Joop

Blijf: directeur krijgt topsalaris, kinderen krijgen schurft

  •  
03-10-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
blijf300.jpg
Directeur-bestuurder van in opspraak gekomen Blijf Groep verdiende over 2014 ruim 160.000 euro ... Dat is meer dan premier Rutte 
Aleid van den Brink van de gesubsidieerde instelling Blijf Groep verdiende over 2014 ruim 160.000 euro. Om precies te zijn: 162.483 euro. Dat is ruim boven het salaris van, we noemen eens een andere topbestuurder, premier Rutte. Hij verdient op jaarbasis namelijk 144.108 euro.
Nu is het bedrag dat Van den Brink over 2014 heeft verdiend onder het maximum van 230.474 euro, maar de ophef rondom de Blijf Groep van de afgelopen weken doet je toch afvragen waarom er zo veel geld naar Van den Brinks bankrekening gaat.
RTEmagicC_Schermafbeelding_2015-10-03_om_13.48.57_01.png
Wanneer de nood het hoogst is, vluchten vrouwen naar de zogenoemde blijf-van-mijn-lijfhuis, opzoek naar veiligheid vanwege bijvoorbeeld een gewelddadige partner. De blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn opgezet dankzij feministen uit de Tweede Feministische golf, die bij wijze van onderlinge solidariteit de veiligheid van gebeukte vrouwen wilden garanderen. Die veiligheid is een hoog goed en heeft geleid tot een industrie waar veel geld in rond gaat, zo blijkt. Maar van adequate zorg lijkt in ieder geval in Heemskerk weinig sprake.
RTEmagicC_blijfhuisinkomsten.png
Vanuit de overheid ontving de Blijf Groep over 2014 zo’n 14 miljoen euro aan subsidies om de zorg voor de gevluchte vrouwen te verzorgen (subsidie+AWBZ-inkomsten), maar ‘cliënten’ klagen dat er van adequate hulp geen sprake is. Sterker nog: voor voedsel moet een aantal van de vrouwen zelfs een beroep doen op de voedselbank. Anderen vrouwen kiezen er noodgedwongen voor om hun lichamen te verkopen en gaan de prostitutie in, zo meldde de Volkskrant eerder. In de krant van woensdag 9 september bevestigt Van den Brink dat er in Alkmaar en Heemskerk inderdaad sprake is geweest van prostitutie. Van den Brink gaat echter niet in op het waarom: broodnood. Niet het gebrek aan geld of bijvoorbeeld luiers voor pasgeboren baby’s, maar de cliënten zelf zijn het probleem, impliceert ze:
Het leefklimaat, met meerdere cliënten bij elkaar, weinig privacy en veel gedeelde voorzieningen is beladen. Het geeft gemakkelijk aanleiding tot spanningen, angsten en incidenten.
Van den Brink zegt dat er absoluut geen structureel probleem zou zijn, maar de vrouwen spreken dat tegen: “Dit was geen incident, dit gebeurt met vaste regelmaat. Soms in het gebouw zelf, maar andere keren in auto’s of busjes voor de deur van het Blijfhuis. De vrouwen doen dit uit nood, omdat ze geld nodig hebben om eten te kunnen kopen voor zichzelf of hun kinderen”, aldus één van de voormalige bewoonsters.
De vrouwen die in zo’n blijf-van-mijn-lijfhuis terechtkomen doen dat in een laatste wanhoopspoging. Vaak met kinderen en al. Velen van hen zijn fysiek en/of geestelijk mishandeld door, een al dan niet ex-, partner en zijn opzoek naar een plek van waaruit ze hun leven weer kunnen opbouwen, maar wie in Heemskerk terechtkomt is nog verder van huis, schrijft ook journalist Guusje Tromp van het Noord-Hollands Dagblad op basis van gesprekken met oud-medewerkers zaterdag:
Het management van het Blijf Huis in Heemskerk zaait angst onder de medewerkers en ontslaat ze zonder goede redenen […] Het management behandelt het personeel slecht, en daardoor ook de vrouwen uit de opvang. Ze hebben de opvang verkwanseld […]
Over vrouwen in de opvang werd door de teamleider bovendien zeer denigrerend gesproken.
“Iemand die een kort rokje droeg, ‘vroeg erom’.  Over een andere, mishandelde vrouw, zei hij dat je daar vanzelf losse handjes van kreeg.”
Het management is volgens de oud-medewerkers een dictatuur waar de vrouwen en het personeel monddood worden gemaakt. Een medewerker verklaart:
Het lijkt wel of de Blijf Groep tegenwoordig liever jonge, onervaren, niet goed opgeleide mensen neerzet. Die zijn goedkoop. De Blijf Groep geeft ze tijdelijke contracten, waardoor de medewerkers snel verwisselbaar en inwisselbaar zijn. In ieder geval mensen zonder weerwoord. Want heb je die, en kom je op voor de vrouwen in huis en het slechte beleid, dan kan je beter vertrekken.
Na alle commotie rondom de slechte hygiëne, dienden SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Nine Kooijman Kamervragen in. De redactie van Joop belde met Karabulut, die de Blijf Groep heeft bezocht. Karabulut:
Ik heb een aantal vrouwen gesproken. Ze voelen zich er onveilig. Ik zag ook dat het niet al te best gesteld is met de hygiëne. Het was er niet al te fris. Concreet betekent het dat ik een aantal kinderen heb gezien die in de Blijf Groep schurft hebben opgelopen. Samen met mijn collega Kooijman heb ik gevraagd naar een onafhankelijk onderzoek, omdat er een structureel probleem lijkt te zijn. Dit zijn vrouwen die met hun kinderen vluchten uit een onveilige situatie en in een huis terecht zouden moeten komen waar ze tot rust kunnen komen. Sommige vrouwen overwegen nu zelfs terug te gaan naar hun ex.
Het Tweede Kamerlid schrok van de kleine en onhygiënische ruimte, waar een bewoonster die hoogzwanger was in woonde:
Er moet dan gewoon iets geregeld worden. Er wordt niet gevraagd om luxe, maar je kunt op z’n minst een klein wiegje verwachten en een kamer die gewoon schoon is, als er een baby op komst is. Dat was niet het geval. Los van alle achtergrond verhalen, is het duidelijk dat dit niet klopt. En al helemaal niet als er zoveel geld in rondgaat. Dit is niet hoe wij met onze publieke voorzieningen moeten omgaan.
Staatssecretaris Van Rijn schuift in zijn beantwoording de verantwoordelijkheid voor de situatie in de vrouwenopvangcentra door. De opvang zelf is in eerste instantie verantwoordelijk, en ten tweede de centrumgemeenten die toezicht moeten houden. 
De Blijf Groep verklaart in een reactie de problemen “vanaf de eerste signalen onmiddellijk geïnventariseerd te hebben”. Ook heeft de Blijf Groep de “naar omstandigheden meest gepaste maatregelen genomen waardoor de beschreven situatie in elk geval niet zou kunnen voortduren”. Navraag door Joop leert dat de Blijf Groep hiermee bedoelt een onderzoek te zijn gestart naar eventuele misstanden. De organisatie houdt vol dat er nog steeds geen aanwijzing is dat “de beschuldigingen gegrond zouden zijn”.
In een reactie aan Joop laat de Blijf Groep weten zich absoluut niet te herkennen in het beeld dat in de media is geschetst. Er is een intern onderzoek gestart om te onderzoeken welke beweringen juist zijn.
Wat betreft de beweringen dat er geen babybedjes aanwezig zouden zijn, is de woordvoerder kort: “Dat klopt niet.” Schurft is er daarentegen wel aangetroffen. Maar, zo zegt de woordvoerder, ‘daar heb je gewoon zalf voor’. Schurft is een besmettelijke huidziekte, die vooral ontstaat door langdurig contact met de huid van iemand die besmet is, maar ook kan worden overgedragen door bijvoorbeeld niet (goed) gewassen beddengoed. 
In een reactie op de klachten van oud-medewerkers zegt de woordvoerder: “Daar gaan wij inhoudelijk niet op in.” Wel geeft ze toe dat er met tijdelijke contracten wordt gewerkt, omdat de Blijf Groep, net als andere organisaties, flexibeler is gaan werken in verband met veranderingen in de zorg. Op het salaris van Aleid van den Brink kan de woordvoerder niet in gaan, dat is aan de Raad van Toezicht.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (84)

Armagaddon
Armagaddon3 okt. 2015 - 12:53

Hmm.....stuitende uiiwassingen van een gesubsidieerde instelling die in de economische ratrace top-uitbetaling doet aan een directrice, die hoofd is en verantwoordelijk voor inhumane omstandigheden..!! >>> Facit:.... een verantwoordelijke politiek, die een falende overheid heeft gecreëerd en met een top salaris een falende directrice uitbetaald en deze puinhoop nog een subsidieert....!!

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 okt. 2015 - 12:53

En maar belasting betalen. Wie start er nu eens een lobbygroep voor diegenen die die bodemloze put iedere keer moeten vullen?

BertF2
BertF23 okt. 2015 - 12:53

Het geheel belichaamt alle tekorten van de marktwerking in de zorg: maximaal inkomen voor een enkeling en schurft voor de rest. En een verantwoordelijke bewindsman die zegt dat het niet zijn pakkie an is.

LaBou
LaBou 3 okt. 2015 - 12:53

Het verbaast mij dat er bij dit soort bedragen toch altijd gesproken wordt over "verdienen". Zezullen het wel ontvangen, maar het lijkt mij dat er geen sprake is van "verdienen". Dat impliceert namelijk een gelijkwaardige tegensprestatie en daar lijkt, zeker hier, geen sprake van te zijn.

Kilted
Kilted3 okt. 2015 - 12:53

Als ik er geen jeuk van krijg, krijgen de kinderen dat wel.. Bah!

Gewoneman
Gewoneman3 okt. 2015 - 12:53

Iedereen zit hier wel een beetje verontwaardig te doen maar er zijn meer stichtingen en publieke organisaties waar de Directeur een dik belegde boterham verdienen. Een leuke vond ik de directeur van de Clini Clowns die pakt toch even 75.975 salaris dat is toch even dik twee maal modaal. Een leuk lijstje : http://www.vfi.nl/website/branche-informatie/brancheonderzoek/feiten-en-cijfers/salarissen-directeuren-goede-doelenorganisaties

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 okt. 2015 - 12:53

pulp gewoon pulp kan er niets anders van maken pulp!

Peteryeh
Peteryeh3 okt. 2015 - 12:53

Op bijna alles is er wel een antwoord. Het ene is echt niet waar, aan het andere wordt gewerkt, in een enkel geval zou het misschien wellicht kunnen zijn dat, en soms herkennen ze zich er gewoonweg niet in. Waar ze geen antwoord op hebben, of het misschien wel hebben maar het niet willen geven... Is dat krankzinnige salaris. Da's dan ineens louter aan de Raad van Toezicht. En dat zeggen dan mensen die een VUIST zouden moeten maken tegen mannen die manipuleren, onderdrukken, uitkleden, geweldplegen, omdat ze in hun zieke denkbeeld alles kunnen doen wat ze maar willen - en daar ook vast mee wegkomen. Sommige vrouwen kunnen er helaas ook wat van. Aleid van den Brink voorop. Met vlak achter haar haar medewerksters. Hun gehoorzaamheid in haar, hun slachtofferrol in dezen, is weerzinwekkend.

dijkhuis2
dijkhuis23 okt. 2015 - 12:53

. . . dit probleem is makkelijk op te lossen . . . verdubbel het salaris van ministers en staatssecretarissen . . . kost ongeveer 10 miljoen per jaar, maar dan ben je wel van het graai "probleem" af.

neutralist
neutralist3 okt. 2015 - 12:53

Walgelijk en ook nog voor zo'n type organisatie dat door een stagiaire kan worden bestuurd. Wat een bitch zeg.

123456zeven
123456zeven3 okt. 2015 - 12:53

Helemaal geemancipeerd dus. En terecht, vrouwen zijn net zo als mannen, dus net zulke eikels, ook al hebben ze er geen.

adriek
adriek3 okt. 2015 - 12:53

Er ontbreekt nog een post (niet belastbare) onkostenvergoedingen in het overzicht.

Paul22
Paul223 okt. 2015 - 12:53

Goede pakkende kop boven artikel en strak helder geschreven artikel. Grappige is dat hier dezelfde stijl wordt gebruikt als de bij artikelen over zorggraaiers op Geenstijl.Daar zijn die zorggraaiers dan altijd heel boos over ,dus ga zo door op Joop met het aankaarten van dit soort graaiers op deze manier.

Mayke2
Mayke23 okt. 2015 - 12:53

Wat erg. Goed dat de feiten naar boven komen. En de directrice zou ter verantwoording moeten worden geroepen voor haar wanbeleid. Maar ja...

Cinema2
Cinema23 okt. 2015 - 12:53

Links lullen, rechts vullen.............

Dantes040
Dantes0403 okt. 2015 - 12:53

Ze staan je gewoon uit te lachen. Wordt nog wel eens anders. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo'n gefrustreerde maatschappij meegemaakt, zoals de laatste 5 jaar.

Jan5
Jan53 okt. 2015 - 12:53

ze geeft ook leiding aan meer personeel dan Rutte en het afbreukrisico is wel wat hoger dan de MP van NL. trouwens: wat zeuren we... salaris wordt gewoon vastgesteld door de raad van advies; die is immers onafhankelijk ? dat ze gebonden zijn aan een contract dat niet opengebroken kan worden is pech voor de mevrouw want ze zit er nu aan vast tot ze er genoeg van heeft... (en niemand had dat in de gaten ? komkom ... zo naief zijn wij Jopers niet meer als het om de centjes gaat)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 okt. 2015 - 12:53

Hebben de directeuren twee magen ?!

janwijn
janwijn3 okt. 2015 - 12:53

Aan de foto te zien moet ze voordat salaris van €160.000 verplicht mee lachen met Maxima. De meelachers zitten meestal met hun salaris boven de Balkenende norm.

Armagaddon
Armagaddon3 okt. 2015 - 12:53

Hmm.....stuitende uiiwassingen van een gesubsidieerde instelling die in de economische ratrace top-uitbetaling doet aan een directrice, die hoofd is en verantwoordelijk voor inhumane omstandigheden..!! >>> Facit:.... een verantwoordelijke politiek, die een falende overheid heeft gecreëerd en met een top salaris een falende directrice uitbetaald en deze puinhoop nog een subsidieert....!!

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten3 okt. 2015 - 12:53

En maar belasting betalen. Wie start er nu eens een lobbygroep voor diegenen die die bodemloze put iedere keer moeten vullen?

BertF2
BertF23 okt. 2015 - 12:53

Het geheel belichaamt alle tekorten van de marktwerking in de zorg: maximaal inkomen voor een enkeling en schurft voor de rest. En een verantwoordelijke bewindsman die zegt dat het niet zijn pakkie an is.

LaBou
LaBou 3 okt. 2015 - 12:53

Het verbaast mij dat er bij dit soort bedragen toch altijd gesproken wordt over "verdienen". Zezullen het wel ontvangen, maar het lijkt mij dat er geen sprake is van "verdienen". Dat impliceert namelijk een gelijkwaardige tegensprestatie en daar lijkt, zeker hier, geen sprake van te zijn.

Kilted
Kilted3 okt. 2015 - 12:53

Als ik er geen jeuk van krijg, krijgen de kinderen dat wel.. Bah!

Gewoneman
Gewoneman3 okt. 2015 - 12:53

Iedereen zit hier wel een beetje verontwaardig te doen maar er zijn meer stichtingen en publieke organisaties waar de Directeur een dik belegde boterham verdienen. Een leuke vond ik de directeur van de Clini Clowns die pakt toch even 75.975 salaris dat is toch even dik twee maal modaal. Een leuk lijstje : http://www.vfi.nl/website/branche-informatie/brancheonderzoek/feiten-en-cijfers/salarissen-directeuren-goede-doelenorganisaties

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai3 okt. 2015 - 12:53

pulp gewoon pulp kan er niets anders van maken pulp!

Peteryeh
Peteryeh3 okt. 2015 - 12:53

Op bijna alles is er wel een antwoord. Het ene is echt niet waar, aan het andere wordt gewerkt, in een enkel geval zou het misschien wellicht kunnen zijn dat, en soms herkennen ze zich er gewoonweg niet in. Waar ze geen antwoord op hebben, of het misschien wel hebben maar het niet willen geven... Is dat krankzinnige salaris. Da's dan ineens louter aan de Raad van Toezicht. En dat zeggen dan mensen die een VUIST zouden moeten maken tegen mannen die manipuleren, onderdrukken, uitkleden, geweldplegen, omdat ze in hun zieke denkbeeld alles kunnen doen wat ze maar willen - en daar ook vast mee wegkomen. Sommige vrouwen kunnen er helaas ook wat van. Aleid van den Brink voorop. Met vlak achter haar haar medewerksters. Hun gehoorzaamheid in haar, hun slachtofferrol in dezen, is weerzinwekkend.

dijkhuis2
dijkhuis23 okt. 2015 - 12:53

. . . dit probleem is makkelijk op te lossen . . . verdubbel het salaris van ministers en staatssecretarissen . . . kost ongeveer 10 miljoen per jaar, maar dan ben je wel van het graai "probleem" af.

neutralist
neutralist3 okt. 2015 - 12:53

Walgelijk en ook nog voor zo'n type organisatie dat door een stagiaire kan worden bestuurd. Wat een bitch zeg.

123456zeven
123456zeven3 okt. 2015 - 12:53

Helemaal geemancipeerd dus. En terecht, vrouwen zijn net zo als mannen, dus net zulke eikels, ook al hebben ze er geen.

adriek
adriek3 okt. 2015 - 12:53

Er ontbreekt nog een post (niet belastbare) onkostenvergoedingen in het overzicht.

Paul22
Paul223 okt. 2015 - 12:53

Goede pakkende kop boven artikel en strak helder geschreven artikel. Grappige is dat hier dezelfde stijl wordt gebruikt als de bij artikelen over zorggraaiers op Geenstijl.Daar zijn die zorggraaiers dan altijd heel boos over ,dus ga zo door op Joop met het aankaarten van dit soort graaiers op deze manier.

Mayke2
Mayke23 okt. 2015 - 12:53

Wat erg. Goed dat de feiten naar boven komen. En de directrice zou ter verantwoording moeten worden geroepen voor haar wanbeleid. Maar ja...

Cinema2
Cinema23 okt. 2015 - 12:53

Links lullen, rechts vullen.............

Dantes040
Dantes0403 okt. 2015 - 12:53

Ze staan je gewoon uit te lachen. Wordt nog wel eens anders. Ik heb in mijn hele leven nog nooit zo'n gefrustreerde maatschappij meegemaakt, zoals de laatste 5 jaar.

Jan5
Jan53 okt. 2015 - 12:53

ze geeft ook leiding aan meer personeel dan Rutte en het afbreukrisico is wel wat hoger dan de MP van NL. trouwens: wat zeuren we... salaris wordt gewoon vastgesteld door de raad van advies; die is immers onafhankelijk ? dat ze gebonden zijn aan een contract dat niet opengebroken kan worden is pech voor de mevrouw want ze zit er nu aan vast tot ze er genoeg van heeft... (en niemand had dat in de gaten ? komkom ... zo naief zijn wij Jopers niet meer als het om de centjes gaat)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa3 okt. 2015 - 12:53

Hebben de directeuren twee magen ?!

janwijn
janwijn3 okt. 2015 - 12:53

Aan de foto te zien moet ze voordat salaris van €160.000 verplicht mee lachen met Maxima. De meelachers zitten meestal met hun salaris boven de Balkenende norm.

Roberti
Roberti3 okt. 2015 - 12:53

Ik wordt een beetje spuug van de in die kringen gebruikelijke 'zich niet herkennen' reactie. Alsof dat een alles verklarend verweer is. Laten we wel wezen: onze hele maatschappij draait op deze manier: overbetaalde mensen die hun doelstelling niet behartigen en hun personeel als voetveeg misbruiken. En: het koningshuis staat erbij en kijkt ernaar, lachend!

2 Reacties
Kilted
Kilted3 okt. 2015 - 12:53

Ze zullen het inderdaad niet herkennen, vooral omdat ze niet uit die ivoren toren willen komen. Voor veel van dit soort bestuurders is een paar weken 'terug naar de werkvloer' heel verhelderend. Maar ja, dan moet je tijdelijk ophouden met allerlei vergaderingen, strategiebijeenkomsten, klankbordsessies en van je stoel afkomen.

pietdeg2
pietdeg23 okt. 2015 - 12:53

"Ik wordt een beetje spuug van de in die kringen gebruikelijke 'zich niet herkennen' reactie." Toch wil het gek genoeg nog weleens voorkomen dat mensen zich niet herkennen in het beeld dat wordt geschetst nadat de SP op bezoek is geweest. En er moet inderdaad altijd eerst een eigen onderzoek worden gestart, omdat de SP categorisch weigert om met de directie te communiceren over aangetroffen misstanden. Dan zouden eventuele misstanden zomaar opgelost kunnen worden en daar heb je geen donder aan. Eerst moet er genoeg publiciteit gegenereerd worden over het aankaarten van misstanden. En als die inderdaad worden aangetroffen en verholpen, kan er nog een keer worden gescoord: dankzij de SP... Worden ze niet aangetroffen, dan hoor je er nooit meer wat van en is het publicitaire doel toch maar mooi bereikt.

Meta Foor
Meta Foor3 okt. 2015 - 12:53

en haar bijbaantjes ? want het zijn de Raden van Bestuur die deze salarissen voordragen en goedkeuren. Het leuke is dat ze bij elkaar in de Raden zitten dus is het salaris altijd agendapunt nummer 1

1 Reactie
adriek
adriek3 okt. 2015 - 12:53

agendapunt? welnee, hamerstuk. hoeft niet behandeld te worden.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra3 okt. 2015 - 12:53

"Op 23 oktober 1974 doorbrak actiegroep ‘Blijf van mijn Lijf’ een taboe in Nederland. Op een geheim adres in Amsterdam openden de leden het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Het bracht een verandering teweeg in het denken over huishoudelijk geweld, dat tot dan toe vooral als een privézaak werd beschouwd. Voor het eerst werd het als een maatschappelijk probleem aan de kaak gesteld. Op dinsdag 14 oktober is koningin Maxima aanwezig bij een symposium in Amsterdam waar het 40-jarig jubileum van stichting ‘Blijf van mijn Lijf’ zal worden gevierd. " En wat is er dan veertig jaar later nog waar Maxima zo vriendelijk tegen staat te lachen? De Stichting "Blijf van mijn Lijf" is inmiddels omgevormd tot de "Blijf-groep" (wat voor idioot bedenkt dat), met een organigram met zes lagen, een strategieplan en een heuse directeur-bestuurder die zoveel ontvangt dat ze onder de Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen valt, een jaaromzet van 17 miljoen en hulpverleners die op tijdelijk contract worden aangenomen "omdat de Blijf Groep, net als andere organisaties, flexibeler is gaan werken in verband met veranderingen in de zorg", waar mishandelde vrouwen de hoer moeten spelen en kinderen schurft krijgen in de opvang... Het zoveelste geval van idealisme dat vakkundig de nek is omgedraaid door het Gilde van Graaiers. Helemaal van deze tijd. Goed zo, hoor.

3 Reacties
korheiden2
korheiden23 okt. 2015 - 12:53

Hoe ontzettend waar. Bij ons in de Hoeksche Waard was er in de jaren 60 de maatschappelijke dienstverlening, opgezet door de kerken, die heel laagdrempelig huishoudelijke hulp verleende met behulp van vrijwilligsters, die daarvoor een kleine vergoeding kregen. Daarna sprong de overheid erin met, zoals Sjouke het treffend verwoordt een 'organigram' . Om kort te gaan, een heleboel overhead met kantoren en dikbetaalde bestuurslagen. Het is een ziekte in dit land.

Mayke2
Mayke23 okt. 2015 - 12:53

Zelf werk ik ook in de non profit en het is inderdaad idioot wat je moet doen, door welke lagen je heen moet om een iets voor je client voor elkaar te krijgen.

Ethio
Ethio3 okt. 2015 - 12:53

"Helemaal van deze tijd." Inderdaad, we leven in de tijd van de marktwerking. Dat drukt elke mogelijke vorm van idealisme en solidariteit dood.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus3 okt. 2015 - 12:53

De loonkosten van Rutte zijn echt wel hoger dan 144.108. Graag dezelfde dingen blijven vergelijken!

1 Reactie
ton14024
ton140243 okt. 2015 - 12:53

Jij begint over loonkosten, anderen hebben het over salaris.

pietdeg2
pietdeg23 okt. 2015 - 12:53

Graaiende dames, dat verwacht je toch alleen tijdens de doldwaze dagen van de Bijenkorf?

2 Reacties
schleborsjki
schleborsjki3 okt. 2015 - 12:53

Mannetje toch..

Ethio
Ethio3 okt. 2015 - 12:53

"Graaiende dames, dat verwacht je toch alleen tijdens de doldwaze dagen van de Bijenkorf? " Ik dacht Piet dat jij alle aanklachten over te hoge salarissen alleen maar zag als een vorm van jaloezie. Waarom is dit nu volgens jou niet het geval?

Horige
Horige3 okt. 2015 - 12:53

€160.000 is aan de hoge kant. Zeker als je niet in staat ben een bedrijf vooruit te helpen. In al deze semi overheid instellingen worden forse salarissen betaald voor in mijn ogen geen top bestuurders. Ik zelf zit in een controlerend bestuur van een ZBO organisatie. Ik moet2x perjaar op komen draven. Mij valt op dat de top structureel niet naar de werknemers en adviserende besturen geluisterd wordt door de directie. Ook deze top functionarissen zijn niet goed. Ik ken bestuurders die nog niet eens de helft aan salaris ontvangen maar zeker 2 keer zo goed zijn als deze mensen. Waardering is voor een echt bestuurder meer waard als geld.

2 Reacties
nikita72
nikita723 okt. 2015 - 12:53

Bert, als u in het bestuur zit, bepaalt u toch zelf hoe vaak u op komt draven? Als het goed is, is het bestuur de baas van de directie. Maar ik weet natuurlijk niet hoe de andere bestuursleden erover denken.

Zephyr2
Zephyr23 okt. 2015 - 12:53

Probleem is dat bij al dit soort organisaties bestuurders gekozen worden die alleen ervaring in politiek bestuurlijke functies hebben. Dat is handig om de inkomstenkant (subsidies) veilig te stellen maar ongeschikt om een operationele organisatie te leiden. De kerntaak van deze blijf van mijn lijf organisatie is erg operationeel. Veilige huisvesting voor bedreigde vrouwen en directe begeleiding. Om dat goed te managen moet je er praktisch zijn en snel knopen kunnen doorhakken. Niet bepaalt eigenschappen van bestuurders uit het politieke veld. Daarnaast voelen dit soort organisaties niet de druk van de "markt" zoals bedrijven in de private sector. Als de verwachte taken niet goed uitgevoerd worden is het altijd een gebrek aan middelen, dus roep om meer subsidie. Een salaris nivo van 160k in de private sector betekent veel meer afbreukrisico, grotere verantwoodelijkheid en directer afrekenen op prestatie. Dus 160k hier mag maar dan geen excuses voor niet presteren.

Chan156
Chan1563 okt. 2015 - 12:53

Vrije markt, ik zie het probleem niet. Het kabinet en haar voorgangers hebben dit toegestaan, het volk heeft het kabinet gekozen dus dit is allemaal volgens de regels gegaan. Ook is de VVD de grootste partij en die staat achter dit soort beleid dus ik snap de ophef niet. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten.

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 okt. 2015 - 12:53

Nee hoor, de mensen die een andere partij gekozen hebben moeten veelal op de blaren zitten, deze vrouwen bijvoorbeeld soms misschien wel letterlijk. En daarbovenop; Deze vrouwen zijn niet zelden even misleid door hun mannen als vele Nederlanders door de politici. Zoete broodjes bakken om vervolgens, de macht in handen, op los te gaan. Ik vind de vergelijking treffend.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2015 - 12:53

Duidelijk dus dat Rutte veel te weinig verdient. Wat vangt iemand met een vergelijkbare functie in het door sommigen zo bewonderde Rusland?

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet3 okt. 2015 - 12:53

Rutte verdient het niet maar krijgt het wel........

123456zeven
123456zeven3 okt. 2015 - 12:53

Hier wordt duidelijk nog niet genoeg aan de markt overgelaten. Ik denk bv dat er wel een gat in de markt is voor een blijf-van-m'n-lijf groep waar de directrice minder dan een ton verdiend en de medewerkers in vaste dienst zijn. Anderzijds kan de Blijf groep ook uitbreiden: ga mannen betalen om hun vrouw te slaan.

1 Reactie
Pineaux
Pineaux3 okt. 2015 - 12:53

Zo werkt marktwerking niet. Vaste krachten zijn in totaal natuurlijk veel duurder dan een overbetaalde directeur (zeker in dite geval, waar het salaris van de directie kunstmatig afgeknot wordt). Als je Adam Smith nou een keertje zou lezen, dan zou je tot de conclusie komen dat marktwerking iets heel anders is dan het allesoplossende utopische proces waar jij naar refereert.

Roberti
Roberti3 okt. 2015 - 12:53

Ik wordt een beetje spuug van de in die kringen gebruikelijke 'zich niet herkennen' reactie. Alsof dat een alles verklarend verweer is. Laten we wel wezen: onze hele maatschappij draait op deze manier: overbetaalde mensen die hun doelstelling niet behartigen en hun personeel als voetveeg misbruiken. En: het koningshuis staat erbij en kijkt ernaar, lachend!

2 Reacties
Kilted
Kilted3 okt. 2015 - 12:53

Ze zullen het inderdaad niet herkennen, vooral omdat ze niet uit die ivoren toren willen komen. Voor veel van dit soort bestuurders is een paar weken 'terug naar de werkvloer' heel verhelderend. Maar ja, dan moet je tijdelijk ophouden met allerlei vergaderingen, strategiebijeenkomsten, klankbordsessies en van je stoel afkomen.

pietdeg2
pietdeg23 okt. 2015 - 12:53

"Ik wordt een beetje spuug van de in die kringen gebruikelijke 'zich niet herkennen' reactie." Toch wil het gek genoeg nog weleens voorkomen dat mensen zich niet herkennen in het beeld dat wordt geschetst nadat de SP op bezoek is geweest. En er moet inderdaad altijd eerst een eigen onderzoek worden gestart, omdat de SP categorisch weigert om met de directie te communiceren over aangetroffen misstanden. Dan zouden eventuele misstanden zomaar opgelost kunnen worden en daar heb je geen donder aan. Eerst moet er genoeg publiciteit gegenereerd worden over het aankaarten van misstanden. En als die inderdaad worden aangetroffen en verholpen, kan er nog een keer worden gescoord: dankzij de SP... Worden ze niet aangetroffen, dan hoor je er nooit meer wat van en is het publicitaire doel toch maar mooi bereikt.

Meta Foor
Meta Foor3 okt. 2015 - 12:53

en haar bijbaantjes ? want het zijn de Raden van Bestuur die deze salarissen voordragen en goedkeuren. Het leuke is dat ze bij elkaar in de Raden zitten dus is het salaris altijd agendapunt nummer 1

1 Reactie
adriek
adriek3 okt. 2015 - 12:53

agendapunt? welnee, hamerstuk. hoeft niet behandeld te worden.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra3 okt. 2015 - 12:53

"Op 23 oktober 1974 doorbrak actiegroep ‘Blijf van mijn Lijf’ een taboe in Nederland. Op een geheim adres in Amsterdam openden de leden het eerste opvanghuis voor mishandelde vrouwen. Het bracht een verandering teweeg in het denken over huishoudelijk geweld, dat tot dan toe vooral als een privézaak werd beschouwd. Voor het eerst werd het als een maatschappelijk probleem aan de kaak gesteld. Op dinsdag 14 oktober is koningin Maxima aanwezig bij een symposium in Amsterdam waar het 40-jarig jubileum van stichting ‘Blijf van mijn Lijf’ zal worden gevierd. " En wat is er dan veertig jaar later nog waar Maxima zo vriendelijk tegen staat te lachen? De Stichting "Blijf van mijn Lijf" is inmiddels omgevormd tot de "Blijf-groep" (wat voor idioot bedenkt dat), met een organigram met zes lagen, een strategieplan en een heuse directeur-bestuurder die zoveel ontvangt dat ze onder de Wet Normering Bezoldiging Topfunctionarissen valt, een jaaromzet van 17 miljoen en hulpverleners die op tijdelijk contract worden aangenomen "omdat de Blijf Groep, net als andere organisaties, flexibeler is gaan werken in verband met veranderingen in de zorg", waar mishandelde vrouwen de hoer moeten spelen en kinderen schurft krijgen in de opvang... Het zoveelste geval van idealisme dat vakkundig de nek is omgedraaid door het Gilde van Graaiers. Helemaal van deze tijd. Goed zo, hoor.

3 Reacties
korheiden2
korheiden23 okt. 2015 - 12:53

Hoe ontzettend waar. Bij ons in de Hoeksche Waard was er in de jaren 60 de maatschappelijke dienstverlening, opgezet door de kerken, die heel laagdrempelig huishoudelijke hulp verleende met behulp van vrijwilligsters, die daarvoor een kleine vergoeding kregen. Daarna sprong de overheid erin met, zoals Sjouke het treffend verwoordt een 'organigram' . Om kort te gaan, een heleboel overhead met kantoren en dikbetaalde bestuurslagen. Het is een ziekte in dit land.

Mayke2
Mayke23 okt. 2015 - 12:53

Zelf werk ik ook in de non profit en het is inderdaad idioot wat je moet doen, door welke lagen je heen moet om een iets voor je client voor elkaar te krijgen.

Ethio
Ethio3 okt. 2015 - 12:53

"Helemaal van deze tijd." Inderdaad, we leven in de tijd van de marktwerking. Dat drukt elke mogelijke vorm van idealisme en solidariteit dood.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus3 okt. 2015 - 12:53

De loonkosten van Rutte zijn echt wel hoger dan 144.108. Graag dezelfde dingen blijven vergelijken!

1 Reactie
ton14024
ton140243 okt. 2015 - 12:53

Jij begint over loonkosten, anderen hebben het over salaris.

pietdeg2
pietdeg23 okt. 2015 - 12:53

Graaiende dames, dat verwacht je toch alleen tijdens de doldwaze dagen van de Bijenkorf?

2 Reacties
schleborsjki
schleborsjki3 okt. 2015 - 12:53

Mannetje toch..

Ethio
Ethio3 okt. 2015 - 12:53

"Graaiende dames, dat verwacht je toch alleen tijdens de doldwaze dagen van de Bijenkorf? " Ik dacht Piet dat jij alle aanklachten over te hoge salarissen alleen maar zag als een vorm van jaloezie. Waarom is dit nu volgens jou niet het geval?

Horige
Horige3 okt. 2015 - 12:53

€160.000 is aan de hoge kant. Zeker als je niet in staat ben een bedrijf vooruit te helpen. In al deze semi overheid instellingen worden forse salarissen betaald voor in mijn ogen geen top bestuurders. Ik zelf zit in een controlerend bestuur van een ZBO organisatie. Ik moet2x perjaar op komen draven. Mij valt op dat de top structureel niet naar de werknemers en adviserende besturen geluisterd wordt door de directie. Ook deze top functionarissen zijn niet goed. Ik ken bestuurders die nog niet eens de helft aan salaris ontvangen maar zeker 2 keer zo goed zijn als deze mensen. Waardering is voor een echt bestuurder meer waard als geld.

2 Reacties
nikita72
nikita723 okt. 2015 - 12:53

Bert, als u in het bestuur zit, bepaalt u toch zelf hoe vaak u op komt draven? Als het goed is, is het bestuur de baas van de directie. Maar ik weet natuurlijk niet hoe de andere bestuursleden erover denken.

Zephyr2
Zephyr23 okt. 2015 - 12:53

Probleem is dat bij al dit soort organisaties bestuurders gekozen worden die alleen ervaring in politiek bestuurlijke functies hebben. Dat is handig om de inkomstenkant (subsidies) veilig te stellen maar ongeschikt om een operationele organisatie te leiden. De kerntaak van deze blijf van mijn lijf organisatie is erg operationeel. Veilige huisvesting voor bedreigde vrouwen en directe begeleiding. Om dat goed te managen moet je er praktisch zijn en snel knopen kunnen doorhakken. Niet bepaalt eigenschappen van bestuurders uit het politieke veld. Daarnaast voelen dit soort organisaties niet de druk van de "markt" zoals bedrijven in de private sector. Als de verwachte taken niet goed uitgevoerd worden is het altijd een gebrek aan middelen, dus roep om meer subsidie. Een salaris nivo van 160k in de private sector betekent veel meer afbreukrisico, grotere verantwoodelijkheid en directer afrekenen op prestatie. Dus 160k hier mag maar dan geen excuses voor niet presteren.

Chan156
Chan1563 okt. 2015 - 12:53

Vrije markt, ik zie het probleem niet. Het kabinet en haar voorgangers hebben dit toegestaan, het volk heeft het kabinet gekozen dus dit is allemaal volgens de regels gegaan. Ook is de VVD de grootste partij en die staat achter dit soort beleid dus ik snap de ophef niet. Wie zich brandt, moet op de blaren zitten.

1 Reactie
Minoes2
Minoes23 okt. 2015 - 12:53

Nee hoor, de mensen die een andere partij gekozen hebben moeten veelal op de blaren zitten, deze vrouwen bijvoorbeeld soms misschien wel letterlijk. En daarbovenop; Deze vrouwen zijn niet zelden even misleid door hun mannen als vele Nederlanders door de politici. Zoete broodjes bakken om vervolgens, de macht in handen, op los te gaan. Ik vind de vergelijking treffend.

[verwijderd]
[verwijderd]3 okt. 2015 - 12:53

Duidelijk dus dat Rutte veel te weinig verdient. Wat vangt iemand met een vergelijkbare functie in het door sommigen zo bewonderde Rusland?

1 Reactie
tomaatnet
tomaatnet3 okt. 2015 - 12:53

Rutte verdient het niet maar krijgt het wel........

123456zeven
123456zeven3 okt. 2015 - 12:53

Hier wordt duidelijk nog niet genoeg aan de markt overgelaten. Ik denk bv dat er wel een gat in de markt is voor een blijf-van-m'n-lijf groep waar de directrice minder dan een ton verdiend en de medewerkers in vaste dienst zijn. Anderzijds kan de Blijf groep ook uitbreiden: ga mannen betalen om hun vrouw te slaan.

1 Reactie
Pineaux
Pineaux3 okt. 2015 - 12:53

Zo werkt marktwerking niet. Vaste krachten zijn in totaal natuurlijk veel duurder dan een overbetaalde directeur (zeker in dite geval, waar het salaris van de directie kunstmatig afgeknot wordt). Als je Adam Smith nou een keertje zou lezen, dan zou je tot de conclusie komen dat marktwerking iets heel anders is dan het allesoplossende utopische proces waar jij naar refereert.