Joop

Rutte, ijskoud de zachtste

  •    •  
25-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rutte
Roep iets absurds waarmee je eigenlijk iets anders wilt zeggen en ongemerkt komt die boodschap aan
In de jaren zeventig was er een even opvallende als absurde tv-reclame voor het margarinemerk Bona van Unilever. Je zag een gezin met een grote arrenslee voortgetrokken door paarden door de sneeuw glijden. Er klonk vrolijke tingeltangel-muziek. “Rij maar mee, in de arreslee door de sneeuw, padoe padoe, wij nemen Bona mee! Wij nemen Bona mee!” zong een vrolijk koor aanstekelijk. Aan boord hadden ze kuipjes Bona. Het gezin smeerde er al slederijdend hun boterhammen mee. IJskoud de zachtste, zei een stem. En daardoor de lekkerste.
Hoezo zou je gaan picknicken in de sneeuw? Dat zat zo. Bona moest als margarine concurreren met boter. Qua smaak was dat kansloos maar de veel goedkopere margarine had als voordeel dat deze in de koelkast niet zo hard werd als boter en dat je die dus meteen op je boterham kon smeren. Om die boodschap over te brengen liet Unilever een gezin in een sneeuwlandschap boterhammen zonder beleg eten. Het was een totaal ongeloofwaardig beeld maar het werkte. Zacht en daardoor het lekkerst. De reclame werd een klassieker en Bona een begrip.
Rutte heeft bij Unilever gewerkt en is gespecialiseerd in de inzet van het absurde om een heel ander punt te maken. “De overheid is geen geluksmachine”, riep hij in het begin van zijn leiderschap. Een potsierlijke redenering want er was, behalve misschien wat stalinisten in noordoost Groningen, niemand die beweerde dat de overheid dat wel is. Rutte gebruikte de slogan om zijn beleid door te drukken dat de overheid zo klein mogelijk moet worden. Geheel in de stijl van Reagan: de overheid is niet de oplossing maar het probleem. Het sloeg aan bij het publiek. Inmiddels weten we dat die benadering nogal wat ellende veroorzaakt. Van controles die niet meer werken, zorg die verdwijnt tot terugvallende schoolprestaties. De overheid mag dan wel geen geluksmachine zijn, zonder goed functionerende overheid wordt geen enkel land gelukkig.
Als je oplet is dat wat hij vaker doet. Roep iets absurds waarmee je eigenlijk iets anders wilt zeggen en ongemerkt komt die boodschap aan. Vanmiddag moet Rutte zich verantwoorden voor memo’s die niet bestonden maar nu toch opduiken en zelfs door zijn eigen partij geschreven zijn. En gebaseerd blijken te zijn op wat Unilever influisterde.
Lodewijk Asscher overweegt met een motie van wantrouwen te komen als Rutte geen “ongelofelijk goed verhaal” heeft. Dat ongelofelijk goede verhaal gaat er niet komen maar wel een verklaring die net zo absurd is als boterhammen smeren in een arrenslee. Daar kun je tegenin gaan maar je slaat er geen deuk mee in een pakje boter. En als je het wel doet, gebruikt Rutte ook dat als reclame voor zichzelf.
In de spot zie je ook nog iemand van de slee vallen. Dat is Wiebes maar die mag dan snel weer aan boord klimmen. Want Rutte: ijskoud de zachtste.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 apr. 2018 - 5:52

Maar Lodewijk Asscher en heel de oppositie vonden het blijkbaar 'dus' wel geloofwaardig. Ik heb die motie niet gezien. Is dat roepen hier gedaan op precies dezelfde manier en met dezelfde bedoeling? Uiteindelijk kwamen ze niet verder dan een motie van afkeuring, onbegrijpelijk.

frankie48
frankie4827 apr. 2018 - 18:19

Als wij het dan over de naïevelingen moeten hebben, want ik ga ervan uit dat Francisco daar de kijkers van die spot en nadien de kopers mee wil bedoelen! Maar naast naïevelingen die zich graag laat bedotten omdat ze niet verder kijken dan hun neus lang is, heb je een groep mensen die de leugen van een afstand al zien aankomen, maar die leugen voor het eigen gewin als volksvertegenwoordiger als zoete koek gaat lopen slikken. En zo iemand is Alexander Pechthold van D66, omdat hij tijdens het debat meermalen te kennen heeft gegeven dat de memo of het stuk van de VVD over de afschaffing van het dividend, wel één leugen-memo/stuk moet zijn geweest, omdat dit volgens hem het handelsmerk van de VVD is als het over eerlijke informatie gaat, iets waar zij zich volgens hem altijd van bedienen.

Mostafa
Mostafa25 apr. 2018 - 17:02

Amusant en leuke artikel. Bij de VVD de laatste jaren zijn de Liberale gedachtegoed vervangen door : Drie keer liegen betekend 1 keer de waarheid zeggen !!

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 apr. 2018 - 16:26

Roep iets absurds waarmee je eigenlijk iets anders wilt zeggen en ongemerkt komt die boodschap aan: Behalve misschien wat stalinisten in noordoost Groningen beweerde niemand dat de overheid een geluksmachine is. a) Jole wil Rutte toch niet gelijkstellen met wat stalinisten in noordoost Groningen? b) Waren er wel stalinisten in noordoost Groningen die beweerden dat de overheid een geluksmachine is. c) Wat is de boodschap van Jole die ongemerkt aankomt?

Joop Schouten
Joop Schouten25 apr. 2018 - 11:44

Ha,ha,ha. Leuke invalshoek met heldere argumenten Het wordt hoogst tijd dat deze paling & Co opzout. Ik denk echter dat de regeringspartijen graag hun neoliberale agenda blijven uitvoeren en met de meerderheid van een enkele glibber er weer wat snot aan toevoegen.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin25 apr. 2018 - 12:32

@ Joop - heb hoop. De tijd van hun totale afgang zal komen. Is dat niet vandaag, of deze weken, dan zal dat binnen afzienbare tijd zo zijn. Elke tirannie vertoont tegen haar einde steeds meer zwaktes, zweren, en ziektes. De symptomen van het komende overlijden zich zichtbaar, voor eenieder die zien wil. Bekijk dit citaat: " ‘De crisis bestaat’, schreef Gramsci, ‘juist in het feit dat het oude sterft en het nieuwe niet kan worden geboren, [en] in dit interregnum verschijnt er een grote verscheidenheid aan morbide symptomen’. Daarom zien we in ons tijdperk politieke mutaties zoals Donald Trump, en in het tijdperk dat Gramsci leefde Mussolini." Uit dit artikel: https://libertaireorde.wordpress.com/2017/08/27/antonio-gramsci-1891-1937-en-de-strijd-tegen-fascisme/

Inspector Gadget
Inspector Gadget25 apr. 2018 - 10:24

Ook hier gaat Rutte weer mee weg komen. Er is werkelijk niets dat aan deze teflon mannetje blijft plakken. Als dat geen teken is dat er iets ernstigs mis is met onze media, dan weet ik het ook niet meer.

Sammie3
Sammie325 apr. 2018 - 9:53

Goed stuk, maar ook een karikatuur van Rutte. Wat hij juist goed doet is dat hij een goed antwoord heeft op de problemen van vandaag, waardoor hij ook grote groepen in het midden aanspreekt, wat nodig is om verkiezingen te winnen in ontwikkelde democratien zoals Nederland. Het probleem van een stagnerende Europese economie en hoge staatsschulden in Europa, los je niet op door de lonen en uitkeringen te verhogen. Dan wordt Europa verder onder de voet gelopen door de toegenomen concurrentie in de wereld, en is er dus ook minder geld voor goede collectieve voorzieningen. Iets waar de moderne liberalen in Europa, zoals de VVD en D66, ook helemaal niet tegen zijn. Ze willen alleen de totale collectieve uitgaven per staat een beetje in de hand houden want die drukken volgens hen te veel op de economien. Dat ze daarnaast onder invloed van het rechts-populisme gedwongen worden om een kattenluikje naar rechts open te zetten, hadden ze zelf liever ook niet gezien. Net als de Europese christendemocraten en sociaaldemocraten waren ze bezig om te bouwen aan een verenigd Europa met een sterke economie en solide democratien in elke staat, maar door al het gezeur over niets zijn de liberalen van hun primaire agenda geraakt.

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin25 apr. 2018 - 12:04

@ Sam - dat wat je zegt is niet waar. Al geruime tijd is aangetoond dat extreme versobering ('austerity') in het geheel niet werkt; integendeel, ze beschadigt de economie heel ernstig. Waarom zouden fatsoenlijke lonen en uitkeringen niet mogelijk zijn? Ze maken de koopkracht aanzienlijke groter, en ze voorkomen dat tallozen in een schuldenval terecht komen, waar een aantal hunner nooit meer uit kan komen, in dit potentiëel mooie aardse bestaan. Wat ik zelden lees: uitkeringen vormen geen kostenpost van betekenis. Als er één vorm van financiële voorzieningen is, die acuut na ontvangst direct weer teruggepompt wordt in onze economie, dan is het deze wel. Ga het anders navragen bij AH, Jumbo, Coöp, Aldi, Lidl, Vomar, en Action. De 'toegenomen concurrentie in de wereld' is mij worst. Die is door mensenhanden gemaakt, en kan dus ook, overal waar er vreselijk onrecht en slavernij is, weer ongedaan gemaakt worden. Als we dat niet doen, dan wordt de hele wereld één groot Bangla Desh. Wat we het eerste de nek om moeten draaien, is het idee 'dat het nu eenmaal niet anders kan', en 'dat we geen andere keuze hebben'. Dat is een grove leugen, die continu door denktanks herhaald en verder bekrachtigd wordt. Ik zelf doe dat elke dag, dat de nek omdraaien, op een vriendelijke en vreedzame manier. In tegenstelling tot uitkeringsgerechtigden dragen de manische geldverzamelaars totaal niets bij aan economieën, en aan menselijk welzijn. Integendeel: ze worden rijk van ecologische rampen, hongersnoden, onderdrukking, folter, moord, en oorlog. Toegeven aan de Orwelliaanse waanzin van nu houdt in: collaboreren met de doorgaande hyperaccumulatie van kapitaal en macht, en met de destructie van een leefbaar klimaat voor iedereen. Het mag je in zo een bestaan materiëel goed gaan, uiteindelijk ben je niets meer dan een zielige slaaf van de gebroeders Koch.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 apr. 2018 - 12:26

@ Sam - ik vond net dit interview met Noam Chomsky, heet van de naald: http://www.truth-out.org/news/item/44261-a-complete-disaster-noam-chomsky-on-trump-and-the-future-of-us-politics De tweede helft, ongeveer, is illustratief. Bezie ook het rapport van Case en Deaton, link staat in het artikel. "Deaths Of Despair" als gevolg van 'austerity' en neoliberalisme.

Break on through
Break on through25 apr. 2018 - 9:14

Goed stuk! Kan me de reclame inderdaad nog vaag herinneren... Rutte is ondertussen het grootste probleem voor Nederland. Rutte en de hele VVD is iets waar we snelvan af moeten. Die lui zitten voor de Shell en Unilever in Den Haag in plaats van voor ons! Wiebes zou inderdaad wel eens kunnen struikelen. Maar dat zijn ze bij de VVD wel gewend natuurlijk . Dat er bewindsfiguren vroegtijdig zich bezig gaan houden met hun gezin :)

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet25 apr. 2018 - 8:26

Het moet zo vreselijk frustrerend zijn voor links. Eén verkeerd woord van die kant en afstraffing volgt bij de eerstvolgende verkiezingen. En Rutte schaterlacht zich een weg door het ene "moeilijke" debat na het andere, en ziet zijn aanhang per week groeien. Inderdaad, politiek is marketing.

2 Reacties
adriek
adriek25 apr. 2018 - 9:29

Die laatste zin: dat is waar het om draait. Als je marketingbudget groot genoeg is kun je winst maken, anders is er (veel) geluk nodig (en een beetje hulp van de Russen)

Tineke de Goede
Tineke de Goede25 apr. 2018 - 9:43

Politiek is vooral luisteren naar de kiezer. En dus niet allerlei exotische doelen nastreven waar de kiezer niets van moet hebben.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 apr. 2018 - 8:24

Laten we Rutte voor één dag op zijn woord nemen - een zo klein mogelijke overheid is het beste voor ons land. Ik stel voor dat hij daar zelf naar handelt, en vandaag nog met zijn onzalige ongelukscoalitie in het niets verdwijnt. Zijn we van een enorme hoop ellende(lingen) af, gaan we vanavond lekker feestvieren, en gaan we morgen al de overheid op een verstandige wijze weer uitbouwen.

4 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland25 apr. 2018 - 9:25

"een zo klein mogelijke overheid is het beste voor ons land"? Helemaal mee eens. Een overheid dient immers alleen kernzaken te regelen zoals justitie en defensie. Zaken als openbaar vervoer en de kunstsector zijn m.i. niet des overheids.

Inspector Gadget
Inspector Gadget25 apr. 2018 - 10:26

"Zaken als openbaar vervoer en de kunstsector zijn m.i. niet des overheids." Vind u dat echt?

Lucas2000
Lucas200025 apr. 2018 - 15:57

Op zich een goed plan, echter ik vrees dat ons kleine kikkerlandje weinig kan veranderen aan een systeem dat wereldwijd oneerlijk is. Dat zal uiteindelijk met revoluties en geweld gebeuren, want de geschiedenis herhaalt zich toch wel.

Hiltermann
Hiltermann1 mei 2018 - 11:21

Wacht maar tot het OV geprivatiseerd is, dan verdubbelen de tarieven. Kijk naar Engeland waar reizen met de trein onvoorstelbaar duur, onveilig en kwalitatief slecht is. Kijk naar het taxivervoer in Nederland dat ondanks vrije tarieven altijd plaats vindt tegen het maximum tarief.

Lucas2000
Lucas200025 apr. 2018 - 8:22

Rutte, ook een grote fan van Milton Friedman overigens.

Apropos
Apropos25 apr. 2018 - 7:53

Precies. Politiek is gewoon marketing. En dat heeft Rutte door als geen ander.