Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizar: banken verdienen miljarden aan coronanoodfonds

  •  
05-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2127 keer bekeken
  •  
ecb

Is dit écht nodig? Terwijl inflatie hoger is dan ooit? Het FD meldt dat banken extra miljardenwinsten maken met noodleningen van de Europese Centrale Bank.

Als onderdeel van het coronanoodfonds in 2020 hebben 1600 banken noodleningen gekregen van de ECB; de zogenaamde TLTRO-leningen. Dit was bedoeld voor leningen aan consumenten en bedrijven. In de eerste maand werd er al 1300 miljard euro uitgeleend; in totaal staat er nu nog zo'n 2100 miljard euro open.

De banken mochten die leningen weer onderbrengen op de balans van de ECB, waardoor zij zelf geen risico lopen. Het enige was: ze moesten wel een negatieve spaarrente betalen van 1%.

Nu komt het: die 1% premie is gelijk getrokken met de spaarrente, die nul en zelfs positief wordt. Hierdoor krijgen de banken binnenkort een positief rendement op hun openstaande bedrag.

En daar verdienen de banken aan. Het FD: "De analisten van Morgan Stanley noemen een maximaal totaalbedrag van €24 mrd. De ECB houdt het zelf volgens de Financial Times op iets minder dan de helft daarvan."

Banken gaan dus mogelijk dubbel verdienen aan geld dat ze initieel als noodregeling geleend hebben van de ECB; zowel aan de forse rente van bedrijven en consumenten, áls aan de positieve spaarrente van de ECB. Wauw. En het overtollige geld draagt ook nog bij aan de inflatie.

Dit kan toch nooit de bedoeling zijn geweest? Crisisbeleid dat zorgt voor publieke risico's en kosten, maar private winsten?

Toch is volgens analisten niet duidelijk of de ECB hier maatregelen tegen wil of kan nemen. Het zou niet ontbonden kunnen worden, omdat de regeling contractueel is vastgelegd. En banken hebben hier hun beleid op aangepast en zullen dit voordeel niet zomaar opgeven.

Kan dit écht niet worden gecorrigeerd? Banken zouden dit toch niet moeten willen?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Andreas4
Andreas45 jul. 2022 - 15:44

Wauw, daar verbleekt Sywerts mondkapjesdeal bij! Maar het is wel eigen aan banken en hun beleggers, de parasieten van een liberale, kapitalistische maatschappij. En waarom gaan die boeren daar geen bezoekje aan huis afleggen, inclusief zwaar vuurwerk en tractoren met shovels?

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 jul. 2022 - 10:44

Never Let Serious Crisis Go To Waste - zo heet een boel van wetenschapshistorus Philip Mirowski uit 2013 (Verso Books, 495 p.) - één van de zeldzame werken die tegelijk een bijzonder leesbare introductie zijn óp hun brede onderwerp, en veel nieuwe facetten en historische details erover presenteren. Het laat-kapitalistische systeem profiteert op grootscheepse wijze van economische rampspoed. Dit gebeurt met demonisch sluwe retorische trucs, bijvoorbeeld, vormen van argumentatie die goed vallen bij politici. Laat duidelijk zijn: de grote depressie van 2008 en veel later nog, die is veroorzaakt door het malafide, morbide systeem zelf, niet door zomaar een ongelukkige speling van het lot. Een andere catastrofe, Hurricane Katrina in New Orleans in 2005, werd na haar eerste grote offensief in haar nasleep genadeloos uitgebuit via neoliberale praktijken. Dit is nu de vorm van exploitaitie die de Chicago School of Economics als strategie om winst te maken aanbeval, aan leergierige jonge economen. Ze werd alleen anders genoemd. Hiermee sleepten die professoren in Chicago diverse Nobelprijzen in de wacht (noot: die prijs voor Economie hoorde niet bij het oorspronkelijke programma van de Nobel-Stichting; hij komt van de Zweedse Rijksbank en draagt van origine een andere naam. De erven Nobel zijn er niet blij mee.) Het vermag dus niet te verbazen dat grote banken miljarden verdienen aan het Corona-noodfonds.

1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 jul. 2022 - 19:51

(een boel = een boek, uiteraard)

Kipzonderkop1
Kipzonderkop15 jul. 2022 - 10:23

Dat de banken van de rijken commerciële instellingen zijn die winst willen maken en liefst zoveel mogelijk zal toch niemand verbazen? Alle rijke ondernemers blazen het zelfde deuntje, niet alleen Van Lienden. Alle deugpijltjes als dat zouden we toch niet moeten willen zijn zo hypocriet. De schuld van deze ellende ligt bij de EU, de ECB en in het bijzonder het potentaat Lagarde. Schandalig dat de rijken met (hypotheek) schulden al jarenlang uit de wind worden gehouden met lage rente tegen alle risico's in. En daar profiteren ze nog jaren dik van ook al moet de rente nu wel omhoog vanwege mega inflatie. En wie gaat de rekening weer betalen. De arbeiders zonder (hypotheek) schulden.

Gimli1955
Gimli19555 jul. 2022 - 9:13

Natuurlijk willen de banken dit, incluis de ECB en de EU. Hoe naïeve ben je wanneer je dit niet inziet, dit is een vooropgezet plan van de ECB en de EU. Door duizenden miljarden bij te drukken, veroorzaak de ECB een geldontwaarding, die leidt tot inflatie en hogere rentes. De bevolking betaalt het gevoerde beleid, waarbij zijn spaargeld en pensioenen veel minder waard worden, het is het overhevelen van vermogen van de burger richting de EU. De echt rijken kunnen dit spel ontlopen door belastingparadijzen, waardoor de schade bij modaal en minder terecht komt. Je zou het niet moeten willen, maar dat is niet het geval. Er is een groot verschil tussen waar de burger recht op heeft en wat de overheid uitstort over de burger. Daarnaast is de burger erg dom dat hij op deze politiek blijft stemmen, waarschijnlijk uit angst nog meer te verliezen door de verdeel en heers tactiek waarmee de overheid andere standpunten uitschakelt. Dit wordt niet gecorrigeerd, net zo min als de compensatie van de gestegen prijzen, of andere schade door het beleid van regering, het is een van te voren doordacht plan. Het is dom te veronderstellen dat het toeval is en enigszins ongeloofwaardig.

Paul250371
Paul2503715 jul. 2022 - 9:13

Rovers, dieven en oplichters.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert5 jul. 2022 - 9:08

Never Let a Serious Crisis Go To Waste - zo heet een boek van wetenschapshistorus Philip Mirowski uit 2013 (Verso Books, 495 p.) - één van de zeldzame werken die tegelijk een bijzonder leesbare introductie zijn óp hun brede onderwerp, en veel nieuwe facetten en historische details erover presenteren. Het laat-kapitalistische systeem profiteert op grootscheepse wijze van economische rampspoed. Dit gebeurt met demonisch sluwe retorische trucs, bijvoorbeeld, vormen van argumentatie die goed vallen bij politici. Laat duidelijk zijn: de grote depressie van 2008 en veel later nog, die is veroorzaakt door het malafide, morbide systeem zelf, niet door zomaar een ongelukkige speling van het lot. Een andere catastrofe, Hurricane Katrina in New Orleans in 2005, werd na haar eerste grote offensief in haar nasleep genadeloos uitgebuit via neoliberale praktijken. Dit is nu de vorm van exploitaitie die de Chicago School of Economics als strategie om winst te maken aanbeval, aan leergierige jonge economen. Ze werd alleen anders genoemd. Hiermee sleepten die professoren in Chicago diverse Nobelprijzen in de wacht (noot: die prijs voor Economie hoorde niet bij het oorspronkelijke programma van de Nobel-Stichting; hij komt van de Zweedse Rijksbank en draagt van origine een andere naam. De erven Nobel zijn er niet blij mee.)