Joop

Bijna de helft van 60-plussers wil geen AstraZeneca meer

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Voorschotense huisarts vaccineert 60-plussers

© VOORSCHOTEN - Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca vaccin. Ouderen vanaf 60 jaar worden gevaccineerd tegen het coronavirus, door verpleegkundigen in huisartsenpraktijk Wijn

Bijna de helft van de 60-plussers in Nederland wil liever niet meer gevaccineerd worden met AstraZeneca. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Dat is mede het gevolg van de beslissing om het vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60. Slechts 55 procent van mensen ouder dan 60 wil de prik nog wel, 42 procent heeft er geen behoefte meer aan.
"De vaccinatiebereidheid met AstraZeneca staat in schril contrast met die voor de andere beschikbare vaccins. 92 procent van de 60-plussers is bijvoorbeeld bereid om een prik met Pfizer te krijgen."
Vorige week werd de vaccinatiecampagne met het Brits-Zweedse vaccin tijdelijk helemaal opgeschort, nadat het in enkele gevallen bijwerkingen veroorzaakte, namelijk een zeldzame vorm van trombose waarbij niet alleen stollingen optreden, maar ook een verlaging van het aantal bloedplaatjes. Inmiddels is duidelijk dat die bijwerkingen vooral optreden bij mensen jonger dan 60 jaar.
Maandag ontstond nog de nodige verwarring door een uitspraak van de Gezondheidsraad. Die zei eerst dat mensen onder de 60 zelf de afweging voor een vaccinatie met AstraZeneca moesten kunnen maken, maar kwam daar vervolgens weer op terug. Dat gebeurde nadat ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zich tegen zo’n keuzemodel uitsprak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij13 apr. 2021 - 12:15

Ik hoop dat de artsen die AstraZeneca prikken nu twee keer zoveel mensen uitnodigen, aangezien mogelijk de helft thuis blijft. Dan kunnen de verstandige mensen die het risico wél goed kunnen inschatten en niet in paniek raken van een handjevol slachtoffers snel twee keer geprikt worden. Ik kan niet vaak genoeg in de brievenbus kijken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen13 apr. 2021 - 11:39

Nou, dan niet. Komen ze, als ze het overleven, ergens in 2022 aan de beurt.

Kuifje3
Kuifje313 apr. 2021 - 10:03

Waarom wel voor mensen onder de 60 de vaccinatie van dit merk stoppen of het aan de burger over te laten en voor de ouderen niet? Zoiets stinkt. Ik ben zelf 65 en als ik dan lees dat ik me moet (?) laten inenten met een middel dat anderen niet krijgen vanwege de risico’s voor hun gezondheid dan ga ik nadenken. Zo geweldig is mijn gezondheid niet en ik kan er nu even geen tromboseklachten bij hebben. Als je dan hoort dat er genoeg vaccins aankomen van andere merken is mijn keuze gemaakt.

6 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 apr. 2021 - 11:17

Heb je het betrouwbare nieuws niet gevolgd of zo? Het risico op de trombose is minuscuul. Bv veel kleiner bij vaccinatie dan als je een vlieg reis zou nemen. En zo is het met wel 100 dingen die je doet. En de kosten baten verdeling voor ouderen is veel beter. In west Duitsland bv, 1 in de 100,000 voor vooral jongere vrouwen in het speciaal. veel minder voor anderen. 100.000!! En dat was zo'n beetje het ergste, In de VK en elders waren de cijfers VEEL beter. Ga je wanneer je hoort dat er iemand met de auto verongelukt is niet meer met vervoer die benzine gebruikt? Wat stinkt is het leiderschap en de informatie weergave, die betekent dat, zoals al is gezegd, vooral minder opgeleide mensen onnodig ongerust worden, omdat ze de informatie niet juist kunnen verwerken. Je moet vooral doen wat je wil maar maak er niet zo'n ding van. Niet nodig.

erikbos
erikbos13 apr. 2021 - 11:20

"Waarom wel voor mensen onder de 60 de vaccinatie van dit merk stoppen " Omdat bij de bekende gevallen waar de trombose complicatie optrad bij de mensen jonger dan 60 jaar zijn en merendeels vrouw. Het riscio dat u corona krijgt met vervelende bijeffecten is vele malen groter. Alles afwegend is de kans extreem klein dat u als 60 plusser hier last van gaat krijgen en de kans dus u de komende maanden corona oploopt vele, vele malen groter is. Vergelijk het met een landweggetje dat u wilt oversteken en in de verste verte is er geen verkeer te zien. Maar u kiest er dan toch maar voor om de A10 tijdens het spitsuur over te steken omdat u bang bent dat u op het landweggetje wordt aangereden bij het oversteken.

GHS
GHS13 apr. 2021 - 13:46

En waarom, vooral vrouwen onder de 60 jaar? Zou dat te maken hebben met de Prik ( voorbehoedsmiddel). Vrouwen boven de 65 hebben die niet meer nodig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 19:18

Vorige week zeiden jullie ook dat er in Engeland gezien het aantal gezette prikken geen enkele aanleiding toe was Astra Zenica te stoppen bij mensen onder de 60 toch? Op die miljoenen vaccins maakte dit aantal toch niets uit! Zo was het toch? Het waren en zijn er dus helemaal niet zoveel!

Thuiszitter
Thuiszitter13 apr. 2021 - 22:09

Welnu Kuifje wellicht helpt een gesprekje met je huisarts. Je bent een man , neem ik aan , boven de zestig , dan krijg jij geen trombose van dat vaccin. Het zijn vooral vrouwen onder de zestig die “ gevaar “ lopen , en dat gevaar is dan nog te verwaarlozen , zo klein is die kans . Ik zou hem naar nemen als ik jouw was.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 apr. 2021 - 1:29

@Minoes&tuin "Het waren en zijn er dus helemaal niet zoveel!" Dat is ook zo. Maar bestuurders die polderen strompellen. Vooral als er risico is dat iemand van ze kritiek krijgt.

Dehnus
Dehnus13 apr. 2021 - 9:37

Geef dan maar aan jongeren! Serieus, tijd voor het volgen van Belgisch voorbeeld: Niet op komen dagen? Dan de eerste op een "vrijwilligerslijst" bellen voor de prik. Opschalen die hap!

Thuiszitter
Thuiszitter13 apr. 2021 - 9:20

Gisteravond de huisarts uit Rotterdam horen vertellen bij Beau dat vooral de laag opgeleiden en /of allochtonen veelal de weigeraars zijn. 40-50% die het niet aandurven, het kan verkeren en dat krijg je met een beleid omtrent dit vaccin. Je kan de mensen niet verplichten hooguit de angst weghalen, ik heb nog geen campagne gezien . Je kan en mag de mensen het niet kwalijk nemen.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 19:20

Die opleiding kun je overal voor gebruiken toch? Het zijn toch maar allemaal domme mensen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 apr. 2021 - 19:59

Dat zijn ook de mensen die meer kans lopen besmet te raken.

Thuiszitter
Thuiszitter13 apr. 2021 - 22:02

Danielle- nou inderdaad zij raken eerder besmet.

Jozias2
Jozias213 apr. 2021 - 8:20

Willen ze dan helemaal geen medicatie als ze op de ic komen?

2 Reacties
JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 9:26

Natuurlijk niet, egoïsme is alleen leuk als je er zelf de gevolgen er niet van ervaart.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 11:44

Dat heb ik afgelopen zomer wel gezien toen de stranden vollagen en er volop gefeest werd, terwijl anderen aan huis gekluisterd zaten. Ga toch fietsen met je egoïsme!

henk-alexander
henk-alexander13 apr. 2021 - 8:15

'(...) 92 procent van de 60-plussers is bijvoorbeeld bereid om een prik met Pfizer te krijgen.' Alsof het vaccin van Pfizer zo onschuldig is. https://www.newsweek.com/covid-vaccine-deaths-cause-pfizer-moderna-fact-check-966-died-1574447 Het begint er steeds meer op te lijken dat de naïeve meute wordt meegezogen in de moordende(!) concurrentiestrijd tussen de farmaceutische bedrijven (geopolitiek speelt ook mee).

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 11:39

Ook aan de bijwerkingen kun je overlijden bij een wat brozere gezondheid. Die zijn bij Astra Zenica een stuk heviger. Dan noemen ze het niet als gevolg van de vaccinatie, maar aan onderliggende aandoeningen. Ook bij Astra Zenica zijn er veel meer mensen gestorven dan enkel aan die ene specifieke trombose. Zonder risico is niet mogelijk enkel zo min mogelijk risico. Ik heb niet meer dan een jaar thuis gezeten en mijn familie amper gezien om me nu bij voorbaat door een bepaalde prik te laten uitschakelen als ik bij een andere veel minder risico loop, puur vanuit de meest simpele bijwerkingen die bewezen heftiger zijn bij die ene vaccinatie dan bij een andere vaccinatie, gecombineerd met mijn eigen risico. Als je gezond bent kunnen die inderdaad minder kwaad. Wij zouden geen Astra Zenica krijgen maar overal schuiven blijkbaar de grenzen op. Terwijl iedereen van de zomer aan het feesten was, de stranden lagen vol, de natuurgebieden stroomden vol, zat ik thuis, hield mijn kleinkind van nog geen 8 uit zichzelf afstand en schakelde ze zichzelf en ook haar belang gedreven uit, uren zwaaiend voor het raam. Ik vind het eerlijk gezegd wel genoeg geweest met dat aanpassen en die opofferingsgezindheid t.b.v. mensen die nergens een boodschap aan hadden. Ik ben gekke Henkie niet.

henk-alexander
henk-alexander13 apr. 2021 - 17:10

Minoes, De ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins i.h.b. vergt tijd en gedegen onderzoek. Op de huidige pandemisch dreiging moest relatief snel een antwoord vonden worden - en dat is er gelukkig gekomen. Diverse bedrijven hebben vaccins ontwikkeld op basis van verschillende technologieën. De werkzaamheid varieert van ca. 60% tot ruim 90% - een 100% bescherming is niet reëel. Met de bijwerkingen zullen we moeten leren leven omdat de gegeven vaccins niet volledig uitontwikkeld zijn. Dat verklaart waarom we nu genderspecifieke bijwerkingen tegenkomen - en misschien komen er nog andere. Al met al vraagt het om meer onderzoek wat voor niemand reden moet zijn zich niet te laten vaccineren. Het verwezenlijken van groepsimmuniteit heeft nu absolute prioriteit. Met deze wetenschap heb ik een afspraak gemaakt voor de 1e prik; en met welk vaccin zal me worst wezen. Overigens is de kans dat ik onderweg naar het vaccinatiepunt iets fataals overkomt groter dan na toediening van het vaccin.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 19:12

Ik heb geen zin meer te reageren op mensen die spreken over de naïeve meute die wordt meegezogen in de moordende concurrentiestrijd als reactie........ en doen alsof ik er onderdeel van uitmaak. Vanuit een gezonde situatie praat het ook wel lekker weg over die naïeve meute die.... en het volksbelang niet wil zien etc..etc.. Soms weten mensen niet hoeveel onzin ze zelf uitkramen.

henk-alexander
henk-alexander14 apr. 2021 - 10:12

Het is wat gechargeerd gesteld; maar het is wel de 'naïeve meute' die kwetsbare mensen nog steeds in een sociaal isolement houdt.

P Haan
P Haan13 apr. 2021 - 7:03

Geef maar aan mij dan.

Thuru
Thuru13 apr. 2021 - 6:57

Mensen zelf de keus geven welk vaccin, voor zover voorradig. De teveel wat aan AstraZeneca overblijf kan geschonken worden aan Afrika, zodat de mensen daar ook hun vaccin kunnen krijgen.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus13 apr. 2021 - 9:39

Kan ook, maar anders net als in België, een inschrijf lijst van mensen die zich vrijwillig melden. Dan moeten ze binnen een half uur op locatie zijn voor de prik. Ik denk dat veel mensen, zoals ouders van kinderen met een beperking (waardoor het kind in de risicogroep zit), graag met de naar een priklocatie sjezen! Maar anders hup naar covax ermee!

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 6:48

Tijdens een pandemie moet je mensen aanspreken op hun verplichtingen t.o.v. de samenleving en niet meegaan in emotioneel gezeur van een deel van de bevolking. En dat is wat er nu gebeurt, met stinkende wonden als gevolg.

5 Reacties
Kuifje3
Kuifje313 apr. 2021 - 10:04

U bent jonger dan 60 neem ik aan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 11:41

JasDon heeft ook het hele jaar thuis gezeten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 11:49

En ben maar niet bang, ik houd geen IC bed bezet!

JasDon
JasDon13 apr. 2021 - 11:49

Ja, en ik vind het geen probleem om het AZ vaccin te nemen, niemand in ons huis heeft daar een probleem mee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 apr. 2021 - 13:43

JasDon Dat mag! Maar ouderen zijn ook nog eens heel wat minder beschermd. Dus schiet er niet zoveel mee op. Opgeteld is de som van die twee voor sommige mensen toch echt heel anders.