Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bloedserieuze grappen van nazi's, gierzwaluwen en de ondergang van de insectenwereld

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
14549902370_2dee2f0e1d_k

© cc-foto: Michael Sveikutis https://flic.kr/p/oaJ44G

In Joop Café praat Francisco van Jole deze week met Joop-redacteur Dennis l’Ami over hoe alt-right online denkbeelden verspreidt en waar dat toe kan leiden. Directe aanleiding is het opiniestuk van Han van der Horst over de Tegenlicht-aflevering die was gewijd aan de opkomst van online fascisme. Maar ook Trump komt aan de orde met zijn uitspraak ‘het zijn beesten, geen mensen’. Wat doet dat soort taal?
In het tweede deel (vanaf 15:40 vertelt) Francisco over het geheime genootschap van mensen die in april de hemel afturen en waar hij deel van uitmaakt. Hij las het boek De Gierzwaluw van Remco Daalder en werd mede daardoor aan het denken gezet over het verdwijnen van insecten. Natuurmonumenten sloeg deze week namelijk alarm over de dramatische afname van insecten in Nederland. Ook daarbij blijkt taal een onverwachte rol te spelen. En wat gebeurt er als de insecten verdwijnen? Francisco vertelt een verhaal over de onvoorstelbare toekomst.
Beluister de podcast hierboven, via de site van NPO Radio 1 ( RSS-feed ). Of via iTunes en abonneer je.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

geronimo3
geronimo319 mei 2018 - 20:05

Heb tegenlicht zonet bekeken en ja, ik zie dat waar men het over heeft niet als iets nieuws, de Hells Angels hadden ook soms Nazihelmen die zij droegen, een bekende Lemmy van de rockband Motorhead droeg graag Nazi en SS spullen, zowel de motorclub als hij waren echt geen Nazi-sympathisanten, zij provoceerden en deden dat o.a. door dit soort symbolen te dragen, nu heb je dus Kekistan en ik zie hetzelfde fenomeen, beschouw hen niet als Extreem Rechts,trouwens de Amerikaanse samenleving heeft een hele andere geschiedenis en men kan daar veel verder gaan onder het mom van de vrijheid van meningsuiting, links is daar trouwens altijd wel veel harder aangepakt dan Rechts Amerika. Baudet zie ik persoonlijk wel als een dandy met zeer Extreem Rechtse gedachtes en zijn contacten in heel de wereld laten over zijn echte gedachtes geen onduidelijkheid bestaan,daar is hij vrij in maar ik beschouw hem wel als wat wij vroeger een Nazi zouden noemen en dat herhaal ik dan ook nu weer.

ton14024
ton1402419 mei 2018 - 11:27

We moeten niet de fout maken om Nederland en buurlanden als representant van de wereld te zien. Niets wijst er op dat dit een gevolg van het mondiaal klimaatprobleem is. Maar de trend naar meer monocultuur en bestrijdingsmiddelen is wereldwijd. Het is dus een (extra) waarschuwing, zoals de plasticsoep, én een lokaal probleem.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 mei 2018 - 12:16

Je hebt denk ik gelijk maar dit zijn allemaal deelproblemen van het belangrijkste: onze manier van leven deugt niet. Zolang daar fundamenteel niets aan verandert zullen de gevolgen uiteraard blijven.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 mei 2018 - 18:11

TomMeijer - Inderdaad en de suggestie dat het om verschillende, of zelfs lokale problemen zou gaan, die je als het ware één voor één zou kunnen oplossen, slaat nergens op. Je kunt wél stellen dat de enorme aandacht voor het klimaatprobleem ook het gevolg is van een eenzijdige benadering, maar daarmee geef ik slechts aan dat het probleem onderschat wordt en niet dat het overschat wordt.