Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Biodiversiteit moet gered worden, maar paling mag van minister Adema uitsterven?

  •  
10-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1573 keer bekeken
  •  
Anguilla_anguilla

© cc-foto: Wikimedia

Terwijl minister Van der Wal zich inzet voor biodiversiteit bij de VN-top in Montreal laat minister Adema de paling uitsterven. De minister van Landbouw weigert zelfs de zeer beperkte maatregelen die de Europese Commissie voorstelt om het dier te redden.

Het gaat heel erg slecht met de paling. Er is nog geen 10% over van het aantal dieren dat er in de jaren '70 zwom. Wetenschappers van de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) luiden de noodklok en vragen om de menselijke impact naar nul te brengen, onder andere door een einde aan alle palingvisserij

Brussel erkent de uiterst kritieke situatie en de Europese Commissie stelt nu voor om de jaarlijkse stop op de palingvangst in kustwateren van drie maanden te verlengen naar zes maanden. Bij lange na niet wat nodig is om de soort te redden, maar desondanks een stap in de goede richting. Toch laat minister Adema weten de paling deze strohalm niet te gunnen. En wel om een zeer dubieuze reden.

Handel in babydieren

Een beperking van de palingvangst in de Europese kustwateren betekent een vermindering van de vangst van glasalen, piepjonge palingen. En bij de handel in deze babydieren heeft Nederland een groot belang. 

Nederland is niet alleen de grootste palingvisser maar ook de grootste ‘palingkweker’ van Europa. Omdat de paling zich niet voortplant in gevangenschap worden jaarlijks miljoenen glasalen in onder andere Frankrijk op zee gevangen om in Nederlandse ‘kwekerijen’ vetgemest en gedood te worden. Een ander deel wordt, gesubsidieerd, uitgezet in Nederlandse binnenwateren onder het mom van populatieherstel. Maar het succes hiervan is nooit aangetoond. Sterker nog, de Nederlandse palingsector zet met subsidie de aaltjes vooral uit op plekken waar ze vervolgens weer opgevist worden. Het advies van ICES is duidelijk: stoppen met verplaatsen.

Toch grijpt minister Adema vooral deze mogelijke vermindering in terugplaatsingen aan om tegen het Europese reddingsplan te stemmen. Dit is onwetenschappelijk en ronduit kwalijk. Terwijl zijn collega natuurminister Van der Wal bij de VN-top in Montreal pleit voor bescherming van de biodiversiteit, brengt minister Adema het voortbestaan van een heel bijzondere en ecologisch belangrijke soort nog verder in gevaar.

Nederlanders willen stop op palingvisserij

De paling hoort bij Nederland. Toch hebben opeenvolgende ministers maar weinig gedaan voor de diersoort en beheermaatregelen zijn niet effectief gebleken. Dat er überhaupt nog jacht gemaakt mag worden op een ernstig bedreigde diersoort is moeilijk te begrijpen. Onder andere een stop op de palingvisserij en de palingkweek is noodzakelijk om het dier voor uitsterven te behoeden. De meeste Nederlanders steunen bovendien een dergelijke stop en zijn bereid geen paling te eten om het dier te redden. Ook zijn er nog veel verbeteringen in het leefgebied mogelijk, vooral door blokkades op de trekroutes op te lossen. De Tweede Kamer ziet ook de urgentie en nam woensdag een motie aan die om actie vraagt om de paling te redden.

Wij hopen dat minister Adema zijn verantwoordelijkheid neemt voor de Nederlandse biodiversiteit en zondag bij de Landbouwraad in Brussel de wens van de Nederlanders volgt. Dat hij niet de financiële belangen van de palingsector, maar de rechten van de paling verdedigt en instemt met het nieuwe reddingsplan. Het zou een kleine, maar belangrijke stap zijn om deze bijzondere soort voor toekomstige generaties te behouden. 

Geschreven namens Compassion in World Farming en RAVON

cc-foto: Wikimedia 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

De Boomkweker
De Boomkweker10 dec. 2022 - 22:20

Zelf heb ik een fuikje om Amerikaanse rivierkreeft te vangen. Een exoot die alle inhoud van de poldersloot kapot maakt. Eens in de 4 weken vang ik een grote paling. Volgens mij altijd dezelfde. Die ik ook weer netjes terug zet. In een goede week vang ik 14 kreeften in dat ene fuikje. Verder zit er geen vis meer in de sloot. Ook zie ik geen zoetwatermossel meer. Die wordt door voedselgebrek weer opgegeten door het kleine visdiefje. Als je je echt ergens druk over maakt is dit het item.

Brimily
Brimily10 dec. 2022 - 21:02

Er word onjuist gesuggereerd dat de meeste Nederlanders een verbod steunen, dit is verzonnen. Verder is er een Aalherstelplan waarbij bewezen is dat het bestand reeds 10 jaar groeit. Een goede beslissing van LNV , welke wetenschap, die van Cwfn

1 Reactie
vdbemt
vdbemt11 dec. 2022 - 11:19

"Verder is er een Aalherstelplan waarbij bewezen is dat het bestand reeds 10 jaar groeit". Ik neem van je aan dat dat zo is. Maar dat komt dan hierdoor: "Omdat de paling zich niet voortplant in gevangenschap worden jaarlijks miljoenen glasalen in onder andere Frankrijk op zee gevangen om in Nederlandse ‘kwekerijen’ vetgemest en gedood te worden. Een ander deel wordt, gesubsidieerd, uitgezet in Nederlandse binnenwateren onder het mom van populatieherstel", waarmee we zitten op wat jij ook als populatieherstel ziet. Dat sluit dit NIET uit: :"Het gaat heel erg slecht met de paling. Er is nog geen 10% over van het aantal dieren dat er in de jaren '70 zwom." Het kan zich wellicht iets hersteld hebben. Maar dat komt dan vooral ten goede aan diegenen die ook al eerder voor het bijna uitsterven hebben gezorgd.

EenMening3
EenMening310 dec. 2022 - 14:17

De paling wordt niet bedreigd door een enkele beroepsvisser maar door grootschalige vangst van glasaal voor de export naar Oost-Azië. Waar dit dier een begeerde en kostbare lekkernij is. De straatwaarde van glasalen is ongeveer gelijk aan hard drugs. In april dit jaar werd nog iemand op Schiphol gearresteerd, die 300.000 levende glasalen naar Maleisië probeerde te smokkelen. https://www.nporadio1.nl/nieuws/binnenland/e4196fbb-b22d-4fbd-8f06-03988f199560/sushicrisis-maakt-de-smokkel-van-glasaaltjes-lucratief

2 Reacties
Karingin
Karingin10 dec. 2022 - 19:19

Ja vast, maar daar kunnen wij niet direct iets aan doen. We kunnen wel hier stoppen met de vangst, we zullen echt niet verhongeren

vdbemt
vdbemt11 dec. 2022 - 11:23

"De paling wordt niet bedreigd door een enkele beroepsvisser maar door grootschalige vangst van glasaal....." Iets wordt grootschalige vangst door vele enkele beroepsvissers bij elkaar.

vdbemt
vdbemt10 dec. 2022 - 10:35

Dit laat zien waarom Adema NIET geschikt is om iets goeds (voor Nederland) uit de stikstofdiscussie met de boeren te halen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 dec. 2022 - 10:22

Ook dierenwelzijn is bij Adema niet in goede handen.

Ranonkel2
Ranonkel210 dec. 2022 - 9:12

Toch wel een van de lekkerste visjes. Ik weet nog dat mijn opa ze vroeger zelf ving en rookte. Als we daar dat waren stond er een grote schaal vol gerookte paling op tafel en konden we ons er vol van eten. Helaas is het en nu te duur voor maar 1 of 2 keer per weer een paling blijft heerlijk. Vraag me af wat er van dat onderzoek klopt dat 85% van de Nederlanders tegen paling vangst is. Als je ziet hoe veel er ondanks de huidige prijs verkocht word lijkt daar niks van te kloppen.

2 Reacties
Karingin
Karingin10 dec. 2022 - 19:16

Dus omdat jij het zo lekker vindt heb je er geen probleem mee dat een diersoort uitsterft - eigenheimer!

Ranonkel2
Ranonkel211 dec. 2022 - 8:20

Van die paar visjes in de week zag de soort niet uitsterven. Met het verbieden van de export van de glasaal help je de soort veel beter.

Wakker Dier
Wakker Dier10 dec. 2022 - 8:58

Hoe komt het toch dat er zo veel onbenullen zich concentreren in het centrum van de macht.

4 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas10 dec. 2022 - 11:17

Puur stemgedrag van de kiezer.

TheunT
TheunT10 dec. 2022 - 16:16

Als iemand het maar goed voorheeft met de mensheid vinden, denk ik, de meeste mensen het al prima. De gevolgen voor rest van de fauna en flora denkt men liever niet aan.

Paul Spijkers
Paul Spijkers10 dec. 2022 - 23:50

Pindaklaas. Onzin. Je verwart kruisjes zetten met democratie.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 dec. 2022 - 8:48

Die worden erop uitgezocht! Sjoemel-politici geheten. Dat is een van de meest succesvolle geitenpaadjes.

Pindaklaas
Pindaklaas10 dec. 2022 - 8:44

"Dat hij niet de financiële belangen van de palingsector, maar de rechten van de paling verdedigt en instemt met het nieuwe reddingsplan." Ik hoop het ook, maar deze wereld draait maar om een ding, geld, geld, geld, geld.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13910 dec. 2022 - 14:43

En daarom ga ik Pfizer eens mailen. Vragen of ze geen vaccin tegen hebzucht kunnen ontwikkelen.

toentomatentomaten
toentomatentomaten10 dec. 2022 - 8:04

Rijd al meer dan 40 jaar zo nu en dan over de Afsluitdijk. In al die jaren is het aantal fuiken aan de kant van het IJsselmeer totaal niet afgenomen. Het aantal sportvissers op het IJsselmeer is sinds de jaren 80 met zeker 90% afgenomen, er kan nog nauwelijks iets gevangen worden daar. Maar minder fuiken schijnt geen optie te zijn. Mijn voorstel: koop alle beroepsvissers op het IJsselmeer uit en snel ook…

1 Reactie
vdbemt
vdbemt10 dec. 2022 - 10:42

Godzijdank gebeuren er ook geweldige projecten als de Vismigratierivier en de Markerwadden, die voor een beetje herstel van de natuurlijke processen zorgen. Zolang we echter in de visserij en landbouw (natuurlijk ook de vervuilende industrie) zo doorgaan, is het een beetje voor de kat zijn staart. Wat niet betekent dat we met die prachtige projecten moeten stoppen. Maar wel met dat economische, zelfzuchtige gedrag van meer, meer en nog veel meer, ten koste van natuur, milieu, klimaat.