Joop

Bijna elke vrouw wordt aangerand - dat kun je niet wegrelativeren

  •  
25-10-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
15509937872_6c9951082b_z
"Ik vind relativering en geintjes superbelangrijk, maar in het geval van de stelselmatige, wereldwijde en stilzwijgend geaccepteerde seksuele intimidatie van vrouwen is het een groot deel van het probleem"
Een paar weken geleden stond ik ‘s nachts op de pont, op weg naar huis. Het was een uitgaansavond en een stomdronken jongen begon meisjes lastig te vallen, terwijl zijn vriend geamuseerd toekeek vanaf zijn scooter. “Hey where you from?” lalde hij tegen een groepje kleine Canadese meisjes, terwijl hij veel te dicht bij ze kwam staan. Dit was allemaal niet zo ongewoon, behalve dan dat hij af en toe zonder aanleiding met een plat accent zei: “Make America great again.” En toen de meisjes met tegenzin vertelden dat ze uit Canada kwamen, zei hij met een vuile grijns: “Make Canada great again, huh-huh.”
Ik had vaak gedácht dat de verkiezing van Trump – de man die opschepte over aanranding – een legitimatie zou vormen voor andere klootzakken, maar nu zag ik dat gewoon letterlijk voor mijn neus gebeuren.
Ik moest er iets van zeggen. Maar de jongens waren groot en onvoorspelbaar, en ik had mijn bril op (mijn fantasieën over een gevecht zijn altijd kort: tegenstander gooit mijn bril weg. Einde). Bovendien zei een van de meisjes zelf al: “Could you back off a bit dude? You’re in my personal space.” Even later waren we aan de overkant, en verspreidden we ons weer.
Vorige week verspreidde de  #metoo -actie zich als een gitzwarte inktvlek. Ik moest denken aan de jongen op de pont, maar ook aan die avond tijdens een vakantie in Spanje, toen mijn moeder, mijn zus en mijn vriendin aan de eettafel vertelden over de verschillende keren dat ze aangerand of seksueel geïntimideerd waren. Hoe gechoqueerd ik was over hoe gebruikelijk zo’n ervaring voor vrouwen is. En hoe snel ik het weer vergeten was.
Deze week trad een bekend mechanisme in werking: na de onthulling en de verontwaardiging, komt de relativering: ‘Er zijn ook goede mannen hoor!’ ‘Wat een gezeur. Mogen we niet meer flirten ofzo?’ ‘Ach ja, rukkers in de trein horen erbij.’ Zoals Trump zijn uitspraken (‘When you’re a star, they let you do anything… Grab ‘em by the pussy’) afdeed als ‘locker room talk’. Of zoals een vriend van mij, zelf ex-Vindicat, die tijdens een discussie de beruchte bangalijst bleef afzwakken: ‘Ach ja, een geintje.’
Ik vind relativering en geintjes superbelangrijk, maar in het geval van de stelselmatige, wereldwijde en stilzwijgend geaccepteerde seksuele intimidatie van vrouwen is het een groot deel van het probleem. Het punt is namelijk dat de grenzen troebel zijn. Dat komt doordat seks (en alles wat ermee te maken heeft) het meest intieme onderdeel van het leven is, waar vaak een vorm van macht (en schaamte) bij komt kijken, en waarbij we elkaar altijd eerst moeten aftasten.
Maar het komt vooral doordat het in het belang van machtige mannen is om die definities vaag te houden. Het probleem ligt bij mannen die hun overwicht willen behouden, en vrouwen die hun theorieën (‘boys will be boys’) zijn gaan geloven. Daarom kon Weinstein jarenlang zijn gang gaan: hij bepaalde de definities, de grenzen – de regels. Het hoorde erbij. En dus bleef iedereen zwijgen.
Het heeft ook niets met flirten te maken. Het gaat om instemming. Hoe leuk (en menselijk) het ook is om met grenzen te spelen, er komt echt altijd een moment waarop je weet of je verder kunt gaan. Dat voél je gewoon – als je je enigszins bewust bent van je fysieke of economische macht, en geïnteresseerd in de gevoelens van de ander. Maar mannen rekken die grenzen vaak bewust op, als jongetjes die het gewend zijn om altijd hun zin te krijgen. En daarna komt dan die relativering: ‘Ach ja, ze vroeg erom.’ ‘Ach ja, het was maar een kus op de mond.’
Die grenzen moeten duidelijker worden. In The New Yorker verscheen onlangs een portret van de 76-jarige advocate Gloria Allred, die al decennialang strijdt voor vrouwen die met seksueel geweld in aanraking zijn gekomen, en die nu haar pijlen op Bill Cosby en Trump richt. Haar voornaamste doel is om de juridische definities van verkrachting, aanranding en seksuele intimidatie duidelijker af te bakenen, de verjaringstermijn te verlengen, en ‘slachtoffers’ tot trotse feministen om te vormen. “Vroeger werd Cosby’s gedrag niet als verkrachting gezien,” aldus een juridische expert in het artikel. “Maar dankzij Allred krijgen bepaalde handelingen nu nieuwe betekenis.”
Ik benadruk het nog maar eens: bijna élke vrouw wordt tijdens haar leven seksueel geïntimideerd, aangerand, of erger. Dat is niet iets wat er nu eenmaal bij hoort. Dat is niet iets wat we mogen relativeren of weer mogen vergeten. De #metoo-actie leidt hopelijk tot méér openheid en duidelijkheid. En trouwens, als vrouwen zich veiliger en sterker voelen, is flirten ook veel leuker.
Ik hoop dus dat meer mannen aan hun moeder, zus of vriendin zullen vragen wat ze hebben meegemaakt, en dat ze daardoor serieus nadenken over hun eigen schimmige grenzen. Ik hoop dat we allemaal vaker zullen durven te zeggen: “Hé gast, doe eens een stapje achteruit.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

oudsaider2
oudsaider227 okt. 2017 - 8:55

Ik ben bang dat uw opinie niets toevoegt aan waar #metoo voor staat. Bijna het tegendeel zou ik zeggen. Met het over een kam scheren van alle vormen van machtsuitoefening ten opzichte van vrouwen bagatelliseert u een verkrachting die zou namelijk net zo erg zijn als het vragen aan -kleine?- Canadese meisjes waar ze vandaan komen en hun toevoegen -met een plat accent?- “Make America great again.”. Als blijkt dat de stomdronken jongen de nationaliteit van de meisjes verkeerd heeft zei hij -met een vuile grijns?-: “Make Canada great again, huh-huh.”. Een aanranding is net zo erg als met een vuile grijns jezelf corrigeren? Ook het voorstellen van vrouwen als zwakke slachtoffers -gelogenstraft door uw eigen verhaal; die kleine Canadese meisjes gaven mooi hun grenzen aan die ook nog eens gerespecteerd werden- en de koene ridder die zich op moeten werpen om de vrouw te beschermen tegen haar belagers geeft geen blijk van begrip waarom het nu eigenlijk gaat. En voor mij heeft u zich eeuwig belachelijk gemaakt door anderen op te roepen "Hé gast, doe eens een stapje achteruit.” en u zichzelf verschoont omdat u bang bent voor het afrukken van uw bril. Want anders had u die gasten wel een poepie laten ruiken, toch?

Dana Booker
Dana Booker26 okt. 2017 - 22:11

Wat ik overigens nog vergeten ben te noemen, omdat het TOTAAL ontbreekt in dit stukje: de behandeling van vrouwen in (streng) islamitische kringen (die we helaas ook in Nederland hebben). Uithuwelijking (ook nog lekker met een neef enzo), meisjes besnijdenis (ja ik ben ook tegen jongens besnijdenis), binnen gehouden worden, minder mogen dan broers/broertjes, bek dicht moeten houden, niet mogen leren/studeren, geen eigen identiteit mogen ontwikkelen, door broers/broertjes worden 'begeleid', het huis schoon moeten houden terwijl broers niets hoeven te doen, eerwraak, gedwongen hoofddoek, huiselijk geweld, ga zo maar door. De vrouwen die het meest slachtoffer zijn van een mannen cultuur zijn vrouwen in dit soort onderontwikkelde culturen (te vinden in delen van Afrika en het midden-/verre oosten). Die bereik je niet met een hashtag en om als vrijgevochten Nederlandse vrouw (met alle rechten en vrijheden in het westen) lopen te janken over een ongewenste zoek/kneep in de billen (ik heb het nu niet over vrouwen/mannen die daadwerkelijk verkracht zijn)… Ga alsjeblieft vechten tegen de mannen/culturen waar vrouwen daadwerkelijk onderdrukt worden, waar je als je verkracht wordt niet naar de politie kan omdat je dan zelf gestenigd wordt/niemand je gelooft of omdat je dan afgeschreven bent voor het leven. Heel veel zeuren om heel weinig me thinks.

2 Reacties
Zandb
Zandb27 okt. 2017 - 7:33

.... me thinks..... Ik zou de vrouwen, die geïntimideerd zijn, aangerand, verkracht of wat ook, ook graag als doekje voor het bloeden voorhouden dat hun probleem een pinda is vergeleken met andere problemen.

Met Klem
Met Klem28 okt. 2017 - 8:29

Zandb. Huh? Dat beweert hij toch nergens? Hij geeft slechts aan dat er zeer veel vrouwen en meisjes cultureel en religieus worden onderdrukt en dat de hashtags daaromtrent omringt zijn door krekels. Maar waarom gaat u niet in op de inhoud van zijn relaas? Wat vindt u van het feit dat er zoveel vrouwen en meisjes onder de vermomming van een cultuur als een tweederangs burger wordt gezien? De letterlijke omschrijving is dat een vrouw net zo veel waard is als een halve man. Vindt u dit normaal in ons land?

Dana Booker
Dana Booker26 okt. 2017 - 21:57

"Ik had vaak gedácht dat de verkiezing van Trump – de man die opschepte over aanranding – een legitimatie zou vormen voor andere klootzakken, maar nu zag ik dat gewoon letterlijk voor mijn neus gebeuren." - Volgens mij bent u echt niet goed bij uw hoofd! Wat Trump (vele jaren voordat hij verkiesbaar was) in een privé-gesprek heeft gezegd kwam neer op dat je als man met veel geld/status, weg kan komen met gedrag richting vrouwen wat niet getolereerd wordt als je een arme werkloze loser bent. Dat is niet hetzelfde als hoe jij het hier over wil laten komen. Een beetje hetzelfde verhaal als Harvey Weinstein (hij is nog niet veroordeeld dus het is nog niet bewezen dat hij gedaan heeft waar hij van beschuldigd is): er zijn vast genoeg vrouwen die de ongevraagde aandacht toelieten omdat ze dan betere kansen op werk dachten te hebben, of er zelfs aan mee hebben gedaan door zich omhoog te neuken; een verhaal zo oud als de tijd zelf. (ik zeg niet dat er niets waar is van de beschuldigingen en ook niet dat er geen heel ernstige dingen gebeurd zijn tegen de wil van anderen in, echter is het nogal verdacht om het spelletje mee te spelen en pas jaren later, als je je zakken al lekker gevuld hebt, dan pas te gaan zeuren over een ongewenste kneep in je billen) Het probleem is dat sommige mensen niet goed aan kunnen voelen wanneer een avance wel of niet gewenst is omdat hij/zij zelf dronken is, de ander (ook) dronken is, de ander misschien wel een beetje loopt te plagen voor de aandacht maar niet echt met je naar huis wil, of omdat je moeite hebt met sociale contacten. Het verschil is dat mannen fysiek sterker zijn dan vrouwen. Het zijn voornamelijk mannen die betrokken zijn bij uitgaansgeweld (dus ook slachtoffers; https://assets.trimbos.nl/docs/f29a86b3-1b4d-4049-a0f0-28dc3d6cca12.pdf ). Mannen hebben iets vaker last van ongewenst gedrag op werk, alhoewel vrouwen vaker last hebben van ongewenst seksueel gedrag ( http://www.dearbocatalogus.nl/book/export/html/210 ). Wat betreft slachtofferschap ernstig huiselijk geweld is dat ongeveer 40% man vs. 60% vrouw ( https://www.huiselijkgeweld.nl/nieuws/2011/060511_meer-mannelijke-slachtoffers-huiselijk-geweld ) terwijl je meestal alleen wat hoort over mannen met losse handjes. Mannen krijgen ook te maken met ongewenste (seksuele) aandacht maar dit wordt misschien minder vaak als bedreigend ervaren omdat het verschil in fysieke kracht tussen mannen kleiner is dan tussen een man en een vrouw (slechts een hypothese). Echter kan ik me ook voorstellen dat mannen die ongewenste aandacht van vrouwen krijgen hier misschien minder snel iets aan doen omdat ze natuurlijk geen vrouw willen slaan.... (ik denk dat je als vrouw met veel meer weg kan komen in sociale situaties dan als man omdat je niet als fysiek bedreigend wordt ervaren; alweer alleen een hypthese). Ik denk dat het niet zinvol is om de betekenis van woorden op te rekken (ik vind een ongewenste kneep in de billen echt niet te vergelijken met een ongewenste zoen op de mond of ongewenste (gedwongen) seksuele handelingen). Door alles maar 'rape' en 'assault' te noemen verliezen die woorden hun betekenis. Ik heb ook ongewenste aandacht in het openbaar gekregen (twee keer in verschillende situaties ongevraagd in een borst geknepen en eens ongevraagd een tong zoen ontvangen toen ik met een jongen ergens aan het kletsen was). Was dit leuk? Nee. Maar je komt er wel overheen. Dit soort relatief kleine incidenten zijn niet leuk maar zou ik zeker geen aanranding noemen of iets dan het waard is om voor naar de politie te gaan (het waren geen fysiek bedreigende situaties dus dat scheelt). Net als dat de meeste mannen ook wel eens een kneep in de kont/kruis hebben ontvangen tegen hun wil of betrokken zijn geweest bij een vechtpartij is dit een onderdeel van je in het openbaar begeven. Mensen maken inschattingsfouten en geven je onbewust ongevraagde 'aandacht' (en om nou voor elke flirt eerst toestemming te moeten vragen.... dat lijkt me een heel saaie bedoening worden); hier kan je mee leven. Natuurlijk zijn er veel ergere situaties waar er kwaad in de zin is maar ik kan me niet voorstellen dat alle mensen die nu #MeToo (of wat dan ook) delen, allemaal tegen hun wil gepenetreerd zijn en om nou te doen alsof je een trauma hebt opgelopen aan een ongevraagde zoen of enkele betasting over je kleding.... Get over it. Als het om ander soort geweld zou gaan denk ik dat er veel meer mannen zijn die #MeToo zouden delen maar natuurlijk interesseert zich weer niemand voor geweld jegens mannen.

1 Reactie
Hilterman
Hilterman28 okt. 2017 - 20:16

Dana, Jij doet vrij luchtig over in de billen knijpen en een ongevraagde tongzoen. Die tongzoen is volgens Nederlands recht een verkrachting (Binnendringen in het lichaam van het slachtoffer) Dat hoeft niet met een geslachtsorgaan gedaan te worden.

Hilterman
Hilterman26 okt. 2017 - 8:28

Hanneke, Mijn waardering voor vrouwen, kenbaar gemaakt door hen Gods geschenk aan mannen te noemen, wordt jammer genoeg onterecht op de feministische schaal van gelijkheid gelegd. Dat heb ik niet beoogd. Uit mijn respect voor vrouwen zullen nooit situaties zoals in metoo beschreven ontstaan of bevorderd worden.

3 Reacties
Lozerech
Lozerech26 okt. 2017 - 13:21

Vrouwen zijn geen cadeautjes speciaal voor mannen. Het probleem van uw uitspraak is dat die de heteroseksuele man als centrum van de wereld heeft en vrouwen slechts door die mannelijke bril heen bekeken worden. Omgekeerd mannen Gods geschenk aan vrouwen noemen klinkt ook wat idioot tenslotte, vindt u ook niet.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg26 okt. 2017 - 18:52

Hilterman, Ik ben niet bekend met de "feministische schaal van gelijkheid". Geloof ook niet dat die bestaat, trouwens. Feminisme wordt wel "de radicale notie dat vrouwen mensen zijn" genoemd. Omdat mannen ook mensen zijn, betekent dat: gelijkwaardigheid. Niet: gelijkheid. "Gods geschenk aan mannen" is een evidente objectivering van vrouwen. Dat je dat niet inziet en het misogyne karakter ervan ontkent, is echt onnozel. Maar het gaat verder: je legt de verantwoordelijkheid bij de lezer, die maakt er volgens jou in zijn interpretatie iets misogyns van. "Het zijn weer eens die vermaledijde feministen met hun gelijkheidsgeneuzel!" En dat is precies wat er in alle #metoo-verhalen gebeurt -het slachtoffer wordt schuldig gemaakt aan de ontstane situatie, ze (/hij) ziet het verkeerd, het stelde eigenlijk niets voor, het is ingebeeld, het was niet echt zo. En als ze er iets van zegt kan ik haar nog altijd vertellen dat ze gek is, het verkeerd ziet, een frigide trut is, een feminazi die ridderlijkheid niet op waarde weet te schatten. Welnu, als dit werkelijk je manier van de wereld betrachten is: met zulke ridders, heeft geen vrouw nog rovers nodig.

Hilterman
Hilterman27 okt. 2017 - 8:24

@ Hanneke Kouwenberg, Je kiest voor de persoonlijke aanval getuige onnozel etc. Jammer, zo ontneem je me de mogelijkheid inhoudelijk te reageren. Prettige dag verder.

omaoeverloos
omaoeverloos26 okt. 2017 - 7:28

De man als koene ridder, beschermer van het zwakke geslacht. Behalve als hij het op moet nemen tegen een paar jongens met breed postuur. Dan laat hij het meisje het alleen opknappen. Maar de intentie was goed.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 9:56

oma Klopt helemaal. Niet iedereen komt er toe om "goede" intenties in daden om te zetten. Maar u had liever gezien dat zelfs die goede intentie er niet geweest was?

Hilterman
Hilterman26 okt. 2017 - 11:07

"Een kogel kun je niet terugkoppen" Flink overdreven maar toch gebruikt om aan te geven dat er grenzen zijn aan de steun die van mannen verwacht kan worden. Verlang van mannen niet het onmogelijke.

omaoeverloos
omaoeverloos26 okt. 2017 - 12:45

"Maar u had liever gezien dat zelfs die goede intentie er niet geweest was? " Dat zal me worst wezen, Gerrit, en voor de meiden maakte het al helemaal geen verschil. Die hadden wellicht niet eens de intentie om zich te weer te stellen tegen de breedgeschouderde jongens, maar ze werden er wel toe gedwongen. Zonder hulp.

Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 16:03

oma Duidelijk. U meent dat "goede intenties" even veel schade aanrichten dan "verkeerde intenties".

Haastig
Haastig25 okt. 2017 - 22:11

"Ik benadruk het nog maar eens: bijna élke vrouw wordt tijdens haar leven seksueel geïntimideerd, aangerand, of erger. Dat is niet iets wat er nu eenmaal bij hoort. Dat is niet iets wat we mogen relativeren of weer mogen vergeten." Toch wel een iets relativerende opmerking, correcter is: "bijna élke vrouw wordt tijdens haar leven wel eens seksueel geïntimideerd, aangerand, of erger." Want hoewel bijna elke vrouw één of meer keer seksueel geïntimideerd of erger wordt, is het gemiddeld genomen niet een continue gebeuren. Een andere relativerende opmerking: niet alles is even zwart-wit. Soms kan het fluitje van de bouwvakker best grappig/complimenteus zijn. Maar het hangt er net vanaf hoe hij dat doet, of wat er voordien heeft plaatsgevonden.

8 Reacties
Ben Pakdee
Ben Pakdee26 okt. 2017 - 7:17

Zo'n 65 % volgens onderzoek. En dat is dan alles, van verkeerde aanrakingen en opmerkingen tot een verkrachting. Allemaal erg fout natuurlijk, maar deze ophef is echt buitenzinnig als je alles op 1 hoop gooit.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2017 - 9:06

Die bouwvakker stond vaak mijlenver weg, of op een steiger, of achter hekwerk...

Haastig
Haastig26 okt. 2017 - 9:43

Nee Ben, ik vind de ophef niet buitenzinnig. Niet elke klacht is even groot, dat klopt. Maar het valt wel onder dezelfde noemer: seksuele intimidatie en geweld. Je kan wel iets relativeren, maar wegrelativeren is ook zo wat. Ik vind het een serieus probleem. Ik vind het ernstig dat vrouwen geleerd krijgen dat ze niet alleen mogen fietsen (en anders is het de eigen "schuld" als ze aangerand, verkracht of vermoord wordt) Schandalig! Ik vind het krankzinnig dat ongeveer 1:7 vrouwen in haar leven verkracht wordt. Het recht op eigen lichaam ontnomen, de eigen seksuele vrijheid ontnomen. Ik vind dat schandalig, dat dat geaccepteerd wordt. Denk het je even in als het jou gebeurd. Kijk naar de vrouwen om je heen, in je omgeving en realiseer je dat van elke 7 vrouwen die je kent er 1 verkracht is, of nog zal worden. Een voetbal team met wat reserves: 2 vrouwen verkracht. Die hebben dus naast het gebruikelijke verbake gezeik te maken gehad met een kerel (meeste gevallen) die ze tot geslachtsgemeenschap dwong. Ongevraagd en ongewenst zijn pik in jouw lijf geramd. Ik vind het bizar dat er kerels rondlopen die denken recht te hebben op andermans lichaam. No fucking way. Je hebt dat recht niet. Blijf met je poten van die ander af, tenzij die ander daar toestemming voor geeft, verbaal, of non verbaal. Nee, ik snap de commotie heel goed, want teveel wordt gewoon gevonden door daders, teveel wordt schuld gelegt bij slachtoffers. En nu is het in het algemeen, maar eerder hebben we vergelijkbare ophef gezien over de kerk. Overigens jij had het over 65%, maar realiseer je dus wel dat dat meerdere incidenten geweest kunnen zijn, en dat het ene het ander niet uitsluit: er is een grote overlap van en, en. Van de vrouwelijke bevolking boven de 15 heeft: 40% ooit fysiek grensoverschrijdend seksueel gedrag mee gemaakt. 53% ooit niet-fysiek grensoverschrijdend gedrag 14% ongewenste geslachtsgemeenschap https://www.rutgers.nl/feiten-en-cijfers/kennisdossiers/seksuele-grensoverschrijding/de-feiten-beeld-over-seksuele

Lozerech
Lozerech26 okt. 2017 - 13:41

"Ik vind het krankzinnig dat ongeveer 1:7 vrouwen in haar leven verkracht wordt. " Ik ook. Daarom zijn discussies zoals die nu gevoerd worden meer dan noodzakelijk. Natuurlijk zijn sommige verkrachters psychisch zo zwaar gestoord dat er weinig aan te doen is behalve verplichte behandelingen, opsluiten e.d. Maar het blijkt ook vaak dat verkrachtingen gebeuren door mannen waar dat met betere opvoeding, voorlichting, sociale controle e.d. misschien te voorkomen was geweest. Mannen die maatschappelijk functioneren maar toch dit soort dingen doen. Miisschien wel omdat ze denken ermee weg te komen. En daar valt nog een wereld te winnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2017 - 13:59

" Die bouwvakker stond vaak mijlenver weg, of op een steiger, of achter hekwerk…" die vormde dus ook geen bedreiging en dat maakt nu eenmaal een groot verschil.

Dana Booker
Dana Booker26 okt. 2017 - 22:01

Precies! Als de man er leuk uitziet en een goede baan heeft, denk ik dat er weinig vrouwen zullen zeuren over een opmerking van deze man jegens hen wat betreft het leuke haar/kleding van de vrouw, terwijl als het komt van de lelijke sukkelige schoonmaker, wordt dit denk ik door minder vrouwen gewaardeerd….

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 okt. 2017 - 3:22

DanielleDefoe Ik heb in mijn leven heel wat koffie geschonken voor mensen die in mijn straat werkten aan de straat en/of aan mijn huis. Ik heb nooit last gehad van seksuele intimidatie door die mensen, ze waren alleen maar dankbaar. Wel last gehad van een collega die bij een borrel bij hem thuis ineens mijn borst greep en op jonge leeftijd van een rij-instructeur, een oud-militair. Na de tweede keer een ander gevraagd, of ik de reden heb genoemd weet ik helaas niet meer. Wat ik ernstig vind nu is dat iemand die ik heel goed ken lastig is gevallen door een chauffeur op een tax-bus en dat daar niets aan gedaan wordt, die man rijdt nog steeds. Iedere keer dat ze die moet bestellen is ze bang dat hij aan de deur komt. Het bedrijf weet het, de gemeente weet het, haar hulpverleners weten het en niemand kan blijkbaar ingrijpen. Er zitten erg kwetsbare mensen in die taxi. Het is vaak niet zo eenvoudig als het lijkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 okt. 2017 - 14:34

Minoes, ik heb mijn #metoo's net als iedere andere volwassen vrouw, en nee geen problemen met bouwvakkers.

Hilterman
Hilterman25 okt. 2017 - 19:59

Mannen worden nu geschoren. Dan kun je beter stilblijven zitten. Tientallen jaren hufterig gedrag en erger tegen vrouwen worden nu in een keer op straat gegooid. Dat vrouwen zelf ook regelmatig bijgedragen hebben aan de ellende waar de media geen genoeg van kunnen krijgen wordt nergens vermeld. Ik ben erg gesteld op vrouwen. Het is Gods geschenk aan mannen. Ze kunnen onder alle omstandigheden rekenen op mijn respect. Ik zal altijd voor ze opkomen, gelukkig draag ik geen bril en ben ik stevig genoeg uitgevallen om in te grijpen wanneer dat nodig mocht zijn. Laten we het leuk houden en stoppen met dit collectieve schuldgevoel. Laten we elkaar respecteren. Laten we elkaar weer liefhebben. Dan wordt het toch nog gezellig.

5 Reacties
ton14024
ton1402425 okt. 2017 - 22:01

Gods geschenk? Het is een vrouw die jou het leven heeft geschonken.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg26 okt. 2017 - 4:55

Nee, Hilterman, vrouwen zijn níét Gods geschenk aan mannen! Waar haal je de absurde gedachte vandaan? Draai de zin eens om en je ziet hoe bespottelijk die opmerking is. "Mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen." Daar zit geen enkele hiërarchie in. Vrouwen staan niet ten dienste van mannen, zijn er niet om mannen het leven aangenaam te maken, zijn er niet om de liefde te faciliteren, noch zijn ze er om mannen in staat te stellen hun mannelijkheid te voelen of te tonen. Net zo min als mannen er zijn om vrouwen te behagen. Juist het soort misogyne gedachten dat je, semi-hoffelijk verpakt en wel, hier uit, maken het mogelijk dat de situaties die ten grondslag liggen aan #metoo überhaupt ontstaan.

Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 6:26

U mag wat mij betreft duidelijk maken waar ù dan concreet op doelt met uw opmerking: "Dat vrouwen zelf ook regelmatig bijgedragen hebben aan de ellende waar de media geen genoeg van kunnen krijgen wordt nergens vermeld." (Ik neem al wel vast een sarcastisch voorschotje: "Laten we het daarbij vooral over "de mannen" en "de vrouwen" hebben.")

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 okt. 2017 - 9:10

Gods geschenk AAN MANNEN? Weet je wel wat je zegt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 okt. 2017 - 13:55

Gods geschenk aan mannen? Hoffelijk verpakte mannelijke zelfoverschatting.

slagroom2
slagroom225 okt. 2017 - 19:31

Het moeilijke aan flirten met toestemming is dat je meestal flirt om toestemming te krijgen, in een leven lang sociaal contact zal wel eens met teveel zelfvertrouwen de hand te vroeg te laag op de rug terecht komen, dat is inderdaad eventjes niet leuk. Daartegenin als iemand zijn tong in je keel stopt mag je van mij meteen de politie bellen. Het tegenovergestelde van relativeren, dit (en zelfs verkrachting) gelijk aan elkaar stellen bagatelliseert de hele zaak.

Agent Dubbel
Agent Dubbel25 okt. 2017 - 18:36

Verkrachting, gewelddadige aanranding, en agressieve seksuele intimidatie zijn fout. Basta. Als je dan daarnaast ook alle seksueel getinte opmerkingen, meer of minder nette toenaderingspogingen van iemand waar je geen trek in hebt, ook meetelt als geldige #metoo's dan heb ik nieuws als volgens meerdere vrouwen (en een kleiner aantal mannen) niet onaantrekkelijke heteroseksueel. #metoo Maar ik wens me ondanks onverwachte wellustige kussen, zelfs meerdere gevallen met binnendringen met een gretige tong, vastgrijpen door zowel broodnuchtere maar vaker licht of zwaarder onder invloed zijnde personen niet als slachtoffer van e.e.a. te presenteren. Ben ik nu af?

6 Reacties
Haastig
Haastig25 okt. 2017 - 21:36

Agent Dubbel 25 oktober 2017 at 20:36 Yep, je bent ben af als je tegen iemand's zin in, zonder aanleiding (van haar kant; korte rok is géén aanleiding) in het wilde weg hebt betast, gegrepen of gezoend. Uiteraard is het prima om dronken, elkaar met wederzijdse lust te benaderen. Als het maar wederzijds is. Reuze benieuwd naar je nieuws, want dat heb ik geloof ik gemist.

Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 6:36

Agent Wat een onnozele vraag. Als u zich in dergelijke situaties niet als slachtoffer wenst te presenteren, dan is dat uw keuze; dan gebeurt er naar uw mening niets verkeerds en is er dader noch slachtoffer. Andere mensen denken daar anders over. Zijn die nu af?

Agent Dubbel
Agent Dubbel26 okt. 2017 - 7:38

@Haastig Je hebt het nieuws inderdaad gemist. Ik was als heteroseksuele man in mijn leven meervoudig object van dergelijke door lust gedreven acties van verschillende dames en en een paar heren. Ik maakte dan, in gevallen ook met meer noodzakelijke nadruk, duidelijk daar omgekeerd geen trek in te hebben. Dit soort ervaringen, beduidend anders dan agressieve aanranding en verkrachting, worden nu massaal gemeld door een deel van de vrouwen en op een hoop meegerekend met serieus ernstige ervaringen in het kader van #metoo. Ik vind dat je daarmee een sterk vertekend beeld creëert en vooral de mensen die werkelijk ernstige ervaringen hebben miskent. @zandb Dus als ik zeg #metoo op grond van mijn ervaringen dan is dat niet anders dan de melding van een belaagde vrouw in welke ernstige mate ook? Kul

Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 10:06

Agent Inderdaad: "kul". Want u beantwoordt de vraag niet. "Zijn de mensen die er anders* over denken nu af"? U ervaart dat als u duidelijk maakt dat u er niet van gediend bent, het voldoende is om iemand te doen stoppen. Wat u niet tot slachtoffer maakt, natuurlijk. Blijkbaar zijn er mensen die ervaren, dat het dan niet stopt. In hoeverre u of ik e.e.a. kunnen beoordelen, dat is een heel andere vraag.

Haastig
Haastig26 okt. 2017 - 10:07

@Agent Dus ik mag niet klagen over de totaal onbekende kerel die mij out of the blue vol in mijn kruis greep toen ik langsliep? Omdat hij er niet bij mepte? Niet agressief met een vuist omhoog stond, maar het hilarisch vond zich -zonder enige aanleiding- het recht tot mijn lijf toe te eigenen? Ik mag niet "zeuren" over het oudere mannelijk familielid dat tijdens de afwas het geestig vond een soepkom over mijn prille 13-14jarig borstje te zetten? Ik was perplex, was en ben er nog steeds vies van als ik er al aan denk. Gruwel, wat smerig. Maar hij sloeg 'm inderdaad niet stuk op m'n borst. Niet agressief, niet gewelddadig en fysiek niet pijnlijk. Geestelijk vrij pijnlijk. Moet ik doen of dat gewoon is? Nee. Lijkt mij een overduidelijk geval van seksueel overschrijdend gedrag. Wat je dus eigenlijk zegt is dat een onbekende me out of the blue in m'n kut mag graaien, maar als ik hem dan bij wijze van verdediging een knietje in z'n kruis geef, ben ik volgens jou degene die fout is, omdat ik er in dat geval zeker voor ga zoveel mogelijk pijn te doen, en agressie is bij jou de grens.

Agent Dubbel
Agent Dubbel27 okt. 2017 - 12:09

@Haastig Je noemt een aantal gevallen van gewelddadige aanranding en agressieve seksuele intimidatie. In mijn eerste zin al noemde ik naast verkrachting, gewelddadige aanranding, en agressieve seksuele intimidatie fout. Basta. Heb je dat wel gelezen en begrepen? Ik vind daarentegen de door veel vrouwen nu als #metoo-waardige meldingen genoemde zaken waar het slechts ongelukkige, net te lang aangehouden, of herhaalde toenaderingspogingen en onhandige versiermethoden betreft, en regelmatig ook nog pogingen tot een zoen, aanraking (dus niet meteen in het kruis grijpen o.i.d.) niet op een hoop horen te worden gegooid bij de serieus kwalijke en niet te tolereren zaken. Zo wel dan #metoo want dan heb ik ook de nodige ervaringen gehad.

KeesV3
KeesV325 okt. 2017 - 17:56

"Het probleem ligt bij mannen die hun overwicht willen behouden, en vrouwen die hun theorieën (‘boys will be boys’) zijn gaan geloven. Daarom kon Weinstein jarenlang zijn gang gaan: hij bepaalde de definities, de grenzen – de regels. Het hoorde erbij. En dus bleef iedereen zwijgen." De zoveelste column op deze site waarin de vrouw wordt voorgedaan als een machteloze, hulpbehoevend slachtoffer. Het citaat van hierboven is een bizarre en enorm generaliserende uitspraak over vrouwen. Vrouwen zijn niet zo machteloos en naïef dat zij de verhaaltjes van gemene mannen voor zoete koek slikken. Hoe kom je daar bij? Wat voor vrouwbeeld heb jij? Het merendeel van de vrouwen zegt: "back off dude", en hebben meer 'ballen' dan de gemiddelde vent. De vraag is, waarom sommige vrouwen dit niet zeggen... Als vader van drie dochters probeer ik mijn kinderen te leren dat 10% van de mannen klootzakken zijn en vervelend kan doen en 1% ronduit gevaarlijk is. Zij zullen dus te maken krijgen met intimidatie. Online, in de kroeg en op straat. Daar gaan jij en ik niets aan veranderen. Op het moment dat zij als volwassen vrouwen op school accepteren dat een (toneel)docent aan hen zit en daar als meiden onderling slechts een beetje lacherig over doen... dan heb ik gefaald in mijn opvoeding. En dan hebben ook die meiden zelf gefaald. Op het moment dat iemand besluit om na een aanranding toch nog met iemand te blijven samenwerken (en daarna ook nog zes films maakt met diezelfde producer), dan zijn ze in mijn ogen ronduit achterlijk. We hebben het hier immers niet over psychiatrische patiënten, maar over zelfstandige vrouwen met miljoenen op hun bankrekening. Ze weten dondersgoed wat mag en niet mag. Ze geloven niet in de praatjes van Weinstein, want ze hebben wel een zeer sterke mening over Trump en in Nederland over de roman van Baudet. Daarin zijn ze zeer stellig. En ze komen wel in actie tegen Geenstijl. Die vrouwen zijn dus helemaal niets gaan geloven van wat de 'mannen zeggen die hun macht willen behouden'. Het feminisme heeft de afgelopen decennia in mijn ogen dan ook gefaald. Het ging vooral om Trump, Baudet en Geenstijl. Het waren vooral linkse feministen die een politiek statement wilde maken. En ondertussen... De column eindigt met een oproep aan mannen om zich meer in te zetten voor de bescherming van vrouwen. De vrouw is - in de ogen van de columnist - blijkbaar afhankelijk van de man. Onzin! De bewustwording bij mannen moet versterkt worden. Geheel mee eens. Maar het aantal klootzakken en psychopaten zal niet echt veranderen. De hoeveelheid drugs en alcohol in het uitgaansleven doet hier ook geen goed. Maar waar nog veel valt te winnen, is dat sommige vrouwen veel mondiger en strijdbaarder moeten worden. Daar valt nog veel te winnen. p.s. ter verduidelijking: ik heb het hier over de keuzes die vrouwen maken bij seksuele intimidatie die hinderlijk, intimiderend en strontvervelend is (en waarover lacherig over wordt gedaan). Op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van verkrachting - en je hierover jaren zwijgt - is het natuurlijk een heel ander verhaal. Voor de rest is er anno 2017 geen excuus om het zwijgen goed te praten!

4 Reacties
Haastig
Haastig25 okt. 2017 - 21:50

KeesV 25 oktober 2017 at 19:56 Verrassend genoeg is het lastiger dan je denkt. Dan hebben we het niet alleen over de mondigheid van vrouwen, maar natuurlijk ook over die van mannen in vergelijkbare situaties. We hebben het natuurlijk ook over het verminderen van gêne over het betreffende onderwerp, over het verminderen van het veroordelen van slachtoffers ed. Ik ben blij dat je je dochters opvoedt met de wetenschap op recht op/over hun lichaam. Maar heb je ze wel eens in een openhartig, serieus, prive gesprek gevraagd wat ze hebben ervaren? Waar zij gevoeligheden of ongemakkelijkheden voelden? Want dat kon nog wel eens afwijken van hoe je (dacht ze te hebben) opgevoed.

ton14024
ton1402425 okt. 2017 - 21:56

Wat is er generaliserend in ´´en vrouwen die hun theorieën (‘boys will be boys’) zijn gaan geloven´´ ´´De column eindigt met een oproep aan mannen om zich meer in te zetten voor de bescherming van vrouwen.´´ Wishful reader?

KeesV3
KeesV326 okt. 2017 - 13:11

@haastig Ik besef dat het lastiger is dan ik dacht. Een positief effect van de #metoo aandacht. Wij proberen hier dus bij de opvoeding nog zorgvuldiger mee om te gaan. Maar desondanks dank voor de tip om hier serieuze en openhartige gesprekken over te voeren. @ton ... en dus bleef iedereen zwijgen. Omdat ze allemaal de verhaaltjes van een machtige man zijn gaan geloven. Niet generaliserend? Als je het woord 'iedereen' gebruikt, generaliseer je dan niet per definitie? T.a.v de laatste zin: Omschrijf jij die oproep anders?

ton14024
ton1402426 okt. 2017 - 21:39

Wie sprak zich uit? En ja, het is een vraag om zelfreflectie.

J.l.adam
J.l.adam25 okt. 2017 - 17:21

Ik vind dat je moedig bent met je openheid over je eigen gewezen onachtzaamheid en angst om in te grijpen. Uiteraard wordt het incident door mannen aangegrepen om het allemaal weg te vegen. En voor de meeste vrouwen zal het niet genoeg zijn. Ik ben blij met mannen als jij.

Met Klem
Met Klem25 okt. 2017 - 16:31

..en dat nemen mannen soms iets te letterlijk..

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden25 okt. 2017 - 16:14

Ik voel mij eerlijk gezegd veel ongemakkelijker bij de mannen die nu heel opportunistisch en scoringsgericht doen of ze voor mij opkomen dan voor de goedbedoelende mannen die soms onhandig waren in de omgang. Lekker over ons vrouwen heen gaan om te scoren #profiteurs

4 Reacties
ton14024
ton1402425 okt. 2017 - 21:47

Aldus De Smurfin.

Zandb
Zandb26 okt. 2017 - 6:52

Tjitske Mannen die zich op dergelijke, niet goed bedoelende wijze, vrouwen eigen maken, verdienen geen succes. Gelukkig hebt u ze feilloos ontmaskerd als u uw oordeel uitspreekt. (Bent u niet bang, dat u in feite dergelijke mannen adviseert om zich "goedbedoelend sociaal onhandig" voor te doen of prikt u daar dan ook weer feilloos doorheen?)

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden27 okt. 2017 - 15:09

@Zandb Fijn om te horen dat je zo veel vertrouwen in mijn oordeelsvorming hebt Zandb, ga zo door dan wordt het nog wel eens wat met jou.

Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden28 okt. 2017 - 7:26

@14010 'Aldus De Smurfin.' Ja en wat bedoel je daar mee te zeggen Ton? Of moet ik zeggen ...aldus de giftige appel?

ruudh2
ruudh225 okt. 2017 - 15:09

Rutger merkt op: "Ik moest er iets van zeggen. Maar de jongens waren groot en onvoorspelbaar, en ik had mijn bril op" en concludeert vervolgens: "ik hoop dat we allemaal vaker zullen durven te zeggen: “Hé gast, doe eens een stapje achteruit.”" Een betere samenleving begint bij jezelf, Rutger. Dus waarom dat veilige 'we allemaal' in plaats van een verantwoordelijke 'ik' in die slotzin?

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten25 okt. 2017 - 17:51

Ik denk dat uit de tekst duidelijk genoeg blijkt dat Rutger zich ook wel bewust is dat hij meer had moeten doen. Het leidt uiteindelijk af: het gaat niet om Rutger of zijn handelen, dat was hooguit de tekstuele inleiding. Het gaat om vrouwen die worden belaagd. Ook als er niemand tussenspringt, blijft dat de kern van de zaak.

Warren2
Warren225 okt. 2017 - 15:04

Dat zijn dan inderdaad die mannen die zich gedragen als jongetjes die altijd hun zin willen hebben, die dit goed praten. Het wordt tijd dat ze volwassen worden. Al zal dat bij sommige nooit gebeuren en dat zijn de gevaarlijkste.

1 Reactie
ton14024
ton1402425 okt. 2017 - 21:41

Gezien de tijdlijn kan dit geen reactie zijn op spagaat en Aggedamarwit. Leuk.

spagaat
spagaat25 okt. 2017 - 15:00

Dronken mensen kunnen wel eens vervelend gedrag vertonen, zoals hier beschreven. Maar aanranding lijkt me dit zeker niet, en al helemaal niet van de proporties Harvey Weinstein. Het Canadese meisje loste dat prima op met haar 'back off dude'. Ik vind dat in de #metoo-discussie teveel zaken op één hoop worden gegooid: een verkrachting is iets heel anders dan een onhandig acterende dronken jongeman. De discussie is teveel vertroebeld en iedereen bedoelt iets anders en voelt zich dientengevolge (en logischerwijze) miskend in zijn of haar standpunt.

4 Reacties
Haastig
Haastig25 okt. 2017 - 22:02

@spagaat Ja en nee. Die acterende dronken jongeman die te dicht op je kan staan doet weliswaar nog niets, maar is wel bedreigend. Dusdanig bedreigend dat je dus kennelijk redelijk verbaal agressief moet acteren om 'm uit je personal space te krijgen. De kerel die met z'n neus op 5 cm afstand van je af staat met gebalde vuist op je een hoek te verkopen heeft inderdaad nog niets gedaan, maar om te zeggen dat je avond er prettiger van wordt is een tweede. Als je de hele avond -elke avond dat je uitgaat- meermaals dreigende kerels in je gezicht hebt staan, met gebroken flessen in de hand, klaar om toe te slaan, beneemt dat je -als je niet vechtlustig bent- wel de zin uit te gaan en het beneemt je gevoel van veiligheid. Toch? Ook al is er nog geen reet gebeurt.

spagaat
spagaat26 okt. 2017 - 9:24

@Haastig: Ik zou daar graag twee dingen op willen zeggen: 1. Een grote forse man is op dit punt altijd in het nadeel. Alles wat je zegt en doet wordt sneller als agressie uitgelegd dan bij veel kleinere mannen. Van kleine mannen wordt daarom veel meer geldingsdrang geaccepteerd, en grote forse mannen zijn vaak noodgedwongen goedzakken. Als ik lees wat de jongeman zegt (Where are you from?; Make Canada great again) dan zie ik een onbeholpen en dronken poging tot toenadering en humor. Het klinkt helemaal niet agressief. Toegegeven, u en ik waren er niet bij, maar toch. Hij kan er feitelijk ook niets aan doen dat hij groot is, en mag toch best laten merken dat hij het meisje leuk vindt? 2. Jonge mannen en jonge vrouwen moeten leren en grenzen verkennen. Ik vind een (dronken) jongeman die een meisje aanspreekt en naar haar gevoelen te dichtbij komt, niet zo ernstig. Als hij maar wel luistert naar haar 'back off dude', zoals ook 9 van de 10 mannen zou doen (immers, slechts 10% van de mannen hoort bij de categorie klootzakken). Bij flirten hoort nu eenmaal ook een beetje spelen met de personal space. Een oudere man die hetzelfde zou doen, daar oordeel ik veel harder over. Jongemannen moeten dat nog leren. Bovendien is het makkelijker 'back off dude' te zeggen tegen een leeftijdgenoot dan tegen een man van 20 jaar ouder. Kortom, we moeten niet alles op één hoop gooien, maar onderscheid durven maken waar dat relevant is. Gewoon een goede les voor deze jongeman dat vrouwen niet aangetrokken zijn tot lallende dronkelappen; een goede levensles.

Lozerech
Lozerech26 okt. 2017 - 12:29

Even een tip voor spagaat: Als een vrouw "back off dude" tegen je zegt, betekent dat dat je haar lastigvalt en ben je dus al te ver gegaan. Nee het is geen aanranding laat staan verkrachting. Niet strafbaar. Maar leuk is het niet voor zo'n vrouw. Die weet immers niet met wat voor mannetje ze te maken heeft, hoe dronken die is, potentieel agressief misschien, dus als je ook nog eens dicht op haar gaat staan is dat gewoon bedreigend. Met "laten zien dat je haar leuk vindt" heeft dit natuurlijk niets te maken. Het gaat hier enkel om zijn eigen mannelijke ego dat kennelijk getoond moet worden. Het is moeilijk voor te stelen dat er vrouwen bestaan die dit soort gedrag als compliment zouden opvatten, denk je ook niet?

spagaat
spagaat26 okt. 2017 - 13:00

Lozerech, lees dit eens en probeer te begrijpen wat ik bedoel: https://www.trouw.nl/home/jongens-vragen-zowel-ruimte-als-grenzen~a80c2c14/

Aggedamarwit
Aggedamarwit25 okt. 2017 - 14:32

Wat eigenlijk gerelativeerd wordt is de betekenis van het begrip aanranding als ik uw verhaal zo lees. Een vraag die mij namelijk op de lippen brand is of de vervelende stomdronken man Canadese meisjes inderdaad met rust liet nadat zij hun persoonlijke ruimte bij hem claimden? U gaf aan dat het hier aanranding betreft, maar uit uw relaas blijkt nergens dat de vervelende superirritante stomdronken man ook daadwerkelijk ''aan de vrouwen'' heeft gezeten, of dat zelfs zijn dronkemanspraatjes seksueel getint waren. Als u dronkenmanspraat en dito gedrag verwart met aanranding, dan heeft u waarschijnlijk gelijk dat "bijna elke vrouw wordt aangerand" en is het welbeschouwd maar goed ook dat u uzelf heeft kunnen bedwingen om in te grijpen. Bespaart u meteen een fortuin aan nieuwe brillen.

4 Reacties
ton14024
ton1402425 okt. 2017 - 21:26

´´U gaf aan dat het hier aanranding betreft´´ Waar dan?

Aggedamarwit
Aggedamarwit26 okt. 2017 - 8:07

In de titel. ''Bijna iedere vrouw wordt aangerand'' gevolgd door zijn anekdote.

ton14024
ton1402426 okt. 2017 - 21:28

Schrijf er dan bij dat jij je eigen conclusies trekt.

Aggedamarwit
Aggedamarwit27 okt. 2017 - 5:51

Goh, u trekt hele andere conclusies? U vindt het niet een merkwaardige anekdote om de nogal prikkelende titel kracht bij te zetten?

Kees Halt5
Kees Halt525 okt. 2017 - 13:54

Waren alle mannen maar zo fijn besnaard als Trump. Die laat het bij wat gebral over vrouwen met mannen onder elkaar. Tenminste zover we weten natuurlijk, slechte verliezers van democratische verkiezingen zijn nog onverminderd op zoek naar die ene vrouw die door Trump is aangerand en je weet nooit wat er nog boven water komt. http://edition.cnn.com/2017/10/09/politics/clinton-obama-weinstein/index.html

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2017 - 19:46

@ Kees Halt In de staten waar Trump het beste resultaat haalden zijn vrouwen ondergeschikt aan mannen. Ik denk dat de extreem rechtse inwoners van de VS niet wezenlijk anders denken en handelen dan de extreem rechtse mensen in Europa. Het is wat meer overdreven, bigger than life maar dezelfde ideologie. Van Trump is bekend hoe hij over vrouwen denkt. Misbruik is voor hem heel normaal. Zijn eigen dochter is volgens hem een lekkerding. Kortom de man denkt en handelt op een nogal primair niveau. Dat je dezelfde opvattingen hebt over misbruik, verkrachten en aanranden is dan ook niet echt verrassend. Als je een trouwe volgeling bent van Trump deel je ook zijn opvattingen over vrouwen. Dus dat dit jou weinig zegt snap ik dan wel.