Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bill Gates waarschuwt voor nieuwe Covid-variant: 'Het ergste kan nog komen'

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
12675 keer bekeken
  •  
ANP-444345465

De wereld loopt nog altijd het risico dat een nieuwe coronavariant de kop opsteekt die nog besmettelijker is en nog dodelijker dan de varianten die tot nu toe geweest zijn. Daarvoor waarschuwt Bill Gates, die al in 2015 aan de bel trek voor een pandemie als Covid-19 die onvermijdelijk was maar waar niet op werd geanticipeerd. Gates roept nu opnieuw op meer tijd en vooral geld te steken in het voorkomen van nieuwe pandemieën. 

Volgens Gates is er meer dan vijf procent kans dat het ergste op Covid-gebied nog moet komen. ‘Het zou absurd zijn wanneer we niet naar deze tragedie kijken en, namens alle mensen op de wereld, de nodige investeringen doen,’ zei de miljardair-filantroop wiens nieuwe boek “Hoe we de volgende pandemie voorkomen” deze maand verschijnt. Gates stelt voor een speciale taskforce samen te stellen die de gezondheidssituatie wereldwijd monitort en pandemiebestrijding aanstuurt. Daarin moeten volgens Gates zowel virologen als analisten plaatsnemen. 

Gates nam ook de Wereldgezondheidsdienst (WHO) op de korrel. Die zou voorafgaand aan de coronapandemie nog geen tien fulltimers in dienst hebben die zich bezighielden met dergelijke uitbraken. ‘En zelfs die mensen waren afgeleid door andere zaken.’ Sindsdien is het er volgens Gates niet beter op geworden: ‘De huidige WHO-financiering neemt pandemieën totaal niet serieus’. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.