Joop

Biodiversiteit moet hét Europese verkiezingsthema worden

  •  
09-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
GP04JLI

© cc-foto: Wikimedia Commons

Stem voor natuur
Je kon afgelopen maandag (6 mei 2019) niet om de wereldwijde biodiversiteitscrisis heen. Het knalde door de media: één miljoen soorten worden in hun voortbestaan bedreigd. Driekwart van de natuur op land en tweederde van die op zee is aangetast. Niet alleen een bedreiging voor die soorten en gebieden. Hele ecosystemen dreigen in te storten en dat vormt een enorm risico voor de mens en onze samenlevingen.
Dat is geen waarschuwing van een doorgedraaide onheilsprofeet, maar de conclusie van het meest veelomvattende rapport over de wereldwijde biodiversiteit ooit. Het rapport van het IPBES, samengesteld door wetenschappers wereldwijd onder auspiciën van de VN. Zoiets als het IPCC over klimaat. De oorzaken van deze crisis zijn niet verassend: intensieve landbouw, overbevissing, ontbossing, vervuiling, klimaatverandering.
Pappen en nathouden Het maakt één ding duidelijk: de tijd van pappen en nat houden is voorbij. Radicale veranderingen zijn noodzakelijk. Het veel gebezigde argument ‘ maar de economie dan?’ gaat niet langer op. De biodiversiteitscrisis is een te grote bedreiging voor de wereldeconomie als geheel. Schone lucht en water, een vruchtbare bodem, bestuiving van planten door insecten, gezond eten kunnen niet zonder een kwalitatief gezonde natuur.
Kantjil en de tijger Omgaan met onze leefomgeving  op een wijze waarin plaats is voor natuur en natuurlijke processen moet de basis vormen voor de economie van de toekomst. Een noodzaak, maar ook een lonkend perspectief. Alleen daarmee behouden we die prachtige wereld waarin de veldleeuwerik nog boven de akker zingt en ver weg in een donker tropisch bos de tijger de kantjil grijpt.
Huidig beleid niet genoeg Iedereen kan daaraan bijdragen. U door duurzaam te consumeren, de tuin te onttegelen of dat vliegreisje over te slaan. Bedrijven door de stap naar een werkelijk circulair productieproces te maken. De boer door natuurinclusief te produceren. Maar de belangrijkste koerswijziging moet komen van alle overheden tezamen. Maar juist daar lijkt de ernst van de biodiversiteitscrisis niet echt door te dringen. Bij het verschijnen van het IPBES rapport komt de reactie van minister Schouten niet voorbij de angstige grenzen van het coalitiebelang: er wordt verwezen naar het huidige beleid, terwijl het rapport van de VN nu juist aantoont dat dat beleid niet genoeg is.
Het verkiezingsthema Europa speelt een cruciale rol bij de oplossing van de biodiversiteitscrisis. Denk aan het Europees landbouwbeleid, maar ook visserij, natuurbeleid, klimaat en de richtlijnen voor schoon en gezond oppervlaktewater. Nog een paar nachtjes slapen en we kiezen een nieuw Europees parlement. Natuur en biodiversiteit lijken geen rol te spelen in de verkiezingsstrijd. Dat moet nu echt anders. Biodiversiteit moet deze laatste dagen hét verkiezingsthema worden. Stem voor natuur en laat politici weten dat het daar nu echt om gaat.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:10

Laat ik het anders zeggen: biodiversiteit moet een (sic!) verkiezingsthema worden. Er zijn meer onderwerpen die dringend aandacht verdienen en het niet of onvoldoende krijgen: klimaat, de EU zelf etc. Bij klimaat is er natuurlijk wel een link met het thema biodiversiteit. Verder een prima stuk.

korheiden2
korheiden210 mei 2019 - 16:54

Voor zover er al gestemd gaat worden zal de kiezer zich om andere zaken druk maken. Meer of minder Europa, werkgelegenheid, immigratie, pensioenen en, vooruit : de energietransitie. Velen vrezen toch vooral de eigen portemonnee.

1 Reactie
ton14024
ton1402410 mei 2019 - 21:20

´´Velen vrezen toch vooral de eigen portemonnee.´´ Meedoen in Nederland is duur. Niet zo verwonderlijk dus. Zeker nu de lonen en de SP sterk onder druk staan. Hun reclamespotje krijg hier een tienvoud aan reacties.

Ch0k3r
Ch0k3r10 mei 2019 - 9:54

3 mensen en een schaap laten hun stem afhangen van standpunten over het klimaat en biodiversiteit. De rest van de bevolking weet; een stem voor de natuur is slecht voor hun eigen koopkracht, omdat politici die minstens 3x modaal verdienen niet begrijpen dat de benzine nu al niet meer te betalen is voor de gewone arbeider. Die arbeider mag straks een warmtepomp à € 20.000 aanschaffen, €2,50 voor een liter benzine betalen en dan verwachten de politici ook nog dat ze genoeg geld hebben om een milieuvriendelijkere auto aan te schaffen. Die stemmen gaan we op deze manier niet halen. Maak milieuvriendelijkere opties GOEDKOPER, en maak de dingen waarvan men nu gebruik maakt NIET DUURDER. Dan win je stemmen, dan kan je wat gaan doen aan het milieu.

4 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 17:43

Hoewel ik helemaal niet zo "groen" ben koop ik al lang geen benzine meer, maar ga ik met openbaar vervoer of te voet. Ik ben dol op autorijden maar heb een bloedhekel aan parkeren.

korheiden2
korheiden211 mei 2019 - 9:48

@Frits : Het openbaar vervoer is alleen een redelijk alternatief voor wie in een grote stad woont. Op het platteland ontzeg je je wel heel veel als je geen auto rijdt.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:12

@ Frits Heel simpel: alleen rijden en gewoon niet parkeren.

JanB2
JanB211 mei 2019 - 23:13

@ kor Klopt. Hier in de regio is een auto wel zo handig. Er is bijvoorbeeld niet eens een directe busverbinding met een aantal buurgemeenten.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes210 mei 2019 - 9:28

Jammer dat de echte oorzaak onderbelicht is: overbevolking Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat de aarde ongeveer 2 miljard mensen duurzaam kan herbergen. Vooruit laten we zeggen ter vermijding van discussies: 3 miljard. Dan hebben we nu dus minimaal 4,3 miljard mensen te veel rondlopen. Met een 1 kinds politiek is dat op termijn terug te brengen, maar oeps.......dan kan de (neo-)liberale inrichting van de maatschappij niet blijven bestaan, want die inrichting is gebaseerd op meer en groei. Wat we dus nodig hebben is gecontroleerde krimp. Maar ja, we kennen de mens. Zolang het maar niet bij mij is. Dit kan maar een gevolg hebben: Vernietiging van de aarde door overbevolking en (neo)-liberale politiek.

3 Reacties
JasDon
JasDon10 mei 2019 - 12:30

Nou Kruimeltjes, de relatief goed opgeleide, niet religieuze burger zit redelijk in de buurt van dat streven. Het zijn vooral de religieuzen, slecht opgeleiden die de motor zijn achter deze groei. Natuurlijk moeten voor krimp welvaartsoffers worden geleverd, maar om te zeggen dat de (neo-)liberale inrichting van de maatschappij verantwoordelijk is voor de bevolkingsgroei of de instandblijving daarvan is absolute onzin.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes210 mei 2019 - 14:17

@JasDon Ik zeg dat de (neo-)liberale inrichting van de maatschappij (en derhalve de economie) verantwoordelijk is voor de vernietiging van de aarde. Overigens leg de oren goed te luister, overal roepen liberale leiders: mensjes fokken, anders hebben we geen arbeidskrachten genoeg....

Klatzook
Klatzook11 mei 2019 - 11:12

@JasDon "Het zijn vooral de religieuzen, slecht opgeleiden die de motor zijn achter deze groei." Jesse Klaver - 3 kinderen Lodewijk Ascher - 3 kinderen

RobH2
RobH210 mei 2019 - 9:08

Normaal wordt ik altijd recalcitrant als we iets 'moeten'. Maar hier heb je 100% gelijk.

Vissekom
Vissekom10 mei 2019 - 8:41

Kees, volledig eens met je stuk dat natuur en biodiversiteit te weinig aandacht krijgen. Maar betreffende het klimaat gaat het hier enkel over de (lange termijn) invloed die dit kan hebben op de biodiversiteit. Maar natuurbescherming omvat zoveel meer zoals je zelf aangeeft. Helaas gaan klimaatmaatregelen / 'de energietransitie' niet altijd hand in hand met natuurbescherming. Dat lijkt mij een belangrijk spanningsveld om te benoemen, wat bijna nergens gebeurd. Denk aan de gevolgen van massaal windmolens in de zee t.a.v. vogelpopulaties. Ben je bijvoorbeeld tegen zonnepanelen in het IJsselmeer omdat dit ten koste kan gaan van biodiversiteit? Ik begrijp dat ik hiermee inzoom in maar een klein deel van de discussie rondom biodiversiteit, maar ik hoor hier niets over in de media omdat het daar enkel gaat over de klimaataanpak, en dit doel heiligt bijna alle middelen. Om maar een zwart/wit stelling te deponeren, een kerncentrale kan veel beter zijn voor de biodiversiteit.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2019 - 7:27

Simpel. Geef je Europese stem ditmaal niet aan de SP maar aan de PvdD. Je vertegenwoordiger komt dan terecht in de GUE/NGL, waar ook de SP in zit, dus je stemt sowieso links, maar met een groter accent op biodiversiteit. Op dit moment zitten daar 52 parlementsleden in, waarvan 2 SP en 1 PvdD. Het zou al mooi zijn als dat 2 PvdD werd... Sorry SP, ik neem afscheid van jullie (maar niet helemaal). De noodklok luidt.

10 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 7:43

SP en PvdD stemmen op alle fronten bijna geheel hetzelfde, landelijk zelfs hetzelfde!

OlavM
OlavM10 mei 2019 - 7:50

Goed stemadvies.

ton14024
ton1402410 mei 2019 - 8:46

Beter stemadvies is om van rechts naar links te wisselen. Simpel, geef je Europese stem ditmaal niet aan de PVV, FvD, VVD, D66, CDA of SGP, maar aan de PvdD of SP. Dan volgt die Aardverschuiving.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2019 - 10:56

@Minoes&tuin Ja, maar het gaat erom hoe ze in Europa stemmen. Afwezigheid bij stemmingen: SP 14%, PvdD 3%. Onthouding van stemmen: SP 12%, PvdD 9%. Meestemmen met GUE/NGL: PvdD 82%, SP 73%. Dus daar zitten nogal wat verschillen. Bron: Volkskrant 7/5/2019, artikel van Serena Frijters en Xander van Uffelen.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2019 - 11:08

PS Persoonlijk wordt ik dan ook nog extra gemotiveerd door het bijna altijd (97%!) aanwezig zijn van de PvdD.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2019 - 11:09

word ????

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 mei 2019 - 15:40

Tja die aanwezigheid is hier in het parlement wel anders! De fractieleidster is meer weg dan aanwezig, ik wil niet veel zeggen. Ik blijf SP stemmen omdat ik zowel de nooddruftige mens al het noodruftige dier en het klimaat belangrijk vind. Ik heb een keer strategisch gestemd (op de PvdA) Dat nooit meer! Ik stem op diegene die het dichtst staat bij wat ik in het geheel belangrijk vind.

Frits Jansen
Frits Jansen10 mei 2019 - 17:51

De PvdD is evengoed als het FvD een geesteskind van de vreselijke professor Cliteur.

Eric Minnens
Eric Minnens10 mei 2019 - 21:08

@Frits Jansen Nee hoor, geen geesteskind. Cliteur was wel een tijdje lijstduwer van de Europese PvdD. Hij is wel rechts, maar ook een verstrooide professor, met een zwak voor dierenrechten. Hij komt op voor de rechten van het 'productiedier' en guess what... de PvdD ook..., en ik ook... Mijn aarzeling mbt de PvdD betrof altijd Marjan Thiemes 7e Dag Adventisme, een beetje idioot geloof. Maar ach, daar stap ik nu overheen, in de praktijk merk je daar immers niets van. En verder is er geen koe zo bont of er kleeft wel een vlekje aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2019 - 10:35

De absolute koning van aanwezigheid in de Tweede Kamer was volgens onderzoek van EenVandaag in 2018 Roelof Bisschop van de SGP. Dat pleit in ieder geval voor zijn werkethos.

ton14024
ton140249 mei 2019 - 21:10

Weet je wat? We pakken het anders aan, of uit ????

1 Reactie
ton14024
ton140249 mei 2019 - 21:14

Broek uit en fokken met die handel. Voor je het weet een slachting, is de mensheid dan toch geminimaliseerd en krijgen de overgebleven beestjes weer een eerlijke kans.