Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Bizarre aanval op moslima in tv-interview over mode

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-02-15 om 15.29.05
‘Je klinkt niet als een Amerikaan.’ Dat was het verwijt dat de Iraans-Amerikaanse modeblogger Hoda Katebi te horen kreeg toen ze deze week te gast was in een tv-programma om over haar boek te praten, maar het na een onverwachte vraag over Iran aandurfde om Amerikaans militair beleid te bekritiseren.
De 23-jarige Katebi was door het lokale tv-station WGN uit Chicago uitgenodigd vanwege haar boek Tehran Streetstyle. Maar terwijl Katebi dacht dat het – na een discussie over haar jeugd in Oklahama en haar ervaringen met het dragen van een hoofddoek in een conservatieve staat – vooral daarover zou gaan, besloten de presentatoren haar aan de tand te voelen over het nucleaire arsenaal van Iran. ‘Sommige van onze kijkers denken dat we Iran niet kunnen vertrouwen. Hoe denk jij daarover?’ wilde de presentator weten.
Daarop antwoordde Katebi:
"Ik denk dat we dit land (de Verenigde Staten, red.) niet kunnen vertrouwen. Als we naar de nalatenschap van dit land kijken en naar het geweld dat het niet alleen heeft veroorzaakt, maar waar het ook de capaciteit voor heeft gecreëerd. Veel van de wapens in het Midden-Oosten zijn afkomstig uit de Verenigde Staten."
Vervolgens valt de andere presentator Katebi in de rede:
"Veel Amerikanen zullen waarschijnlijk beledigd zijn door wat je nu zegt. Jij bent een Amerikaan. Je klinkt niet als een Amerikaan als je zo praat."
In november vorig jaar beschuldigde de Amerikaanse president Donald Trump Iran ervan zich niet aan het kernwapenakkoord te houden en ‘meerdere overtredingen’ te begaan. Hoewel alle experts op dat gebied, waaronder de controleurs uit zowel de Verenigde Staten als Europa zeggen dat Iran op alle gebieden meewerkt en het land volledig kernwapenvrij is, bleef Trump volhouden en dreigde de overeenkomst stop te zetten.
Volgens Katebi, naast modeblogger ook student internationale betrekkingen en Midden-Oosten-politiek, was de vraag absurd. ‘Ik denk niet dat ik dezelfde vraag had gekregen als ik wit was, terwijl ik geboren en getogen ben in dit land.’ Ook zegt Katebi dat de houding van veel Amerikanen ten opzichte van moslims is gewijzigd sinds Trump in het Witte Huis zit: ‘Mensen hebben er geen enkel probleem meer mee om alle islamofobe ideeën die ze hebben vrij te spuien, ideeën die ze eerder voor zichzelf hielden.’
De presentator van WGN die Katebi ervan beschuldigde niet als een Amerikaan te klinken, heeft inmiddels haar excuses aangeboden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (63)

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden18 feb. 2018 - 9:15

@stok: Welke zin uit mijn reactie beschouwt u als laster ? Mensen in het westen -en al helemaal nadat iedereen sinds 50 jaar in het onderwijs wordt opgevoed tot sociaal-democratische 'delers'- kunnen zich gewoon niet meer voorstellen dat mensen uit andere gebieden (mensen kunnen verschillend zijn) een levensdoel hebben dat volkomen is ingesteld op hun religie. Dat is hier aan de hand, daar is niets lasterlijks of negatiefs aan, gewoon verschillen tussen mensen. En zij hebben daar ook geen schuld aan, die vraag speelt niet. Iedereen denkt vanuit zijn achtergrond het goede te doen. Het is alleen de vraag hoe ´het goede´ voor anderen uitpakt.

Buzzer
Buzzer17 feb. 2018 - 11:26

Ik vraag me dan wel weer af wanneer deze moslima een zeg maar autochtone Fransman was geweest die in het verleden ietwat racistisch uitgelaten had hij er net zo mee weg zou komen als deze mevrouw op Joop, het is uiteraard maar waar je shopt.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2018 - 15:21

Of wat als deze vrouw Trump was? Zou ze dan ook dezelfde kritiek hebben gekregen die Trump nu krijgt? Of Tom Hanks, zou ze dan ook die Oscars hebben gewonnen?

Zandb
Zandb18 feb. 2018 - 8:13

Buzzer Ik luister liever naar wat mensen beweren dan dat ik meer belang hecht aan wie dat beweert. U doet dat liever niet maar dat is niet wat me he meest stoort stoort. Dat is, dat u er maar al te graag vanuit gaat, dat andere mensen dat ook doen.

Auslander
Auslander16 feb. 2018 - 12:58

Sterke en gedurfde optreden van Hoda Katebi. Al haar punten waren juist en terecht.

johannn2
johannn216 feb. 2018 - 12:41

Citaat, " De presentator van WGN die Katebi ervan beschuldigde niet als een Amerikaan te klinken, heeft inmiddels haar excuses aangeboden." Zou ze tot inzicht zijn gekomen of onder de druk haar positie willen redden? Alleen sorry? Sorrycultuur. Hoe gaat ze dat nu inhoud en vorm geven, that's the question. .

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden16 feb. 2018 - 8:20

Twee dingen. Er kan altijd een aanleiding gevonden worden Amerika te haten en te beschuldigen. Ook hebben ze zich inderdaad strategisch lomp, onhandig en onbeschoft gedragen. Daar kan men inderdaad alle vormen van kritiek op hebben. De ware reden van de afkeer van de V.S. is echter dat men religieus zowel als vanuit de cultuur (die doorspekt is met de religie), gehouden is ongelovigen, en joden in het bijzonder, niet te mogen. Tweede. Iran kan zich best tot nu toe perfect houden aan het akkoord. Echter ze hoeven zich daar helemaal niet aan te blijven houden, het kan worden opgezegd op een moment dat het Iran goed uit zou komen. Men heeft immers een deal gesloten met ongelovigen ? En het woord van een ongelovige betekent voor een gelovige niets.

11 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget16 feb. 2018 - 9:20

"Men heeft immers een deal gesloten met ongelovigen ? En het woord van een ongelovige betekent voor een gelovige niets." Ik ben erg benieuwd naar uw opleidingsniveau. Dit is namelijk een vaak voorkomende argument van haatdragende mensen die geen enkele moeite nemen om te kijken of dat waar is. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat er nooit iemand is geweest die dit heeft tegen gesproken. Veel mensen zouden dan voor de zekerheid toch even checken of wat ze constant roepen wel gegrond is, maar sommige mensen geloven liever dingen die beter in hun straatje passen.

Zandb
Zandb16 feb. 2018 - 11:28

Graai U zegt: "Er kan altijd een aanleiding gevonden worden Amerika te haten en te beschuldigen." Amerika kan echter ook aanleidingen genoeg vinden andere landen te beschuldigen, misschien wel te haten. Wat is dan het verschil tussen Amerika en de redt van de wereld? Of anders gevraagd; wat wilt u met zo'n regelrechte dooddoener beweren? En uw tweede punt, idem dito net zo; ook de VS (en welk ander land ook) kunnen besluiten om iets op te zeggen, als hen dat goed uitkomt. Het woord van een gelovige aan mensen die, zoals u beweert, je als gelovige niet serieus nemen is niet zo veel meer waard.

johannn2
johannn216 feb. 2018 - 13:07

Spitsroeden, Jij stelt: " Twee dingen. Er kan altijd een aanleiding gevonden worden Amerika te haten en te beschuldigen. " Hoezo 'Amerika te haten'? Zij is kritisch op Amerika, maar opgegroeid in Amerika. Zij draagt op haar manier bij aan wederzijdse integratie. Als zij Amerika zou haten, dan zou zij andere wegen gaan. Vervolgens breidt je je beschouwing uit tot de hele bevolkingsgroep: " De ware reden van de afkeer van de V.S. is echter dat men..[enz.]" Tóe maar, een vooroordeel tegeneen hele etnische bevolkingsgroep. Jij stelt: " Tweede. Iran kan zich best tot nu toe perfect houden aan het akkoord. Echter ze hoeven zich daar helemaal niet aan te blijven houden, het kan worden opgezegd op een moment dat het Iran goed uit zou komen " Voorlopig is het Trump-Amerika, dat het best aan deze beschrijving beantwoordt. Zíj willen het verdrag plotseling en eenzijdig opzeggen omdat hen dat zo uitkomt. Europa is heel tevreden w.b. het zich houden aan, en met de ontstane verhoudingen sinds het verdrag. Jij stelt: " Men heeft immers een deal gesloten met ongelovigen ? En het woord van een ongelovige betekent voor een gelovige niets. " Alweer zo'n simplistisch vooroordeel, waarmee je een hele religie en een heel volk over éen kam scheert. Daar bestaat een heel lelijk woord voor. .

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden16 feb. 2018 - 16:07

@Zandb: er ligt een wereld van verschil tussen de vrijblijvende postmoderne discussieversie van het woord "haten" en de middeleeuws zware, religieuze versie ervan. U scheert deze over een kam. VS kan precies hetzelfde doen: natuurlijk kan men dat, alleen heeft het begrip waarheid in de westerse cultuur een heel andere statuur dan daar.

Zandb
Zandb17 feb. 2018 - 7:46

Graai En wat wilt u daarmee nu beweren dan? Ik maak alleen duidelijk dat er altijd aanleidingen gevonden kunnen worden voor van alles en nog wat, voor wie dat wil en dat afspraken maken met mensen waarvan je 'weet' dat die niet te vertrouwen zijn, praktisch gezien van dezelfde orde is als dat je afspraken, waarvan je weet dat je ze niet hoeft te houden, maakt. Waarmee uw twee "dingen" hun zeggingskracht verliezen.

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden17 feb. 2018 - 8:08

@johannnn: Bij uw reactie in een eerder artikel leek het mij toe alsof u niet op Joop bezig was, maar alsof u bezig was met het schrijven aan weekblad Tina. Om u niet verder in verlegenheid te brengen, zal ik niet op uw commentaar ingaan.

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden17 feb. 2018 - 8:12

Uw opleidingsniveau zal ongetwijfeld hoger zijn dan dat van mij. Verdrag van Hudaybiya. Mohamed-aanhangers tekenden een 10 jarig bestand met hun vijanden, ze wachtten tot ze niets in de gaten hadden en nog voor het 2e jaar over was vielen ze aan en wonnen. Als Amerika een verdrag zou schenden zouden ze komende tijd door hun bondgenoot- diplomaten met de nek aangekeken worden. Als Iran ditzelfde zou doen zouden haar bondgenoten dit heel anders zien.

karimpie
karimpie17 feb. 2018 - 10:41

Wat een domheid en nog erger, wat een leugens! Het verdrag van Hudaibiya heeft de volle 10 jaar stand gehouden! Mekka is uiteindelijk zonder geweld weer bevrijdt! (ipv veroverd) O ja, Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld.... welk leger heeft de islam daar ook al weer met het zwaard gebracht? Juist, geen enkel! En welke koloniaal- vfc land heeft daar verschrikkelijk huisgehouden en ontkent tot op de dag van vandaag (morele) schuld om de enkele directe slachtoffers die nog in leven zijn te compenseren? Precies!

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden17 feb. 2018 - 15:37

@Karimpie: u weet zeer goed wat de inhoud van de teksten is, en het is niet wat u schrijft. Yasser Arafat moest zich tegenover zijn kwade bondgenoten verantwoorden waarom hij toch een verdrag met de duivel (Israel) gesloten had. Hij hoefde alleen maar te antwoorden met: "Remember Hudaybiya" en iedereen was tevreden gesteld. Verder heb ik geen behoefte aan uw "put hen uit" spelletje.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2018 - 17:23

Wie breekt nu wat? Ik dacht dat de Amerikanen zich onbetrouwbaar tonen en eenzijdig het verdrag schenden? Geef eens je gedachten bij wat feitelijk gebeurt, in plaats van je lasterlijike aanschurkepistels. Echt je hoeft er helemaal geen geloof bij te halen om mensen te zien die zich onbetrouwbaar gedragen. Helaas zijn dat wel vaak de mensen die in jouw kamp zitten. En ga me niet vragen wat jouw kamp is, dat weet je zelf prima. Misschien tijd voor een 'derde ding'?

Spitsroeden van Graaihanden
Spitsroeden van Graaihanden19 feb. 2018 - 17:26

@Stok: mijn reactie aan u staat bovenaan.

quatsch
quatsch16 feb. 2018 - 1:14

Ik heb op de middelbare school nog moeten leren dat de VS een lichtend voorbeeld waren, voor de rest van de wereld, op het gebied van: - de multiculturele samenleving, - ontplooiingsmogelijkheden (iedereen miljonair), - democratie. De VS -anno 2018- is nu vooral bekend vanwege: - haar racistische samenleving, - uitzichtloosheid voor mensen die zich in de lagere en de middenklasse bevinden, - oligarchie. Zijn de schoolboeken reeds aangepast? Of verloopt dat net zo langzaam als het bijstellen van het positieve beeld dat over dat land heerst.

ruma ankka
ruma ankka15 feb. 2018 - 18:49

Wie zoekt, zal vinden. Desnoods op een van de honderden lokale tv stations in Amerika.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 feb. 2018 - 21:48

Google eens op wie die lokale tv stations in eigendom houdt Google eens op de journalistieke vrijheid die die stations hebben echt, voor dit soort onnozel geneuzel voor journalisten hoef je echt niet ver te zoeken.

Friendly2
Friendly215 feb. 2018 - 18:48

Persoonlijk stoorde ik mij toch veel meer aan de introductie van Hoda Ketebi. Een hysterische lach om het feit dat ze Iranese was en Oklahoma is opgegroeid. Echt niet lollig, maar het overschaduwde bijna de nog verbijsterende toevoeging van de mannelijke presentator die "attagirl" riep. (0:38) Een behoorlijk vernederende introductie, maar kennelijk door onze respondenten ontgaan. "Bizarre aanval" is een term die ik meer van de telegraaf had verwacht, zeker nadat ik heb moeten begrijpen dat dit gaat om een uit nationalistische gevoelens gemaakte opmerking dat haar gedachtengoed on-amerikaans is. Wat is daar in hemelsnaam verkeerd aan. Waarom zou daar excuses voor moeten worden aangeboden? De kop die ik zou geven is "Moslima bijt van zich af". (Ik weet niet of ze "Moslima staat haar mannetje" kan waarderen) Hoe anders zouden de reacties zijn geweest? Toen dacht ik, is daar misschien een reden voor, om nieuws op een dergelijke manier te brengen. {Een koude rilling over mijn rug.}

1 Reactie
Zandb
Zandb16 feb. 2018 - 7:27

Friendly Ik zou niet graag verweten worden, dat ik niet als een Nederlander zou klinken, als ik er een bepaald standpunt op na zou houden. Ik neem aan, dat u begrijpt wat ik bedoel, als ik beweer dat uw reactie niet klinkt als die van een verstandig mens. (Niet dat ik dat vind, zeg ik er voor de duidelijkheid maar bij.) Of we zoiets "een bizarre aanval" moeten noemen, daar kunnen we dan eindeloos over twisten. Maar iets als een excuusje, zou ik zeer op prijs stellen. U echt niet?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)15 feb. 2018 - 18:43

"‘Mensen hebben er geen enkel probleem meer mee om alle islamofobe ideeën die ze hebben vrij te spuien, ideeën die ze eerder voor zichzelf hielden.’" Overigens vind ik islamofobe ideeën een vage beschrijving. Wat voor ideeën zijn dat precies? Voorbeelden?

6 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 feb. 2018 - 22:30

Wat een kritische houding weer van BGB. Zodra het om IQ verschillen tussen rassen gaat heeft hij feilloos door wat er bedoeld wordt, terwijl er toch maar (onweersproken) 1 menselijk ras bestaat, maar zodra het woord ' islamofobe ideeen' gebruikt wordt weet hij niet goed wat er wordt bedoeld en wil hij verfijnen. Tja,

karimpie
karimpie15 feb. 2018 - 22:35

Die van de schutter in Florida, heel Amerikaans en dus niet interessant, want blank en 'autochtoon' (excuses Indianen/native americans), en ook niet-islamitisch ed

Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2018 - 22:59

Voorbeelden : ga naar de site van Powned lees de reacties van een item waar de islam in voorkomt . Plenty voorbeelden .

Ch0k3r
Ch0k3r16 feb. 2018 - 8:52

Begrijpen jullie BGB nu echt niet? Bijna elke kritiek op de Islam wordt tegenwoordig afgedaan als islamofoob, ook al is die kritiek meer dan terecht. @Thuiszitter Naast onterechte (islamofobe) opmerkingen, staan daar ook genoeg terechte opmerkingen tussen. Dus daarmee is de vraag van BGB niet beantwoord.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 7:31

"Wat een kritische houding weer van BGB. Zodra het om IQ verschillen tussen rassen gaat heeft hij feilloos door wat er bedoeld wordt, terwijl er toch maar (onweersproken) 1 menselijk ras bestaat" Yernaz heeft nooit gesproken over ras maar over volkeren.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 7:32

@karimpie, hoe is die schutter uit Florida een voorbeeld van islamofobie? Richtte hij zich specifiek op moslims? Nee. @Ch0k3r Jij snapt het.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)15 feb. 2018 - 18:43

"‘Mensen hebben er geen enkel probleem meer mee om alle islamofobe ideeën die ze hebben vrij te spuien, ideeën die ze eerder voor zichzelf hielden.’" In Amerika is de vrijheid van meningsuiting nu eenmaal heilig. Staat daar boven de vrijheid om beledigd te zijn.

6 Reacties
karimpie
karimpie15 feb. 2018 - 22:37

In de rest van de wereld niet cq zijn vele andere zaken/gebruiken/manieren/ed zeer heilig, maar daar is dan minder/geen begrip voor, hypocriet hoor

Zandb
Zandb16 feb. 2018 - 7:40

Big Ook al is die dan misschien heilig (hier in Nederland is die net zo heilig, vind ik), die vrijheid van meningsuiting is dus in Amerika zeker niet onbegrensd. De vrijheid om beledigd te zijn, die hebben we allemaal. Of daarmee de wet wordt overtreden, dat bepaalt niet diegene die er voor kiest om zich beledigd te voelen maar of wat er gezegd wordt wel binnen de grenzen past. Of u "islamofobe ideeën" alleen wilt 'neerspelen' tot niet meer dan een reden om beledigd te zijn, dat is aan u; ik vind dat u daarmee onzin beweert.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 9:16

"Of u “islamofobe ideeën” alleen wilt ‘neerspelen’ tot niet meer dan een reden om beledigd te zijn, dat is aan u; ik vind dat u daarmee onzin beweert." @ "zandb" "Misschien" moeten we 'eerst' kijken 'wat' die 'islamofobe ideeën' 'inhouden' voordat 'we' conclusies 'trekken'.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 9:17

"In de rest van de wereld niet cq zijn vele andere zaken/gebruiken/manieren/ed zeer heilig, maar daar is dan minder/geen begrip voor, hypocriet hoor" Ik heb het volste recht om minder/geen begrip te hebben voor die andere zaken/gebruiken/manieren. Dat is mijn vrijheid van meningsuiting. Jij mag dat hypcriet vinden, dat is jou vrijheid van meningsuiting.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 12:26

"Ook al is die dan misschien heilig (hier in Nederland is die net zo heilig, vind ik), " Dat kan jij wel vinden maar het is meetbaar niet waar. Trump heeft tal van dingen gezegd die Wilders een proces zouden hebben opgeleverd. In Amerika mag je de holocaust ontkennen en in Nederland niet. Ik zeg niet dat ik het goed vind hoe Amerika het doet, maar hun vrijheid van meningsuiting is ruimer dan die van ons.

Zandb
Zandb18 feb. 2018 - 8:22

Big "We"? U beweert dat de vrijheid om "islamofobe ideeën" te hebben gaan boven de vrijheid om beledig te zijn. En daarmee beweert u onzin.

Vega !
Vega !15 feb. 2018 - 18:29

ik heb eea een aantal keren kritisch bekeken, maar kom niet anders tot de conclusie dat dit een provocatie van de eerste orde was.

1 Reactie
Zandb
Zandb16 feb. 2018 - 7:42

Meta Met een conclusie als: "Dat klinkt niet als gezegd door iemand die echt goed geluisterd en vooral nagedacht heeft", heeft u dus ook geen moeite?

JasDon
JasDon15 feb. 2018 - 17:50

Katebi mag best het gelijk aan haar kant hebben, maar mensen overtuigen doe je niet met zulke uitspraken. Als ze had verteld dat veel Iraniërs Amerika niet vertrouwen vanwege de historische interventies in het Midden Oosten had ze veel beter haar punt kunnen maken.

henk543
henk54315 feb. 2018 - 16:47

Klinken als een Amerikaan.........?? Dan denk ik aan Winnetou, Sitting Bull en al die andere indianen die de oorspronkelijke bevolking van Amerika vertegenwoordigen. De rest is import.

2 Reacties
quatsch
quatsch16 feb. 2018 - 1:19

Winnetou? U bedoelt zeker Tecumseh!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)17 feb. 2018 - 12:19

"Klinken als een Amerikaan………?? Dan denk ik aan Winnetou, Sitting Bull" Heb je ooit een helder audiofragment met de stem van Sitting Bull gehoord? Winnetou is geen echt persoon maar een fictief personage verzonnen door Karl May

Ecclesia
Ecclesia15 feb. 2018 - 16:20

Als je het hele fragment bekijkt valt het op zich allemaal wel mee. Het was een behoorlijk beschaafd gesprek, de Amerikaanse presentatrice was alleen even op haar pik getrapt omdat ze - zoals elke fatsoenlijke Amerikaan - haar land enorm hoog in het vaandel heeft staan en toch echt niet aan het slavernij verleden en uitroeien van de native americans herinnerd wil worden. De dame in kwestie stoorde zich er blijkbaar ook niet echt aan, de presentatrice heeft excuses aangeboden, we kunnen weer verder met onze dag.

4 Reacties
Karingin
Karingin15 feb. 2018 - 18:31

Uuh...maar nu suggereer je dus dat Hoda geen fatsoenlijke Amerikaan is. En daar ligt het probleem. Even los van de niet-bestaande pik van de presentatrice.

Ecclesia
Ecclesia15 feb. 2018 - 21:27

@ Karingin, misschien had ik 'fatsoenlijk' tussen aanhalingstekens moeten plaatsen, ik bedoelde het namelijk sarcastisch. Voor Amerikanen is hun land namelijk zo heilig, men wil geen vals woord er over horen. Mevrouw Katebi had echter commentaar op haar eigen land (VS) wat in het verkeerde keelgat schoot bij presentatrice.

Robbels
Robbels16 feb. 2018 - 10:01

@ Ecclesia Nu doet u het toch weer ;) U suggereert nu dat mevrouw Katebi geen echte Amerikaan is. Want voor echte Amerikanen is hun land namelijk zo heilig, dat men er geen vals woord over willen horen. Niet dat u iets aan te rekenen valt, ik denk namelijk dat u gelijk hebt. Het probleem is natuurlijk dat kritiek op het functioneren van de VS door bepaalde mensen als onamerikaans wordt gezien.

Ecclesia
Ecclesia16 feb. 2018 - 12:10

@ Robbels Ik snap de verwarring, wellicht had ik het woord 'veel' moeten toevoegen bij 'Amerikanen' maar wees gerust, ik bedoelde niet te zeggen dat Katebi geen Amerikaan zou zijn hoor! Mijn punt was puur dat in de ogen van de 'fatsoenlijke' Amerikaan het ongekend is dat iemand iets slecht over de VS zegt (wat het overigens des te ironischer maakt toen Trump werd gevraagd wat hij van Putin vond in een interview dat hij zei “Do you think our country is so innocent? Do you think our country is so innocent?'' en Trump-voters hem dat wel vergeven).

Inspector Gadget
Inspector Gadget15 feb. 2018 - 16:13

Dit is echt ongelofelijk. Ze spreekt beter Engels dan de presentatoren en komt met goede argumenten, maar omdat haar mening anders is en ze een hoofddoek draagt is het on-Amerikaans. Dat is een walgelijke mentaliteit die we hier ook steeds vaker terug zien. Waar het op neer komt is dat mensen met een kleurtje, naam of geloof geen afwijkende mening mogen hebben. Hoe noemen ze dat ook al weer?

6 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r15 feb. 2018 - 18:36

Ik denk dat je dit meer moet zien als een gevalletje geïndoctrineerd patriottisme. Het ombuigen naar islamofoob gedrag lijkt mij in deze niet juist.

Vliet2
Vliet215 feb. 2018 - 19:43

Ze komt met goede argumenten? Ze stort bagger over haar land uit, halve waarheden en regelrechte leugens. De welvaart is niet op slavernij gebaseerd, zoals ze beweert, maar op de industrialisatie van het noorden. En de VS is echt niet de schuld van alle ellende in het MO. En over het vrouwenonderdrukkende regime van Iran weigert ze iets te zeggen, het land dat haar ouders zijn ontvlucht waardoor zij in vrijheid en welvaart kan leven. Is een beetje dankbaarheid te veel gevraagd? En dan winden u en de schrijver jullie op over een vraag of iets unamerican is? Unamerican is een woord dat Amerikanen in de mond bestorven ligt, het betekent niet veel meer dan dat je het niet met de ander eens bent.

Inspector Gadget
Inspector Gadget16 feb. 2018 - 6:46

@Vliet "Ze stort bagger over haar land uit" Moet ze maar haar mond houden als haar land sinds zijn oprichting meer dan 92% van zijn tijd in oorlog is? Moet bagger niet benoemd worden als het gaat over de plek waar je huis staat? Dat nationalisme moet snel de wereld uit geholpen worden, want het is een gevaar voor de mensheid. Dit soort nationalisme is een tool die sommige machthebbers gebruiken om acties uit te voeren die normalerwijze niet uit te voeren zijn voor de meeste mensen, maar d.m.v. een nationalistische slinger te geven ineens wel kunnen.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes216 feb. 2018 - 8:37

@Inspector Gadget Ik heb geen kleurtje, geen geloof en geen 'vreemde' naam en ben een 'echte' geboorteling van dit land tot generaties terug. Toch krijg ook ik vaak te horen dat ik maar uit Nederland moet oppleuren en dat ik geen Nederlander ben. En waarom? Omdat ik een openlijke republikein ben en tegen het niet-gekozen staatshoofd ageer. Tja, soms mag je ook in NL geen eigen mening hebben, net zoals in de USA.

Vliet2
Vliet216 feb. 2018 - 9:17

Natuurlijk mag ze haar mening geven, maar met bagger bedoel ik die blinde haat tegen haar eigen land die er uitspreekt, het idee , dat ook bij sommigen in NL leeft, dat de VS de grote Satan zijn. En we mogen Amerika dankbaar zijn voor hun oorlogen in Europa, zoals de Zuid-Koreanen maar wat dankbaar zijn, net als de Koeweiti's. En denk je dat de afghanen blij waren met de taliban en de irakezen met saddam? En saddam was toch echt de man van de russen en fransen. En wie houd de moordenaar assad in het zadel? Iran, dat fijne land waar de vrouwen het nu veel beter hebben dan onder de sjah als ik haar moet geloven. En zij wil verbinden? Sorry, maar wat ik zie in het interview is twee ongelooflijk domme presentatoren die met een van haat vervulde dame praten. Ik ben het met je eens dat uit nationalisme weinig goeds voortkomt. Maar iedereen die in het Westen woont mag dankbaar zijn dat hij hier is en niet in armoede in een dictatuur woont. Kritiek ja, haat tegen je eigen land nee.

Inspector Gadget
Inspector Gadget21 feb. 2018 - 15:12

@Kruimeltjes U heeft geen kleurtje en u mag niet eens uw mening volledig uiten, moet u na gaan wat mensen met een andere huidskleur te verduren hebben als ze hun niet populaire mening verkondigen. @Vliet "Kritiek ja, haat tegen je eigen land nee." Als u goed had geluisterd, dan had u net als ik gehoord dat ze zei dat "wij" (daarmee geeft ze aan dat ze Amerikaans is) genoeg dingen hebben om trots op te zijn. Ze houd dus van haar land en heeft kritiek op het buitenlandse beleid van haar land. Nergens in haar betoog spreekt ze over haat tegenover haar land en u kunt mij niet wijs maken dat ze wel zo over haar land denkt!

[verwijderd]
[verwijderd]15 feb. 2018 - 15:35

--- Dit bericht is verwijderd —

7 Reacties
Thijs Schokland
Thijs Schokland15 feb. 2018 - 15:54

Dat wordt ook niet gesteld. Wat wel wordt gezegd door mevr. Katebi is dat sinds Trump president is, men kennelijk vrijelijker spreekt over de negatieve klanten van de islam.

wesley2811
wesley281115 feb. 2018 - 16:02

over een woors als islamfobie moet gewoon heen lezen en laten voor wat het is. een domme ter bedacht om elke discussie over de islam direct dood te slaan. dus gewoon niet serieus nemen die term.

Zandb
Zandb15 feb. 2018 - 16:08

ThWil Hoe zou een Amerikaanse nu niet als Amerikaanse kunnen klinken? Trouwens; er staat nergens dat dat verwijt (zonder -d) "islamofoob" zou zijn.

Robbels
Robbels15 feb. 2018 - 17:32

Het probleem is natuurlijk dat zij als Amerikaanse met Iraanse/Moslim roots volgens een bepaalde stroming nooit en te nimmer kritisch mag zijn op Amerikaans beleid tov Iran, het Midden-Oosten en breder gezien de Islam op straffe van een beschuldiging van landverraad. Als een Russin dit zou hebben gezegd dan had de reactie (afhankelijk van hoe Poetin in het conflict staat) anders geweest. Het probleem is hier dat de achtergrond van de criticaster wordt misbruikt om de inhoud van hetgeen dat zij zegt te diskwalificeren.

Appie Mohamud
Appie Mohamud15 feb. 2018 - 18:24

Ze is geen Russian of een Iraanse maar een geboren en getogen Americaan. Los daarvan dat ze over haar mening heeft dat ze niet als Americaan denkt, net alsof alle Americanen zo denken. Haar antwoord sprak letterlijk boekdelen "becouse i ready."

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 feb. 2018 - 21:59

Waar schrijft columnist dat hier sprake is van islamofobie? De opmerking die ze maakt: dat het in US nu redelijk OK is om je islamafkeer duidelijk te maken, (toevoeging stokk: inclusief het op straat aanspreken van mensen die je niet kent maar waarvan je vermoedt dat het islamieten zijn), is waar en beangstigend voor mensen die het meemaken. En jij bent het soort mens dat dit soort praktijken faciliteert door je kritiekloze houding ten opzichte van dat soort vragen/ opmerkingen.

Zandb
Zandb16 feb. 2018 - 17:56

ThWil Uw eerste reactie kunt u dus inderdaad min de prullenbak gooien. Zoveel is uit uw context op te maken.