inderdaad.

FairTrade
FairTrade18 jul. 2018 - 22:17

@ Jeffrey Als je vindt dat er niet zoveel verkeerd is aan wat hij zegt, dan zegt dat veel over jou. Lees de vele reacties maar eens die uitleggen wat er verkeerd aan is. ‘Blok: Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden. En dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen’ Blok is ‘pragmatisch’ (praat goed) over xenofobie en groepjesdenken en geeft zelfs multi-etnische of multiculturele samenlevingen er de schuld van dat er spanningen zijn. Dit is een regelrecht pleidooi voor segregatie zoals destijds in de VS en de apartheid in Afrika. Als je dit mono-cultureel, mono-etnisch ideaal extreem doorvoert kom je uiteindelijk zelfs uit op etnisch zuiveren. De tijd van kleine groepen jagers-verzamelaars (mogelijk met genetische aanleg voor xenofobie), die met naburige stammen streden, is allang voorbij. Ik krijg nu opeens het beeld voor ogen van Blok in een peniskoker die zijn drang om zich voort te planten, waarschijnlijk ergens diep in zijn genen, niet kan beheersen, een vrouw met een knuppel op de hoofd slaat en haar meesleept naar zijn grot. Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven. Er bestaan sowieso (bijna) geen samenlevingen waarin iedereen vreedzaam samenleeft en er bestaat ook geen enkel mono-etnisch (zelfs Japan niet) en al helemaal geen mono-cultureel land. Laten we voor ‘arguments sake’ zeggen dat Japan mono-etnisch is, dan nog is het zeer multicultureel. Er zijn ontzettend veel culturen en subculturen in Japan en toch is het er vreedzaam omdat men er veel respect heeft voor anderen, men beleefd en tolerant is. Als we Japan als voorbeeld noemen, dan niet vanwege de etnische homogeniteit maar vanwege het respect en beleefdheid.

Robles
Robles19 jul. 2018 - 1:56

Nee hij zegt niets verkeerd. Hij loopt alleen te liegen over Suriname. Hij laat zien het historische besef van een pinda te hebben. Is hij ooit wel eens in Suriname geweest? Is hij op de hoogte van het feit dat daar al sedert 2010 een democratisch gekozen multi-etnische partij het voor het zeggen heeft? Is het hem bekend dat het proces om de decembermoorden gewoon doorgang vind? Is het hem bekend dat de huidige staat van Suriname vooral te danken is aan de manier waarop Nederland het land Suriname achter heeft gelaten? Het is een grote schande dat een minister van Buitenlandse zaken zo'n gebrek aan inzicht toont. Hij schoffeert hiermee een enorme groep mensen in Nederland en Suriname. Hij houd totaal geen rekening met de binding tussen de twee landen. Hij moet de eer aan zichzelf houden en onmiddellijk opstappen met z'n idiote "prikkelende" praatjes.

geronimo3
geronimo318 jul. 2018 - 18:58

Ik vind Blok zo grappig hij geeft open en eerlijk zijn mening en dan komt het gefilmde daarvan naar buiten en kruipt Blok in zijn schulp,we weten nu toch zo langzamerhand wel wie de echte Liberalen nog zijn in de VVD van vandaag (?) en welke zeer Rechts zijn,wees een vent en krabbel niet terug van wat je hebt gezegd,wat een flapdrol vind ik die Blok nu en nee ik ben het nooit met hem eens en ook nu niet.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP218 jul. 2018 - 18:56

Hij denkt : als Trump ermee wegkomt kom ik er ook mee weg. Maar ik roep de lezers alhier op ( en Blok zelf ook als hij dit zou lezen) om over het volgende na te denken : Een minister van buitenlandse zaken vertegenwoordigt ons land in al zijn facetten. Zijn geschiedenis, zijn geloofwaardigheid, zijn respect voor de menenrechten, zijn imago als verlichtte natie, die humanisme als kernpunt ziet in haar politiek. En als zodanig geloofwaardig overkomt i n d e h e l e w e r e l d . Kun je dan aanblijven als minister van buitenlandse zaken, of moet je - morgenvroeg meteen - niet zelf je ontslag indienen, met het schaamrood op de kaken ???

Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 18:54

Er zijn welgeteld twee monoculturele landen in Europa (Microstaatjes als het Vaticaan niet meegerekend. Luxemburg wel, ware het niet dat het duidelijk niet monocultureel is). Alle anderen zijn dus volgens ziener Blok een puinhoop? Kolderieke nonsens, me dunkt.

Fred444
Fred44418 jul. 2018 - 18:50

Blok doet me denken aan een paar mensen met een bepaalde etnische achtergrond die ik ken en die al langer klagen dat de wereld overbevolkt is. Men geeft nog net niet aan hoe men denkt dit vermeende probleem op te lossen. Zij menen net als Blok dat de problemen voortkomen uit de islamitische landen en Afrika.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jul. 2018 - 18:42

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
Fred444
Fred44418 jul. 2018 - 18:52

Maakt dat het minder infaam racistisch?

Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 18:55

Een oprechte VVD-er zou inderdaad even wennen zijn, dat is op zijn minst sinds Dijkstal niet vertoond. Op mij komt hij echter niet in het minst oprecht over...

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 19:14

Wat is de relevantie dat deze -racistische uitlatingen ' zijn eerlijke mening' zijn? Dat hij helemaal niet geschikt is voor dewze functie omdat hij zijn gevoel wil volgen

WillemDrees
WillemDrees18 jul. 2018 - 20:31

Waar heb je het over? Nederland coloniseerd Suriname dood gedeelte van de eenheemse bevolking, kidnapt Afrikaanse mensen en zet ze te werk. Waneer dat tot zijn einde loopt lokken ze Hindoestanen en Indo's en Javanen met wurg contracten naar Suriname. Nederland heeft Suriname gemaakt wat het is en dat heeft deze vertegenwoordiger van Nederland het lef om te zeggen dat ze een failed state zijn?!?! Laat hem hand in eigen boezem steken! Voordat je andere iets verwijd kijk eerst naar je eigen gigantische zondes dat je begaan heb. Blok gaat 500 jaar aan missmanagement voorbij om lekker te schoren bij zijn racistische achterbaan. #fuckBlok

FairTrade
FairTrade18 jul. 2018 - 21:17

Iemand (Nourdin El Ouali, Azarkan, Öztürk of Kuzu bijvoorbeeld) die zegt dat een verkrachting te wijten is aan de mooie make-up en het korte rokje van het slachtoffer, geeft ook maar slechts zijn eerlijke mening. Deze vrijheid van meningsuiting is voor velen even wennen. Je hoeft het er natuurlijk niet mee eens te zijn. Daar hoeft dan volgens jouw redenatie ook geen ophef over gemaakt worden? Er zijn inderdaad een hoop groepsdenkende, intolerante mensen die in een multi-etnische of multiculturele samenleving sneller geprikkeld worden maar een verkrachter wordt dus ook sneller geprikkeld in een samenleving waarin vrouwen zich mooi maken, sexy kleden, soms dronken worden tijdens het uitgaan en zich ’s nachts begeven op straat. Moeten we Marokkanen (ook anderen) die, vanwege intolerantie en niet respecteren van de vrijheid van seksuele voorkeur, homo's in elkaar slaan dan vrijpleiten omdat zij in een multiculturele samenleving met homo's in contact komen en er dus spanningen ontstaan? Moeten we 'moslimcritici' en racisten die moskeeën en winkels in de brand steken vanwege hun intolerantie tegenover andere religies, culturen of nationaliteiten, dan vrijpleiten omdat zij in een multiculturele samenleving met moslims en allochtonen in contact komen en er dus spanningen ontstaan? Intolerantie en groepsdenken is toch verantwoordelijk? Toch niet het feit dat er mensen van verschillende etniciteiten en culturen bij elkaar leven?

Paddy3
Paddy318 jul. 2018 - 18:28

1. Geen samenleving is perfect en een multiculturele dus ook niet. Elke samenleving kent wel spanningen. 2. Er zijn best multiculturele samenlevingen te noemen die een halve eeuw of langer succesvol zijn geweest. (Maar niks is voor de eeuwigheid). Vreedzaam is twijfelachtig, want de mens is niet echt een vreedzaam soort. Maar juist bij monoculturele samenlevingen is er sprake van groepsdruk en onderdrukking richting personen die afwijken. 3. Juist een liberaal zou mensen op hun daden moeten beoordelen en niet op basis ‘van bij welke groep’ ze horen.

richarrd
richarrd18 jul. 2018 - 17:51

Het Romeinse rijk is misschien wel een mooi voorbeeld van een multi-etnische en multi-culturele maatschappij die heel succesvol was. Rome accepteerde alle etniciteiten en culturen en leerde heel veel van de verschillende culturen binnen het rijk. De Romeinen absorbeerden alle waardevolle kennis van alle culturen en dat maakte het Romeinse rijk zo sterk, krachtig, machtig en succesvol.

2 Reacties
Zapata
Zapata18 jul. 2018 - 19:38

Nope, de Romeinen stelden andere volkeren voor de keuze: Of onderwerpen en je ten dienste stellen aan de Romeinse cultuur en daar schatplichtig aan zijn of totale vernietiging. Pas toen ze hun dominantie verloren en niet meer de controle hadden over andere volkeren gingen ze dan ook ten onder.

Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 13:36

???? Wel voor de rijke Romeinen ja. Imperialisme en onderdrukking maakt rijk succesvol en machtig. Behalve voor die mensen die in oorlogen omkwamen, of als vee verkocht werden, of vastgeketend als galeislaaf in de hel leefden. Iets minder succesvol.

Martinel
Martinel18 jul. 2018 - 17:36

Achter gesloten deuren worden dus blijkbaar door de VVD uitspraken gedaan die het daglicht niet kunnen verdragen. Hoeveel van die uitspraken zien het daglicht wel? Weinig denk ik. Blok komt even ter sprake, maar al die VVD-ers één pot nat, achter gesloten deuren, dat dan weer wel. Ze lachen, ze doen uitspraken en kijken op de bevolking neer. Gehandicapten, mensen met schulden, zieken, andersdenkenden, op iedereen wordt door de VVD neergekeken en op de meetlat van productiviteit en geld-en winst berekeningen afgerekend. Wat walg ik van die VVD, enger dan PVV, enger dan FVD, enger dan D'66. De engste partij ooit! Als 'Links'ooit nog bestaan wil veroveren dan is dit nu hun kans. Oppositie voeren tot ze er bij neevallen!

Dirk stokman
Dirk stokman18 jul. 2018 - 17:35

Ik heb nog geen voorbeelden gezien dat Blok ongelijk heeft. Dat wil niet zeggen, dat men er niet naar moet streven, maar multi etnisch geeft spanningen, dat is een waarheid als een koe.

3 Reacties
Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 19:00

Ierland, Schotland, Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Slovenië... ehm, hoeveel wil je er hebben?

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 19:20

Zeg je nu dat verschillen lastiger te managen zijn dan overeenkomsten? Eens, je moet communiceren, en daarvoor is nodig dat je dezelfde taal spreekt en dat gaat natuurlijk verder dan grammaticaal begrijpen wat iemand zegt.

Zomaareenmening
Zomaareenmening18 jul. 2018 - 20:10

Ajax supporters tegenover Feijenoord of FC Utrecht supporters geeft ook spanningen. Overigens worden spaningen zoals jim bedoelt meestal via beide kanten opgebouwd! Wij met ons wantrouwen voor het onbekende en zij omdat ze zich niet geaccepteerd voelen. Hoe kan je deze spanningen oplossen? Wij geen wantrouwen meer voor “anderen” en meer acceptatie tonen dan zullen zij zich meer geaccepteerd voelen waardoor ze opener naar onze samenleving zullen staan. Gek he, zo moeilijk is het niet!

Komtgoed
Komtgoed18 jul. 2018 - 17:26

Dat mensen zo geschokt zijn heeft te maken met de succesvolle en jarenlange linkse indoctrinatie dat de multiculturele samenleving de normaalste zaak van de wereld en het hoogst haalbare en gelukzaligste is wat bereikt kan worden.

6 Reacties
Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 19:03

Het is ook zeer normaal, buiten wat eilandstaatjes (tsja...) zijn monoculturele samenlevingen bijzonder zeldzaam. Daar veranderen rechtse waanideeën helemaal niets aan, hoe vaak ze ook worden herhaald.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes218 jul. 2018 - 19:05

Verontrustend dat u dit zo stelt. Ongetwijfeld heeft links, door op te komen voor de rechten van de door de VVD kliek geimporteerde, meestal ongeletterde arbeiders, een invloed gehad op de mening hoe om te gaan met mensen uit een andere cultuur. Maar indoctrinatie? Als dat uw uitganspunt is, is het ook begrijpelijk dat u de ophef niet begrijpt. Blok ventileert met de gebruikelijke VVD glimlach een fascistisch standpunt. Blok is lid van een Nederlandse regering. Blok en alweer de VVD valt al weer door een extreem rechtste mand. Verontrustend dat u dat niet inziet. Wellicht bent uzelf geindoctrineerd.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 19:26

Ik zit nou al sinds Fortuyn met de indoctrinatie dat het allemaal stuk is. Dat is veel erger. Moet je eens kijken naar al die mensen die al vijfentwintig jaar de nakende terroristische aanslag voorspellen, de overheersing van een bepaald geloof, of die mensen die soms zich vergissen dat Fortuyn door een moslim is vermoord etc. Het respecteren van de rechten van de mens valt hoop ik nog niet onder het kopje indoctrinatie?

WillemDrees
WillemDrees18 jul. 2018 - 20:36

Hou toch op met dat onzin toch man rechts (jullie) hebben toch al lang gewonnen! Pim heeft zijn gelijk gekregen! Jullie delen de lakkens uit. Al meer dan 15 jaar al. Wat wil je dan nog meer? Rechts heeft lekker veel partijen waar je op stemmen kan PvdA is zo goed als dood. Wees blij en tel je zegens!

Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:40

Ja hoor dat hoor je dagelijks

FairTrade
FairTrade18 jul. 2018 - 22:55

Nederland is altijd multicultureel geweest net zoals vrijwel elk land in de wereld. Mensen hebben de behoefte om groepen te vormen in culturen en subculturen van gelijkgestemden en gelijkuitzienden. Daar is op zich ook niets mis mee. Ook in een grotendeels mono-etnisch land kan multiculturalisme voor grote spanningen zorgen als je onverdraagzaamheid en groepjesdenken niet de kop indrukt. Zie de verzuiling in Nederland tot in de jaren zestig waarin protestanten, katholieken en sociaaldemocraten zich segregeerden en regelmatig groepsgewijs elkaar de kop insloegen. Het hoogst haalbare en gelukzaligste wat bereikt kan worden is vreedzaam samenleven, tolerantie en het met open armen insluiten van mensen in plaats van buitensluiten. Als het Nederlandse volk dusdanig ontwikkeld is dat haar dit lukt, zelfs in een multi-etnisch en multicultureel land, dan is dat inderdaad het hoogst haalbare en gelukzaligste. Dit klinkt zeker zo links in jouw oren dat je er onwel van wordt?

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins218 jul. 2018 - 17:25

Hopelijk word deze PVV'er in VVD pak zo snel mogelijk ontslagen/afgezet. Bah bah. De VVD was drastish tegen de PVV maar blijken zelf wel eens de tokkiepartij te ontarmen. Weg er mee!

2 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 19:21

Drunken Ik heb het gevoel dat dit de vvd is. Dat is de richting die ze opgaan. Ik heb je gemist dikke knuffel.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins218 jul. 2018 - 23:09

Ja ik was in frankrijd de vluchtelingen in het ksmp bij de grens van Engeland aan het helpen. Voedsel en medicijnen geven en ze vwrdedigen tegen rechts extremisten.

Joop den Uil
Joop den Uil18 jul. 2018 - 17:22

nou moe: een Minister met een mening ! en alle politieke opportunisten duiken erop nu ze bloed proeven om er een goedkoop slaatje uit te slaan... voor mij nu even opletten wie er NIET verontwaardigd op de woorden van Blok reageren... die hebben wat mij betreft voortaan een extra punt verdiend.

4 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 19:23

Nou dat is een punt dat telt meneer den uil. Uw politieke kleur is duidelijk maar ja een uil is natuurlijk ook een succesvol roofdier.

Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins218 jul. 2018 - 23:07

Wij geven onze mening over Bloks (naar mijn mening dus) afschuwlijke mening en dat deze niet kan en niet zou mogen. Als je een mening geeft moet je verwachtebln dat iemand daarin tegenin gaat.

FairTrade
FairTrade19 jul. 2018 - 1:45

Aaarggg, ik heb jouw reactie te laat gelezen en ben nu jouw extra punt misgelopen. Wat jammer zeg.

7anpau1
7anpau119 jul. 2018 - 4:32

Het gaat er helemaal niet om dat Blok een mening heeft of uit. Het gaat erom dat uit die mening naar voren komt dat Blok een oliekoeken domme man is. Hij blaat wat schijnwetenschappelijke prietpraat, die duidelijk stoelt op allerlei sociaal darwinistische theorietjes uit de 19e eeuw. Reeds lang achterhaalde onzin - die enorme ellende teweeg heeft gebracht - maar minister Blok brengt ze met een dedain of hij de relativiteitstheorie heeft bedacht. Dat is het probleem met alle drie de kabinetten Rutte, dat het verzamelingen ongeletterde domoren zijn. (De enige uitzonderingbwas Samsom, die dan ook niet in het kabinet kwam, omdat Rutte donders goed door had dat Samsom hem aan alle kanten de baas zou zijn. Rutte kiest de poppetjes en dus zit er wederom niemand in dit kabinet met meer dan een half stel hersens en enige intellectuele bagage. Dat krijg je met een leraar maatschappijleer als mp, wiens enige kwaliteit was en is dat hij minder onsympathiek was dan Rita Verdonk.

JanBakker2
JanBakker218 jul. 2018 - 17:19

De viering in Frankrijk bij het behalen van de wereldbeker voetbal is een toonbeeld geweest van een geslaagde multiculturele samenleving.

3 Reacties
Satya
Satya18 jul. 2018 - 19:23

Serieuze vraag. Is dit cynisch niks van mee gekregen

De Geus2
De Geus218 jul. 2018 - 19:50

@JanBakker U doelt met 'toonbeeld van een geslaagde multiculturele samenleving' de melding van andere gebeurtenissen tijdens dit feest die nu via twitter door vrouwen onder de aandacht worden gebracht?

Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:46

De geus Bedoel je dat waar 50% van de vrouwelijke festivalgangers die naar festivals als Pinkpop gaan zegt weleens last van te hebben? Met dat blanke publiek?

richarrd
richarrd18 jul. 2018 - 17:15

In Engeland zijn de Vikingen binnengevallen en daar hebben ze heel veel oorlogen en veldslagen gehad, moord en verkrachting was er heel normaal, ze hebben elkaar heel wat aangedaan. Honderd jaar later zijn de Vikingen gewoon opgegaan in de bevolking en nu is het gewoon één volk.

3 Reacties
De gewone nederlander
De gewone nederlander18 jul. 2018 - 19:53

Dus na 100 jaar komt het hier ook goed? Mooi vooruitzicht voor mijn achter-achter kleinkinderen.

richarrd
richarrd19 jul. 2018 - 5:24

De gewone nederlander Dat is inderdaad een mooi vooruitzicht voor uw achter-achter kleinkinderen. Wat wil je nog meer?

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2018 - 13:27

uw weergave van de Britse geschiedenis is wel wat schetsmatig

Janpastoor
Janpastoor18 jul. 2018 - 17:00

Ohhh wat erg!!! Men moet dit soort uitspraken verbieden. Daarnaast moeten er strenge straffen op dit soort uitspraken komen te staan. Jammer dat dit soort uitspraken ook inde pers vermeld worden. Hiermee worden de burgers op slechte gedachten over de multiculturele samenleving gebracht.

Poezenmens
Poezenmens18 jul. 2018 - 16:59

Het schaamteloos legen van de onderbuik zoals Dijkhoff zich dat eigen heeft gemaakt is schijnbaar nu ook besmettelijk bij de VVD. Een dergelijke schaamteloze houding van menig politicus heeft in de jaren ’30 enorme consequenties gehad. Van een Godwin wil ik niet meer horen. Meer en meer politici met hun xenofobe uitspraken overschrijden grenzen van fatsoen en verdraagzaamheid.

2 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes218 jul. 2018 - 19:15

Ach, zelfs al zou het een Godwin zijn, dan heb je nog gelijk. Wat Blok en Dijkhoff hebben gezegd past precies in een fascistische denktrant. Godwins kunnen zeer nuttig zijn, dus dat begrip moeten we maar eens gaan opwaarderen. Op dit moment is de VVD hard op weg een fascistische partij te worden.

José
José19 jul. 2018 - 5:13

Mike Godwin zelf heeft vorig jaar tav Trump getwitterd: “By all means, compare these shitheads to Nazis. Again and again. I'm with you.”

JohnVKR
JohnVKR18 jul. 2018 - 16:44

Welke ‘bijeffecten’ zou Blok toch bedoelen?

Roti1863
Roti186318 jul. 2018 - 16:29

De een die had Putin persoonlijk ontmoet de andere beweerd socioloog te zijn met als proefschrift Suriname. Als er een land is die zijn mond moet houden over Surinaamse samenleving dan is het Nederland wel die etnische opdeling en verdeel en heers politiek zo wat heeft uitgevonden. Hoe durft hij om Suriname te bekritiseren het land waar zijn voorouders dood en verderf hebben gezaaid en vele indianen hebben vermoord of de dood in hebben gejaagd om vervolgens op het idee te komen dat slaven uit Afrika wellicht de oplossing zouden kunnen zijn? Een failed state is in mijn ogen niet een land waar etnische groepen vreedzaam met elkaar samenleven, maar een land die behoort tot een van de rijkste van de wereld waar voedselbanken nodig zijn om de sociaalzwakkeren te voeden die door het beleid van de VVD aan de bedelstaf zijn geraakt. Ik raak niet onder de indruk van de VVD politici want diploma's kopen, liegen en feiten verdraaien, plagiaat plegen, en cv's opfleuren behoort tot een van de kernwaarden van deze partij. Vandaar dat ze vaker moeten aftreden of Nederland in verlegenheid brengen omdat ze simpelweg niet capabel zijn voor de functies waarop ze geplaatst worden. Gelukkig is die andere uilskuiken tot inkeer gekomen en heeft hij zich teruggetrokken voor de functie bij de Wereldbank. Het zou een afgang worden met deze fantast. De minister heeft het over gekleurden die niet in Polen of Tsjechië zouden kunnen rondlopen want anders worden ze doodgeknuppeld. Wel ik vat het op als een boodschap aan die landen die wel gekleurden hebben dat ze de Poolse of Tsjechische weg moeten volgen om het land te zuiveren van gekleurden. Ik kan tegen de minster zeggen dat zijn droom nooit gaat uitkomen. Als hij Nederland als model van Polen had willen maken dan hadden zijn voorouders niet met slavernij moeten kolonialisatie moeten bezighouden. Niet de feiten verdraaien maar de gevolgen aanvaarden. Ik vraag me eerlijk gezegd af waarom Mein Kampf wordt verboden als een Nederlandse minister te ideeen van Hitler zit te verkondigen en zelf het arische gedachtengoed omarmt.

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes218 jul. 2018 - 19:19

Juist, en dit is geen Godwin, maar helaas de waarheid van 18 juli 2018. Ook Nederland heeft aanhangers van fascistische denkbeelden in de regering.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 jul. 2018 - 16:27

Heeft dan echt niemand in de gaten dat bloeiperiodes in samenlevingen juist komen op momenten van een instroom van vluchtelingen? De gevluchte Joden uit katholiek Spanje tijdens de inquisitie zorgde in Nederland voor een enorme opleving van wetenschap en cultuur, om maar een van de vele voorbeelden te noemen.

3 Reacties
Zapata
Zapata18 jul. 2018 - 19:42

Daar raak je een kernpunt Je hebt helemaal gelijk wat betreft de joden. Die brachten wetenschap en heel veel andere kennis mee Daarmee tilden ze de Nederlandse samenleving naar een hoger niveau. Maar de geschiedenis heeft ook aangetoond dat als er migratie stromen van minder ontwikkelde culturen ontstaan dat ontwikkelde culturen ten onder kunnen gaan. Europa werd niet voor niets de donkere middeleeuwen ingesmeten.

Ecclesia
Ecclesia18 jul. 2018 - 23:17

@ Zapata 'Europa werd niet voor niets de donkere middeleeuwen ingesmeten.' Begrijp ik het nu goed? U vergelijkt de grote volksverhuizingen (met name de Hunnen) die het Romeinse Rijk ten val brachten nu met de (grotendeels moslim) vluchtelingen die de EU binnen komen? Dat is pas appels met peren vergelijken. De Hunnen (en de Goten, Vandalen, etc.) waren tot op de tanden toe bewapend, en kwamen met hun complete beschaving naar het westen toe met als doel nieuw land veroveren. En u vergelijkt het nu met families die hun huis en haard hebben MOETEN achterlaten omdat er een gek in Syrië aan de macht is die het hand boven het hoofd wordt gehouden terwijl die de ene helft van zijn volk uitmoordt, en de andere helft in de armen van IS drijft. (Overigens viel alleen het West Romeinse Rijk door de volksverhuizingen en interne problemen van het rijk, de beschaving bleef gewoon door bestaan in het Oost Romeinse Rijk, en daarbij is het ook een broodje aap verhaal dat al de technologische vooruitgang in West Europa stil kwam te staan, ook daar vond nog veel vooruitgang plaats op cultureel, technologisch en economisch gebied)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman19 jul. 2018 - 6:15

Die donkere Middeleeuwen kwamen door het katholicisme, en dat is , zoals je weet, helemaal niet gebracht vanuit `minder ontwikkelde culturen'. Achteruitgang komt juist op gang wanneer mensen van buiten als `onderontwikkeld' gezien gaan worden...

Mylene2
Mylene218 jul. 2018 - 16:26

Al het afkeurend geroep en geschrijf, doet mij denken aan het beeld dat mensen hun vingers in de oren stoppen en hard 'tralalala' of zoiets roepen, om de waarheid niet te hoeven horen. M.a.w. minister Blok raakt een gevoelige snaar, hij heeft gelijk.

2 Reacties
Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 19:10

Zo uit mijn hoofd ben ik in 18 Europese landen geweest, waarvan er 16 multicultureel zijn. Moet ik blij zijn dat ik het er leven afgebracht heb? Zal ik mijn komende vakantie naar Zwitserland maar schrappen dan? (Zwitserland is zefls viertalig. Vier! Mensen met verschillende talen willen elkaar niet eens begrijpen, vraag maar aan die andere grote ziener met zijn potjeslatijn. Het moet er dan wel een vre-se-lijke puinhoop zijn...)

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 19:40

Ja als er veel tegenspraak heeft dan is de uitspraak waar. Dat is net zo waar als wanneer een uitspraak unaniem wordt geaccepteerd, dan is hij ook waar. Misschien moeten we gewoon de uitspraak beoordelen om te zien wat we ervan vinden.

Martinel
Martinel18 jul. 2018 - 16:09

Misschien hoogste tijd dat deze minister aftreedt.

2 Reacties
Martinel
Martinel18 jul. 2018 - 16:21

En dat hij zich aan zijn afspraak houdt nooit meer in de politiek terug te keren. Lijkt een soort vervolg op Rutte's "pleur op". Zit in de genen van mensen zegt deze sloper van het woonbeleid, justitie etc... Waar is de Tweede Kamer????????? Met haar lauwe reacties? O, ja die heeft 2 maanden reces.

Martinel
Martinel18 jul. 2018 - 16:36

Niet alleen hoogtijd, gewoon per direct. Hoe kan deze Blok nog functioneren in deze wereld? Weer gesteund door ons aller Rutte waarschijnlijk? En door Halbe? En door iedere verdomde VVD-er, die slechts naar de portemonnee kijkt i.p.v. naar mensen. Die ieder mens die niet VVD-er is verafschuwt en op hem of haar neerkijkt. Goed voor de schoonmaak, het zal je gvd maar gezegd worden.

NalaLakos
NalaLakos18 jul. 2018 - 16:04

Ik snap niet dat mensen zo vallen over de woorden van Stef Blok. Ik kan me voorstellen dat je het diep oneens bent met zijn woorden maar je moet vooral kijken naar welke gevolgen het heeft. Er zullen nu veel PVV- en FvD-sympathisanten overwegen om weer VVD te gaan stemmen. En de VVD gaat, in tegenstelling tot de PVV en FvD, niks doen tégen immigranten, de multiculturele samenleving, etc. In de praktijk zullen de woorden van Stef Blok - ironisch - alleen maar ervoor zorgen dat Nederland nóg diverser wordt. En dat willen we met z'n allen graag toch?

2 Reacties
Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 19:12

De VVD doet al jaren haar best Nederland te denivelleren - helaas niet alleen op economisch vlak.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 21:59

ik wil inderdaad dat het gedachtegoed van PVV / FvD door minder mensen gedragen wordt, maar betwijfel of datdie kant op gaat als je het mainstream maakt.

Bert de Vries
Bert de Vries18 jul. 2018 - 15:41

Het is beschamend dat er in zoveel reacies zo weinig ruimte is voor een zakelijk, dan wel wetenschappelijk debat over de stellingen van Blok. De kwaliteit is dezelfde als die van het debat, eind jaren 70, over het onderzoek van Buikhuisen naar de biologische achtergronden van criminaliteit. Eén en ander neemt niet weg dat de VVD hier wordt belaagd met dezelfde minachting voor feit en zorgvuldigheid die zij zelf te pas en te onpas etaleert.

5 Reacties
Quibus2
Quibus218 jul. 2018 - 19:16

Wetenschappelijk is zijn stellingname ook niet interessanter dan solipsisme, creationisme of dat wat ten onrechte klimaatscepticisme heet. Complete quatsch. Je kunt net zo goed een oprechte wetenschappelijke discussie eisen over de stelling dat de aarde mogelijk toch helemaal plat is...

FairTrade
FairTrade19 jul. 2018 - 1:36

Jij wilt de vele reacties die precies uitleggen waarom Blok zo fout zit, gewoon niet zien. Ik vond zelf het voorbeeld van de verzuiling in Nederland heel goed, dat zelfs bij een mono-etnische samenleving er hevige spanningen kunnen zijn. Een homogene samenleving waarin iedereen dezelfde etniciteit, religie, politieke opvatting, kledingstijl en dezelfde voetbalclub aanhangt, bestaat gewoon niet. Altijd is er wel iets om over te kibbelen. Mensen hebben volgens mij inderdaad een genetische aanleg om groepen te vormen om zo de overlevingskans te vergroten en rivalen het hoofd te kunnen bieden. Zie bijvoorbeeld groepsvorming in de gevangenis op basis van zwart, blank, moslim enzovoort. Zie ook voetbalhooligans. De menselijke soort heeft ook een genetische aanleg tot voortplantingsdrang, agressie tegenover zowel rivalen als seksuele partners, omdat mannen met deze eigenschappen hun genen veel vaker doorgeven. Moeten we dan, zoals Blok voorstelt, deze oerinstincten gewoon accepteren? Daarvoor in de plaats de multiculturele samenleving verantwoordelijk houden voor het veroorzaken van de prikkels die xenofobe agressie veroorzaken? Moeten we vrouwen die make-up opdoen, zich sexy kleden, soms dronken worden en zich 's nachts alleen op straat begeven, verantwoordelijk houden voor het veroorzaken van seksuele prikkels met seksueel wangedrag als gevolg? Blok valt totaal niet te vergelijken met Buikhuisen. Buikhuisen was een wetenschapper die neuropsychologisch onderzoek wilde doen naar biologische en sociale oorzaken voor crimineel gedrag. Hij werd onterecht door tegenstanders vergeleken met naziwetenschappers die de aangeboren aanleg voor criminaliteit van bepaalde rassen wilden bewijzen. Buikhuisen heeft dit niet als doelstelling gehad en rassen er nooit bij betrokken. Blok betrekt genetische aanleg tot groepsvorming enkel erbij om groepsdenken en xenofobie als normaal menselijk gedrag te omschrijven. Hij kraakt de multiculturele samenleving af door het te hebben over ‘bijeffecten’ (criminaliteit) van allochtone buren, dat in een multiculturele samenleving, vreedzaam samenleven onmogelijk is. Bij het opperen dat Singapore wel degelijk een multicultureel en vreedzaam land is (74.1% Chinees, 13.4% Maleisisch, 9.2% Indiaas), dan ontwijkt hij de vraag en zegt hij dat Singapore extreem selectief is in het toelaten van migranten. Dat er geen arme migranten worden toegelaten om het dan weer te weerspreken met: ‘Ja, eventueel voor de schoonmaak’. Blok is duidelijk niet objectief of wetenschappelijk gemotiveerd.

José
José19 jul. 2018 - 5:32

De NRC heeft 3 uitspraken weerlegd: https://www.nrc.nl/nieuws/2018/07/18/mensen-zijn-juist-een-genetische-hutspot-a1610511 En dit onderzoek laat zien dat het juist de mensen met rechts-autoritaire opvattingen zijn die moeite hebben met een meer etnisch diverse buurt. Abstract. Putnam’s (2007) constrict claim states that ethnic diversity has serious consequences for social cohesion, making people distrustful and leery. The present contribution extends this claim by including political cynicism and trust as side effects of diversity. Moreover, we nuance this claim by considering citizens’ social-ideological attitudes as moderators of diversity effects. Using a Dutch nationally stratified sample (N = 628), we showed that both objective and perceived diversity were associated with more political cynicism and less trust, but only for those high in right-wing attitudes (i.e., social dominance orientation and particularly authoritarianism). Furthermore, only political cynicism was a unique predictor of greater populist party support. Implications for the ongoing debates on the rise in diversity and populist parties are discussed. https://biblio.ugent.be/publication/8564429/file/8564430.pdf

Ozon
Ozon20 jul. 2018 - 0:30

José Ik vind het een wat optimistische weerlegging. "Ook de geschiedenis loopt over van mensen die ‘verbindingen’ aangaan met de aanvankelijk onbekende ander. Kijk naar de Romeinen die schier eindeloos ‘vreemde volkeren’ opnamen in hun wereldrijk." Imperialisme, oorlogen, slavernij. "Naar de Nederlandse republiek, met haar Brabantse en Vlaamse vluchtelingen, Franse hugenoten, protestanten, katholieken en joden." Schuilkerken, beeldenstorm, uitsluiting van joden van gilden ed (tot gedwongen "integratie" tijdens Napoleon-tijd: namen, taal), (gevoelsmatige?) achterstelling van katholieken tot de jaren 50, jodenvervolging WO2. Overigens allemaal mensen die als vluchteling kwamen omdat ze specifiek vanwege hun religie elders werden vervolgd. Dus daar ging het niet zo soepel. "Naar Zuid-Amerikaanse samenlevingen, waar afstammelingen van Europeanen, indianen en slaven manieren vonden om samen te leven." Nadat 75% van de oorspronkelijke bevolking is omgekomen, door ziekten maar ook ordinaire onderdrukking, moord & oorlog. Daarna/gelijktijdig natuurlijk de horrors van het spaans e/o portugees kolonialisme met slavernij. Maar gelukkig is die periode, net als in andere gebieden zoals de VS en de NLse kolonien voorbij. Maar ook in nogal wat landen -ook in Z-Amerika- ligt etniciteit gevoelig, waarbij nu bijv de oorspronkelijke bevolking van het Amazone-gebied het steeds moeilijker krijgt nu hun leefgebied wordt ingeperkt. Dat er na een periode van conflict weer een evenwicht optreed, dat klopt natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jul. 2018 - 13:58

Ozon 20 juli 2018 at 02:30 We hoeven niet eens naar de Amazone Indianen te kijken. Guatemala is ook een multi-culturele samenleving. De bevolking bestaat voor minimaal 40% van de bevolking uit afstammelingen van de Maya's. Niet eens een minderheid dus. Toch leeft het merendeel daarvan in armoede. Geweld vooral gericht tegen vrouwen en kinderen is endemisch. Ladino's en Mestizo's hebben de touwtjes stevig in handen. zie ook: www.huffingtonpost.com/entry/racism-is-alive-and-well-in-the-americas_us_5a2580e1e4b0545e64bf9563

JoostdeV
JoostdeV18 jul. 2018 - 15:29

Het betoog van Blok van achter naar voren: Gekleurde mensen worden in de Oost europa het land uitgeslagen, ze hebben er geen leven. Je kan mensen in die landen niet dwingen om vluchtelingen op te nemen. Je hebt last van 'bijeffecten' als je midden tussen Turken woont en loopt snel tegen grenzen aan wat een samenleving kan hebben. Suriname is een failed state door etnische opdeling. In Amerika en Australie zijn geen problemen, maar daar is de etnische bevolking uitgeroeid. Vervang Hollanders voor Joden voor de onversneden Godwin versie: Hollanders worden in Oost Europa het land uitgeslagen, ze hebben er geen leven. Je kan mensen in die landen niet dwingen om met Hollanders samen te leven. Je hebt namelijk last van 'bijeffecten' als je midden tussen Hollanders woont en loopt snel tegen grenzen aan wat een samenleving kan hebben. Suriname is een failed state door etnische opdeling. In Duitsland en Oostenrijk zijn geen problemen, maar daar zijn de Hollanders uitgeroeid. De regering hoort racisme in woorden en daden te bestrijden en zeker niet aan te moedigen. Dit zijn onwaardige uitlatingen voor een minister.

6 Reacties
punt2
punt218 jul. 2018 - 16:53

Ik ben er wel weer klaar mee, dat eeuwige : "en als we nu eens in plaats van ..... Joden zouden nemen" De vergelijking gaat namelijk op geen enkele wijze op! , en ik zal me niet verlagen om daar voorbeelden van te geven. Dus mijn vraag is simpel: stop er gewoon eens mee. wanneer je geen andere argumenten kan verzinnen, zeg dan niets. Of zoals de rabbijn die door het bos loopt, omhoog kijkt en nadat er een merel in zijn oog poept uitroept met zijn armen in de hoogte : "en voor anderen zing je"

Satya
Satya18 jul. 2018 - 18:36

Rob roy Dat is een gemene tactiek. Had ik van jou niet verwacht. Gelukkig zijn er joden die dat anders zien.

punt2
punt218 jul. 2018 - 19:54

@Satya, wat bedoel je daar in hemelsnaam mee?? Denk jij werkelijk dat er andere Joden zijn die het leuk vinden om met alles en nog wat vergeleken te worden ? Dat de Shoah voor andere doeleinden misbruikt wordt?

FairTrade
FairTrade19 jul. 2018 - 3:27

@ Rob Ik ben gedeeltelijk joods en heb geen enkele moeite met de substitutiemethode om discriminatie te herkennen als het je bij de originele groep niet zo stoort maar bij de substitutiegroep wel. Wat bij jou het meest pijn doet (Joden, Nederlanders of moslims), is vaak het effectiefst. Bij jou is dat duidelijk 'Joden'. Je zegt dat je je niet zult verlagen om voorbeelden te geven dat de vergelijking niet opgaat. Waarom niet? Ik denk dat het net zoals de substitutiemethode zal helpen om ‘hardop’ te zeggen waarom de vergelijking niet opgaat. Is het omdat er 6 miljoen joden zijn vermoord tijdens wo2 en dit nu niet het geval is? Niemand heeft dat toch gezegd? Joden is als substitutie gevoelsmatig erg effectief omdat we in Nederland vanaf de lagere school (terecht) ingeprent krijgen hoe fout de Holocaust was en dat dit nooit meer herhaald mag worden. Gaat de vergelijking volgens jou misschien niet op omdat je denkt dat in tegenstelling tot Joodse slachtoffers, moslims, vluchtelingen en Turken, het aan zichzelf te wijten hebben dat men ze niet wilt hebben en er soms geweld tegen ze gebruikt wordt?

punt2
punt219 jul. 2018 - 7:32

@Fairtrade, wanneer jij niet begrijpt waarom deze vergelijkingen niet opgaan zou je misschien bij jouw Joodse familieleden eens wat informatie moeten vragen. Dan begrijp je (helaas) niet wat de Shoah inhoudt, anders zou je zoiets niet zeggen. Door elke onterechte en misplaatste vergelijking ontkracht men in feite de gebeurtenissen tijdens de Shoah en relativeert men de achterliggende gedachte van de vervolgingen, moordpartijen en de vernietigingskampen. Vergelijken is gemakzuchtig en dient geen enkel doel, er zijn voldoende manieren om de ernst van de diverse situaties te duiden zonder deze misplaatste vergelijkingen.

FairTrade
FairTrade20 jul. 2018 - 1:00

Jij bent zelf degene die de achterliggende gedachte van de vervolgingen, moordpartijen en de vernietigingskampen relativeert. Besef je dat nou echt niet? De achterliggende gedachte was namelijk xenofobie (wijder begrip dan racisme), niet antisemitisme. Daarom werden naast Joden ook zigeuners (racisme), homoseksuelen (homofobie) en anderen (Jehova Getuigen) die afwijkend waren, in concentratiekampen vastgezet en vernietigd. Relativeren betekent het minder absoluut maken en afzwakken van iets. Jij relativeert de achterliggende gedachte van de Holocaust dus door niet xenofobie (racisme, homofobie en religieuze discriminatie) als schuldige aan te wijzen maar het af te zwakken tot antisemitisme. Het gebruik van het Hebreeuwse woord Shoah in plaats van Holocaust, toont goed aan hoe jij het slachtofferschap probeert te monopoliseren. Het niet willen (h)erkennen dat ook heden ten dage verscheidene groepen mensen slachtoffer zijn de achterliggende gedachte (xenofobie) van de Holocaust, ook al is het (nog) niet in die mate zo dat er 6 miljoen van die groep vermoord zijn. Die achterliggende gedachte van Hitler en de Nazi’s begon lang voordat er Joden vermoord werden, door eerst jarenlang joden zwart te maken, te criminaliseren, te ontmenselijken, dan langzaamaan vanaf 1933 Joden middels wetten achter te stellen, daarna Joden in 1939 te segregeren in getto’s en uiteindelijk de moorden te beginnen in 1941. Denk je dat de achterliggende gedachte van Hitler anders was in 1921, 1933 en 1939 voordat de moorden waren begonnen en anders werden nadat in 1941 de moorden begonnen? Nee toch? Juist door huidige gevallen van xenofobie te vergelijken met antisemitische propaganda en beginnende mensenrechtenschendingen tegen joden in bijvoorbeeld de jaren ’20 en ’30, kun je het tijdig herkennen en voorkomen dat mensen zo opgehitst zijn, dat zoiets als de Holocaust weer kan voorkomen. Je zou er dus beter aan doen om mensen er niet van te beschuldigen dat zij de Shoah (Holocaust) misbruiken voor andere doeleinden, omdat dat precies is wat jij zelf doet. Door Joden zoals jou wordt antisemitisme als erger gezien dan andere vormen van racisme en dat dan weer erger dan andere vormen van xenofobie. Sommige mensen zeggen zonder blikken of blozen en zelfs trots, dat ze xenofoben (of bijvoorbeeld islamofoben) zijn.

RonaldMokens
RonaldMokens18 jul. 2018 - 15:15

Een samenleving is in de regel niet in zijn geheel vreedzaam. Er zal altijd sprake zijn van klasse tegenstellingen, criminaliteit en tegenstrijdige belangen. Je hoeft niet over een het wereldschokkende genius van Stef Blok te beschikken om die conclusie te trekken. Dus zijn stelling is in de enge zin van het woord altijd correct - een gegeven waarvan rechts dan ook handig gebruik van zal willen maken ter verdediging van Blok's 'taboe doorbrekende opmerkingen'. Het probleem met Stef Blok is dat hij dit in zijn geheel wijt aan etniciteit. Het is een racistische samenlevingsvisie van waaruit hij de samenleving duidt. Hij stelt dat er genetische gronden zijn waarop we kunnen stellen mensen nu eenmaal een voorkeur hebben voor mensen met dezelfde neus. Daarbij heeft Nederland een onveranderlijke cultuur Dat, terwijl in Nederland genoeg scholen, verenigingen, bedrijven, politieke partijen en andere plekken zijn waar mensen van verschillende snit (ook sociaal-economisch) met elkaar optrekken zonder daar zo excessief bij stil te staan. Het zijn juist types zoals Blok en andere droeftoeters en zielepoten die gewoon niet -willen- dat er mensen zijn die een andere afkomst hebben. De taak is om die mensen te identificeren voor wat ze zijn. Racisten.

3 Reacties
madbako
madbako18 jul. 2018 - 16:11

Precies, en daarbij is het nog een lafaard ook. Heb ik meer respect voor Hitler die stak zijn haat ook niet onder de banken, maar iedereen kon zijn perverse uitlatingen gewoon in een openbare bierkelder aanhoren.

FairTrade
FairTrade19 jul. 2018 - 3:31

Inderdaad. Helemaal mee eens.

gravin2
gravin219 jul. 2018 - 6:36

madb, uw sympathieën zijn schokkend.

RosaLange
RosaLange18 jul. 2018 - 15:11

De ontzuilde samenleving zoals we die thans in Nederland kennen is toch bij uitstek een voorbeeld van een geslaagde multiculturele (maar geen multi-etnische) samenleving. Vroeger had je strikt gescheiden zuilen, met ieder een eigen cultuur, eigen winkels, eigen kranten, eigen politieke partijen etc. In de jaren 60 zijn de zuilen ontmanteld en sindsdien leven we toch aardig vreedzaam met elkaar. Een vreedzame multiculturele of multi-etnische samenleving is volgens mij wel mogelijk, maar daar moet je wel wat voor doen. Het importeren van vreemde culturen in een samenleving en daarna alles op zijn beloop laten werkt dus niet. Je zult dan toch beleid moeten voeren op integratie en non-discriminatie. Misschien kun je een voorbeeld nemen aan het Nederlandse verzuilings-/ontzuilingsproces. Eerst aan elkaar wennen in een eigen zuil en daarna de ontmanteling in een flowerpowerachtige setting. Maar goed dan bij je snel enkele eeuwen verder.

2 Reacties
JJans
JJans18 jul. 2018 - 16:14

De segregatie Nederland neemt juist steeds meer toe. Turken, Marokkanen en Hindoestanen trekken zich steeds verder terug in hun eigen zuil en worden als maar conservatiever. ,

Karel de Vries
Karel de Vries18 jul. 2018 - 20:13

@JJans 18 juli 2018 at 18:14 Eens. Ik maak mij dan ook in toenemende mate zorgen over de afnemende solidariteit tussen de verschillende groepen, het gebrek aan het 'wij' gevoel in Nederland in het algemeen en daarmee ook de houdbaarheid van het sociale stelsel zoals dat in Nederland is ingericht. Mensen wijzen wel eens naar de VS als afschrikwekkend voorbeeld van waar Nederland op gaat lijken, maar ik vrees dat in de toekomst zelfs het karige VS-systeem voor Nederland onbetaalbaar wordt.

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 14:48

per direct ontslag. wat een liederlijke onzin. 1) elke samenleving is per definitie multi etniciteit. nederland meer dan 200 2) samenlevingen zijn altijd multi etniciteit geweest. nou oke 300.000 jr geleden misschien dan nog niet lol 3) hoe een samenleving functioneert heeft niet met etniciteit te maken maar met sociale en maatschappelijke omgeving, geschiedenis [uitbuiting, oorlog, geweld - goh nederland wat hadden we ook alweer gedaan met suriname?? precies] 4) mate van inrichting van rechtstaat en politieke proces en instituties kortom nogmaals. direct ontslaan deze idioot. onacceptabel dit.

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin18 jul. 2018 - 15:22

@ Johan Eldert - met je eens. De man heeft zich geheel onmogelijk gemaakt. Mocht hij willen aanblijven, dan zal hij elke dag opnieuw aan deze bruine blunders herinnerd worden. Wie dit alleen als 'provoceren', 'het aanzwengelen van een debat' ziet, die is niet goed snik. We schuiven elke dag opnieuw weer een stukje op naar een ramp - en ook bij dit bericht zie ik weer willige handlangers die dit proces gaande houden.

punt2
punt218 jul. 2018 - 16:59

Tja , was het regeringsbeleid of een eigen mening? Volgens mij geen regeringsbeleid, dus blijft een eigen mening over. Daar wij gezegend zijn met vrije meningsuiting, die wanneer zij in strijd is met de wet, via de rechter kan worden aangepakt, lijkt mij dat de juiste weg wanneer je je aangesproken zou voelen. Het is natuurlijk wel aan de klager om aan te tonen dat de uitspraken onwaar zijn.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes218 jul. 2018 - 18:05

Inderdaad, een fascist in de regering, onhoudbaar. Kunnen we nog veel dieper zinken?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 jul. 2018 - 14:32

Noem mij één mono-etnisch land op deze wereld.

15 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jul. 2018 - 15:16

Komt Japan niet in de buurt? Alhoewel, men schijnt daar vorig jaar, heel ruimhartig, maar liefst 14 vluchtelingen te hebben opgenomen...

Hank Nozemans
Hank Nozemans18 jul. 2018 - 15:31

Japan

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman18 jul. 2018 - 15:48

Zelfs Japan is niet meer mono-etnisch, ook al hebben ze de grenzen lang gesloten gehouden.

madbako
madbako18 jul. 2018 - 15:55

Neen Thijs en Henk. Ook dat land is niet mono-etnisch. Het bestaan van etnische minderheden in Japan wordt genegeerd. Niet-Japanners worden in het discours rond nationale identiteit gebruikt om de grenzen van die identiteit te definiëren. Dit heeft ernstige gevolgen voor de individuen die tot deze minderheid behoren. Het hele artikel kan je hier en nooit meer met Japan aankomen. https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/891/296/RUG01-001891296_2012_0001_AC.pdf

LaBou
LaBou 18 jul. 2018 - 15:58

Nozeman, zelfs Japan kent een etnische minderheid: de Aino.

Robbels
Robbels18 jul. 2018 - 16:01

@ Thijs en Hank 'Though it is said that Ethnic Japanese make up 98.5% of the total population and that the rest are Koreans 0.5%, Chinese 0.4%, other 0.6%,[1] in fact these numbers are not known. The Ministry of Justice in Japan conflates nationality with ethnicity, and they have no official data on the actual ethnic breakdown of people in Japan.' Voor u gevonden op de wiki. Daarnaast gaat u mij niet wijsmaken dat er in Japan geen verschillende micro-etniciteit zijn zoals wij hier ook verschillen kennen tussen Hollanders, Brabanders, Limburgers en Friezen. Ik geloof er niets van dat Japan strikt mono-etnisch en mono-cultureel is. Een land van 127 miljoen inwoners heeft gewoon verschillen per regio.

JJans
JJans18 jul. 2018 - 16:02

Vaticaanstad.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2018 - 16:04

"Komt Japan niet in de buurt? " Nee, Japan kent een Koreaanse minderheid die op weg is naar assimilatie in de dominante cultuur. Daarnaast zijn er nog " aboriginals" zoals de Ainu met een afwijkende taal en cultuur. Die zijn ook vanaf het vaste land gemigreerd maar wel eerder (pre-historie) dan de Japanners. Deze minderheidsgroepen wonen op" eigen" eilanden of zijn geassimileerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 jul. 2018 - 16:08

www.global.hokudai.ac.jp/blog/spotlight-on-research-a-step-towards-preserving-the-ainu-language/

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:04

Thijs Schokland 18 juli 2018 at 17:16 Nope. in japan heb je ook een multi etnische samenleving al natuurlijk vele malen minder dan nederland. in Japan heb je naas grote groepen koreanen [en geloof me dat is echt niet hetzelfde ook al classificeren wij hun als aziaten] en de Ainoe dus helaas ook hier trekt blok cs aan t kortste eind

FairTrade
FairTrade18 jul. 2018 - 18:04

Japan komt in de buurt maar toch niet helemaal. Recente immigratie is weinig (9000 naturalisaties per jaar) maar toch zijn er 900.000 Koreanen, 680.000 Chinezen, 306.000 Filipijnen, 300.000 Brazilianen (halfbloed Japanners) en een paar honderdduizend uit verschillende andere landen. Daarnaast heb je de oorspronkelijke bevolking van Japan: de Ryukyuan van 1.9 miljoen de Ainu van 200.000 die er al waren voordat de huidige Japanners (Yamato) kwamen. Mono-etniciteit waarborgt vrede bovendien absoluut niet! Het probleem ligt bij intolerantie en niet respecteren van de vrijheden van anderen. Zoals iemand hier beneden heel terecht zei dat we vroeger in mono-etnisch Nederland een verzuiling (segregatie) hadden waarin katholieken, protestanten en sociaaldemocraten weigerden om met elkaar om te gaan, vochten met elkaar op school, in de buurt en niet met elkaar wilden trouwen (2 geloven op 1 kussen, daar slaapt de duivel tussen). Wij moeten dus, net als destijds, intolerantie en groepsdenken bestrijden. Dat is ons bij de verzuiling gelukt. Als we daarentegen multi-etniciteit en multiculturalisme gaan bestrijden en homogeniteit nastreven, dan leidt dat onherroepelijk tot etnisch zuiveren zoals we eerder al hebben meegemaakt in Nederland. Zelfs als we Nederland dan hebben 'gezuiverd' van vreemde etniciteiten, religieuze homogeniteit hebben bereikt, dan nog zullen intolerante en groepsdenkende mensen elkaar de hersenen inslaan wegens antipathie tegen Friezen, Limburgers, Hollanders, Ajax of Feijenoord supporters, arrogante Amsterdammers of Rotterdamse tokkies. De schuld leggen bij multi-etniciteit of multiculturalisme is net zoals een vrouw er de schuld van geven dat ze een te kort rokje aan had en dat ze daarom aangerand of verkracht is.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 jul. 2018 - 22:04

@JJans Zelfs daar schijnt een Argentijn te zijn binnengelaten.

José
José19 jul. 2018 - 8:05

@JJans Vaticaanstad is alleen qua religie absoluut homogeen: 100% katholiek. Voor de rest barst het er van de buitenlanders: dat krijg je nu eenmaal met een wereldkerk... Ter overdenking een uitspraak van de paus: “Dialoog vormt de brug tussen culturen.”

Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 18:10

Het hangt af van je definitie van “mono-etnisch”, als je daaronder verstaat dat er nul mensen met andere etniciteit mogen wonen, dan zijn er nul landen mono-etnisch. De meeste mensen verstaan onder mono-etnisch dat er een beperkt mensen in een beperkt aantal etniciteiten zijn met één dominante etniciteit/cultuur. Landen zijn over het algemeen een resultaat van macht. Een deel van redelijk natuurlijk gevormde gebieden, met mensen die redelijk op elkaar leken, met vergelijkbare gebruiken, en dan heb je landen als gevolg van “wie is de eerste” overheerser en bepaald. Daardoor zijn lijnen getrokken door (natuurlijke) samengestelde volken, denk aan de Koerden die zonder een van buiten opgelegd (westerse) inmenging ongetwijfeld gevormd zouden zijn tot één land i.p.v. een vervolgde minderheid in alle landen waarin ze nu zijn opgedeeld. Grote gebieden in Brazilie zijn/waren tot voor kort redelijk mono-etnisch: mensen die geheel afgezonderd in de jungle wonen. Dan nog een verschil in multiculture samenlevingen, de mate van inspraak van de niet-oorspronkelijke bewoners: is het een echte multiculturele samenleving waarin nieuwkomers naturaliseren en zeggenschap hebben in het land, of is er sprake van een tijdelijk verblijf, zonder (politieke) invloed of inbreng. Het laatste kan een multiculturele samenleving lijken, maar is het maar beperkt omdat de invloed van de andere cultuurdragers beperkt is.

Hank Nozemans
Hank Nozemans19 jul. 2018 - 18:46

Ja, als we over wat cijfers achter de komma gaan neuzelen, dan is japan ook niet mono etnisch. Bovendien zijn de culturen achter de komma redelijk aan elkaar verwant. Zelfs de Ainu worden aangehaald. Een etnische minderheid die al in Japan leeft sinds de 13e eeuw en waarvan het meerendeel niet eens weet dat ze Ainu zijn of er van afstammen. Zeg dan niks.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 jul. 2018 - 14:29

Het is een keuze in wat voor samenleving je wil wonen. Een samenleving waarin de overheid bepaalt wat de normen en waarden zijn waar de burger zich aan moet houden. En dat zou dan een ondefinieerbaar mengelsmoesje moeten zijn met voor elk wat wils. Maar wel bindend voor iedereen en wie zich niet aan die regels houdt kan straf of uitstoting verwachten. Of we kiezen wat we vanuit onze menselijke natuur doen, we kiezen met wie we samen willen leven en met wie niet. De anderen laten we met rust zoals zij ons met rust laten. Er zijn geen dwingende regels van wat wel of niet hoort en iedereen is blij. Dat is mijn ogen de multiculturele samenleving. Leven en laten leven, ieder in zijn waarde laten. Ik snap die dwangmatige neiging niet dat mensen een sociaal contract mbt hun sociale of culturele leven moeten naleven. Het zijn de slechtste trekken van boerendorp Nederland. Dat uitgerekend degenen met de grootste sociale smetvrees dat willen met toch genoeg zeggen over het waarom van deze afwijking.

1 Reactie
Ozon
Ozon18 jul. 2018 - 17:58

MartinvanderLinde 18 juli 2018 at 16:29 "Of we kiezen wat we vanuit onze menselijke natuur doen, we kiezen met wie we samen willen leven en met wie niet. De anderen laten we met rust zoals zij ons met rust laten. Er zijn geen dwingende regels van wat wel of niet hoort en iedereen is blij." Niet iedereen. De mensen die nu door wetgeving beschermd worden (of hun recht kunnen halen) zullen niet blij zijn. De vader die vanuit zijn "natuur" zijn dochter verkracht zal het fijn vinden als hij "met rust" gelaten wordt. De dochter wat minder. De ouders die hun dochter in de badkamer met een scheermesje van haar smerige, tot seks-uitlokkende clit ontdoen, die zullen blij zijn. De dochter op termijn misschien iets minder. De Zuid-Franse Nederlanders zullen een stierengevecht in de Arena vast een goed plan vinden, de traditie-herstellende Limburger het ganzentrekken met levende ganzen, de Indonesische Nederlander een hanengevecht, maar de PvdD zal daar toch wat bezwaren zien. Persoonlijk vind ik die verkeersregels wel nuttig, die wetgeving die anderen verbiedt mij kwaad te doen, ook wel fijn dat kinderen verplicht naar school moeten, dat we belasting moeten betalen zodat er ook wegen zijn, een vuilophaaldienst ed.

De Vries3
De Vries318 jul. 2018 - 14:21

Deze uitspraken zijn pertinent erger dan die van dat gestoorde FvD lid Yernaz Ramautarsing. Ook vind ik dit erger dan een leugen van Halbe Zijlstra. Oké, Halbe pleegde een leugen waardoor hij niet meer geloofwaardig was tegenover Rusland. Maar is Blok nu wel geloofwaardig als hij nu met Orban of een Afrikaanse leider het gesprek aan gaat? - Een etnische discussie voeren dient altijd met serieuze diplomatie betracht te worden en al helemaal als je BuZa minister bent van een land met een slavernij verleden. - Blok dient te vertrekken. Zo’n uitspraak kan niet. Niet iemand in zijn positie.

Michiel Wit
Michiel Wit18 jul. 2018 - 14:10

waarom ben je meteen fout als je denkt dat verschillende etnische bevolkingsgroepen moeilijk met elkaar kunnen samen leven. Volgens mij heeft de geschiedenis ons vaak laat zien dat dit tot hele nare toestanden kan leiden. Ik denk dat dit als we een echte zware crisis gaan krijgen (1930 stijl) we in de EU hele nare taferelen kunnen krijgen. Het is niet dat ik het leuk vindt of dat ik wil dat het gebeurd. Ik zie het echter als en reëel risico. Ik denk ook dat wij als mensheid uiteindelijk de aarde zullen vernietigen doordat wij niet in staat zijn in harmonie met de aarde te leven. Ook niet leuk maar niet per definitie onwaar.

9 Reacties
Robbels
Robbels18 jul. 2018 - 15:14

'waarom ben je meteen fout als je denkt dat verschillende etnische bevolkingsgroepen moeilijk met elkaar kunnen samen leven.' Waarom zou dat moeilijk zijn? Ik kan dat prima. Wat is daar fundamenteel moeilijk aan? Ik herhaal hierbij wat ik hieronder zelf in een reactie zet: dit is geen kwestie van niet kunnen maar een kwestie van niet willen. Het is het heilige geloof in de soort 'natuurwet' dat dit onmogelijk zou zijn dat zoveel mensen zeer terecht tegen het verkeerde been schopt. En dat we dus op basis van die 'natuurwet' zogenaamd beleid moeten uitvoeren ter voorkoming van zo een multiculti samenleving. 'Ik denk ook dat wij als mensheid uiteindelijk de aarde zullen vernietigen doordat wij niet in staat zijn in harmonie met de aarde te leven.' Wederom dat heilige geloof dat wij daar niet toe in staat zijn. Dat kan wel; we willen het gewoon niet.

RosaLange
RosaLange18 jul. 2018 - 16:07

"Waarom zou dat moeilijk zijn? Ik kan dat prima. Wat is daar fundamenteel moeilijk aan? " Je moet toch wel iets hebben meegekregen van de Rwandese genocide in 1994 of het afslachten van moslims in Mayamar vorig jaar nog. Overal ter wereld vindt je etnische onlusten. Ik wil niet zeggen dat dit onontkoombaar is, maar net doen alsof het allemaal prima kan, is toch wel erg onwetend.

Michiel Wit
Michiel Wit18 jul. 2018 - 16:07

@ Robbels, Volgens mij is het verschil dat jij een optimist ben en ik een pessimist. Ik heb een beduidend slechter mensbeeld dan jij. Maar als ik naar de geschiedenis van de mensheid kijk zie helaas aanzienlijk meer reden tot pessimisme dan tot optimisme.

tempest
tempest18 jul. 2018 - 17:27

“Dat kan wel; we willen het gewoon niet” Duh, mensen zijn verschillend met andere meningen, gewoonten, prioriteiten en geschiedenis. En soms is dan met elkaar samenleven geen slim plan en moet je wat anders verzinnen. Het gaat om pragmatische oplossingen en niet zulke sinplificaties als “kunnen” of “willen”. Ik ben helemaal voor meer acceptatie en tolerantie naar elkaar toe en ook voorstander dat we meer tijd investeren om van elkaar te leren kenne, maar denken dat mensen en culturen dan niet meer botsen is onzin. Juist door de aandacht de laatste jaren op de integratie-problematiek komen nu knelpunten naar voren. Dat heeft weinig met “de opkomst van rechts” te maken, maar is een volgende stap in het integratie-proces.

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:07

kuch kuch WOI WOII werd toch echt uitgevochten tussen gelijksoortige groepen. de duitsers versus de fransen WOI en de duitsers versus europa en in azie japan versus andere aziatische groepen. dus je redenatie gaat niet op. daarnaast vergeet je de andere werkelijke oorzaken van oorlog en geweld. zoals machtsmisbruik, facisme, geostrategische manipulaties, uitbuiting etcetc

RosaLange
RosaLange18 jul. 2018 - 19:29

"WOI WOII werd toch echt uitgevochten tussen gelijksoortige groepen" Wat gelijksoortig, anders of zelfs vreemd is, is altijd afhankelijk van tijd en plaats. Zo was vroeger de Fransoos best een vreemde snuiter, maar tegenover een boerkadragende Afghaanse in ene weer doodnormaal.

Robbels
Robbels19 jul. 2018 - 4:56

@ RosaLange 'Je moet toch wel iets hebben meegekregen van de Rwandese genocide in 1994 of het afslachten van moslims in Mayamar vorig jaar nog. Overal ter wereld vindt je etnische onlusten. Ik wil niet zeggen dat dit onontkoombaar is, maar net doen alsof het allemaal prima kan, is toch wel erg onwetend.' Natuurlijk heb ik daar iets van meegekregen. Natuurlijk ben ik niet blind voor (etnische) onlusten. Ik doe overigens niet alsof het allemaal prima kan, ik stel slechts dat er geen fundamentele redenen zijn waarom het niet zou kunnen. Dan kom je wat mij betreft op de volgende conclusie uit: het merendeel van alle mensen wil ongeacht ras, geloof, etniciteit, seksualiteit, nationaliteit en de toevallige kleur van hun ogen gewoon een normaal vreedzaam bestaan. Daarnaast heb je in iedere subgroep die je maar kunt bedenken een smaldeel dat bereid is vreselijk geweld tegen anderen te gebruiken. Die kunnen er individueel ook voor kiezen om elkaar niet de hersens in te slaan maar dat doen ze niet. En daar kijk ik ze op aan. Waarom zou ik dat niet doen? Ik heb nu eenmaal meer gemeen met een vredelievende islamiet dan met een persoon die roept dat hij/zij desnoods zelf met een AK47 de grens gaat bewaken en niet zal aarzelen om het magazijn te legen.

Robbels
Robbels19 jul. 2018 - 5:04

@ Michel de Wit 'Volgens mij is het verschil dat jij een optimist ben en ik een pessimist. Ik heb een beduidend slechter mensbeeld dan jij. Maar als ik naar de geschiedenis van de mensheid kijk zie helaas aanzienlijk meer reden tot pessimisme dan tot optimisme.' Daar heb je natuurlijk volledig gelijk in. Maar alles begint en eindigt uiteindelijk bij kleine individuele keuzes van iedere mens zelf. Ik vind het wat fatalistisch voorgesteld om te doen alsof het niet anders kan. Dan moet men echter wel het individu aansprakelijk durven stellen voor gedragingen die ansich geen probleem zijn maar in groepsverband wel.

Robbels
Robbels19 jul. 2018 - 5:13

@ tempest 'Duh, mensen zijn verschillend met andere meningen, gewoonten, prioriteiten en geschiedenis. En soms is dan met elkaar samenleven geen slim plan en moet je wat anders verzinnen. Het gaat om pragmatische oplossingen en niet zulke sinplificaties als “kunnen” of “willen”.' - Pragmatische oplossingen? Je bedoelt grenzen dicht en buitenlanders eruit? Praat nou eens zonder meel in de mond en zeg dan gewoon eerlijk: ik wil geen buitenlander als buurman, niet in mijn straat, wijk, stad, provincie en land. 'Ik ben helemaal voor meer acceptatie en tolerantie naar elkaar toe en ook voorstander dat we meer tijd investeren om van elkaar te leren kenne, maar denken dat mensen en culturen dan niet meer botsen is onzin.' - Ja, mensen verschillen van mening en zullen altijd van mening verschillen en dus botsen met elkaar. Maar de onwil die een smaldeel heeft en die hier verwoord wordt door Stef Blok om naar de enige acceptabele oplossing te komen is de kern van het probleem en de oorzaak van etnisch geweld. Ik heb 0,0 behoefte om anderen iets aan te doen. Niet om etniciteit, nationaliteit, seksualiteit of de kleur van hun ogen. Zij die bereid zijn dat wel te doen zijn het probleem.

Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jul. 2018 - 14:01

Opmerkelijk wel dat de meeste reacties hieronder fel van leer trekken tegen de minister, maar zelden een inhoudelijke beargumentatie geven van diens kennelijke ongelijk. De beste man heeft denk ik een hoenderhok discussie willen voorzien van wat knuppels, maar dat mag volgens de meesten op dit forum niet. Meer in het algemeen denk ik dat mensen gelukkiger zijn in een samenleving van gelijkgestemden en waar men van elkaar weet dat er een gemeenschappelijk waarden- en normen patroon is. Verder is het denk ik een universeel principe dat, of je dat nou leuk vind of niet, de mens van nature geneigd is iemand die er heel anders uitziet, zich anders kleed, zich anders gedraagd met minder vetrouwen tegemoet te treden dan iemand die niet afwijkt.

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker218 jul. 2018 - 17:05

Zoals tijdens de discussie er alleen verontwaardiging was maar geen steekhoudende tegen argumenten.

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:10

jij voert zelf geen inhoudelijke argumenten, net zo min als blok dat doet. er is genoeg onderzoek gedaan naar oorzaken van clashes tussen groepen, en elke keer blijkt dat de achtergrond / cultuur van de groepen niet de bronoorzaak is maar doelbewuste segretatie, onderdrukking [sociaal en financieel of zelfs racistisch] machtsmisbruik, facisme etc. maar etniciteit als hoofdoorzaak? nee nooit aangetoond. [Verder is het denk ik een universeel principe dat] nee dat is het niet. dom rechts geklets

madbako
madbako18 jul. 2018 - 13:55

Blok?! Breek mij de bek niet open.... Next

Daniel Dennett
Daniel Dennett18 jul. 2018 - 13:49

Ik vraag me af of Blok een blanke Afrikaan op dezelfde manier een vreemdeling vindt als een zwarte Afrikaan.

OlavM
OlavM18 jul. 2018 - 13:48

Blok noemt zijn uitspraken “ongelukkig”. Ik noem ze in de kern racistisch en xenofobisch. Het maakt niet echt uit of het in een “besloten” bijeenkomst of de publieke ruimte gebeurde, want het gaat om beïnvloeding van de gespreksdeelnemers of toehoorders met opvattingen die in functie zijn verkondigd. Dit weegt hier des te meer omdat het Nederlanders betreft die werkzaam zijn bij internationale organisaties.

TiVivibi
TiVivibi18 jul. 2018 - 13:45

Wanneer iemand een uitspraak doet die apert onwaar is, wordt hij doorgaans uitgelachen. Haha, de aarde is pas 6000 jaar oud, hihi! Een ander komt met een nuchter tegenbewijs over bib bang of evolutie. Het is pas wanneer een onwenselijke uitspraak eigenlijk niet weersproken kan worden dat men zijn boosheid en verontwaardiging uit. En verder wat Stuurman aan wal 18 juli 2018 at 15:07 zegt.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jul. 2018 - 20:13

Heb je nog andere berichten gelezen dan die van stuurman? De onwenselijke uitspraak is weerlegd in veel posts die prima uitleggen wat er mis is met de vraag die Blok stelt. Lees jij die niet, of accepteer je de uitleg niet?

Meta  Foor
Meta Foor18 jul. 2018 - 13:35

In media en reacties is het wel overduidelijk dat Blok een (laatste?) taboe heeft aangesneden. Hij staat er niet om bekend wilde uitspraken te doen ; wie heeft hem geregistreerd ?

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 14:45

vvd campagne team natuurlijk. die hebben al vaker prominente vvd ers dergelijke uitspraken laten doen om zo de pvv / fvd kiezer aan te lokken. al is het natuurlijk ook zo dat een groot deel van de vvd zelf en achterban hier werkelijk in gelooft

Robbels
Robbels18 jul. 2018 - 13:30

Dit is wat mij betreft vrij fundamenteel een kwestie van niet willen in plaats van niet kunnen. Er zijn geen fundamentele bezwaren die het bestaan van vreedzame multiculturele danwel multi-etnische samenlevingen in de weg staan behalve dat (groepen) mensen dat domweg niet willen. Het zou fijn zijn als tegenstanders van de multiculturele samenleving gewoon openlijk zouden toegeven: 'ik wil geen 'buitenlanders': niet als buurman, niet in mijn straat, niet in mijn wijk, niet in mijn stad, niet in mijn provincie en niet in mijn land.' Dan weten we tenminste waar we staan. Want ik zeg ik heel eerlijk: ik leef liever samen met mensen die een vreedzame multiculturele samenleving WEL mogelijk achtten.

5 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett18 jul. 2018 - 13:41

Ben het volledig met je eens.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde18 jul. 2018 - 14:31

Ik ook.

tempest
tempest18 jul. 2018 - 14:37

Ik vind je duiding net zo generaliserend als die van Blok. Veel mensen hebben de voorkeur om bij anderen in de buurt te wonen waar ze dingen mee gemeen hebben: taal, gewoonten, kleding, meningen, levensfase etc. Dat is vertrouwd en geeft dus een gevoel van veiligheid. Mede daarom zijn er Turkse of Chinese buurten en hebben veel migranten de voorkeur te wonen in grote steden waar al meer migranten wonen. In San Francisco heb een wijk waar opvallend veel homo’s wonen. En vroeger waren mensen in Nederland gesegregeerd wat betreft hun geloof. Echt mengen van groepen duurt decennia. Dit wegzetten als xenophobie vind ik veel te makkelijk. Het is een voorkeur die mensen prima mogen hebben. Alleen hebben armere mensen soms niet die mogelijkheid en tegelijk heb je dan dus “linkse” mensen, die wel de middelen hebben, die anderen hierop veroordelen. Is er een mismatch dan leeft men al snel langs elkaar of wordt het ruzie. Kijk de film Flodder nog maar eens om een lekker overdreven uitvergroting te zien.

Robbels
Robbels18 jul. 2018 - 15:21

@ tempest 'Ik vind je duiding net zo generaliserend als die van Blok.' Dat is prima, dat is ook de bedoeling. Ik meen het namelijk serieus. Ik bemerk een sterk afnemend solidariteitsgevoel jegens hen die er zelf voor kiezen om niet solidair te zijn met anderen. Zij maken een keuze voor mensen waar zij zich prettig bij voelen. Ik dus ook. Gaat u mij nu vertellen dat ik dat niet mag? Mengen is een actieve bezigheid. Waarom moet ik mij schikken naar hen die permanent in een ontmengde toestand willen verkeren? Ik hoef de mono-culturele eenheidsworst die Blok voor ogen ziet helemaal niet!

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:14

tempest 18 juli 2018 at 16:37 Ik vind je duiding net zo generaliserend als die van Blok. Veel mensen hebben de voorkeur om bij anderen in de buurt te wonen waar ze dingen mee gemeen hebben: taal, gewoonten, kleding, meningen, levensfase etc. Dat is vertrouwd en geeft dus een gevoel van veiligheid. nee dat is dus niet juist. het zijn de sociaal - maatschappelijke factoren en iemands positie in de maatschappij die vnl bepalen of en waar men zich vestigt. vaak is overheidsbeleid op de achtergond oorzaak van dergelijke ontwikkelingen door huurbeleid, vestigingsbeleid maar ook als het gaat om faciliteiten. vb: op et platteland bezuinig men alle ouderen voorzieningen weg. hierdoor trekken ouderen weg en komen terug in grotere kernen in speciaal voor hun ingerichte woonkernen. et voila. heeft dus niets te maken met voorkeur van mensen, want het liefst blijven die wonen waar ze zitten ook al is dat een gesegreerde wijk maar overheid 'dwingt' t af via haar beleid.

CUTTHECRAP2
CUTTHECRAP218 jul. 2018 - 13:15

Na een Wilderstrump en een Baudettrump hebben we nu dus ook een Bloktrump. Alleen....die is minister van BUZA. Dat kan natuurlijk niet. Die moet dus onmiddelijk aftreden. Of afgetreden worden.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal18 jul. 2018 - 13:07

Xenofobie is de irrationele angst voor vreemden. Over wat een irrationele angst is, kun je discussiëren. Als het achteraf allemaal wel meegevallen is, was die angst mogelijk wat overdreven, maar als je leven erbij ingeschoten is, als de maatschappij vanwege de vreemden volkomen ontwricht is en/of niet langer als een veilige haven aanvoelt, was die angst wel degelijk gegrond. Blok heeft gelijk dat angst voor vreemden in onze genen zit. Het is een beschermingsmechanisme, dat ervoor zorgt dat we (potentieel) (levens)bedreigende situaties vermijden. Pas als we ons ervan vergewist hebben dat v.d. vreemde geen dreiging uitgaat, we gewend zijn aan de vreemde (en die dus niet vreemd meer is), verdwijnt de angst. De komst van vreemdelingen naar Nederland heeft tot enkele decennia terug nooit écht veel stof doen opwaaien. Mogelijk was hun aantal te klein, zorgden ze niet voor al teveel problemen, konden ze zichzelf bedruipen en gingen ze snel op in de samenleving. Nederlanders zijn heus niet xenofobischer, racistischer en/of discriminerender dan andere aardbewoners, angst zit in ons allen. Sterker nog, door de voortdurende aandacht die hieraan besteed wordt in onderwijs, media en maatschappij in het algemeen, hebben we waarschijnlijk wat dat betreft een veel betere basis dan mensen in andere delen v.d. wereld. Echter, vanwege onze welvaart, voorzieningen, welzijn, mogelijkheden, vrijheid, openheid, rust en vrede hebben we ook meer te verliezen. We wéten niet hoe de aanwezigheid/komst van grote aantallen mensen uit islamitische en/of Afrikaanse landen uiteindelijk gaat uitwerken, maar de voortekenen stemmen pessimistisch, vandaar de angst.

kassakijker73
kassakijker7318 jul. 2018 - 13:03

Zijn er ook argumenten die hem in het ongelijk stellen of blijft het alleen bij verontwaardiging omdat zijn constatering onwenselijk is?

11 Reacties
Ecclesia
Ecclesia18 jul. 2018 - 13:29

Ja hoor. Nederland is een multiculturele samenleving (meerdere (multi) culturen leven immers... samen). Nederland is vreedzaam. Het is namelijk geen oorlogsgebied als ik de deur uitloop. Multicultureel gaat prima samen met een vreedzame samenleving. Zo moeilijk is dat niet. Daarnaast is Bloks uitspraak over 'inheemse cultuur woont er niet meer' ook onzin. Want de Native Americans wonen nog wel degelijk in de VS. Beetje rare uitspraak dus. Blok eindigt nog met een sausje pseudowetenschap waar we ook Baudet en Trump van kennen: 'volgens mij zijn er genen die...'

vdbemt
vdbemt18 jul. 2018 - 13:29

Nou. Wat dacht je hiervan? "Noem mij een voorbeeld, van een multi-etnische of multiculturele samenleving, waar de oorspronkelijke bevolking nog woont. (….) En waar een vreedzaam samenlevingsverband is. Ik ken hem niet." Mmmmmmm, Nederland, misschien? Of is hier oorlog of rassenstrijd? ALS die rassenstrijd er al is, sluimert, dan komt het door maatschappijdenkers als hij. Naast de PVV, FvD komen ze wel steeds meer voor bij VVD en CDA.

Jamie3
Jamie318 jul. 2018 - 13:35

Hij is een VVD’er, dus volgens veel mensen hij is nog minder dan peop.

kassakijker73
kassakijker7318 jul. 2018 - 14:18

Als je Nederland een voorbeeld vindt van een vreedzame multi-etnische samenleving, dan stel je gewoon niet zulke hoge eisen aan die samenleving en aan wat je vreedzaam noemt. Ik vind het in ieder geval geen goed voorbeeld.

Mohawk2
Mohawk218 jul. 2018 - 16:32

@ NS Wat is er niet vreedzaam aan Nederland dan? Ik weet werkelijk niet wat je bedoelt.

vdbemt
vdbemt18 jul. 2018 - 17:08

@nsreiziger. Mijn beleving is dat het minder wordt. En dan vooral door figuren als Blok, Wilders, Baudet, Halbe Zijlstra, en vergeet Rutte en Buma niet. Er leeft een kwalijk kritische, nationalistische stroom, randje racisme.. Maar om te zeggen dat hier de samenleving niet vreedzaam is, gaat me echt te ver. Ondanks dit volk nog altijd wel. We hebben hier toch geen constante rassenrellen?

Ozon
Ozon18 jul. 2018 - 17:30

Ecclesia 18 juli 2018 at 15:29 "Multicultureel gaat prima samen met een vreedzame samenleving. Zo moeilijk is dat niet. Daarnaast is Bloks uitspraak over ‘inheemse cultuur woont er niet meer’ ook onzin. Want de Native Americans wonen nog wel degelijk in de VS. Beetje rare uitspraak dus." Maar of de dood van 75% van de lokale populatie -door ziekte en slachtpartijen- nu echt een wenselijke situatie is voor die betreffende populatie waag ik te bestrijden. Daarbij zal een deel van de overlevende native Americans niet zo blij zijn niet meer dominant te zijn, nauwelijks de eigen culturele waarden te kunnen behouden, heilige gronden omgeploegd te zien worden voor grondontwikkeling, en alleen in door de agressors aangewezen reservaten eigen leefstijl echt te mogen (be)houden. Ook de Aboriginals wonen er nog. Die zullen ook niet echt gecharmeerd zijn geweest van die opgedrongen multiculti-samenleving. Die overheerser, die even de eigen normen en waarden kwam opdringen, tot de 70-er jaren waarin Aboriginal kinderen werden "gestolen" zal ze waarschijnlijk gestolen kunnen worden. Dus als jij dat geslaagde voorbeelden vindt van hoe fijn het is voor een lokale bevolking om een bups immigranten het land in te krijgen hebben we een ander beeld; vreedzame samenlevingen zijn het nu wel, maar wat minder in het proces waarin de lokale bevolking zich moest voegen naar die immigranten, voordat deze "gepacificeerd" werden. Overigens zijn er ook veel landen die multi-culti zijn maar dat maar tot zekere hoogte zijn. De VAE heeft bijvoorbeeld net als de VS en Australie heel veel immigranten (85%), toch kan je het niet een echte multi-culti samenleving noemen omdat deze immigranten niet de VAE-nationaliteit hebben, er slechts verblijven op basis van een werkvergunning (of andere tijdelijke vergunning) en geen enkele zeggenschap hebben in het land. Ze hebben geen invloed op wet- & regelgeving, ook niet op de lange termijn. De vraag is hoe acceptabel de gemiddelde Arabier het zou vinden als al die immigranten wel zouden naturaliseren en het land en de wetgeving in korte tijd onherkenbaar zouden veranderen. De vreedzaamheid zou snel verdampen, vermoed ik zo. Multi culti samenlevingen kunnen prima, al is er natuurlijk altijd het kruitvat-risico als één groep zich achtergesteld voelt ten opzichte van een andere groep, als het gaat om macht, rijkdom, ed. Andere risico's zijn als de ene groep de andere groep zijn denkbeelden wil opdringen, of als die groepen met elkaar geconfronteerd worden in onvermijdbare situaties en tegengestelde belangen hebben. Dan zie je dat het al wat lastiger wordt. Wat/wie heeft voorrang: de religieus conservatieve trouwambtenaar die weigert een homoseksueel stel te huwen, of het homoseksueel stel dat recht heeft nooit op grond van hun seksuele geaardheid te worden gediscrimineerd te worden. De conservatieve moslima die als arts geen mannen wil behandelen, of het ziekenhuis dat geen sekse-discriminatie accepteert? Je ziet dat het in veel delen van de VS prima gaat, het voordeel is dat het land zo groot is dat in grote delen weer een soort homogeniteit ontstaat én dat mensen een enorme vrijheid hebben in de wijze waarop ze hun leven indelen (homescholing). Die homogeniteit is toch ook weer herkenbaar waar je bent in lokale regelgeving. Misschien is het inmiddels veranderd, maar in christelijk Virginia kon (mocht) je vroeger geen biertje kopen op zondag, terwijl dat in stedelijk Washington DC geen probleem was. Wapens precies anderom. Anderzijds mocht je je kinderen thuis houden ipv naar een gewone school en ze leren dat de mens op UVO's ter aarde zijn gekomen: iets dat we in NL niet accepteren. Ze leven vreedzaam in steden, tot er een zwarte King bruut door een blanke agent wordt neergeslagen en deze wordt vrijgesproken, dan zie je dat ook de Koreanen de sjaak zijn. Vreedzaam zijn de maatschappijen wel, met name omdat de meeste mensen gewoon willen leven, hun dingen willen doen. Alleen zie je dat er af en toe een uitbarsting van geweld oppopt omdat een groep mensen dan net genoeg hebben van (een vermeend) onrecht of onacceptabel gedrag door een andere groep. Genoeg voor rellen, beeldenstormen, zelfmoord-aanslagen, genocide's en burgeroorlogen.

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:16

nsreiziger 18 juli 2018 at 16:18 nou noem jij dan maar 1, niet 3 of 2 maar gewoon 1 samenleving die vreedzamer is dan nederland en een monocultuur kent. [hint, japan gaat niet op. is ook mc en ook niet bepaald vreedzaam] dus.......

Appi Mohamud
Appi Mohamud18 jul. 2018 - 20:28

Ozon, u haalt blanke imperialisme en vreedzaam migranten door elkaar, je ziet geen migranten aankomen op oorlog boten om de autochtone bevolking te dwingen of uit te roeien. Indianen.......? (Bedoelt u Natives?) Waren uitgeroeid juist omdat de Britten onder hun vlag dat landmassa wouden regeren dat terwijl de huidige migratie gebeurd onder acceptatie van de huidige regeerders van dat land waar naartoe getrokken word, laat dat ook precies zijn wat blok ook over het hoofd ziet. Zodra oorlig schepen vol migranten op he kustlijn ziet mag he alles aan doen om ze te stoppen zou ik zeggen, tot die tijd geef se schulden van uw voorvaders niet aan de huidige migranten.

Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 1:56

Appi Mohamud 18 juli 2018 at 22:28 "u haalt blanke imperialisme en vreedzaam migranten door elkaar, je ziet geen migranten aankomen op oorlog boten om de autochtone bevolking te dwingen of uit te roeien." Nee, ik heb het over een balans die op een gegeven moment omslaat als er heel veel nieuwkomers in relatief korte tijd een land binnenstromen. Hoe denk je dat het de VAE zou bevallen als alle immigranten zouden (mogen) naturaliseren en met hun westerse, Indiase of Filipijnse blik de wet- en regelgeving zouden (mogen/kunnen) beïnvloeden? Of roep je dan "imperialisme"? Je hebt het trouwens over blank imperialisme, leef je in de verkeerde veronderstelling dat er niets anders bestaat? Ik ben het geheel met je eens dat in de recentere geschiedenis de blanken -wegens dominantie van de wereldzeeën- vooral imperialistisch bezig waren. Toch hebben bijv ook de Moren, de Ottomanen, de Mongolen, de Japanners en de Chinezen zich niet onbetuigd gelaten. "Indianen…….? (Bedoelt u Natives?)" Ik vermoed dat je een beetje in de war bent. Ten eerste heb ik het woord "Indianen" niet in de pen gehad, ten tweede zal je de "native Americans" bedoelen. Ik ben namelijk ook gewoon een native. Bijna iedereen is ergens wel een native.. "Waren uitgeroeid juist omdat de Britten onder hun vlag dat landmassa wouden regeren dat terwijl de huidige migratie gebeurd onder acceptatie van de huidige regeerders van dat land waar naartoe getrokken word, laat dat ook precies zijn wat blok ook over het hoofd ziet." Er zijn ook nogal wat blanke vreedzaam migranten van hun scalp gescheiden omdat ze tegen de wil van de nationalistische native Americans zich in "hun" gebied begaven. Het continent Amerika is nogal groot. Daarbij is een groot deel niet uitgeroeid door de oorlogsschepen, maar door onbekende ziekten, ziekten waarvoor nog geen resistentie was opgebouwd. "Zodra oorlig schepen vol migranten op he kustlijn ziet mag he alles aan doen om ze te stoppen zou ik zeggen" Dat lijkt mij ook. "de huidige migratie gebeurd onder acceptatie van de huidige regeerders van dat land waar naartoe getrokken word" Alleen in het geval dat betrokkenen een verblijfsvergunning krijgen, natuurlijk. De overigen verblijven illegaal en zonder acceptatie. "tot die tijd geef se schulden van uw voorvaders niet aan de huidige migranten." Waar geef ik precies iemand de schuld van? Ik geloof niet dat ik iemand ergens de schuld van gegeven heb. Wat ik wel constateer is dat het in nogal wat samenlevingen lastig is als er grote afwijkende groepen zijn: dat leidt nogal vaak tot spanningen. Mijn verre voorouders zijn ooit na slachtpartijen van het gebied Israël gevlucht naar Portugal en daarvandaan, na slachtpartijen gevlucht naar NL. Omdat mijn overgrootmoeder buiten haar etnisch joodse groep trad en huwde met een native NLder heeft zij de oorlog overleefd. Haar zus met familie en vriendinnen waren wat minder gelukkig. Een volk dat eindeloos vervolgd is en nu in Israël een dubieuze rol heeft. Oa ook door een te vlotte immigratie van grote groepen joden. Nu zou het mooi zijn als dergelijke problemen alleen bij die stomme blanken zouden voorkomen. Dan zou de wereld er al een stuk mooier uitzien, nietwaar? Helaas is dat niet het geval. De Arabieren hadden een prominente, essentiële rol in de slavernij van zwarte Afrikanen. In Mauritanië zie je die scheidslijnen nog steeds waarbij het vooral de donkere Mauritaniërs zijn die in (overerfde) slavernij leven, onder hun lichtere, van oorsprong Arabische eigenaren. In India had men -tot het door die imperialisten verboden werd (hoewel nog steeds niet uitgebannen)- het kaste systeem: waarbij vooral mensen met wat donkerder huidskleur horen tot de untouchables. De Rohingya hebben/hadden het niet zo fijn in Myanmar. De Oeigoeren niet zo onder de Chineese heerschappij; in Darfur gedoe tussen de Janjaweed en de rest vd bevolking. Gedoe in Marokko waarbij positie van de Berbers centraal staat. Wat te denken van al die warlords die ergens wel hun eigen macht opeisen. Etc etc.

Appi Mohamud
Appi Mohamud19 jul. 2018 - 12:09

"Ik vermoed dat je een beetje in de war bent. Ten eerste heb ik het woord “Indianen” niet in de pen gehad, ten tweede zal je de “native Americans” bedoelen" Dit is zeker mijn excuses waard ozon, beschuldig ik u zomaar voor iets wat u niet hebt geschreven. Nogmaals excuses.

Satya
Satya18 jul. 2018 - 12:59

De hutu, tutsi en twa leefden in multi etnische groepen die als dorpen samenleefden totdat.... Walgelijke uitspraken. Zal er wel weer mee wegkomen.

4 Reacties
Ozon
Ozon18 jul. 2018 - 16:01

Satya 18 juli 2018 at 14:59 Totdat ze dat -mede onder invloed van derden- niet meer deden. Diverse bronnen geven aan dat voordat Rwanda gecoloniseerd werd, de Tutsi minderheid (meer specifiek de Nyinginya) in Rwanda de macht had en rijker was dan de overige groepen. En hoewel groepen in dorpen samen leefden, kan je je afvragen hoe lang het goed zou gaan als één van de groepen voorgetrokken is of lijkt: ongelijkheid langs etnische/ uiterlijke kenmerken/religie geeft bijna altijd problemen op de lange termijn. Nu is er een directe link te leggen tussen de kolonisatie en de genocide. Dat is duidelijk. Maar hoe Rwanda van voor de kolonisatie zich ontwikkeld zou hebben -zonder kolonisatie- is de vraag: tot een gelijker samenleving, of een ongelijker samenleving (met Uburetwa/ Ubuhake?).

Satya
Satya18 jul. 2018 - 19:18

Dat kan wel zijn. We zullen het nooit weten hé. Feit is dat het tot op dat moment goed ging en mensen samen leefden. Het systeem was hyargisch, waar niet. Als jij perse wilt dat multi etnische samenlevingen niet kunnen bestaan, prima. Ik vind dat het onzin is. Ik leef met veel blanken prima samen en veel blanken met ons. Er is in alle etnische groepen een deel dat het niet kan. Ik persoonlijk ben het zat dat die groep domineert. Ach ik weet het ook niet allemaal. Ik vind het wel cool dat je je verdiept hebt in de de hutu tutsi cultuur. Dit is een groot probleem in Oost Afrika, verschillende volken. Ik ben misschien te idealistisch, ik merk dat de volgende depressie er weer aan komt na een paar goede dagen. Ozon ik weet dat je me niet mag toch hoop ik dat je me mijn plekje gunt. Ik denk je me in het echt niet zou herkennen aan mijn taal. Dan ben ik veel liever. Ik geloof trouwens dat je mij niet mag als persoon en dat het geen kleur iets is. Jammer want ik zou graag je hulp bij een feminisme onderwerp willen een keer.

Ozon
Ozon19 jul. 2018 - 0:47

Satya 18 juli 2018 at 21:18 "Als jij perse wilt dat multi etnische samenlevingen niet kunnen bestaan, prima." Ze kunnen bestaan, want ze bestaan. Ik zeg alleen dat in bijna alle gevallen er op enig moment spanningen ontstaan omdat de ene groep het beter heeft, of lijkt te hebben, dan de andere groep. Het is wel zo dat het vaak lang goed gaat omdat mensen zich voegen naar "hun lot". Alleen als het mis gaat, dan gaat het ook gelijk mis. "Ozon ik weet dat je me niet mag" Hoe kom je daar bij? Je lijkt me op grond van onze discussies een aardig mens, zoals ik eerder ook al heb aangegeven. Voor mij betekent oneens zijn met anderen niet dat ik die anderen niet mag, het betekent slechts dat ik diens mening niet deel, andere oplossingen of andere zienswijzen heb. Ik zou een bijzonder jammer leven hebben als ik alleen die mensen zou mogen waar ik het mee eens ben. Dan zou er niemand over blijven. "toch hoop ik dat je me mijn plekje gunt." Beslist. "Jammer want ik zou graag je hulp bij een feminisme onderwerp willen een keer." Anytime! "ik merk dat de volgende depressie er weer aan komt na een paar goede dagen." Shit, je schreef al dat je manisch-depressief bent. Dat is echt k-u-t, ik ben zelf in het verleden depressief geweest en dat wens ik niemand toe. Sterkte.. Heb je wel hulp?

José
José19 jul. 2018 - 10:28

@Satya Ken je deze site? Daar kun je advies vragen, op het forum ervaringen en tips uitwisselen, zelf een blog schrijven... https://www.psychosenet.nl/ Sterkte ermee! En voor wat het waard is: ook op mij kom je als een eerlijk, leuk en spontaan iemand over.

Henri Zwols
Henri Zwols18 jul. 2018 - 12:53

Zijn punt over Benoordenhout herken ik wel. Ik heb weliswaar nooit in Benoordenhout gewoond, maar wel jaren in de Weimarstraat. Turkse bakker, Poolse supermarkt, Chinese kapper, Surinaams restaurantje, Italiaans restaurantje, Ethiopisch restaurantje, de snackbareigenaar was Egyptenaar en een Hindoestaanse gemeenschap tegenover mij. Heel gezellig. Maar ik fietste liever niet door het Transvaalkwartier.

Zapata
Zapata18 jul. 2018 - 12:50

Hmm over een klein jaar weer verkiezingen? Het zal mij werkelijk niet boeien wie er op dit drassige stukje grond leeft aan de Noordzee. Of dat nu moslims zijn of christenen of hindoes. Of dat nu zwarte mensen , witte mensen, gele mensen of allemaal zijn. En of onze cultuur bewaard blijft? Gaap, over twintig jaar doen mijn kiezen geen zeer meer. Veel plezier ermee zou ik zeggen. En mensen blijven elkaar toch wel het leven zuur maken, of ze nu van dezelfde cultuur zijn of dat die culturen verschillend zijn. Interessant is wel de bewering van Blok als zouden multiculturele samenlevingen niet overleven. Wat zegt de geschiedenis? Hmm als je kijkt naar de Baltische staten dan leefden daar volkeren sinds mensenheugenis maar de meesten er van zijn verdwenen. Vermoord of gewoon opgegaan in de volken die er nu leven. ( nee dit gaat niet over het Sovjet tijdperk) De indianen? De Picten? De oude Kelten? Maya's Inca's Ach ik kan nog wel wat volkeren noemen. De vraag alleen is of dat erg is. Mwah. ach weet u, het is altijd al zo gegaan en niet tegen te houden. Kortom, mocht er over honderd jaar een andere cultuur, godsdienst of ras dominant zijn in Nederland dan is dat maar zo en niet tegen te houden. En het gaat ook gepaard met bloedvergieten omdat die bezigheid nu eenmaal bij mensen hoort. Het zal me dus koud aan mijn roodkoperen roesten.

Fritz Leiber
Fritz Leiber18 jul. 2018 - 12:49

Het is dus een bewindspersoon "onwaardig" wat hij zei en "bizar"? Maar wat klopte er dan niet aan wat hij stelde? Het is toch gewoon waar dat temeer groepen mensen qua cultuur verschillen het meer schuurt wanneer men dan niet een zekere "eigen" ruimte krijgt en zij meer botsen wanneer men met elkaar geconfronteerd en aan elkaar opgedrongen wordt? En zeg niet dat dat iets is wat bij westerse autochtonen zoals hier in Nederland sterker is. Autochtone Nederlanders zijn na een lange gewenningsperiode veel meer een inmiddels met elkaar sociaal samenlevend verband van verschillende culturen geworden dan dat dat geldt voor de later hier gearriveerde niet-westerse groepen die veel meer op de eigen groep gericht leven en daarom botsen met de autochtone diverse samenleving en andere groepen met een niet-westerse achtergrond.

5 Reacties
Jamie3
Jamie318 jul. 2018 - 13:41

Stef Blok heeft niets onjuists gezegd, maar iets onwenselijks.

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 14:50

nee dat is dus niet waar. geen enkel bewijs voor. integendeel zelfs. blok lult dus uit zijn populistische racistische nek

Jamie3
Jamie318 jul. 2018 - 15:47

@Johan Hoe ‘meet’ je dan of een samenleving wel of niet werkt?

gravin2
gravin218 jul. 2018 - 16:37

" blok lult dus uit zijn populistische racistische nek" Aha, u bent van het gesprek, merk ik.

Paul250371
Paul25037119 jul. 2018 - 10:31

Jamie Stef Blok heeft niets onjuists gezegd, maar iets onwenselijks. Vind je dat echt? Wat vind je dan niet onjuist en als dat dan wel juist is waarom is het niet wenselijk? Hoe ‘meet’ je dan of een samenleving wel of niet werkt? Ik geloof dat we hoog op de gelukslijstjes zijn al heb ik daar niets mee op want een land dat gelukkig is kent geen PVVDFVD. De democratie werkt iig wel want Blok mag zijn rabiate uitspraken doen en jij mag dat xenofobe factfree geouwehoer gewoon verdedigen en ik mag dit weer aanvallen middels deze post. Gravin "Aha, u bent van het gesprek, merk ik." Aha u wel merk ik.

rvb2
rvb218 jul. 2018 - 12:32

Blok moet leven op een andere planeet. Zo niet, dan kan ik hem een bezoek aan een psychiater aanraden. Hij heeft waanbeelden.

Paul250371
Paul25037118 jul. 2018 - 12:30

VVD-minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gelooft niet dat er een land bestaat waar mensen met een multi-etnische of multiculturele samenleving vreedzaam samenleven." De smerigheid ten top. Dat Eigen Volk eerst Ubermensch geouwehoer neemt steeds kwalijkere zijsprongen. De VVD heeft gewoon echt geen enkele boodschap aan fatsoen en mensen als gelijke zien. Noem eens een land waar alleen de autochtone bevolking verblijft waar altijd vrede is?

3 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland18 jul. 2018 - 13:53

Beste Paul, wat dacht u van landen als Zwitserland, Luxemburg, Noorwegen en Hongarije? Die hebben als common denominator dat ze alleen buitenlanders mondjesmaat toelaten, formeel danwel informeel, if at all.

punt2
punt218 jul. 2018 - 14:50

IJsland?

Johan eldert
Johan eldert18 jul. 2018 - 18:22

Thijs Schokland 18 juli 2018 at 15:53 factfree kletsen kunnen we wel he. kijk even naar dit staatje. kijk vooral even naar luxemburg hoeveel immigranten daar wonen tov bevolking LOL http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=File:Immigration_by_citizenship,_2015_(%C2%B9).png

JohnVKR
JohnVKR18 jul. 2018 - 12:15

Kunnen we deze randdebiel svp onmiddelijk ontslaan? Wat een schande voor Nederland is deze man. Heeft Blok zich weleens afgevraagd hoe het komt dat de VS de grootste economie ter wereld is? Terwijl de VS uit bijna alleen maar migranten bestaat? En hoe kan het dat het Nederland van na en tijdens de massa-immigratie economisch zoveel succesvoller is dan voor de massa-immigratie. Deze man is een schande voor ons land en het zoveelste mes in de rug dat mensen met een migratieachtergrond in ons land van de VVD krijgen. De absolute en totale domheid in ons land komt samen in de gedaante van minister Blok.

3 Reacties
JohnVKR
JohnVKR18 jul. 2018 - 13:13

Overigens wel weer prachtig hoe de minister direct vertelt dat de successen van de economie van de multiculturele samenlevingen van de Verenigde Staten en Australië niet mee mogen tellen, wat dat zou zijn bizarre betoog natuurlijk meteen ondergraven. Duidelijk is in ieder geval dat de man totaal wereldvreemd is, en er als minister al slechts is om een deel van de witte Nederlanders te vertegenwoordigen, en de rest van Nederland niet. Deze man is slechts minister voor de witte xenofobe Nederlander, en tegen de rest van Nederland zegt de man""fxxxk you". Daarom moet de man per direct opstappen. Minister Blok heeft blijkbaar als primaire doel om, gelijk aan Donald Trump, bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en parallelle samenlevingen te creëren. Opstappen dus!!! En wel direct!!!!

Karel de Vries
Karel de Vries18 jul. 2018 - 19:50

De VS aanhalen als succesvolle multiculturele samenleving is niet zo handig. Je zou aan de oorspronkelijke bewoners van de veelgeprezen multiculturele VS kunnen vragen hoe ontzettend blij zij zijn dat al die nieuwe culturen erbij zijn gekomen en hoe zij daarvan hebben geprofiteerd. Het eerste multiculturele land waar alle culturen en etniciteiten op sociaal- en economisch gebied een gelijk aandeel hebben, moet nog uitgevonden worden.

Hank Rearden
Hank Rearden19 jul. 2018 - 5:23

JohnVKR 18 juli 2018 at 14:15 De VS heeft de wereld reserve currency, dat ligt niet aan migranten. China en Japan zijn de volgende grootste economieën ter wereld en kennen vrijwel geen immigratie. Dus wellicht zijn Bloks opmerkingen een poging om de discussie in Nederland weer eens af te leiden van echte problemen?

vdbemt
vdbemt18 jul. 2018 - 12:04

Aha, de openbaring van de Nederlandse Trump. Is hij al overgestapt naar het FvD?

Joop Schouten
Joop Schouten18 jul. 2018 - 11:56

Blokhead.

JanBakker2
JanBakker218 jul. 2018 - 11:55

Open discussie waar hij ten aanzien van Suriname en Singapore de spijker redelijk op de kop slaat. Haal je deze uitspraken uit zijn context dat komen ze vrij hard over maar niet minder waar. Ik doe geregeld boodschappen bij ons in het dorp in de Turkse straat maar ik zou nog niet gratis willen wonen in die wijk.

4 Reacties
Tweernbudel
Tweernbudel18 jul. 2018 - 13:41

Ik woon in de turkse wijk in mijn stad, 3 van de 4 buren zijn turkse families. In tegenstelling van de ethnische nederlandse wijk is het erg rustig bij ons, ook in de zomer, die turkse families houden niet elke aavond een babarque in hun tuin. In tegenstelling van de nederlandse wijk zijn de tuinen groen en niet betegelt, zo als wij kweken ze groente in hun tuin en betoneren ze niet hun tuinen. In tegenstelling van een nederlandse wijk is de stoep schoon, de turkse families hebben geen honden.

Robles
Robles18 jul. 2018 - 14:38

Onzin. De huidige staat van Suriname heeft niets te maken met etnische opdeling. Dat is een walgelijke opmerking.

JanBakker2
JanBakker218 jul. 2018 - 17:02

Rijles Verklaar de situatie in Suriname dan nader.

Satya
Satya18 jul. 2018 - 18:43

Hoe kan zo'n wijk ontstaan? Jij hebt het antwoord gegeven.

CM2
CM218 jul. 2018 - 11:45

Beschikt Blok over geheime informatie dat er binnenkort verkiezingen aankomen? Anders kan ik deze uitlatingen, waarmee ik het overigens zeer eens ben, niet verklaren.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jul. 2018 - 15:15

Maar jij bent toch graag op deze site waar voornamelijk andersgestemden hun boodschappen achterlaten? Er zijn zoveel culturen als dat er meningen zijn.

Cliff Clavin
Cliff Clavin18 jul. 2018 - 11:42

Huiveringwekkend - hij heeft macht, en weet echt niet waar hij het over heeft. Een levensgevaarlijke combinatie.

4 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus18 jul. 2018 - 14:34

!!hij heeft macht, en weet echt niet waar hij het over heeft!! Nee, hij woont in een blanke wijk,natuurlijk weet die dan niet waar die het over heeft. Wegkijken is veel gevaarlijker.

Tom Meijer
Tom Meijer18 jul. 2018 - 15:29

"Wegkijken is veel gevaarlijker." Waaom doe je dat dan?

Nico de Mus
Nico de Mus18 jul. 2018 - 15:47

@TomMeijer 18 juli 2018 at 17:29 !!Waaom doe je dat dan? Beter voor je innerlijke rust,

Satya
Satya18 jul. 2018 - 18:42

Nico en gelijk denkenden zijn het gevaar.

tempest
tempest18 jul. 2018 - 11:41

Dit soort harde uitspraken over andere landen volkeren verwacht je eerder van een columnist. Lijkt me inderdaad voor een minister wat minder handig, maar om nu te zeggen “schokkend”. Een aantal jaar terug kwam van minster Verhagen (in navolging van Cameron, Sarkosy en Merkel) al de bekenning dat de multi-culturele samenleving is mislukt, dit borduurt daar een beetje op voort met wat generaliserende borrelpraat over andere landen.

Bernie2
Bernie218 jul. 2018 - 11:29

De duivel beware ons. Hoor ik hier onvervalst racisme tussen het kauwen op zijn hete aardappel door? De schedelmeter zou met zijn vuige ideeën bepaald niet misstaan in het extreemrechtse smaldeel van Baudet.

Geurtsen Jos
Geurtsen Jos18 jul. 2018 - 11:18

Blok heeft gelijk.

5 Reacties
Nico de Mus
Nico de Mus18 jul. 2018 - 14:31

Vroeg of laat krijgt die gelijk, Europa wordt langzaam aan een kruitvat.

Satya
Satya18 jul. 2018 - 18:40

Oorzaak geurtsen en gelijk denkenden.

Karel de Vries
Karel de Vries18 jul. 2018 - 20:07

@Satya 18 juli 2018 at 20:40 "Oorzaak geurtsen en gelijk denkenden". (Ik neem aan dat je met Geertsen Geert Wilders cs bedoeld). Als het zo simpel lag, hadden we nu deze discussie op Joop niet gehad ;-). Lieden als Wilders komen omhoog door gaten waar andere politici overheen stappen. Wil je de multiculturele samenleving een kans van slagen bieden, dan mag geen enkele discussie uit de weg gegaan worden en mag elke vraag gesteld worden. Politici als Wilders gedijen het beste op onderwerpen die door anderen onder het tapijt geveegd worden.

Satya
Satya18 jul. 2018 - 21:54

Karel de Vries Problemen moeten besproken worden. Welk probleem word hier nu daadwerkelijk besproken door blok? Het zijn de mensen die onverdraagzaam zijn of die nu geert heten of haniel of Ahmed. Deze mensen verpesten het. Dan kun ga je kijken waar je die mensen hebt en hoe je hun overlast kunt aanpakken. Dat is wat een politicus zou moeten doen ipv wat roepen zonder enige oplossing. Ondertussen ben ik de klos door de polarisatie en doen politici al jaren niets aan oplossingen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 jul. 2018 - 18:40

@nico Ja Europa verandert (of moet ik zeggen: veranderede) iedere paar decennia in een kruidvat, dat is haar geschiedenis. Eigenlijk zitten we nu in een relatief lange tijd van vrede. Heethoofdjes, die Europeanen.