Joop

Bisschop eist ontslag Amsterdamse priester na coming-out

  •  
01-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
9319626721_fa097b1352_k
De 57-jarige Amsterdamse priester Pierre Valkering is zondag tijdens de ochtendmis ten overstaan van zijn parochie uit de kast gekomen als homoseksueel. Dat meldt HP/De Tijd. De 57-jarige Valkering deed dat tijdens een feestelijke mis ter ere van zijn 25-jarige jubileum in de Vredeskerk. Het bisdom Haarlem wil nu dat Valkering het priesterschap neerlegt.
Valkering, gekleed in een roze gewaad, sloot zijn preek af met het benoemen van ‘de grote roze olifant’ in de Katholieke Kerk: de homoseksuele ambtsdragers. De priester beklaagde zich over de zwijgcultuur die er binnen de kerk heerst en de ‘naargeestige meningen’ die er binnen het kerkbestuur op nagehouden worden door sommigen. Ook zei hij daar zelf veel onder te hebben geleden. Valkering presenteerde tegelijkertijd zijn biografie waarin hij zijn verhaal doet, over zijn coming-out tegenover zijn ouders, maar ook over bezoeken aan gaysauna’s en darkrooms.
Volgens het bisdom Haarlem houdt dat in dat Valkering zich ‘niet kan en wil houden’ aan zijn celibaatsbelofte en is dat een van de redenen dat hij wat het bisdom betreft zijn ambt naast zich moet neerleggen. Naast niet-celibatair leven is voor het bidsom vooral Valkerings homoseksualiteit een probleem: ‘Meer nog dat hij zich ook andere seksuele vrijheden veroorlooft. Dit is voor de Rooms Katholieke Kerk met een waardige uitoefening van het priesterschap niet verenigbaar.’ Bisschop Punt, die een exemplaar van de biografie heeft ontvangen, wil dat Valkering een ‘bezinningsperiode’ ingaat.
Valkering zei tegen de Gaykrant al te weten dat zijn coming-out voor frictie binnen de kerk zou zorgen:
"Het [boek] gaat in ruime mate over seks en het priesterschap en dat zijn, zeker in combinatie met elkaar, geweldige taboe-onderwerpen waarbij de seinen snel op rood springen en de alarmbellen gaan rinkelen. En toch… mijn intentie is goed en ik hoop echt dat ik erdoor kan bijdragen aan een kerk die voor iedereen reëler en leefbaarder wordt."
cc-foto Vredeskerk: FaceMePLS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

geronimo3
geronimo32 apr. 2019 - 17:32

Ik moet weer het lachen onderdrukken omdat de RK maar niet wilt inzien dat zij mensen onderdrukken door hen de sexualiteit af te nemen door het celibaat,wie is er nou onmenselijk,zij maken de dienders van de RK zelf naar homosexualiteit gaan door die houding,het is een optelsom en mooier kan ik het niet maken.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman23 apr. 2019 - 8:26

Gerolimo, het staat wel vast dat homosexualteit is aangeboren en kan worden opgelegd noch afgenomen.. Het is een gegeven. De Algemene Kerk heeft dat gegeven geaccepteerd. Ze eist wel dat iemand door voorganger te worden afziet van de eigen seksualiteit. Dat doet ze al heel lang opdat een priester, een pastor, zijn eigen belang onder geschikt maakt aan dat van anderen. Dat moeten mensen dus beloven alvorens ze een functie in de organisatie aanvaarden. Ze vraagt dat aan mannen en vrouwen. Dat is hier aan de orde: zet de belangen van anderen voorop en maak je eigen belang ondergeschikt.. Als iemand dat niet wil, kan hij die functie weigeren of neerleggen. Je hoeft namelijk geen lid van de organisatie te zijn. Je kunt weg, de Katholieke Kerk is geen sekte, je wordt vrij gelaten. In die zin is het celibaat dus vrijwillig, je kunt elk moment je belofte herzien. Dat mensen het celibaat als.dwang en als last beschouwen is een misvatting. Als iemand die misvatting gelooft is dat niet om te lachen. Ik kan er zelfs om huilen zoals Liberace altijd zei:"I cried all the way to the Church..".

Meta Foor6
Meta Foor62 apr. 2019 - 17:18

- geen excuses, maar aan deze priester zit een steekje los en hij moet geholpen worden. Beter voor hemzelf en beter voor degenen die dit moeten aanzien en horen.

W-74
W-742 apr. 2019 - 17:01

Tja die priester handelde toch een beetje in strijd met de spelregels van zijn kluppie. En dat kluppie mag dat soort discriminerende regels opstellen, want ze hebben een of ander boek waarin staat dat homofilie een gruwel is. En dat boek heeft status. En de vrijheid van godsdienst is dus een ‘verlaat de gevangenis zonder te betalen’ kaart bij allerlei gelijkheids- en anti discriminatiewetten. Want dat boek. En die bijna onbegrensde vrijheid van religie vinden we blijkbaar een teken van beschaving. Ik noem het echter een dubbele standaard en min of meer een parallele rechtstaat.

Ch0k3r
Ch0k3r2 apr. 2019 - 11:03

Tsja, als je als volwassene seks hebt met een andere volwassene, dan overtreed je het celibaat. Steek je je leuter in een kleuter, dan ben je door de duivel verleidt ofzo en ben je zielig en mag je mooi in een ander land doorgaan met je onzin als priester. Heb het vaker gezegd en zeg het weer; de KK is een criminele, seksistische en immorele organisatie die in zn geheel voor het gerecht gedaagd moet worden.

Bernie2
Bernie22 apr. 2019 - 8:19

Ergens las ik dat het percentage homo's onder priesters v/d de katholieke kerk zo'n 35% is. Gerede kans dus dat de ijzeren hoofdherder Punt daar ook onder valt. Geen lekker ventje trouwens. De man oefent vaker inquisitair terreur uit op 'afwijkend' personeel. Zoals bij de liberale pastoor Paul Vlaar in Obdam die hij zijn kerk uitschopte. Alleen meeglibberende priesters overleven onder Punt. Valkering doet baanbrekend werk en fantastisch dat hij de walgelijke houding van zijn werkgever in deze op zijn werkplek aan de orde heeft. Wie weet doet goed voorbeeld volgen. Moge de nodige herzieningen dan snel doorgevoerd worden. Niet alleen voor homo's, maar qua het achterlijke celibaat in het algemeen. In het zwaar katholieke Ierland trof ik wel eens een pastoor in burger uit een parochie van een paar dorpjes verderop. De vrolijkerd zoop of het een lieve lust was en werd steevast in het hotel wakker met een lokale schoonheid. Als ik hem zei dat ie toch alleen met zijn God mocht vrijen zei hij steevast "I'm not working today my son."

quatsch
quatsch2 apr. 2019 - 0:11

Het Vaticaan bestrijdt homoseksualiteit, maar de meerderheid van de rooms-katholieke geestelijken daar is praktiserend homoseksueel. Dat stelt de Franse schrijver Frédéric Martel na vier jaar onderzoek. De rest staat op https://www.rd.nl/kerk-religie/homoseksualiteit-is-de-regel-in-het-vaticaan-1.1548400

W2
W21 apr. 2019 - 21:34

Regels zijn regels , afspraak is afspraak! Priester is vooraf akkoord gegaan met celibaatsbelofte dus opkrassen! Dat de middeleeuwse Rooms-katholieke kerk is hoog tempo leegstroomt, de mensen de kerkpoorten letterlijk uitrennen en er in de nabije toekomst geen gelovige overblijft door hopeloos achterhaalde domme achterlijk regeltjes moeten we los zien van deze afspraak...

7 Reacties
Bouwman2
Bouwman22 apr. 2019 - 12:15

De Roomse Kerk is niet middeleeuws en ook niet van de renaissance. De Roomse Kerk is van alle tijden ondanks alle misstappen op weg om mensen die dat nodig hebben houvast te bieden. Dat zijn er heel veel, waar aan de Algemene hier in Nederland dan geen behoefte bestaat aan haar is dat elders zeker wel het geval. De vraag naar verlossing en troost is massaal. Dat iemand geen behoefte aan de Roomse Kerk heeft zegt niet zo veel. Wat zegt een enkele stem nou helemaal in een miljoenen koor? Met permissie, dat is hovaardij, een van de hoofdzonden. Wiederstehe doch der Sünde, zingt de cantate. Wie niet in God gelooft kan altijd nog bij Bach terecht.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 17:12

Bouwman, De RK kerk is het ergste wat de mensheid ooit heeft voortgebracht. Verantwoordelijk voor tig keer zoveel doden en ellende dan Hitler en Stalin bij elkaar.

Jorah
Jorah2 apr. 2019 - 19:33

Norsemen, geschiedkundige nonsens (al was het enkel maar omdat de RKK geen beschikking had/heeft over massavernietigingswapens) maar ik zie graag een begin van een onderbouwing voor die uitspraak. Ben zeer benieuwd. Deze nonsens zie ik doorgaans enkel uit extremistische WTG hoek komen.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 20:34

Jorah, die niet zo onnozel met je massavernietigingswapens.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 20:40

“ Deze nonsens zie ik doorgaans enkel uit extremistische WTG hoek komen.“ WTG?

Jorah
Jorah2 apr. 2019 - 21:15

En wederom reageert u vanuit de onderbuik zonder inhoudelijk te worden. Vanwaar zoveel haat en afgunst? Het leven is zoveel mooier zonder die 2 zaken.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 7:38

Afgunst? Afkeer bedoel je. Vind je het echt zo moeilijk om te begrijpen waarom iemand een hekel heeft aan de RK kerk? En heb je nu echt geen idee van de wandaden van de RK kerk? Dit is allemaal vrij eenvoudig op te zoeken. Tik letterlijk in wandaden RK kerk en je krijgt duizenden hits. "al was het enkel maar omdat de RKK geen beschikking had/heeft over massavernietigingswapens" De onnozelheid van deze opmerking is zo enorm dat dit geen verdere uitleg behoeft. Dat zal iedereen, behalve jij dus, snappen.

OlavM
OlavM1 apr. 2019 - 20:59

Deze affaire is het zoveelste bewijs van het geringe realiteitsgehalte van het celibaat. Het is een -in mijn ogen geperverteerd- ideaal dat menselijkerwijs onhaalbaar is. Daardoor vloeit er veel ellende uit voort: geforceerde geheime (veelal homo)seksualiteitsbeleving, leugenachtig leven, hypocrisie, seksueel (kinder)misbruik, enz. Het lijkt me wel haast onvermijdelijk dat deze priester een andere beroepspraktijk zal moeten gaan zoeken. Het logische gevolg van de huidige bestaansvorm van de RK Kerk. Een volgende vraag is wanneer deze kerk eindelijk eens die idiote celibaatsverplichting gaat opheffen, Deze wordt immers door geen enkele Bijbeltekst vereist, laat staan dat die in de lijn van de prediking van Jezus zelf zou liggen. Het celibaat geeft wel een extra manipulatiemiddel in de handen van de hogere geestelijkheid.

1 Reactie
Libertain
Libertain2 apr. 2019 - 5:46

Correct. Deze soort situaties gebeuren zodra mensen spirituele waarden in verplichte materiële keurslijf willen gaan gieten omwille van verplichtingen opwerpen. De priesters moeten vrij gelaten worden om zelf te gaan kiezen welke sociale vorm ze zouden zelf willen uitkiezen. Het inhoud van geloof is de vrije keuze. Inderdaad steeds door de mensen geperverteerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 apr. 2019 - 18:54

Zou een hetero die aan "casual sex" deed acceptabeler zijn geweest?

2 Reacties
JanB2
JanB21 apr. 2019 - 22:50

Nee, die had ook op moeten stappen als hij het aan de grote klok had gehangen. Het celibaat brengt ongetwijfeld rare mensen voort en lijkt me zeer slecht voor de geestelijke gezondheid, maar dat is een ander verhaal in deze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2019 - 10:11

Lijkt mij ook. Celibaat is op zich niet ongezond maar als je er niet geschikt voor bent kun je beter een leuke vriend/vriendin gaan zoeken en niet aan het priesterschap beginnen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 apr. 2019 - 18:30

De katholieke kerk hanteert het celibaat en je gaat daarmee akkoord op het moment dat je je priester laat wijden. Je mag overigens ook gewoon homoseksueel zijn, dus daar ging het helemaal niet om. Of dat celibaat moet en/of normaal is, is een andere vraag. Je hebt je echter daartoe verplicht. Nu zal er best eens een scheve schaats worden gereden zo hier en daar denk ik zonder gevolgen. Maar als je het dan hebt over pornoverslaving, darkrooms, etc.etc.. dan moet je niet heel vreemd opkijken als daar op gereageerd wordt. Nogmaals of je het eens bent of niet met het celibaat doet er hier niet toe, of je homoseksueel bent ook niet.

Cor Nelissen
Cor Nelissen1 apr. 2019 - 16:49

De kwestie is niet of hij geen homoseksueel mag zijn maar dat hij dan geen priesterfunctie mag vervullen. Een inmiddels heteroseksuele man die als vrouw geboren is en geleefd heeft zal als deze tot dan toe een leidende rol in de feministische beweging speelde daar ook mee moeten ophouden, net als iemand die naar de buitenwereld een zwarte identiteit had en een leidende rol als zwarte activiste dit zal moeten opgeven. En dat is voorgekomen.

madbako
madbako1 apr. 2019 - 16:21

Kennelijk mag je als homoseksuele priester oprotten en als pedofiele kinderverkrachter gewoon lekker blijven zitten of wordt je weggepromoveerd. Blijft een onsmakelijk zooitje binnen die religies

2 Reacties
chwiedijk
chwiedijk1 apr. 2019 - 19:28

word je

madbako
madbako2 apr. 2019 - 7:18

@chwiedijk 1 april 2019 at 21:28 word je Je schijnt er nogal genoegen in te scheppen om hier op dit forum als taalgestapo te fungeren blijkt uit meerdere van je bijdrages.

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 apr. 2019 - 16:04

Fijn toch die hoogwaardige westerse cultuur..

ton14024
ton140241 apr. 2019 - 15:55

Mag ik nog zeggen dat de Nederlandse samenleving is gebaseerd op een joods-christelijke grondslag?

5 Reacties
Ozon
Ozon1 apr. 2019 - 16:46

Uiteraard. Daarom heeft het ook zo verschrikkelijk lang, eeuwen en eeuwen, geduurd voordat dit soort rare religieuze regels enigszins uitgebannen waren.

Kilted
Kilted1 apr. 2019 - 17:42

Je mag het zeggen... Maar of je daar ook blij van moet worden. Ook de joods-christelijke grondslag heeft nogal wat schade aangericht, en blijft dat doen. Zie boven voor een voorbeeld.

Hemk
Hemk1 apr. 2019 - 18:01

Degenen die boos worden van vaderlandskritiek zien het wss toch als compliment. Dus denk dat je veilig bent.

Satya
Satya1 apr. 2019 - 19:00

Ozon Zie jij het geloof in geheel, maakt niet uit welk geloof als onwenselijk of zie jij ook voor individuele personen een positieve kant? Of groepen zelfs?

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 apr. 2019 - 11:57

Ton, dat lijkt mij een simplificatie. Herinneringen aan het heidendom zijn niet volledig verdwenen. Zie het boek van historica en archeologe Judith Schuyf. Maar het verleden is minder zichtbaar in Nederland dan bijvoorbeeld in IJsland.

Norsemen
Norsemen1 apr. 2019 - 15:15

De RK kerk, het meest achterlijke instituut ter wereld. Dit gaat een mooi voorbeeld worden van welke grondwet belangrijker wordt geacht, verbod op discriminatie of vrijheid van godsdienst.

12 Reacties
Jorah
Jorah1 apr. 2019 - 15:48

Je komt bij een club en gaat voor een baan. Voordat je eraan begon wist je duidelijk wat de spelregels waren van die baan. Vervolgens overtreed je die spelregels met handen en voeten en dan verzoekt men je je functie neer te leggen. Is dat heel verwonderlijk? Daarnaast is de beste man niet verzocht om zijn werk neer te leggen omdat hij homofiel is maar omdat hij het celibaat (de spelregel aan het begin bekend) geschonden heeft. Was hij een monogame heteroseksuele relatie aangegaan zijn dan was hetzelfde verzocht. Toen de man de spelregels niet meer in acht wou nemen had hij uit zichzelf ontslag kunnen indienen. Zo heb ook ook eens ontslag ingediend. Wel zo netjes. Overigens gaat een grondwet over de relatie tussen staat en burgers. Ik vind je reactie dus om meerdere redenen erg kort door de bocht.

Norsemen
Norsemen1 apr. 2019 - 16:41

Jorah, je probeert iets recht te praten wat krom is. Dat is je goed recht natuurlijk maar jouw visie getuigt niet van enig inzicht in het verwerpelijke gedachtegoed van de rk kerk.

Quibus2
Quibus21 apr. 2019 - 18:13

Norsemen, je hebt wat misvattingen over de grondwet (is niet met twee vrouwen mogen trouwen volgens jou ook een schending van het anti-discriminatiebeginsel?), en je probeert krom te praten wat redelijk recht is. Het celibaat is praktisch zo oud als de kerk - de RKK is nou eenmaal, zoals de meeste religies redelijk anti-hedonistisch (en, daar is nog steeds heel wat voor te zeggen). Voorgangers worden geacht 'getrouwd te zijn met het hogere', en dus celibatair te leven. Als je dan zelf gaat lopen uitventen dat je je aan de meer hedonistische elementen in de gayscene overgeeft, heb je uiteraard een probleem. De sexuele oriëntatie is daarbij van secundair belang. Als de bisschop wordt betrapt hij de hoeren heeft hij ook een probleem. Je kunt nou eenmaal niet ongestraft de principes van je eigen instituut schenden.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 7:16

"Je kunt nou eenmaal niet ongestraft de principes van je eigen instituut schenden" Niet als het om homoseksualiteit gaat blijkbaar, seks met kinderen is in de ogen van de RK kerk blijkbaar minder erg. Ook zijn er duizenden priesters overal ter wereld die gewoon openlijk een relatie hebben met een vrouw. En als je wat meer in de geschiedenis van RK kerk kijkt zie je ook dat hoerenbezoek van priesters, bisschoppen etc aan de orde van de dag was (en waarschijnlijk is). Als je denkt dat het hier om het celibaat gaat en niet om het homo zijn ben je behoorlijk blind. Het is overduidelijk dat de RK kerk een homoseksuele priester anders beoordeeld dan een heteroseksuele (of pedofiele) priester en dat is natuurlijk pure discriminatie.

Jorah
Jorah2 apr. 2019 - 15:17

Norsemen, het is wel degelijk voorgekomen dat priesters die heteroseksuele of pedoseksuele relaties hadden hun baan moesten opgeven. Ik ken vanuit de nabije omgeving iig 1 geval waarbij de priester ontslag kreeg nadat er kinderporno op zijn computer gevonden was en 1 geval waarbij de priester een monogame relatie met een vrouw had en ontslagen is. Even googlen levert ook meer resultaat op. Het zal ongetwijfeld vaak fout zijn gegaan in de katholieke Kerk maar dat is geen reden om onwaarheden te verkondigen.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 17:14

Jorah Wat aan mijn verhaal is onwaar?

Jorah
Jorah2 apr. 2019 - 19:35

Vele punten maar aangezien je kan schrijven zal je ook wel kunnen lezen. Zowel Quibus als ik hebben je al behoorlijk wat handvatten gegeven. Succes. Ik vraag me echter af waar je blinde haat jegens de RKK vandaan komt. Haat is nooit een gepast antwoord.

Ozon
Ozon3 apr. 2019 - 5:33

Jorah 2 april 2019 at 17:17 “het is wel degelijk voorgekomen dat priesters die heteroseksuele of pedoseksuele relaties hadden hun baan moesten opgeven” Dat van die kiddy-porn, laat me raden, dat is recent gebeurd, nu werkelijk overal ter wereld echt bekend is geworden hoe krankzinnig veel kindermisbruik is getolereerd binnen de Katholieke kerk en tot op het hoogste niveau? Dat is denk ik wel het meest perverse, het inderdaad niet tolereren van homoseksualiteit, het niet tolereren van vrijwillige volwassen relaties van priesters met m/v, maar als je je maar aan een kind vergreep als priester en er werd wat teveel over geklaagd kreeg je gewoon een nieuwe parochie, een nieuwe speelweide voor perverse daden. En zoals jij dan een kerk kent waar wel een kinderporno-gebruiker uit het ambt is gezet, zo ken ik een kerk waar de pastor die zich in de jeugd van een vriend zich aan die vriend vergrepen heeft, door de commissie die zich er mee bezig heeft gehouden vastgesteld dat er misbruik heeft plaatsgevonden, nog steeds vrolijk rond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 11:30

Ozon 3 april 2019 at 07:33 Een pornoverslaafde bezoeker van dark-rooms lijkt mij voor het priesterambt in zijn huidige vorm in ieder geval ongeschikt. Onder RK functionarissen komen pedofielen percentueel niet vaker voor dan onder andere mannen, maar dat kindermisbruik onder het tapijt werd geveegd valt gewoon niet te ontkennen. Als het om contacten met volwassenen ging richtten hetero's weer meer schade aan.

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 13:07

"Onder RK functionarissen komen pedofielen percentueel niet vaker voor dan onder andere mannen" Dat is natuurlijk totaal onjuist. Waar haal je dit vandaan, van de RKK zeker?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 15:01

Norsemen 3 april 2019 at 15:07 Waar haalt u uw cijfers vandaan? Niet uit sociaal wetenschappelijk onderzoek neem ik aan?

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 15:58

Aparte manier van discussiëren heb jij. Je zegt simpelweg dat onder katholieken pedofilie niet vaker voorkomt dan bij andere mannen, zonder daarbij iets te noemen hoe je aan deze bewering komt en vervolgens ga je mij vragen om onderbouwing met cijfers. Maar goed, om je vraag te beantwoorden. Ja, cijfers komen uit sociaal wetenschappelijk onderzoek.

Claesz Pieter
Claesz Pieter1 apr. 2019 - 15:05

En dit is de protestantse kerk bij mij in de buurt :) https://www.nassaukerk.nl/uploads/klant90/images/Regenboogvlag-1.JPG

2 Reacties
Jorah
Jorah1 apr. 2019 - 15:49

Als jouw predikant bekend maakt dat hij/zij een losse seksuele contacten heeft wordt hij/zij ook gewoon vriendelijk verzocht om de functie neer te leggen.

Claesz Pieter
Claesz Pieter1 apr. 2019 - 19:03

Geen idee, ik heb geen predikant.

Freek3
Freek31 apr. 2019 - 14:31

Kortom, heb je een werkend brein, blijf dan weg van religies.

9 Reacties
koffieleut2
koffieleut21 apr. 2019 - 15:09

Das iedereen die iets met een religie heeft heeft een disfunctioneel brein. Heeft wel iets van PVV, daar hebben ze het ook steeds over de achterlijkheid van een bepaald geloof, ok jij bent nog stelliger.

Satya
Satya1 apr. 2019 - 16:22

Leven en laten leven.

Norsemen
Norsemen1 apr. 2019 - 18:04

koffieleut, de PVV noemt maar één religie achterlijk, Freek allemaal. Groot verschil dus.

koffieleut2
koffieleut22 apr. 2019 - 5:05

Norseman Nee, niet lezen wat je wilt lezen, Freek suggereert dat iedereen die iets met een religie heeft en hersenafwijking heeft. Dat is een gradatie erger, en ik durf te stellen onjuist. Satya, ziet er gezellig uit, mis alleen het kampvuur. Ik haal die van mij ook maar weer eens van de zolder.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 8:44

Nee koffieleut, dat is het niet. Freek maakt geen onderscheid, de PVV wel.

Freek3
Freek32 apr. 2019 - 9:58

Mensen moeten leren lezen. Ik schrijf inderdaad over ALLE religies. Maar belangrijker, ik schrijf niet dat als je religieus bent je dan een disfunctioneel brein hebt, ik geef advies aan mensen met een functioneel brein. Dat is toch echt iets anders.

koffieleut2
koffieleut22 apr. 2019 - 15:16

Kortom, heb je een werkend brein, blijf dan weg van religies. Heb je die niet dan zit je daar goed?.

Satya
Satya2 apr. 2019 - 17:17

Koffieleut ????

Freek3
Freek36 apr. 2019 - 21:35

Inderdaad Koffieleut, goed samengevat.