Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

BIK-regeling bevordert werkloosheid

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fonsjackpot
Korte column: 444.444 euro om een baan te creëren? ‘Stort dat geld maar op mijn bankrekening’ zou ik zeggen, als ik werkeloos was.
U bent net werkeloos geworden? Als u mocht kiezen tussen ergens een nieuwe baan of een bedrag van 4,5 ton in een keer wat zou u kiezen? Is dat een reële keuze? Ik kan toch niets anders bedenken wanneer ik lees dat de regering 4 miljard uittrekt voor de BIK-regeling en dat het Centraal Planbureau (CPB) berekent dat er in twee jaar tijd 9.000 banen bijkomen. 444.444 Euro om een baan te creëren? ‘Stort dat geld maar op mijn bankrekening’ zou ik zeggen, als ik werkeloos was. Bovendien voorspelde de staatsrekenmeesters dat de werkeloosheid op de langere tijd er zelfs 01% mee achteruit gaat. “Waarschijnlijk weggegooid geld”, redeneert het CPB aldus de Volkskrant.
Werkgevers krijgen korting op de loonbelasting die ze moeten betalen als ze na 1 oktober tot een investering besluiten. Wat die investering behelst laat de rijksoverheid weten op haar site. Machines, auto’s, zonnepanelen leveren 2,5 tot 17,5% investeringskorting op.
Huh?! Ik koop dus een machine die computergestuurd met hoge snelheid iets kan produceren, dat twee of drie werknemers voorheen met de hand moesten doen en krijg voor mijn overgebleven personeel, korting op hun loonkosten? Niet alleen het CPB, ook de Raad van State heeft niet mis te verstane kritiek. Het “ advies van de afdeling advisering ” (sic) vindt dat de regel moet worden losgekoppeld van de loonkosten omdat “die afdoen aan de doeltreffendheid van de regeling.” Ze zijn bang dat het oneigenlijke staatssteun is en betwijfelen of het baangerelateerd is.
Staatssecretaris Vijlbrief vindt zichzelf echter onfeilbaar en de regeling is inmiddels gewoon van kracht.
Melkertbanen zijn ook nooit echt een succes geworden. En de bestaande subsidieregelingen voor bijvoorbeeld ervaringsplaatsen en leerbedrijven zijn vaak ook alleen een manier om de arbeid goedkoper en de winst hoger te maken. Niet dat we die moeten afschaffen want het geeft jongeren tenminste nog een kans om ergens werkervaring op de doen.
Ik weet dat het niet eenvoudig is voor een (neo)liberale regering om te verzinnen hoe je werkgelegenheid stimuleert. Het Wopke Wiebes Fonds kreeg ook een storm van kritiek met haar onduidelijke visie van “groei groei groei”.
Je kan met die vier miljard een experiment met het basisinkomen doen voor 340.000 mensen (heel de provincie Drenthe bijvoorbeeld). Of die 20 miljard investeren in openbare werken en daar banen scheppen. Je kan er boeren mee uitkopen, de natuur herstellen en op een beperkt deel van de grond huizen bouwen. Je kan er als overheid investeren in duurzame doelen als hernieuwbare energie, bosbouw en innovatie.
Maar je kan de toekomst ook overlaten aan toekomstige kabinetten.
Een minuut voor twaalf: het is nog niet te laat.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 8:12

In de VK deden ze dat anders, daar kregen ze subsidie voor iedere werknemer die ze in dienst hielden zolang ze die in dienst hielden. Dat was bij de eerste ronde maatregelen. Daarna heb ik de BBC niet meer zo gevolgd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:40

Natuurlijk weer een D66-er!

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2020 - 12:15

Het opruimen van megastallen levert geen grond op. Bomenakkers ipv maisvelden belemmeren in ieder geval het uitzicht. Dat is dan wel weer mooi meegenomen. Met natuurherstel heeft het niets te maken. Zet de bomen liever in de stad.

3 Reacties
ton14024
ton1402421 okt. 2020 - 12:42

Nog geen 1% van de Nederlanders wil bomenakkers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 okt. 2020 - 16:24

Bossen planten komt dicht in de buurt, een natuurlijk bos ziet er heel anders uit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:49

Rondom die megastallen hebben ze veelal hier in Nederland nog veel grond liggen. Maar je wil juist die megastallen kwijt vanuit dierenwelzijn, luchtverontreiniging, gezondheid voor dier en mens etc.. Je wil de bedrijven ook zo ver mogelijk van de al bestaande natuurgebieden.

Martin007
Martin00721 okt. 2020 - 12:01

Anderhalve eeuw geleden werd het al geschreven. Fabrieksmatige productie zorgt voor een leger aan werklozen. Het zijn dus de machines en later de computers die zorgen voor minder werkgelegenheid. Tel hierbij op dat er een heleboel tweeverdieners een baantje hebben dat ook door iemand met een lagere opleiding (nu werkeloos) kan worden gedaan, plus de tienduizenden kansloze asielzoekers die wij jaarlijks opnemen, en het plaatje is rond. Het OBI lijkt mij dus wel een goed plan. Maar dan moeten we toch eerst van die liberale kabinetten af.

1 Reactie
Mr Ed
Mr Ed21 okt. 2020 - 15:27

Het kan anderhalve eeuw geleden wel geschreven zijn, maar waar blijft die massale werkeloosheid dan? Voorlopig zijn er vooral tekorten op de arbeidsmarkt, we hebben nog steeds een paar honderdduizend Oost-Europeanen die hier graag komen werken. Hooguit kun je stellen dat vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd zijn, of dat we liever vragen om een steunpakket dan een paar maanden de kassen in gaan.

Bouwman2
Bouwman221 okt. 2020 - 11:57

Melkert banen geen succes? Man die werden afgeschaft wegens enorm succes. Ik gad ze met liefde willen houden, Ik had er inderijd een paar werken, van die Melketiers, Die kregen onder de tafel van me elke maand een klein bedrag, Ze kregen van me hetzelfde als de anderen in vaste dienst. En op dezelfde dag op de bankrekening. Dus voor mij kleine moeite,ihetzelfde genoegen voor hen..Gewoon eerlijk verdelen. Niemand zei: nou, die baas van ons die sjoemelt die is vast van de VVD. Niks hoor, ze zeiden helemaal niks, nog niet eens een bedankje kon er af. Ze waren snel gewend.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2020 - 11:50

Laat het verspillen van overheidsgeld maar over aan VVD, CDA en D66. Destijds felle voorstanders van de totaal ontspoorde WIR-regeling die vele miljarden heeft gekost en niets heeft opgeleverd, uitgezonderd kapitale auto's en leuke zomerhuisjes voor ondernemers, op kosten van Jan met de Pet. Een paar ton voor een baan. Het is opgeborreld in een ministeriëel brein, waarschijnlijk de shredder van Wiebes, uitgewerkt door ambtenaren, doorgenomen met fractieleiders en besproken in het kabinet. Dit geen foutje-bedankt maar een welbewuste keuze. Schandalig. 23 miljoen voor de noodlijdende voedselbanken is te veel gevraagd. En een paar ton voor een kantoorklerk is verantwoord werkgelegenheidsbeleid.

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:39

Zo gaat dat al lang! Maar hoe een iemand dat kan doordrukken tegen alle feiten in en adviezen en ondanks de politici inzet kabinet, blijft onbegrijpelijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 7:42

Het lijkt er al langer op dat ambtenaren en ex-ambtenaren hier de dienst uitmaken, dat is zeer kwalijk! Hun macht is veel te groot geworden. Vandaar ook zoveel misstanden die aan het licht komen.

Greendutch
Greendutch21 okt. 2020 - 11:50

meneer Burger bent u de lobbyisten van VNO/NCW vergeten? dit lijkt mij echt het werk van hans de Boer.??

1 Reactie
Greendutch
Greendutch21 okt. 2020 - 11:51

maar u heeft gelijk dat er vele andere mogelijkheden zijn om 'ons' geld goed te besteden, en dat dit plan bezopen is

Rode druppel
Rode druppel21 okt. 2020 - 11:42

Deze BIK regeling is inderdaad weggegooid geld.