Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bloedwraak maakt duizenden Albanezen tot gevangenen

  •  
04-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1847 keer bekeken
  •  
alba_300.jpg
Jongen van 18 zit al tien jaar binnen om te voorkomen dat hij uit wraak vermoord wordt
In Albanië zitten duizenden kinderen en volwassenen opgesloten in hun huizen vanwege een eeuwenoude traditie die na de val van het communisme weer volop tot leven is gekomen. Ze vrezen vermoord te worden op basis van de Kanun, een ongeschreven wet die stelt dat een moord gewroken moet worden door het bloed van de moordenaar of zijn kinderen te vergieten.
De kanun is bij Nederlandse literatuurliefhebbers bekend door ‘De Herberg met het Hoefijzer’ , het legendarische boek uit 1933 van A. den Doolaard dat speelt in Albanië. De set ongeschreven wetten stamt volgens sommigen al uit de bronstijd. Conflicten worden van generatie op generatie overgeleverd, inclusief vergelding met tientallen slachtoffers.
Na de Tweede Wereldoorlog drukte de communistische dictator Hoxha de traditie met veel repressie de kop in maar sinds de val van het communisme is het principe van de bloedwraak in Noord-Albanië weer helemaal terug. Vanaf de jaren negentig zijn er al 10.000 slachtoffers gevallen. Bij 1600 gezinnen is er sprake van leden die nooit buiten kunnen komen omdat ze vrijwel direct vermoord zouden worden.
De huidige regering probeert met bemiddelaars een einde te maken aan de barbaarse praktijk. Dat verloopt uiterst moeizaam.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

MichelReiziger
MichelReiziger4 okt. 2013 - 10:50

Ik heb wel een idee. Als we nu Albanie eens lid maken van EUropa, dan komt het allemaal wel goed, toch?

StormdeBeer
StormdeBeer4 okt. 2013 - 10:50

Bloedwraak, eerwraak, religieuze vergelding, seksuele (vrouwen) onderdrukking. Zomaar een paar termen die regelmatig in het nieuws komen. Als ik zeg: misschien geen goed idee om dit soort culturen op te nemen in die van ons, ben ik dan ook een xenofoob of is enige waakzaamheid toch geboden?

Warius2
Warius24 okt. 2013 - 10:50

Ik vind dat je respect moet hebben voor deze, eerlijk is eerlijk, ietwat botte traditie, louter OMDAT hij al duizenden jaren oud is. Dat is toch zo met alle culturele uitingen?

msj_meijerink
msj_meijerink4 okt. 2013 - 10:50

Wat voor constructiefs kun je eraan doen? Ik weet het niet.

Trees2
Trees24 okt. 2013 - 10:50

Wat een onzin reacties. Als je naar de mens kijkt ook in zijn positieve vaardigheden zijn we allemaal gelijk. Je kunt nooit een cultuur opnemen in een andere cultuur. Cultuur verandert met de omgeving. Ook al zijn er uitzonderingen, die de regel bevestigen. Cultuur is niet aangeboren, maar wel voor een deel onderwezen. Dat is het aspect, deel van het geheel van vaardigheden, normen en waarden, wat min of meer wordt doorgegeven. (en dus ook na enkele generaties niet meer bestaat)

vriest
vriest4 okt. 2013 - 10:50

Bloedwraak is niet alleen in ALBANIE een voorkomend kwaad wat dacht u van SICILIE en Corsica ,om van het midden oosten maar te zwijgen .Het zit in de cultuur van die landen en ALBANIE heeft dan nog een stammencultuur ,waar zeg de stamoudste de bloedwraak vaak verplicht stelt aan bepaalde familie leden die dat dan als een eer beschouwen .De gene die deze opdracht aanvaart doet een zwarte band om zijn linker biceps ,als teken dat hij de bloedwraak doet en deze weer afdoet indien de opdracht is geslaagd .Zo niet dan neemt een volgend clan /familie lid de opdracht over .

[verwijderd]
[verwijderd]4 okt. 2013 - 10:50

Haal ze hierheen! de zoveelste verrijking van onze cultuur....

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten4 okt. 2013 - 10:50

Ik zou de slachtoffers hier wel naar toe willen halen hoor.

MG1968-2
MG1968-24 okt. 2013 - 10:50

Ze zijn niet hier. Ze komen niet naar hier. En jij gebruikt ze hier voor jou agenda door iets te suggereren dat vanuit hun nooit zal spelen. Bah. Alhoewel 'nooit'.... je wilt vast niet ruilen he... Jammers.

Patrick Faas
Patrick Faas4 okt. 2013 - 10:50

Als de staat zich terugtrekt, organiseert de mens zich volgens deze oude principes. "De participatiemaatschappij" noemt paars het enthousiast.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten4 okt. 2013 - 10:50

Deze 'sociale controle' is oneindig en wreed. Een 'traditie' van 5000 jaar oud. Waar was iedereen?