Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Bijna tweehonderd landen sluiten akkoord over terugdringen broeikasgas

  •  
15-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-15-om-14.27.20
Bijna tweehonderd landen hebben zaterdag in Rwanda een overeenkomst ondertekend die ervoor moet zorgen dat er minder broeikasgas wordt uitgestoten. Het gaat daarbij voor om fluorkoolwaterstoffen (hfk’s), gas dat in koelkasten en airconditioners wordt gebruikt. Het gesloten verdrag moet op termijn de opwarming van de aarde beperken.
De bijeenkomst werd gehouden in de Rwandese hoofdstad Kigali en kwam voort uit de klimaattop die vorig jaar in Parijs werd gehouden. Het nu gesloten akkoord wordt gezien als de eerste grote doorbraak sinds die klimaatconferentie.
Volgens de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) leveren de hfk’s evenveel vervuiling op als driehonderd kolencentrales. Volgens Kerry zijn de nu gemaakte afspraken dan ook ‘een monumentale stap voorwaarts’. Extra hoopvol voor de naleving van dit akkoord is dat het ook is ondertekend door de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie.
Amerika en Europa hebben zijn overeengekomen vanaf 2019 de hfk’s terug te dringen. China en de meeste ontwikkelingslanden beginnen vanaf uiterlijk 2024. Alleen India, Pakistan, Irak, Iran en de Golfstaten starten in 2028. India en Pakistan zouden het liefst nog eens twee jaar later beginnen, zij zijn namelijk van mening dat hun economieën meer tijd nodig hebben om te groeien.
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt tevreden te zijn over het akkoord. Volgens het RIVM kan het akkoord ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde in het jaar 2100 beperkt is tot slechts 0,1 graad Celsius. Ook milieuorganisatie Greenpeace is tevreden. Zij waarschuwen er echter wel voor dat om succes te behalen, er haast geboden is: ‘Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, moeten deze gassen zo snel mogelijk worden uitgebannen.’
Bronnen: NOS , AD  / cc-beeld: CWCS

Meer over:

wereld, nieuws, groen

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Minoes2
Minoes216 okt. 2016 - 6:34

Het gaat uiteindelijk om de naleving van het akkoord. En wat dat betreft hebben we geen al te beste ervaringen.

Dubbeldenker
Dubbeldenker16 okt. 2016 - 0:03

Een mooi succes van de onderhandelaars. Maar wel ondertekend door een flink aantal landen die er in eigen land een bende van maken. Met burgeroorlogen, corruptie, vriendjespolitiek, uitsluiting van grote groepen inwoners, politieke instabiliteit, ontbreken van deugdelijke controle en wat dies meer zij. Het terugdringen van gebruik van HFK's zal in deze landen echt niet bovenaan de agenda komen vanwege dit fraaie akkoord. Wel een mooie steun in de rug voor bedrijven en wetenschappers die alternatieven voor HFK's mogen ontwikkelen.

crumb2
crumb215 okt. 2016 - 17:57

Maar de meest effectieve manier om broeikasgassen terug te dringen is niet besproken. Dweilen met de kraan open, paarden achter de wagen spannen. Blijft dus vrolijk voor een verse, betrouwbare aanvoer van consumentjes zorgen. Zeven miljard lijkt veel (in vergelijking met 1 miljard 200 jaar geleden), maar er kan nog véél meer bij. Toch ? Bovendien is er altijd nog de wal die het schip kan keren. Wie dán leeft, wie dán zorgt. (vooropgesteld dat er dan nog iemand leeft)

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete15 okt. 2016 - 13:30

" Volgens het RIVM kan het akkoord ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde in het jaar 2100 beperkt is tot slechts 0,1 graad Celsius. " En waar baseert het RIVM dit op? Erg knap als ze tot achter de komma kunnen uitrekenen wat een politiek klimaat akkoord aangaande 1 milieuaspect in pakweg 83jaar voor het klimaat kan betekenen....... Misschien kan Greenpeace het uitleggen want die weten ons ten slotte te melden: " ‘Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, moeten deze gassen zo snel mogelijk worden uitgebannen." Lachwekkende onzin als het niet zo schrijnend was. Een citaat van de huidige nobel prijs winnaar Bob Dylan; " We live in a political world Wisdom is thrown in jail It rots in a cell Is misguided as hell Leaving no one to pick up the trail "

3 Reacties
Marc Marc
Marc Marc15 okt. 2016 - 14:41

Allereerst moet ik zeggen dat het akkoord een goede zaak is. HFK's hebben een CO2 equivalent waarde van duizenden. Bijvoorbeeld 1 kg R507 (een HFK) heeft net zoveel effect als 3.300 kg CO2 op het broeikaseffect. De berekening is ongetwijfeld gerelateerd aan het effect van CO2 op de temperatuur. Het IPCC hanteert een range van 1,5 tot 4,5 graden als ECS (klimaatgevoeligheid) waarde wat inhoud dat bij een verdubbeling van de CO2 (grondwaarde 280 ppm) de temperatuur tussen de 1,5 en 4,5 graden gaat stijgen. Er is geen waarschijnlijkheid aangegeven dus er is sprake van een grote foutmarge. Vermoedelijk wordt in de zogenaamde < 1,5 graden stijging 3 graden gehanteerd als ECS waarde. Daar kan je over debatteren maar klimaatgevoeligheid is een heel lastig getal om te destilleren uit klimaatgegevens omdat je alle mee- en terugkoppelingen op het klimaat in ogenschouw moet nemen en die zijn niet heel nauwkeurig vast te stellen. Daarnaast ontbreekt het aan nauwkeurige meetgegevens en wordt er gewerkt met historische temperatuurproxies met ieder hun eigen foutmarge. Vandaar ook de grote spreiding in ECS onderzoeken. Dat blijkt ook uit de tientallen onderzoeken naar ECS. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_sensitivity#Other_experimental_estimates voor een overzicht. De meeste recente ECS onderzoeken komen uit op een ECS 100%. Neemt niet weg dat stoppen met HFK's een significante bijdrage levert aan het reduceren van de opwarming op basis van de huidige stand van de klimaatwetenschap.

Marc Marc
Marc Marc15 okt. 2016 - 14:45

Er viel wat weg: "De meeste recente ECS onderzoeken komen uit op een ECS 100%" moet zijn: "De meeste recente ECS onderzoeken komen uit op een ECS van 100%."

Marc Marc
Marc Marc15 okt. 2016 - 15:02

Er viel wat weg: "De meeste recente ECS onderzoeken komen uit op een ECS 100%" moet zijn: De meeste recente ECS onderzoeken komen uit op een ECS kleiner dan 2 graden (blijkbaar worden html tags weggefilterd waardoor er een hele rare zin over bleef. Alles tussen het kleiner dan en groter dan teken viel weg). De vermoedelijke foutmarge van de door het RIVM afgegeven waarden lijkt mij dan ook meer dan 100%.

Bram Emanuel
Bram Emanuel15 okt. 2016 - 13:26

"Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt tevreden te zijn over het akkoord. Volgens het RIVM kan het akkoord ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde in het jaar 2100 beperkt is tot slechts 0,1 graad Celsius." Alles goed en wel maar dit is uiteraard een onzin uitspraak. Alsof dat op 0.1 graad nauwkeurig voorspeld kan worden. Trap er niet in!

BingoGrubb
BingoGrubb15 okt. 2016 - 12:58

ben sceptisch maar hoop dat de wereld me een keer blij verrast .