Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biologisch niet zo logisch

  •  
15-10-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Restaurantbezoekers van Nederland, trek uw zeurkousen aan!
Tegenwoordig vraag ik de restaurants waar ik reserveer altijd of het vlees dat ze serveren ook biologisch is. Dit in de hoop dat ik de koks ermee aan het denken zet. Als er nou steeds meer mensen zijn die dit vragen, dan veranderen ze hun inkoopbeleid misschien.
– Heeft u ook biologisch vlees? – Jazeker hebben we dat, ons vlees komt van dieren die ook af en toe naar buiten mogen. – U bedoelt scharrelvlees? – Eh, ja, eh, als u mij kunt vertellen dat er een verschil is, dan hoor ik dat graag… – Ja, dat kan ik wel. Biologisch gehouden dieren hebben hun hele leven vrij in de buitenlucht geleefd bijvoorbeeld. – Eh, nou, die gaan ‘s avonds toch ook op stal? Dat lijkt me ook niet echt biologisch mevrouw…

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

janwillem2
janwillem215 okt. 2010 - 16:26

Om eerlijk te zijn ben ik nog nooit synthetisch, cq chemisch geproduceerd vlees tegengekomen

tinie
tinie15 okt. 2010 - 16:26

Tja,.... restaurants. Ik ga liever naar de biologische slager om zelf m'n stukje uit te zoeken en lekker klaar te maken in eigen keuken. Niet omdat dat nou zoveel beter is voor die beesten, nee omdat het domweg beter smaakt. (dus restaurants die dit niet aanbieden laat je om de smaak al links liggen, toch?) Gelukkig zijn er nog hele volksstammen die liever de kiloknaller hamburger wegkanen, anders zou bio-logisch bio-nogveelduurder zijn.

Joeri2
Joeri215 okt. 2010 - 16:26

Die Marie-Claire van den Berg heeft altijd van die vreemde verhalen. Eerst dat ze het lees lampje uitdoet als ze naar Cambodja vliegt, en nu weer dat ze de hele tijd alle restaurants loopt af te bellen voordat ze uitgebreid vlees gaat zitten schransen. Erg modern bewust allemaal. Blijf toch gewoon een dagje thuis met je telefoontje uit, lekker aan de brinta pap ( van biologische melk of kraanwater ). Daar "redt" je heel wat meer aarde mee.

HugoSpanje
HugoSpanje15 okt. 2010 - 16:26

Ik zeg: Nu niet flauw doen en geef mevrouw van den Berg de Pulitzer-prijs.

mariaderaadt
mariaderaadt15 okt. 2010 - 16:26

Het is de volgende stap, eerst dachten ze dat er geen publiek was voor vegetarisch eten, nu lopen ze achter de feiten aan met biologisch. Maar goede oproep van Marie-Claire. Altijd vragen, helpt echt. En na afloop ook - Heeft het gesmaakt? - Ja maar jammer dat het niet biologisch was :-)

1 Reactie
JAWEH
JAWEH15 okt. 2010 - 16:26

Laat de vegetariers het maar niet horen.. Nu zijn we nog met vleeseters onder elkaar..

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2010 - 16:26

Heel sympathiek al neigt de toon, met name inzake de koffie, een beetje naar Frasier- of zelfs Niles-gedrag. Leuk in de serie, niet te harden voor ondernemers bij echte klanten. Het lijkt me veel gezonder (geestelijk) om qua restaurant-bezoek te kiezen voor die zaken waar de ondernemer zelf al voor het gewenste aanbod heeft gekozen. Steeds meer zaken hebben deels of een volledig biologische kaart. Maar met een iets mindere zeurderige toon kun je best een verzoek of suggestie uiten. Dat werkt wel.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs15 okt. 2010 - 16:26

"Steeds meer zaken hebben deels of een volledig biologische kaart." Dat geldt zeker voor de betere zaken. En daar hoef je ook niet te zeuren: op het menu staat exact wat voor vlees ze serveren. Kun je ook van tevoren op hun website opzoeken. Doen ze overigens niet in de eerste plaats vanuit milieuoogpunt maar gewoon omdat het beter smaakt.

Yggdrasil
Yggdrasil15 okt. 2010 - 16:26

Een restaurant ? Is dat niet zo'n gelegenheid waar je voor teveel euro's te weinig eten krijgt. Nee sorry daar kom ik nooit al was het alleen maar omdat je als alleenstaande al naar buiten wordt gekeken voordat je een kopje espresso hebt kunnen bestellen.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs15 okt. 2010 - 16:26

"Een restaurant ? Is dat niet zo'n gelegenheid waar je voor teveel euro's te weinig eten krijgt." Blijkbaar heb je in de tijd van de nouvelle cuisine eens een wild verhaal gehoord van iemand die boven zijn stand heeft gegeten. Of die het op zijn beurt ook weer van een ander had gehoord. Maar dat is inmiddels echt alweer een half mensenleven geleden.

tm2000
tm200015 okt. 2010 - 16:26

Een espresso bestel je meestal pas na je de desert (excuus, je toetje). Dus je hebt er dan een flinke tijd verbleven.

paradoxical
paradoxical15 okt. 2010 - 16:26

Dit zeg ik als iemand met een wetenschappelijke achtergrond in de voedingssector. Biologisch voor iedereen is niet logisch. De gedachte is leuk, maar het is (op dit moment) onhaalbaar. Verder, informeer jezelf eens. De stempel 'biologisch' wil niet automatisch zeggen dat het dier in kwestie een goed of gezond leven gehad heeft. Ik ben (helaas) erg sceptisch.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs15 okt. 2010 - 16:26

"Dit zeg ik als iemand met een wetenschappelijke achtergrond in de voedingssector" Zo te zien bij de kwantiteitsbewaking ;)

Mephisto4
Mephisto415 okt. 2010 - 16:26

Eerlijk gezegd zie ik het probleem niet van "varkensflats". We steken mensen toch ook 15 hoog weg achter het beton? Zijn die ongelukkig? "Kwaliteit van leven" is niet afhankelijk van het lapje grond met gras en modder, wel van andere factoren, dunkt mij. Welke dat zijn, weet ik zo ook niet. Ik ben geen deskundige. Mij lijkt het, dat ze zouden moeten beginnen met die beesten een beestwaardig bestaan te bieden. "Biologisch": Rundvlees uit Ierland, of schapenvlees uit de Pyreneëen, heerlijk malse stukjes vlees. Echter, onbetaalbaar duur en enkel te vinden in dure restaurants. Waarom? Omdat we 6x per week vlees eten, ipv 2x max. Dan moeten we ook niet zeuren over "de kwaliteit van leven" van die beesten. U koopt uw brol toch ook bij H&M? Vol met kleding die nog ruikt naar de sweatshops waar 't in elkaar is genaaid?

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs15 okt. 2010 - 16:26

"We steken mensen toch ook 15 hoog weg achter het beton?" En wat is de kwaliteit van die stapelbare mens?

objectivist
objectivist15 okt. 2010 - 16:26

Als ze de zeurkousen al uitdoen tenminste.... Volgens mij slapen veel mensen er zelfs mee.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH15 okt. 2010 - 16:26

Het is a) heel erg koud al voor de tijd van het jaar dus waarom niet? b) nou eenmaal zo dat er altijd eentje loopt te zeuren in een relatie?