Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizarre aanval op moslima in tv-interview over mode

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-02-15 om 15.29.05
‘Je klinkt niet als een Amerikaan.’ Dat was het verwijt dat de Iraans-Amerikaanse modeblogger Hoda Katebi te horen kreeg toen ze deze week te gast was in een tv-programma om over haar boek te praten, maar het na een onverwachte vraag over Iran aandurfde om Amerikaans militair beleid te bekritiseren.
De 23-jarige Katebi was door het lokale tv-station WGN uit Chicago uitgenodigd vanwege haar boek Tehran Streetstyle. Maar terwijl Katebi dacht dat het – na een discussie over haar jeugd in Oklahama en haar ervaringen met het dragen van een hoofddoek in een conservatieve staat – vooral daarover zou gaan, besloten de presentatoren haar aan de tand te voelen over het nucleaire arsenaal van Iran. ‘Sommige van onze kijkers denken dat we Iran niet kunnen vertrouwen. Hoe denk jij daarover?’ wilde de presentator weten.
Daarop antwoordde Katebi:
"Ik denk dat we dit land (de Verenigde Staten, red.) niet kunnen vertrouwen. Als we naar de nalatenschap van dit land kijken en naar het geweld dat het niet alleen heeft veroorzaakt, maar waar het ook de capaciteit voor heeft gecreëerd. Veel van de wapens in het Midden-Oosten zijn afkomstig uit de Verenigde Staten."
Vervolgens valt de andere presentator Katebi in de rede:
"Veel Amerikanen zullen waarschijnlijk beledigd zijn door wat je nu zegt. Jij bent een Amerikaan. Je klinkt niet als een Amerikaan als je zo praat."
In november vorig jaar beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump Iran ervan zich niet aan het kernwapenakkoord te houden en ‘meerdere overtredingen’ te begaan. Hoewel alle experts op dat gebied, waaronder de controleurs uit zowel de Verenigde Staten als Europa zeggen dat Iran op alle gebieden meewerkt en het land volledig kernwapenvrij is, bleef Trump volhouden en dreigde de overeenkomst stop te zetten.
Volgens Katebi, naast modeblogger ook student internationale betrekkingen en Midden-Oosten-politiek, was de vraag absurd. ‘Ik denk niet dat ik dezelfde vraag had gekregen als ik wit was, terwijl ik geboren en getogen ben in dit land.’ Ook zegt Katebi dat de houding van veel Amerikanen ten opzichte van moslims is gewijzigd sinds Trump in het Witte Huis zit: ‘Mensen hebben er geen enkel probleem meer mee om alle islamofobe ideeën die ze hebben vrij te spuien, ideeën die ze eerder voor zichzelf hielden.’
De presentator van WGN die Katebi ervan beschuldigde niet als een Amerikaan te klinken, heeft inmiddels haar excuses aangeboden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.