Bitcoin-verslaggeving niet goed in rekenen
• 16-05-2014
• leestijd 2 minuten
NOS accepteert klakkeloos onmogelijke claim
Een van de grote mysteries van deze tijd is Bitcoin, de munt waarvan niemand weet of het een hype, innovatie, bedreiging voor de wereldorde of gewoon een pyramide-spel is. Omdat er weinig over bekend is, is geloof een belangrijke factor. Dat vereist dat journalisten zich aan de feiten houden.
Komende week vindt er in Amsterdam weer een congres plaats over de munt. In een poging te achterhalen of de hypemunt nu echt iets voorstelt in het betalingsverkeer maakte de NOS een rondje langs bedrijven die zeggen bitcoins te accepteren en concludeert:
Nederlanders durven het amper aan om met bitcoins te betalen. Steeds meer bedrijven accepteren de digitale munt als betaalmiddel, maar er wordt maar mondjesmaat met bitcoins afgerekend. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende acceptanten.
De grootste acceptant van bitcoins in Nederland is thuisbezorgd.nl. Sinds afgelopen november kunnen klanten van de site hun bestelling met bitcoins afrekenen. “Na introductie schoot het aantal betalingen omhoog, maar de laatste maanden groeit het niet meer”, zegt Jitse Groen, de eigenaar van de site. 0,04 procent van de betalingen online gebeurt met bitcoins. Omdat de site in verschillende landen actief is, gaat het toch nog om honderden bestellingen per dag. “Het is een niche die ermee betaalt. Dan moet je denken aan de nerds en de gamers”, aldus Groen.
Die bewering moet alarmbellen doen rinkelen. Immers als voor ‘honderden’ het minimumaantal van 200 wordt aangehouden betekent het dat de besteldienst van Groen een half miljoen bestellingen per dag ontvangt. Dat lijkt wat erg veel. Vooral omdat Groen
vorige maand nog beweerde dat zijn bedrijf 1,7 miljoen betalingen per maand verwerkt. Joop vroeg Groen om opheldering en kreeg als antwoord:
We hebben ca. 1,7M bestellingen per maand, waarvan de helft online wordt betaald. 1,700,000 * 0,5 * 0,04 = 34000 betalingen per maand. Het totaal ligt wat lager omdat onze nieuwe acquisitie in Duitsland (Lieferando) en Polen, en onze dochter in Vietnam nog geen bitcoin accepteren. Het is dus inderdaad niet 0,04% maar 4%. Nog altijd weinig overigens.
Een nieuwe, lastig te verkrijgen munt die in amper een jaar tijd reeds vier procent van de online betalingsmarkt verovert? Dat klinkt als een revolutie. Als de bewering van Groen klopt tenminste maar dat valt niet te controleren. Andere bedrijven merken zo’n succes in ieder geval nog niet.