Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bitcoin

  •  
01-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
bitcoin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

PVDB2
PVDB21 dec. 2021 - 18:36

Bitcoin heeft een intrinsieke waarde van 0 euro. Er staat niets tegenover zoals bij een aandeel. Je kan nergens op terugvallen zoals een aandeel dat mogelijk is. Het is soort piramide spel waar degene die vroeg ingestapt zijn kunnen (konden) cashen. Of, als je zeer invloedrijk bent en miljardair die iets meer dan 100 euro aan investeert in Bitcoin ook weer een hoop volgers zal motiveren om (delen van) Bitcoin te kopen. Waardoor de prijs stijgt. Deze miljardair verkoopt het na korte tijd weer waardoor hij miljoenen kan verdienen in een paar dagen. Elon Musk deed het. Dat legde hem geen windeieren. Een prijs van Bitcoin en Ethereum kan alleen stijgen als veel vraag naar is en dus veel mensen ze aanschaffen. De kans is groot dat ze dan geen ander crypto currency aanschaffen. Je kan dan wel investeren in andere crypto's maar de kans is niet zo groot dat het zo booming is als Bitcoin en Ethereum. Dat er veel crypto's zegt wel iets over de aantrekking kracht van crypto's. Echter is het vooral nog steeds vooraal in trek bij criminelen. Mits er iemand in de bovenwereld te vinden is die crypto's aanneemt in ruil voor goederen (al dan niet witwassen) zal je het om moeten zetten naar regulier geld. Het is net als met multilevel marketing: iets hypen dat je veel geld mee kan verdienen. Zolang men het product maar bij jou afneemt. En jij er nog meer geld aan verdient (of een grotere kans daar op). En als je je sleutel van je wallet kwijt raakt heb je een probleem zoals ook in het verleden voor kwam. En als je gehackt word kan je zomaar miljoenen aan waarde kwijt zijn (als je het omzet in regulier geld). https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5269056/celstraf-oplichter-witwassen-crypto-bitnextfast-pieter-j https://www.nytimes.com/2021/01/12/technology/bitcoin-passwords-wallets-fortunes.html https://www.ad.nl/tech/broers-stelen-voor-3-miljard-euro-bitcoins-bij-mogelijk-grootste-cryptoroof-ooit~abecd4d5/

2 Reacties
WillemD2
WillemD22 dec. 2021 - 13:24

Ik vindt het niet erg om te investeren in een digitale valuta die mensen in armere landen in staat stelt om financiele vrijheid en zekerheid op te bouwen zonder dat (dictatoriale) regeringsleiders, banken of andere tussenpersonen hier rijk van worden. Ook het versturen van geld naar bv familieleden in armere landen gaat hiermee steeds sneller en goedkoper Mensen in oa Venuzuela, Brazilie, Zimbabwe, Libie en Turkije zijn zeer te spreken over deze revolutionaire uitvinding. En inderdaad, je moet niet je wallet kwijtraken, vooral niet als er miljoenen mee gemoeid zijn. Maar het overgrote deel van de tientallen miljoenen gebruikers wereldwijd is geen miljonair. Maar zolang er inflatie bestaat, banken met een druk op de knop een rekening kunnen blokkeren/opheffen/beperken, allerlei tussenpersonen zichzelf verrijken ten koste van betalingsverkeer tussen betaler en ontvanger zal de vraag naar en de adoptie van bitcoin wereldwijd alleen maar toenemen. Hier in Nederland is het betalingsverkeer prima geregeld, maar als we over de grens kijken zien we vaak een compleet andere wereld.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 dec. 2021 - 14:27

WillemD - wat een larie. Bitcoin is geen geld, het woord coin is een vals gegeven. O, ja, het heeft een waarde, en er zijn zelfs mensen die geld over hebben voor dit virtuele genoegen. Echter , vandaag of gisteren is de koers bijv. zo'n 15% gedaald. Dat zit niet lekker als een bedrag in geld naar het buitenland moet overmaken. Er zijn trouwens mogelijkheden genoeg als je dat wil met o.a. US dollar. Bitcoin blijft een gokinstrument en zoals hier geschetst heeft het veel van een pyramide spel. Als het geloof verdwijnt dan kan je minen zoveel als je lief is, rijk wordt je er niet van.

Ecclesia
Ecclesia1 dec. 2021 - 12:06

De grote ironie / tegenstrijdigheid van de bitcoin: Men verheerlijkt dat de bitcoin een gedecentraliseerd systeem heeft opgezet, privacy waarborgt, een eerlijk systeem is, en men 'eindelijk' kan ontsnappen van de overheden in de wereld. Echter niet snappen dat bovenstaande puntjes er juist voor zorgen dat diezelfde overheden dat niet pikken natuurlijk en de munt OF overnemen OF verbieden. En dan hebben we het nog niet eens over het piramidespel. 'Wow, ik heb mijn bitcoins verkocht voor 10x de inkoopwaarde!'. Geweldig, maar er is dus een stumperd aan het einde van de ketting die dat niet meer voor elkaar krijgt dadelijk. Einde bubbel.

1 Reactie
WillemD2
WillemD22 dec. 2021 - 12:53

Hetzelfde geld voor - pokemonkaartjes (Charizard 1st edition), - baseball kaartjes (Honus Wagner), - postzegels (Treskilling banco geel), etc gaan soms ook 10x over de kop (of zelfs meer) Het is maar net wat de nieuwe eigenaar bereid is ervoor te betalen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 dec. 2021 - 10:41

Ik vind het nog sreeds ongelooflijk dat men deze gokaandelen verhandelt op de effectenbeurs. Het zou al verbeteren als ze wat aan de naam deden, egg ipv coin.