Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizons in de problemen door Poolse vluchtelingenhaat

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Bialowieza National Park in Poland

© epa08380323 European bisons graze at the Bialowieza National Park, in eastern Poland, 23 April 2020. Bialowieza National Park is a national park in Podlaskie Voivodeship, in eastern Poland ad

Wilde dieren, zoals bizons, wolven en lynxen, worden het slachtoffer van de maatregelen die Polen neemt om vluchtelingen tegen te houden. De rechtse regering bouwt aan een grensmuur die ook door het Woud van Białowieża moet gaan.
In dit oerbos leven bedreigde dieren, zoals een van de laatste populaties wilde bizons van Europa. Wetenschappers vrezen dat een hek ervoor zal zorgen dat de dieren het nog moeilijker krijgen, meldt Politico. In een brief aan de Europese Commissie waarschuwen meer dan zeshonderd deskundigen voor “verwoestende gevolgen”.
“Het resultaat zal een afname zijn van de toch al lage genetische variatie bij soorten als de lynx en wolf. Kleine en geïsoleerde populaties zijn kwetsbaarder”, legt hoogleraar zoölogie Rafał Kowalczyk uit. “Het verlies van een enkel dier, zeker als het een zich voortplantend vrouwtje betreft, kan al een existentiële bedreiging vormen.”
Ook de Europese Commissie dringt bij Polen aan op voorzichtigheid met het unieke natuurgebied dat een UNESCO-status heeft. Een woordvoerder van de Commissie wijst op de Habitatrichtlijn die Europese lidstaten verplicht om bepaalde diersoorten te beschermen.
Vorig jaar kwam het Woud van Białowieża in het nieuws toen de Belarussische dictator Aleksandr Loekasjenko grote aantallen vluchtelingen naar de Poolse grens stuurde als represaille voor de Europese sancties tegen zijn land.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.