"...deden ze tien jaar geleden in de Groot-Brittannië en de VS ook al maar had geen succes" Dat geldt voor voor bijna alles wat dit kabinet wil.
We hebben een buitengewoon conservatieve en fantasieloze regering, dus wat verwachten we?
Ik geloof niet dat dit kabinet waarde hecht aan onderzoek van wetenschappers. Wetenschap, dat is toch een linkse hobby? Je moet toch alleen luisteren naar de kiezer? Dat is toch het enige dat telt?
Het hele probleem met het onderwijs is dat het telkens anders moet, en telkens hebben we het idee dat het nu beter gaat worden. Wat is er mis met kleine veranderingen en aanpassingen zonder dat halve scholen moeten worden verbouwd. Het nieuwe leren heeft veel schade aangericht, en niet omdat de gedachte er achter zo verkeerd was maar wel omdat het overal massaal is ingevoerd. Een politiek van nauwkeurige afstemming kan blijkbaar niet in de praktijk. Nu gaan we weer terug naar beter rekenen en taal. Er zal altijd wel wat ontbreken. Maar we willen graag dat kinderen alles kunnen.
Er is maar één oplossing die misschien écht resultaat op kan leveren, maar ja die kost geld, en daarbij hoeven er geen 'commissies' van mee-vreet-vrienden opgericht te worden: Kleinere klassen van max 24 leerlingen in het basisonderwijs !
Waarom is het toch dat deze regering elk dom idee uit Engeland of Amerika overneemt?
Trek de gedachte een stukje door en je ziet dure privé scholen als paddenstoelen uit de grond schieten. En daar gaat het om; het openbare onderwijs moet afgebouwd worden en geprivatiseerd worden. Dit is de weg waarlangs dat zal lukken. Niet nu meteen maar wel binnen 10 jaar.
Ik vind het altijd wat vreemd overkomen dat mensen die zichtbaar ernstig tekort zijn gekomen qua onderwijs toch een mening hierover durven te hebben.
Aan drammer. Je hebt weer mazzel. Mijn bericht aan jou werd niet geplaatst.
Het blijft hoogst eigenaardig dat overheid, werkgevers, Henk & Ingrid wel kwaliteit eisen, maar daarvoor niet wensen te betalen. Een inhoudelijk waardevolle academische studie kost nu eenmaal 6 tot 8 jaar, een zelfde HBO-opleiding 5 tot 6 jaar. Maar dan 'hebbie ook wat', zelfs de kans dat er ooit weer eens een Nobelprijs deze kant op komt. En nee dat is geen zeurderige luiheid, maar de tijd die nodig is om de geesten te rijpen voor de niet geringe verantwoordelijkheden, die zo een opleiding met zich meebrengen. Wat mij helemaal verbijsterveldt zij een aantal reacties hier die de schuld wensen toe te schuiven aan mammoet-wet en onderwijssalarissen. De eerste 15 jaar van die mammoetwet pakte e.e.a. namelijk uitstekend uit, van 1968 tot aan de laatste begroting van 1983, dus met 'linksche' signatuur, toen wist en kon men nog wat. De andere verbazing betreft de salarissen: Denkt men nu werkelijk, dat bij de vaststelling geen rekening is gehouden met de te werken norm-uren, les+herscholing, correctiewerk+ vergader-uren etc ? Met doorbetaalde (vermeende) vakantie zou het onderwijs nog wel een 'tikkie' duurder zijn, hoor ! Verongelijkt, klagend (dus dom-rechts) Nederland zeurt maar weer eens wat !
begin me zorgen te maken ,,Nederland is met sneltreinvaart steeds gekker aan het worden op alle beleidsterreinen snap niet wat er in de politiek gevaren is ,dat ze echt met rasse schreden onze maatschappij slopen ,uitverkopen en stilzetten of terug in de tijd bewegen die lui zitten er om de boel vooruit te helpen niet om met drukken en drammen ,hun macht te misbruiken om de maatschappij te verzieken en dom te maken vroeger nog niet eens zo lang geleden ,wond ik me af en toe op ,maar was het grootste gedeelte nog best dragelijk met dit kabinet wordt ik echt boos om zoveel domheid en gebrek aan visie ,of moedwillige sloop ik denk dat ze niet snappen dat we dit niet pikken en hun dit de kop gaat kosten ,maar mischien willen ze dat juist wel om geen verantwoordelijkheid te hoeven dragen voor dit totaal ontwrichte systeem wat op sterven na dood is zou bijna denken dat ze bewust de bevolking in opstand willen krijgen om nog gekkere besluiten door te voeren . hoop dat de politici beseffen dat ze als persoon volle verantwoordelijkheid dragen voor wat ze onder de vlag van hun overheids titel bedisselen op hun titel mischien onschendbaar ,maar eens zullen ze zich moeten verantwoorden t.o.v. hun zelf net als een breivik altijd zn geweten moet ontlopen ,zullen deze volksvertegenwoordigers nu mischien lachen ,maar uiteindelijk zal de volle uitwerking van hun keuzes op hun schouders gedragen moeten worden het zou zo fijn zijn als ze uit eigen beweging ipv mee te werken aan de draconische veranderingen over de wereld ,juist tegengas zouden geven en niet wachten tot ze over een tijd door de feiten worden ingehaald en niet anders meer kunnen ,,het machtsspel dat ze willen spelen is gedoemt te mislukken en schaadt op de lange termijn vooral hunzelf ik kijk alleen met lede ogen toe naar zoveel domheid en kortzichtige onnwetendheids politiek bijna alsof we in een tourbus zitten ,en we een blinde en dove chauffeur aan het stuur hebben ik hoop dat deze bus niet vertrekt voordat de chauffeur vervangen is
Wat is nu je punt? Ik lees alleen maar boosheid. Pas op, voor je het weet ben je een zeurkous die ook de feiten niet kent.
De wereld van 2011 is niet meer de wereld van 1950. Onze kinderen groeien op in een globale wereld waar communicatie en management erg belangrijk is. Onze doelen, als of we daar over mogen spreken, zijn gesteld. Nederland moet blijven concurreren met de wereld. Nou dan zijn die twee vaardigheden enorm belangrijk. Maar de taal van het schrift en de taal van de natuur zijn en blijven universele kennis. Als dit is weg gezakt dan mag daar best meer aandacht naar uitgaan om het niveau te verbeteren. Als we dit nieuwsbericht mogen geloven gaat dit ten koste van andere kwaliteiten. Maar dat is ook logisch als je kijkt hoe het onderwijs hier is geregeld. Er zijn te grote klassen, budgetten zijn te krap (althans het geld komt te weinig in de klas terecht) en er zijn te weinig docenten.
Zelden heeft deze sit zo haar politieke voorkeur laten blijken als nu. De doorgevoerde onderwijswijzigingen sinds de Mammoet wet zijn rampzalig geweest. En dat allemaal door de door deze site wel geoedgekeurd PvdA. Nu we eindelijk terug gaan keren naar de basis moet er maar snel ingegrepen.
Misschien moet je het rapport Dijsselbloem eens lezen, zal een openbaring voor je zijn. Alle partijen hebben hier ongeveer evenveel mee te maken gehad. Het CDA voorop want die heeft bijna onafgebroken geregeerd de afgelopen 40 jaar.
Liever terug naar de kerntaken dan structurele linkse multiculti hersenspoeling, Liever realisme dan idealisme op school waar het gemeenschappelijk belang Nederlandse samenleving betreft.
== Liever terug naar de kerntaken dan structurele linkse multiculti hersenspoeling, == In welke groep zit je en op welke school ??? Ik weet het al "een kostschool" !!!
Noemt u dan eens concrete voorbeelden van die hersenspoeling, zo maakt u zich er wel erg makkelijk vanaf.
Het is simpel, betere leraren en de vakantie periode bekorten tot het niveau zoals deze ook in het bedrijfdleven wordt gehanteerd. Geen rare vrije dagen meer, maar gewoon aan het werk. Dan hebben de meesters weer tijd om les te geven. Dan kan het rekenen en taal ook weer op het niveau komen. Eigenlijk is het erg simpel, gewoon wat Bijsterveld doet, terug naar de basis. Alle linkse hobbies over boord gooien, tot nooit weerziens. Prima vakvrouw die de problemen stevig en goed aanpakt. Het , Ja maar, enz . tijdperk moeten we zo snel mogelijk vergeten.
je schrijft: == Eigenlijk is het erg simpel, gewoon wat Bijsterveld doet, terug naar de basis. Alle linkse hobbies over boord gooien, tot nooit weerziens. === Wat zijn linkse "hobby's" (dit is Nederlands) in het onderwijs ??? Ik begrijp er geen jota van !!!
Das gedram. Maar ok goed! Net als in het bedrijfsleven. Laat leraren de zelfde uren maken en alle extra uren declareren tegen met het daarbij behorende loon dat er in het het bedrijfs leven voor een vergelijkbare functie wordt betaalt. De uren maken we toch al dus het wordt in de praktijk alleen een enorme salaris verhoging.
Eerst wordt er tientallen jaren lang bezuinigd op onderwijs. Salarissen van leraren blijven achter bij andere sectoren. Getalenteerde jongvolwassenen kiezen er niet meer voor. Dan constateert men dat het niveau van de leerlingen niet meer is wat het geweest is. En dan gaat men dat oplossen met oneliners als: 'het onderwijs moet zich weer meer richten op haar kerntaken'. Wat een onzin! Goed onderwijs vergt goed leerkrachten. En goede leerkrachten kosten geld. Ergo: Goed onderwijs kost geld. En dat heeft de Nederlandse maatschappij er niet (meer) voor over.
In plaats van terug in tijd moeten we vooruit met ons onderwijssysteem. Het systeem is in de kern verouderd. Ontstaan op het snijvlak van De Verlichting en de Eerste Industriële Revolutie, en langs die lijnen en inzichten georganiseerd, loopt het sinds het einde van de 20ste tegen zijn grenzen aan. Er is de laatste 40 jaar regelmatig getracht het onderwijssysteem te 'updaten' aan de veranderde omstandigheden in de samenleving maar de rek is er inmiddels uit. We hebben met de digitalisering van de samenleving de Derde Industriële Revolutie achter de rug. Opgroeien en functioneren in de 21ste eeuw vraagt andere vaardigheden van kinderen (onze toekomstige zelfstandige, kritische en mondige burgers) dan het huidige onderwijssysteem kan bieden. Zij hebben recht op onderwijs dat aansluit bij (en hen klaarstoomt voor) de veranderde moderne samenleving, op een manier die bij de 21ste eeuw past. Het gaat dus om het aanbieden van 'rekenen en taal' (en al die andere belangrijke kennis en vaardigheden) op een manier die aansluit bij de eisen van de nieuwe tijd. Ken Robinson, de internationale expert en voorvechter van creativiteit en innovatie in het onderwijs en het bedrijfsleven, analyseert in dit vermakelijke en leerzame filmpje van de Britse Royal Society of Arts waar de knelpunten zitten - een filmpje wat ik Van Bijsterveldt graag zou aanraden: Changing Education Paradigms: http://youtu.be/zDZFcDGpL4U
Het gaat dus om het aanbieden van 'rekenen en taal' (en al die andere belangrijke kennis en vaardigheden) op een manier die aansluit bij de eisen van de nieuwe tijd. 1+1=2. Dat was vroeger zo, dat is nu zo en dat zal het ook blijven. Niemand zit te wachten op generaties die zonder rekenmachientje totaal onthand zijn. En om te leren vermenigvuldigen moet je tafels paraat hebben. En dat doe je alleen door ze er in te stampen. De beste manier om inzicht in cijfers en getallen bij te brengen (met name het onmisbare gevoel voor ordegrootte) is bovendien door kinderen zelf te laten rekenen zoals we dat al eeuwen doen. Het gaat om de noodzakelijke basiskennis en die verandert nauwelijks.
Die kwam ik een aantal jaar geleden ook al tegen ja. Echt iets hervormen is heel erg moeilijk, daarom doet met verwoede pogingen om het onderwijs te verbeteren door kleine dingen te wijzigen. Maar dit heeft vaak het tegengestelde effect. Ik ben zelf een voorbeeld van iemand die totaal uit het onderwijssysteem gevallen is, maar op een zeer vreemde wijze (veel eigen kracht en boze moeder met telefoon) toch goed terecht is gekomen. Ik ben enorm veel hokjesdenken en redeneren vanuit hokjes tegengekomen als kind. Docenten bedoelen het vaak goed maar worden tegengewerkt door het systeem. En het enige wat deze minister wil is nog meer systeem. Ze wil volgens mij zelfs de universiteiten verplichte programma's opleggen. En dat allemaal omdat er een paar basisvaardigheden ontbreken. Met rekenen als voorbeeld wil ik graag iets duidelijk proberen te maken. Er wordt gezegd dat mijn generatie niet kan rekenen, en dat is ook één van de argumenten om het onderwijs te hervormen. Nou weet ik dat er in het rekenenonderwijs het één en ander mis is met de methodiek (ook over komen waaien uit de VS, ik kan even geen origineel vinden maargoed: http://www.youtube.com/watch?v=DfCJgC2zezw (komt uit de jaren 60)). Laatst last ik ergens dat het internet ons geheugen veranderde, dingen waarvan we weten dat we ze opzoeken onthouden we niet meer, kan dat niet ook voor vaardigheden gelden? Als ik een tentamen van een wiskundevak heb waarbij ik geen rekenmachine mag gebruiken bouw ik (vooral tijdens het werken aan dat vak) weer de vaardigheid tot hoofdrekenen op. Momenteel na een ontelbaar aantal weken vakantie kan ik dat absoluut niet meer, simpelweg omdat ik het niet gebruik. Ik heb en PC, een telefoon en als ik de moeite neem mijn arm uit te steken twee (een normale en een grafische) rekenmachines. Maakt dat mijn slecht, of dom? Dat gehamer op hoofdrekenen komt op mij over als vroeger was alles beter gezeur. Af en toe pleiten er zelfs mensen die computer uit de klas te halen, want vroeger was die er ook niet. De vraag is natuurlijk hoe je het onderwijs dan wel moet hervormen. Daar heb ik een paar rudimentaire ideeën over maar ook niet echt een antwoord op. 1. Begin op de basisschool met (goed) Engels (vinden taalpuristen en vastgeroeste didactici vast niet leuk, maar is in het licht van de huidige samenleving absoluut noodzakelijk). 2. Maar het opzoeken van informatie en het beoordelen van de betrouwbaarheid daarvan een speerpunt van het onderwijs. 3. Stop met het remmen van kinderen die meer willen en kunnen doen dan het lesprogramma voorschrijft.
Domme openbare scholen, slimme privé scholen. Goh... Dat ik daar nou niet op gekomen ben.
Want wie gaat er nu leren als je ook een "Luzac"-diploma kunt kopen, immers ? En na de centjes regelt Pa ook wel een baantje.... Atlantisch/Angelsaksisch (on)vermogen !
Reageer op Zeer. Ik lees de tweet op Joop: Trouw schrijft over weerstand tegen nadruk taal/rekenen. Moet niet doorslaan, maar verwaarlozing lang afgedekt met "creatieve ontwikkelïng" Wordt dat ook een nieuw taal vak op school? Leesbare tweets maken.