Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biologisch en scharrelvlees net zo vaak besmet

  •  
24-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
ANP-22927808.jpg
40 procent kalfsvlees en 13 procent rundvlees besmet met ESBL-bacteriën
Nadat in 2012 bleek dat vrijwel al het kippenvlees dat in Nederland in de supermarkten ligt, besmet was met ESBL-bacteriën, blijkt nu dat ook een aanzienlijk deel van ons rund- en kalfsvlees is besmet. De Consumentenbond onderzocht 180 rundvleesbiefstukken en 30 kalfsvleesmonsters en kwam vrijdag met de uitslag naar buiten.
Opvallend is dat biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees, net zo vaak besmet is als supermarktvlees. Het land van herkomst zegt ook niks over de kans op besmetting, al is Ierse biefstuk minder vaak besmet dan rundvlees uit Nederland, Duitsland en België.
ESBL-bacteriën zijn gevaarlijk omdat ze een enzym produceren wat resistent is tegen antibiotica. Dit vormt voor gezonde mensen geen gevaar, maar kan bij mensen met een zwakke weerstand ernstige infecties veroorzaken.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

MichelReiziger
MichelReiziger24 mei 2013 - 6:28

Dit was toch allang bekend? Er heeft al menig maal in de media gestaan dat bio of scharrelvlees niets gezonder of minder gevaarlijk is dan massa productie vlees. Het gaat om de intensiteit. Veel mensen hebben het idee dat een scharrelvleesboer (producent) een klein lokaal boertje is met een paar koeien, terwijl het vaak niet meer is dan een wat eerlijker marketing verhaal. En mbt ierland, ik ben zelf een paar keer op het ierse platteland geweest...al wel wat jaartjes geleden, maar daar zijn echt nog heel veel boeren met kleine bedrijven, met tientallen stuks vee, vrij lopend buiten op grote groene weides

meijerlahn
meijerlahn24 mei 2013 - 6:28

"ESBL-bacteriën zijn gevaarlijk omdat ze een enzym produceren wat resistent is tegen antibiotica." -------------------------------- Oorlog tegen het terrorisme valt in het niet bij oorlog tegen resistente bacteriën. Dus haast om nieuwe generatie antibiotica te produceren is geboden http://www.bnr.nl/nieuws/tech/876568-1302/eu-zet-vol-in-op-nieuwe-generatie-antibiotica

Joaquim
Joaquim24 mei 2013 - 6:28

Ik koop niet vaak biefstuk maar als ik er een koop en bak dan ga ik hem niet grijsbakken! Als minister Schippers kooktips gaat geven kan ze dan eerst een kok raadplegen. Kunnen we niet gewoon allemaal wat minder van de giftige troep eten zodat we zo nu en dan nog een duur ongare steak kunnen eten? Dat is me veel meer waard dan iedere dag een grijs stuk rubber.

FritzFriebl
FritzFriebl24 mei 2013 - 6:28

Met dank aan gekke Henkie Bleker!

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2013 - 6:28

de woordvoerster van de consumenten bond riep net in het journaal dat de antibiotica resistent worden.,...

3 Reacties
Beisser
Beisser24 mei 2013 - 6:28

Antibiotica resistent???

MichelReiziger
MichelReiziger24 mei 2013 - 6:28

Yup...iemand nog een stukje kip of kweekzalm?

lembeck
lembeck24 mei 2013 - 6:28

Ja, gehoord en ik moest er ook om grinniken. Even later zei ze het wel goed: bacteriën worden resistent voor antibiotica.

KoningPruts
KoningPruts24 mei 2013 - 6:28

Je verwacht het niet hé? Dus wat is biologisch nou tezamen? - Niet gezonder - Niet minder schadelijk / infectie gevaar is niet minder - Het is duurder - Het creërt niet minder uitstoot - De dieren zijn er blij mee En je dan afvragen waarom mensen er niet aan willen.. Omdat mensen in tijden van crisis geld belangrijker vind dan koeien, varkens en kippen misschien?

3 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 mei 2013 - 6:28

Dat is natuurlijk dikke onzin. Het is wel degelijk gezonder, alleen al vanwege de reductie van hormonen en dergelijke. De hoeveelheid ruimte is beter (en dus beter vlees), minder stress voor de beesten enzovoorts. Maar toegegeven, echt goed zou het zijn als de wereldbevolking de vleesconsumptie halveert. Je hebt maar weinig vlees nodig en vlees is per definitie vervuilend en belastend. Overigens is de constatering dat 'de mensen er niet aan willen' niet waar, er wordt steeds meer biologisch vlees geconsumeerd. Albert Heijn is zelfs bezig om voor de toekomst al het vlees biologisch te maken hetgeen een structurele verbetering is al was het maar vanwege de afschuwelijke taferelen in de bio-industrie.

eeweew
eeweew24 mei 2013 - 6:28

Daarbij is de mate van ESBL besmetting geen maat voor de hoeveelheid gebruikte antibiotica. Met andere woorden, als de bio-industrie niet zoveel antibiotica had gebruikt, was het ook niet in het biologische vlees terecht gekomen.

Beisser
Beisser24 mei 2013 - 6:28

Wèl beter voor het milieu Wèl minder antibiotica Wèl beter voor het welzijn van dier en mens Wèl diervriendelijker Een dier is een levend wezen, geen product, zoals een mobieltje of een spijkerbroek, waarvan er zo snel mogelijk zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk geproduceerd en verkocht moeten worden Daarom willen sommige mensen er wèl aan

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2013 - 6:28

Maar dat zijn dan toch wel scharrelbacteriën? Die hebben dan ook een goed leven gehad.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger24 mei 2013 - 6:28

Hahahahaha! :-)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 mei 2013 - 6:28

:-)