Joop

Biologisch vleeseten net zo slecht voor klimaat want dieren leven langer, beter

  •  
23-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  
50594304076_5072bd59e4_k

© cc-foto: Gerard Stolk https://flic.kr/p/2k5R2Vw

De klimaatschade die het eten van biologisch vlees veroorzaakt is net zo groot als die van vlees afkomstig uit de vleesindustrie. Onderzoekers onder meer de Technische Universität München komen tot die conclusie na het wegen van alle factoren in een vergelijkende studie. Al zijn er wel kleine verschillen. Zo is biologisch varkensvlees iets minder slecht voor het klimaat dan dat uit industriële mesterijen. Bij kippenvlees is dat dan weer net andersom.
Industrieel gehouden vee krijgt voer dat veelal afkomstig is uit Zuid-Amerika waarvan de teelt en het transport flink wat klimaatschade veroorzaakt. Biologisch vee krijgt voer dat lokaal geproduceerd wordt en belast daardoor minder het milieu. De biologisch gehouden dieren worden echter minder kunstmatig vetgemest en leveren daardoor ook minder vlees op. Bovendien blijven leven ze langer leven en veroorzaken daardoor meer uitstoot voordat ze uiteindelijk geslacht worden. Het onderzoek werd uitgevoerd in Duitsland maar de resultaten gelden volgens de wetenschappers voor heel de EU.
Volgens de onderzoekers tonen de bevindingen de noodzaak van een vleestaks aan, een fiscale heffing op vlees, zodat de prijs die de consument betaalt ook de schade die de veehouderij aan het klimaat toebrengt omvat. Amelie Michalke, van Ernst-Moritz-Arndt-Universität Greifswald legt in The Guardian uit dat “de vleesprijzen liegen”. Nu worden de klimaatkosten van vleesconsumptie verhaald op de de hele maatschappij. De wetenschappers berekenden dat een reëele heffing zou leiden tot een prijsstijging van 40 procent voor industrievlees en ongeveer 25 procent voor biologisch vlees omdat dat laatste nu al duurder is. Ook de prijs van melk zou moeten stijgen.
De onderzoekers, die de resultaten van hun werk publiceerden in Nature Communications , merken op dat biologisch vlees op andere punten wel veel beter is voor het milieu, bijvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van kunstmest en pesticiden. Een plantaardig dieet is veel beter om de klimaatcrisis te bestrijden omdat er na de consumptie geen kosten bij komen. Bij vlees ligt dat heel anders. Voor 1 kilo vlees is gemiddeld 42 kilo planten nodig. Het maakt het eten van dierlijk voedsel tot een enorme belasting van de planeet. Het vlees dat de minste schade veroorzaakt levert nog altijd meer dan acht keer zoveel nadelige gevolgen voor het klimaat op als het meest klimaatonvriendelijke plantaardig voedsel.
Trouw schrijft dat de politieke steun voor de invoering van een vleestaks steeds meer aan terrein wint:
"De politieke steun voor een hoger prijskaartje aan een sudderlapje of kippepoot groeit. Zelfs de VVD, in het verleden fel ­tegenstander van zo’n ingreep, is aan het schuiven. Leden hebben een amendement op het verkiezingsprogramma ingediend om de externe milieukosten van vlees op te ­nemen in de prijs. Verrassend is dat het partijbestuur de aanpassing in grote lijnen zag zitten, de leden hebben er inmiddels voor gestemd. Wel wordt het woord ‘vleestaks’ vermeden, dat ligt gevoelig in de partij."
Overigens beschadigt overvloedig vleeseten niet alleen het klimaat maar ook de volksgezondheid.
cc-foto: Gerard Stolk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (49)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 dec. 2020 - 2:35

Het klinkt mij een beetje in de oren als: Goed dat het corona-virus er is, niets tegen doen. Er zijn immers teveel mensen die ook nog eens ouder worden en het virus dunt die bevolking goed uit. Goed voor het klimaat!

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 dec. 2020 - 11:30

Dus t enige echte alternatief is minder of geen vlees meer eten. Echter, de beesten zijn er al. Die zul je dan in de natuur los moeten laten aangezien het ruimen van deze beesten niet echt humaan is. Zoveel beesten loslaten is ook n natuurramp lijkt me. Runderen kunnen in massale kuddes leven. Die vreten en kakken ook nogal wat. Het zal dus langzaam afgebouwd moeten worden.

4 Reacties
Mokker
Mokker25 dec. 2020 - 13:48

Voor een optimaal gebruik van de landbouwgrond zul je ook dieren moeten inzetten. Veel delen van planten zijn voor mensen niet eetbaar, maar voor herkauwers wel. Als je de planten goed wil gebruiken zullen er dus ook dieren moeten zijn, en daarmee ook vlees. Wel veel minder vleesconsumptie dan we momenteel consumeren inderdaad, vlees is veel te goedkoop.

vdbemt
vdbemt25 dec. 2020 - 15:17

" Echter, de beesten zijn er al. " Van dat argument kun je maar heel kort gebruik maken. Zeker een vleeskoe, wordt niet oud. Zodra die op gewicht is (en in de bio-industrie gaat dat sneller dan normaal) worden ze geslacht. Een volgroeide koe laten lopen, kost ze alleen maar onnodig geld. Een melkkoe wordt 5 a 6 jaar. (Terwijl een koe 15 jaar zou kunnen worden) Een vleeskoe mag 'blij' zijn als die de 2 jaar haalt. Vleeskippen worden niet ouder dan een week of 11, biologisch 13 weken. Je ziet. Dat argument gaat niet op. .

Harba Lorifa2
Harba Lorifa225 dec. 2020 - 18:36

Hoi Vdbemt, omdat de bessten minder oud worden (als ze vrij in de natuur worden gelaten), zijn ze er niet???

vdbemt
vdbemt27 dec. 2020 - 12:46

@Harba. Ik ontken niet dat ze er zijn. Ik toon alleen aan dat ze er maar heel kort zijn. En dat je dus niet lang van dat argument gebruik kunt maken. Vooropgesteld natuurlijk dat ze niet zo buitensporig massaal worden gefokt. Maar dat zou, gezien de geringe leeftijd die ze gegund wordt, snel op te lossen zijn. Stop die massale fok. Zodat het 'loslaten in de natuur' wat jij als probleem ziet, al heel snel geen probleem meer is. Waardoor geen of minder vlees eten weldegelijk een alternatief is.

Winterdepressie
Winterdepressie24 dec. 2020 - 21:30

Het klimaat is toch al "fucked". Daar gaan we niets aan doen tenzij we heel snel een Kardashev type 1 beschaving worden. De eerst komende eeuw is die kans klein, dus naast alle ellende waar we ons op kunnen verheugen, vind ik graag een beetje soelaas in een stukje bio- kip/koe/varken of kangoeroe. Met mate natuurlijk

adriek
adriek24 dec. 2020 - 16:21

Biologisch is duurzaam, of zou dat moeten zijn. Duurzaam betekent dat het proces in principe eindeloos kan doorgaan zonder de aarde uit te putten. Biologisch gefokt vee zou daarom geen permanente aanslag op de natuur moeten doen (of anders niet biologisch mogen heten). Heel veel van de producten die veganisten zo fijn principieel eten komen ook met vervuilende schepen of vliegtuigen vanuitZ Zuid Amerika naar Europa en zijn daarom ook niet duurzaam. Vegetarisch of veganistisch eten is alleen dan niet slecht voor het klimaat als het duurzaam geteeld wordt en dat is nog nergens het geval (overal in de landbouw worden nog volop fossiele brandstoffen gebruikt en daarmee is het proces dus niet duurzaam). Zolang de wereldbevolking blijft groeien zitten we sowieso op een heilloze weg, reizen naar de sterren (of zelfs maar naar Mars) zit er deze eeuw nog niet in.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 dec. 2020 - 10:08

Dat een groeiende wereldbevolking een groter beslag legt op de planeet en het klimaat, mag duidelijk zijn. Stel nu het onmogelijke geval dat de groei stopt. Er komt niets meer bij. Komen dan ook die vervuilende schepen of vliegtuigen, die het niet duurzaam maken, niet meer vanuit Zuid Amerika naar Europa? Kortom: alleen maar zeggen "stop de groei van de wereldbevolking' is lang niet genoeg. Zij, die er al zijn, zullen hun gedrag, eetgedrag, consumptiegedrag, transportgedrag, moeten veranderen.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 15:52

"Bovendien blijven leven ze langer leven en veroorzaken daardoor meer uitstoot voordat ze uiteindelijk geslacht worden." Dat snap ik niet. Als ze langer leven betekent dat dat je minder nieuwe beesten fokt of inkoopt: maakt geen verschil lijkt me. Dan blijft het voordeel dat er voor het voer geen tropisch bos hoeft te worden gekapt. Een biologische boer zal ook minder medicijnen en bestrijdingsmiddelen gebruiken, ook al speelt dat laatste vooral in de akkerbouw. Overigens heb ik nooit gedacht dat er een aanzienlijk milieuverschil zit in biologische en bio-industrie-koeien. Beesten beter behandelen is een waarde op zich.

FransBrinkman
FransBrinkman24 dec. 2020 - 15:19

Het is een liniare een dimensionaal verhaal, dus kortzichtig. Het wordt pas interessant als niet de dieren maar wij eerder dood gaan. En hoe meer vies vlees we eten, hoe eerder winnen de dieren.

FransBrinkman
FransBrinkman24 dec. 2020 - 15:14

Kortom: eet kiliknallers, goed voor het milieu. Ik ben partijdig als vegetarier, maar hebben de onderzoekers gemeten hoe het welbevinden van 'scharrelvlees' toeneemt, of dat ze minder vaak bij hun huisarts komen en betere seks hebben. Niet dus.

elmolientje
elmolientje24 dec. 2020 - 12:43

Het is ook nooit goed genoeg he... altijd meer meer meer voor de vegan industrie. Dat de dieren beter behandeld moesten worden is iedereen het wel mee eens. Dan gebeurd dat op grote schaal is het weer niet goed. Het alternatief... helemaal geen vlees meer eten. Puur fascisme. Weet je wat ook slecht is, die windmolenparken in zee, tienduizenden doden vogels zijn het gevolg. Meteen verbieden die windmolens Zonnepanelen ook zo een drama, om ze produceren, worden er zeer veel schadelijke stoffen de lucht in gegooid... Meteen verbieden. Elektrische auto's ooohhh wat een verschrikking. Gaan 1/3 van de levensduur van een gewone auto mee en de accu fabrieken zijn een drama... niks maar dan ook niks in een straal van tientallen kilometers leeft niks meer. Hoe durf je als mens nog in een elektrische auto te rijden. De oplossing........ kolencentrales en kerncentrales meteen weer opstarten. Alle auto's weer op benzine. En meteen die vlees fabrieken weer in ere herstellen. Oohh ik hoop wel dat sarcasme iets is wat een vegetariër en een vegan begrijpen

1 Reactie
Pater
Pater24 dec. 2020 - 15:53

Dat is geen sarcasme, dat is gezeik.

KM2
KM224 dec. 2020 - 11:19

Dit gegeven is zeker al 10 jaar bekend, oa door onderzoek van Sanne Dekker: https://decorrespondent.nl/3219/factcheck-kippen-in-de-wei-zijn-slecht-voor-het-milieu/355827059313-879506d0

Poeha
Poeha24 dec. 2020 - 11:16

“ Al zijn er wel kleine verschillen. Zo is biologisch varkensvlees iets minder slecht voor het klimaat dan dat uit industriële mesterijen. Bij kippenvlees is dat dan weer net andersom.” Voor een stukje kip kan ik dus beter een plofkip nemen voor het klimaat.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen24 dec. 2020 - 9:20

Biologisch vlees is natuurlijk veel smakelijker als dat van gemartelde dieren, dus qua dierenwelzijn en kwaliteit maakt het wel degelijk verschil.

Fredje3
Fredje324 dec. 2020 - 7:32

Dan is biologisch vlees relatief minder erg dan biologische landbouw voor het klimaat, aangezien biologische landbouw veel erger voor het klimaat is dan gewoon landbouw. Maar daar is geen onderzoek voor nodig. Voor biologische landbouw heb je nu eenmaal veel meer ruimte nodig dan voor gewone en dat vee gezonder en langer leeft is ook geen shock lijkt mij zo?

11 Reacties
vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 10:01

Je zult het me niet kwalijk nemen dat ik toch meer vertrouwen heb in de bevindingen van zo'n onderzoek, waar ze met alle van toepassing zijnde factoren rekeninghouden. In plaats van jouw mening alleen berust op: je hebt er nu eenmaal veel meer ruimte voor nodig.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2020 - 12:15

Landbouwgrond kan ook meer natuurwaarde hebben dan nu het geval is. Als er meer landbouwgrond nodig zou zijn is dat geen verlies, mits het niet ten koste gaat van de schaarse natuur.

vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 13:37

@DanielleDefoe " Als er meer landbouwgrond nodig zou zijn is dat geen verlies, mits het niet ten koste gaat van de schaarse natuur." De landbouw is 1 van de grootste veroorzakers van natuurverlies en verlies aan diversiteit IN de natuur.

vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 13:39

@Dabielle. je bedoelt natuurlijk aan te geven dat meer ruimte voor biologisch boeren niet erg hoeft te zijn. Dat is waar. Als dan ook de veestapel halveert. Dan is op die ruimte genoeg ruimte voor biologisch boeren.

vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 13:40

Sorry: DaNielle

Fredje3
Fredje324 dec. 2020 - 14:45

@Vdbemt, het gaat niet om mijn mening, het gaat om logica. Straks is er een enorm onderzoek dat aantoont dat we adem moeten halen. Ben jij dan ook blij met dat onderzoek omdat je het anders niet had geweten?

vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 17:31

@Fredje, "het gaat niet om mijn mening, het gaat om logica." Maar dan wel jouw logica. Jij vindt (en dat is een mening) dit onderzoek niet logisch en wil de uitkomsten daarom niet aannemen. Je maakt het belachelijk door een vergelijking te trekken naar het volgende: "Straks is er een enorm onderzoek dat aantoont dat we adem moeten halen. Ben jij dan ook blij......."

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2020 - 22:44

vdbemt 24 december 2020 at 14:40 Excuses aanvaard. Ook een bloemrijk weiland is niet te versmaden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 dec. 2020 - 3:11

Belangrijk voor weidevogels!

vdbemt
vdbemt25 dec. 2020 - 10:12

@Minoes: Absoluut. Daar vallen de weilanden van de bio-industrie niet onder. Die hebben juist gezorgd voor de afname van de vogelstand, bijenstand, etc.. De biodiversiteit verarmd. Het weiland van de biologische boer kan dat herstellen.

vdbemt
vdbemt25 dec. 2020 - 10:40

De biodiversiteit is verarmd, cq. de biodiversiteit verarmt.

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende24 dec. 2020 - 6:18

Ik zie biologisch kweken/telen altijd los van of het goed is voor het klimaat. Voor vlees vind ik belangrijk hoe het dier geleefd heeft. Bij kas-groente-en-fruit kijk ik naar de verpakking. Omdat de plastic-verpakking veel schadelijker is dan het ev chemische product dat erop gespoten is. Bij groente en fruit dat van buiten komt, probeer ik alleen de producten uit Nederland te kopen.

Fredje3
Fredje324 dec. 2020 - 5:14

Vleestax. Nu zit ik hier op een sociale opinie site en ik wil wel even een stelling neerzetten. Zaken zoals boetes en extraf belastingen op wat dan ook.... Is dat niet een straf voor de armen onder ons? Dat is toch erg asociaal?

4 Reacties
vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 10:11

Er is zoveel dat de rijken wel kunnen en de armen niet. Dat is dan niet daarom meteen allemaal asociaal. Als het beter is voor de maatschappij, een gezonder klimaat is dat, dan is het ook beter voor jou, voor iedereen. Nergens staat dat je vlees MOET eten. Je kunt ook met minder vlees af. Sterker nog: als je normaal gesproken een grote vleeseter bent, is het ook nog eens gezonder voor je. Dus: nee. Vleestax, vliegtax, (en niet dat lachertje, 7,50, dat nu is ingevoerd) suikertax. GOED!!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2020 - 12:11

Dierenwelzijn is er mee gediend en het eten van minder vlees om de prijsverhoging te compenseren zal vaak mogelijk zijn. De Nederlanders zouden er ook goed aan doen de frisdrank te laten staan.

Pater
Pater24 dec. 2020 - 16:00

@Fredje 1 Het is geen vleestax, het is doorrekenen van de maatschappelijke kosten 2 Vang de nadelen voor lage inkomens op met een lager belastingtarief tot modaal. En maak gezond voedsel goedkoper door lagere BTW. Twee tot drie keer per week vlees eten was vroeger al een luxe. 3 Bij alles geldt dat rijken zich meer kunnen veroorloven. We kunnen in elk geval meer nivelleren. Maar uiteindelijk sta je altijd voor de keus of je wel of niet met prijzen milieubeleid wilt voeren. Ik vind dat we geen keus hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 dec. 2020 - 3:20

Het is ook een stuk gemakkelijker maatregelen te nemen waar vooral anderen last van hebben, mensen zonder stem! Bedoelen we zoiets. Zelf vliegen we gewoon op en neer voor een weekendje Londen, eten we wat goed voor ons is, biologisch vlees en we scheppen een nieuwe onderklasse die het mag betalen. Terug naar de klassenmaatschappij. Onbegrijpelijk dat mensen dat hier weer heel normaal gaan vinden onder het mom van progressief nog wel. Horen we nog wel wat we zeggen? Ik vraag me dat echt af. Neo-liberaler kan het niet. De tranen schieten je bijkans in de ogen. Walgelijk!

Aart van de aap
Aart van de aap24 dec. 2020 - 0:09

Ja, maar de dieren hebben wel een beter leven. Dus, als je vlees eet, kan je beter dit kopen. Vind ik dan hé. Je gaat er uiteindelijk zelf over. Als ik vlees eet, eet ik alleen biologisch, duur vlees. En anders maar niet.

Visionair NL
Visionair NL23 dec. 2020 - 23:51

Zoals eerder bij de energieheffing, worden door deze vleestaks vooral de minima zwaar getroffen.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 10:13

Is dat zo? Als je goedkoper uit bent, omdat je minder vlees kunt kopen, als je gezonder wordt, omdat je minder vlees eet, word je dan zwaar getroffen?

NN2
NN224 dec. 2020 - 17:01

Zo werkt het natuurlijk niet vdbemt; de arme vleeseter gaat niet automatisch over op biologische groenten. Velen zullen toch nog iets wat op vlees lijkt willen eten en vervallen in het eten van zwaar bewerkte goedkope rommel met een (nog) slechtere gezondheid als gevolg. Vleestax prima: mits de opbrengst 1 op 1 wordt ingezet voor prijsverlaging van gezonde onbewerkte alternatieven.

vdbemt
vdbemt25 dec. 2020 - 10:19

@NN. Dat laatste daar ben ik helemaal voor. Maar dit "Velen zullen toch nog iets wat op vlees lijkt willen eten" geeft aan dat het een keuze is. Een keuze die je anders kunt maken. Dat is waar het om gaat: wil je gezonder leven, wil je een gezondere omgeving, een gezonder klimaat. Je wordt niet gedwongen te kiezen voor zwaar bewerkte rommel. Met een klein inkomen kan dat wel lastig zijn. Daarom zou de overheid er inderdaad voor moeten zorgen dat de gezonde producten goedkoper zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2020 - 22:41

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
vdbemt
vdbemt24 dec. 2020 - 10:18

Helemaal mee eens. Het effect op het klimaat mag dan tegenvallen, maar de dieren hebben wel een beetje fatsoenlijk leven. En dit is ook nog altijd een conclusie uit het onderzoek: De onderzoekers merken op dat biologisch vlees op andere punten wel veel beter is voor het milieu, bijvoorbeeld als het gaat om het terugdringen van kunstmest en pesticiden. Per saldo blijft het alleszins de moeite over te gaan op biologisch. EN natuurlijk: halveren, die veestapel.

tempest
tempest23 dec. 2020 - 18:33

Nogal willekeurig. Je kan voor alles berekeningen doen en concluderen dat de klimaat-schade niet is verwerkt. Met dit soort belastingen ben je alleen maar bureaucratie aan het optuigen en draagvlak voor een transitie van je economie aan het beschadigen. En gaat het de vleesconsumptie daadwerkelijk terugdringen? Ik betwijfel het.

1 Reactie
Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 21:12

Ja nee, bureaucratie, dat moet je niet willen natuurlijk hahahaah...jezus, wat een aanstellerij. Het bedrijfsleven wordt om de haverklap geconfronteerd met nieuwe regels en belastingen, daar worden ze niet echt warm of koud van hoor - een paar records toevoegen in de systemen en klaar

Mokker
Mokker23 dec. 2020 - 18:32

Dus de conclusie is dat je net zo goed kiloknaller kunt kopen als biologisch vlees? Lijkt me niet zo geloofwaardig. Klimaat/CO2 boekhouding is denk ik niet zo'n hele goede methode om de impact te bepalen, het is vrij arbitrair en houdt er ook geen rekening mee dat een dier tijdens zijn leven bijvoorbeeld ook melk en mest produceert, wat weer andere nuttige toepassingen heeft. Omdat er dus ook andere producten zijn, is het geen eerlijke vergelijking om de hoeveelheid gegeten planten zomaar op te tellen als kosten per kilo vlees.

4 Reacties
JasDon
JasDon23 dec. 2020 - 20:53

"Dus de conclusie is dat je net zo goed kiloknaller kunt kopen als biologisch vlees? Lijkt me niet zo geloofwaardig." Het is algemeen bekend dat biologisch niet per se beter voor het milieu hoeft te zijn. Dus waarom zou het niet geloofwaardig zijn?

Karingin
Karingin23 dec. 2020 - 21:07

Ik denk dat je 't maar aan de deskundigen over moet laten. Een melkkoe is bijv. geen vleeskoe slimmerik. En mest is meer een probleem dan een bruikbaar product, al heeft dat vooral met de hoeveelheid te maken

Fredje3
Fredje324 dec. 2020 - 5:16

@Karingin, met die laatste zin, sla je de plank compleet raak. Het heeft vooral met de hoeveelheid te maken en dat geldt voor alles. Overal waar "te" voor staat is niet goed.

Mokker
Mokker24 dec. 2020 - 10:43

Grappig Karin, eerst roep je dat we het aan deskundigen moeten overlaten, en een zin later ga je zelf de deskundige uithangen. En ach, hoewel jij iedereen voor dom uitscheldt die het niet met je eens is, heb ik er misschien toch wel een klein beetje verstand van? Mest is natuurlijk evident een bruikbaar product, daar groeien plantjes lekker op. Stikstof is essentieel in de natuurlijk kringlopen. En de uitstoot valt ook reuze mee sinds het verplicht in de grond moet worden geïnjecteerd. In de moderne stallen worden het vloeibare en vaste deel van de mest gescheiden zodat je uitstoot nog beter onder controle kunt houden. De Nederlandse landbouw heeft haar stikstofuitstoot de afgelopen 15 jaar meer dan gehalveerd.