Joop

The Black Archives haalt binnen drie dagen ruim tienduizend euro op

  •  
04-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-07-04 om 09.47.08

© Screenshot NOS op 3

Het initiatief The Black Archives heeft via de crowdfundingsactie al na drie dagen het eerste streefbedrag van 10.000 euro behaald. Dat schrijft een van de initiatiefnemers Mitchell Esajas op Facebook. The Black Archives wil de geschiedenis van zwarte emancipatiebewegingen en personen in Nederland documenteren, conserveren en zichtbaar en toegankelijk maken voor een breed publiek.
De archieven bevinden zich in het pand van de Vereniging Ons Suriname in Amsterdam Oost. Het groeiend archief bestaat momenteel uit meer dan 4.000 bijzondere historische boeken, documenten, foto’s, films en artefacten rond de Surinaamse en zwarte geschiedenis in Nederland. Centrale onderwerpen uit de archieven als racisme, slavernij, wetenschap over voormalige koloniën en zwarte emancipatie, zijn immer actueel, maar ook onderbelicht. The Black Archives vindt dat iedereen kennis zou moeten hebben van dit onderdeel van de Surinaamse, Caribische, Afrikaanse én Nederlandse geschiedenis die zich afspeelde in Amsterdam.
Die archieven moeten echter verder worden ontsloten om de verhalen uit de historische bronnen naar boven te halen. Daar wordt sinds 2016 aan gewerkt. Samen met het Amsterdam Museum wil The Black Archives een tentoonstelling maken, die opent op 25 november 2017 in het verenigingspand, met een publieksprogramma rond deze onderwerpen. Maar  om met een professioneel team aan de slag te gaan met de indexering en digitalisering van The Black Archives, is het initiatief aangewezen op donaties van het publiek. De eerste horde is nu genomen, het nieuwe streefbedrag staat nu op 20.000 euro.
Bekijk hier het item dat NOS op 3 eerder maakte over The Black Archives:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

wesley2811
wesley28114 jul. 2017 - 16:30

ik ben helemaal voor hoor. maar ik vraag me de laatste tijd iets af. ik hoor steeds dat dit niet op scholen besproken worden. nou ben ik 32 jaar ik ik heb het wel gehad over de het koloniaal verleden en slavernij ten minste toen we het over de gouden eeuw hadden werd bestont 75% uit slavernij informatie welliswaar een kale uitleg over nederland alleen . zijn ze gestopt met hier in te onderwijzen ofzo?