Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Verkleumde kinderen in de regen bij Ter Apel

Tinkebell over het drama waar ondanks alle beloftes maar geen einde aan komt
Joop

Blaastesten beloven binnen een minuut coronabesmetting aan te tonen

  •  
29-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geen video? Klik hier.
Een bedrijf in Singapore heeft een blaastest ontwikkeld voor het coronavirus die binnen een minuut de uitslag geeft. Breathonix is een start up van National University of Singapore en zegt dat bij een proef met 180 personen in 90 procent van de gevallen een correct resultaat werd behaald. De makers hopen dat de test begin volgend jaar wordt goedgekeurd om op de markt te brengen.
De test zou zo’n 17 euro moeten gaan kosten, wat volgens het bedrijf zo’n 70 procent goedkoper is dan de veelgebruikte PCR-test die bovendien behoorlijk onprettig is voor de geteste persoon. Daar staat tegenover dat een positieve uitslag alsnog via een PCR-test bevestigd moet worden omdat die accurater is. Een wegwerpmondstuk moet voorkomen dat geteste personen elkaar besmetten.
Volgens oprichter Jia Zhunan is de blaastest vooral geschikt voor evenementen als sportwedstrijden en concerten om op grote schaal het publiek te testen. Het apparaat kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld longkanker op te sporen.
Saillant is dat in Nederland aan een soortgelijke toepassing wordt gewerkt met een op een enkele letter na identieke naam: Breathomix. De Volkskrant berichtte daar eerder deze maand over.
"Het ministerie voor VWS heeft honderden van de apparaten besteld bij het Leidse bedrijf Breathomix. De afgelopen weken draaide de ademtest op proef mee in een teststraat in Amsterdam. ‘En de resultaten zijn superpositief’, zegt Rianne de Vries van Breathomix desgevraagd. ‘Het apparaat doet precies wat we hoopten, namelijk met een hoge nauwkeurigheid tegen de meeste mensen zeggen: jij hebt het in elk geval niet.’"
Ook in Frankrijk en Finland wordt aan ademtesten voor het coronavirus gewerkt.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Greendutch
Greendutch30 okt. 2020 - 19:56

goed dat er lokaal geproduceerd wordt

P Haan
P Haan30 okt. 2020 - 6:30

Het zou mooi zijn. Zoiets is ook prima in te passen in de rij naar het Pinkpop weide.

The Apple
The Apple29 okt. 2020 - 23:06

En als de hele wereld het Singaporese apparaat wil, zou ik in ieder geval vast het Leidse bestellen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin30 okt. 2020 - 11:01

The Apple Ik wilde al zeggen dat ze in Nederland ook met de ontwikkeling van een blaastest bezig waren.

ton14024
ton1402429 okt. 2020 - 22:50

Dat lijkt erg veel op elkaar. Als de hele wereld het Leidse apparaat wil, zou ik in ieder geval vast het Singaporese bestellen.