Staatssecretaris Landbouw is tegen verruilen van landbouw voor natuur; een worsteling met zijn boerenverleden
Dat staatssecretaris Henk Bleker wel eens vergeet wat hij zegt blijkt weer eens uit een stukje onderzoeksjournalistiek van Vrij Nederland. Als staatssecretaris van Landbouw waakt hij over de landbouwgrond van Nederland. Daar mag volgens hem geen natuur voor in de plaats komen. De Zeeuwse Hedwigenpolder wil hij daarom niet onder water zetten. Bij een bezoek zei hij: “Ik heb helemaal niets met het onderwater zetten van landbouwpolders.” In het verleden was dat wel anders. Toen steunde hij het geflopte project de Blauwe Stad in Groningen waar tweehonderdvijftig hectare landbouwgrond een Groningse natuur fata morgana moest worden.
Bleker was destijds commissaris van het natuurproject de Blauwe Stad waar ook nog eens 1500 woningen bij moesten komen. In strijd tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder verwees Bleker onlangs echter naar de Blauwe Stad als voorbeeld dat landbouwgrond verruilen voor natuur geen goed idee is. In de Volkskrant zei hij:
We hadden in Groningen het project Blauwe Stad. Daar lag een terrein van tweehonderdvijftig hectare, dat moest natuur worden. Die mooie landbouwgrond moest natuur worden, en er lag ook een plan: dat moest naar Staatsbosbeheer. Ik dacht: dat is ook gek, waarom moet dat?
Han Warmelink, lid van de Noordelijke Rekenkamer en docent staatsrecht vindt de link met de Blauwe Stad en de uitspraken van Bleker verwonderlijk. Bovendien was het natuurproject in Groningen een enorme flop. “Telkens is uitgegaan van de meest gunstige scenario’s, zijn waarschuwingen en kritiek niet op waarde geschat, zijn problemen vooruitgeschoven en zijn reële alternatieven uit beeld verdwenen,” schrijft de Rekenkamer. De provincie leed 30 miljoen euro verlies door het project en ging failliet.
Via zijn woordvoerder laat Bleker weten de verbazing rondom zijn uitspraken over de Hedwigepolder in combinatie met de Blauwe Stad niet te begrijpen. De vergelijking die de staatssecretaris zelf legde wordt door zijn woordvoerder bestempeld als appels met peren vergelijken.
Het was een totaal andere periode waarin we zaten met een enorme overproductie in de landbouw. Ook was de Blauwe Stad niet bedoeld voor de natuur, maar om de hele regio een economische impuls te geven.