40 procent kalfsvlees en 13 procent rundvlees besmet met ESBL-bacteriën
Nadat in 2012 bleek dat vrijwel al het kippenvlees dat in Nederland in de supermarkten ligt, besmet was met ESBL-bacteriën, blijkt nu dat ook een aanzienlijk deel van ons rund- en kalfsvlees is besmet. De Consumentenbond onderzocht 180 rundvleesbiefstukken en 30 kalfsvleesmonsters en kwam vrijdag met de uitslag naar buiten.
Opvallend is dat biologisch vlees, vlees met een beter-leven-ster en scharrelvlees, net zo vaak besmet is als supermarktvlees. Het land van herkomst zegt ook niks over de kans op besmetting, al is Ierse biefstuk minder vaak besmet dan rundvlees uit Nederland, Duitsland en België.
ESBL-bacteriën zijn gevaarlijk omdat ze een enzym produceren wat resistent is tegen antibiotica. Dit vormt voor gezonde mensen geen gevaar, maar kan bij mensen met een zwakke weerstand ernstige infecties veroorzaken.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.