Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Black Eyed Peas maakt Poolse PiS-partij pissig met pro-LHBTQ-statement

  •  
02-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2351 keer bekeken
  •  
ANP-460089409

Hiphopformatie Black Eyed Peas heeft voor ophef gezorgd in Polen door tijdens een nieuwjaarsoptreden op de staatstelevisie regenboogarmbanden te dragen. De zender TVP is de spreekbuis van de regerende rechts-nationalistische PiS-partij en heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de anti-LHBTQ-campagnes vanuit de overheid.

Homoseksualiteit is sinds 1932 legaal in Polen, maar LHBTQ’ers komen de laatste jaren steeds meer onder vuur te liggen als gevolg van het homofobe beleid van de zittende regering. Volgens een rapport van de Europese LHBTQ-emancipatieorganisatie ILGA is het met de homo- en transrechten in Polen het slechtst gesteld van de hele Europese Unie. 

Black Eyed Peas was in Polen om 2023 in te luiden op een muziekfestival. Daar besloot de groep de armbanden te dragen uit solidariteit met de LHBTQ-gemeenschap in Polen. Al tijdens het optreden lieten leden van de PiS-partij via onder andere sociale media hun woede blijken over het statement. Black Eyed Peas voorman will.i.am reageerde daarop met de titel van de grootste hit van de groep: “Where is the love???” 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

omaoeverloos
omaoeverloos3 jan. 2023 - 11:53

Prima land om een WK voetbal te laten organiseren.

Olav Meijer
Olav Meijer2 jan. 2023 - 18:14

Goed optreden van de Black Eyed Peas / Peace / PiS!

Peace ....
Peace ....2 jan. 2023 - 17:49

Village People ? maar dan in oostblok.

a.doorgeest
a.doorgeest2 jan. 2023 - 15:14

Prachtige en geniale band dat hier een mooi statement afgeeft. Wat een intens gave muziek en behept met het lef dat velen in Qatar niet konden opbrengen. Hulde !

1 Reactie
a.doorgeest
a.doorgeest3 jan. 2023 - 13:11

Erratum: lees s.v.p. de band die i.p.v. dat.

PVDB2
PVDB22 jan. 2023 - 11:57

Prachtig toch. Homofobie komt zowel onder (ortodox) christen voor, moslims, orthodox joden. Abortus hetzelfde. Net als in Polen is abortus zo goed als onmogelijk geworden in de VS door conservatieve vrienden aan de Rechterkant. In Polen de PIS, in de VS de Republikeinen. Vrouwenrechten, gelijkheid. Niet belangrijk volgens hen. Je krijgt de regering die je kiest. Ook de vrouwen die kiezen. Of de indoctrinatie van de kerk moet dermate groot zijn dat men het allemaal prima vind.

Adaestuo
Adaestuo2 jan. 2023 - 10:59

Ik vraag me nu ineens zomaar onwillekeurig af waarom Polen zo verlammend bang is om weer te worden ingelijfd door Rusland. Aan de archaïsche wereld en levensbeschouwing van die grote nare boosaardige buurman kan het qua verschil in ieder geval niet liggen, die stelt wezenlijk beschouwd echt maar bijster weinig voor...

Joop  den Uil
Joop den Uil2 jan. 2023 - 10:03

Niet doen , en vooral niet zo provocerend.. Ook in Polen slaat nu de polarisatie toe met het uitspelen van groepen.

16 Reacties
alweertelaat
alweertelaat2 jan. 2023 - 10:54

Dus staan voor mensenrechten is in de ogen van Joop een provocatie?

Norsemen
Norsemen2 jan. 2023 - 11:54

Je opmerkingen zijn zo vermoeiend

Volrin
Volrin2 jan. 2023 - 12:00

Opkomen tegen discriminatie en voor gelijke behandeling wegzetten als polarisering is echt absurd.

Zandb
Zandb2 jan. 2023 - 12:26

Joop Sorry hoor, maar als je duidelijk maakt dat mensen onrecht wordt gedaan, dan polariseer je niet. Laat ik het zo overdrijven: Het zou toch belachelijk zijn, waneer we onze mond zouden houden over wat bv Nazi's willen, uit vrees dat er polarisatie toe zou nemen! Als u een positiever uitleg van uw woorden kunt geven, dan graag.

Joop  den Uil
Joop den Uil2 jan. 2023 - 12:46

@V,Z, jullie reageren met een westerse bril op.

r v b
r v b2 jan. 2023 - 13:39

Altijd hetzelfde liedje met extreem rechts: als je zegt dat je het niet met extreem rechts eens bent, dan polariseer je.

Zandb
Zandb2 jan. 2023 - 14:36

Joop U vindt dus in wezen, dat ieder land zelf wel kan en mag uitmaken of het homo's discrimineert?

Norsemen
Norsemen2 jan. 2023 - 16:22

Jij reageert ook met een westerse bril op Den Uil, met je polariseren.

Oki Doki
Oki Doki2 jan. 2023 - 16:28

@ Joop den Uil Het maakt niet veel uit door welke bril je het bekijkt, het discrimineren van LHBTQ'ers is gewoon fout, onrechtvaardig, onterecht, oneerlijk en zeer onvriendelijk.

Oki Doki
Oki Doki2 jan. 2023 - 16:29

Waarom zou discriminatie van LHBTQ'ers in andere dan de westerse landen wel te rechtvaardigen zijn?

Marinus C.
Marinus C.2 jan. 2023 - 18:03

"Niet doen , en vooral niet zo provocerend.." Is dat advies of een verkapt dreigement?

Adaestuo
Adaestuo2 jan. 2023 - 18:04

@Joop den Uil: "Niet doen , en vooral niet zo provocerend.. Ook in Polen slaat nu de polarisatie toe met het uitspelen van groepen." Joop den Uil adviseert lijdzaam verzet. Tsja, dat is ook een manier om de boel bij elkaar te houden. Vooral als dat geen zin meer heeft...

Dehnus
Dehnus2 jan. 2023 - 19:20

@Allemaal die reageren. Hij discussieert niet in goede trouw, dus je er niet te druk over maken. Zie zijn reactie van "Jullie kijken er met een westerse bril na". Het is een geleerde manier van argumentatie voering die gebruikt word om zoveel mogelijk energie bij de ander weg moet nemen, voordat hij een puntje kan geven en zich naar het volgende "irritante puntje" kan manoeuvreren. Mocht dat dan gebeuren kan de gebruiker zelfs, in plaats van achteruit stappen naar het volgende contentie punt, zijstappen (de techniek van afleiding) of gewoon vooruit (lekker nog erger of een oud punt terug brengen waardoor het voelt alsof je op nieuw moet beginnen). Het best is gewoon het :"Facts don't care about your feelings" mantratje rechtstreeks in hun snufferd te gooien en niet meer om hun te geven in zake discussie. Want voor hun is het geen "debat" of "discussie", maar een gevecht/wedstrijd. Waar een debat 2 mensen samen tot een oplossing van een probleem willen komen met punten van twist, is dit meer een "IKKE HEB GEWONUH!" instelling.

oproerkraaier
oproerkraaier2 jan. 2023 - 21:33

Dehnus: spiker-kop. Er zijn heel veel van dit soort mensen tot joop toegetreden. Ze zijn er op uit om discussies te winnen ipv dat ze ze open aangaan. Geenstijl geeft ze klaarblijkelijk geen dopamine meer.

Marinus C.
Marinus C.3 jan. 2023 - 8:53

@Dehnus Ik weet niet of het opzettelijke discussietechnieken zijn, dit is wat ook op sites als GS doorgaat voor argumentatie. Aan de andere kant, je kunt best een aardig punt maken dat die site vooral bestaat om dom-rechtse burgermannetjes "handigheidjes" aan te leren om iets te produceren wat oppervlakkig op argumentatie lijkt. Vooral het GS beleid om mensen die spelfouten maken acuut te bannen, is een beetje verdacht. Anyhow, GS is duidelijk het domrechtse product van intelligente mensen maar mss ben ik wat te paranoïde. aan de ander kant, het verschuiven van het Overton-raam is iets wat opzettelijk door slim-rechtse mensen wordt aangejaagd, en GS heeft daar een grote rol in gespeeld.

HarrieV2
HarrieV23 jan. 2023 - 14:19

@ Joop den Uil. Natuurlijk bekijken we het met een westerse bril. Sterker nog, onze westerse kijk op de wereld zit tot in het diepst van onze genen verankerd. Het is echter wel zo dat Polen gekozen heeft voor aansluiting bij de westerse EU. Hadden ze niet hoeven te doen. Kies je er wel voor moet je er niet van opkijken, en er zeker ook tegen kunnen, als je wordt aangesproken op opvattingen die haaks staan op de westerse visie. Een EU lidmaatschap is geen kwestie van cherry picking.

Hect0rro
Hect0rro2 jan. 2023 - 9:50

Geweldig, nu doorzetten en hetzelfde doen in Qatar

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier2 jan. 2023 - 14:39

Waarom niet Amerika? Ik heb de indruk dat de strijd voor rechten van LHBTQ rechten misbruikt om uw haat tegen moslims te legitimeren.

Hect0rro
Hect0rro2 jan. 2023 - 17:15

"Waarom niet Amerika?" Kunnen we daarna doen, maar waarom Qatar uit de wind houden? Ik heb de indruk dat de strijd voor rechten van LHBTQ rechten misbruikt om uw haat tegen Amerikanen te legitimeren.

Wakker Dier
Wakker Dier2 jan. 2023 - 18:39

Deze reactie is verwijderd

oproerkraaier
oproerkraaier2 jan. 2023 - 21:37

Hect0rro: Hier wordt amerika uit de wind gehouden, Qatar krijgt volop aandacht.

oproerkraaier
oproerkraaier2 jan. 2023 - 21:51

Nee Hect0rro, ik doe dat niet. In de USA worden vrouwenrechten nu met rasse schreden beperkt. Zelfs een taxichauffeur die iemand naar een abortuskliniek vervoerd kan daarvoor tegenwoordig lange gevangenisstraffen voor krijgen. Republikeinen hebben kliklijnen opgezet voor dat soort zaken. Ook als je buurvrouw zwanger is kun je dat in die contreien aangeven. Vrouwen verwijderen hun menstruatieapps omdat dat die die data gebruikt kan worden om ze lange gevangenisstraffen te veroordelen. Er