Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blijf: directeur krijgt topsalaris, kinderen krijgen schurft

  •  
03-10-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
363 keer bekeken
  •  
blijf300.jpg
Directeur-bestuurder van in opspraak gekomen Blijf Groep verdiende over 2014 ruim 160.000 euro ... Dat is meer dan premier Rutte 
Aleid van den Brink van de gesubsidieerde instelling Blijf Groep verdiende over 2014 ruim 160.000 euro. Om precies te zijn: 162.483 euro. Dat is ruim boven het salaris van, we noemen eens een andere topbestuurder, premier Rutte. Hij verdient op jaarbasis namelijk 144.108 euro.
Nu is het bedrag dat Van den Brink over 2014 heeft verdiend onder het maximum van 230.474 euro, maar de ophef rondom de Blijf Groep van de afgelopen weken doet je toch afvragen waarom er zo veel geld naar Van den Brinks bankrekening gaat.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2015-10-03_om_13.48.57_01.png
Wanneer de nood het hoogst is, vluchten vrouwen naar de zogenoemde blijf-van-mijn-lijfhuis, opzoek naar veiligheid vanwege bijvoorbeeld een gewelddadige partner. De blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn opgezet dankzij feministen uit de Tweede Feministische golf, die bij wijze van onderlinge solidariteit de veiligheid van gebeukte vrouwen wilden garanderen. Die veiligheid is een hoog goed en heeft geleid tot een industrie waar veel geld in rond gaat, zo blijkt. Maar van adequate zorg lijkt in ieder geval in Heemskerk weinig sprake.
RTEmagicC_blijfhuisinkomsten.png
Vanuit de overheid ontving de Blijf Groep over 2014 zo’n 14 miljoen euro aan subsidies om de zorg voor de gevluchte vrouwen te verzorgen (subsidie+AWBZ-inkomsten), maar ‘cliënten’ klagen dat er van adequate hulp geen sprake is. Sterker nog: voor voedsel moet een aantal van de vrouwen zelfs een beroep doen op de voedselbank. Anderen vrouwen kiezen er noodgedwongen voor om hun lichamen te verkopen en gaan de prostitutie in, zo meldde de Volkskrant eerder. In de krant van woensdag 9 september bevestigt Van den Brink dat er in Alkmaar en Heemskerk inderdaad sprake is geweest van prostitutie. Van den Brink gaat echter niet in op het waarom: broodnood. Niet het gebrek aan geld of bijvoorbeeld luiers voor pasgeboren baby’s, maar de cliënten zelf zijn het probleem, impliceert ze:
Het leefklimaat, met meerdere cliënten bij elkaar, weinig privacy en veel gedeelde voorzieningen is beladen. Het geeft gemakkelijk aanleiding tot spanningen, angsten en incidenten.
Van den Brink zegt dat er absoluut geen structureel probleem zou zijn, maar de vrouwen spreken dat tegen: “Dit was geen incident, dit gebeurt met vaste regelmaat. Soms in het gebouw zelf, maar andere keren in auto’s of busjes voor de deur van het Blijfhuis. De vrouwen doen dit uit nood, omdat ze geld nodig hebben om eten te kunnen kopen voor zichzelf of hun kinderen”, aldus één van de voormalige bewoonsters.
De vrouwen die in zo’n blijf-van-mijn-lijfhuis terechtkomen doen dat in een laatste wanhoopspoging. Vaak met kinderen en al. Velen van hen zijn fysiek en/of geestelijk mishandeld door, een al dan niet ex-, partner en zijn opzoek naar een plek van waaruit ze hun leven weer kunnen opbouwen, maar wie in Heemskerk terechtkomt is nog verder van huis, schrijft ook journalist Guusje Tromp van het Noord-Hollands Dagblad op basis van gesprekken met oud-medewerkers zaterdag:
Het management van het Blijf Huis in Heemskerk zaait angst onder de medewerkers en ontslaat ze zonder goede redenen […] Het management behandelt het personeel slecht, en daardoor ook de vrouwen uit de opvang. Ze hebben de opvang verkwanseld […]
Over vrouwen in de opvang werd door de teamleider bovendien zeer denigrerend gesproken.
“Iemand die een kort rokje droeg, ‘vroeg erom’.  Over een andere, mishandelde vrouw, zei hij dat je daar vanzelf losse handjes van kreeg.”
Het management is volgens de oud-medewerkers een dictatuur waar de vrouwen en het personeel monddood worden gemaakt. Een medewerker verklaart:
Het lijkt wel of de Blijf Groep tegenwoordig liever jonge, onervaren, niet goed opgeleide mensen neerzet. Die zijn goedkoop. De Blijf Groep geeft ze tijdelijke contracten, waardoor de medewerkers snel verwisselbaar en inwisselbaar zijn. In ieder geval mensen zonder weerwoord. Want heb je die, en kom je op voor de vrouwen in huis en het slechte beleid, dan kan je beter vertrekken.
Na alle commotie rondom de slechte hygiëne, dienden SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Nine Kooijman Kamervragen in. De redactie van Joop belde met Karabulut, die de Blijf Groep heeft bezocht. Karabulut:
Ik heb een aantal vrouwen gesproken. Ze voelen zich er onveilig. Ik zag ook dat het niet al te best gesteld is met de hygiëne. Het was er niet al te fris. Concreet betekent het dat ik een aantal kinderen heb gezien die in de Blijf Groep schurft hebben opgelopen. Samen met mijn collega Kooijman heb ik gevraagd naar een onafhankelijk onderzoek, omdat er een structureel probleem lijkt te zijn. Dit zijn vrouwen die met hun kinderen vluchten uit een onveilige situatie en in een huis terecht zouden moeten komen waar ze tot rust kunnen komen. Sommige vrouwen overwegen nu zelfs terug te gaan naar hun ex.
Het Tweede Kamerlid schrok van de kleine en onhygiënische ruimte, waar een bewoonster die hoogzwanger was in woonde:
Er moet dan gewoon iets geregeld worden. Er wordt niet gevraagd om luxe, maar je kunt op z’n minst een klein wiegje verwachten en een kamer die gewoon schoon is, als er een baby op komst is. Dat was niet het geval. Los van alle achtergrond verhalen, is het duidelijk dat dit niet klopt. En al helemaal niet als er zoveel geld in rondgaat. Dit is niet hoe wij met onze publieke voorzieningen moeten omgaan.
Staatssecretaris Van Rijn schuift in zijn beantwoording de verantwoordelijkheid voor de situatie in de vrouwenopvangcentra door. De opvang zelf is in eerste instantie verantwoordelijk, en ten tweede de centrumgemeenten die toezicht moeten houden. 
De Blijf Groep verklaart in een reactie de problemen “vanaf de eerste signalen onmiddellijk geïnventariseerd te hebben”. Ook heeft de Blijf Groep de “naar omstandigheden meest gepaste maatregelen genomen waardoor de beschreven situatie in elk geval niet zou kunnen voortduren”. Navraag door Joop leert dat de Blijf Groep hiermee bedoelt een onderzoek te zijn gestart naar eventuele misstanden. De organisatie houdt vol dat er nog steeds geen aanwijzing is dat “de beschuldigingen gegrond zouden zijn”.
In een reactie aan Joop laat de Blijf Groep weten zich absoluut niet te herkennen in het beeld dat in de media is geschetst. Er is een intern onderzoek gestart om te onderzoeken welke beweringen juist zijn.
Wat betreft de beweringen dat er geen babybedjes aanwezig zouden zijn, is de woordvoerder kort: “Dat klopt niet.” Schurft is er daarentegen wel aangetroffen. Maar, zo zegt de woordvoerder, ‘daar heb je gewoon zalf voor’. Schurft is een besmettelijke huidziekte, die vooral ontstaat door langdurig contact met de huid van iemand die besmet is, maar ook kan worden overgedragen door bijvoorbeeld niet (goed) gewassen beddengoed. 
In een reactie op de klachten van oud-medewerkers zegt de woordvoerder: “Daar gaan wij inhoudelijk niet op in.” Wel geeft ze toe dat er met tijdelijke contracten wordt gewerkt, omdat de Blijf Groep, net als andere organisaties, flexibeler is gaan werken in verband met veranderingen in de zorg. Op het salaris van Aleid van den Brink kan de woordvoerder niet in gaan, dat is aan de Raad van Toezicht.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.