Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Blijf af van Volkert van der G.

  •  
10-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken door onze politici?
Er is weer veel lawaai over het proefverlof van Volkert van der G. Wederom verdringen politici zich om de microfoons en camera’s om te vertellen dat de rechtsstaat niet voor iedereen geldt. Opnieuw zoekt een staatssecretaris de grenzen van de wet op om de gevangenhouding van Van der G. te verlengen.
Maar wat hij moet doen is zeggen:
Beste burgers van Nederland, blijf straks van Volkert van der G. en zijn familie af. We leven in een land van wet en recht. Het recht heeft zijn loop gehad en daar moeten we het mee doen. Diegene die maar wijst naar Van der G. zal worden vervolgd. En hou er rekening mee dat het u zwaar zal worden aangerekend. U heeft 12 jaar de tijd gehad om erover na te denken. Doe ik die man wel of niet iets aan. Maak ik zijn gezin medeslachtoffer of niet. Ik zie dat als sterk verzwarende omstandigheden.
Ik vraag me overigens af waarom politici dat niet doen. Waarom ze niet keihard oproepen tot rust en orde. Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken? Hij heeft zijn straf vrijwel uitgezeten. Daar is het wraakelement al in meegenomen.
Aan de andere kant vraag ik me af waarom mensen hun eigen leven willen opofferen, door een aanslag te bedenken of te willen uitvoeren, om een moord te vergelden. Een moord die niet ongedaan kan worden gemaakt. Het is een soort wraak dat de familie – de enige echte slachtoffers – absoluut niet wil. Marten Fortuyn wil dat de aanhangers niet overgaan tot geweld. Het is vooral hun diepe verdriet van het verlies van een dierbare. Zij brengen wel de moed op om op te roepen tot “sereniteit”. Nu de politiek nog.
Daarom: Staatssecretaris, politici en opiniemakers, roep in koor: Blijf met je poten af van Van der G. en zijn gezin en familie af!
Volg Alfred Blokhuizen ook op Twitter

Meer over:

opinie, leven,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

elgringo2
elgringo210 dec. 2013 - 20:01

Van mij mag vdG rotten in de hel, maar desondanks ben ik het volstrekt eens met de schrijver. We leven in een rechstaat, hij is veroordeeld, gestraft. Basta.

EricDonkaew
EricDonkaew10 dec. 2013 - 20:01

Diegene die maar wijst naar Van der G. zal worden vervolgd. ------------------------------------- Huh? Politiestaat? En hou er rekening mee dat het u zwaar zal worden aangerekend. U heeft 12 jaar de tijd gehad om erover na te denken. Doe ik die man wel of niet iets aan. Maak ik zijn gezin medeslachtoffer of niet. Ik zie dat als sterk verzwarende omstandigheden." ------------------------------------- Dus als een willekeurige burger iets wordt aangedaan, is dat veel minder erg (want geen sterk verzwarende omstandigheden)?

Alila
Alila10 dec. 2013 - 20:01

Eens met de schrijver dat vdG nu recht heeft op proefverlof en bescherming maar als ik een en ander zo terug lees vraag ik me opnieuw af hoe de rechtbank destijds een straf van 18 jaar kon opleggen met als argument "De inbreuk op het democratische proces was niet ernstig genoeg en de kans op herhaling te klein om een levenslange gevangenisstraf te rechtvaardigen". Ik vraag me dan wel af welke inbreuk op het democratisch proces wel ernstig genoeg is om levenslang te rechtvaardigen, de moord op de lijsttrekker van de in de peilingen grootste partij is dat blijkbaar niet. Maar goed gedane zaken nemen geen keer, we leven in een rechtstaat, hij is veroordeeld en heeft gezeten verder nu en laten we hopen dat toen de rechtbank oordeelde dat de kans op herhaling klein is ze het bij het rechte eind hadden.

omaoeverloos
omaoeverloos10 dec. 2013 - 20:01

Ik begrijp de schrijver van dit artikel niet, afrekeningen in het criminele milieu zijn immers geen zeldzaamheid. Ik kan me niet herinneren dat er door justitie ooit oproepen zijn gedaan deze criminelen met rust te laten, dus waarom zou dat nu dan wel het geval moeten zijn? Crimineel van der G. zal de rest van zijn leven ogen in zijn rug nodig hebben.

superindo
superindo10 dec. 2013 - 20:01

De strafeis was levenslang, het vonnis 18 jaar, waarvan hij 12 jaar moet zitten en nu proefverlof en dat zonder berouw en nu een oproep: ‘’blijf af van Volkert van der G’’ Vervolgens een oproep plaatsen tot geen geweld, o.a. namens de familie Fortuyn zonder ook maar enig aandacht te geven aan Pim Fortuyn zelf ( geen letter) Zoals u zegt, we leven in een rechtsstaat en hij heeft zijn straf uitgezeten, ben ik met u eens maar veel burgers en politici staan nou ook niet echt te juichen dat Volkert vrij komt. Ik vrees dat zijn straf pas begint zodra hij vrij komt, leven in angst, steeds over je schouders kijken.. Hoe bedoel je vrij?

DenPaapschenSchavuyt
DenPaapschenSchavuyt10 dec. 2013 - 20:01

Er wordt bij dit alles door GroenLinks wel wat over het hoofd gezien: 1. Gedachtengoed Pim Fortuyn stond en staat haaks op Groenlinksgedachtengoed 2. Pim kwam ook zo sterk op omdat de heersende politiek in die dagen grandioos faalde 3. Pim vertegenwoordige het gevoel van zeer grote groepen mensen. Dit zijn allemaal zaken waaruit het compleet mislukken van de standaard politiek bleek. Met Pim zou er voor veel mensen weer licht aan het einde van tunnel komen (dachten ze in elk geval). Die mogelijkheid om ergens uitzicht op te hebben werd ze ontnomen. En het falen van de politiek in het algemeen kon weer wat weggemoffeld worden. Dit zijn toch ook zaken die ook voor een groenlinkser mee zouden moeten spelen ter beoordeling van dit alles. Jammer dat ik daar niets van terug zie. Klaarblijkelijk is dus het ergste wat ons als mensen kan overkomen dat we knoppen om moeten zetten. Met deze visies zal groenlinks bij welke verkiezingen dan ook steeds verder wegzakken. Maar ach, wie zit daar nu eigenlijk mee?

JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2013 - 20:01

Ik ben het 100% met je eens Alfred.

jannie11
jannie1110 dec. 2013 - 20:01

Ik zou dit artikel even lezen Alfred: http://politiek.thepostonline.nl/column/natuurlijk-moet-volkert-van-der-graaf-op-proefverlof/

lipidius
lipidius10 dec. 2013 - 20:01

"Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken door onze politici?" uit welke hoek komen die bedreigingen jegens Volkert v.d G en waarom zijn ze niet onderzocht,zoals gebruikelijk is bij dit soort gebeurtenissen,door de politie en AIVD,en waarom horen wij niet dat de betrokkenen gearresteerd zijn? Teven,door zijn uitspraken in de media, maakt zich schuldig aan opruiing tegen Volkert.hij wil een ageer ruimte creeren voor zichzelf om de uitspraak van de rechter te omzeilen.een klein dictator of zo

omaoeverloos
omaoeverloos10 dec. 2013 - 20:01

De overheid hoeft natuurlijk helemaal niets te doen aan de beveiliging van deze crimineel. Sterker nog, er zal eerst sprake moeten zijn van een strafbaar feit voordat de politie de moeite neemt een onderzoekje in te stellen naar de bedreigingen, net zoals dat usance is in Uw of mijn geval. Deze man is veroordeeld voor een normale moord, dient dus ook behandeld te worden als een normale crimineel.

Spelchecker2
Spelchecker210 dec. 2013 - 20:01

Volkomen mee eens. Als we dit laten lopen en de onderbuik gaat regeren dan leggen we daarmee de bijl aan de wortel van onze rechtstaat en daarmee aan die van onze democratie. Moge God ons dan genadig zijn!

GingerTed
GingerTed10 dec. 2013 - 20:01

Van der G. wordt niet meer serieus bedreigd dan door wat over het internet e.d. verspreid gebral. Er is geen enkele reden dit meer serieus te nemen dan in heel veel andere gevallen. Waarom zouden de politici zich dan juist in dit geval zich speciaal moeten uitspreken?

deltanine
deltanine10 dec. 2013 - 20:01

Dit boekje over Europa van hem heb ik nooit gelezen: Zielloos Europa "Pim Fortuyn laat zien dat de EU lijdt aan zelfoverschatting en machteloosheid, dat de Unie bol staat van de onzinnige en onnodige, betuttelende regelingen, zoals het ook bol stat van de niet-werkende maar wel zeer dure en geldverslindende subsidieregelingen; het beleid wordt gemaakt in een onderonsje van de euro-elites, die hun belangen feilloos op elkaar afstemmen. Ondertussen levert het vok zich willoos uit en ontvouwt zich het Europa van de voldongen feiten. Pas als het misgaat zijn de rapen gaar, dan schrikt eenieder wakker en zit Nederland in grote politieke en mentale problemen." We kunnen hem allemaal een nazi vinden en een verderfelijk stuk uitschot. Maar uit zulke standpunten blijkt dat Pim Fortuyn in ieder geval op sommige gebieden door al het elitaire gel*l heen keek en het volk -in tegenstelling tot de meeste politici op topniveau- wel gewoon durft te zeggen hoe het zit. Als je bovenstaand stukje leest, dan is dat toch een redelijke weergave van Europa vandaag de dag? Als je Pim Fortuyn alleen maar als een vreemdelingenhater zag is het toch interessant om eens zijn wikipedia te lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pim_Fortuyn Men zag hem als een one issue man, maar hij heeft juist zijn sporen in de sociologie, arbeidsvoorwaarden e.d. verdiend. En daarnaast had hij dus echt visie en in ieder geval op enkele gebieden het lef om de burger te vertellen hoe het zit. Toch vrees ik dat als hij aan de macht gekomen was dat het naar zijn bol zou stijgen. Of dat zijn partij te vol met louche types zat en dus als geheel niet functioneerde. Er zou iets mis gegaan, dat lijkt bijna wel zeker.

antionrecht2014
antionrecht201410 dec. 2013 - 20:01

hij komt heus een keer de verkeerde tegen, ik zal het persoonlijk nooit doen. maar ik zal er zeker niet wakker om liggen als ik hoor dat hij is neergeknald, ik trek eerder een fles drank open om een toost uit te brengen op onze Pim Fortuyn, want de gene die vind dat hij ( volkert ) in leven moet blijven, zal dan wel eind verantwoordelijk zijn als onze Geert wilders iets overkomt, want je weet wat volkert van der graaf gezegd heeft ,,Hij zal het zo weer doen''

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Wie roept er om wraak? Wat je hier beweert is flauwekul en overbodig. Als er iemand om wraak roept zal het OM niet schromen om over te gaan op vervolging wegens bedreiging. Je verhaal is dus onjuist.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 dec. 2013 - 20:01

Misschien kunt u even kijken op sites als geen stijl en nujij.nl. Je moet snel zijn want ze hadden daar een dagtaak aan het verwijderen aan te heftige haatberichtjes.

Eric Minnens
Eric Minnens10 dec. 2013 - 20:01

Goede oproep. Vooral gericht tegen de PVV-mentaliteit, die niet alleen de bekende 4 poten heeft van anti-islam, anti-EU, anti-elite en anti-links, maar ook een 5e poot kent: anti-rechters. "Rechters delen veels te lage straffen uit." Van der G had in de ogen van de PVV en andere boze burgers onverkort levenslang moeten krijgen. Typerend is de uitspraak van Wilders: "Onvoorstelbaar dat de moordenaar van Pim Fortuyn ook maar een dag eerder vrijkomt dan de 18 jaar die hij heeft gekregen." Maar we leven in een rechtsstaat en daarin is Van der G even gelijk als wie dan ook. Als Wilders bijvoorbeeld. We zeggen ook niet: Wilders moet alsnog het gevang in! Hij heeft immers haatdragende uitspraken jegens de islam heeft gedaan?! Nee. Hij is vrijgesproken en daarmee basta.

2 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew10 dec. 2013 - 20:01

Goede oproep. Vooral gericht tegen de PVV-mentaliteit, die niet alleen de bekende 4 poten heeft van anti-islam, anti-EU, anti-elite en anti-links, maar ook een 5e poot kent: anti-rechters. "Rechters delen veels te lage straffen uit." Van der G had in de ogen van de PVV en andere boze burgers onverkort levenslang moeten krijgen. ------------------------------------------ Even los van PVV, want dat is verder ook niet mijn partij. Mohammed B., moordenaar van Theo van Gogh, heeft levenslang gekregen onder het mom van levenslang = levenslang. Volkert van der G. (zijn achternaam wordt in het VARA-programma Pauw en Witteman overigens gewoon uitgesproken, maar dit terzijde), heeft de facto 12 jaar gekregen. Wellicht hooguit maar een kwart van de straf van B. Mensen begrijpen dit grote verschil in strafoplegging niet. Ik althans niet.

Andy40
Andy4010 dec. 2013 - 20:01

De PVV mentaliteit? Ik wil u erop wijzen dat Volkert, de dader hier, toch echt geen PVV'er was. Dus tot tegendeel bewezen is hebben we het vooralsnog over een mentaliteit welke een andere politieke stroming vertegenwoordigt.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

"Blijf af van Volkert van der G." Deze oproep zal net zoveel effect hebben als de oproep om niet op de PVV te stemmen. Je denkt toch niet dat iemand die bepaalde plannen heeft met van der G. daarvan afziet na de oproep van iemand uit het linkse kamp of wel?

2 Reacties
toshiba
toshiba10 dec. 2013 - 20:01

LInkse kamp? Opstelten en Teeven zouden zich hard moeten maken voor de rechtstaat. Maarja, zoals onderzoek onder rechters laat zien, is het daar triest mee gesteld.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 dec. 2013 - 20:01

Daarom zou die oproep ook van Fred Teeven moeten komen.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

"Waarom wordt het gegil om wraak op Van der G. niet moedig tegengesproken?" Doordat de media het gepeupel zo ophitsen dat dat politieke zelfmoord zij zijn.

2 Reacties
DanEngels
DanEngels10 dec. 2013 - 20:01

Diezelfde ophitzing door de politiek en linkse groeperingen heeft er toe geleid dat de situatie rond Fortuyn zo vuil en gemeen werd dat iemand zich geroepen voelde om een daad te stellen. Ik weet uit ervaring dat de kurken knalden bij het nieuws. Tot op de dag van vandaag kan ik mij daar nog uitermate kwaad om maken. PS. De schrijver van het bovenstaande artikel had uit FATSOEN voor het slachtoffer, tenminste een keer de moeite mogen nemen om zijn naam te vermelden. Pim Fortuyn!.... Dat we hem nooit vergeten.

nico1943
nico194310 dec. 2013 - 20:01

Misschien is de media, waaronder De Telegraaf, WNL, Powned en nog zo van dat spul er alles aan gelegen om Volkert vd Graaf op de hielen te zitten. Daarnaast zijn er ongeveer 150 schijters en opportunisten die om politiek gewin zich geroepen voelen het recht in Nederland te verkrachten. Volksvertegenwoordiger zijn is niet alleen maar naar de mond praten van het volk.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Het zou ook mooi geweest zijn als 12 jaar geleden GroenLinkse-statenleden van Zuid Holland in koor hadden geroepen: "Blijf met je poten af van P. Fortuijn". Zo'n oproep tot rust en orde, om uw woorden maar te gebruiken meneer Blokhuizen, zou toen ook zeker op zijn plaats zijn geweest.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 dec. 2013 - 20:01

[Het zou ook mooi geweest zijn als 12 jaar geleden GroenLinkse-statenleden van Zuid Holland in koor hadden geroepen: "Blijf met je poten af van P. Fortuijn". ] Alsof er ook maar 1 LPF-er is geweest die dat riep, van der G's actie kwam immers onverwacht, helderziendheid bestaat niet.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Alfred. Dit is zeer ingewikkeld en zoals mijn opa lang geleden al zei “onze lieve heer heeft ook rare kostgangers”. ■ Blijf met je poten af van Van der G. en zijn gezin en familie af. Dat is de wereld van 99,9999%, maar dan blijft nog 0,0001% wereld. ■ hoe wil je iemand vermommen in een land met zoveel lekken ? De nieuwe Volkert staat al op facebook, voordat hij de buitenlucht ziet. ■ zij die dit willen en kunnen, gaan even met de collectezak rond en de ZZP-er uit Verweggistan is al onderweg. ■ dit soort personen veroordelen zichzelf. Zijn Politiek beladen. ■ gaat het goed, dan gaat het goed en is er niets aan het handje. ■ gaat het fout ? Kunnen wij dan Opstelten en Teeven iets verwijten ? Ik denk het niet. Zij mogen niet boven de Rechter gaan staan. ■ Heeft de Rechter dan wel alles goed beoordeeld en afgewogen ? Niet alleen zijn dikke boek, maar ook de wereld naast zijn dikke boek ? ■ gaat het fout ? Waar gaat dan de schuldvraag naar toe ?

1 Reactie
RobGeurtsen
RobGeurtsen10 dec. 2013 - 20:01

JE afvragen of een rechter een goed besluit heeft genomen is prima, alleen ons oordeel voer het oordeel van de rechter doet er niet toe, de rechter spreekt in laatste instantie... en er zijn beroepsmogelijkheden... daarna accepteert iedereen een ognewenste uitkomst en voer je die loyaal uit. Teeven, Rutten en Opstelten laten zien dat ze niet de intentie hebben omdat te doen, en meneer of mevrouw anonymous ´De Realitiet´ ook niet. Laten we hopen dat jouw teksten niet realiteit zijn want dan komen we te leven in een rechteloze staat waar willekeurig mensen en overheidsdienaren doen wat ze willen...

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew10 dec. 2013 - 20:01

Buitengewoon vreemde drogvergelijking en -redenering. Neem een voorbeeld aan Eric Minnens, die reageert immers wél inhoudelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Het probleem is niet het proefverlof, maar dat de oorspronkelijke strafmaat veel te laag was. Moord met voorbedachte rade, op een prominent politicus die de toekomst van het hele land had kunnen veranderen, en vervolgens nooit enige blijk van berouw tonen (in tegendeel, meneer is nog altijd trots op zijn daad), en zo iemand zetten we dan na 12 jaar weer buiten. Levenslang is de enige passende straf in zo'n zaak.

1 Reactie
Rode druppel
Rode druppel10 dec. 2013 - 20:01

Goh, Blits Kikker. Ik wist niet dat u ook al rechter bent. Want u gaat op de rechterstoel zitten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Het is inderdaad diep treurig dat politici en media niet begrijpen wat een rechtsstaat is.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 dec. 2013 - 20:01

Het zou reden voor ontslag moeten zijn, voor ministers, staatsslippendragers en volksvertegenwoordigers gelijk.

DanEngels
DanEngels10 dec. 2013 - 20:01

Volkert moet gewoon zijn 18 jaar uitzitten. dat was de rechtspraak. Daar had dan iedereen tevreden (nou ja) mee kunnen zijn. Nu krijgt hij korting. Voor moord! Hoezo rechtspraak.

Bernie2
Bernie210 dec. 2013 - 20:01

Ik erger me daar ook dood aan en veronderstel dat eea. komt door de scherp rechtse lobby, waarin Teeven een prominente plek inneemt. De lobby waarin extreemrechts zich opvallend profileert, en de laatste Fortuynisten die hun riekende dampende ei nog maar eens leggen en zinnen op nog meer zure wraak op een gedetineerde die al gestraft is. In deze sfeer hebben degelijke politici helaas niet de guts tegen de haren van het opstandige (extreem)rechtse gepeupel in te strijken. Uit pure angst nog meer aanhang kwijt te raken. En ja, dan moet Barbertje hangen. Schaamteloos geofferd voor de goede zaak...

1 Reactie
Andy40
Andy4010 dec. 2013 - 20:01

U moet zich bij de feiten houden. Het geweld kwam niet van extreemrechts. Wat er in de toekomst zal gebeuren is en blijft gissen

stijnvanachter
stijnvanachter10 dec. 2013 - 20:01

Dit is onzin. In een rechtstaat moeten de wetgevende macht en de rechterlijke macht elkaar scherp houden, zeker in een in beweging zijnde maatschappij. Kortom, als politici (lees: volksvertegenwoordigers) vinden dat de opgelegde straf van Volkert van der G. niet opweegt tegen het door hem gepleegde verdrijf, dan moeten zij zich hierover kunnen uitspreken om uiteindelijk de wet te kunnen aanpassen.

1 Reactie
edgarmat
edgarmat10 dec. 2013 - 20:01

@Stijn, "dan moeten zij zich hierover kunnen uitspreken om uiteindelijk de wet te kunnen aanpassen." Maar, zo'n wet zou van der G. niet meer "raken". Of u bedoelt dat er een wetje moet komen dat van der G. de rest van zijn leven achter de tralies zet (zonder nieuwe veroordeling)?

[verwijderd]
[verwijderd]10 dec. 2013 - 20:01

Ik had gewild dat politici destijds niet zo uit hun nek hadden gesproken en angst hadden gezaaid om daarmee simpele zielen als dhr V vd G op die gedachten te brengen dat zijn daad goed was en in landsbelang was.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen10 dec. 2013 - 20:01

Raar is dat. het slachtoffer van een brute moord schuwde supersterk taalgebruik ook niet. Ik kan me nog goed herinneren hoe hij zelf tekeer ging en journalisten openlijk vernederde. Wie de bal kaatste moest 'm terug verwachten. Het is trouwens geen enkel excuus om tot geweld over te gaan. Dat dat wel is gebeurd is voor alles vreselijk voor de familie. Maar geweld met geweld vergelden, tegen wet en recht in en de wil van de nabestaanden in is ontoelaatbaar. er zelfs begrip voor opbrengen zou mensen op hetzelfde niveau kunnen zetten van de moordenaar. Dat moeten we dus niet eens willen. Daarom vvind ik het zo knap van de familie dat ze zeggen dat ze van der G niets willen aandoen. Marten Fortuijn zei op radio 1 dat hij vd G zelfs voorbij zou lopen als hij 'm op straat tegen zou komen. Ook al is hij niet eens met de strafmaat. maar hij legt zich erbij neer. Dat dienen we te respecteren en het verdient navolging!

jannie11
jannie1110 dec. 2013 - 20:01

Nogmaals, mensen van Groenlinks zouden in de zaak omtrent Volkert beter hun mond kunnen houden. Dat is een partij die 200 wellicht belastende documenten liet verdwijnen voor de computers van Volkert en millieudefensie in beslag genomen werden

1 Reactie
edgarmat
edgarmat10 dec. 2013 - 20:01

@Jan, "Dat [GroenLinks] is een partij die 200 wellicht belastende documenten liet verdwijnen voor de computers van Volkert en millieudefensie in beslag genomen werden" En u heeft daar een bron voor? Iets anders dan uw onderbuik?

deltanine
deltanine10 dec. 2013 - 20:01

Het blijft treurig. Pim Fortuyn had enkele zaken waardoor ik niet weet of hij wel een goede premier zou zijn. Maar het was ook iemand met een unieke visie en leiderschapskwaliteiten. Heb het boek over hem gelezen en dan blijft toch ook het beeld beklijven van iemand die zeer intelligent is (al bekleedde hij het hoogleraarschap onvoldoende wetenschappelijk - toch hoogleraar geweest). Daarnaast heeft hij dat OV dossier opgelost, wat niemand anders lukte... Als hij in toom gehouden kon worden wat betreft zijn migratiedenkbeelden, zich niet inliet met bedenkelijke sexuitspattingen en de glamour niet naar zijn hoofd zou stijgen... dan had het weleens de beste premier van Nederland kunnen worden.

2 Reacties
deltanine
deltanine10 dec. 2013 - 20:01

En volgens kon natuur hem niet veel schelen, in mijn ogen een zwaar minpunt.

wvdstraat
wvdstraat10 dec. 2013 - 20:01

"dan had het weleens de beste premier van Nederland kunnen worden." En de Jostiband als hoofdbespeler van het Concertgebouw, wellicht ?

Thom Holterman
Thom Holterman10 dec. 2013 - 20:01

In een statelijk systeem als het Nederlandse heeft de overheid de wraakfunctie op zich genomen, om allerhande vormen van volkswoede en lynchpartijen te voorkomen. In een strafrechtelijke procedure wordt gemeten welke deuk een dader (feiten zijn bewezen) de maatschappij heeft toegebracht. Daarnaar wordt de strafmaat bepaald en in het ondergaan van die straf vindt verevening plaats. In dat strafrechtelijke systeem zitten proefverlof en andersoortige (vervroegde) vrijstellingen verwerkt, die vanuit een rechtstatelijk oogpunt voor een ieder gelijkelijk gelden. Dit bestrijdt niet de ernst van de daad. Maar het is naar de procedures zoals die zijn vastgelegd dat we ons hebben te gedragen, tenzij we de barbarentijd terug willen. Zeker politici moeten hier standvastig in zijn. Maar het zal vooral opportunisme zijn om mee te heulen dan wel te zwijgen. En dat is politici niet vreemd als we zien hoe ook in Frankrijk onlangs lang werd gezwegen; zie bijvoorbeeld: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/12/11/over-racisme-en-het-politieke-spel/ Het is natuurlijk helemaal de vraag of politici, ook zij dus, niet heel selectief met allerlei rechtstatelijke elementen om gaan. Willekeur lijkt vaak troef.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2013 - 20:01

'Het is natuurlijk helemaal de vraag of politici, ook zij dus, niet heel selectief met allerlei rechtstatelijke elementen om gaan. Willekeur lijkt vaak troef.' Die kant denk ik ook uit. Ik geloof zelfs dat politici doelbewust de 'emotionele massa' naar de mond praat teneinde macht en invloed te behouden en hun neoliberaal (hard) beleid zo lang mogelijk in (nóg meer) wetgeving kunnen beschermen. (Ze geloven immers heilig in dit wrede roof-kapitalistisch economisch systeem. Je schreef eerder een stuk met ideeën van de Franse juriste Mireille Delmas-Marty: 'Het recht moet voor die strijd worden ingericht om (1) verzet te kunnen plegen tegen de voortdurende ontmenselijking, (2) de plegers van onmenselijkheden, zoals staten en ondernemingen, gerichter verantwoordelijk te kunnen stellen en (3) te anticiperen op toekomstige risico’s die ons bedreigen. Het recht moet daarmee een wapen worden om de mondialisering te humaniseren.' Voordat je je recht kan halen kunnen er nogal wat beren op de weg zitten zoals; de wetten zelf (...), slechte en dure juridisch adviseurs, 'tijdsdruk' en tegenwerking van overheidsinstanties.

lipidius
lipidius10 dec. 2013 - 20:01

In deze casus,gaat het natuurlijk over een 'hollander',dan handelt de rechter integer,adequat en consequent en de rechtsgeleerden staan hem bij,de politici & media zwijgen,de politie en AIVD houden zij zich gedeisd en de dictator Teeven slikt zijn nederlaag...etc.Was het een 'Marokkaan' geweest dan hadden we een heel andere discussie,dan hadden wij de media die bepaalde politici en rechtsgeleerden uit de stal gehaald hebben die bereid zijn de 'Marokkaan' af te schilderen als een monster en ondeugende wezens,de rechter zoveel mogelijk onder druk te zetten die uiteindelijk zal zwichten voor de onderbuik gevoelens en de waan van de racisten.resultaat: Teevens komt met een wetwijziging die het mogelijk maakt,in bepaalde situaties,de rechter aan de kant te zetten en zijn uitspraak als ongeldig te verklaren.dit om eens weer terug te keren naar de kern van de discussie:Insttitutionneel Racisme

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman10 dec. 2013 - 20:01

Uhm, wat? Stelt u nu dat u vindt dat v. d. G op zo'n manier anders is behandelt dan iemand met een andere etnische achtergrond in een dezelfde situatie dat hij er met een zachtere straf van af is gekomen? Anders snap het sturen in de richting van racisme niet in relatie tot het onderwerp.

MasterAdrian
MasterAdrian10 dec. 2013 - 20:01

Waarom deze politici nets zeggen tegen de wraakoproepen? Doodgewoon..... ze zijn laf, en het loopt ze dun door de broek als ze denken aan de scheldkanonnades door meneer wilders. Honderden mensen worden doodgeshoten in Nederland, neimand die aandacht schenkt aan het vrijkomen van een dader na uitzitten van de opgelegde straf....... Geen schreuwlijke familieleden of prive-chauffeurs die dan opstaan om allerlei anti-rechtstaat taal uit te slaan! Ingeval van Fortuyn mag het allemaal, terwijl we in Nederland een rechs-systeem hebben, en geen wraak-systeem zoals in Amerika! Straf uitgezeten? Dan mag je terug in de maatschappij, punt uit!

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten10 dec. 2013 - 20:01

'Honderden mensen worden doodgeshoten in Nederland' Zóveel? Heb je bronnen?