Joop

Bizar: Partij Baudet op slinkse wijze gefinancierd door club van Erdogan

  •  
13-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
Thierry_Baudet_(2)

© Door Elekes Andor - Eigen werk, CC BY-SA 4.0

Velen vragen zich af hoe Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, toch aan z’n kennelijk ruime fondsen komt. NRC licht, na journalistiek graafwerk in samenwerking met een Poolse krant, een tipje van de sluiter op. FvD wordt medegefinancierd door ACRE, een internationaal samenwerkingsverband van conservatieven waar ook de Turkse AKP van president Erdogan deel van uit maakt.
De Alliantie van Conservatieven en Hervormers in Europa is een groepering die opereert van uit Brussel. De club maakt gebruik van zogeheten ‘draaideurdonaties’ om subsidiegelden binnen te slurpen. Het Europees parlement kent regels waarbij samenwerkingsverbanden zoals ACRE eerst geld moeten ontvangen van de eigen leden voordat aansprak gemaakt kan worden op gemeenschapsgeld. Draaideurdonaties betekent dat een donor geld geeft en dan in ruil daarvoor een betaalde opdracht krijgt uit de zo buitgemaakte subsidie. NRC schrijft :
"Dat ACRE Baudet financieel steunde, was niet bekend. In het jaarverslag over 2015, toen het Forum nog een stichting was, staat dat met ACRE is samengewerkt, maar worden geen geldbedragen genoemd. Het Forum schrijft wel „trots” te zijn over „grassroots financiering vanuit de Nederlandse samenleving”. Het ontving 84.473 euro van „1.375 Nederlandse particuliere donateurs”. Nu bevestigt Baudet dat ACRE hem dat jaar ook 25.000 euro ter beschikking stelde. Als tegenprestatie doneerde het Forum 2.100 euro aan ACRE (toen nog bekend als AECR). Baudet organiseerde met de subsidies in een Limburgs kasteel een ‘EU Winter School’ voor 20 studenten, die elk 150 euro moesten betalen, zo valt te lezen op internet. Daarnaast hield hij een ‘Referendumdag’, om de Nederlandse afwijzing van de EU-grondwet in 2005 te markeren. Ter ondersteuning van Baudets projecten doneerden ook Pepijn van Houwelingen namens Burgercomité EU en rechtsfilosoof Paul Cliteur aan ACRE (3.000 en 1.000 euro)."
Een Duitse europarlementariër noemt de methode een “geavanceerd model van mogelijke corruptie”. Baudet zegt tegen de krant “geen mening” te hebben over de bedenkelijke praktijken. Milsom benadrukt dat tijdens interne en externe begrotingscontroles nooit aan de bel is getrokken. “Zo werkt het nu eenmaal.”
CC-foto: Elekes Andor (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (54)

AvdBerk
AvdBerk18 sep. 2017 - 9:20

ACRE staat ook bekend als organisatie die de grootste partijen van het Verenigd Koninkrijk, Polen, IJsland, en oppositie partijen binnen andere Europese landen steunt. Maar ja, een titel die het doet lijken alsof Erdogan de FvD steunt levert natuurlijk meer kliks op. Als je er dan moet bijzetten dat de overheden van Polen en het VK ook daarbij zitten neemt het natuurlijk wat legitimiteit weg.

1 Reactie
AvdBerk
AvdBerk18 sep. 2017 - 9:24

Buiten Europa heeft ACRE trouwens ook banden met de grootste partij van Australië, van Nieuw Zeeland, en... de Republikeinen. Zes westerse regeringen dus. Ja, maar Erdogan!

Bart Bakker
Bart Bakker15 mrt. 2017 - 10:57

Baudet is ongeveer de betrouwbaarste van het hele stel. Volksmenners met leugenachtige zelfgebouwde achtergonden als moeilijke jeugden, eerlijke verhalen en gezellig brabant blijven waar ze horen: aan wal.

Van Gameren2
Van Gameren214 mrt. 2017 - 9:04

Heel ver gezocht weer. Ik vind het wel prettig aan deze man dat hij in ieder geval wat netter is dat Pechtold, Asscher en Klaver.

1 Reactie
pk49
pk4915 mrt. 2017 - 10:24

wat is "netter" ? Kan weinig netjes in Baudet zien. Bij P&J moest hij uitspraken terugnemen die bij nader inzien - gaf hij zelf ook toe - niet erg fris waren. Met name het "homeopathisch verdunnen’ van de Nederlandse cultuur". En blijkt hij uit een nog minder frisse hoek te worden gefinancieerd. Netter ? Nou nee......

ElChe
ElChe13 mrt. 2017 - 16:15

Baudet is een farce. Een vat vol leugens en bedrog. Zijn proefschrift is alleen maar goed gekeurd door zijn vriendje cliteur. Veel hoogleraren hebben hier kritiek op, onwetenschappelijk, onzorgvuldig, onvolledig en sommigen noemen het een waardeloos vod. Dat is zijn zogenaamde, zelfbenoemde intellect. En nu blijkt dat hij dus ook nog gefinancierd wordt door een dictator. Een schande wanneer dit over zijn paard getilde sujet in de tweede kamer komt.

6 Reacties
nomen nescio
nomen nescio13 mrt. 2017 - 19:33

Het is duidelijk dat u Baudet niet zit zitten. Ik heb hetzelfde met bijvoorbeeld Jesse Klaver of Jan Roos, Henk Krol, om er een paar te noemen. Of graaf Denkula en diens Marokkaanse compaan, die denkt dat de mate van je gelijk wordt bepaald door de hoogte waartoe je stem verheft. Ik zie die mensen niet zitten en beperk mij er verder toe niet op hen of hun partij te stemmen. U gaat een stukje verder in het uitdragen van uw afkeer. U meldt dat vriendje Cliteur Baudet's proefschrift accepteerde, maar niet welke hoogleraren kwamen tot kwalificaties als onwetenschappelijk, onzorgvuldig, onvolledig, waardeloos vod. Dat lijkt mij een rechtvaardiging voor de vraag: WIE DAN??? U meldt tevens dat hier sprake was van vriendjespolitiek. Om iemand op deze wijze te beschuldigen, moet er onweerlegbaar bewijs zijn. Is dat niet het geval, dan is er toch vrij snel sprake van smaad, laster of belediging. En wat haantjesgedrag betref. Daarin doet Klaver niet onder voor Baudet. Ik zie dat soort zelfverzekerdheid in mijn eigen 'millenial' zoons en hun betere helften. En om u de eerlijke waarheid te vertellen. In mijn jonge jaren was ik geen haar beter. I am ****ing good totdat het tegendeel wordt bewezen. En dat heeft me geen windeieren gelegd.

ElChe
ElChe13 mrt. 2017 - 21:07

Google maar en je vindt het antwoord.

Zandb
Zandb14 mrt. 2017 - 7:58

NN: U vraagt naar "bewijs". Laat ik dat ook eens doen t.a.v. uw stelling: "En wat haantjesgedrag betref. Daarin doet Klaver niet onder voor Baudet.": Hoe bewijst u dat dan?

nomen nescio
nomen nescio14 mrt. 2017 - 10:14

@ ElChe Oh u bent iemand wiens kennis en inzicht is gebaseerd op hetgeen hem door Google wordt aangeboden. Ik ben meer van kranten lezen. @Zandb Door naar optredens van beide heren te kijken en op de lichaamstaal te letten.

nomen nescio
nomen nescio14 mrt. 2017 - 10:15

@Zanb En (bijna vergeten) it takes one to know one.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mrt. 2017 - 12:10

Om ondermaatste proefschriften te vermijden zijn er tegenwoordig promotie commissies waarin naast de promotoren nog een aantal andere deskundigen worden opgenomen. In Baudets geval: Prof. dr. A.N. Guiora (University of Utah, Salt Lake City, USA) Prof. dr. A. Ellian Prof. dr. A. van Staden Prof. dr. A.A.M. Kinneging Prof. dr. R.A. Lawson Deze heren hebben naast Cliteur het proefschrift goedgekeurd. Het is mijn vak niet dus ik kan niets zinnigs zeggen over de statuur van deze heren, maar dat alleen Cliteur het heeft goedgekeurd is onzin.

johannn2
johannn213 mrt. 2017 - 15:50

Het doorverkopen van subsidie. Letterlijk vertaald: corruptie. .

Willem Straxic
Willem Straxic13 mrt. 2017 - 13:57

Ik blijf het zeggen PVV en andere populisten doen net als of ze iets hebben tegen mensen zoals Erdogan, maar in de werkelijk hebben ze meer gemeen met elkaar. Wilders wil diep van binnen Nederland ook veranderen in een soort Turkije, hij is stiekem zelfs jaloers op Erdogan. Beide leiders moeten het hebben van rechts conservatief populisme

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer213 mrt. 2017 - 13:51

Het subsidiecircus, wie is er niet mee groot geworden? Ik voorspel 3 zetels voor Baudet.

1 Reactie
Zandb
Zandb13 mrt. 2017 - 17:22

Buggenbouwer: U zegt: "Het subsidiecircus, wie is er niet mee groot geworden?"? Met een variatie op een spreekwoord past wat mij betreft hier: "Eén gek kan meer beweren dan tien wijzen kunnen beantwoorden."

6mei2002
6mei200213 mrt. 2017 - 13:48

En weer moet ik terugdenken aan de opkomst van Pim Fortuyn. Eerst hoe ze bij Jinek en Pauw met Thierry omgingen (waar zowel rechts als links enorme kritiek op hadden). Nu dit weer in de NRC. Mensen met een goed geheugen weten wat ik bedoel, zeker mensen die toen de NRC lazen. Links is bang voor de FvD. Over Pim Fortuyn heb ik gelijk gehad en over Wilders. Over 4 of 8 jaar is FvD een van de grootste partijen, let op mijn woorden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2017 - 13:06

" Met een beetje mensenkennis zie je aan het gezicht van die knul dat hij niet spoort. Ik heb daar een goede kijk op". Fijn meneer Frits Jansen dat u uzelf onsterfelijk belachelijk maakt. Wat mankeert Baudet? Bloeddoorlopen ogen, haviksneus, bloemkooloren?

5 Reacties
adriek
adriek13 mrt. 2017 - 15:16

Die rode ogen, hoorntjes en drietand genoeg, soms zie je zelfs het puntje van zijn pijlstaart....

Joe Speedboot
Joe Speedboot13 mrt. 2017 - 16:08

Aan de non verbale communicatie van Baudet valt wel degelijk het e.e.a. af te lezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 mrt. 2017 - 19:24

Heer Speedboat dat zou kunnen, maar FJ had het daar niet over.

Vondel3
Vondel315 mrt. 2017 - 7:47

De vorm van zijn schedel uiteraard.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mrt. 2017 - 12:12

De overige kenmerken werden ook door Lombroso genoemd. Voor zedeloze vrouwen had hij een rijtje andere.

RU486
RU48613 mrt. 2017 - 13:05

Baudet zegt tegen de krant “geen mening” te hebben over de bedenkelijke praktijken. Dat is dus het nieuws! Baudet die een keer geen mening heeft. Dat is winst

jandebakker
jandebakker13 mrt. 2017 - 12:25

Dus Baudet heeft de Europese subsidiebonanza ook ontdekt. Wat al deze Europese schandalen vooral laten zien is dat de EU een heel stelsel heeft opgetuigd waarmee iedereen, met de juiste connecties ongegeneerd kan graaien uit de pot met algemene midelen.

3 Reacties
Zandb
Zandb13 mrt. 2017 - 14:41

Gelukkig is er ook "ongegeneerd onderzoek", die dat soort "schandalen" dan weer aan het licht brengt.

jandebakker
jandebakker13 mrt. 2017 - 19:19

Zeker waar. Alleen zijn deze onderzoeken vaak slechts een "druppel op een gloeiende plaat" en sorteren ze weinig blijvend resultaat. Kijk bijvoorbeeld naar Mevr. LePen. Zij heeft jarenlang onkosten gedeclareerd voor niet bestaande medewerkers. Wat dus simpelweg betekent dat er al jaren geen sprake is van een effectieve controle door de EU zelf. Dit alles nog los van de door de EU zelf "gelegaliseerde fraude". Een EU parlementariër die in Brussel woont heeft recht op een volledige dagvergoeding als hij de presentielijst tekent en direct weer naar huis gaat. Ziet u het al voor zich dat u uw baas vraagt om een extra bonus omdat u bent komen opdagen op uw werk? Ik ben zelf een groot voorstander van Europese samenwerking en de EU. Helaas moet ik steeds maar weer constateren dat het juist de EU parlementariërs zijn die vanwegen financieel eigenbelang het imago en het draagvlak voor de EU kapotmaken.

Zandb
Zandb14 mrt. 2017 - 8:05

jan: Ik vind het wat naïef om te veronderstellen dat de mensen die u als "eigenbelangers" ziet, geen kans maken in een ander systeem. Ik zie meer in het controleren van - o.a. door controle en vooral door een goede en vrije onderzoeksjournalistiek dan steeds de systemen aanpassen. Of gaan we beweren "dat ze maar doen" of "dat het een zooitje is". Met dat laatste werk je dat soort praktijken alleen maar in de hand, natuurlijk.

msj_meijerink
msj_meijerink13 mrt. 2017 - 11:47

Interessant en ogen openend artikel in de NRC. Baudet is kennelijk een soort Pools-Turkse troll, die samen met de presidenten Duda en Erdogan in Europa de democratie wil omverwerpen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2017 - 11:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
H.Witte
H.Witte13 mrt. 2017 - 12:10

Een complottheorie bestaat bij de gratie van het bestaan van complotten. Zelfs in de kleinste verenigingen worden complotjes gesmeed tegen een onwelgevallig geworden bestuurslid.

M4
M413 mrt. 2017 - 11:14

Racisten hebben ook de pretentie om mensen op hun uiterlijk te kunnen beoordelen, u beseft niet, dat u met deze uitspraken uzelf als een ontzettende domkop neerzet.

1 Reactie
M4
M413 mrt. 2017 - 11:14

Hier wordt uiteraard dhr Frits Jansen mee bedoeld.

Marc Marc
Marc Marc13 mrt. 2017 - 11:03

Diezelfde ACRE is hier http://www.acreurope.eu/item/turkeys_future_now_hangs_in_the_balance toch redelijk kritisch over de AKP en er wordt zelfs voorzichtig gezegd dat de AKP riskeert om geschorst te worden vanwege het niet voldoen aan de bepaling uit een soort van oprichtingsstatuten: “dignity and autonomy of the individual, who should be as free as possible from state coercion.” Moreover, it clearly declares “the equality of all citizens before the law […], [and] rejects all forms of extremism and authoritarianism.”

1 Reactie
JanVG2
JanVG213 mrt. 2017 - 13:27

he, nou moet je niet met feiten komen ...

Marc Marc
Marc Marc13 mrt. 2017 - 10:53

Wel bijzonder dat alleen de AKP er bij wordt gehaald terwijl volgens http://www.acreurope.eu/about_us/member_parties de Britse conservatieven en de republikeinse partij ook lid zijn van ACRE.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 mrt. 2017 - 10:49

Extreem rechts heeft Erdogan nodig als vijand, Erdogan heeft Europees extreem rechts nodig als vijand, logisch dat ze elkaar helpen.

Joop den Uil
Joop den Uil13 mrt. 2017 - 10:41

teveel lavendel gesnoven denk ik

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink13 mrt. 2017 - 11:48

Of een koutje gevat toen hij op de vleugel lag te poseren :D :D :D

rbakels
rbakels13 mrt. 2017 - 10:15

Dit verbaast mij niets. En ik denk dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, en dat die griezel ook wordt betaald door Poetin in diens streven de EU te ontregelen. Binnenkort zal Trump zich in dit rijtje schimmige financiers aansluiten. Baudet heeft de mond vol van nationale soevereiniteit maar in feite is het een ordinaire landverrader. Gadver, alweer aandacht voor die griezel. Met een beetje mensenkennis zie je aan het gezicht van die knul dat hij niet spoort. Ik heb daar een goede kijk op. Toen ik in 1998 eens een kijkje nam in de Kamer zag ik het toen nog nieuwe Kamerlid Wildrs voorbij komen. wat een tronie, dacht ik. Mijn gelijk zou spoedig blijken.

14 Reacties
Mitosis
Mitosis13 mrt. 2017 - 10:20

Heb je nog meer van die pseudo psychologische wijsheden of moeten we het hier mee doen? Iemand af schrijven op zijn gezicht. Man man man, argumenten op? Je schrijft dagelijks van dit soort reacties. Wat hoop je daar nou mee te bereiken? Dat vraag ik me nu al tijden af.

Perro caliente
Perro caliente13 mrt. 2017 - 10:45

Tsja als je aan een gezicht van iemand kan zien dat hij of zij niet spoort? Ik heb een zoon van 15 met een geestelijke beperkingen die kan volgens jouw theorie zeker ook bij het grofvuil? Erg eng om mensen te labelen op basis van voorkomen volgens mij is dat ook de basis van racisme!

H.Witte
H.Witte13 mrt. 2017 - 10:55

Frits, mensenkennis is eerst en vooral gebaseerd op zelfkennis. Geen oordeel zonder goede basis, maar dat lijkt me wel in orde.

H.Witte
H.Witte13 mrt. 2017 - 10:55

'die' lijkt me wel in orde.

ratio2
ratio213 mrt. 2017 - 11:03

Beoordeling van mensen op hun uiterlijk, wat volwassen van je.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik313 mrt. 2017 - 11:06

Frits heeft er - als 'n moderne Lombroso - goed kijk op. En laat ons de erfelijkheid ook niet vergeten. Hoe dat met Baudet zit, zullen we over een jaar of 10 - mocht hij dan nog op het publieke toneel zijn kwalijke rollen spelen - weten. Maar we weten pas nu waarom Wilders de voedselbanken zo'n warm hart toedraagt, en waarom hij d'r zovelen naartoe wil zenden. Zonder voedselbanken was Geert d'r helemaal niet geweest! Zijn grootouders zijn daar - toen ze vanwege allerhande frauduleuze praktijken Indië moesten ontvluchten en berooid in Limburg domicilie zochten - daar jarenlang van afhankelijk geweest. Zo zie je maar: een kokonoot, hoe lelijk ook, val nooit ver van de klapperboom.: https://www.groene.nl/artikel/de-familiegeschiedenis-van-wilders-leest-als-een-indische-noodlotsroman

Nico de Mus
Nico de Mus13 mrt. 2017 - 12:01

@Brave Hendrik 13 maart 2017 at 12:06 !!Zijn grootouders zijn daar – toen ze vanwege allerhande frauduleuze praktijken Indië moesten ontvluchten !! Treurig dergelijke reakties, Je weet zeker dat die van jou zuiver waren? of andere familieleden?

Nico de Mus
Nico de Mus13 mrt. 2017 - 12:11

!!Toen ik in 1998 eens een kijkje nam in de Kamer zag ik het toen nog nieuwe Kamerlid Wildrs voorbij komen. wat een tronie, dacht ik. Mijn gelijk zou spoedig blijken.!! Wat een mensenkennis,iemand op zijn uiterlijk beoordelen, Hopelijk zie je er zelf wel fris uit. Het is niet te hopen dat door jouw psychologische beoordelingen van het uiterlijk, mensen tekort zijn gedaan.

frenkie2
frenkie213 mrt. 2017 - 12:50

Frits Jansen 13 maart 2017 at 11:15 U begint nu wel heel enge trekjes te krijgen. Eerst beoordeelt/veroordeelt u T.B op z,n naam. En nu op zijn gezicht. Als u met echte argumenten komt lees ik wel weer een keer wat u schrijft, voorlopig scroll ik even door als ik u naam zie.

EricDonkaew
EricDonkaew13 mrt. 2017 - 13:14

@Perro: Erg eng om mensen te labelen op basis van voorkomen volgens mij is dat ook de basis van racisme! ----------------------------------- Klopt helemaal. Iemand puur op zijn uiterlijk beoordelen en racisme zijn twee loten op dezelfde stam, of twee dooiers in hetzelfde ei. Misschien is er zelfs geen verschil tussen. Ook mensen met een accentje zijn volgens deze man minderwaardig. En Limburgers dienen zich af te scheiden van Nederland, dus minder minder minder Limburgers. Waar heb ik zoiets eerder gehoord? Deze man spoort niet.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik313 mrt. 2017 - 14:12

Goh, Frits, daar staan we weer met onze monden vol tanden; - die we in een brede grijns tonen..Haha Onze rechtse vrinden - bollebozen in het kwaadraat - die in elke Marokkaan een misdadiger zien en in elke Turk een samenzweerder, kunnen vanwege dat bloedrode waas voor hun ogen grappen noch grollen noch speelse ironie onderscheiden. Dat ze zich zelf daarmee blootgeven, is grappig, maar ook 'n tikkeltje triest. W.F. Hermans overwoog ooit in een essay (in het 'Sadistisch Universum') om een 'ironie-teken' te gebruiken. Maar dan is de lol d'r natuurlijk veel te snel vanaf :) We gaan door!

ATM2
ATM213 mrt. 2017 - 14:16

Frits, zelfverklaard intellectueel (al lijkt er geregeld in jouw persoonlijkheidsvorming iets mis gegaan te zijn), deze mening over uiterlijk en daaraan gekoppeld een bepaald gedrag of een mening is nauw verwant aan etnisch profileren. Als een oude schoolmeester stuur ik je maar even in de hoek om jezelf te gaan schamen.

Zandb
Zandb13 mrt. 2017 - 14:43

Frits: De overeenkomst tussen uiterlijk en karakter lijkt mij, eufemistisch uitgedrukt, te onzeker om op te vertrouwen.

kindval
kindval13 mrt. 2017 - 15:04

Frits, je bent als ik het goed begrepen heb de 60 gepasseerd en hoog opgeleid....en dan mensen op,hun uiterlijk beoordelen en diskwalificeren.. Wie spoort er hier nu niet?