Joop

Black Lives Matter in het stemhokje

  •  
16-03-2021
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
IMG_0463

© Foto: Francisco van Jole

Afgelopen zomer had iedereen de mond vol over de waarde van Zwarte levens, maar vertaalt/manifesteert zich dat ook in stemgedrag?
Daar begon het dan vorig jaar, 1 juni 2020. Tienduizenden mensen gingen de straat op. Niet alleen uit solidariteit met de Black Lives Matter (BLM) beweging in de Verenigde Staten (VS), maar om ook te demonstreren tegen institutioneel racisme in Nederland, en voor gelijke rechten voor zwarte mensen en mensen van kleur.
Toen op 3 juni de grote Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam plaatsvond, zat ik thuis. Via de laptop volgde ik de livestream van de demonstratie die ik samen met een groep mensen mocht organiseren. Ik zag hoe de Erasmusbrug vol liep met mensen. Ik hoorde hoe duizenden mensen na een minuut van stilte massaal “Black Lives Matter!” scandeerden en de tranen liepen mij over de wangen. Van blijdschap en ontroering, maar zeker ook van frustratie omdat ik van een afstand moest toekijken terwijl ik er zo graag zelf bij had willen zijn.
Ik had al die jaren daarvoor zo vaak gedemonstreerd, soms maar met een handvol mededemonstranten en te vaak in de kou en stromende regen. Te vaak voelde dat demonsteren onveilig, te vaak wás het ook echt onveilig, met als dieptepunt de terroristische aanslag van extreemrechtse hooligans tijdens het KOZP-congres in Den Haag.
Toen ik de avond van 3 juni na de demonstratie in Rotterdam naar het Achtuurjournaal keek, sprak men over witte mensen en er werd gesproken over institutioneel racisme. Dat er op die manier en in die termen gesproken werd, dat is het werk van activisten. De activisten die steeds dit soort zaken agenderen, zij die protesteren. De mensen die zijn uitgelachen, weggehoond, bedreigd. Zij die soms hun baan kwijtraken, hun vrienden, familie, en veiligheid, maar die ondanks dat weigerden om te zwijgen. Zij die steeds weer en in tientallen variaties “Black Lives Matter!” roepen, ook de mensen die dat helemaal niet wilden horen, roepen dat nu. Maar ineens waren er tienduizenden mensen die Black Lives Matter riepen, zou dit dan het kantelpunt zijn?
Deze week zijn er verkiezingen en dan gaan we zien wat de massale Black Lives Matter-protesten en gesprekken die daarop volgden hebben opgeleverd. Want afgelopen zomer had iedereen de mond vol over de waarde van Zwarte levens, maar vertaalt/manifesteert zich dat ook in stemgedrag? Hoe gaan we het racistisch systeem daadwerkelijk veranderen? Hoe gaan we zorgen dat de politie niet meer etnisch profileert? Hoe gaan we zorgen dat de gezondheidszorg voor alle mensen even goed is? Dat alle mensen hetzelfde kwaliteit van onderwijs krijgen?
De Black Lives Matter-demonstraties zorgden ervoor dat er gesproken wordt over institutioneel racisme. Maar hoe mooi en massaal de demonstraties ook waren, zonder concrete vervolgacties gaat er natuurlijk niks veranderen. Dat een aantal politici nu erkent dat racisme een probleem is, dat is mooi maar heeft geen waarde zolang ze nog steeds racistisch beleid ondersteunen, maken en uitvoeren. Racisme is een institutioneel probleem en dat vereist dus een institutionele aanpak. Systeemverandering. Radicaal, vanaf de wortels moet het anders.
Geen enkel gebied in onze samenleving staat los van racisme en ongelijkheid. Zwarte mensen en mensen van kleur worden te vaak hun fundamentele mensenrechten ontzegd. Als zwarte levens ertoe doen, moeten er andere keuzes gemaakt worden. Mark Rutte wilde naar aanleiding van de Black Lives Matter-demonstraties afgelopen jaar ineens over racisme praten. Natuurlijk wel met de naderende verkiezingen in het achterhoofd. Want nog steeds kijken zowel hij als zijn kabinet nadrukkelijk niet naar hun eigen handelen.
Dat werd pijnlijk duidelijk in het toeslagenschandaal, waarbij de Belastingdienst ouders op basis van nationaliteit, achternamen en etniciteit profileerde en op die manier hun levens kapotmaakte. De gevestigde politieke partijen waren hiervoor verantwoordelijk. Hetzelfde institutionele racisme werkt vervolgens ook nog altijd door als het gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt, advisering op scholen of de nog moeilijkere zoektocht naar woonruimte voor mensen van kleur en mensen met een beperking.
Volgens onze minister-president kan de politiek niets aan racisme doen. Mensen moeten dat zelf oplossen en elkaar op nare opmerkingen wijzen. Over institutioneel racisme wil de premier het niet hebben. Dus de premier legt de bal bij de samenleving zelf om institutioneel racisme op te lossen, want volgens hem doet ‘de politiek al alles wat ze kan doen’. Zoals Rutte vaker de verantwoordelijkheid alleen legt bij de burger, zonder te kijken naar zijn eigen handelen of verantwoordelijkheid.
De pijnlijke waarheid is dat de meeste politici in dit land niks geven om zwarte stemmen. Ze geven alleen om witte stemmen. Maar voor echte veranderingen is praten alleen niet genoeg. Er moet gebroken worden met institutioneel racisme en het racistische beleid van de zittende politiek.
Het is duidelijk dat rechts al jaren de politieke koers in Nederland bepaalt en de gevestigde linkse partijen hier onvoldoende tegenstand aan bieden. Veel zwarte mensen en mensen van kleur herkennen zich niet in de huidige politiek en voelen zich niet gehoord. Ook mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische kwetsbaarheid voelen zich niet gehoord. Want ook linkse partijen hebben zwarte mensen in de steek gelaten. Er was geen linkse partij die antiracisme-beleid niet als bijzaak zag.
Als je als politieke partij Black Lives Matter zegt en het ook echt meent, dan is het in mijn ogen ook je plicht om zwarte mensen een verkiesbare plek op je lijst te geven. De kandidatenlijsten van de gevestigde partijen spreken boekdelen.
Als jij je stem liet horen tijdens één van de vele Black Lives Matter-demonstraties vorig jaar, gebruik dan nu ook je stem om te kiezen voor de partij waarvan jij denkt dat die het hardst voor Zwarte levens gaat vechten in de Tweede Kamer. Kies in het stemhokje voor de partij die niet alleen Black Lives Matter zegt, maar waar zwarte mensen ook daadwerkelijk op de eerste plek staan. Waar er niet over zwarte mensen gesproken wordt, maar zij zelf het woord kunnen voeren.
De echte verandering die zo hard nodig is, die begint deze week bij de stembus. Gebruik je stem om je uit te spreken en kleur te bekennen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker17 mrt. 2021 - 8:54

"Geen enkel gebied in onze samenleving staat los van racisme en ongelijkheid. Zwarte mensen en mensen van kleur worden te vaak hun fundamentele mensenrechten ontzegd." Dat is nogal een beschuldiging. Ik zie alleen geen bewijs. Er wordt verwezen naar de kindertoeslagen alwaar: "de Belastingdienst ouders op basis van nationaliteit, achternamen en etniciteit profileerde." Als ik het me goed herinner, dan richtte de Belastingdienst zich op opvangorganisaties waar men fraude vermoedde. Als er vervolgens een geval van fraude werd geconstateerd, dan werden alle klanten van die organisatie verdacht van fraude en werd de toeslag teruggevorderd zonder dat al die individuele gevallen werden onderzocht. Hiervan werden mensen van alle pluimage de dupe. Dus geen 'selectie op nationaliteit, achternaam en etniciteit'. Dat zou ook niet kunnen want voor een op frauderende ouders gerichte aanpak, ontbrak en ontbreekt de mankracht bij de Belastingdienst. Dat werd pijnlijk duidelijk toen de schade moest worden hersteld, als dat al mogelijk is. Een individuele beoordeling van alle gedupeerden zou veel te lang duren waarop er weer een algemene actie werd aangekondigd.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 15:43

Denk wil een nationaal coördinator moslimdiscriminatie. Bij1 wil dat mensen stemmen op een partij die 'vecht voor zwarte levens'. Leuk hoor al die inclusiviteit maar ik zie vooral veel exclusiviteit, identiteitspolitiek en het maken van onderscheid op basis van huidskleur of geloof. Daar hebben we volgens mij een woord voor: discriminatie?

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2021 - 19:28

hoe stel jij voor de huidige discriminatie van mensen, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, aan te pakken? Niet alleen zeggen hoe het niet moet als je daarmee het pronbleem niet aanpakt?

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 20:40

@stockkickhuysen Het discrimineren op achternaam bij sollicitatis is inderdaad een zeer slechte zaak. Maar dat is geen uniek probleem voor zwarte mensen. Sterker, mensen van Surinaamse afkomst hebben vaak een Nederlandse naam en hebben geen taalachterstand, ik denk dat Marrokkaanse jongens daar veel meer last van hebben. En dat is precies het discriminerende. Alle discriminatie is net zo erg, waarom onderscheid maken tussen 'zwarte mensen' en 'mensen van kleur', Is dat iets anders? Is dat veel erger dan het discrimineren op leeftijd of sexe? Is het erger als een zwart iemand wordt gediscrimineerd dan een moslim? Je kunt je ook afvragen wat nu precies de oorzaak is van de discriminatie. Waarom worden Marokkaanse meiden wel aangenomen en Marrokkaanse jongens niet? Dat zit dus niet in de nationaliteit, uit onderzoek blijkt dat opleiding de sleutel is tot succes

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2021 - 16:11

@jozias, Ik denk dat je BLM te beperkt uitlegt? Maar je laat je pas echt in je kaarten kijken met je opmerking over Marokkaanse jongens vs Marokkaanse meisjes. De schuld voor discriminatie bij de gediscrimineerde leggen op basis van het vooroordeel. Ik neem aan dat je dit 'benoemen' noemt?

Jozias2
Jozias217 mrt. 2021 - 17:52

Nee, Ik bedoel dat Marrokkaanse meiden het qua onderwijs relatief goed doen tov Marrokkaanse jongens. Uit onderzoek over immigratie blijkt dat dit onderwijs deuren opent. Dit bied deze meiden sociale contacten en netwerken waardoor de kans op een (goede) baan vele malen wordt vergroot. Marrokkaanse jongens pakken die kansen niet. Volgen minder opleiding en zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteit. https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2018/47/jaarrapport-integratie-2018

DanielSchie
DanielSchie16 mrt. 2021 - 14:51

Deze bijdrage staat gelijk aan gratis uitzendtijd voor politieke partijen..... Ben tegen racisme maar ik zie de wereld niet zo 1 dimensionaal waarbij enkel gedacht kan worden in hij - zij (en alles wat er tegenwoordig tussenin zit..) en zwart - wit. Mijn voorkeur gaat uit naar een verbindende boodschap waar iedereen zich in herkend en mee mag doen.. Maar was BIJ1 niet onlangs in het nieuws met een tweet die sprak over 'witte' gehandicapten die geen recht van spreken hadden? Misschien een uitschieter van een BIJ1 lid maar als dat de meetlat is voor verbindende waarden en normen binnen de partij dan is er nog genoeg werk aan de winkel. Sandra, succes met je verkiezing campagne!

Ch0k3r
Ch0k3r16 mrt. 2021 - 14:45

"Kies in het stemhokje voor de partij die niet alleen Black Lives Matter zegt, maar waar zwarte mensen ook daadwerkelijk op de eerste plek staan." LOL. Nee, danku, ik kies niet op huidskleur. De mijne gaat naar Renske Leijten. Mahir Alkaya is ook een goeie (nr 3), maar blijkbaar niet gekleurd genoeg ofzo... Nee mensen, stem vooral op mevrouw Simons, niet om de kleur die ze bekent, maar om de kleur die ze heeft...

JoostV52
JoostV5216 mrt. 2021 - 14:32

Het gaat in dit land veelal niet om witte of zwarte stemmen, maar om stemmen met welke kleur dan ook en dat vind ik persoonlijk een hele prettig uitgangspunt.

Sonic2
Sonic216 mrt. 2021 - 14:17

Nu wil ik geen stemfraude suggereren, maar die demonstraties trekken duizenden mensen. In Amsterdam Veel meer als er dat FvD circus staan. En dat je dat dus niet terug ziet in peilingen. Het zou kunnen zijn dat het sentiment zich versnipperd over allerlei partijen. Dat is uiteraard een goede mogelijk. Het zou ook kunnen zijn dat demonstraties niets zeggen over verkiezingsuitslagen. Het is wel apart. Dat Bij1 maar 1 zetel aan tikt. En DENK eigenlijk ook maar 2/3 en dat je het niet terug ziet in echt grote stijgingen voor de 2e kamer.

4 Reacties
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!16 mrt. 2021 - 14:39

Wat vind je nu precies raar? Bij1 is een partij die alleen racisme wil aanpakken. Verder luchtfietserij. En het bedrijfsleven alles laten betalen. Maar zich uitspreken voor Lale Gül durven ze niet. Denk is een partij die alleen voor Turken en Marokkanen opkomt. Verder alleen verdeeldheid zaait. Ik denk dat heel veel "zwarte" stemmers juist slimmer zijn en niet op een one-issue partij stemmen. Maar juist op een partij die niet alleen staat te roepen vanaf de zijkant, maar ook echt wat kan doen. Dus niet iedereen die bij een BLM demonstratie was, stemt op Bij1.

MaxMax2
MaxMax216 mrt. 2021 - 15:28

DENK is er en gaat niet meer weg, is een groot deel van het voormalige electoraat van de PvdA.

Arend Wortel
Arend Wortel16 mrt. 2021 - 15:34

Het is natuurlijk mogelijk dat mensen weliswaar fel tegen racisme zijn, maar dat ze zich niet bij een partij als Bij1 thuisvoelen, bijvoorbeeld omdat ze die te eenzijdig of te extreem vinden. Of ze delen bijvoorbeeld wel de krachtige antiracismestandpunten, maar niet de sociaal-economische ideeën van de partij. Ook over de lijsttrekker zijn de meningen verdeeld, dat kan ook een factor zijn. En vergeet niet, als je fel antiracist bent wil dat nog niet automatisch zeggen dat je meteen ook allerlei intersectionele theorieën aanhangt. Antiracisme is niet hetzelfde als wokeness.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 15:40

Dit is exact de argumentatie van Trump: bij mijn campagnebijeenkomsten kwamen meer mensen dan bij Biden dus ik moet de verkiezingen wel gewonnen hebben. Op de dam waren 10.000 mensen. Dat was voor een groot deel uit solidariteit met een voorval in de VS. Dat kun je ten eerste niet door vertalen op een op economisch gebied links extremistische partij. Op de dam stonden namelijk ook ondernemers of mensen die wel eens een bedrijf willen beginnen. Daarnaast, voor een zetel zijn 70.000 stemmen nodig. Dus 10.000 is leuk maar niet genoeg.

MaxMax2
MaxMax216 mrt. 2021 - 13:03

Ik ben dus voor BLM, maar tegen die gehele woke-wappies.

7 Reacties
Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 15:21

Jij weet niet eens wat woke is. Maar Nederlanders die ergens voor of tegen zijn zonder een flauw idee waar het over gaat is nix nieuws natuurlijk

MaxMax2
MaxMax216 mrt. 2021 - 15:28

@Karingin Dat kun je me dan best uitleggen, kun je dat zonder te schelden?

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 16:06

@karin Je mag best gefrustreerd zijn, of erg boos op de hele wereld of op blanke mannen in het bijzonder. Maar strijden voor meer verdraagzaamheid door te schelden op iedereen met misschien een andere mening komt een beetje vreemd over.

Rick Hofland
Rick Hofland16 mrt. 2021 - 16:19

MaxMax, dat kan Karingin niet, want wat voor echt woke is daar is zo iemand voor te vinden die dat weer niet woke genoeg vindt, of die bepaalde guilty pleasures van Karingin heel erg afkeurt. Nou ben ik een derdegraads atheist, maar stel dat ik zou geloven dat er ooit een man heeft bestaan die Jezus heette en werkelijk als een soort van halfgod hier op aarde rond heeft gelopen en stel dat die Jezus dan nou weer op aarde weder zou keren...... nou, die is dan zeker weten ook niet woke genoeg, dat is namelijk niemand.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2021 - 16:23

'Dat kun je me dan best uitleggen, kun je dat zonder te schelden' Ik kon 'woke-wappies' niet vinden in het geenscheldwoordenboek. Waarom is het geen scheldwoord eigenlijk?

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2021 - 16:31

@teunbeun Dank je wel, mijn dag is weer goed. En zo principeel als je bent joh, zie je bijna nooit meer. Maar in de wens van BLM voor een socialistische revolutie, ben je tegen dat socialistische, of tegen de manier waarop ze dat gaan regelen (revolutie!)

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 mrt. 2021 - 10:51

Bij de Woord van het Jaar-verkiezing eindigde viruswappie op de derde plaats. Volgens Trouw is het is een scheldwoord. Best mogelijk dat ook woke-wappie er ook een is. Of ze het scheldwoordenboek gaan halen is de vraag maar verkleinwoorden hebben gewoonlijk een pejoratieve (bij)betekenis. https://www.trouw.nl/opinie/over-de-herkomst-van-wappie-is-het-laatste-woord-nog-niet-gezegd~b18cb7db/

Ivan61
Ivan6116 mrt. 2021 - 12:46

https://nos.nl/artikel/2372785-meer-mensen-met-migratieachtergrond-op-kieslijst-dit-leidt-tot-betere-besluiten.html Proces is begonnen en het kost tijd. Deze dame krijgt mijn stem: https://www.sp.nl/onze-mensen/bekende-gezichten/sunita-biharie Als je dingen wil veranderen moet je niet hele tijd zoeken wat andere verkeerd doen volgens jou maar jezelf sterker maken met goede verhaal en duidelijke boodschap. Bij 1 is een jonge snel lerende partij en ik verheug me nu al op mevrouw Simons en haar optredens in Tweede Kamer.

4 Reacties
Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 15:20

Ach hou toch op, netjes vragen werkt niet. Integendeel, als je hier niet heel hard schreeuwt en met je vuist op tafel slaat hoort helemaal niemand je. Zelfs als de overheid overduidelijk racistisch bezig is, dan zeggen mensen dat je het daar dan wel naar gemaakt zal hebben. En vervolgens ontkennen ze dat Nederland racistisch is, allemachtig, wat een asociaal en arrogant volk, geen benul en geen gevoel

MaxMax2
MaxMax216 mrt. 2021 - 15:27

@Karingin Jij bent vooral heel erg asociaal met het schelden, razen en tieren van je.

Ivan61
Ivan6116 mrt. 2021 - 16:27

@ Karingin, Waar reageer jij eigenlijk op?

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2021 - 16:26

karingin heeft gewoon gelijk en de Bontmuts moet niet klagen over schelden als er niet gescholden wordt. En natuurlijk zelf niet gaan schelden, da's nog het makkelijkste.

JasDon
JasDon16 mrt. 2021 - 12:45

"Afgelopen zomer had iedereen de mond vol over de waarde van Zwarte levens" Mwah, dat was volgens mij een fanatiek groepje mensen die overal in het land protesten organiseerden en een paar politici die zich wilden profileerden. In die hysterie ging zelfs Rutte eventjes mee. Daarna gingen we allemaal weer over tot de orde van de dag, want die moord in de VS was voor NL nauwelijks maatschappelijk relevant.

5 Reacties
Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 15:16

Ja heel hysterisch, dat mensen het zat zijn om vanwege hun uiterlijk achtergesteld worden. Gebeurt in Nederland nou nooit, ook al hebben we een premier die voorstander is van etnisch profileren en daar beleid op maakt, daar heeft toch niemand last van...in elk geval niemand die op Jasdooddoener lijkt

Left is not right
Left is not right16 mrt. 2021 - 15:23

Ik denk dat de auteur bij “Afgelopen zomer had iedereen de mond vol over de waarde van Zwarte levens” is vergeten te zeggen dat ze bedoelde “iedereen die ik ken” oid. Ze verwart een groep activisten met de hele NL bevolking. Bij1 staat virtueel op 1 zetel. Dat betekent dat minder dan 1 procent van de kiezers op Bij1 stemt. Dat betekent ook dat het percentage “zwarten” (wat een vreselijk woord, maar zo heet dat blijkbaar) dat op Bij1 stemt op 1 hand te tellen is. Ik kan niet anders concluderen dan dat de manier waarop Bij1 dit belangrijke onderwerp naar voren brengt, niet de manier is waarop de slachtoffers zelf gerepresenteerd willen worden.

EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 18:02

"Ze verwart een groep activisten met de hele NL bevolking." Sinds de SP de zolderkamercommunisten eruit gegooid heeft, schijnt BIJ1 de meest marxistische club van Nederland te zijn. O.a. Mark Huysman wil/wilde er daarom op stemmen. Morgenavond laat weten we dus hoe groot het aantal extreemlinkse/links extremistische kiezers is.

JasDon
JasDon16 mrt. 2021 - 19:57

@Karingin, De situatie in de VS is niet vergelijkbaar met die in Nederland. Dat mag jij gerust vinden overigens. En zover er al racisme plaatsvindt in Nederland moet dat aangepakt worden, maar nogmaals niet vergelijkbaar met Nederland.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mrt. 2021 - 16:28

Correctie: 'Daarna gingen we allemaal weer over tot de orde van de dag, want die moord in de VS was voor wit NL nauwelijks maatschappelijk relevant.'

EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 12:30

Het artikel van Sandra is een duidelijk stemadvies voor BIJ1. He lijkt mij een goede zaak als deze partij een of meer zetels in de Tweede Kamer krijgt. Ik vraag me wel af of de Grote Verbindster de meest aangewezen politica is om bruggen te slaan. Waarbij ik nog wil opmerken dat iedere Nederlander al de hoofdprijs te pakken heeft. We mogen dankbaar zijn dat we hier leven en niet in SA, Pakistan, Iran, Venezuela, Guatamala, Wit-Rusland, Albanië, Congo, Somalië, Eritrea, Myanmar, Rusland of China. Mensen van kleur hebben het ook in Nederland vaak moeilijker dan Jasper en Emma. Maar ook voor hen is de situatie niet hopeloos: Arib, Aboutaleb, Marcouch en vele anderen bewijzen dat je in dit land met talent en hard werken alles kunt bereiken, zelfs de hoogste politieke ambten. Als je Silvana Simons te extreem vindt kun je op een mederaadslid van haar stemmen: Don Ceder Don Ceder is advocaat en gemeenteraadslid in Amsterdam. Hij is door zakenblad Forbes geselecteerd voor de '30 under 30 Europe' lijst vanwege zijn innovatieve inzet op het gebied van schulden en armoede. Zijn bijdrage om de rechtspositie van huishoudens te verbeteren leverde Ceder in 2014 een nominatie voor Amsterdammer van het jaar op. In 2019 werd hij vanwege zijn werkzaamheden advocaat genomineerd voor een Gouden Zandloper award. Voor de aankomende Tweede-Kamerverkiezingen staat hij op de lijst van de ChristenUnie op nummer 4. Door Trouw is hij getipt als een van de beloftes op de kieslijsten.

4 Reacties
JoostV52
JoostV5216 mrt. 2021 - 14:30

Een keuze voor Don Ceder is een keuze voor het christelijke gedachtegoed waaronder anti abortus.

Thuru
Thuru16 mrt. 2021 - 15:29

Ik en vele mensen gaan wel op wat anders stemmen. Er zijn wel betere partijen om op te stemmen dan BIJ1, DENK en NIDA.

Thuru
Thuru16 mrt. 2021 - 15:31

CU kan inderdaad een optie zijn, maar ook vanwege andere dingen.

EenMening
EenMening16 mrt. 2021 - 17:55

@JoostV52 "Een keuze voor Don Ceder is een keuze voor het christelijke gedachtegoed waaronder anti abortus." Pro-life is juist een reden om op de CU te stemmen.

Mokker
Mokker16 mrt. 2021 - 12:28

Ik ben blij dat de meeste Nederlanders te nuchter zijn om al te veel waarde te hechten aan zowel positieve als negatieve huidskleur-vooroordelen.

4 Reacties
Satya
Satya16 mrt. 2021 - 14:39

Waaruit blijkt dat volgens jou? Naar mijn mening zie ik te vaak reacties die iets anders suggereren.

Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 14:58

Wát een gelul, als je blijft ontkennen dat er een probleem is, met je zogenaamde kleurenblindheid, dan hou je racisme in stand. Ook jij bent niet kleurenblind, je bent er je misschien niet bewust van maar je maakt wel degelijk onderscheid op basis van uiterlijk. Dat doet namelijk iedereen. En is het nou zo moeilijk om te erkennen dat er volop etnisch geprofileerd wordt? Eigenlijk is 't wel grappig dat je hier superieur probeert over te komen met de ontkenning dat je je superieur voelt

Janjaap3
Janjaap316 mrt. 2021 - 15:29

Karingin: Eigenlijk is 't wel grappig dat je hier superieur probeert over te komen door constant heel hard te schreeuwen dat mensen geen gelijk hebben en jij het beter weet. Mokker: Precies. Vorige zomer had de media het over 'massale bijeenkomsten', maar bijvoorbeeld in Amsterdam waren een paar 1000 mensen op de dam, in een stad met 900.000 inwoners is niet bijzonder veel. Dat lijkt alleen maar zo omdat er enorm veel aandacht aan wordt besteed.

Jozias2
Jozias216 mrt. 2021 - 15:46

@karingin Je roept heel veel en heel hard. Maar ben jij kleurenblind dan?

Fredje3
Fredje316 mrt. 2021 - 12:19

Tja, maar waar moet je dan op stemmen? Ik kan toch niet gaan stemmen op een lijsttrekker die een complete bevolkingsgroep wegzet als verantwoordelijke voor 1 van de grootste rampen die door de mens zelf is veroorzaakt? Dan zou ik een flinke racist zijn.

1 Reactie
Karingin
Karingin16 mrt. 2021 - 15:00

Ik denk dat ze jouw stem ook niet wil, mensen als jij die zich persoonlijk aangevallen voelen als de misdaden van hun voorouders benoemd worden, blijven toch in de ontkenning en verdediging hangen en dragen nix bij aan de oplossing