Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Blij met de bij

  •  
12-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bij_300_01.jpg
Vertederende ode aan het dier waar we zo'n bijzondere relatie mee hebben
Bijen zijn de bijzonderste boerderijdieren. Ze leven half wild, half tam. Ze wonen in een hok maar trekken er verder op uit zoals ze zelf willen. Bijen zijn ook de enige dieren die een relatie hebben met de mens waar beide soorten voordeel van hebben.
Tegelijkertijd worden bijen bedreigd, niet alleen door een mysterieuze ziekte maar ook door veranderingen in het landschap, het klimaat. Bijen hebben twee voorwaarden nodig om goed te kunnen leven: stabiliteit en variëteit. In die zin lijken ze erg op mensen. We zouden dan ook meer van bijen kunnen leren dan we op het eerste gezicht denken, vertelt de commentaarstem bij tedere beelden van de noeste werksters.
De film is gemaakt door Peter Nelson, die zelf in de staat New York al meer dan 23 jaar bijen houdt. Hij filmde de dieren met een slow motion camera waardoor voor het eerst goed te zien is hoe gracieus ze bewegen. Nelson won ook een prijs met zijn opnames. Die zijn dan ook prachtig.

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

lembeck
lembeck12 mrt. 2013 - 14:44

Super mooi..... Maar ik ben bang dat bijen strakjes alleen nog in goed afgesloten kassen kunnen vliegen zonder giftige planten tegen te komen dankzij BASF en Monsanto and Bayer.