Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Bye, bye!

Boris Johnson treedt af, kan zich nu volledig richten op carrière als clown
Joop

Blijft de G20 eerlijke voortgang tegen belastingontwijking blokkeren?

  •  
03-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
zuidas

Kantoren op de Zuidas in Amsterdam

© cc-foto: Milliped

Gunnen OESO-landen, waaronder Nederland, kwetsbare landen wel voldoende belastinginkomsten?
De wereldleiders bekrachtigden tijdens de G20-top in Rome afgelopen weekend een nieuw pakket belastingmaatregelen. Het pakket moet een belangrijke stap worden in de strijd tegen belastingontwijking, maar wie dieper in de maatregelen duikt ziet een zwak pakket dat te weinig belastingen herverdeelt, belastingparadijzen beperkt een hak zet en landen dwingt effectievere nationale maatregelen op te geven. Deze cocktail van tekortkomingen treft landen in het mondiale zuiden extra hard. Ontwikkelingslanden willen daarom meer invloed om eerlijke afspraken te maken. Maar de grote vraag is: gunnen OESO-landen, waaronder Nederland, deze groep kwetsbare landen wel voldoende belastinginkomsten?
Met de gesloten belastingdeal blijft een echt betekenisvolle herverdeling van belastinginkomsten uit. Het systeem bevoordeelt de landen waar de internationale bedrijven hun hoofdkantoren hebben en zorgt ervoor dat de landen waar de bedrijven hun producten afzetten nog altijd niet genoeg kunnen belasten.
Ook de bejubelde internationale minimum winstbelasting heeft een keerzijde. In compromis met belastingparadijzen is een winstbelasting tarief van 15% afgesproken. Dat tarief ligt echt veel lager dan het OESO-gemiddelde van 23% en is zowat de helft van de circa 29% winstbelasting die de armste groep ontwikkelingslanden gemiddeld hanteert. Je kan op je klompen aanvoelen dat zo’n laag minimumtarief juist ontwikkelingslanden onder druk zal zetten om het belastingtarief te verlagen. Om nog maar te zwijgen van de uitzonderingen die bedrijven zullen krijgen, die hun effectieve belastingdruk tot onder de 15% zal doen dalen.
Het is wrang dat de wereldleiders vol lof zijn over een pakket dat de ongelijkheid tussen de westerse wereld en het mondiale zuiden kan doen toenemen. Het wordt gepresenteerd als een internationaal akkoord, maar vooral de belangen van de OESO-leden zijn erin veiliggesteld. Ondanks een poging van de OESO om een grotere groep landen te betrekken, is het niet goed gelukt ontwikkelingslanden aan zich te binden en ze een gelijkwaardige stem te geven.
Van de 193 landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties hebben slechts 119 het OESO-pakket ondertekend. Het pakket oogstte veel kritiek uit het mondiale zuiden en een groep middeninkomenslanden die mee hadden onderhandeld, bestaande uit Nigeria, Kenia, Pakistan en Sri Lanka, weigeren de uitkomst te ondertekenen. Van de groep 46 minst ontwikkelde landen nam meer dan 75% niet deel aan de onderhandelingen en hebben het dus akkoord niet ondertekend.
Ondanks de heldere en luide kritiek van ontwikkelingslanden, experts en maatschappelijke organisaties op het pakket duwde de OESO het er toch door. Het gaat hierbij zelfs om het tweede pakket aan internationale belastingmaatregelen in 5 jaar dat onvoldoende rekening houdt met de behoeften van ontwikkelingslanden.
Dit terwijl er al sinds 2001 een discussie gevoerd wordt dat het rechtvaardiger is internationale belastingherzieningen via de Verenigde Naties vorm te geven, zodat er meer democratische besluitvorming komt. Een coalitie van 134 ontwikkelingslanden, verenigd in de G77, hebben nu een voorstel ingediend voor een wereldwijd belastingorgaan onder de vlag van de Verenigde Naties. De G77 heeft de afgelopen 2 decennia vaker dat voorstel ingediend maar dat werd telkens geblokkeerd door de OESO, waar Nederland onderdeel van uitmaakt.
De grote vraag luidt dan ook, blijft de OESO, een groep van 38 rijke landen, handelen naar eigenbelang en de legitieme wens van ontwikkelingslanden voor democratische besluitvorming negeren? Is Nederland bereid een lans te breken voor ontwikkelingslanden? Wij roepen de Nederlandse overheid op zich hier sterk voor te maken, want zolang de OESO ontwikkelingslanden geen eerlijke belastingen gunt, zullen mensen onnodig verstookt blijven van cruciale publieke diensten en blijven ze afhankelijk van internationale hulp.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

JaapBo
JaapBo4 nov. 2021 - 15:46

Goed artikel! Helemaal mee eens! De rijke landen houden de arme landen arm. Zo werkt het!

Hoi3
Hoi33 nov. 2021 - 15:32

''Blijft de G20 eerlijke voortgang tegen belastingontwijking blokkeren?'' Ja, belastingparadijs Nederland voorop. Die 15 procent winst over niks is natuurlijk niks. En nu zitten de elites in Glasgow. Zelfde verhaal natuurlijk als het om klimaat gaat. Neem nu bijvoorbeeld de VS. Om de vervuiling in de VS op zeer vervuilende staalproductie te verminderen hebben de hypocrieten de importheffing op staal laten vervallen. Gevolg, goedkoop staal importeren door de VS rijken en de vervuiling verplaatst naar China, EU. https://nos.nl/artikel/2403751-eu-en-vs-bereiken-deal-over-staal-en-aluminiumheffingen

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2021 - 14:57

Belastingen vermijden is de nationale sport. Wie de kans krijgt neemt die te baat. Dus als quasi iedereen zondigt, waarom dan anderen verwijten maken? . De pot verwijt de ketel.?

Safiyah
Safiyah3 nov. 2021 - 13:30

Ik ben geen belastingexpert, dus gelieve mij te verbeteren indien ik iets onjuist zeg. 1) Een belastingparadijs is een land waar een 'fictief' hoofdkantoor aanwezig is en waar het bedrijf een bijzondere belastingafspraak heeft gemaakt met het belastingkantoor. Bijvoorbeeld Nederland die met multinationals uit andere landen een afspraak maakt dat zij over de winst die zij naar Nederland verleggen maar een beperkte hoeveelheid belasting hoeft te betalen? 2) Multinationals nemen in hun lokale boekhouding zogenaamde 'royalties' op die vanuit bijvoorbeeld het Nederlandse 'fictieve' hoofdkantoor worden belast? 3) Zodoende wordt de winst in het land van herkomst tot 0 gebracht en hoeft er daar geen belasting afgedragen worden? 4) Het nieuwste akkoord betekent dat elke land een minimum van 15% belasting over de winst moet hanteren, om zo de belastingparadijzen onaantrekkelijker te maken? 5) Waarom passen de landen hun belastingregels niet aan dat die zogenaamde 'royalties' niet meer als kostprijs in de boekhouding opgenomen mogen worden...of in ieder geval niet in mindering gebracht mag worden op de winst waarover belasting betaald dient te worden?

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 nov. 2021 - 14:32

@Safiyah, volgens mij is/wordt deze route voor royalties al afgebouwd in Nederland. https://www.trouw.nl/economie/met-deze-19-wetten-en-regels-wil-nederland-breken-met-het-imago-van-belastingparadijs~bea0709f/ Uit het artikel: "Sinds januari van dit jaar geldt er een zogeheten bronbelasting van 25 procent op uitgaande rente- en royaltiestromen (dat laatste gaat over het betalen voor intellectueel eigendom). Vanaf 2024 zal die ook gaan gelden voor dividendstromen. Tenminste, als de eindbestemming van die rente, royalties of dividend een erkend belastingparadijs is"

Safiyah
Safiyah3 nov. 2021 - 19:25

@A little bit of sunshine Bedankt voor de link...daar staat best veel interessante informatie in. Goed dat dit inmiddels afgebouwd aan het worden is.

erikbos
erikbos3 nov. 2021 - 13:05

Een minimum van 15% is alvast beter dan de huidige situatie waar geen minimum is. Daarnaast kunnen landen nog steeds zelf hun belastingregels en tarieven bepalen. Voor bedrijven die fysiek aanwezig zijn hebben geen keus dan zich daar aan te conformeren. Het is wellicht dan voor landen als Nigeria tijd om bilaterale belastingverdragen met landen als Ierland, Nederland e.d. simpelweg op te zeggen, weer een ontsnappingsroute minder.

Paul250371
Paul2503713 nov. 2021 - 13:05

Gewetenloze rechtse hufters keihard gefaciliteerd door de misdadigers in de regeringen. Arme landen direct bestelen en dan klagen als er mensen hierheen komen.

Ewout Pool
Ewout Pool3 nov. 2021 - 12:22

De vraag stellen is hem beantwoorden: Nee. De rijke landen gaan echt niet iets doen wat ze zelf in de voet schiet.

Jozias2
Jozias23 nov. 2021 - 11:47

15% van iets is natuurlijk beter dan 29% van niets. En wat bedoeld men met een ‘herverdeling van belasting inkomsten’

1 Reactie
michellekepen
michellekepen3 nov. 2021 - 13:46

Dat zal waarschijnlijk refereren aan wat in bijgaande link, onder bullet 5 vermeld staat: https://actionaid.nl/2021/07/02/reactie-actionaid-op-oeso-akkoord-aanpak-belastingontwijking/

Eid
Eid3 nov. 2021 - 11:22

Geduld is vaak niet de sterkste eigenschap van wereldverbeteraars: Me dunkt 5% is al een hele stap voorwaarts om dat met landen te bereiken. De btw in NL was ook niet direct 19%.. Stap voor stap is beter dan nog 10 jaar met lege handen staan...

1 Reactie
Eid
Eid3 nov. 2021 - 14:41

15% excuus.