Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Bleker roept Limburg op mazen in wet te zoeken

  •  
22-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Bleker_300_01.jpg
Europese regelgeving zit subsidiestop ecologische hoofdstructuur nog in de weg
Staatssecretaris Henk Bleker van economische Zaken, Landbouw en Innovatie roept Limburgers op om de mazen in wet te zoeken om boerenlandschappen te behouden ten opzichte van natuurgebieden.
Het kabinet Rutte stopt met de subsidiëring van de ecologische hoofdstructuur, het verbinden van een samenhangend netwerk van bestaande natuurgebieden. Alleen een Europese wet die stelt dat tientallen Natura-2000 gebieden in Nederland beschermd dienen te worden, zit het beleid van VVD en CDA nog in de weg.
Tijdens zijn bezoek aan de Limburgse Land- en Tuinbouwbond riep Bleker de Limburgers op om ‘in stilte’ de Europese regels te omzeilen.
Limburgers zijn meesters in het zoeken van praktische en pragmatische oplossingen in dit soort situaties. Ik zou zeggen: zoek die creatieve oplossingen. Doe het. En doe het vooral in stilte. Ik wil niet weten hoe u het doet, als het maar gebeurt”, zegt hij tegen een journalist van de Limburger.
De ecologische hoofdstructuur zou 90 procent van haar doelen bereikt hebben, maar volgens PvdA gedeputeerde Rein Munniksma brengt het kabinet de biodiversiteit in het gevaar. Bovendien gooit ze miljoenen euro’s weg omdat de werkzaamheden voor de ecologische hoofdstructuur niet afgemaakt kunnen worden.
Begin november kondigde Bleker aan dat provincies geen nieuwe verplichtingen mogen aangaan voor herindeling van landschap. Daardoor kunnen provincies bijvoorbeeld geen boeren landschap meer onteigenen voor het belang het behoudt van natuurgebieden.
Lees meer op Joop over de Ecologische hoofdstructuur: Provincies: Kabinet Rutte verwoest biodiversiteit

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

kingfishererik
kingfishererik22 nov. 2010 - 14:57

Nu ga ik toch zowaar Wilders een keer gelijk geven, toen hij over meneer Bleker twitterde.

ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 14:57

Potverdorie, is ie nou weer bezig de Limburgers weg te zetten als Sjoemelaars? Walgelijk hoe ze eerst Eurlings met leugens en bedrog van het partijvoorzitterschap afhielpen, en nu zijn ze de hele bevolking zwart aan het maken :-( Waar is nou die Waarden en Normen politie, als het om het misselijke gedrag van CDA prominenten zelf gaat ??? Ga je diep schamen met je leugenachtige Zwartmakerij "Bleker"

Gavi5
Gavi522 nov. 2010 - 14:57

Meneer Bleker, staatssecretaris van Innovatie.... bedankt! Ik krijg in dit slimme Limburg geen werk omdat ik geen Limburgs spreek (wel een handvol andere talen) en denk ik dat ze een Maas in de discriminatiewetgeving hebben gevonden, deze heet: 'U kunt wel werken maar dan voor veel minder geld...." Is dat nou Limburgse boerenslimheid, meneer Bleeker? En hebben ze dat nu net van u geleerd? En gaan ze die nu ook gebruiken voor megastallen om het zuurvlees te kunnen blijven produceren?

MarcKaptijn
MarcKaptijn22 nov. 2010 - 14:57

Schaamteloos...

JAWEH
JAWEH22 nov. 2010 - 14:57

Het zinnetje ' doe het vooral is stilte' is wat mij betreft dodelijk in deze context. Dit krijgt nog wel een staartje. Dit is zo typisch CDA. De hypocrisie spat er weer vanaf. Rentmeesterschap over de aarde... My ass.

Pjotrs
Pjotrs22 nov. 2010 - 14:57

"Ik wil niet weten hoe u het doet, als het maar gebeurt" Dat is de maffia in optima forma!

tibaert
tibaert22 nov. 2010 - 14:57

Zelfs zonder de bende van Wilders in dat Rutte-kabinet kunnen we nu al rustig concluderen dat we "geleid" worden door een criminele organisatie, niets meer, niets minder. Hierbij verbleekt zelfs de maffia, die doen smerige zaakjes in het geniep, hier wordt door ene meneer Bleker open en bloot aangezet tot malversaties.

thisisthekees
thisisthekees22 nov. 2010 - 14:57

gisteren was ik nog op de snelweg Apeldoorn Zwolle. Er zijn negen ecoducten in aanbouw of gepland. Gaat dit nu allemaal stoppen? Waar komt die natuurhaat ineens vandaan. Het CDA gelooft niet meer dat de wereld te redden is en ziet er daarom maar van af? Deze poging tot behoud van biodiversiteit is al marginaal, wat bezielt dit CDA? Het riekt naar geitewollen sokken dus nu is het de kans om er mee af te rekenen. Rentmeesterschap is een dode letter in het CDA program. Gisteren kreeg ik ook nog een folder "Jezus komt terug op aarde" Misschien dat hij in staat is om het CDA weer te leren wat rentmeesterschap nu eigenlijk is. Veel vertrouwen heb ik er overigens niet in.

José
José22 nov. 2010 - 14:57

't Is toch werkelijk niet te filmen. Het CDA wacht een tweede bloedbad bij de Statenverkiezingen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 nov. 2010 - 14:57

Jeetje, een CDA-activist in het kabinet. Misschien kan het kabinet zich vast laten ketenen aan boerderijen ofzo. Het moet niet gekker worden.

DerdeOog2
DerdeOog222 nov. 2010 - 14:57

Eens temeer laat Bleker zijn ware (inkt zwarte) aard zien... Was het niet al overduidelijk ten tijde van de 'kwestie Klink' dan is het dat nu wel, wat een vies mannetje is het toch... ik begin zowaar terug te verlangen naar de Vries ....

sam tosha
sam tosha22 nov. 2010 - 14:57

Foei wat een enge enge man gaat er achter zijn mooie woorden schuil.

bobbono
bobbono22 nov. 2010 - 14:57

Blijkt maar weer hoe onbetrouwbaar het cda is als "beleidsmaker"!! Twee weken geleden verkondigde dit heerschap nog dat hij in het kader van de EHS zoveel mogelijk aan de internationale regels wil voldoen !!?

heggenland
heggenland22 nov. 2010 - 14:57

Met ook nog een sloemelende Ex-burgermeester van Maastricht in de regering toont het CDA wederom met Bleker de club die ze altijd zijn geweest. In 'stilte' hebben ze vooral in Limburg al heel wat geregeld voor hun bankrekening en voor hun vriendjes: het houd niet op.

Pietertje2
Pietertje222 nov. 2010 - 14:57

Waar zijn we mee bezig meneer Bleker ???

Yggdrasil
Yggdrasil22 nov. 2010 - 14:57

Was Limburg niet het gebied waar het CDA het meest verloor aan de PVV want dan begrijp ik deze oproep van Bleeker voor een burgerlijke ongehoorzaamheid beter.

ElChe
ElChe22 nov. 2010 - 14:57

Dit verwacht je in Italie met Berlusconi. Pure mafiapraktijken. Een minister die burgers aanzet tot misdaden. Ik wist niet wat ik zag. Het wordt steeds erger met dit criminelen kabinet.

ValsPlat
ValsPlat22 nov. 2010 - 14:57

Waarom denk ik ineens aan oud minister Gruijters van D66: "Als ik een christen democraat een hand gegeven heb tel ik altijd even mijn vingers na".

keck66
keck6622 nov. 2010 - 14:57

Er zit nogal een (juridisch en moreel) verschil tussen 'zoeken naar mazen in de wet' en 'doe het in stilte, ik wil niet weten hoe u het doet'...

Dehnus
Dehnus22 nov. 2010 - 14:57

Roept Blekertje de Groninger die geen Groninger in zijn hart is nu werkelijk op tot burgerlijke ongehoorzaamheid! LEUUUUUK!

Pjotrs
Pjotrs22 nov. 2010 - 14:57

Kijk ik naar Pauw en Witteman waar Bleker te gast is... Hebben ze het hier niet eens over!

Sjiekismigdat
Sjiekismigdat22 nov. 2010 - 14:57

Dubieuze oproep van een staatssecretaris. Eerbiedig de wet alleen als die u zint, sjoemel naar believen. Balkenende en zijn normen en waarden zijn weg. We hebben nu de Bleker-doctrine.

1 Reactie
ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 14:57

Dat *is* juist waarden en normen a la Balkenende ! Onder Balkenende zijn alle Christelijke waarden en normen vervangen door de nieuwe Marktistische !

meijerlahn
meijerlahn22 nov. 2010 - 14:57

Bleker denkt natuurlijk: dat is die Limburgers wel toevertrouwd na al die corruptiezaakjes die al aan hen kleven.

1 Reactie
Joeri2
Joeri222 nov. 2010 - 14:57

En het zijn PVV stemmers, die nemen het niet zo nauw met de wet, zelf dan. Anderen zwaarder straffen, maar zelf mogen ze alles. Misschien kunnen ze Brussel vol pissen?

rgeurtsen
rgeurtsen22 nov. 2010 - 14:57

Oooooooooooh, dus sommige mensen moeten van de regering de mazen in de wet opsporen... om het beleid van een hogere overheid (europese regelgeving) te ondermijnen. De regering begrijpt dan zeker wel dat lagere overheden dat in Nederland ook mogen doen, en zo werkt Bleker van eht CDA mee aan de verruwing van de normen. Dus toch niet alleen Wilders, het virus is besmettelijk. Misschien moet de regering vroeg of laat rekening houden met burgerlijke ongehoorzaamheid met een intensiteit die pijn doet.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos22 nov. 2010 - 14:57

Ha fijn revoluutsietje doen? Maar dan geen vergissing zoals in 1918.

RealisticusDutch
RealisticusDutch22 nov. 2010 - 14:57

beste Rob, iedereen in Nederland die actief is, op ondernemersvlak, op hobbymatig vlak, in het verkeer, enz.enz.enz. is bestuurlijk ongehoorzaam. We hebben zoveel regeltjes en flauwekul verzonnen, vaak door ambtenaren van achter een bureau die niet met hun voeten in de klei gestaan hebben, dat het draagvlak hiervoor er niet is. Voeg daar tevens aan toe dat gesubsidieerde milieuclubs menig ondernemer en burger dwars zitten in dit land, waardoor het bestaansrecht van veel regels en wetjes al verdwenen is. Het zou daarnaast de rechterlijke macht sieren als men meer handelde naar de geest van wet ipv naar de letter van de wet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman22 nov. 2010 - 14:57

Het zou langzamerhand terecht zijn als Europa ons er uit zou gooien... Daar zouden die boeren waar Bleker zogenaamd voor op komt flink de dupe van worden.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 nov. 2010 - 14:57

Moet je opletten, de volgende keer zal Bleker roepen tegen Limburg: ''Ik ga voor u bidden'' dan mag het feest beginnen. Ik weet het zeker dat Bleker had gebeden voor Verhagen en ook voor zijn eigen carriere, tijdens dat lachwekend onacceptable CDA-congres.Bleker wilde toen iets worden in het nieuwe kabinet en dat kon alleen door één manier: bidden voor de huilende Verhagen.

Mijzelf2
Mijzelf222 nov. 2010 - 14:57

Ze gooien ons er niet uit wij zijn netto-betaler en staan garant voor de europese leningen, Uw opmerking was ook niet zo serieus bedoeld, denk ik.

RealisticusDutch
RealisticusDutch22 nov. 2010 - 14:57

Wat dhr. Bleker hier stelt is in overheids land al jaren realiteit. We zitten gevangen in een web van regels en voorschriften zodat er bij onze overheid al lang niet meer bestuurd kan worden. Alles is zo complex, dat de doorsnee bestuurder vaak eerst een advies in wil winnen van (dure) externe adviesbureau's, dit ter voorkoming van herrie. Ieder in dit land, die een ander dwars kan of wil zitten, vindt wel ergens een regeltje maarmee je dit kan doen. Gevolg: steeds meer juristen, steeds meer vertraging, geen besluiten, de machine komt tot stilstaand. Met als voorbeeld snelwegen die al decennia op de tekentafel staan maar nog niet verder gekomen zijn, enz.enz.enz. De regel van nuchtere Bartje: alles wat wij (de overheid) ooit op papier gezet hebben zal ooit tegen u (de burger en de overheid) gebruikt gaan worden. Een reden te meer om de bijl te zetten in het woud aan regels. Dit geldt zowel voor Brussel, voor Provincie, Den Haag als bij de gemeente. Werk genoeg.

1 Reactie
Sjiekismigdat
Sjiekismigdat22 nov. 2010 - 14:57

"Een reden te meer om de bijl te zetten in het woud aan regels." ................................. Elk kabinet neemt zich dat voor. Elk kabinet gaat ook het overheidsapparaat afslanken. "Yes minister" krijgt de minister te horen als hij om ambtelijke voorstellen vraagt. Dit kabinet gaat die grote operaties niet voor elkaar krijgen omdat het onvoldoende mandaat heeft gekregen van de kiezer. De drie partijen zitten op het pluche van wachtkamerstoelen.

ArthurP2
ArthurP222 nov. 2010 - 14:57

Partijen als GroenLinks en de PvdA doen al jaren niets anders dan de milieu clubs opjutten de mazen in de wet op te zoeken als het gaat om boeren en vissers dwars te zitten. Niet alleen dat, ze hebben ook nog nog eens miljarden subsidie voor die clubs geregeld om dat allemaal mogelijk te maken op kosten van de gemeenschap. Het is dus weer pot verwijt de ketel. Ik gun de boeren alle succes met het verdedigen van hun broodwinning. Bovendien is het boerenlandschap ook natuur, echte natuur bestaat al honderden jaren niet in Nederland. Alles wat we hier aan landbouwgrond inleveren moet er ergens anders weer van de natuur af gehaald worden. We moeten namelijk allemaal blijven vreten of we nu links of rechts zijn.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs22 nov. 2010 - 14:57

"Ik gun de boeren alle succes met het verdedigen van hun broodwinning." Die "broodwinning" bestaat voor een groot deel uit subsidie. Steek je andere uitkeringstrekkers op dezelfde manier een hart onder de riem?

JoopSchouten
JoopSchouten22 nov. 2010 - 14:57

Die kop alleen al.... : )

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa22 nov. 2010 - 14:57

Leuk om te hakken? Ik las je reactie en moet meteen denken aan mijn beste vreindin denken, zij is een profesionaale beeldhouder en hakt vaak mooie koppen.Vaak zegt zij tegen mij: ''Mostafa!ik ga weer een kop hakken''. Ik: hakze! gelijk heb je!

tibaert
tibaert22 nov. 2010 - 14:57

Een peinzende, doordringende blik mag dat niet? Je oordeel vellen aan de hand van het uiterlijk, de vorm, brengt je niet verder, integendeel zelfs, Zie onze racisten en hun "kleurtjes". Niet doen, zou ik zeggen. Toch mooi die haardos van Wilders, zo onschuldig blank...

bobbono
bobbono22 nov. 2010 - 14:57

Net als partijgenoot balkellende die buiten de regering om op eigen houtje probeerde het zelf door Nederland ondersteunde euro 2000 beleid af te breken omdat dat de economische groei zou belemmeren probeert nu deze despoot het europese natuurbeleid te ondermijnen. Twee dagen geleden zei hij nog dat hij de internationaal gemaakte afspraken over natuurontwikkeling nog zo veel mogelijk wil uitvoeren. Twee weken geleden zat een cda dame met een veel te grote mond uit de Achterhoek de voorzitter van Natuurmonumenten uit te leggen dat reeen ook prima vertoeven in de landbouwmais !? Ze denken bij het cda verstand te hebben van natuur maar hebben een landbouwpet op. De boeren die met veel te grote machine's met veel te grote snelheden door de weilanden racen en daarbij op veel te vroege tijdstippen in het voorjaar hun stront uitrijden en daarna met veel te hoge snelheid van buiten naar binnen de weilanden maaien waarbij ze veel te veel weidevogels bijeen harken en daarna vermoorden. Die boeren willen bij monde van het cda claimen dat ze goed zorgen voor de nederlandse natuur !? Waarom gaat het dan zo slecht met onze weidevogels ?! juist vanwege het veel te intensieve gebruik van die landbouwgronden is er daar absoluut geen plek voor natuur, laat staan dat de beesten daarlangs trekken. Sterker nog als een boer reeen of ander wild op zijn grond ziet wil hij direct schadeloosstelling van de schade die hij zogenaamd lijdt. Gezien de ontwikkelingen in de Oostvaardersplassen is de verdere ontwikkeling van de EHS juist wenselijk want dan kunnen al die runderen trekken van de polder naar de Veluwe, maar ook hier zit het cda weer achter de lobby van de landbouwers/jagers die bang zijn dat de Veluwe dan net zo beheerd gaan worden als de Oostvaardersplassen zonder "plezier" voor de "heren" jagers/boeren. Kortom met het cda in de regering is er geen natuurontwikkeling mogelijk......

2 Reacties
tibaert
tibaert22 nov. 2010 - 14:57

Wie weet zou er al veel gewonnen zijn als we de sectoren landbouw en veeteelt als kapitaalintensieve industrie gingen beschouwen, wat ze feitelijk zijn. Takken van industrie die zich ook makkelijk voegen naar de wensen van de petrochemische industrie. In het mooiste plekje van ons land, Zuid-Limburg kunt u de symbiose zien. DSM... (koninklijk). Zegt u de naam Monsanto iets? Die steun van het CDA voor onze meest bloeiende tak van industrie, met dank aan de opzet van het Europese landbouwbeleid (goedkoop voedsel, lage lonen), is werkelijk pervers.

RealisticusDutch
RealisticusDutch22 nov. 2010 - 14:57

waarom gaat het zo slecht met onze weidevogels? Op ieder perceel waar deze moeten broeden zitten 5 kraaien, 4 eksters, en dan lopen er nog vossen, wezels, bunzings en andere predatoren rond. De natuur draait om eten of gegeten worden. Als wij niet bereidt zijn om de predatoren kort te houden, of dit niet mogen omdat ze beschermt worden door de (krankzinnige) Flora en Fauna wet, dan moeten we niet mekkeren. Wat we vooral niet moeten doen is overal de boeren de schuld van geven. Ter info: er is al lang bekend dat de inzet van veel grote grazers leidt tot verschraling van de flora, waardoor we tevens de bodembroeders zien verdwijnen. Dit gebeurt ook in de duinen, waar de vossen onbelemmerd alle bodembroeders hebben opgevreten, enz.enz.enz. Ik woon vlak bij een natuurgebied, met de opkomst van duizenden ganzen zien we de weidevogels zachtjes vertrekken. En wat er hier aan eksters rondvliegt: de zangvogels krijgen het steeds moeilijker omdat alle nesten leeggehaalt worden. Ik kan nog veel meer voorbeelden geven, maar zal u deze besparen.

flipse2
flipse222 nov. 2010 - 14:57

Goh, wat een "law and order" enthousiasten hier op Joop opeens. Links heeft altijd een zwak voor wetsovertreders, Behalve als het niet in hun straatje past. Dan moet opeens de ouderwetse rechtse knoet erover.

2 Reacties
bobbono
bobbono22 nov. 2010 - 14:57

om het actueel te houden, de sorry-cultuur wordt ook omarmd door de partij van de voddentax als het zo uitkomt !! Ook 'weer" een linkse partij zeker....

ErnsTT2
ErnsTT222 nov. 2010 - 14:57

Tsja links zal wel moeten, met al die wetsovertreders in het Kabinet, anders kan er niet geregeerd worden, als we niet een beetje coulant tegenover de corruptie van rechts zijn, kennelijk zijn ze niet in staat om binnen de lijntjes van de wet te kleuren, die "liber-alen" zijn zeker te vaak "ondernemend" bezig geweest tijdens schooltijd...